Pa u najmanju ruku je sizofreno diciti se drzavnoscu i istovremeno slaviti bitke u kojima si izgubio tu drzavnostKejn wrote:A šta znači uopšte "pozivanje". To su ljudi koji su prešli na Islam iz XY razloga. Današnji muslimani su potomci tih ljudi koji su prešli na Islam. Jel to što su u srodstvu znači da se pozivaju na nešto. Jel se ja pozivam na svog oca ako kazem da mi je to otac?insomnia78 wrote:Zar nije oksimoron pozivanje na predislamske pretke i drzavu koji su unisteni upravo od strane Turske
Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
- insomnia78
#351 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
- insomnia78
#352 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Uz topao pilavzposao wrote: Dobro li ga i ti voliš zakuhat pa gledat uz kokice
- Kejn
#353 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Jel to mislis na Srbe i Boj na Kosovuinsomnia78 wrote:Pa u najmanju ruku je sizofreno diciti se drzavnoscu i istovremeno slaviti bitke u kojima si izgubio tu drzavnostKejn wrote:A šta znači uopšte "pozivanje". To su ljudi koji su prešli na Islam iz XY razloga. Današnji muslimani su potomci tih ljudi koji su prešli na Islam. Jel to što su u srodstvu znači da se pozivaju na nešto. Jel se ja pozivam na svog oca ako kazem da mi je to otac?insomnia78 wrote:Zar nije oksimoron pozivanje na predislamske pretke i drzavu koji su unisteni upravo od strane Turske
-
hAZNADAR
#354 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Jeste kod susjednih desnicara i nacionalista. Ista istovjetna reakcija.insomnia78 wrote:Zar nije oksimoron pozivanje na predislamske pretke i drzavu koji su unisteni upravo od strane Turske
U svijetu nema naroda koji nije imao u svojoj proslosti neku drugu vjeru a sam prelazak na danasnju je prosao redovno krvavo. Pa nije se ni krscanstvo samo sirilo misionarski i narodnim referendumima. U drzavi gdje zivim su ljudi protestanti koji su nekada nadjacali katolike i silom naturili protestantizam,.. a slave i te katolike i jos ranije Vikinge koji su palili crkve i ubijali svestenstvo gdje su stigli. Medjutim - sve je to samo historija, danas se ne dramatizira srednji vjek kroz prizme danasnjeg morala i logike kao da je jucer bilo. Zasto je bas za muslimane to oksimoron a nije za druge? Hajd, razumijem da susjedi imaju svoj interes u tom negiranju jer im odgovara prisvajanje starih Bosnjana - ali sto je to tebi oksimoron?
Kakve bitke ko slavi? Bitka pod Bilecom se spominje samo kao nasa pobjeda, a osvajanje Bosne vjernicima znaci pozitivno samo u smislu pocetka islama. A drzavnost u srednjem vjeku nije bas bila drzavnost kako je danas poimamo. To je tada bila samo vlast feudalaca gdje etnicke granice i etnicki prostori nisu obavezno bili politicki uokvireni. Drzavnopravna tradicija ne znaci nastavak neke stare monarhije sa svim sto je islo uz to onda - vec simbolika koja se veze za ime.Pa u najmanju ruku je sizofreno diciti se drzavnoscu i istovremeno slaviti bitke u kojima si izgubio tu drzavnost
- dembele
#355 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Još kad Šešelj kaže da su Srbi sa katoličanstva prešli na pravoslavlje, nema dalje.
- cyprus
#356 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Tačno... Samo to treba imati u vidu i onda kada se mistifikuje, mitologizira i glorifikuje srednjovjekovlje u svrhu dnevnopolitičkih potrebahAZNADAR wrote:...A drzavnost u srednjem vjeku nije bas bila drzavnost kako je danas poimamo. To je tada bila samo vlast feudalaca gdje etnicke granice i etnicki prostori nisu obavezno bili politicki uokvireni...
-
hAZNADAR
#357 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Vec dugo vremena nista o migrantima, harapima, sishama i dijaspori.
