Katedrala Notre Dame u plamenu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#351 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Connaisseur Karlin »

pustopoljina wrote:Ne trebas meni govoriti da nije, ali ni katolicima.
Iz dva razlicita razloga.
koja dva razloga?
pustopoljina

#352 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by pustopoljina »

Connaisseur Karlin wrote:
koja dva razloga?
Razmisli i napisi :P
Connaisseur Karlin

#353 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

pustopoljina wrote:
koja dva razloga?
Razmisli i napisi :P
ne znam na sto aludiras
nosara

#354 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by nosara »

Bodkin wrote:
nosara wrote:Notre-Dame

U Parizu je u plamenu nestao toranj Notre-Dame. Gorjela je Notre-Dame, čitav je svijet gledao visoki plamen, svatko tko u svijetu danas nešto znači pustio je suzu. Čak i Trump.

Bila bih se kladila da nikad nije čuo za Katedralu. Što je Notre-Dame? To je fenomenalna gotička, to je bila fenomenalna gotička katedrala. Dragulj u kruni koja krasi glavu Zapada.

Civilizirani ljudi su izvan sebe. Jedna je novinarka izjavila: "Činilo mi se kao da je pokraj mene pala bomba." Kako ona zna kakav je osjećaj kad pokraj tebe padne bomba?

Neka otputuje u Libiju, Afganistan, Irak, Palestinu, Siriju, tamo ljudi znaju kako je to kad pokraj tebe padne bomba. Sve te bombe koje desetljećima padaju diljem Kugle baca Zapad.

Pritom se Francuskoj, Americi, Engleskoj, Italiji i ostalima živo jebe kako će se osjećati oni dole. Djeca će umirati u najstrašnijim mukama, ostajati bez ruku, nogu, očiju, njihovi roditelji izgubit će i kuće i kućišta. Gorjet će minareti, nestajat će gradovi stari tisuće godina.

ZAŠTO? U ime demokracije, naravno. Tko plače nad Libijom i ostalim spaljenim zemljama? Jebe mi se što se u Parizu srušio toranj.

Da su radnike koji su obnavljali Katedralu bolje plaćali, možda bi još stajao na mjestu? Da Zapad troši onoliko para na gradnju koliko troši na razaranje, Notre-Dame ne bi ostala bez tornja.

Za mene je mokro pariško zgarište simbol trulog Zapada. U jednom danu može tuđe zemlje pretvoriti u prah i pepeo, uništiti sudbine milijuna ljudi, a nije u stanju ugasiti toranj u plamenu.

Svi smo čuli kako će jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, težak je nekoliko milijardi nečega, donirati 100 milijuna eura da bi Notre-Dame postala još starija i ljepša. Pridružit će mu se mnogi njemu slični.

Odakle pare, gospodo? Koliko je ljudi pobijeno, koliko je zemalja razvaljeno da bi JEDAN čovjek mogao imati milijarde dolara? Jebeni licemjeri.

Vedrana Rudan
Kkav proliv od teksta. Sere radi lajkova. Jel ikad bila u zemljama koje spominje? Ne mora u ratnu siriju, nek ode u kambodzu ili mijanmar i ostavi koju marku. Ili je po njoj trebalo razvaliti libiju da mi mark postao milijarder tako sto je napravio facebook. Moderni liberali
Nije fol otici i ostaviti marku, dovoljno je ne napraviti im stetu. Sami ce se snaci.
pustopoljina

#355 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by pustopoljina »

Na to da sve i da mi naucno dokazes da je neki trn star 2019-33 godina meni nije dovoljan dokaz da je isus krist
a) postojao
b)bio boziji sin
c) razapet na krizu
d) okrunjen krunom od trnja

A katolik ce i bez naucnog dokaza da je neki trn rastao u palestini i star tacno 2019-33 godine (jel' 33?)
Ipak vjerovati u sve 4 tacke.
insomnia78

