Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Locked

Kakvu RS žele Srbi?

Ujedinjenu sa Srbijom
83
50%
Nezavisnu Republiku Srpsku
20
12%
Pojma nemam
62
38%

Total votes: 165

nenadivan

#351 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by nenadivan »

Što se tiče jezika mislim da je to stvar nacionalističkih nadigravanja zarad dobitka glasova na izborima. Pojam bošnjački/bosanski jezik jeste relativno nov u sadašnjoj upotrebi. Istina je takođe da su mnogi još za vrijeme Otomanskog carstva koristili taj pojam.
Istina je takođe da većina Srba negira uopšte postojanje tog jezika. Doduše postoje oni koji negiraju i postojanje i hrvatskog jezika. Ja sebe smatram jednim od tih što to negiraju. Ali malo drugačije. Hrvatski, Bošnjački/Bosanski i Srpski su zaista jedan jezik. Mnogo su manje razlike između tih jezika nego između dijalekata npr. Plattdeutsch koji se govori u okolini Hamburga i Schwäbischer Dialekt npr. koji se govori u dijelovima Bavarske. Bilo ko ko je živio u Njemačkoj i čuo te ljude definitivno bi pomislio da je Plattdeutsch holandski. Međutim, sve se to smatra jednim jezikom, jer se ljudi, istina teže, ali ipak razumiju.
E sad, ono što kod nas komplikuje stvari to je ime jezika. Nacionalnii pokreti kod Srba i Hrvata su bili puno izraženiji u 19.vijeku nego kod Bošnjaka. Bošnjaci su se kulturološki i religijski oslanjali na Otomansko carstvo koje nije bilo nacionalna država, već nadnacionalna imperija. U Otomanskom carstvu je bilo bitno da li ste musliman ili ne, a narodnost je bila mnogo manje bitna. Nije bila potpuno nevažna, ali daleko manje važna nego što je to slučaj u nacionalnim državama nastalim u tom periodu. Zbog toga su Bošnjaci tako nespremno i dočekali raspad tog carstva. Pojam nacije im nije izgrađivan prethodnih 100njak godina, tako da su oni nakon povlačenja Turaka 1878 bili uveliko zbunjeni. Mnogi su se izjašnjavali kao Srbi, mnogi kao Hrvati. Istina je da su od strane pravoslavne crkve vrlo loše dočekani, svi oni koji su se počeli izjašnjavati kao Srbi. SPC je ljubomorno čuvala svoje pozicije i nije joj odgovarala neka eventualna multikonfesionalnost srpskog naroda. Jedan od uzroka tog nekog sukoba između muslimanskog i srpskog stanovništva u BiH u tom periodu su svakako i suprostavljeni interesi Austrougarske i Srbije. Dosta su Srbija i Austrougarska kumovale poslije lošim odnosima među narodima. Srbija je imala teritorijalne pretenzije prema zapadu dok je AU imala kao zacrtani cilj Drang nach Osten.
Ovaj uvod sam napravio zbog problematike naziva jezika. Meni je potpuno jasno da Bošnjaci i Hrvati ne mogu pristati da se jezik zove srpski. I obratno, naravno. Jedno od po meni dobrih rješenja u SR BiH je bio naziv srpkohrvatski/hrvatskosprki. Sada, vjerovatno, ne bi ni to zadovoljilo. Možda bi bilo bolje da je ustaljen naziv južnoslovenski jezik (mada bi to isključilo slovenački i makedonsko/bugarski koji su ipak različiti jezici). Nije loš ni naziv koji se koristi u Crnoj Gori - Maternji jezik.
U jednoj epizodi LZN je to Faruk dobro objasnio (kao razliku između srpskog i bosanskog): "Nije gov*o već se pas pos*'o" :)
bisao

#352 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Ovo što si ti napisao nema nikakve veze sa problematikom zvanom naziv jezika. :roll:
nenadivan

