Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#351 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Evo nešto što nam svima nedostaje - empatije Smrčak, bez obzira na denominaciju i ideologiju.
Umjesto zapišavanja teritorija, te apsolutno nesvrsishodnog pokušaja dokazivanja čija je religija bolja, starija, ispravnija i istinitija možda bi ovaj svijet bio bolji da se poradi na sličnostima i božjim porukama za bolji život. Namjerno nisam spomenula ateiste na ovom PF-u jer od aktivnih učesnika koji se deklarišu kao isti (uključujući i mene) niko agresivno ne negira postojanje tvog Boga. A na empatiji svakako svi trebamo poraditi kao vrsta.
Psihologija zla Simon Baron-Cohen drži da razumijevanje zla pretpostavlja njegovo izmještanje iz religijskog u svijet znanosti
(Simon Baron-Cohen, CLIO, Beograd, 2012.)

Zlo očarava i uznemiruje.

Užas je njegova neverbalna refleksija, izraz na licu onog neizrecivog, slika tupe nijemosti čovjeka slomljena i onesposobljenog da drukčije p(r)okaže i amortizira silu koja ga je pogodila i slomila. Prišivanje različitih atribucija, kao oblik dijagnosticiranja prirode zla, moglo bi se odvijati unedogled a da se ni za jotu ne približimo njegovu razumijevanju.

Filozofija, religija, umjetnost ... svojim su jezikom i pratećim izražajnim sredstvima pristupali fenomenu zla na način da su više dočaravali našu opčinjenost njime nego što su uspijevali objasniti ga i omogućiti nam njegovo razumijevanje.

Zlo je (postalo) banalno u mjeri da je banalizirana sama tvrdnja o banalnosti.

Simon Baron-Cohen (direktor Autism Research Centre-a, Cambridge University) drži da razumijevanje zla pretpostavlja njegovo izmještanje iz religijskog u svijet znanosti. (Religijski koncept zla ne nudi objašnjenje.) Ovo znači najprije da termin zlo, koji nema “eksplanatornu moć”, moramo zamijeniti terminom kojeg je moguće mjeriti, objasniti, razumjeti... dakle, zamijeniti ga terminom “empatija”. Znanstveni pristup - banalizirajmo stvar akademski do kraja - uključuje postupke mjerenja faktora koji determiniraju empatiju, znanstveni instrumentarij: metode, tehnike, mjerne instrumente, skale, koeficijente, terminologiju... Na liniji takvoga pristupa empatija je dvostrano usmjerena pažnja: istodobno uzimanje u obzir ne samo vlastitih nego misli, osjećanja, interesa - slike svijeta - onog drugog, razumijevanje njegovih osjećanja i reagiranje uživljavanjem. Dakle, empatija uključuje prepoznavanje i (djelatan) odgovor. Svatko od nas, a vezano za individualne razlike, nalazi se na određenoj točki skale empatije: od najviše do najniže točke, od negativnoga do pozitivnog ekstrema.

S obzirom da autora interesira ono što je negativno u vezi s empatijom, njeno odsustvo kao potencijalni okidač surovih akcija, radnji kolokvijalno označenih kao zlo, on istražuje iščezavanje empatije i kao prolaznog i kao (relativno) trajnog stanja.

Psihologija zla (Zero Degrees of Empathy - A new theory of human cruelty) knjiga je o surovosti čovjekovih postupaka, pokušaj zasnivanja (nove) teorije ljudske surovosti i znanstvenog utemeljenja razumijevanja zla kao odsustva empatije, surovog postupanja kao želje da drugi pati, prostog zanemarivanja osjećaja drugog, u konačnici - pretvaranje drugog u objekt. Propitivanje prirode ljudske surovosti, spuštanje u samo srce tame zla, proteže se u ovoj knjizi sve do pitanja o samoj ljudskoj prirodi.

Jesmo li svi sposobni za ubojstvo?

Držeći se postavki Cohenove teorije, ne bismo svi a priori trebali pasti u bed; njegova istraživanja i zdrav razum kažu nam da su za surovost sposobni samo oni čija je empatija snižena, kod kojih je - trajno ili privremeno - pogođen neuralni empatički krug u mozgu, bilo zbog gena, ranog zanemarivanja ili trenutnog zdravstvenog stanja. Većina ljudi nije sposobna za ubojstvo zbog toga što imaju prosječnu ili iznadprosječnu empatiju.

U središtu Cohenova interesa upravo je utvrđivanje genetske baze empatije - prepoznavanje gena koji utječu na procese u neuralnom krugu empatije, a koji u interakciji s okolinskim faktorima pobuđuju agresivno ponašanje.

