Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#351 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

allem_77 wrote:
choxnox wrote: Zasto cijeli jedan narod trpas kao pripadnike iste religije?

Baš zbog toga da ne objašnjavam tebi i sličnima tebi. Da sam napisao ummet, odnosilo bi se na sve muslimane. A imaš ljude koji ne znaju šta je ummet. Da sam napisao Bošnjaci, pa imaš i Bosanace koji se izjašnjavaju kao muslimani. I ovaj termin gore, koliko se sjećam, sam prvi put upotrijebio. I muslimanski narod, po mom mišljenju, u to vrijeme su uglavnom bili oni koji su se smatrali vjernicima. Dok oni drugi, koji su imali muslimansko ime i dalje su se izjašnjavali kao srbi, hrvati.. ( komunisti, ateisti) Nadam se da će me Hakiz ispraviti? :D
A to što ti misliš da si pokupio svu pamet, tvoj problem. I vidim da voliš, onako ponižavati i vrijeđati ljude. Ako želiš mogu ti kopirati barem jedan post, pa zalijepiti ovdje.
Naš problem i jesu u mnogočemu izazvani time što se izjednačava narod sa religijom. Nije da toga nema, na primjer kako mi se čini svi religizni jevreji su pripadnici judaizma i svi ljudi koji su pripadnici judaizma su jevreji, ali to, osim u plemenima gdje jedno pleme ima svoju religiju pa ako to pleme možemo smatrati narodom, onda taj narod ima svoju religiju, je ili jedini ili jedan od rijetkih slučajeva. Naime, osim eventualno kod jevreja, ne znam za slučaj gdje apsolutno svi pripadnici jednog naroda koji su religiozni pripadaju samo jednoj religiji. Naravno, ako su religiozni, ne govorim o pripadnicima naroda koji su ateisti.

Slučaj da svi pripadnici jedne religije pripadaju samo jednom narodu čini mi se da je češći, naime teško će neko ko nije Japanac biti Šintoist.

Pa kada ti kažeš musimanski narod, na koji narod misliš? U bivšoj SFRJ su Muslimani bili narod (pisano sa velikim slovom M) upravo da bi se izbjeglo da se da se, nedajbože, recimo u BiH osim muslimana i neki od onih koji su se izjašnjavali kao Srbi, Hrvati, Jugoslaveni itd poču nazivati Bosancima/Hercegovcima ili Bošnjacima. Sprečavanje mogućnosti da postoje Bosanska i/ili Bošnjačka nacija je u bivšoj SFRJ bilo jako. Srbija i Hrvatska su oduvijek željele podijeliti BiH između sebe, nikada kao ni danas ne priynaju oybiljno BiH kao samostalnu drežavu. Ovo što je priznaju trenutno je samo zato što su natjerane. I tako su se narodi ovdje vezali za religiju i eto belaja.

I ne znam šta bih trebao ispraviti ako je za ispravljanje, nijesam u tijeku diskusije.
allem_77

#352 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

Hakiz wrote:
allem_77 wrote:
choxnox wrote: Zasto cijeli jedan narod trpas kao pripadnike iste religije?