#353 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by nenadivan »

bisao wrote:Ovo što si ti napisao nema nikakve veze sa problematikom zvanom naziv jezika. :roll:
Pa itekako ima. Jezik je jedan, a mi Srbi želimo da se zove srpski. Hrvatima i Bošnjacima to iz istorijskih razloga ne odgovara. Naziv bosanski je noviji iz razloga koji sam objasnio - bošnjaci su posljednji gradili svoj nacionalni identitet. Po meni ako može da postoji naziv srpski onda može i bošnjački, jer nemamo mi Srbi neko ekskluzivno pravo na nametanje naziva jezika. Pogotovo ne sada nakon ratova koji se nisu završili pomirenjem već su smišljeno ostavljeni da budu neka vrsta sukoba niskog intenziteta.
bisao

#354 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

U startu praviš grešku u zaključivanju. "Mi Srbi želimo da se zove... " Apsolutno ne. Mi Srbi govorimo srpskim jezikom. Nemamo potrebu nekoga u to ubjeđivati. Niti drugima govoriti da govore srpskim jezikom. Ono što itekako moramo uraditi jeste spriječiti svaku vrstu zloupotrebe koja za cilj ima centralizaciju i svako priču o BiH kao državi jednog naroda.
nenadivan

#355 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by nenadivan »

Ja ne sporim da među bošnjacima postoji nemali broj onih koji se nadaju potpunoj centralizaciji BiH, kao i da postoji dobar broj onih koji bi voljeli da nema Srba u BiH uopšte.
Ono što mi, Srbi, sa svoje strane treba da uradimo jeste da očistimo sopstveno dvorište. Da ne branimo ratne zločince jer su "naši". Moji nisu. Svaki Bošnjak koji nije zločinac i nije ruke okrvavio mi je draži od Srbina zločinca. Ne mogu da shvatim da ljudi prihvataju retoriku političara: "ne damo mi naše zločince jer neće ni oni svoje". Nemam ja ništa sa tim zločincem i hoću da se ogradim od njega. Ja nisam ubijao i mučio. Pobjegao sam - i to mi zamjere - jednim dijelom da ne bih učestvovao, a jednim dijelom iz straha, naravno. No, to je neka druga tema. Ovdje smo krenuli o jeziku.
Što se tiče jezika, treba da shvatimo, ponavljam, da mi nemamo ekskluzivno pravo na naziv jezika, samo zato jer je taj naziv bio korišten i prije 90tih a bošnjački/bosanski nije. Ako u nekoj školi ima određen, razuman, broj đaka bošnjačke nacionalnosti i roditelji žele da oni uče jezik pod tim imenom, to im treba omogućiti. Moram odmah reći, da nisam upućem da li je to u realnosti tako. Isto važi i za Srbe u Federaciji.
bisao

#356 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Ubacuješ u priču desete stvari.

Ništa mi nikome ne sporimo, samo ne prhvatamo sve ono što bi moglo dovesti do centralizacije, odnosno da se sa jezikom pokuša ono što se već par godina pokušava izbornim procesom, gdje hrvatskom narodu drugi biraju političke predstavnike. Ključ opstanka Srba na ovim prostorima. Ništa više, ni manje od toga.
General War

#357 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

bisao wrote:U startu praviš grešku u zaključivanju. "Mi Srbi želimo da se zove... " Apsolutno ne. Mi Srbi govorimo srpskim jezikom. Nemamo potrebu nekoga u to ubjeđivati. Niti drugima govoriti da govore srpskim jezikom. Ono što itekako moramo uraditi jeste spriječiti svaku vrstu zloupotrebe koja za cilj ima centralizaciju i svako priču o BiH kao državi jednog naroda.
PA ni PC nije "entitet" jednog naroda, i da li si za decentralizaciju PC?
piupiu

#358 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by piupiu »

bisao wrote:Ubacuješ u priču desete stvari.