Ključno je pitanje ove teorije: da li nulti negativni tip empatije objašnjava ljudsku surovost?

Znanstvena, neurološka istraživanja - drži se autor strukovnoga verifikacijskog koda - potvrdila su činjenicu da je u trenutku počinjenja surova djela - fizičkog ili psihičkog - neuralni krug empatije bio “ugašen”. Što je tome uzrok: genski nedostaci (Jozef Fricl je “rođen da siluje”) ili sredinski faktori (Jozefa Fricla mater je zlostavljala u djetinjstvu) poput ranog zanemarivanja i zlostavljanja koji iscrpljuju “unutarnji ćup zlata” - emotivni potencijal čije osiromašenje potkopava samopouzdanje u kasnijoj dobi i onesposobljava nas da uspostavimo obrasce trajne vezanosti i povjerenja s drugima. Dakle, za počiniti surova djela nužno je da je empatija snižena (ugašena, isključena...). A empatija iščezava kao posljedica određenih, prolaznih “destruktivnih emocija”, ali i “trajnijih psiholoških osobina”, zbog čega se, posljedično, može prihvatiti (i) kao kulturalna činjenica: stres, zlostavljanje, zapostavljanje u ranom djetinjstvu ... Stres izaziva reakciju amigdale, ona aktivira hipotalamus, koji podstiče hipofizu da luči hormon ACTH, koji se krvlju prenosi iz mozga do nadbubrežne žlijezde, gdje se pokreće otpuštanje drugog hormona - kortizola (hormon stresa)...

Fenomenu empatije kao biološko-psihološkoj činjenici i analitičkoj jedinici za razumijevanje prirode zla (ljudske surovosti), Simon Baron-Cohen pridaje izuzetno veliku važnost. Konceptom empatije dovodi u pitanje i postignuća psihijatrije pred koju postavlja zadaću ponovnog promišljanja i uključivanja dijagnostičke kategorije “poremećaj empatije” u priručnike mentalnih bolesti, ali i gotovo nestvarnu terapijsku moć koju može imati kao jedan od najvrjednijih resursa na svijetu: odhumanizacije najokorjelijih zločinaca do jedinog načina pomirbe Arapa i Židova.

U osvrtu Buđenje empatije, akademikpok. Dušan Kecmanović pisao je da je ovakav Cohenov pristup jednostran u toj mjeri da dovodi u pitanje i sam njegov koncept zla. Nastojanjem da u prvi plan postavi i istraži ono što je, po njemu, zanemarivano - biološke i psihološke faktore - Cohen je, po Kecmanoviću, otišao u drugu krajnost: isključio je, ili ih tek usput spomenuo, socijalne i političke korjene zla - rat, primjerice.

Pokidane veze među ljudima jedva da je moguće ponovno uspostaviti tehnikama igranja uloga ili uštrcavanjem oksitocina u nos.

Dodatak: Simon Baron-Cohen u Bosni

Sjedio sam u obnovljenoj crkvi sv. Marije u sklopu Multimedijalnoga kulturnog centra u srednjevjekovnoj jezgri Grada prošle godine. Dva čovjeka izašla su na pozornicu.

Prvi je rekao: “Ja sam Ahmet i ja sam Bošnjak. Moj sin poginuo je u bošnjačko-hrvatskom sukobu, ubio ga je hrvatski metak. Dolazim da vam svima poželim sretne blagdane.”

Onda je drugi čovjek rekao: “Ja sam Matija i ja sam Hrvat. Moj sin također je poginuo u bošnjačko-hrvatskom sukobu, ubila ga je eksplozivna naprava koju je bacio bošnjački tinejdžer u selu kroz koje je prolazila hrvatska vojska. Dolazim da vam svima poželim selam alejkum.”

Bio sam šokiran: to su bila dva oca, s različitih političkih strana, ujedinjeni svojom tugom, prihvatajući sada jezik jedan drugog. Kako su se upoznali? Matija je prihvatio priliku koju mu je nudila dobrotvorna udruga Otvorene ruke roditelja, koja je Bošnjacima i Hrvatima nudila da besplatno pozovu jedni druge kući da izraze svoju empatiju roditeljima koji su izgubili djecu s druge strane linije podijeljenoga Grada. Ahmet je opisao kako je bio kod kuće onaj dan kada je zazvonio telefon. Bio je to Matija, tada stranac u Gradu, koji je učinio prvi hrabri korak. Obojica su otvoreno plakala preko telefona. Nijedan od njih dvojice nikada nije upoznao niti pričao s nekim iz druge zajednice, ali su obojica rekli da znaju kroz šta ovaj drugi prolazi.

