Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vjesticanametli

#351 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by vjesticanametli »

:lol: kako cete se prebacit u bosnu kad mandrknete :lol: i to valja ustedit :lol: :mrgreen: :run:
mali Ninja

#352 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by mali Ninja »

Za 100 eura mozete kupiti namirnice za 50 porcija rigatonija :thumbup:
hatemondays

#353 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by hatemondays »

vjesticanametli wrote::lol: kako cete se prebacit u bosnu kad mandrknete :lol: i to valja ustedit :lol: :mrgreen: :run:
Mislis da ce djeca se baviti tim zahebancijama nego fino u pecnicu i starog na balkonu u vazi pored rostilja na cistoj havi vazdan.
Melbourne_Australia

#355 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Melbourne_Australia »

hatemondays wrote:
TAFKAP wrote:porez, zdravstveno, penziono, novčana naknada tj. osiguranje u slučaju nezaposlenosti
Kod nas klokana porez: 0-18k 0%, 18-37k 19%, 37-81k 32.5%, 87-180k 37%, 180k and above 45 %, zdravsteveno ide na porez extra 2.5 %, inace je besplatno za osobe koje su penzioneri i ne rade, svaki zaposleni prima extra 9.5% superannuation koji ide na tvoj racun svaki mjesec ali ne mozes ih dirati prije 65 godine, kad napunis 65 mozes dici cijelu sumu, inace penzija i socijala isti djavo osim ako si radio imas taj super, ako ne radis ides na socijalu, osiguranje u slucaju nezposlenosti mozes kupiti pa onda imas do 80% plate zavisi koliko ti je osiguranje.
Hrana je zara komparirajuci sa Evropom, gorivo sada oko 1.70 inas eoko 1.50.Odlazak kod specialijasta uglavnom je pokriven sa zdravstvenim osim dentiste tu se moras uvijek izvrnuti ali dentisti su im mrak. Jednom mi nas haklamas zubar uradio nesto sa zubom, kad sam se vratio boli zub olesio me, odem zubaru i ovdje kaze covjek mogu li slikati ovo za enciklopediju pa cu ti dzaba zub uraditi. Jos i sada zeta spominjem koji mi ga je preporucio i kunem ga da Bog da ti S... popravljao zube.. Hvala Bogu nasao sam drugog kad idem na godisnji.Inace zubara obidjemo svi 4 svakih 6 mjeseci 500 larado za nas 4 znaci milja godisnje samo za ciscenje i prevenciju. Ono sto volim je CT scan, MRI, ultasound sve pokriveeno zdravstvenim i cekas max 2 dana nekad ti urade odmah recimo ultasound nema cekanja. Bolnice su super, zaglavio dva puta i jedno dijete isto 2 puta nemam zamjerke znas gdje ti pare odlaze kad vidis kako to stima.
Jos nesto za jeza organic panja kosta 7-10 larado ovih nasih, a korpa bez nekog junka kosta otprilika oko 180-200 larado sedmicno nas 2 plus 2 komada malo vece djece, struja oko 500 pq, voda oko 250 pq, plin oko 300pq, odvoz smeca i ostale komunalne usloge oko 200 pq, telefoni oko 80-100 pm ukljucujuci fontele.
Ja jos nesto avio karte do Bosne oko 1100-1300 u jeftinim periodima pa do 2 milje ako si u zurbi.
Australija je nekad bila obecana zemlja, pogotovu 90"s, sad je to sve drugacije...Sve zara, a plate nisu nesto..Uglavnom sad samo dodjem dole na odmor budem preko ljeta i jedva izdrzim dvije nedelje i jedva cekam kad cu kuci u Sarajevo..
Fudo387

#356 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

:shock:
vjesticanametli wrote::lol: kako cete se prebacit u bosnu kad mandrknete :lol: i to valja ustedit :lol: :mrgreen: :run:
Fedexom.
muzicar_iz_parka

#357 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by muzicar_iz_parka »

DHL je ozbiljniji. Odrade i carinjenje. :mrgreen:
elcaliente

#358 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by elcaliente »

