Srpska moralna katarza!?

Locked
Danguba

#351 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

Objektivni navijac wrote:
Drinski wrote: A sta radite?
Treba pruziti ruku,treba pruziti obje ruke bez zlih namjera,bez paranoidno-shizofrenih ispada i sve ce biti u najboljem mogucem redu. Ljudi su rodjeni dobri. Srbi su isto tako rodjeni dobri,samo ih treba tako i tretirati.
Evo ja im pruzam ruku i pozivam da se odreknu genocidne proslosti, da prihvate BIH kao svoju domovinu i da kazu NE Beogradu.
Sta radimo :? :? :shock: Pa nesto se mora raditi,da se zarade pare za prezivljavanje.
Pruzanje ruke je stilska figura :D Time se hoce reci da trebas svojim zivotom i djelom svjedociti ravnopravnosti,jednakosti i povezanosti nasih naroda. Da se moras iskreno zgrazavati nad nacionalistickim postovima ,kao sto je ovaj od @ haznadara. Vecina Bosanskih Srba nema problema sa prihvatanjem BiH kao domovine,nego domovina ima problem sa prihvatanjem Srba.
Lupas bez veze.

Ti nabrajaj ''prihvatanje domovine'' a ja cu ti nabrajati negiranje i pljuvanje po istoj.
Danguba

#352 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

BISCANIN2 wrote:Sve "lepo" objašnjeno čitam ovo http://www.6yka.com/mobile/novost/41493 jutros drugi put , a sinoć dva puta sam pročitao, ovaj intervju treba da se arhivira, gdje bi bio dostupan uvijek, valja ponavljat gradivo.
Ovo treba u udzbenike kada se spominju uzroci raspada Jugoslavije i desavanja 90-tih.

...ali sta ce Latinka kada mi svi znamo da su Slovenci krivi jer nisu zeljeli Jugoslaviju odnosno Hrvati koji su sanjali tisucljetni san o samostalnosti ali kada malo bolje razmislim, kriv je Alija i Islamska deklaracija. Srbija i Srbi u regiji su ucinili sve da sacuvaju bivsu. :oops:
Objektivni navijac

#353 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Objektivni navijac »

Danguba wrote:
Treba pruziti ruku,treba pruziti obje ruke bez zlih namjera,bez paranoidno-shizofrenih ispada i sve ce biti u najboljem mogucem redu. Ljudi su rodjeni dobri. Srbi su isto tako rodjeni dobri,samo ih treba tako i tretirati.
Evo ja im pruzam ruku i pozivam da se odreknu genocidne proslosti, da prihvate BIH kao svoju domovinu i da kazu NE Beogradu.
Sta radimo :? :? :shock: Pa nesto se mora raditi,da se zarade pare za prezivljavanje.
Pruzanje ruke je stilska figura :D Time se hoce reci da trebas svojim zivotom i djelom svjedociti ravnopravnosti,jednakosti i povezanosti nasih naroda. Da se moras iskreno zgrazavati nad nacionalistickim postovima ,kao sto je ovaj od @ haznadara. Vecina Bosanskih Srba nema problema sa prihvatanjem BiH kao domovine,nego domovina ima problem sa prihvatanjem Srba.[/quote]

Lupas bez veze.

Ti nabrajaj ''prihvatanje domovine'' a ja cu ti nabrajati negiranje i pljuvanje po istoj.[/quote]
:? :? Srbi nemaju ravnopravan tretman u federaciji i u Sarajevu,i na planu BiH pokusava se implementirati drzava be Srba. Srbi naravno tome daje otpor. Tek kada se Srbi prihvate kao ravnopravni ljudi,gradjani i narod,tek onda mozemo ocekivati da ce Srbi,obicni ljudi prihvatiti BiH. A obicni ljudi Srbi nemaju nikakvih problema sa prihvatanjem BiH.
Evo primjer ove katarze :? Pa Srbi ispod 30 godina ,nemaju veze blage sa ratom i sada se oni trebaju katarizirati :-) :-)
insomnia78

#354 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by insomnia78 »

Ma jok, sto bi trebali
Nek nastave nositi majica sa likom zlocinaca i pjevati o Srebrenici