Matija je rekao Ahmetu: “Mi smo isti: obojica smo izgubili sinove. Tvoj bol je moj bol.” Ahmet je odgovorio: “Ova patnja mora se okončati prije nego što bude više očeva kao što smo ti i ja, koji su spoznali užasan bol zbog gubitka sina.”

Dvojica očeva sada idu po federalnim crkvama i džamijama, podižući svjesnost za potrebu za empatijom i skupljajući priloge za dobrotvorne svrhe. Naravno, ovo je samo mali korak, ali svaka kap empatije zalijeva cvijet mira.
Humljanin

#352 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Bravo to je to! :thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#353 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Image
JVC

#354 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:
sta je to otkrivenje?
Grcka rijec Ἀποκάλυψις (Apokálypsis) oznacuje Bozju objavu ljudima.
JVC

#355 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by JVC »

Bloo wrote:
Uzevši u obzir da se Sancta Trinitas ne nalazi u Bibliji, da li ovaj nauk možemo smatrati da je zapravo jedna kršćanska ideja upakovana u helenističku ideju da bi se lakše objasnila i približila vjernicima?
Ako pođemo od Plotina i njegovih hipostaza (izbacila sam jednu - duh/nus):
1. Jedno - iskon svega - Jednosve (po Petriću) - total (božanstva)
2. Duša/psiha - Duh sveti
3. Tvar ili materija koja nije hipostaza, sama je prazna, a oblikuje je duh - Isus Krist.

E sad, da li se Trojstvo može posmatrati kroz prizmu Plotinovih hipostaza, odnosno da su 2, i 3. emanacije 1. ali istovremeno i istobitne?
S obzirom da je Isus Krist tvar odnosno materija koja nije hipostaza, postaje to kada se na njega spusti duh sveti prilikom krštenja, te bude oblikovana od strane duše u procesu emanacije, te se time veže s Jednim i postaje istobitan (a ne sličnobitan!).
.... prilikom Isusova krštenja na rijeci Jordan: "Kad se krstio sav narod, krstio se i Isus. I dok se molio, rastvori se nebo, siđe na nj Duh Sveti u tjelesnom obličju, poput goluba, a glas se s neba zaori: "Ti si Sin moj, Ljubljeni! U tebi mi sva milina! (Lk 3,21-22)

S obzirom da je neoplatonizam imao veliki utjecaj na teologe i sveštenike, šta misliš o ovoj ideji da je Trojstvo ne prežvakavanje Plotinove ideje već jednostavno "upakivanje" nauke Trojstva u nešto što je ljudima bilo poznato i razumljivo?
Frka sa vremenom.
Može li vako?
Bloo
Globalna šefica

#356 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

:facepalm:
MarlboroGold

#357 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by MarlboroGold »

Može li Bog mrziti? Ako da, kakva je ta mržnja? Mržnja kod čovjeka najčešće izazove i činjenje grijeha prema drugom... da li se to može odnositi i na Boga? Ili se na njegovu mržnju gleda kao da je svetinja i bez ikakvog preispitivanja? Zanimaju me mišljenja i katolika i muslimana.
Što se islama tiče, s druge strane, kakav je to Bog koji voli, a ujedno nameće obaveze da se 5 puta dnevno obavljaju rituali i njemu molimo?
allem_77

#358 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

MarlboroGold wrote:Može li Bog mrziti? Ako da, kakva je ta mržnja? Mržnja kod čovjeka najčešće izazove i činjenje grijeha prema drugom... da li se to može odnositi i na Boga? Ili se na njegovu mržnju gleda kao da je svetinja i bez ikakvog preispitivanja? Zanimaju me mišljenja i katolika i muslimana.
Što se islama tiče, s druge strane, kakav je to Bog koji voli, a ujedno nameće obaveze da se 5 puta dnevno obavljaju rituali i njemu molimo?
Jedno kontra pitanje. Da li mislite da ti rituali pet puta koriste ili štete ljudima? Što se tiče prvog pitanja, ono je besmisleno. Stvoritelj i stvorenje se ne mogu porediti.
MarlboroGold