Ništa mi nikome ne sporimo, samo ne prhvatamo sve ono što bi moglo dovesti do centralizacije, odnosno da se sa jezikom pokuša ono što se već par godina pokušava izbornim procesom, gdje hrvatskom narodu drugi biraju političke predstavnike. Ključ opstanka Srba na ovim prostorima. Ništa više, ni manje od toga.
Ključ opstanka Srba na Balkanu je decentralizovana BiH? Dobro, a ko to ugrožava opstanak Srba 'na ovim prostorima'? Centralizovana vlast u Bosni i Hercegovini? Ništa ekonomija, korupcija, odusustvo vladavine prava... u sopstvenoj režiji?
General War

#359 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

:-)
Kad vec sebe stavljas kao nekakvog glanovovornika VAS;Da li ti je poznato da sporite od jezika, genocid, jednakosti SVIH na podrucju BiH...cak sta vise, zar ti ne izgleda glupo sto sBski delegati ne zele stvarnu konstitutivnost srba u entitetu FBiH...

De ba ne provaljuj se, ofirno je ovo ukazivanje novih (ili ucahurenih)clanova na podforumu politika. :-)
General War

#360 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

piupiu wrote:

Ključ opstanka Srba na Balkanu je decentralizovana BiH? Dobro, a ko to ugrožava opstanak Srba 'na ovim prostorima'? Centralizovana vlast u Bosni i Hercegovini? Ništa ekonomija, korupcija, odusustvo vladavine prava... u sopstvenoj režiji?
'Ta ce to njima, vidis da ima slag na tortu...a stoji u redu za Sloveniju dok tipka. :D
bisao

#361 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Da li sam ja negdje rekao da je Republika Srpska država jednog naroda? Nisam.

piupiu wrote:
Da. Svaka vrsta centralizacije je pogubna po narod koji su preglasali i 92-ge. Tada smo shvatili šta bi značila bilo kakva druga centralizacija.
Što kažu, na greškama se uči. Bošnjaci i Hrvati su bili na istim stranama tada. Koliko uspjem primjetiti danas su im interesi potpuno drugačiji, jednako kao i vizija budućnosti države. Da je Srba kojim slučajem kao Hrvata u BiH, danas bi imali situaciju da neki drugi Komšić predstavlja narod koji ne dijeli ni 2% političkog racionalizma sa njim. Konkretno, zašto je Bošnjacima toliko važno i zbog čega su toliko opterećeni da oni izaberu hrvatskom narodu političko vođstvo? Zar to nije u krajnjoj liniji apsolutno pogrešno shvatanje zajednice?
Bloo
Globalna šefica

#362 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Bloo »

piupiu wrote:

Samo decentralizacija srbina spasava...
General War

#363 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

Bloo wrote: Samo decentralizacija srbina spasava...
Kao da je progutao CD od Dodika iz 2008...malo je outdated :D
General War

#364 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

bisao wrote:Da li sam ja negdje rekao da je Republika Srpska država jednog naroda? Nisam.

piupiu wrote:
Da. Svaka vrsta centralizacije je pogubna po narod koji su preglasali i 92-ge. Tada smo shvatili šta bi značila bilo kakva druga centralizacija.
Što kažu, na greškama se uči. Bošnjaci i Hrvati su bili na istim stranama tada. Koliko uspjem primjetiti danas su im interesi potpuno drugačiji, jednako kao i vizija budućnosti države. Da je Srba kojim slučajem kao Hrvata u BiH, danas bi imali situaciju da neki drugi Komšić predstavlja narod koji ne dijeli ni 2% političkog racionalizma sa njim. Konkretno, zašto je Bošnjacima toliko važno i zbog čega su toliko opterećeni da oni izaberu hrvatskom narodu političko vođstvo? Zar to nije u krajnjoj liniji apsolutno pogrešno shvatanje zajednice?
Niste Vi nista shvatili, jer da jeste (ti kao glasnogovronik te linije razmisljanja) bi onda shvatili sta je stvarno bilo pogubno za srbe van uze srbije...a posebno sad u PC.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#365 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by PreWiBa »