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Danguba

#355 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

Objektivni navijac wrote: :? :? Srbi nemaju ravnopravan tretman u federaciji i u Sarajevu,i na planu BiH pokusava se implementirati drzava be Srba. Srbi naravno tome daje otpor. Tek kada se Srbi prihvate kao ravnopravni ljudi,gradjani i narod,tek onda mozemo ocekivati da ce Srbi,obicni ljudi prihvatiti BiH. A obicni ljudi Srbi nemaju nikakvih problema sa prihvatanjem BiH.
Evo primjer ove katarze :? Pa Srbi ispod 30 godina ,nemaju veze blage sa ratom i sada se oni trebaju katarizirati :-) :-)
nista nisi popravio. pises nebuloze i nelogicnosti tako da mi se ne da demantovati sve sto ti napises.
Drinski

#356 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: :? :? Srbi nemaju ravnopravan tretman u federaciji i u Sarajevu,.
OK. Evo ja predlažem da se uvede reciprocitet.
Znaci: imamo Dom naroda u FBIH - da se isto tako uvede i u RS (znači, ne Vijece naroda, nego identicno). U FBIH nemamo SV. Savu i dr.slava po školama - da se ukine i u RS. U FBIH imamo xy lica srpske nacionalnosti zaposlenih u MUP-u - da se isto tako uvede i u RS, a onda da zajedno uvedemo zastupljenost prema popisu iz 1991. (svi kazemo da nismo htjeli rat, eto da sada ukinemo rezultate rata), u UO FTV ima nebosnjaka - da se isto uradi i UO RTV RS, u FBIH ima direktora skola i nastavnika koji su Srbi - da se isto tako uvede i u RS, a onda da zajedno uvedemo zastupljenost prema popisu iz 1991 (pri tom mislim i na UNiverzitet u BL). Da potpredsjednici RS imaju ista prava kao potpredsjednici FBIH. itd. Evo jel pošteno?
Kako nemaju, ako slijede iste matrice?
Objektivni navijac

#357 Re: Srpska moralna katarza!?

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: :? :? Srbi nemaju ravnopravan tretman u federaciji i u Sarajevu,.
Znaci: imamo Dom naroda u FBIH - da se isto tako uvede i u RS (znači, ne Vijece naroda, nego identicno). U FBIH nemamo SV. Savu i dr.slava po školama - da se ukine i u RS. U FBIH imamo xy lica srpske nacionalnosti zaposlenih u MUP-u - da se isto tako uvede i u RS, a onda da zajedno uvedemo zastupljenost prema popisu iz 1991. (svi kazemo da nismo htjeli rat, eto da sada ukinemo rezultate rata), u UO FTV ima nebosnjaka - da se isto uradi i UO RTV RS, u FBIH ima direktora skola i nastavnika koji su Srbi - da se isto tako uvede i u RS, a onda da zajedno uvedemo zastupljenost prema popisu iz 1991 (pri tom mislim i na UNiverzitet u BL). Da potpredsjednici RS imaju ista prava kao potpredsjednici FBIH. itd. Evo jel pošteno?
Ja ne pricam o RS,nikada skoro nikada. Nije cilj biti kao RS ,cilj je biti kao Evropa. Znaci ne mozes prava Srba u federaciji i Sarajevu uvjetovati stanjem u RS.
Recimo u Sarajevu bi mogli vratiti imovinu SPC ,dozvoliti srpskim popovima da se krecu ulicom za pocetak. Obezbijediti stanovnistvu Istocnog Sarajeva ljecenje u kantonalnim zdravstvenim ustanovama. To bi bilo za pocetak.
Sto se tice matrice. Srbi su narod,imaju svoju istoriju,tradiciju i kulturu. Njihova istorija ,tradicija i kultura je dio jedinstvenoga bosanskoga nasljedza. Ne mozes traziti od Srba da se odreknu svoje istorije,tradicije i kulture nego je trebas prihvatiti kao dio svoga nasljedza.
oakville