Baš zbog toga da ne objašnjavam tebi i sličnima tebi. Da sam napisao ummet, odnosilo bi se na sve muslimane. A imaš ljude koji ne znaju šta je ummet. Da sam napisao Bošnjaci, pa imaš i Bosanace koji se izjašnjavaju kao muslimani. I ovaj termin gore, koliko se sjećam, sam prvi put upotrijebio. I muslimanski narod, po mom mišljenju, u to vrijeme su uglavnom bili oni koji su se smatrali vjernicima. Dok oni drugi, koji su imali muslimansko ime i dalje su se izjašnjavali kao srbi, hrvati.. ( komunisti, ateisti) Nadam se da će me Hakiz ispraviti? :D
A to što ti misliš da si pokupio svu pamet, tvoj problem. I vidim da voliš, onako ponižavati i vrijeđati ljude. Ako želiš mogu ti kopirati barem jedan post, pa zalijepiti ovdje.
Naš problem i jesu u mnogočemu izazvani time što se izjednačava narod sa religijom. Nije da toga nema, na primjer kako mi se čini svi religizni jevreji su pripadnici judaizma i svi ljudi koji su pripadnici judaizma su jevreji, ali to, osim u plemenima gdje jedno pleme ima svoju religiju pa ako to pleme možemo smatrati narodom, onda taj narod ima svoju religiju, je ili jedini ili jedan od rijetkih slučajeva. Naime, osim eventualno kod jevreja, ne znam za slučaj gdje apsolutno svi pripadnici jednog naroda koji su religiozni pripadaju samo jednoj religiji. Naravno, ako su religiozni, ne govorim o pripadnicima naroda koji su ateisti.

Slučaj da svi pripadnici jedne religije pripadaju samo jednom narodu čini mi se da je češći, naime teško će neko ko nije Japanac biti Šintoist.

Pa kada ti kažeš musimanski narod, na koji narod misliš? U bivšoj SFRJ su Muslimani bili narod (pisano sa velikim slovom M) upravo da bi se izbjeglo da se da se, nedajbože, recimo u BiH osim muslimana i neki od onih koji su se izjašnjavali kao Srbi, Hrvati, Jugoslaveni itd poču nazivati Bosancima/Hercegovcima ili Bošnjacima. Sprečavanje mogućnosti da postoje Bosanska i/ili Bošnjačka nacija je u bivšoj SFRJ bilo jako. Srbija i Hrvatska su oduvijek željele podijeliti BiH između sebe, nikada kao ni danas ne priynaju oybiljno BiH kao samostalnu drežavu. Ovo što je priznaju trenutno je samo zato što su natjerane. I tako su se narodi ovdje vezali za religiju i eto belaja.

I ne znam šta bih trebao ispraviti ako je za ispravljanje, nijesam u tijeku diskusije.
Ma čovjek napisao da sam Karadzić, što sam napisao muslimanski narod. :-)
Ja priznam grešku, i napišem ummet, ali on opet kaže džabe se pravdaš i dalje si Karadžić.
A jednostavno trebao sam napisati vjernici i vjerojatno tada ne bih bio Karadzic.
Last edited by allem_77 on 13/07/2019 14:30, edited 1 time in total.
Humljanin

#353 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Humljanin »

Dino34 wrote:
ExNihilo wrote:U kojem slučaju je y kamata?
U slučaju da ti kao privatno lice uzimaš više od inflacije koju imaš u zemlji boravka.
A ako je u pitanju banka, uz inflaciju mogu naplatiti i obradu podataka. To je sve. Sve preko toga je kamata.
I koliko je to dopušteno po islamu uzet mimo glavnice?
Na glavnicu od 100 000 obrada podataka + inflacija more li proć 20 000?
Sara03

#354 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Sara03 »

Ovdje sve i dalje isto, količina samopouzdanja obrnuto proporcionalna raspoloživim kapacitetima. :D

bukvy
arzuhal

#355 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by arzuhal »

allem_77 wrote:Ma čovjek napisao da sam Karadzić, što sam napisao muslimanski narod. :-)
Ja priznam grešku, i napišem ummet, ali on opet kaže džabe se pravdaš i dalje si Karadžić.
A jednostavno trebao sam napisati vjernici i vjerojatno tada ne bih bio Karadzic.
Imaš Kur'an koji ti jedno goovri i izabrao si sebi sagovornike koji ti svojim raspravama i stavovima potvrđuju to što Kur'an govori. I imaš sebe koji si ni tam ni vam... Sam si sebi kriv, pa se nastavljaj pravdati...
exampLe.