#359 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by MarlboroGold »

allem_77 wrote:
MarlboroGold wrote:Može li Bog mrziti? Ako da, kakva je ta mržnja? Mržnja kod čovjeka najčešće izazove i činjenje grijeha prema drugom... da li se to može odnositi i na Boga? Ili se na njegovu mržnju gleda kao da je svetinja i bez ikakvog preispitivanja? Zanimaju me mišljenja i katolika i muslimana.
Jedno kontra pitanje. Da li mislite da ti rituali pet puta koriste ili štete ljudima? Što se tiče prvog pitanja, ono je besmisleno. Stvoritelj i stvorenje se ne mogu porediti.
Zavisi od karaktera osobe, ali to nije bitno u ovom slučaju. Bitno je da je obaveza. Zašto? Svijest o Bogu se može razviti i bez tih rituala i njega ljudi opet mogu voliti, zar ne? To onda dovodi do sljedećeg - ako čovjek vjeruje u Boga, obožava ga cijelim svojim bićem, a ne klanja kako je propisano, da li ga to po automatizmu diskvalifikuje? Zar nije u osnovi islama vjerovanje i činjenje dobra? Čovjek može vjerovati bez tih rituala i ujedno činiti dobro i biti bogobojazan i ponizan. Neki rituali su prisutni i u kršćanstvu, ali je dosta fleksibilnije i u mnogo manjoj mjeri... obično nedjeljom.

Što se tiče drugog dijela, nisi dao konkretan odgovor. Da li Bog mrzi i na koji način to ispoljava?
Smrcak15

#360 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:-----
Ti si postavio grafiku na kojoj pise: "Kuran opisuje planine kao klin(korijen) koji drzi koru kao sidro" postavio si dva citata koja to pokazuju, sto je apsolutno suprotno od istrazivanja koje je uradila profesor Garzione!
covjce je li ti znas engleski ba???

sta ba Kuran opsuje, nije to Kuranski opis nego geolog Garzione kaze, a ne Kuran,

"Kuran opisuje planine kao klin(korijen) koji drzi koru kao sidro" <-------------ovo kaze Garzione a ne Kuran, Kuran kaze planine kao klinovi, i da su ti klinovi poput sidra

dok Garzione tvrdi da planine ima korijenje koje drze koru kao sidro.

evo vidi
https://www.rochester.edu/news/show.php?id=3167

On the surface, the buckling manifests itself as a rising mountain range, but beneath the crust, the buckling creates a heavy, high-density "root" that holds the crust down like an anchor, says Garzione.
allem_77

#361 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

MarlboroGold wrote:
allem_77 wrote:
Zavisi od karaktera osobe, ali to nije bitno u ovom slučaju. Bitno je da je obaveza. Zašto? Svijest o Bogu se može razviti i bez tih rituala i njega ljudi opet mogu voliti, zar ne? To onda dovodi do sljedećeg - ako čovjek vjeruje u Boga, obožava ga cijelim svojim bićem, a ne klanja kako je propisano, da li ga to po automatizmu diskvalifikuje? Zar nije u osnovi islama vjerovanje i činjenje dobra? Čovjek može vjerovati bez tih rituala i ujedno činiti dobro i biti bogobojazan i ponizan. Neki rituali su prisutni i u kršćanstvu, ali je dosta fleksibilnije i u mnogo manjoj mjeri... obično nedjeljom.

Što se tiče drugog dijela, nisi dao konkretan odgovor. Da li Bog mrzi i na koji način to ispoljava?
Evo lični primjer, vjerujem u Boga, ali se nisam pridrzavao tih rituala. Zabolila me leđa, otišao kod ljekara, te mi isti dao isprintan papir sa vježbama. Vježbe slične kao u tim ritualima. Tako da sada moram vježbe raditi. A da sam se pridrzavao tih rituala problem bi bio manji, ili ga ne bi ni bilo? To je moje mišljenje.
Smrcak15

#362 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bog kad mrzi, ne mrzi kao covjek, covjecija i bozanska mrznja se ne mogu porediti.

On nam naredjuje da mu se moli radi naseg dobra a ne sto njemu to treba, jer dao je u molitvi koristi za vjernike, kroz molitvu se trenira strpljivost, tijelo, disciplina, djeluje poput meditacije, samoobracunavanje kroz molitvu , kroz molitvu se zahvaljujemo Bogu za sve sto nam je dao, molimo Boga za oprost i Raj, i da nas sacuva loseg puta na zemlji koji vodi u Pakao. Kroz molitvu mi suzbijamo svoju oholost, arogantnost naspram Boga, na taj nacin iskazujemo poniznost prema njemu.
Bog nas voli pa zato nam i daje molitvu, da imamo kontakt sa njim, jer znas kako mi komuniciramo sa njim, u molitvi recimo da se molimo njemu, a onda uzmemo Kuran i citamo sta nam on kaze, znaci on cuje nas sta mu govorimo, a mi citamo iz njegove knjige sta on nama kaze, jer Kuran je direktan boziji govor, i onda je tako sastavljen da djeluje kao da ti se direktno Bog obraca.