Ostaje samo zakljuciti da je urbani fasizam Sanje Vlaisavljevic zagrebao po povrsini i svasta se ima vidjeti.
Ostaje samo zakljuciti da je urbani fasizam Sanje Vlaisavljevic zagrebao po povrsini i svasta se ima vidjeti.
-
hAZNADAR
#358 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Da, neko prisvaja sebi druge drzave i a narode naziva svojim otpadnicima - a neko se samo zadovolji da uopce postoji na mapi.cyprus wrote:Tačno... Samo to treba imati u vidu i onda kada se mistifikuje, mitologizira i glorifikuje srednjovjekovlje u svrhu dnevnopolitičkih potrebahAZNADAR wrote:...A drzavnost u srednjem vjeku nije bas bila drzavnost kako je danas poimamo. To je tada bila samo vlast feudalaca gdje etnicke granice i etnicki prostori nisu obavezno bili politicki uokvireni...
To sto su Srbi pokrenuli taj nesretni kosovski mit i kolektivni plač zbog neke davne zaboravljene okupacije - ne mora znaciti da i mi moramo od toga praviti dramu i povlaciti danasnji moral, patriotizam, izdaje,... kroz to. Niko u svijetu to ne radi pa bi se radije ugledao na ostatak svijeta.
Last edited by hAZNADAR on 04/08/2019 18:43, edited 1 time in total.
- BHCluster
#359 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
hAZNADAR wrote:Vec dugo vremena nista o migrantima, harapima, sishama i dijaspori.
- Bloo
- Globalna šefica
#360 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Bosanski Jevreji?hAZNADAR wrote:
Malo koji Jevrej je do 50 i neke uopce znao svoj jezik i pismo, historiju,....
- cyprus
#361 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ovako nekako?hAZNADAR wrote:Da, neko prisvaja sebi druge drzave i a narode naziva svojim otpadnicima - a neko se samo zadovolji da uopce postoji na mapi.

-
hAZNADAR
#362 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Sad si me potukao do nogu tim argumentom. Jer ta slika od nepoznatog lika je veca mitomanija od cjelokupnog skolskog gradiva u Srbiji i RS, SANU zakljucaka, srpske i hrvatske politike zadnjih decenija gdje nas negiraju ili prisvajaju, zvanicne srpske historiografije, ... cestitam majstore,... nije to izjednacavanje - Bosnjaci su ipak najgori. I primjer si kulture diskutovanja. Drago mi je da ovakvi argumenti u ovakvoj raspravi javno stoje svakom na nauk.cyprus wrote:Ovako nekako?hAZNADAR wrote:Da, neko prisvaja sebi druge drzave i a narode naziva svojim otpadnicima - a neko se samo zadovolji da uopce postoji na mapi.![]()
- bingov buraz
#363 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Stećci jesu u Kulinovoj Bosni tehnički,obratiti pažnju da ih nema oko Bihaća jer to smo kasnije hajrovali zahvaljujući Osmanlijama.
- cyprus
#364 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Naturi mi čovjek i SANU i svašta nešta
Ko biva, dok postoje ovakva srpska i hrvatska politika, dotle Bošnjaci mogu tvrdit šta hoće i ništa im se ne smije prigovorit, jer je to to mitsko "izjednačavanje"
Tačno je mitologija napravljena od "izjednačavanja"... Šta god kažeš mimo matrice - "izjednačavaš"... Znači ne smiješ se ni na šta osvrnut
Jes Haznadare, tako je
Jes Haznadare, tako je
- BHCluster
#365 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Jedno je zvanicna drzavna politika drugo je Facebook stranica nekog anonimusa, naravn Facebook stranica je dokaz "necemu" dok zvanicne politike komsija/susjeda su plod bosnjacke mašte. 