#356 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Sara03 wrote:Ovdje sve i dalje isto, količina samopouzdanja obrnuto proporcionalna raspoloživim kapacitetima. :D

bukvy
Oplakah. :lol:
allem_77

#357 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by allem_77 »

arzuhal wrote:
allem_77 wrote:Ma čovjek napisao da sam Karadzić, što sam napisao muslimanski narod. :-)
Imaš Kur'an koji ti jedno goovri i izabrao si sebi sagovornike koji ti svojim raspravama i stavovima potvrđuju to što Kur'an govori. I imaš sebe koji si ni tam ni vam... Sam si sebi kriv, pa se nastavljaj pravdati...
Upravu si, kriv sam. A sve mi se čini da su i pojedinci fasovali ban, na nečiji nagovor. Za njihovo dobro, jer nisu shvatili kada treba podvući crtu i mudro se povući? A ja kontam, možda zaradim koji sevap? Ali izgleda ovdje više grijeha čovjek može zaraditi? Cijenim tvoje mišljenje da ne znam ili da to pogrešno radim. Ali ko zna, možda nekada i ubodem pravi odgovor? Ali šta će mo sa ovim izgubljenim dušama? Ako je Nuh a. s. mogao pozivati 950 godina, i tek nakon tog perioda digao ruke. A na drugoj strani Junus a. s. prerano odustao i napustio svoj narod, a oni se nakon njegova odlaska pokajali, te Junus zaradio grijeh.
A nisam ja izabrao sagovornike, sami dolaze. :D

Znači da se sam banujem? Šta veliš? A ako se sam banujem nisam siguran hoću li moći izdržati da se povremeno ne javim i malo zakuham? :lol:
zagortenej

#358 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zagortenej »

ExNihilo wrote:
zagortenej wrote: mutazilije su jedni od rijetkih koji su shvatili prirodu Kur'ana i način njegove objave, zato su propagirali stav da je Kur'an stvoren, i na taj način otvorili put za razvoj društva bez velikog uplitanja vjere u svakom segmentu društva i nisu tražili odgovore u toj knjizi.
Oni su smatrali da je Muhamed bio nadahnut, a produkt toga je objava Kur'ana, koji je on interpretirao na svoj način i pretočio ga na arapski jezik i samim tim Kur'an može biti Allahov govor.
U Kur'anu se na dosta mjesta spominje Kitab-Knjiga, ali to nije Kur'an, jer on nije bio u formi knjige u to doba.
Ovo je pogrešna interpretacija. Stav o nadahnuću uopće nije bio dio učenja mu'tezilla, nego se povremeno sreće danas kod određenih autora, a radi se o ideji da je Kur'an nije doslovna riječ Boga, nego Muhammedova interpretacija, ili svojevrstan "prevod" nadahnuća Svevišnjeg.

Međutim, klasična rasprava o prirodi Kur'ana, u kojoj su učestvovale mu'tezille, nije išla u tom pravcu. Rasprava se svodila na pitanje da li je Ku'ran stvoren ili je vječan, nešto slično raspravi da li je univerzum imao početak među astrofizičarima iz 20. stoljeća :D , dok je sama božanska priroda Kur'ana ostala neupitna.

Naime, mu'tezille su držale stav da je Kur'an govor Boga, a pošto Bog prethodi vlastitom govoru, onda je govor stvoren. Ali je još uvijek stvoren od samog Boga, a ne Muhameda. Naročito su isticali praksu derogacije određenih ajeta, te zamjenu istih novim ajetima, što implicira nastanak i razvoj Kur'ana. Druga strana se zalagala za ideju da je Allahov govor neraskidivi atribut samog Boga, pa je kao takav govor = Bog, vječan.
Upravo su sa tezom da je Kur'an stvoren, skinuli veo svetosti i nedodirljivosti s Kur'ana i ukazali da je Kur'an ljudski produkt sa mogućnošću greške.
And the notion of the Koran as a potentially fallible human product is implicit in the Mu’tazilite doctrine of the created Koran. Medieval thinkers often did not express such ideas in a clear or systematic manner but rather tended to conceal them in casual remarks or allusions. They did not want to create confusion among people who couldn’t handle such thoughts. Rumi, for instance, states somewhere that the Koran is the mirror of the states of mind of the Prophet. What Rumi implies is that the Prophet’s personality, his changing moods and his stronger and weaker moments, are reflected in the Koran. Rumi’s son goes even further. In one of his books he suggests that polygamy is permitted in the Koran because the Prophet liked women. That was the reason he permitted his followers to marry four women!
Quran, The Word of Mohammad
https://www.drsoroush.com/English/Inter ... ammad.html
Last edited by zagortenej on 13/07/2019 16:30, edited 1 time in total.
exampLe.