#358 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

Skijaš wrote:
oakville wrote:
Skijaš wrote:
Ti znaš kako velikosrpska propaganda prodaje i to prvo, i to drugo i to treće. Karadžić i ekipa nisu rekli "aj da koljemo muslimane", nego su počeli širiti laži o ubijanju Srba a kako bi pričom o ustaškodžihadskoj zavjeri mobilisali Srbe pod svoje krilo. Karadžić i danas Dodik svoju snagu grade na sijanju straha i prosječan ih Srbin ne podržava jer voli miris krvi nego zato što misli da bira onog ko je u poziciji da zaštiti njih i njihovu djecu od "unitarne" u kojoj se Srbe kao ne bi ništa pitalo. Tako generišu podršku, sijanjem straha.
Koliko se sjecam a dokazi su i na youtubu, Karadžićevi govori kao i Biljane Plavšić kao i Dodika danas nisu na fonu "mi smo u strahu" nego "najjači smo i pred nama ima svi da šute."
Ja se sjećam propagande o Islamskoj deklaraciji, sjećam se Sijekovca i polarizacije koja je nastala ratom u Hrvatskoj. I uvijek se pričalo o ugroženosti Srba, i za rat u Sarajevu je iskorišteno ubistvo Nikole Gardovića a ne neki mistični nauk srpskog pravoslavlja o neophodnosti terora nad drugima. Uostalom, ako se ne sjećaš tadašnje propagande, evo ti Dodika živog, sva se njegova retorika svela na prijetnju kako će Srbi ostati bez gaća, da će im se žensku djecu poslati u roblje a mušku pobiti ako na sljedečim izborima ne glasaju upravo za njega. Propagande je bilo na svim stranama, ali rezultati nisu isti. Što se ista propaganda nije primila među bošnjama pa da i oni počnu masovno većinski spaljivati djecu i žene u kućama?
R.K. za govornicom nije rekao "pobit će nas muslimani" nego je rekao "u slučaju rata muslimanski narod ne može da se odbrani."
I kako to velikosrpska propaganda tumači ? Kao dobronamjeran poziv islamskom fanatiku Izetbegoviću da ne narušava dotadašnje bratstvo i jedinstvo. Kao znak Karadžićeve dobre volje. Odgovor je nevezan za pitanje. Karadžićev govor je bio izraz većinske volje srpskog naroda koji se osjećao dovoljno jak da kolje sve oko sebe i otvara konclogore. Razumiješ poentu?
I već ti je gore postavljeno pitanje, s obzirom na otvaranje tolikih masovnih grobnica, i opštu srpsku ravnodušnost prema istom danas kad u miru i ljepoti žive u selima očišćenim od genetskog otpada, kako objašnjavaš tu ravnodušnost?
Kako ti objašnjavaš to da Kazani još nisu prikladno obilježeni ? Ravnodušnost ? Kao što tebe ništa ne tjera da se zalažeš za trajno obilježavanje tog mjesta zločina, tako bi i prosječan Srbin da prošlost ostavi u prošlosti. To ne znači da je zao, to samo znači da je slab. Da ponovim pitanje pokaži mi bošnjačkog političara za kojeg su većinski glasali bošnjaci a koji je dao izjavu "bacaćemo u kazane i ne mogu srbi da se obrane ako ovdje bude rat." Razumiješ li poentu - nisu bošnje većinski glasale za ubijanje na Kazanima?
Dalje, poslije rata dočekani su osuđeni ratni zločinci s pjesmom i veseljem od Biljane Plavšić do Krajišnika od onih koljača u Višegradu.
Zašto da oni vjeruju u kredibilitet suda u Haagu ako svi osporavaju kredibilitet suda u Haagu ? To je u njihovim očima samo još jedan alat u realizaciji plana zatiranja svega srpskog a zbog čega danas Srba u Hrvatskoj ili na Kosovu ima samo u tragovima. Tako bi vjerovatno i ti razmišljao da si se nekim slučajem rodio u Kalinoviku od tate Todora i mame Gospave. I to ne bi značilo da si zao, nego samo da si izmanipulisan.Sam sebe pobijaš i sam si napisao da je problem u tati Todoru i mami Gospavi. A ja bogami nemam 10 života da bih mijenjao mišljenje svakog seljaka. Dovoljno mi je da se osiguram da Todor i Gospava nemaju dovoljno oružja i para da nanesu sanjano zlo drugima, a šta će pričati u svojoj kući ja to iskreno poštujem jer me ne zanima, što se mene tiče nek slobodno potajno ili otvoreno hvale Ratka Mladića što je balije satrao sa zemljom ko što i rade.
oakville