- piupiu
#366 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
U srednjem vijeku nije ni postojao koncept 'etniciteta'. I danas je isti problematičan, a inače je rezultat moderne. Sve što mi 'znamo' o svojoj 'etničkoj grupi' je projekcija današnjih konceptualnih okvira unazad. Oportunističkog prevjeravanja je bilo ko i današnjeg stranačkog članstva, nekakvog 'organskog naroda', kakvim ga danas zamišljamo, niti je bilo, niti ga je moglo biti. I samim tim je tragično gledati ovo naše ludilo.cyprus wrote:Tačno... Samo to treba imati u vidu i onda kada se mistifikuje, mitologizira i glorifikuje srednjovjekovlje u svrhu dnevnopolitičkih potrebahAZNADAR wrote:...A drzavnost u srednjem vjeku nije bas bila drzavnost kako je danas poimamo. To je tada bila samo vlast feudalaca gdje etnicke granice i etnicki prostori nisu obavezno bili politicki uokvireni...
-
hAZNADAR
#367 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ma jok ba,... ti si u pravu a ne ja. Nasao si krunski dokaz ne samo izjednacavanja vec i da smo gori u mitomaniji. Sasvim realno kad se uzme u obzir sve. Hebo zvanicnu neciju politiku, skolstvo, praksu,... fb grupa obara sve.cyprus wrote:Naturi mi čovjek i SANU i svašta neštaKo biva, dok postoje ovakva srpska i hrvatska politika, dotle Bošnjaci mogu tvrdit šta hoće i ništa im se ne smije prigovorit, jer je to to mitsko "izjednačavanje"
Tačno je mitologija napravljena od "izjednačavanja"... Šta god kažeš mimo matrice - "izjednačavaš"... Znači ne smiješ se ni na šta osvrnut
![]()
Jes Haznadare, tako je
Dje nadje samo tu stranicu na fb, nisam ni znao da postoji i takva. Sreca pa tvoje budno oko surfa maksuzije na netu.
Last edited by hAZNADAR on 05/08/2019 11:17, edited 1 time in total.
-
hAZNADAR
#368 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Za opsade Srebrenice je par minobacackih otislo i preko Drine na srbijansku stranu. Znaci i mi agresori a na samo uobicajena matrica koju kolega spominje.BHCluster wrote:Jedno je zvanicna drzavna politika drugo je Facebook stranica nekog anonimusa, naravn Facebook stranica je dokaz "necemu" dok zvanicne politike komsija/susjeda su plod bosnjacke mašte.
- Rampage
#369 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Ruku bih dao da iza ove i ovakvih mitomanskih stranica stoji baš on/neko kao on.hAZNADAR wrote:Sad si me potukao do nogu tim argumentom. Jer ta slika od nepoznatog lika je veca mitomanija od cjelokupnog skolskog gradiva u Srbiji i RS, SANU zakljucaka, srpske i hrvatske politike zadnjih decenija gdje nas negiraju ili prisvajaju, zvanicne srpske historiografije, ... cestitam majstore,... nije to izjednacavanje - Bosnjaci su ipak najgori. I primjer si kulture diskutovanja. Drago mi je da ovakvi argumenti u ovakvoj raspravi javno stoje svakom na nauk.cyprus wrote:Ovako nekako?hAZNADAR wrote:Da, neko prisvaja sebi druge drzave i a narode naziva svojim otpadnicima - a neko se samo zadovolji da uopce postoji na mapi.![]()
Sve u svrhu "argumentiranja" njihove teze ne samo da smo isti nego da su Bošnjaci najgori
- Kejn
#370 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
piupiu wrote:U srednjem vijeku nije ni postojao koncept 'etniciteta'.cyprus wrote:Tačno... Samo to treba imati u vidu i onda kada se mistifikuje, mitologizira i glorifikuje srednjovjekovlje u svrhu dnevnopolitičkih potrebahAZNADAR wrote:...A drzavnost u srednjem vjeku nije bas bila drzavnost kako je danas poimamo. To je tada bila samo vlast feudalaca gdje etnicke granice i etnicki prostori nisu obavezno bili politicki uokvireni...