A sta mislis ovo, da Bog daje molitvu ljudima da ih testira ko ce biti ponizan prema njemu, a ko ce biti arogantan i odbiti to, kao jedan vid testa, kako ces se postaviti prema njemu. Bogu ama bas nista ni jedne sekunde ne treba nicija molitva, to je njemu totalno bespotrebno.
MarlboroGold

#363 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by MarlboroGold »

allem_77 wrote:[
Evo lični primjer, vjerujem u Boga, ali se nisam pridrzavao tih rituala. Zabolila me leđa, otišao kod ljekara, te mi isti dao isprintan papir sa vježbama. Vježbe slične kao u tim ritualima. Tako da sada moram vježbe raditi. A da sam se pridrzavao tih rituala problem bi bio manji, ili ga ne bi ni bilo? To je moje mišljenje.
U tvom slučaju bi pozitivno uticalo, ali je to ujedno i slučajnost. Moglo je biti da ti kaže idi u teretanu i diži se na vratilu ili radi neke druge vježbe koje nemaju puno zajedničkog sa klanjanjem.
King Theoden

#364 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by King Theoden »

Smrle, ine-s-salate tenha anil fahšai vel munker ve lezikrullahi ekber.
Namaz odvraća od razvrata i svega što je ružno i zikr je najveći.
Smrcak15

#365 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote: Zavisi od karaktera osobe, ali to nije bitno u ovom slučaju. Bitno je da je obaveza. Zašto? Svijest o Bogu se može razviti i bez tih rituala i njega ljudi opet mogu voliti, zar ne? To onda dovodi do sljedećeg - ako čovjek vjeruje u Boga, obožava ga cijelim svojim bićem, a ne klanja kako je propisano, da li ga to po automatizmu diskvalifikuje? Zar nije u osnovi islama vjerovanje i činjenje dobra? Čovjek može vjerovati bez tih rituala i ujedno činiti dobro i biti bogobojazan i ponizan. Neki rituali su prisutni i u kršćanstvu, ali je dosta fleksibilnije i u mnogo manjoj mjeri... obično nedjeljom.

Svijest o Bogu se može razviti i bez tih rituala i njega ljudi opet mogu voliti, zar ne?
ali Bog je nama svima odredio nacin kako da mu se priplizimo, pa ako slijedimo njegovu uputu kako da mu se priblizimo to je jedini ispravni put.

Jer nema logike da mi po svom nahodjenju se njemu priplizavamo stvari sto on mozda cak i mrzi, jednostavno ne voli, a ti kontas hocu da se bogu umilim a ne znas da takav nacin Bog ne voli.

To onda dovodi do sljedećeg - ako čovjek vjeruje u Boga, obožava ga cijelim svojim bićem, a ne klanja kako je propisano, da li ga to po automatizmu diskvalifikuje?
zamisli se ovako, recimo ti zivis cijeli zivot u jednoj drzavi, volis i svega srca tu drzavu, ali kada su u pitanju zakoni, onda ih krsis na dugo i siroko...tako isto dodje ti volis Boga ali krsis njegove naredbe.

Zar nije u osnovi islama vjerovanje i činjenje dobra? Čovjek može vjerovati bez tih rituala i ujedno činiti dobro i biti bogobojazan i ponizan.
shvati molitvu kao meditaciju , nije to samo puko ritual bez ikakve svrhe, sa molitvom ima korist i tjelesnu i psiholosku korist.

tjelesna jer se prave pokreti pregibi, plus spustanje najvise tacke na najnizi nivo, to jeste mozak na pod, pa srce iznad mozga sto omogucuje dobar dotok krvi do mozga i cini ga zdravijim Druga stvar, psiholoska strana, uzdizanje dusevno u molitvi tesko se moze opisati dok ne dozivis, plus tu imas samoobracun, da se skaniras sta si uradio a sta nisi itd da se covjek preisipituje.

Previse imas neku strah od te molitve, ja sa firmom prosle godine imali dan protiv stresa otisli na konferenciju, i saad dosli ovi neki da uce radnike kako se boriti protiv stresta, kako se opustiti, kako je meditacija dobra ovo ono...nesto koontam....pa ja sam u meditaciji kroz molitvu, tako da je ovo vise za njih a ne za mene.

Neki rituali su prisutni i u kršćanstvu, ali je dosta fleksibilnije i u mnogo manjoj mjeri... obično nedjeljom
gleda se koja vjera je istinitija a ne koja je laksa.

