Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
- teuta06
#351 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
u sbk kantonu.... ima volontiranje.. svake godine primaju 200 volontera... svih struka... od pravnika, ucitelja, pshiloga, teologa...
imaju 35% place od najnize place sa VSS te struke (oko 280 maraka je za pravnike i ekonomiste), topli obrok (1% mjesecne prosjecne place u FBIH 8,9 maraka....) i prijevoz...ovisno gdje se zivi... ali do prije dva mjeseca nisu davali puni iznos za prijevoz... nego ja mislim 60,70 posto pokrivali (nisam sigurna)... i izađe oko 500 maraka ovisno o mjestu udaljenosti kuce i posla....
moze se raditi u tijelima uprave (opcine, skole, policija, cips i sl) ili sami naci sebi nekog privatnika...kod njega radit.. a kanton uplacuje
s tim da nisi osiguran.....volontiranje je... znaci ne idu doprinosi... i dalje se bude na birou
imaju 35% place od najnize place sa VSS te struke (oko 280 maraka je za pravnike i ekonomiste), topli obrok (1% mjesecne prosjecne place u FBIH 8,9 maraka....) i prijevoz...ovisno gdje se zivi... ali do prije dva mjeseca nisu davali puni iznos za prijevoz... nego ja mislim 60,70 posto pokrivali (nisam sigurna)... i izađe oko 500 maraka ovisno o mjestu udaljenosti kuce i posla....
moze se raditi u tijelima uprave (opcine, skole, policija, cips i sl) ili sami naci sebi nekog privatnika...kod njega radit.. a kanton uplacuje
s tim da nisi osiguran.....volontiranje je... znaci ne idu doprinosi... i dalje se bude na birou
Last edited by teuta06 on 17/06/2019 10:07, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#352 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Rođak u Austriji na tim pločicama baš hadžija.
Doduše, taj može biti šta hoćeš, radi čovjek sve, samo plati
Doduše, taj može biti šta hoćeš, radi čovjek sve, samo plati
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#353 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Nije to volontiranje.teuta06 wrote:u sbk kantonu.... ima volontiranje.. svake godine primaju 200 volontera... svih struka... od pravnika, ucitelja, pshiloga, teologa...
Volontiranje je kad radiš za dž.
- shape of despair
#354 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Kada sam tražio posao niko mi se nikad nije javio sa posao.ba oglasa a barem sam aplicirao na njih 20. Meni je posao.ba pravo šuhveli.
Odma ko mi se javio jesu firme koje su dale oglase na stranici biroa.
Gledam neki dan novčanicu od 500e, reko moja je jebote plata ta jedna novčanica.
Gledam neki dan novčanicu od 500e, reko moja je jebote plata ta jedna novčanica.
- teuta06
#355 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
pardon... vlada to naziva strucno osposobljavanje.... dok se prije zvalo volontiranje i tako dan-danas svi laicki zovu - volontiranje....Tomahawk11 wrote:Nije to volontiranje.teuta06 wrote:u sbk kantonu.... ima volontiranje.. svake godine primaju 200 volontera... svih struka... od pravnika, ucitelja, pshiloga, teologa...
- mirsek
#356 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Moze TO i prevoz uz volontiranje, plata vec ne moze.Tomahawk11 wrote:Nije to volontiranje.teuta06 wrote:u sbk kantonu.... ima volontiranje.. svake godine primaju 200 volontera... svih struka... od pravnika, ucitelja, pshiloga, teologa...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#357 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
možda će te zovnuti neka firma, prođeš 40 krugova nekih intervjua, dolazi milion puta, i na kraju ništashape of despair wrote:Kada sam tražio posao niko mi se nikad nije javio sa posao.ba oglasa a barem sam aplicirao na njih 20. Meni je posao.ba pravo šuhveli.
tako je prijatelj u procredit banci dobio "posao", poslali ih u BG na neku obuku, bio 15 dana, vratio se i to je to, od njih 10 posao dobilo 1
to je meni ogroman bezobrazluk
ili koliko su mene u info bipu zvali puta, pa hajde vamo, pa donesi prezentaciju, pa 1 razgovor, pa drugi na engleskom, pa treći sa nekim njihovim kolegama što to već rade bla bla, dok su oni prebijali vrijeme i prali mi mozak našao posao na drugom mjestu
prevent ista stvar, hodaj, zajebaji se, oni naplate tu tvoju obuku od švicaraca i to masno, i na kraju imamo te u vidu
- teuta06
#358 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
mirsek wrote:Moze TO i prevoz uz volontiranje, plata vec ne moze.Tomahawk11 wrote:Nije to volontiranje.teuta06 wrote:u sbk kantonu.... ima volontiranje.. svake godine primaju 200 volontera... svih struka... od pravnika, ucitelja, pshiloga, teologa...