-
Škobo Habu
#371 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Najstariji stećci se nalaze na prostoru današnje Hercegovine. Kasnije se šire na prostore srednjovjekovne bosanske države.bingov buraz wrote:Stećci jesu u Kulinovoj Bosni tehnički,obratiti pažnju da ih nema oko Bihaća jer to smo kasnije hajrovali zahvaljujući Osmanlijama.
-
Škobo Habu
#372 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Kao prvo, sve ove je preraslo u raspravu o historiji zbog činjnice da neki ovdje nemaju pojma o njoj, a željeli bi tapiju.hAZNADAR wrote: Ni tu nisi skroz u pravu glede dualizma, Bazilija,,, a i poenta nije historijska raprava. Danas se koristi izraz Bogumili misleci na Crkvu Bosansku sto naravno nije ono skroz tacno. To nije bio naucni simpozij vec obljetnica na Igmanu i narod koji se tu skupio, borci,... Vec 100 i kusur godina se ne samo u nasem narodu vec i kod ostalih koristi izraz Bogumili koji naravno ne odgovara skroz mozda tadasnjim okolnostima ali se zna na koga se misli. I tu fulas poentu koja je na nepopularnoj vjeri, paraleli, postovanju predaka,... a ne na ispravnom izrazu. Mogao je Kavazovic reci patareni, babuni, ili najtacnije krstjani sto malo ko poznaje - nebitno - poenta je bitna a to je pritisak na Bosnjane/Bosnjake konto vjere i sve predrasude, stigmatizacije konto vjere. Povukao je sasvim ispravnu paralelu ovog vremena i onda i to je prosta fakta a ne mitomanija. Nije spominjao povijesne bosanske prostore u susjednim drzavama koji nam pripadaju, nije negirao druge narode nazivajuci ih bivsim Bosnjacima, nije pricao o narodu najstarijem iz stoljeca sedmog, nije nas jedine spominjao kao domace a ostale kao strance ili ostatak neke okupacije, genetske otpade,.... spomenuo je samo jedan izraz za kojeg sigurno i sam zna da je tradicija novog vremena i ti odmah vristis o mitomaniji.
Ono sto si jos propustio ovdje je upravo ono sto odbijas prihvatiti a to je da se muslimani pozivaju na predosmansko doba i to postuju. Hajd SDA kada slavi bosanstvo, Kotromanice, ljiljan,... sad ti i vrhovni poglavar IZ spominje krscanske pretke kao vrlo blisku rodbinu i povlaci paralele. Ako budes odgovorio na ovo - molim te nemoj vise o politickoj i vjerskoj podlozi Crkve Bosanske, terminologiji,.... vec upravo o paraleli koju je reis spomenuo.
Kao drugo, ide mi na živce to tvoje "nisi u pravu", a nigdje niti jednog protu-argumenta sa tvoje strane na konto toga?
Kao treće, citiraš samo ono na što imaš neki odgovor, ostalo ignorišeš!?
Krenimo od jedne od najbitnijih stvari: kakve veze ima El Fatih sa pojmom moderne države i nacije? Je l' Fatih stvorio Bošnjake ili su oni stariji od njega kao narod?
Uzmimo za primjer Izetbegovićevu knjigu "Moj bijeg u slobodu" u kojoj tematizira određene društvene fenomene u svijetu, iznosi svoja razmišljanja i poglede. Izetbegović je krajnje skeptičan po pitanju nacionalnog konstrukta, kod njega postoji samo ideja "umeta", ideja globalnog muslimanstva, sve ono što je van tradicionalnog i dogmatskog shvatanja Islama je, u suštini, neprihvatljivo. Istina, tokom devedesetih Alija Izetbegoviće će revidirati svoje stavove i shvatiti u kolikoj je zabludi bio.
Pazi jednu stvar, mi smo, odnosno SDA je ustoličila za Oca Nacije lidera koji je prema ideji bošnjaštva, koju su promovirali Zulfikarpašić i Filipović, bio krajne skeptičana!? Koji nonsens. Znaš zašto - zato što je Izetbegović SDA smatrao strankom svih Muslimana u Jugoslaviji, bez obzira na njihovu naciju. Zamislio se kao neki novi Spaho kod kojega je vjera ono što nadilazi pojam naciji, pa je tako zamislio i svoje političko djelovanje.