#359 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

Drinski wrote:
Ja ne pricam o RS,nikada skoro nikada. Nije cilj biti kao RS ,cilj je biti kao Evropa. Znaci ne mozes prava Srba u federaciji i Sarajevu uvjetovati stanjem u RS.
Recimo u Sarajevu bi mogli vratiti imovinu SPC ,dozvoliti srpskim popovima da se krecu ulicom za pocetak. Obezbijediti stanovnistvu Istocnog Sarajeva ljecenje u kantonalnim zdravstvenim ustanovama. To bi bilo za pocetak.
Sto se tice matrice. Srbi su narod,imaju svoju istoriju,tradiciju i kulturu. Njihova istorija ,tradicija i kultura je dio jedinstvenoga bosanskoga nasljedza. Ne mozes traziti od Srba da se odreknu svoje istorije,tradicije i kulture nego je trebas prihvatiti kao dio svoga nasljedza.
Srpska povijest i kultura je srpska stvar i nema nikakve veze sa njihovim slučajnim prebivanjem u Bosni. A pogotovo nema veze s Bosnom, pošto ponavljana zvjerstva i spaljivanje djece u zatvorenim kućama uz muziku pripadaju u srpsku tradiciju i kulturu kao što ti mnogi primjeri od Hrvatske preko Bosne do Kosova lijepo pokazuju, jer je definicija tradicije i kulture kad se nešto često radi u toku dugog vremenskog perioda.
Da ne bude zablude, ja takvu srpsku tradiciju i kulturu iskreno poštujem, i ne pada mi na pamet da nekoga ubjeđujem da treba da bude drugačiji.
Last edited by oakville on 06/06/2014 11:10, edited 2 times in total.
Drinski

#360 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Ja ne pricam o RS,nikada skoro nikada. Nije cilj biti kao RS ,cilj je biti kao Evropa. .
Naravno, ja i ne govorim da se mi trebamo ugledati na njih, nego obratno. Nemoj vrdati.
Dakle, da oni uvedu ista pravila kao u FBIH. Zasto bi to bio problem?
I dobro si pomenuo popove: kako crkve u FBIH nisu porusene a u RS dzamije jesu, predlažem da Vlada RS odrijesi kesu i iste vrati u prvobotno stanje. I time bi svi imali ravnopravan tretman. Ako postoji neka crkva koja je porusena u FBIH, ne moraju obnoviti dzamije u tom broju u RS-u.
Drugacije govoreci, sve sto ima u FBIH da preslikamo u RS, a onda da zajedno dizemo vrijednosti.
MIslim da bi ovo bio korak naprijed prema EU, a obratno (prenos stanja iz RS u FBIH) bi bio korak nazad.
Obezbijediti stanovnistvu Istocnog Sarajeva ljecenje u kantonalnim zdravstvenim ustanovama. To bi bilo za pocetak.
Ma nema problema, samo neka plate.
Pa nismo ludi da mi finanisiramo liječenje tuđih bolesnika. :lol: :lol: :lol:
MIslis, genocidne namjere? Pa to sam već prihvatio.
Last edited by Drinski on 06/06/2014 10:58, edited 4 times in total.
oakville

#361 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

Drinski wrote:
Imaš li neku muzičku želju :D A šta imaju tamo neki da dolaze iz drugog entiteta i da se liječe u kantonu Sarajevo kad nisu dio tog kantona? :lol:
Objektivni navijac

#362 Re: Srpska moralna katarza!?

oakville wrote:
Srpska povijest i kultura je srpska stvar i nema nikakve veze sa njihovim slučajnim prebivanjem u Bosni. A pogotovo nema veze s Bosnom, pošto ponavljana zvjerstva i spaljivanje djece u zatvorenim kućama uz muziku pripadaju u srpsku tradiciju i kulturu kao što ti mnogi primjeri od Hrvatske preko Bosne do Kosova lijepo pokazuju, jer je definicija tradicije i kulture kad se nešto često radi u toku dugog vremenskog perioda.
Da ne bude zablude, ja takvu srpsku tradiciju i kulturu iskreno poštujem, i ne pada mi na pamet da nekoga ubjeđujem da treba da bude drugačiji.[/quote]
:lol: :lol: :lol: :lol:
To je ono sto ja govorim. Potpuno neprihvacanje srpskoga naroda ! I onda se cude sto Srbi 'ne vole Bosnu' :lol: :lol:
Srbi cine trecinu stanovnistva BiH . BiH je i srpska zemlja. Bez Srba nema prosperitetne i napredne BiH.
Objektivni navijac

#363 Re: Srpska moralna katarza!?