#359 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

E yebiga sad.
King Theoden

#360 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Ne znam kako ovo da shvatim
Shvati kako god, samo no homo :mrgreen:
Humljanin wrote:koliko je to dopušteno po islamu uzet mimo glavnice?
More ako ti otvoriš banku pa odreduješ onako odokativno. Matematika je precizna nauka i lako će izračunati koliko se daje.
Humljanin

#361 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Humljanin »

Dino34 wrote:
exampLe. wrote:Ne znam kako ovo da shvatim
Shvati kako god, samo no homo :mrgreen:
Humljanin wrote:koliko je to dopušteno po islamu uzet mimo glavnice?
More ako ti otvoriš banku pa odreduješ onako odokativno. Matematika je precizna nauka i lako će izračunati koliko se daje.
S obzirom da nijedna banka ne daje pare na takav nacin kako ti opisuješ, shvatit ću to kao da nije dopušteno uzimat kredit.
exampLe.

#362 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

Ma kakav homo, samo ne znam je li to komentar u fazonu “vidi ovog debila jes’ glup ko ona stvar” ili nesto drugo. :lol:
King Theoden

#363 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Humljanin wrote:obzirom da nijedna banka ne daje pare na takav nacin kako ti opisuješ, shvatit ću to kao da nije dopušteno uzimat kredit.
Odlično zapažanje. Čestitam :thumbup:
exampLe. wrote:Ma kakav homo, samo ne znam je li to komentar u fazonu “vidi ovog debila jes’ glup ko ona stvar” ili nesto drugo. :lol:
Ma jok ba, kakav debil.
Vidim naivnost u kombinaciji sa mladalačkim elanom i to je ono što mi je zanimljivo.
Humljanin

#364 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Humljanin »

Dino34 wrote:
Humljanin wrote:obzirom da nijedna banka ne daje pare na takav nacin kako ti opisuješ, shvatit ću to kao da nije dopušteno uzimat kredit.
Odlično zapažanje. Čestitam :thumbup:
Hvala :thumbup:
Nego zanima me vis a vi tih kredita i zajmova, odakle arapima u 7 stoljeću pojam inflacije i obrade kredita pa da je to dopušteno?
Imaš li ikakvih izvora koji upućuju da je obrada kredita i osiguranje u slučaju inflacije dopušteno po islamskoj tradiciji?
King Theoden

#365 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

Humljanin wrote:Nego zanima me vis a vi tih kredita i zajmova, odakle arapima u 7 stoljeću pojam inflacije i obrade kredita pa da je to dopušteno?
Imaš li ikakvih izvora koji upućuju da je obrada kredita i osiguranje u slučaju inflacije dopušteno po islamskoj tradiciji?
Već dobrano prežvakana tema. Hint: zakonski okvir u islamu.
Što se tiče inflacije, čak su i ultrakonzervativni na stavu da je ok platiti istu.
Lično sam pričao sa zijadom ljakićem i složili smo se u vezi inflacije.
Šta ćeš, prilagodba nakaradnom sistemu.
Zapadni ekonomi smatraju da je za privredu najbolje ako imaš inflaciju od 2% nazivaju je zdravom inflacijom.
Taj njihov sistem smatram pogrešnim i davno zastarjelim, ali ko mene pita, jelte.
vatrogasac

#366 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

allem_77 wrote:Ali šta ćemo sa ovim izgubljenim dušama?
Pa kao i do sada pustiti ih da umjesto ISTINE u Kur'anu traže GREŠKE. Kao što lijepo piše u jednom od Mevluda:": Šta ko želi – ono hoće dočekat, samo treba nekoliko pričekat, ..." :mrgreen:
exampLe.