Zbog nekih od Alijinih zabluda čekala se 1993. i Holiday inn da se vrati nacionalno ime Bošnjaci, kada je Alija uvidio da više nama kuda, a upravo se razišao u svojoj politici sa Zulfikarpašićem i Filipovićem oko takvih krupni stvari.
Može se prosječan esdeaovski balinluk nasaditi na glavu, ali je jedna stvar sasvim jasna - više su za afirmaciju bošnjaštva, kao nacionalne ideje, uradili Zulfikarpašić i Filipović, nego li Izetbegović i njegovi prvi saradnici, jer dok je Zulfikarpašić, kao trgovac oružjem koje preprodavao arapskim zemljama, kako vele, svoj novac ulagao u spašavanje od zaborava bošnjačke materijalne i svake druge zaostavštine, spasavajući je od zaborava, u to vrijeme je Alija mantr'o o Homeiniju i nagalas razmišljo gde je mjesto muslimanima Jugoslavije od Mašrika do Magreba.
Još da ti ne ostanem dužan za bogumile. Bogumili su jedna od dualistički kršćanski sekti koji su nastali pod direktnim uticajem pavlićana koje su bizantski carevi proganjali i ubijali. Od pavlićana vode direktnu vezu i katari, i valdenzi, i bogumili, kao i pripadnici Crkve Bosanske.
Ako si već tako dobar poznavatelj bosanskog srednjovjekovlja recimi, ako već ne može Kavazaović, u kojem historijskom vrelu pripadnici Crkve Bosanske sebe nazivaju bogumilima??
-
hAZNADAR
#373 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Budem li ti odgovarao zbog cega nisi u pravu - ode tema u historijsku raspravu a bio sam posten pa sam te poznao na duel na neku drugu temu gdje to lezi - izaberi sam. Bogumili su samo izraz opceprihvacen kada se govori o Crkvi Bosanskoj i rasprava o prirodi - dualizam ili narodna crkva jos traje. Isto kao sto koristimo izraz Bosancica ili cirilicno pismo,... sto tada nije bila praksa. Bogumli su jedan od izraza poput manihejaca, patarena,... i kstjani sto najvise odgovara. Kavazovic je samo upotrijebio opceprihvacen izraz u historiografiji i ne vidim razlog da se konto toga cjepidlaci a ne diskutuje o poenti. A poenta su kavazoviceva paralela konto vjecitog fokusa na nepopularnu vjeru.Škobo Habu wrote:Kao prvo, sve ove je preraslo u raspravu o historiji zbog činjnice da neki ovdje nemaju pojma o njoj, a željeli bi tapiju.hAZNADAR wrote: Ni tu nisi skroz u pravu glede dualizma, Bazilija,,, a i poenta nije historijska raprava. Danas se koristi izraz Bogumili misleci na Crkvu Bosansku sto naravno nije ono skroz tacno. To nije bio naucni simpozij vec obljetnica na Igmanu i narod koji se tu skupio, borci,... Vec 100 i kusur godina se ne samo u nasem narodu vec i kod ostalih koristi izraz Bogumili koji naravno ne odgovara skroz mozda tadasnjim okolnostima ali se zna na koga se misli. I tu fulas poentu koja je na nepopularnoj vjeri, paraleli, postovanju predaka,... a ne na ispravnom izrazu. Mogao je Kavazovic reci patareni, babuni, ili najtacnije krstjani sto malo ko poznaje - nebitno - poenta je bitna a to je pritisak na Bosnjane/Bosnjake konto vjere i sve predrasude, stigmatizacije konto vjere. Povukao je sasvim ispravnu paralelu ovog vremena i onda i to je prosta fakta a ne mitomanija. Nije spominjao povijesne bosanske prostore u susjednim drzavama koji nam pripadaju, nije negirao druge narode nazivajuci ih bivsim Bosnjacima, nije pricao o narodu najstarijem iz stoljeca sedmog, nije nas jedine spominjao kao domace a ostale kao strance ili ostatak neke okupacije, genetske otpade,.... spomenuo je samo jedan izraz za kojeg sigurno i sam zna da je tradicija novog vremena i ti odmah vristis o mitomaniji.