nenadivan wrote:Što se tiče jezika mislim da je to stvar nacionalističkih nadigravanja zarad dobitka glasova na izborima. Pojam bošnjački/bosanski jezik jeste relativno nov u sadašnjoj upotrebi. Istina je takođe da su mnogi još za vrijeme Otomanskog carstva koristili taj pojam.
Istina je takođe da većina Srba negira uopšte postojanje tog jezika. Doduše postoje oni koji negiraju i postojanje i hrvatskog jezika. Ja sebe smatram jednim od tih što to negiraju. Ali malo drugačije. Hrvatski, Bošnjački/Bosanski i Srpski su zaista jedan jezik. Mnogo su manje razlike između tih jezika nego između dijalekata npr. Plattdeutsch koji se govori u okolini Hamburga i Schwäbischer Dialekt npr. koji se govori u dijelovima Bavarske. Bilo ko ko je živio u Njemačkoj i čuo te ljude definitivno bi pomislio da je Plattdeutsch holandski. Međutim, sve se to smatra jednim jezikom, jer se ljudi, istina teže, ali ipak razumiju.
E sad, ono što kod nas komplikuje stvari to je ime jezika. Nacionalnii pokreti kod Srba i Hrvata su bili puno izraženiji u 19.vijeku nego kod Bošnjaka. Bošnjaci su se kulturološki i religijski oslanjali na Otomansko carstvo koje nije bilo nacionalna država, već nadnacionalna imperija. U Otomanskom carstvu je bilo bitno da li ste musliman ili ne, a narodnost je bila mnogo manje bitna. Nije bila potpuno nevažna, ali daleko manje važna nego što je to slučaj u nacionalnim državama nastalim u tom periodu. Zbog toga su Bošnjaci tako nespremno i dočekali raspad tog carstva. Pojam nacije im nije izgrađivan prethodnih 100njak godina, tako da su oni nakon povlačenja Turaka 1878 bili uveliko zbunjeni. Mnogi su se izjašnjavali kao Srbi, mnogi kao Hrvati. Istina je da su od strane pravoslavne crkve vrlo loše dočekani, svi oni koji su se počeli izjašnjavati kao Srbi. SPC je ljubomorno čuvala svoje pozicije i nije joj odgovarala neka eventualna multikonfesionalnost srpskog naroda. Jedan od uzroka tog nekog sukoba između muslimanskog i srpskog stanovništva u BiH u tom periodu su svakako i suprostavljeni interesi Austrougarske i Srbije. Dosta su Srbija i Austrougarska kumovale poslije lošim odnosima među narodima. Srbija je imala teritorijalne pretenzije prema zapadu dok je AU imala kao zacrtani cilj Drang nach Osten.
Ovaj uvod sam napravio zbog problematike naziva jezika. Meni je potpuno jasno da Bošnjaci i Hrvati ne mogu pristati da se jezik zove srpski. I obratno, naravno. Jedno od po meni dobrih rješenja u SR BiH je bio naziv srpkohrvatski/hrvatskosprki. Sada, vjerovatno, ne bi ni to zadovoljilo. Možda bi bilo bolje da je ustaljen naziv južnoslovenski jezik (mada bi to isključilo slovenački i makedonsko/bugarski koji su ipak različiti jezici). Nije loš ni naziv koji se koristi u Crnoj Gori - Maternji jezik.
U jednoj epizodi LZN je to Faruk dobro objasnio (kao razliku između srpskog i bosanskog): "Nije gov*o već se pas pos*'o" :)
Naravno da mi pričamo jednim jezikom, ko u to nije uvjeren ima neki ozbiljan poremećaj mozga :). Međutim, mi se oko naziva tog jezika sada danas ne možemo složiti pa svaki narod koristi sopstveni naziv za svoj dijalekt. Međutim, mi želimo da zovemo svoj jezik bosanski i to je to, nešto ispod čega ne idemo. Ja lično ne očekujem ni od koga da prestane govoriti srpskim jezikom, ali ujedno ne želim da mi neko govori koje ime da dam svom jeziku i očekujem da on moj izbor poštuje.
Najvjerovatnije smo mi svi jednom bili jedan narod, ali nas je historija poprilično sjebala po tom pitanju i da nas Austrougarska nije okupirala nego da smo imali šansu tada već izgraditi sopstvenu državu, danas bi najvjerovatnije mnogo toga bilo drugačije.
bisao