Meso u Bosini jeftinije i kvalitetnije.
Ovaj lav kupio najgori hljeb sto postoji, meso nije ni kupio. U Lidl je meso najgoreg moguceg kvaliteta svakako i oni koji tamo kupuju meso igraju ruski rulet sa karcinomom ali svako kako ko voli.
Uglavnom bilo bi dobro da nam iduci put snimi video i pokaze koliko kila kvalitetne teletine i janjetine moze kupiti za 100 eur i gdje to kupuje.
Sto gore neko rece covjek je u ovom videu kupio smeca za 100 Eur od kojih se nemoze ozbiljan rucak napraviti, nastranu sto je sve nezdravo.
mirsek

#359 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by mirsek »

elcaliente wrote:Meso u Bosini jeftinije i kvalitetnije.
Ovaj lav kupio najgori hljeb sto postoji, meso nije ni kupio. U Lidl je meso najgoreg moguceg kvaliteta svakako i oni koji tamo kupuju meso igraju ruski rulet sa karcinomom ali svako kako ko voli.
Uglavnom bilo bi dobro da nam iduci put snimi video i pokaze koliko kila kvalitetne teletine i janjetine moze kupiti za 100 eur i gdje to kupuje.
Sto gore neko rece covjek je u ovom videu kupio smeca za 100 Eur od kojih se nemoze ozbiljan rucak napraviti, nastranu sto je sve nezdravo.

Covjek je samo raznog mesa kupio preko 3 kile i ti kazes ne moze se ozbiljan rucak napraviti ? A ako mislis da je ono sve nezdravo bolje ti je da ne vidis sedmicnu korpu porodice koja ima prosjecnu platu u BIH. Sta mislis koliko kvalitetne teletine moze kupiti takva porodica ? Problem je sto se vecina ravna po Sarajevu a Sarajevo je po standardu skoro duplo bolje od ostatka BIH. Evo ako hocemo da se ravnamo njemacka prosjecna plata je oko 2300 eura netto a bosanska oko 430 eura netto znaci 5 puta manja. Da li je Njemacka 5 puta skuplja od BIH ? Ako nije vise ti para ostane kad sve namiris i platis na mjesecnom nivou.
hatemondays

#360 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by hatemondays »

muzicar_iz_parka wrote:DHL je ozbiljniji. Odrade i carinjenje. :mrgreen:
Pa da se udanfam dok me ocarine ovi nasi.Bilo bi sta je ovo u vazi,u vazi bi se mrtav okretao.Jos ti ocarine I vazu, moracu vidjeti sa djecicom da znaju proceduru.Jos ih na kraju zamolim da me siknu u Zeljeznicu makar saku pepela.
hatemondays

#361 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by hatemondays »

Melbourne_Australia wrote:
hatemondays wrote:
TAFKAP wrote:porez, zdravstveno, penziono, novčana naknada tj. osiguranje u slučaju nezaposlenosti
Kod nas klokana porez: 0-18k 0%, 18-37k 19%, 37-81k 32.5%, 87-180k 37%, 180k and above 45 %, zdravsteveno ide na porez extra 2.5 %, inace je besplatno za osobe koje su penzioneri i ne rade, svaki zaposleni prima extra 9.5% superannuation koji ide na tvoj racun svaki mjesec ali ne mozes ih dirati prije 65 godine, kad napunis 65 mozes dici cijelu sumu, inace penzija i socijala isti djavo osim ako si radio imas taj super, ako ne radis ides na socijalu, osiguranje u slucaju nezposlenosti mozes kupiti pa onda imas do 80% plate zavisi koliko ti je osiguranje.
Hrana je zara komparirajuci sa Evropom, gorivo sada oko 1.70 inas eoko 1.50.Odlazak kod specialijasta uglavnom je pokriven sa zdravstvenim osim dentiste tu se moras uvijek izvrnuti ali dentisti su im mrak. Jednom mi nas haklamas zubar uradio nesto sa zubom, kad sam se vratio boli zub olesio me, odem zubaru i ovdje kaze covjek mogu li slikati ovo za enciklopediju pa cu ti dzaba zub uraditi. Jos i sada zeta spominjem koji mi ga je preporucio i kunem ga da Bog da ti S... popravljao zube.. Hvala Bogu nasao sam drugog kad idem na godisnji.Inace zubara obidjemo svi 4 svakih 6 mjeseci 500 larado za nas 4 znaci milja godisnje samo za ciscenje i prevenciju. Ono sto volim je CT scan, MRI, ultasound sve pokriveeno zdravstvenim i cekas max 2 dana nekad ti urade odmah recimo ultasound nema cekanja. Bolnice su super, zaglavio dva puta i jedno dijete isto 2 puta nemam zamjerke znas gdje ti pare odlaze kad vidis kako to stima.
Jos nesto za jeza organic panja kosta 7-10 larado ovih nasih, a korpa bez nekog junka kosta otprilika oko 180-200 larado sedmicno nas 2 plus 2 komada malo vece djece, struja oko 500 pq, voda oko 250 pq, plin oko 300pq, odvoz smeca i ostale komunalne usloge oko 200 pq, telefoni oko 80-100 pm ukljucujuci fontele.
Ja jos nesto avio karte do Bosne oko 1100-1300 u jeftinim periodima pa do 2 milje ako si u zurbi.
Australija je nekad bila obecana zemlja, pogotovu 90"s, sad je to sve drugacije...Sve zara, a plate nisu nesto..Uglavnom sad samo dodjem dole na odmor budem preko ljeta i jedva izdrzim dvije nedelje i jedva cekam kad cu kuci u Sarajevo..
Kad naletis do Syd javi se na pivu...
moonca