https://www.sbk-ksb.gov.ba/images/KABIN ... -_2019.pdf
evo kako vlada to imenuje... ali nitko ne kaze da su oni upravu i da znaju imenovati stvari pravim imenom
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#359 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Zvali x-osobu iz UC Banke da dođe u Mostar na razgovor nakon testiranja, pitali nekih par glupih pitanja koje su mogli i telefonom i hajde nazad. Sve trajalo 2 minuta
Naravno, ništa od posla.
Naravno, ništa od posla.
- shape of despair
#360 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Radim ja već 5 godina i sad kao i imam neko iskustvo i prije jedno pola godine se prijavim na 4-5 oglasa preko posao.ba, čisto znatiželje radi, ispunjavam sve uslove, i radni staž - 3-5 godina, i niko se nije živ javio.mk ultra wrote:možda će te zovnuti neka firma, prođeš 40 krugova nekih intervjua, dolazi milion puta, i na kraju ništashape of despair wrote:Kada sam tražio posao niko mi se nikad nije javio sa posao.ba oglasa a barem sam aplicirao na njih 20. Meni je posao.ba pravo šuhveli.
tako je prijatelj u procredit banci dobio "posao", poslali ih u BG na neku obuku, bio 15 dana, vratio se i to je to, od njih 10 posao dobilo 1
ili koliko su mene u info bipu zvali puta, pa hajde vamo, pa donesi prezentaciju, pa 1 razgovor, pa drugi na engleskom, pa treći sa nekim njihovim kolegama što to već rade bla bla, dok su oni prebijali vrijeme i prali mi mozak našao posao na drugom mjestu
prevent ista stvar, hodaj, zajebaji se, oni naplate tu tvoju obuku od švicaraca i to masno, i na kraju imamo te u vidu(razligu
)
Ja ponavljam, posao.ba mi je uvijek bio šuhveli. Tamo ima toliko firmi koje svako jedno pola godine ponavljaju oglase, to ili je rasulo u tim firmama pa raja stalno odlazi a ovi traže nove ili posao.ba popunjava redove svoje web stranice onako bezveze.
Inače da posla i BiH ima - nema.
Ima ovih što pišu, zasuči rukave, neće samo ništa. Kako da neko ko je recimo tek završio srednju ili fax zasuče rukave, gdje kada i kako, nema pojma o životu jebote a takve niko ne prima. I nemožemo svi biti toliko spretni i okretni da odma pokrenemo biznis i sl. neko mora biti i običan radnik.
U BiH posla NEMA, odnosno ima nešto malo ali po jako nepovoljnim uslovima a to i vidimo po masovnom iseljavanju.
U mojoj porodici imaju 4 člana, dvije pristojne plate i takva primanja nam jedva budu da normalno živimo. Auto vozam staro, mogu zamjeniti ali kad sracunam trošak mi je ipak poveći, stan mogu sanjati i sl. a ponavljam, dvije solidne plate ulaze u kuću.
Kako je onima koje imaju jednu slabu platu ili dvije slabe plate, pa to je jebeno životarenje.
Koji smo mi jebeni robovi.
- muminovic
- teuta06
#362 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
ja ne znam kakav je portal posao.ba ili kakvi su ti poslodavci.... ja sam se prijavljivala i nisu me nikad zvali... isto i sestru...
-
boshniak
#363 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Posao.ba je čini mi se više besplatan ili jeftin marketing za ove firme. Mada vrijeme se mijenja pogotovo za omladinu jer trenutno imaju najmanje tri opcije i to ići u njemačku (čeka se doduše skoro dvije god viza), ko ne može da čeka ima sloveniju, za par mjeseci dobije vizu a nakon 1.god boravka tamo može u ljubljani u njemackoj ambasadi dobiti njemacku vizu dosta brže, a treća i najgora opcija im je ostati ovdje. Kažu nećeš tamo raditi u struci, pa neće većina ni ovdje mnogo ih je sa fakultetskom diplomom koji rade kao konobari, lome se u komercijali ili voze dostavu, isti posao će raditi i tamo ali tamo ima tačno oređen put kako se napreduje, budeš plaćen koliko radiš savki minut produžen na poslu plaća se, imaš godišnji normalan a u kranjem slučaju možeš naći posao u svako doba. A druga stvar je da oba supružniga imaju šansu da rade, dok se u bosni smatra povlaštenom porodica u kojoj oba supružnika rade.shape of despair wrote:Radim ja već 5 godina i sad kao i imam neko iskustvo i prije jedno pola godine se prijavim na 4-5 oglasa preko posao.ba, čisto znatiželje radi, ispunjavam sve uslove, i radni staž - 3-5 godina, i niko se nije živ javio.