oakville wrote:
Imaš li neku muzičku želju :D A šta imaju tamo neki da dolaze iz drugog entiteta i da se liječe u kantonu Sarajevo kad nisu dio tog kantona? :lol:
Posto se lijece u Beogradu,onda je i logicno da budu okrenuti Beogradu. Za Dobrinjce je Beograd glavni grad,zato sto ih ovaj grad pored kojega zive ne prihvata. To je ono sto ja govorim ,nemaju Srbi problem sa prihvatanjem BiH,nego BiH ima problem sa prihvatanjem Srba. :D :izet:
oakville

#364 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

oakville wrote: Srpska povijest i kultura je srpska stvar i nema nikakve veze sa njihovim slučajnim prebivanjem u Bosni. A pogotovo nema veze s Bosnom, pošto ponavljana zvjerstva i spaljivanje djece u zatvorenim kućama uz muziku pripadaju u srpsku tradiciju i kulturu kao što ti mnogi primjeri od Hrvatske preko Bosne do Kosova lijepo pokazuju, jer je definicija tradicije i kulture kad se nešto često radi u toku dugog vremenskog perioda.
Da ne bude zablude, ja takvu srpsku tradiciju i kulturu iskreno poštujem, i ne pada mi na pamet da nekoga ubjeđujem da treba da bude drugačiji.
:lol: :lol: :lol: :lol:
To je ono sto ja govorim. Potpuno neprihvacanje srpskoga naroda ! I onda se cude sto Srbi 'ne vole Bosnu' :lol: :lol:
Srbi cine trecinu stanovnistva BiH . BiH je i srpska zemlja. Bez Srba nema prosperitetne i napredne BiH.
Ma hajde, baš si me zabrinuo, jadni mi bez "srpske ljubavi" prema bih :D Pošto je takva situacija, i pošto si uočio to neprihvatanje koliko vidim jedino je srbima ostalo da se otCepe :P
Last edited by oakville on 06/06/2014 11:08, edited 1 time in total.
oakville

#365 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

oakville wrote:
Posto se lijece u Beogradu,onda je i logicno da budu okrenuti Beogradu. Za Dobrinjce je Beograd glavni grad,zato sto ih ovaj grad pored kojega zive ne prihvata. To je ono sto ja govorim ,nemaju Srbi problem sa prihvatanjem BiH,nego BiH ima problem sa prihvatanjem Srba. :D :izet:
I treba da budu okrenuti beogradu, to im je matična zemlja i matični grad. U čemu je problem? :D
Drinski

#366 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: To je ono sto ja govorim. Potpuno neprihvacanje srpskoga naroda ! I onda se cude sto Srbi 'ne vole Bosnu'
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Stvarno se šega. :lol: :lol: :lol: :lol:
Hajd ti srbuj i dalje.
Pa zato ja i smatram da Bosnjaci moraju biti temeljni narod, ne zato sto su oni neki nebeski narod ili muslimani (naravno da Bosnjak moze biti i ateista i agnostik) ili zasto sto neko drugi manje vrijedi, nego zato sto su oni temelj BIH.
Objektivni navijac wrote: Posto se lijece u Beogradu,onda je i logicno da budu okrenuti Beogradu. Za Dobrinjce je Beograd glavni grad,zato sto ih ovaj grad pored kojega zive ne prihvata. To je ono sto ja govorim ,nemaju Srbi problem sa prihvatanjem BiH,nego BiH ima problem sa prihvatanjem Srba. :D :izet:
Ma neka se lijece gdje hoce, samo neka plate. Ako plate punu cijenu, ima da nađemo nobelovca da ih liječi.
Last edited by Drinski on 06/06/2014 11:07, edited 1 time in total.
Drinski

#367 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

oakville wrote: I treba da budu okrenuti beogradu, to im je matična zemlja i matični grad. U čemu je problem? :D
:thumbup:
E zato ja bh. Srbe i ne zovem Srbima, nego Srbijancima.
res publica

#368 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by res publica »