Ono sto si jos propustio ovdje je upravo ono sto odbijas prihvatiti a to je da se muslimani pozivaju na predosmansko doba i to postuju. Hajd SDA kada slavi bosanstvo, Kotromanice, ljiljan,... sad ti i vrhovni poglavar IZ spominje krscanske pretke kao vrlo blisku rodbinu i povlaci paralele. Ako budes odgovorio na ovo - molim te nemoj vise o politickoj i vjerskoj podlozi Crkve Bosanske, terminologiji,.... vec upravo o paraleli koju je reis spomenuo.
Kao drugo, ide mi na živce to tvoje "nisi u pravu", a nigdje niti jednog protu-argumenta sa tvoje strane na konto toga?
Kao treće, citiraš samo ono na što imaš neki odgovor, ostalo ignorišeš!?
Krenimo od jedne od najbitnijih stvari: kakve veze ima El Fatih sa pojmom moderne države i nacije? Je l' Fatih stvorio Bošnjake ili su oni stariji od njega kao narod?
Uzmimo za primjer Izetbegovićevu knjigu "Moj bijeg u slobodu" u kojoj tematizira određene društvene fenomene u svijetu, iznosi svoja razmišljanja i poglede. Izetbegović je krajnje skeptičan po pitanju nacionalnog konstrukta, kod njega postoji samo ideja "umeta", ideja globalnog muslimanstva, sve ono što je van tradicionalnog i dogmatskog shvatanja Islama je, u suštini, neprihvatljivo. Istina, tokom devedesetih Alija Izetbegoviće će revidirati svoje stavove i shvatiti u kolikoj je zabludi bio.
Pazi jednu stvar, mi smo, odnosno SDA je ustoličila za Oca Nacije lidera koji je prema ideji bošnjaštva, koju su promovirali Zulfikarpašić i Filipović, bio krajne skeptičana!? Koji nonsens. Znaš zašto - zato što je Izetbegović SDA smatrao strankom svih Muslimana u Jugoslaviji, bez obzira na njihovu naciju. Zamislio se kao neki novi Spaho kod kojega je vjera ono što nadilazi pojam naciji, pa je tako zamislio i svoje političko djelovanje.
Zbog nekih od Alijinih zabluda čekala se 1993. i Holiday inn da se vrati nacionalno ime Bošnjaci, kada je Alija uvidio da više nama kuda, a upravo se razišao u svojoj politici sa Zulfikarpašićem i Filipovićem oko takvih krupni stvari.
Može se prosječan esdeaovski balinluk nasaditi na glavu, ali je jedna stvar sasvim jasna - više su za afirmaciju bošnjaštva, kao nacionalne ideje, uradili Zulfikarpašić i Filipović, nego li Izetbegović i njegovi prvi saradnici, jer dok je Zulfikarpašić, kao trgovac oružjem koje preprodavao arapskim zemljama, kako vele, svoj novac ulagao u spašavanje od zaborava bošnjačke materijalne i svake druge zaostavštine, spasavajući je od zaborava, u to vrijeme je Alija mantr'o o Homeiniju i nagalas razmišljo gde je mjesto muslimanima Jugoslavije od Mašrika do Magreba.
Još da ti ne ostanem dužan za bogumile. Bogumili su jedna od dualistički kršćanski sekti koji su nastali pod direktnim uticajem pavlićana koje su bizantski carevi proganjali i ubijali. Od pavlićana vode direktnu vezu i katari, i valdenzi, i bogumili, kao i pripadnici Crkve Bosanske.
Ako si već tako dobar poznavatelj bosanskog srednjovjekovlja recimi, ako već ne može Kavazaović, u kojem historijskom vrelu pripadnici Crkve Bosanske sebe nazivaju bogumilima??