#367 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

vatrogasac wrote:
Pa kao i do sada pustiti ih da umjesto ISTINE u Kur'anu traže GREŠKE. Kao što lijepo piše u jednom od Mevluda:": Šta ko želi – ono hoće dočekat, samo treba nekoliko pričekat, ..." :mrgreen:
Da je Kur’an ono cime se predstavlja niko ne bi mogao naci greske niti bi bilo povoda za ikakve rasprave, pogotovo one tipa “mozda ovo znaci ovo, a mozda i ne znaci”.
vatrogasac

#368 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

exampLe. wrote:
vatrogasac wrote:
Da je Kur’an ono cime se predstavlja niko ne bi mogao naci greske niti bi bilo povoda za ikakve rasprave, pogotovo one tipa “mozda ovo znaci ovo, a mozda i ne znaci”.

Neko kaže Njegoš pogrešno napisao, a neko kaže da je mudro zborio, drugi kažu da je Andrić pogrešno napisao, a onda drugi kažu da je zaslužio Nobela...itd. Ti si našao šta si tražio i ne moraš se brinuti za obećanja u Kur'nu. Tebe će to zaobići .... jer je valjda greška.
exampLe.

#369 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by exampLe. »

I kad nisam “trazio” opet nisam klanjao, tako da cu u Dzehennem svakako.
Hakiz

#370 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Dino34 wrote: Šta ćeš, prilagodba nakaradnom sistemu.

Nisu valjda zakoni ekonomije jači od zakona boga?
Humljanin

#371 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Humljanin »

vatrogasac wrote: Neko kaže Njegoš pogrešno napisao, a neko kaže da je mudro zborio, drugi kažu da je Andrić pogrešno napisao, a onda drugi kažu da je zaslužio Nobela...itd. Ti si našao šta si tražio i ne moraš se brinuti za obećanja u Kur'nu. Tebe će to zaobići .... jer je valjda greška.
Jel to izjednačavaš svemogućeg Allaha i Andrića? :lol:
Kod ljudi se očekuje greška, a kod Boga baš i ne..
vatrogasac

#372 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

exampLe. wrote:I kad nisam “trazio” opet nisam klanjao, tako da cu u Dzehennem svakako.
I kada nisi čitao Kur'an bio si ateista. Zar ovo sadašnje 'traženje' ne liči na traženje opravdanja za ono prije traženja? Takav dojam se stekne sa strane.
King Theoden

#373 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by King Theoden »

exampLe. wrote:Da je Kur’an ono cime se predstavlja niko ne bi mogao naci greske
Pa i ne možeš. Možeš tražiti i protraćiti život, ali ih nećeš naći.
exampLe. wrote:I kad nisam “trazio” opet nisam klanjao, tako da cu u Dzehennem svakako.
Eto vidiš kako sam nadođeš :wink:
Vidiš da se vraćamo na početak dopisivanja. Dakle, ne možeš ostaviti ono što nisi imao. Izgleda da nikada i nisi tražio istinu, nego ono što će potvrditi tvoju odluku.
Hakiz wrote:Nisu valjda zakoni ekonomije jači od zakona boga?
Površan ko i uvijek. Haj vozdra.
vatrogasac