Posljednji hAZNADARovi upisi su jako ineteresantni za čitanje. Puno objašnjavaju i logički su uvezani.
Ali bih iznio suštinsko neslaganje s njima.
Prije svega, kao polazna tačka tumačanja srpske svijesti uzima se istorija, tj. mitska interpretacija istorije. To onda dovede do zaključka da je u srpskoj svijesti duboko usađena mržnja prema Bošnjacima, i ta svijest dotiče skoro svakog pripadnika i prenosi se s generacije na generaciju. Međutim, time se u svijesti Bošnjaka stvara uvjerenje da su Srbi arhetipski neprijatelji, i da tu izmjena nema. Već ta kategorija "arhetipski neprijatelj" je mitska ili kako neki vole da kažu mitomanska, pa ako ona postoji u svijesti Bošnjaka, na osnovu njihovog razumijevanja Srba, onda je stanje takvo da i Bošnjaci imaju mitski/mitomanski odnos prema Srbima. Uostalom, srpska i bošnjačka istorija su povezane.
Ako baš mora da se uzme istorija kao polazna osnova, zašto onda ne navoditi neke činjenice koje bi eventualno mogle da daju predstavu odnosa i osjećanja između dva naroda. Od nastanka moderne Srbije, Bošnjaci nisu bili baš prijateljski prema istoj. U Karađorđevoj Boju na Mišaru (kod Šapca) učestvuju uglavnom Bošnjaci na strani Osmanskog Carstva. To bi valjda trebalo da proizvede neku svijest kod Srba o Bošnjacima. A prelomni trenuci su Prvi i Drugi svjetski rat u kojima Bošnjaci skoro po defaultu zauzimaju stranu srpskih neprijatelja. U Kraljevini Jugoslaviji, više nego ikada bilo je prilike da se ispuni ona njegoševska, da Bošnjaka nestane - ALI TO SE NIJE DOGODILO. Naprotiv, partija jugoslovenskih muslimana je ulestvovala u vlasti i pomagala je afirmaciju muslimanskog naroda. Što opet nije smetalo da se Bošnjaci u velikom broju priklone NDH. Čak i Titovu Jugoslaviju neki smatraju prosrpskom, ali i u njoj, uz sve teškoće, položaj Bošnjaka se popravljao iz deceniju u deceniju, da bi Bošnjaci opet 1990-ih stali uz Hrvate i hrvatski koncept rješavanja jugoslovenske krize.
To je, gospodo, pravo istorijsko polazište, ako ćemo pošteno.

Ali svejedno ja ne bi bio pristalica ni ovakvog istorijskog pristupa, već bi išao racionalnije. Uveo bih kategoriju interesa u tumačenje sadašnjeg odnosa. Srpski interes je da se Srbi iz BiH i Srbija ujedine. I što je taj interes manje racionalan od bošnjačkog, da BiH ostane cijela po svaku cijenu, iako u BiH nisu samo Bošnjaci. Do prije 50 godina čak su Srbi bili relativna većina. E tu se Bošnjaci pozivaju na istorijske razloge "BiH je 1000 godina postojala kao cjelina", a ignorišu racionalnost interesa, pa je pitanje, ko je tu mitoman?!

I kad dođemo do pitanja zločina, uz opasnost da to zvuči moralno nihilistički, i u navodne katarze je upleten interes. Nijemci su navodno doživjeli katarzu, ali njima ništa drugo nije ni preotalo ukoliko su htjeli da se ponovo vrate na evropsku scenu. Turke niko nije tako pritiskao, pa kod njih i nema katarzične spoznaje o genocidu nad Jermenima. Ovdje kod nas interesi žive u još nedovršenom stanju, u neutvrđenim odnosima, pa je i moralna katarza ukalkulisana u proces ostvarivanja interesa. Srbi misle da će izgubiti RS ako se iskreno suoče sa prošlošću, ali i Bošnjaci misle to isto i povremeno prijete takvim ishodom. Pošto je interes uvijek iznad morala, sa moralnim osvještenjem se čeka dok se ne vidi šta ćemo sa interesima. Ne razimšljam ja na takav način, ali to tako funkcioniše svuda.
daddy-kool

#369 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by daddy-kool »

res publica wrote: Srpski interes je da se Srbi iz BiH i Srbija ujedine. I što je taj interes manje racionalan od bošnjačkog, da BiH ostane cijela po svaku cijenu, iako u BiH nisu samo Bošnjaci. Do prije 50 godina čak su Srbi bili relativna većina. E tu se Bošnjaci pozivaju na istorijske razloge "BiH je 1000 godina postojala kao cjelina", a ignorišu racionalnost interesa, pa je pitanje, ko je tu mitoman?!.
Srbi u BiH su to i pokušali ratovima 90-ih, pa nisu uspjeli. Poenta je da će opet pukušati upravo zbog te fiks ideje "svi Srbi u jednoj državi".
oakville