#366 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

General War wrote:
Niste Vi nista shvatili, jer da jeste (ti kao glasnogovronik te linije razmisljanja) bi onda shvatili sta je stvarno bilo pogubno za srbe van uze srbije...a posebno sad u PC.
Itekako smo shvatili. Što kažu i bilo je vrijeme. Naročito uživamo u trenucima kada nas potcjenjuju. Prije svega u trenucima kad isti ti uzdižu sebe do neslućenih visina. Svijest je na mnogo većem nivou, nego prije 20-ak godina. Za to zasluge snose prije svega oni koji su učinili to da Srba više nema u enklavama.

Konkretno, nama je jasno 1992-ge, a potom i 1995. rečeno da Bošnjaci i Hrvati ne žele biti s nama. Shvatili su da je društvo u dvoje bolje. Plodonosnije, racionalnije. Tu ljubav nismo željeli kvariti. Pustili smo da se razvija. Uzdiže. Čak i dijeli u 10 dijelova. Ko smo mi da branimo tu ljubav.
Dvadeset godina poslije, vidimo da su se neki kurvali u toj vezi. Nametali. Izgleda da je uloga alfa mužjaka u toj vezi bila najviše upitna. Želja za dominacijom je stvorila nesagledivu posljedicu. Pogubnu.
Od grljenja i cvijeća, došlo se do faze animoziteta u kojima je glavna teza HDZ ne radi za Hrvate, podržimo SDP, a potom I DF i pomozomo hrvatskoj braći...

Mi smo ostali tu gdje smo... U tu vezu nismo ništa unijeli, niti želimo poslužiti kao maramica za brisanje suza. Puštamo da budućnost odredi sudbinu.
PreWiBa

#367 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by PreWiBa »

Ja lično ne zagovaram teze o nekakvoj unitarnoj BiH, čak i da je etnički homogena ja bi predlagao regionalizaciju, jer svaka vlada pretendira jedno određeno područje.
Ali moraš priznat da ste vi evo u ovo zadnjih 20 godina stanovnik jednog područja sa relativno velikim stepenom autonomije, i da li je to sada išta promijenilo? Nije. Od 1995. ste krojači svoje sudbine, i opet tražite u nama neke krivce. Bakir jeste lopov, ali tražiti sada u nama Bošnjacima razloge za vaše sirmoaštvo je suludo.
bisao

#368 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

I šta sad bih ja tebi trebao odgovoriti kontrapitanjem iste sadržine?!

Jedno je životni standard, drugo vitalni nacionalni interes.

Postavih pitanje na temi i niko da odgovori, apropo toga da jedan narod drugom narodu bira političko vođstvo i još se time ponosi. :roll: To je problem. I ujedno svojevrstan tabu. Neko bi rekao oličenje licemjerstva same države.
Štaviše smatram da je Republici Srpskoj neophodna teritorijalna reorganizacija, da gomila malih opština bude pripojena prvim najbližim većim. Prosto se mora smanjiti taj javni sektor. A s druge strane, te male opštine po pravilu ničemu i ne služe.
PreWiBa

#369 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by PreWiBa »

bisao wrote:I šta sad bih ja tebi trebao odgovoriti kontrapitanjem iste sadržine?!

