Sierra club wrote:Thorgerson wrote:Bosna i Hercegovina i postoji jer u njoj ne zive samo muslimani. Ako u nekoj palestinskoj verziji Bosne budu zivjeli samo muslimani, ta država će tek onda nestati.
Zašto BiH mora da ima druge nacije da bi preživjela? Zašto BiH sa 90% bošnjaka muslimana nebi mogla preživjeti? Jel to misliš da bošnjaci nisu dovoljno sposobni da imaju svoju državu u kojoj vladaju?
Jel bosni puno pomoglo do opstane to što ima 30% srpskog stanovništva? Kako su oni kolkektivno pomogli da Bosna ostane kao država?
Zato sto ne bi. I da, mislim da nismo dovoljno sposobni.
Scenario koji bi isao da je vecinski bosnjacki - muslimanski narod bi isao neminovno vjerskim putem i time bi unistio ovu drzavu i jos je vise podijelio. To mora biti jasno. To smo vidjeli i u ratu od onakvog pocetka, do selamanja i tekbiranja pred kraj rata. To vidim sad u pojedinim opstinama, gdje su bosnjaci vecina i gdje svi koji nisu u dzamiju, ne selamaju se, nisu u SDA su donji.
Znaci prvo bi na meti bili oni ljudi koji nisu muslimani, ali se osjecaju bosancima, vole ovu drzavu. Takvi bi bili marginalizovani. Ne bi ih niko tjerao, ali bi sami otisli. Kao sto je slucaj odlaska hrpe obrazovanih profesora, doktora iz Sarajeva. Za koje vecina i ne zna zasto su otisli, a zna se veoma dobro. Ja licno znam dvojicu komsija koji su otisli iz ovog grada jedino zbog toga sto se ovaj grad pretvorio u kasabu. Ma sta mi ovdje pricali i mislili. Ako covjek dozivi da mu nekakvi po opstini dobacuju da je cetnik, da je ujo...a covjek citav rat proveo ovdje, bio na liniji, pa sta i kako da se osjeca nego porazeno, da pokupi stvari i ode.
Drugo, na meti bi bili muslimani koji nisu "the real deal". Kakvih je sigurno 50+%. Dakle, muslimani deklarisani samo tako, ali su za sekularnu drzavu, vjera ih zanima za bajram 1 i bajram 2. Eventualno tu i tamo prouce fatihu.
Nastao bi takav raskol izmedju svih tih strana, da bi se to sve opet urusilo. Pa i u siriji zive ljudi iste vjere, pa su se klali i kolju se samo tako.
Zbog toga ova drzava ne moze bez rekao bih korektivnog faktora Hrvata i Srba i ostalih. Zato ova drzava i opstaje. I u ovo sam 100% siguran.