#356 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by insomnia78 »

moonca wrote:
insomnia78 wrote:Image
Jesi li ikada bio u?
Jesam
moonca

#357 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by moonca »

insomnia78 wrote: Jesam

:thumbup: -- koji ugodjaj , zar ne.
detroit-mercy

#358 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by detroit-mercy »

animals wrote:Pa da ja imam par milijardi i ja bi ladno ponudio 100 miliona...
jer bolja reklama i jeftinija ne postoji..
Jah, eto jednom milijarderu treba reklama :-).
Eto, Bill Gates kad kaze da ce svojoj djeci ostaviti nesto malo love a sve ide u kojekave projekte po svijetu, onda se reklamira :-).
Ili ljudi koji dizu citava krila bolnica, zgrade po univerzitetima, biblioteke to rade samo radi svoje promocije :skoljka:
Pa mogo je i kurvama podijelit i potrositi na horse i crack cocain :mrgreen:
Toffee karamela

#359 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by Toffee karamela »

Evo ja od jučer mislim o ovom užasnom požaru i nekako mi misli lete ka jednom zaključku...od svih mediteranskih naroda, daleko najveći uhljupi su Francuzi! Njihova prepotentnost i nonšalantnost u sprezi sa onim čuvenim "neće valjda nas" mogu se mjeriti samo još sa dijelom bosanskog populusa koji je na dlaku isti!

Kome se kradu slike iz muzeja - najviše njima, kome gore hiljadu godina stare katedrale - opet njima! Kome je rulja tokom revolucije uništila baziliku usred Pariza u kojoj su sahranjivani monarsi od ranog srednjeg vijeka - pa njima! Oni jednostavno ništa ne čuvaju, nadaju se da će ih Bog zaštititi jer su oni Francuzi, i to bi trebalo biti dosta!

Samo se nadam da ovaj požar neće dati ideju teroristima gdje da usmjere nove napade, pošto su dosad uglavnom prijetili Ajfelovom tornju!
Connaisseur Karlin

#360 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

insomnia78 wrote:Image
ND Strazburg :

Image
insomnia78

#361 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by insomnia78 »

Toffee karamela wrote:Evo ja od jučer mislim o ovom užasnom požaru i nekako mi misli lete ka jednom zaključku...od svih mediteranskih naroda, daleko najveći uhljupi su Francuzi! Njihova prepotentnost i nonšalantnost u sprezi sa onim čuvenim "neće valjda nas" mogu se mjeriti samo još sa dijelom bosanskog populusa koji je na dlaku isti!

Kome se kradu slike iz muzeja - najviše njima, kome gore hiljadu godina stare katedrale - opet njima! Kome je rulja tokom revolucije uništila baziliku usred Pariza u kojoj su sahranjivani monarsi od ranog srednjeg vijeka - pa njima! Oni jednostavno ništa ne čuvaju, nadaju se da će ih Bog zaštititi jer su oni Francuzi, i to bi trebalo biti dosta!

Samo se nadam da ovaj požar neće dati ideju teroristima gdje da usmjere nove napade, pošto su dosad uglavnom prijetili Ajfelovom tornju!
Kakva gomila gluposti :lol:
hadzinicasa

#362 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by hadzinicasa »

Ne kontam kakve veze ima ND u Strazburgu?
Zamjenska, sta li?

Ono sto je sinoc izgorilo ne moze se nadomjestiti. Moze se obnoviti ali ona drvena konstrukcija krova nece biti 800 godina stara...

Ne konzam relativizaciju - ili/ili umjesto i/i pristpa. Nije kviz za tacan odgovor.

Ja sam sinoc gledala i plakala. Moj otac s drugog kraja ekrana samo ponavlja: uzas, uzas, strasno....

Strasna kulturoloska i civilizacijska tragedija nad necim sto bi trebalo da nadzivi sve nas. Nesto sto je vece od nas. Nesto sto oni koji zagovaraju: poslije mene, potop ne mogu da razumiju od primitivnog pristupa i nedostatka osjecaja za covjecanstvo i opce dobro.