Ovo sto si napisao je uglavnom tacno i to djelomicno odgovara prosle prozivke oko bosanstva. SDA je stranka vjerskog predznaka ali i ta stranka spada u grupu probosnaske politike. Za neme ne postoji bosnjacka politika vec probosanska na ovaj ili onaj nacin - nikoga ne iskljucujem iz ideoloskih razloga a vjera je stvar izbora. Alija nije bio niti ce biti ikada otac nacije, a el Fatih se nikako ne veze za pojam moderne drzave ili nacije. Ako neko to i radi - to su sporadicni spucajevi a ne opci kurs, statistika, default,... Medjutim i Alija i kompanija, Bosnjaci i jugonostalgicari, crveni i zeleni, cobani i profesori,.. sve je to dio probosanske politike i ne vidim razloga da se iko izopcava konto islama. Sama SDA koja je uvijek forsirala vjerski identiet ipak ima pravo da se kiti i ljiljanom, slavi Kotromanice,... a sam reis ima pravo da spomene "Bogumile" kao nase pretke koji su bili slicne sudbine. Podsjecam da najnovije prozivke nisu bile konto bosnjackog nacionalizma, bosnjackog fasizma, bosnajckog ekstremnog desnog radikalizma,.. .vec eksplicitno konto islamizma. Tako da vise ne mjesamo kruske i jabuke u diskusiji.
Licno mislim da je islam opcenito glavna kocnica u razumijevanju, glavni razlog razlicitih arsina i glavni razlog nejedinstva. Ali ipak ne od strane vjernika vec nekih drugih koji bi istima oduzeli pravo na historiju, etnigenezu, drzavnost, bosanstvo, evropski identitet,.... itd.
-
Škobo Habu
#374 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Bolan bio, nije u pitanju nikakav Kavazovićev "vječiti fokus", jer je on, u samom svojoj srži, neutemeljn, upravo iz razloga što pripadnici Crkve Bosanske nigdje u historijskim spisima sebe ne nazivaju nikako drugačije osim "KRSTJANIMA".hAZNADAR wrote: Budem li ti odgovarao zbog cega nisi u pravu - ode tema u historijsku raspravu a bio sam posten pa sam te poznao na duel na neku drugu temu gdje to lezi - izaberi sam. Bogumili su samo izraz opceprihvacen kada se govori o Crkvi Bosanskoj i rasprava o prirodi - dualizam ili narodna crkva jos traje. Isto kao sto koristimo izraz Bosancica ili cirilicno pismo,... sto tada nije bila praksa. Bogumli su jedan od izraza poput manihejaca, patarena,... i kstjani sto najvise odgovara. Kavazovic je samo upotrijebio opceprihvacen izraz u historiografiji i ne vidim razlog da se konto toga cjepidlaci a ne diskutuje o poenti. A poenta su kavazoviceva paralela konto vjecitog fokusa na nepopularnu vjeru.
Nije istina da je Kavazović upotrijebio nekakav "općeprihvaćen" izraz u historigrafiji, kada je on bio, kao takav, opšteprihvaćen možda prije 100 godina.
Nemaju moje opservacije nikakve veze sa cjepidlačenjem, već sa činjenicama sa kojima se nikako da pomiriš ni ti, ni Kavazović.