Ja ponavljam, posao.ba mi je uvijek bio šuhveli. Tamo ima toliko firmi koje svako jedno pola godine ponavljaju oglase, to ili je rasulo u tim firmama pa raja stalno odlazi a ovi traže nove ili posao.ba popunjava redove svoje web stranice onako bezveze.
Inače da posla i BiH ima - nema.
Ima ovih što pišu, zasuči rukave, neće samo ništa. Kako da neko ko je recimo tek završio srednju ili fax zasuče rukave, gdje kada i kako, nema pojma o životu jebote a takve niko ne prima. I nemožemo svi biti toliko spretni i okretni da odma pokrenemo biznis i sl. neko mora biti i običan radnik.
U BiH posla NEMA, odnosno ima nešto malo ali po jako nepovoljnim uslovima a to i vidimo po masovnom iseljavanju.
U mojoj porodici imaju 4 člana, dvije pristojne plate i takva primanja nam jedva budu da normalno živimo. Auto vozam staro, mogu zamjeniti ali kad sracunam trošak mi je ipak poveći, stan mogu sanjati i sl. a ponavljam, dvije solidne plate ulaze u kuću.
Kako je onima koje imaju jednu slabu platu ili dvije slabe plate, pa to je jebeno životarenje.
Koji smo mi jebeni robovi.
- edo_79
#364 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
A šta ako pored tog što treba da odradi prema ugovoru, odradi još jedno 3-4 posla ..... treba li i za to biti plaćen ili sve ulazi u istu platu? Šta ako posao za koji je plaćen odradi kvalitetnije i brže nego 2-3 njegovih kolega koji su tu došli ''na lijepe oči'' i koji prvo njihovu platu zaradi pa onda svoju, a sve pod onom starom šupljom ''pa neznaju oni'' ... šta ćemo s tom grupom ''neznaju oni'' radnika??moonca wrote:Ja samo cujem, kako vas vlasnik izrabljuje, moras raditi cak 8 sati --samo pauza pola sata ..![]()
1- da, placen je i da odradi za sta je placen---- da li odradi?
..Vlasnik treba da plati doprinose i mora ih platiti- za one, koje se dogovore sa radnikom.
2 - I radnik ima opciju -- ako ga vlasnik ne placa, ne uplacuje doprinose, napusti firmu-kazni vlasnika-- neka sam radi.
2 - Ima opciju, strašna opcija, kazni vlasnika ..... u realnom sektoru .... moonco you gotta be kidin' me?
- mk ultra
#365 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
I nije baš besplatan, napravili su oni biznis od ubleharenja i reklamiranja firmi, a sve neki lajf koučeri, kako organizovati posao 
- edo_79
#366 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
To to .... sve neki teambuilding, brainstorming, unapređenje komunikacijskih vještina i kompetencijamk ultra wrote:I nije baš besplatan, napravili su oni biznis od ubleharenja i reklamiranja firmi, a sve neki lajf koučeri, kako organizovati posao
-
mali jomu
#367 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pojavilo se novo društvo u BiH, "Mladjahan Direktor" iz svjetske potkroviteljske organizacije "Who is what"
... reci cu vam nesto, da bi neka firma primila radnika bez iskustva (radnik ne zna da radi posao na koji je primljen) mora imati kompezaciju za neznanje i vrijeme koje je potroseno na njega da bi ga osposobili za posao. Kad bilo ko primi nekoga bez radnog iskustva to je 99% gubljenje vremena i para utrosenih na njega, jer taj cim malo nesto vise dokuci..... pocne se kurcit na sve strane, i ili bude otpusten ili ode negdje drugo, zato ako ste bez bilo kakva radnog iskustva firme se boje da vas prime da ih ne bi izradili...... poznato vam ovo????