#362 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by moonca »

hatemondays wrote:
muzicar_iz_parka wrote:DHL je ozbiljniji. Odrade i carinjenje. :mrgreen:
Pa da se udanfam dok me ocarine ovi nasi.Bilo bi sta je ovo u vazi,u vazi bi se mrtav okretao.Jos ti ocarine I vazu, moracu vidjeti sa djecicom da znaju proceduru.Jos ih na kraju zamolim da me siknu u Zeljeznicu makar saku pepela.
Neka pomijesaju pepeo sa Dedo-kaHvom...nema carine. :wink:
vjesticanametli

#363 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by vjesticanametli »

Il s origanom pa popice gostima kad ko doDZe :lol: malo mu dede :mrgreen: na picu trehnu
Melbourne_Australia

#364 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Melbourne_Australia »

hatemondays wrote:[quote="Melbourne_Australia"

Nemoj reci samo da si u Liverpulu :mrgreen: :thumbup:
detroit-mercy

#365 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
insomnia78 wrote:Da ne spominjem da kad se mala rodila prekovremeno zena provela skoro dva mjeseca u bolnici, posebna soba, ovo, ono platila euro. Ostalo joj sve osiguranje pokrilo
100 000 dolara, lupam mozda je i vise, racunaj da bi ti osiguranje pokrilo 80%, to je ono neko prosjecno, znaci, bio bi duzan 20 000. Sem ako nisi senator, njima sve pokrije. :D
Nije bas tako, sve zavisi od osiguranja :mrgreen:. Kod mene se hanuma poradjala ne sjecam se da smo ista platili, cak ni onaj deductible od $1,200 po familiji jer porodjaji mislim da spadaju u posebnu grupu.
detroit-mercy

#366 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:
insomnia78 wrote:
E vidis ovdje npr, sto mi se desilo ako firma ode u stecaj a ti radio vise od godinu, il sest mjeseci nisam siguran, imas godinu dana od drzave istu platu bez obaveze da radis. Plus sto mozes izabrati prekvalifikaciju koju hoces placenu od strane drzave
Ima i ovdje ja mislim, to prvo, al ovo drugo nema. :D
Normalno nemres ako das sam otkaz.
Ima i drugo, State of Michigan je ljudima placao prekvalifikacije, treba traziti samo :mrgreen: .
Znas da ti ovdje nece nista reci dok ne upitas :mrgreen:.
Ili ko ne pita i ne dobije :mrgreen: .
Fudo387

#367 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:
insomnia78 wrote:Da ne spominjem da kad se mala rodila prekovremeno zena provela skoro dva mjeseca u bolnici, posebna soba, ovo, ono platila euro. Ostalo joj sve osiguranje pokrilo
100 000 dolara, lupam mozda je i vise, racunaj da bi ti osiguranje pokrilo 80%, to je ono neko prosjecno, znaci, bio bi duzan 20 000. Sem ako nisi senator, njima sve pokrije. :D
Nije bas tako, sve zavisi od osiguranja :mrgreen:. Kod mene se hanuma poradjala ne sjecam se da smo ista platili, cak ni onaj deductible od $1,200 po familiji jer porodjaji mislim da spadaju u posebnu grupu.
I tvoja lezala dva mjeseca u bolnici?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#368 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Bobi »

mirsek wrote:
elcaliente wrote:Meso u Bosini jeftinije i kvalitetnije.