#374 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Humljanin wrote:
vatrogasac wrote: Neko kaže Njegoš pogrešno napisao, a neko kaže da je mudro zborio, drugi kažu da je Andrić pogrešno napisao, a onda drugi kažu da je zaslužio Nobela...itd. Ti si našao šta si tražio i ne moraš se brinuti za obećanja u Kur'nu. Tebe će to zaobići .... jer je valjda greška.
Jel to izjednačavaš svemogućeg Allaha i Andrića? :lol:
Kod ljudi se očekuje greška, a kod Boga baš i ne..
Ne, govorim o objektivnom i subjektivnom. Ako si pratio moje komentare pa u jednom stoji citat "Šta ko želi – ono hoće dočekat, samo treba nekoliko pričekat, ..."
apsidejzi

#375 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

ExNihilo wrote:
Dino34 wrote:
apsidejzi wrote:Pa sta je onda odgovor na pitanje: Da li je dozvoljen stambeni kredit na primjer?
Već sam odgovorio da je haram osim u slučaju da prijeti opasnost da ćeš završiti na ulici.
Ko god kaže da nije tako, znaj da je pogriješio.
Greške su u redu i tolerišu se, baš kao što je zapisano u kur'anu.

Što se tiče ostalog, ne znam zašto se vrtiš ukrug?
Mislim da nema potrebe.

Nadam se da si pomoću primjera inflacije shvatio šta se može uzeti a šta ne može.
Zato, hoćeš li još jednom pokušati odgovoriti na pitanje kad posuđeni novac postaje kamata?
Pa valjda ti baš taj primjer inflacije govori da se moderno poimanje koncepta kamate razlikuje od ranoislamskog, te da ih nikako ne treba izjednačiti.
I to je poenta sve moje price. Primjer s kamatom je samo bezveze primjer. Sva ova prica je pocela od teze da Kur'an nudi odgovor na SVA pitanja pa kad mu je neko napisao da to nije istina onda je on trazio da mu se navede 10 pitanja gdje nema odgovora. Odatle dolazi moje jedno jedino pitanje za kamatu. I evo na njemu se vidi da ne postoji odgovor. Ono sto postoji u Kur'anu je generalni okvir koji obuhvata sve alternative a onda se posmatracu ostavlja da odabere sta zeli od toga metodom ignorisanja svih misljenja koji nisu kao njegovi.

To nije i ne moze biti bozija rijec jer da jeste, Bog bi valjda nekako ukljucio i inflaciju u kalkulaciju pa ne bismo danas mi morali dumati jel kamata vracanje jednog feninga iznad posudjenog iznosa ili 2% godisnje zaracunavajuci inflaciju i sl. Ja sam vec dao odgovor na postavljeno pitanje i on glasi da je po meni kamata sve sto vratis vise od posudjenog (ako govorimo o kreditu a kamata je malo siri pojam u islamu). Ne mozes racunati inflaciju jer da nisi posudio novac nikome i da je on stajao ti bi relativno imao manje. Zasto bi kreditor snosio trosak cuvanja tvog novca kad bi ti bio na gubitku da si samo cuvao isti.

Mada, u svoj ovoj prici nije ni bitno pitanje kamate kao takvo. Bitno je da DANAS nije kao JUCER i bitno je da su pravila toliko generalna i toliko moze bit bude a moze bit ne bude da je sav teret izbora stavljen na onog koji bira. To nije bozija mudrost i ne postoji apsolutno nikakav odgovor koji Kur'an daje. Samo se pravi iluzija da odgovor postoji jer se zanemaruju svi alternativni odgovori. A kad saberes sve alternativne odgovore dodjes do situacije da je sva domena odgovora pokrivena i da je samo pitanje sta ce ko izabrati. To je ta kognitivna pristrasnost o kojoj ti pricam. Ignorisu se alternativni odgovori i onda kazes: Jao visi kako je Allah sveznajuci i dao odgovor. A nije. Samo si izignorisao alternativu. Ovo je psihologija davno opisala. Imas primjera koliko hoces u praksi.

Hajmo probati neku drugu temu pa ces vidjeti da ni tu nema odgovora koji je konkretan i koji vazi za svakoga te da je i tu prisutna kognitivna pristrasnost.
Post Reply