ja kad vidim covjeka kako mi dodaje sarafciger odmah znam na cemu sam snjim.... treba li mu malo, malo vise ili cu se totalno sjebat snjim, jebiga tako to ide
... reci cu vam nesto, da bi neka firma primila radnika bez iskustva (radnik ne zna da radi posao na koji je primljen) mora imati kompezaciju za neznanje i vrijeme koje je potroseno na njega da bi ga osposobili za posao. Kad bilo ko primi nekoga bez radnog iskustva to je 99% gubljenje vremena i para utrosenih na njega, jer taj cim malo nesto vise dokuci..... pocne se kurcit na sve strane, i ili bude otpusten ili ode negdje drugo, zato ako ste bez bilo kakva radnog iskustva firme se boje da vas prime da ih ne bi izradili...... poznato vam ovo????
ja kad vidim covjeka kako mi dodaje sarafciger odmah znam na cemu sam snjim.... treba li mu malo, malo vise ili cu se totalno sjebat snjim, jebiga tako to ide
- edo_79
#368 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Gro firmi radi upravo ovo mali jomu, a sve na teret radnika koji rade vrijedno, časno i pošteno svoj posao, po oprobanom receptu ''udri konja koji vuče'' dok za gore navedene uvijek ima neki izgovor .... ''pa on nezna'', ''pa teško mu'', ''ma ne ide to njemu'' ..... u svim iole normalnim firmama ima lijek za to .... zove se OTKAZ .... idi materi pa govori ''neznam, ne ide ti i teško ti'' ...... žalosno je samo što se to kod nas neće još dugo desiti .... i zato i jesmo u ovakvim govnima u kakvim jesmo .....mali jomu wrote:Pojavilo se novo društvo u BiH, "Mladjahan Direktor" iz svjetske potkroviteljske organizacije "Who is what"
-
mali jomu
#369 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
edo_79 wrote:
Gro firmi radi upravo ovo mali jomu, a sve na teret radnika koji rade vrijedno, časno i pošteno svoj posao, po oprobanom receptu ''udri konja koji vuče'' dok za gore navedene uvijek ima neki izgovor .... ''pa on nezna'', ''pa teško mu'', ''ma ne ide to njemu'' ..... u svim iole normalnim firmama ima lijek za to .... zove se OTKAZ .... idi materi pa govori ''neznam, ne ide ti i teško ti'' ...... žalosno je samo što se to kod nas neće još dugo desiti .... i zato i jesmo u ovakvim govnima u kakvim jesmo .....
... pa morate izdrzati da bi dosli do bilo kakva radnog iskustva, jer bez toga vas nema nigdje, sta sam ja sve izdrzo, SVEEEEEEEE..... i sad kad se sjetim mogu im reci sam hvala sto sam sad ovakav, idem iz posla u posao..... ne mogu sve pohvatat pa moram odbijat, nista mi nije tesko.... pokusajte skontat ovo, tako to ide
-
Bodkin
#370 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Pa fakat ne znam kako vi kontate da to treba da izgleda? Dodji i evo ti posao nakon pola sata ragvovora?mk ultra wrote:možda će te zovnuti neka firma, prođeš 40 krugova nekih intervjua, dolazi milion puta, i na kraju ništashape of despair wrote:Kada sam tražio posao niko mi se nikad nije javio sa posao.ba oglasa a barem sam aplicirao na njih 20. Meni je posao.ba pravo šuhveli.
prevent ista stvar, hodaj, zajebaji se, oni naplate tu tvoju obuku od švicaraca i to masno, i na kraju imamo te u vidu(razligu
)
- mk ultra
#371 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
tri puta tako, a evo sad u ovoj firmi ulazim u četvrtu godinuBodkin wrote:Pa fakat ne znam kako vi kontate da to treba da izgleda? Dodji i evo ti posao nakon pola sata ragvovora?mk ultra wrote:možda će te zovnuti neka firma, prođeš 40 krugova nekih intervjua, dolazi milion puta, i na kraju ništashape of despair wrote:Kada sam tražio posao niko mi se nikad nije javio sa posao.ba oglasa a barem sam aplicirao na njih 20. Meni je posao.ba pravo šuhveli.