Ko god ND ne vidi kao svoju, pokazuje odsustvo povezanosti s tekovinama civilizacije i ljudskog roda opcenito, zatvoren u svoj tor i avliju. Odsustvo opce kulture da ne pominjem.
Last edited by hadzinicasa on 16/04/2019 21:32, edited 1 time in total.
insomnia78

#363 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by insomnia78 »

moonca wrote:
insomnia78 wrote: Jesam

:thumbup: -- koji ugodjaj , zar ne.
:thumbup:
detroit-mercy

#364 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by detroit-mercy »

moonca wrote:
animals wrote:Postoji jedan stvar..
svi koji daju pomoc, mogu to vjerovatno otpisati preko poreza..
znaci, manje plate porez..i plus su dobrotvori..
dobra reklama..
Sigurno ga skidaju sa poreza-jos sto je bitnije da im se ime upise i ostane za sva vremena - to je bitnije -- eto, moguce da im je to i u interesu ... :-) - ko zna sta se desilo ..... zbilja .... :wink:
De malo i o tom famoznom skidanju sa poreza, sta znaci skidaju sa poreza.
Ja zaradim 100 miliona, corporate income tax 30%, znaci 30 miliona moram dati drzavi.
Ja zaradim 100 miliona, dam 20 u dobrotvorne svrhe (mada i tu postoji granica do koje se moze ici) na 80 miliona platim porez, 24 milje poreza. Dao 6 milja manje poreze ali na to sam dao jos 20 u dobrotvorne svrhe. Znaci pare sam opet dao nekome, nisu u mom dzepu.
Toffee karamela

#365 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Macron definitivno gubi iduće izbore!

I da mu nije nevolja sa žutim prslucima, ostaće upamćen kao predsjednik kome je izgorjela Notre-Dame!
skafiskafsnjak

#366 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by skafiskafsnjak »

Toffee karamela wrote:Macron definitivno gubi iduće izbore!

I da mu nije nevolja sa žutim prslucima, ostaće upamćen kao predsjednik kome je izgorjela Notre-Dame!
Precjednik inace moze sprijeciti pozare :D
Toffee karamela

#367 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

skafiskafsnjak wrote:
Toffee karamela wrote:Macron definitivno gubi iduće izbore!

Precjednik inace moze sprijeciti pozare :D
Možda efektivno i ne može ali bez brige, povezat će to već rulja na izborima, tj. zbrojit 2+2 :D
pustopoljina

#368 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by pustopoljina »

Ako su glupi kao mi (kako kazes)...mogu zbrajati do sudnjeg dana, opet ce isto birati.
insomnia78

#369 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by insomnia78 »

:D
Connaisseur Karlin

#370 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

hadzinicasa wrote:Ne kontam kakve veze ima ND u Strazburgu?
Zamjenska, sta li?

Ono sto je sinoc izgorilo ne moze se nadomjestiti. Moze se obnoviti ali ona drvena konstrukcija krova nece biti 800 godina stara...

Ne konzam relativizaciju - ili/ili umjesto i/i pristpa. Nije kviz za tacan odgovor.

Ja sam sinoc gledala i plakala. Moj otac s drugog kraja ekrana samo ponavlja: uzas, uzas, strasno....

Strasna kulturoloska i civilizacijska tragedija nad necim sto bi trebalo da nadzivi sve nas. Nesto sto je vece od nas. Nesto sto oni koji zagovaraju: poslije mene, potop ne mogu da razumiju od primitivnog pristupa i nedostatka osjecaja za covjecanstvo i opce dobro.

Ko god ND ne vidi kao svoju, pokazuje odsustvo povezanosti s tekovinama civilizacije i ljudskog roda opcenito, zatvoren u svoj tor i avliju. Odsustvo opce kulture da ne pominjem.
ND u Strazburgu, ista kao i ND u Parizu , ND u Strazbrgu je starija od ND u Parizu :)

ND Straburg :
"A prodigy of the gigantesque and the delicate," as Victor Hugo claimed. Strasbourg Cathedral (1015-1439) is an absolute masterpiece of Gothic art. The 142 m high spire looks incredibly lightweight and made the Cathedral the highest edifice in all Christianity until the 19th century.
evo ND u Raimes

