Gandalf wrote:Thorgerson wrote:
I historija ce nadam se dati odgovor, zasto smo bili toliko nespremni. Zasto nam je poklano hiljade ljudi na pragovima, zasto nisu bili iole spremni, zasto muzevi nisu mogli icim braniti svoje zene i kcerke da ne budu silovane. A oni mucki ubijeni. Zasto se to desilo? Zasto niko nije upozorio te ljude po istočnoj bosni da im prijeti klanje, nego suprotno smirivani su i pripremani ko kurban.
Iste one velike "patriote" koje nas sada "brane" od mirnodopskog velikosrbisanja, na identičan način su nas pripremali za rat protiv krvoločnih četnka. Mirno spavajte, rata neće biti, zvuči li poznato. Vodio nas je krajnje nesposoban čovjek čiji je sin napravio društvo u svoj svojoj nefunkcionalnosti a po očevoj viziji minder politike i familijarnih veza. Danas nemamo naoružane horde četnika u BiH koji bi nas klali ali horde četnika imamo u BiH i ne kolju nas samo zbog nedostatku oružja koje su imali devedesetih. Mi ni danas nemamo oružja baš kao što ga nismo imali ni devedesetih. Naravno velike patriote iz najdržavotvornije stranke i dalje ne rade baš ništa po tom pitanju. Mirno spavajte, pa Smrdija nam je prvi komšija, zar neko očekuje rat.
Obzirom da se istorija ponavlja prvi put kao tragedija a svaki naredni put kao farsa, ponovo će horde četnika biti naoružane do zuba a veliki sin neće ovaj put neće pohititi ni do trezora već direkt u Tursku, neće nas ovaj put niko imati ni slagati da rata neće biti. Mi naravno opet oružja nećemo imati jer će nam pametnim koaliranjem veliki sin za najvažnije ministre postaviti kadrove iz sds-a, i njima sličnih nedržavotvornih stranaka, nije da to već i ranije nije radio.
Zasto smo bili nespremni: Kako ko, ja nisam , a i nije mi plaho pomoglo to sto sam imao, kad pocese da rokaju
Zasto su nam poklani ljudi na pragovima, zasto nisu bili iole spremni:
Naivnost i vjerovanje, komsijama, skolskim drugovima, itd
I kad se imalo oruzje na poziv komsija se predavalo, gdje se nije predalo uletila bi tzv. JNA + dobrovoljci iz Srbije , CG i razoruzala, pa onda poklala, bas ta istocna Bosna sto se spominje je vecinom tako pala, gdje se oruzje nije predalo i otpor pruzio , nije palo, i kad je palo dobro je naplatilo
Pa na aprilskim mitinzima, jos se vjerovalo u JNA, garant mira i sl. nebuloze.
Mi u vecini kao narod nismo imali sposobnosti, ni mentalne, fizicke, materijalne da se suprostavimo vojnoj sili za koju smo u nasoj naivnosti mislili da i nama pripada.
Zasto niko nije upozorio:
Ljudi su upozoravali, nije da nisu, kako sam ja saznao za Patriotsku ligu i beretke, mogao je manje vise svako u Sarajevo a i sire, samo sto nas mentalitet nezamjeranja, pasivnosti, kukavicluka , a sve pod tzv saburom, sa tendencijom da drugi rijesi tvoje problem, kako tad, tako i sad je jos uvijek prisutan i prevladavajuci.
A inace ko je pratio sta se desava, ne treba mu niko reci sta se sprema., (gledas kamione kako izbacuje sanduke oruzja i municije ispred zgrada i kuca, bradate rezerviste po kasarnama i cestama, upucane Kovacevica u Bijeljini, Poskovica i Grebovica kod Gacka, ( prvi mi oni padnu na pamet, koliko ih je jos ima…) prije agresije, pa Vukovar, Dubrovnik….
Pa SB je u detalje o svim planovima i Srba i Hrvata pisala, ali sta zna “pjano” mentalite i nema od tog nista, a on samo proslijedjivao sto mu je Munja dostavljao…
I sad se svezali sto Alije nije rekao da ce biti rata, nego izjavi parafraziram: mirno spavajte rata nece biti, za rat je potrebno dvoje.., ne brani mi se Alija, ali sta je mogao reci, tad je bio predsjednik predsjednistva republike u sastavu SFRJ, uhapsili bi ga iste sekunde.
Pa uhapsen je bio kao predsjednik predsjednistva suverene i nezavisne drzave, sta bi ga snaslo 1991….
A kakva nam je drzava i sve oko nje, ne znam da li je i jedna optuznica podignuta protiv otmicara tadasnjeg predsjednika predsjednistva iz maja 1992.
Alijino je bilo i proslo, sad sta imamo je njegov sin, ciji je jedini kvalitet kod SDA mase njegovo prezime.
Kakav narod , takva i vlast.