Da li Bog mrzi i na koji način to ispoljava?
BOg mrzi, da

Kako ispoljava, pa sigurno nije kao covjek, on trpi...zato se zove Es-Sabur---Strpljivi

On te moze mrziti ali ce te ipak i dalje hraniti i napajati vodom, i davati daleko vise nego sto si zasluzio, cak mozda vi vise nekad da ti da iako te mrzi zbog postupaka tvojih sto radis, ali zato kada dodjes kod njega bez pokajanja ima da te nema, onda se proklinje mater sto te rodila, drugim rijecima receno kukas zasto nisi ostao onako mrtav pod zemljom. Jer doci pred Boga a on srdit, auuuu, pa nije covjce jednostavno kada se zakacis sa nekim mafijaskim likom u gradu, obican covjek, a kamoli da Gospodar Univerzuma nece da te pogleda kad stojis ispred njega, ta dobrota od bica, koje je samo dobro, takvo bice okrene se od tebe sto bi se reklo to je gore nego mnogo sta, tuga i jad i cemer. jer tad covjek shvati da je pogrijesio a nema povratka i ispravljanja gresaka.
Bloo
Globalna šefica

#366 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Bloo »

Dino34 wrote:Smrle, ine-s-salate tenha anil fahšai vel munker ve lezikrullahi ekber.
Nije problem da on iznosi šta je otkrio :) problem leži u tome na koji način je otkrio i šta je koristio u otkrivanju.
Smrcak15

#367 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Dino34 wrote:Smrle, ine-s-salate tenha anil fahšai vel munker ve lezikrullahi ekber.
da i to.
King Theoden

#368 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by King Theoden »

Bloo wrote:
Nije problem šta on iznosi šta je otkrio :) problem leži u tome na koji način je otkrio i šta je koristio u otkrivanju.
Ne znam o čemu govoriš :?
Nisam pratio temu. Slučajno navratio i vidim smrletov citat i eto odgovorim.
MarlboroGold

#369 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
Bog kad mrzi, ne mrzi kao covjek, covjecija i bozanska mrznja se ne mogu porediti.

On nam naredjuje da mu se moli radi naseg dobra a ne sto njemu to treba, jer dao je u molitvi koristi za vjernike, kroz molitvu se trenira strpljivost, tijelo, disciplina, djeluje poput meditacije, samoobracunavanje kroz molitvu , kroz molitvu se zahvaljujemo Bogu za sve sto nam je dao, molimo Boga za oprost i Raj, i da nas sacuva loseg puta na zemlji koji vodi u Pakao. Kroz molitvu mi suzbijamo svoju oholost, arogantnost naspram Boga, na taj nacin iskazujemo poniznost prema njemu.
Bog nas voli pa zato nam i daje molitvu, da imamo kontakt sa njim, jer znas kako mi komuniciramo sa njim, u molitvi recimo da se molimo njemu, a onda uzmemo Kuran i citamo sta nam on kaze, znaci on cuje nas sta mu govorimo, a mi citamo iz njegove knjige sta on nama kaze, jer Kuran je direktan boziji govor, i onda je tako sastavljen da djeluje kao da ti se direktno Bog obraca.

A sta mislis ovo, da Bog daje molitvu ljudima da ih testira ko ce biti ponizan prema njemu, a ko ce biti arogantan i odbiti to, kao jedan vid testa, kako ces se postaviti prema njemu. Bogu ama bas nista ni jedne sekunde ne treba nicija molitva, to je njemu totalno bespotrebno.
To je sad kontradiktorno sa onim što si naveo u prvom postu. Ako njemu molitva ne treba, a ako čovjek u njega vjeruje i prihvata sve ono što on predstavlja, ponizan je, bogobojazan, zahvalan, poštuje imanske šarte (šest stubova vjerovanja) i obožava ga svim svojim bićem i ujedno ima izrazito jaku samokontrolu i samodisciplinu da ne može skrenuti s puta u smislu da ga obuzme oholost i arogantnost, samoobračun kroz molitvu mu je nepotreban. Razumijem ja zašto postoji, ali se sve to može postići i izvan. Nije samo musliman onaj u džamiji, već i izvan nje. Čak je i važnije kakav si izvan. Posebna priča su oni koji molitvi pristupaju mehanički...