Image
What gives this building its particular character? Its central role played in the history of France for 800 years. Reims Cathedral is where the kings of France were crowned. The cathedral hosted thirty-three sovereign coronations in just over 1000 years! The cathedral also hosted the baptism of Clovis around the year 498, and so kingdom of the Franks was born. This made Reims the chosen city to crown kings.
Read more at: http://ee.france.fr/en/discover/cathedr ... me-reims-2

naravno da jeste tragedija gubitka ND u Parizu, srecom , radi rekonustukcija su izvadili tjedna ranije figure i ostale dekorativne detalje

problem je sto nitko nemam blage veze do jucer o ND u Parizu , a deceijama se ND Strazburska posjecuje , pa sam vo ponudila svima da posejte ovu Stazbgurugu, jer im je zao sto nisu posjetili ovu u Parizu :D
Toffee karamela

#371 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

pustopoljina wrote:Ako su glupi kao mi (kako kazes)...mogu zbrajati do sudnjeg dana, opet ce isto birati.
Nisu oni glupi kao mi u domenu politike...žestoko kaznjavaju vladare koji im se ne sviđaju.

Sličnost se više ogleda u toj nehajnosti i nonšalanciji gdje joj ne bi trebalo biti mjesto, u pitanjima sigurnosti itd.
pustopoljina

#372 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by pustopoljina »

Toffee karamela wrote:
pustopoljina wrote:Ako su glupi kao mi (kako kazes)...mogu zbrajati do sudnjeg dana, opet ce isto birati.
Nisu oni glupi kao mi u domenu politike...žestoko kaznjavaju vladare koji im se ne sviđaju.

Sličnost se više ogleda u toj nehajnosti i nonšalanciji gdje joj ne bi trebalo biti mjesto, u pitanjima sigurnosti itd.
Talijanima se ruse vijadukti...gdje ono bi potres-negdje kod firence, sve neke slabasne kucice načičkali...a tek pompeji, mislim- graditi ispod vulkana-halooo...la dolce vita
Jel' ono krava zapalila cikago? Garant talijanska.
Mozda smo ipak slicniji njima? Pizza-kljukusa, berluskoni- mi tri konja za trku imamo? Sta kazes?
Last edited by pustopoljina on 16/04/2019 21:54, edited 1 time in total.
hadzinicasa

#373 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

Post by hadzinicasa »

problem je sto nitko nemam blage veze do jucer o ND u Parizu , a deceijama se ND Strazburska posjecuje , pa sam vo ponudila svima da posejte ovu Stazbgurugu, jer im je zao sto nisu posjetili ovu u Parizu :D
ljubavi, ovo sto si postavila svako informaticki imalo pismen moze klikom zbaviti s Interneta. Nije bas da niko nema blage veze (osim tebe :)) Imas li dodati nesto svoje? Opisati utiske iz ND u Parizu ili te u Strazburgu? Kako i koliko si ti promijenjena izasla iz njih? Neka added value temi?

P.s. Nisu iste. De malo proguglaj bolje. ;-)
Connaisseur Karlin

#374 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

hadzinicasa wrote:
ljubavi, ovo sto si postavila svako informaticki imalo pismen moze klikom zbaviti s Interneta. Nije bas da niko nema blage veze (osim tebe :)) Imas li dodati nesto svoje? Opisati utiske iz ND u Parizu ili te u Strazburgu? Kako i koliko si ti promijenjena izasla iz njih? Neka added value temi?
pa jesste vazno, pa i francuzi su vise izrelamirali parisku katerdalu od straburske ,a ova u straburgu je starija i jednako interesantan kao u parizu

jesma bila u francusskoj vise puta i opet cu ici, a ND u Parizu vidjela izvana, niesma isla u unutra, jer ne volim goticki stil

to je moj doprinos temi , ne razumijem, sto sam opet zabrljala :)
Connaisseur Karlin

#375 Re: Katedrala Notre Dame u plamenu

hadzinicasa wrote:
P.s. Nisu iste. De malo proguglaj bolje. ;-)
nisu idenitcne, to nisam ni rekla :lol:
Post Reply