Naš problem i jesu u mnogočemu izazvani time što se izjednačava narod sa religijom. Nije da toga nema, na primjer kako mi se čini svi religizni jevreji su pripadnici judaizma i svi ljudi koji su pripadnici judaizma su jevreji, ali to, osim u plemenima gdje jedno pleme ima svoju religiju pa ako to pleme možemo smatrati narodom, onda taj narod ima svoju religiju, je ili jedini ili jedan od rijetkih slučajeva. Naime, osim eventualno kod jevreja, ne znam za slučaj gdje apsolutno svi pripadnici jednog naroda koji su religiozni pripadaju samo jednoj religiji. Naravno, ako su religiozni, ne govorim o pripadnicima naroda koji su ateisti.allem_77 wrote:choxnox wrote: Zasto cijeli jedan narod trpas kao pripadnike iste religije?
Baš zbog toga da ne objašnjavam tebi i sličnima tebi. Da sam napisao ummet, odnosilo bi se na sve muslimane. A imaš ljude koji ne znaju šta je ummet. Da sam napisao Bošnjaci, pa imaš i Bosanace koji se izjašnjavaju kao muslimani. I ovaj termin gore, koliko se sjećam, sam prvi put upotrijebio. I muslimanski narod, po mom mišljenju, u to vrijeme su uglavnom bili oni koji su se smatrali vjernicima. Dok oni drugi, koji su imali muslimansko ime i dalje su se izjašnjavali kao srbi, hrvati.. ( komunisti, ateisti) Nadam se da će me Hakiz ispraviti?![]()
A to što ti misliš da si pokupio svu pamet, tvoj problem. I vidim da voliš, onako ponižavati i vrijeđati ljude. Ako želiš mogu ti kopirati barem jedan post, pa zalijepiti ovdje.
Slučaj da svi pripadnici jedne religije pripadaju samo jednom narodu čini mi se da je češći, naime teško će neko ko nije Japanac biti Šintoist.
Pa kada ti kažeš musimanski narod, na koji narod misliš? U bivšoj SFRJ su Muslimani bili narod (pisano sa velikim slovom M) upravo da bi se izbjeglo da se da se, nedajbože, recimo u BiH osim muslimana i neki od onih koji su se izjašnjavali kao Srbi, Hrvati, Jugoslaveni itd poču nazivati Bosancima/Hercegovcima ili Bošnjacima. Sprečavanje mogućnosti da postoje Bosanska i/ili Bošnjačka nacija je u bivšoj SFRJ bilo jako. Srbija i Hrvatska su oduvijek željele podijeliti BiH između sebe, nikada kao ni danas ne priynaju oybiljno BiH kao samostalnu drežavu. Ovo što je priznaju trenutno je samo zato što su natjerane. I tako su se narodi ovdje vezali za religiju i eto belaja.
I ne znam šta bih trebao ispraviti ako je za ispravljanje, nijesam u tijeku diskusije.