Ok, hvala na pojašnjenju vezano za mržnju.
Humljanin

#370 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:]
...
Opet isto... kako gledaš koja je "istinitija"? :lol:
BOg mrzi, da
...
Kako ispoljava, pa sigurno nije kao covjek, on trpi...zato se zove Es-Sabur---Strpljivi
Bog mrzi?
Smrcak15

#371 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote: To je sad kontradiktorno sa onim što si naveo u prvom postu. Ako njemu molitva ne treba, a ako čovjek u njega vjeruje i prihvata sve ono što on predstavlja, ponizan je, bogobojazan, zahvalan, poštuje imanske šarte (šest stubova vjerovanja) i obožava ga svim svojim bićem i ujedno ima izrazito jaku samokontrolu i samodisciplinu da ne može skrenuti s puta u smislu da ga obuzme oholost i arogantnost, samoobračun kroz molitvu mu je nepotreban. Razumijem ja zašto postoji, ali se sve to može postići i izvan. Nije samo musliman onaj u džamiji, već i izvan nje. Čak je i važnije kakav si izvan. Posebna priča su oni koji molitvi pristupaju mehanički...

Ako njemu molitva ne treba, a ako čovjek u njega vjeruje i prihvata sve ono što on predstavlja, ponizan je, bogobojazan, zahvalan, poštuje imanske šarte (šest stubova vjerovanja)
ne znam koliko si shvatio sustinu svega toga....

molitva ti je test od Boga hoces li ti preklati svoju arogantnost, ili pustiti da i dalje cvjeta

kad kazem arogantnost, mislim na osobe koje imaju snage i mogucnosti da mu se klanjanju ali nece iz nekih svojih principa, to je iskazivanje arogantnosti prema Bogu, ne daje mu se pravo koje on ima kod nas.

ali onaj covjek koji kaze, klanjat cu ti se boze, jer ti to jedini zasluzuje, jedini ti zasluzujes da ja svoje celo polozim na pod, svjedocim svoju poniznost poniznost pred tvojom velicanstvenoscu.
Tad je covjek preklao svoju aroganciju, tad si dobio kljuceve Raja u ruke , i cestitat ti se, savlado si svoju oholost, suzbio je, zasluzujes Raj, a meni tvoja molitva nije potreba, nego je tebi potreba jer si ti na taj nacin ubio svoju oholost i na tome ti se treba cesitati. Tako to se gleda, a ne da Bog sad nesto trazi od nas da mu se klanjamo jer eto to njemu treba, ma jok, daleko od toga.

Hajmo to ovako nekkao metaforiski pojasniti

zamisli se ti da si siromah veliki, i imas familiju, ali ja neki bogatas, i sad ti dadnem para da kupis sebi hrane i odjece i cijeloj svojj familiji,

sad kad ti mozda brat dodje i kaze, de se zahvali to dobrom covjeku, ti kazes necu, ma sta m use imam zahvaljivati....naprimjer meni ne treba zahvala, ali fino je vidjeti da neko cijeni dobrotu, tako isto kada ti neko kaze klanjaj se Bogu, on ti fakticki kaze zahvali se Bogu na svim blagodatima koje ti je dao, a ti kazes ma sta mu se imam zahvaljivati. Kao sto ja mogu bez tvoje hvale, moze i Bog jos lakse bez nasihi molitvi.
Ali ako ti nekko kaze zahvali se covjeku, nekulturno je to da samo uzmes i glavu okrenes, ti sjedes i prokontas, vidis bas, i kazes se stvarno nije fino da ne kazem hvala barem. i Ti kad kazes hvala, od srca to kazes, ti si na taj nacin spoznao sustinu, stavio si sebe na pravo mjesto i zasluzio si da ti opet dadnem kad vidim da cijenis to.
Smrcak15

#372 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote:]
...
Opet isto... kako gledaš koja je "istinitija"? :lol:
BOg mrzi, da
...
Bog mrzi?
Opet isto... kako gledaš koja je "istinitija"?
vodim se logikom.
Bog mrzi?
druze , biblija ti to govori

Biblija
Mudre izreke 6,16 Šest je stvari koje Gospod mrzi, a sedam ih je gnusoba njegovu biću:
Mudre izreke 6,17 ohole oči, lažljiv jezik, ruke koje prolijevaju krv nevinu,
Mudre izreke 6,18 srce koje smišlja grešne misli, noge koje hitaju na zlo,
Mudre izreke 6,19 lažan svjedok koji širi laži, i čovjek koji zameće svađe među braćom.

Psalam 11,5 Jahve proniče pravedna i nepravedna, iz dna duše mrzi silnika.
Humljanin

#373 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
Opet isto... kako gledaš koja je "istinitija"?

vodim se logikom.
Bog mrzi?

druze , biblija ti to govori

Biblija
Mudre izreke 6,16 Šest je stvari koje Gospod mrzi, a sedam ih je gnusoba njegovu biću:
Mudre izreke 6,17 ohole oči, lažljiv jezik, ruke koje prolijevaju krv nevinu,
Mudre izreke 6,18 srce koje smišlja grešne misli, noge koje hitaju na zlo,
Mudre izreke 6,19 lažan svjedok koji širi laži, i čovjek koji zameće svađe među braćom.