#370 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

daddy-kool wrote:
res publica wrote: Srpski interes je da se Srbi iz BiH i Srbija ujedine. I što je taj interes manje racionalan od bošnjačkog, da BiH ostane cijela po svaku cijenu, iako u BiH nisu samo Bošnjaci. Do prije 50 godina čak su Srbi bili relativna većina. E tu se Bošnjaci pozivaju na istorijske razloge "BiH je 1000 godina postojala kao cjelina", a ignorišu racionalnost interesa, pa je pitanje, ko je tu mitoman?!.
Srbi u BiH su to i pokušali ratovima 90-ih, pa nisu uspjeli. Poenta je da će opet pukušati upravo zbog te fiks ideje "svi Srbi u jednoj državi".
Srpska dijaspora sa slučajnim prebivalištem u BiH i srbi u srbiji će se ujediniti sigurno, i svi zajedno živjeti u srbiji.
res publica

#371 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by res publica »

daddy-kool wrote:
Nije stvar u tome. Pokušali su i 1912, 1913, 1914. pa su uspjeli. Šta će biti sutra, niko ne zna...
Stvar je u tome, da li je ta težnja toliko nenormalna, tako neobična pojava u istoriji da Srbe kvalifikuje kao potpuno nerazumne ljude?
Nisam baš siguran, jer manje više narodi teže tome.
I htio sam da se to uporedi sa bošnjačkom težnjom o održavanju cjelovitosti Bosne. Tu čak nije argument neko nacionalno ujedinjenje. Uglavnom smo viđali istorijske argumente, da je BiH uvijek bila u tim granicama, pa se taj istorijski argument predstavlja kao racionalniji od nacionalno-demokratskog integrirajućeg.
Da barem ima neki bezbjednosni, ili ekonomski, i to bi bilo racionalnije od čisto istorijskog.
oakville

#372 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by oakville »

res publica wrote:
daddy-kool wrote:
Nije stvar u tome. Pokušali su i 1912, 1913, 1914. pa su uspjeli. Šta će biti sutra, niko ne zna...
Stvar je u tome, da li je ta težnja toliko nenormalna, tako neobična pojava u istoriji da Srbe kvalifikuje kao potpuno nerazumne ljude?
I htio sam da se to uporedi sa bošnjačkom težnjom o održavanju cjelovitosti Bosne. Tu čak nije argument neko nacionalno ujedinjenje. Uglavnom smo viđali istorijske argumente, da je BiH uvijek bila u tim granicama, pa se taj istorijski argument predstavlja kao racionalniji od nacionalno-demokratskog integrirajućeg.
Da barem ima neki bezbjednosni, ili ekonomski, i to bi bilo racionalnije od čisto istorijskog.
Nema potrebe za argumentima, i težnja za velikom državom nije nenormalna. Stvar je u tome što se to radi organiziranim klanjem i silovanjem, što jeste naravno dio duge srpske kulture i tradicije, ali eto to više u 21 vijeku nije prihvatljivo pa im nešto ne ide.
daddy-kool

#373 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by daddy-kool »

res publica wrote:
Ja samo upozoravam da će takve ideje i težnje generisati nove sukobe i nesreće, te predlažem izmjenu ovih ideja dok traje primirje.
res publica

#374 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by res publica »

oakville wrote: Nema potrebe za argumentima, i težnja za velikom državom nije nenormalna. Stvar je u tome što se to radi organiziranim klanjem i silovanjem, što jeste naravno dio duge srpske kulture i tradicije, ali eto to više u 21 vijeku nije prihvatljivo pa im nešto ne ide.
Ima potrebe, čak i velikodržavlje treba objasniti. Da li je velikodržavlje kad se jedan narod želi ujediniti, a da ne tjera i druge narode u tu državu?
To je ipak državno ujedinjenje.
Velikodržavlje se najčešće povezuje sa imperijalizmom. Kad jedan narod kao temljni stvara državu u kojoj žive i drugi naroda sa ili bez njihove volje.
res publica

#375 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by res publica »

daddy-kool wrote: Ja samo upozoravam da će takve ideje i težnje generisati nove sukobe i nesreće, te predlažem izmjenu ovih ideja dok traje primirje.
Pa tvoje upozorenje se može pročitati ovako: Srbi ne smiju sa Srbima, nego moraju sa Bošnjacima u BiH ili u suprotnom zaratićemo s njima.
Locked