Koja zabluda. Pa zar taj isti Alija i SDA upravo nije dokazane bosanske patriote, tipa Selima Bešlagića, denuncirala tako što je kroz tadašnju medijsku mašineriju tvrdila da je novi Fikret Abdić, saradnik KOS-a, ratni profiter i šta sve ne?Ovo sto si napisao je uglavnom tacno i to djelomicno odgovara prosle prozivke oko bosanstva. SDA je stranka vjerskog predznaka ali i ta stranka spada u grupu probosnaske politike. Za neme ne postoji bosnjacka politika vec probosanska na ovaj ili onaj nacin - nikoga ne iskljucujem iz ideoloskih razloga a vjera je stvar izbora. Alija nije bio niti ce biti ikada otac nacije, a el Fatih se nikako ne veze za pojam moderne drzave ili nacije. Ako neko to i radi - to su sporadicni spucajevi a ne opci kurs, statistika, default,... Medjutim i Alija i kompanija, Bosnjaci i jugonostalgicari, crveni i zeleni, cobani i profesori,.. sve je to dio probosanske politike i ne vidim razloga da se iko izopcava konto islama. Sama SDA koja je uvijek forsirala vjerski identiet ipak ima pravo da se kiti i ljiljanom, slavi Kotromanice,... a sam reis ima pravo da spomene "Bogumile" kao nase pretke koji su bili slicne sudbine. Podsjecam da najnovije prozivke nisu bile konto bosnjackog nacionalizma, bosnjackog fasizma, bosnajckog ekstremnog desnog radikalizma,.. .vec eksplicitno konto islamizma. Tako da vise ne mjesamo kruske i jabuke u diskusiji.
Licno mislim da je islam opcenito glavna kocnica u razumijevanju, glavni razlog razlicitih arsina i glavni razlog nejedinstva. Ali ipak ne od strane vjernika vec nekih drugih koji bi istima oduzeli pravo na historiju, etnigenezu, drzavnost, bosanstvo, evropski identitet,.... itd.
Eh, sad uzmi u obzir šta je Selim danas kao takav, šta prosječan Alijin "čovjek od povjerenja" koji je u ratu, recimo, bio presjednik opštinskog odbora ili kakav logističar.
-
hAZNADAR
#375 Re: Urbani Fašizam Sanje Vlaisavljević
Naravno da jeste cjepidlacenje i stvarno izgleda kao namjerno skretanje sa poente. Koji je to termin Kavazovic trebao upotrijebiti a da ga svijet na skupu razumije o kome govori? Po tvojoj logici treba izbaciti termin Bosancica jer se nije tada koristio. Bogumili je izraz koji se vise od vjeka nasiroko i u samoj historiografiji koristi,... Ustvari sta ja pricam, vise puta ponovio isto pitanje oko kavazoviceve paralele i fenomena nepopularne vjere, u isto vrijeme se i slozio oko terminologije u nauci a samo podsjetio sta se nasiroko koristi,... i ti i dalje o terminu. Jasno je ustvari kao dan da neces, ne zelis, ne mozes,... uopce komentarisati poentu koju te stalno pitam. To je kao u psovci fokusirati gramatiku,... ma hajde,..Škobo Habu wrote:
Bolan bio, nije u pitanju nikakav Kavazovićev "vječiti fokus", jer je on, u samom svojoj srži, neutemeljn, upravo iz razloga što pripadnici Crkve Bosanske nigdje u historijskim spisima sebe ne nazivaju nikako drugačije osim "KRSTJANIMA".
Nije istina da je Kavazović upotrijebio nekakav "općeprihvaćen" izraz u historigrafiji, kada je on bio, kao takav, opšteprihvaćen možda prije 100 godina.
Nemaju moje opservacije nikakve veze sa cjepidlačenjem, već sa činjenicama sa kojima se nikako da pomiriš ni ti, ni Kavazović.
I Beslagic ti dokaz da SDA biraci nisu Bosanci? Mislim ko si ti da odlucujes ko je bosanski patriota a ko nije bosanski? Reci mi kada i gdje u stvarnosti je bosanstvo, etiketa bosanskog patriote,.... postala interno ideoloski i politicki obojena i u svojini ljevice? Ocekujes li i od nebosnjaka u BiH probosanske politicke orjentacije da su samo crveni?Koja zabluda. Pa zar taj isti Alija i SDA upravo nije dokazane bosanske patriote, tipa Selima Bešlagića, denuncirala tako što je kroz tadašnju medijsku mašineriju tvrdila da je novi Fikret Abdić, saradnik KOS-a, ratni profiter i šta sve ne?
Eh, sad uzmi u obzir šta je Selim danas kao takav, šta prosječan Alijin "čovjek od povjerenja" koji je u ratu, recimo, bio presjednik opštinskog odbora ili kakav logističar.