)
poslao mail sa CV (nije bilo oglasa), došao, opušten razgovor i manje od tih pola sata, da li bi radio to i to, 3mj probno i vozdra
s tim da sam došao tu sa 1.5 god iskustva na sličnim poslovima
- edo_79
#372 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ja od '96 godine radim ovaj posao, tako da radnog iskustva imam i previše, a o tome šta sam sve izdržao, da ti počnem pričati samoubio bi se svojim monitorom sve u glavu, i to dok je upaljen, nebil te strujni udar derno i razrahatio muke.... Ja sam isto zato da se RADI, jer niko na posao nije došao iz ljubavi prema firmi, već da radi i zaradi svoju platu, ali neću brate da me izrabljuju i da radim 6 poslova jer tamo neki maneken, koji je došao preko bog zna kakve štele, dok sam ja pišao krv i znoj da naučim svoj posao, on huda nezna da radi, teško mu, ne ide mu, ali mu ide kad treba srat o efikasnosti, otpuštanju radnika i on bi to ''vako ili nako'' .... tu ste najviše krivi VI poslodavci, čast izuzecima ali velika većina je kriva, što zapošljavate ljude po raznoraznim osnovama, osim onih koje bi trebale biti reper za kvalitet radnika kojeg zapošljavate ....mali jomu wrote:edo_79 wrote:
Gro firmi radi upravo ovo mali jomu, a sve na teret radnika koji rade vrijedno, časno i pošteno svoj posao, po oprobanom receptu ''udri konja koji vuče'' dok za gore navedene uvijek ima neki izgovor .... ''pa on nezna'', ''pa teško mu'', ''ma ne ide to njemu'' ..... u svim iole normalnim firmama ima lijek za to .... zove se OTKAZ .... idi materi pa govori ''neznam, ne ide ti i teško ti'' ...... žalosno je samo što se to kod nas neće još dugo desiti .... i zato i jesmo u ovakvim govnima u kakvim jesmo .....
... pa morate izdrzati da bi dosli do bilo kakva radnog iskustva, jer bez toga vas nema nigdje, sta sam ja sve izdrzo, SVEEEEEEEE..... i sad kad se sjetim mogu im reci sam hvala sto sam sad ovakav, idem iz posla u posao..... ne mogu sve pohvatat pa moram odbijat, nista mi nije tesko.... pokusajte skontat ovo, tako to ide
-
mali jomu
#373 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
edo_79 wrote:
Ja od '96 godine radim ovaj posao, tako da radnog iskustva imam i previše, a o tome šta sam sve izdržao, da ti počnem pričati samoubio bi se svojim monitorom sve u glavu, i to dok je upaljen, nebil te strujni udar derno i razrahatio muke.... Ja sam isto zato da se RADI, jer niko na posao nije došao iz ljubavi prema firmi, već da radi i zaradi svoju platu, ali neću brate da me izrabljuju i da radim 6 poslova jer tamo neki maneken, koji je došao preko bog zna kakve štele, dok sam ja pišao krv i znoj da naučim svoj posao, on huda nezna da radi, teško mu, ne ide mu, ali mu ide kad treba srat o efikasnosti, otpuštanju radnika i on bi to ''vako ili nako'' .... tu ste najviše krivi VI poslodavci, čast izuzecima ali velika većina je kriva, što zapošljavate ljude po raznoraznim osnovama, osim onih koje bi trebale biti reper za kvalitet radnika kojeg zapošljavate ....
.... aha, svi ste direktori kad treba na nekog drugog, a kad krene na tebe onda vas nema na mapi, ko je god tako dobar kao sto ti o sebi govoris, taj se snasao...... snalazi i dobro mu je
- edo_79
#374 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Ja sam se snašao, ne žalim se, ali neću da trpim radi ljudi koji neznaju da rade, po tvojoj logici, neka mog havera tu njemu ''je teško, ne snalazi se i nezna on to'' ali ima ovaj konj koji radi, prebaciću ja to njemu na leđa, i kad god dođe moj haver u pitanje, potežem ''svi ste vi direktori'' šuplju .... Providan si jarane ko staklo .....mali jomu wrote:.... aha, svi ste direktori kad treba na nekog drugog, a kad krene na tebe onda vas nema na mapi, ko je god tako dobar kao sto ti o sebi govoris, taj se snasao...... snalazi i dobro mu je
Ja hoću da radim, ALI ZA PARE, i ako si mi dao još 3 posla, PLATI MI TA 3 DODATNA POSLA, a ne da ja radim ko konj, a ti i tvoj haver mi se smijete ne iza leđa, već u lice .....
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#375 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....
Hoćeš ti potpisivati ugovor sa stavkom ...''i ostalo po potrebi''
I šta se žališ, imaš više poslova, a jednu platu....ne može sve, jarane
I šta se žališ, imaš više poslova, a jednu platu....ne može sve, jarane