Covjek je samo raznog mesa kupio preko 3 kile i ti kazes ne moze se ozbiljan rucak napraviti ? A ako mislis da je ono sve nezdravo bolje ti je da ne vidis sedmicnu korpu porodice koja ima prosjecnu platu u BIH. Sta mislis koliko kvalitetne teletine moze kupiti takva porodica ? Problem je sto se vecina ravna po Sarajevu a Sarajevo je po standardu skoro duplo bolje od ostatka BIH. Evo ako hocemo da se ravnamo njemacka prosjecna plata je oko 2300 eura netto a bosanska oko 430 eura netto znaci 5 puta manja. Da li je Njemacka 5 puta skuplja od BIH ? Ako nije vise ti para ostane kad sve namiris i platis na mjesecnom nivou.
Ma dzaba ti njima, vidis da vecina ni ne pogleda do kraja video, ubi nas površnost :mrgreen: .
detroit-mercy

#369 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote:
Fudo387 wrote:
I tvoja lezala dva mjeseca u bolnici?
Nije ali nema veze, ne bi platila 20k.
Imao sam u porodici bolesnog od raka koji je radio komplikovane operacije i to od strane jednog od najboljih hirurga u svijetu. Lik je obicini radnik, sve ukupno na kraju ga je kostalo oko $450 i to uglavnom outpatient care.
Fudo387

#370 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

detroit-mercy wrote: Nije ali nema veze, ne bi platila 20k.
Imao sam u porodici bolesnog od raka koji je radio komplikovane operacije i to od strane jednog od najboljih hirurga u svijetu. Lik je obicini radnik, sve ukupno na kraju ga je kostalo oko $450 i to uglavnom outpatient care.
Naravno da bi ti se zamantalo od racuna da je provela dva mjeseca u bolnici, a sto se tice lijecenja raka te troskove na kraju preuzme drzava jer su abnormalni.
jeza u ledja

#371 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by jeza u ledja »

detroit-mercy wrote: Ima i drugo, State of Michigan je ljudima placao prekvalifikacije, treba traziti samo :mrgreen: .
Ne znam, nisam bio u toj situaciji. :)
Fudo387

#372 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by Fudo387 »

jeza u ledja wrote:
detroit-mercy wrote: Ima i drugo, State of Michigan je ljudima placao prekvalifikacije, treba traziti samo :mrgreen: .
Unemployment benefits, svakom se moze desiti.
detroit-mercy

#373 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by detroit-mercy »

Fudo387 wrote:
detroit-mercy wrote: Nije ali nema veze, ne bi platila 20k.
Naravno da bi ti se zamantalo od racuna da je provela dva mjeseca u bolnici, a sto se tice lijecenja raka te troskove na kraju preuzme drzava jer su abnormalni.
Ko ti je rekao da preuzima drzava :mrgreen:, pokrilo osiguranje.
detroit-mercy

#374 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by detroit-mercy »

jeza u ledja wrote:
Nisam ni ja ali znam par ljudi koji su to iskoristili i to na jako dobar nacin. Kao sto rekoh, ovdje u USA je samo stvar da moras pitati ili traziti, niko ti nista nece reci nako :mrgreen: .
hatemondays

#375 Re: Koliko hrane možemo kupiti u Njemačkoj za 100 Eura ?

Post by hatemondays »

Melbourne_Australia wrote:
hatemondays wrote:[quote="Melbourne_Australia"

Nemoj reci samo da si u Liverpulu :mrgreen: :thumbup:
Haveru Hills vazda kakav Liverpool.Tamo je vecina nasih sto ko da si kod kuce, pa koji sam racku iso kad cu biti ko kod kuce.
Post Reply