Psalam 11,5 Jahve proniče pravedna i nepravedna, iz dna duše mrzi silnika.
A vidiš da znaš vadit iz rukava Biblijske citate kad hoćeš :lol:
MarlboroGold

#374 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote: To je sad kontradiktorno sa onim što si naveo u prvom postu. Ako njemu molitva ne treba, a ako čovjek u njega vjeruje i prihvata sve ono što on predstavlja, ponizan je, bogobojazan, zahvalan, poštuje imanske šarte (šest stubova vjerovanja) i obožava ga svim svojim bićem i ujedno ima izrazito jaku samokontrolu i samodisciplinu da ne može skrenuti s puta u smislu da ga obuzme oholost i arogantnost, samoobračun kroz molitvu mu je nepotreban. Razumijem ja zašto postoji, ali se sve to može postići i izvan. Nije samo musliman onaj u džamiji, već i izvan nje. Čak je i važnije kakav si izvan. Posebna priča su oni koji molitvi pristupaju mehanički...

Ako njemu molitva ne treba, a ako čovjek u njega vjeruje i prihvata sve ono što on predstavlja, ponizan je, bogobojazan, zahvalan, poštuje imanske šarte (šest stubova vjerovanja)
ne znam koliko si shvatio sustinu svega toga....

molitva ti je test od Boga hoces li ti preklati svoju arogantnost, ili pustiti da i dalje cvjeta

kad kazem arogantnost, mislim na osobe koje imaju snage i mogucnosti da mu se klanjanju ali nece iz nekih svojih principa, to je iskazivanje arogantnosti prema Bogu, ne daje mu se pravo koje on ima kod nas.

ali onaj covjek koji kaze, klanjat cu ti se boze, jer ti to jedini zasluzuje, jedini ti zasluzujes da ja svoje celo polozim na pod, svjedocim svoju poniznost poniznost pred tvojom velicanstvenoscu.
Tad je covjek preklao svoju aroganciju, tad si dobio kljuceve Raja u ruke , i cestitat ti se, savlado si svoju oholost, suzbio je, zasluzujes Raj, a meni tvoja molitva nije potreba, nego je tebi potreba jer si ti na taj nacin ubio svoju oholost i na tome ti se treba cesitati. Tako to se gleda, a ne da Bog sad nesto trazi od nas da mu se klanjamo jer eto to njemu treba, ma jok, daleko od toga.

Hajmo to ovako nekkao metaforiski pojasniti

zamisli se ti da si siromah veliki, i imas familiju, ali ja neki bogatas, i sad ti dadnem para da kupis sebi hrane i odjece i cijeloj svojj familiji,

sad kad ti mozda brat dodje i kaze, de se zahvali to dobrom covjeku, ti kazes necu, ma sta m use imam zahvaljivati....naprimjer meni ne treba zahvala, ali fino je vidjeti da neko cijeni dobrotu, tako isto kada ti neko kaze klanjaj se Bogu, on ti fakticki kaze zahvali se Bogu na svim blagodatima koje ti je dao, a ti kazes ma sta mu se imam zahvaljivati. Kao sto ja mogu bez tvoje hvale, moze i Bog jos lakse bez nasihi molitvi.
Ali ako ti nekko kaze zahvali se covjeku, nekulturno je to da samo uzmes i glavu okrenes, ti sjedes i prokontas, vidis bas, i kazes se stvarno nije fino da ne kazem hvala barem. i Ti kad kazes hvala, od srca to kazes, ti si na taj nacin spoznao sustinu, stavio si sebe na pravo mjesto i zasluzio si da ti opet dadnem kad vidim da cijenis to.
Pa on je svemoguć. Razumije i kad mu se obratiš na bosanskom jeziku, zar ne? Zašto insistira da se to radi preko molitve ako mu ne treba, a ne treba ni čovjeku ako oholost i bez nje može suzbiti? Molitva bi trebala biti samo opcija - oni koji su izgubljeni da preko nje pronađu svoj put i da uspostave (ponovo) vezu s Bogom. Oni koji su već uspostavili njima ne bi trebala biti potrebna. Kako to može biti arogantnost ako čovjek srcem vjeruje u njega i u sve što on predstavlja?

Da li osoba o kojoj ja govorim može biti musliman? Da li po tebi takva osoba predstavlja dobru osobu? Ako ne, objasni.

Pa da završimo sa ovim...
Diwan

#375 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Diwan »

interesantno

Locked