Postavih pitanje na temi i niko da odgovori, apropo toga da jedan narod drugom narodu bira političko vođstvo i još se time ponosi. :roll: To je problem. I ujedno svojevrstan tabu. Neko bi rekao oličenje licemjerstva same države.
Štaviše smatram da je Republici Srpskoj neophodna teritorijalna reorganizacija, da gomila malih opština bude pripojena prvim najbližim većim. Prosto se mora smanjiti taj javni sektor. A s druge strane, te male opštine po pravilu ničemu i ne služe.
Smiješno, stvarno smiješno. Vi nama evo već 20 godina birate rukovodstvo u RS-u, ni u jednoj jedinoj enteitskoj vladi od 95. do danas nije bilo legitimnih predstavnika Bošnjaka, što bi naše mišljenje o RS-u možda i promijenilo.

Ja sam samo htio objasniti da je (za mene) neshvatljivo misliti da će se kod vas pripajanjem Srbiji ili nezavisnošću išta promijeniti na bolje, jer ako već sada imate pravo da sami poboljšajte vaše stanje, šta bi se onda nezavisnošću promijenilo?

Ja na uvodno pitanje ne želim odgovoriti, jer pojma nemam šta većina Srba misli, samo znam da sam u svom životu dosta Srba u RS-u sreo koji su mišljenja da nezavisnost RS-a nije opcija.
Ti si očito došao na ovaj forum da bi provocirao, jer da stvarno želiš odgovore na ova pitanje otišao bi na neki forum na kojem su forumaši većinom Srbi, a ne ovdje da govoriš nekakve nebuloze.

Za mene je ova tema završena.
General War

#370 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

bisao wrote:
General War wrote:
Itekako smo shvatili. Što kažu i bilo je vrijeme. Naročito uživamo u trenucima kada nas potcjenjuju. Prije svega u trenucima kad isti ti uzdižu sebe do neslućenih visina. Svijest je na mnogo većem nivou, nego prije 20-ak godina. Za to zasluge snose prije svega oni koji su učinili to da Srba više nema u enklavama.

Konkretno, nama je jasno 1992-ge, a potom i 1995. rečeno da Bošnjaci i Hrvati ne žele biti s nama. Shvatili su da je društvo u dvoje bolje. Plodonosnije, racionalnije. Tu ljubav nismo željeli kvariti. Pustili smo da se razvija. Uzdiže. Čak i dijeli u 10 dijelova. Ko smo mi da branimo tu ljubav.
Dvadeset godina poslije, vidimo da su se neki kurvali u toj vezi. Nametali. Izgleda da je uloga alfa mužjaka u toj vezi bila najviše upitna. Želja za dominacijom je stvorila nesagledivu posljedicu. Pogubnu.
Od grljenja i cvijeća, došlo se do faze animoziteta u kojima je glavna teza HDZ ne radi za Hrvate, podržimo SDP, a potom I DF i pomozomo hrvatskoj braći...

Mi smo ostali tu gdje smo... U tu vezu nismo ništa unijeli, niti želimo poslužiti kao maramica za brisanje suza. Puštamo da budućnost odredi sudbinu.
Ima toliko toga koje te demanuju, na stranu sto ta tvoja PC niti nije ni imala granica do 95 godine, i koliko ja vidim nisi ti-vi htjeli sa hrvatima i bosnjacima...jer, gdje su nestali u PC u gradovima i opstinama gdje nije ni bilo rata?

Izvoli samo par stvari da TE-VAS podsjetim.
Image

Image

Image

Image
nenadivan

#371 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by nenadivan »

Činjenica je da se nacionalna priča najviše prodaje da bi se prikrili pljačka, nepotizam, partijsko zapošljavanje, ekonomski neuspjesi...., ili što bi rekao engleski pisac Samuel Johnson:"Patriotism is the last refuge of a scoundrel" - ili ti u slobodnom prevodu:"Patriotizam je posljednje utočište za hulje".

Isto tako samo postojane RS nije neka posebna smetnja razvoju većeg entiteta, kao što ni činjenica da RS nije samostalna (ili dio Srbije) nema neke posebne veze sa slabim ek.razvojem, pljačkom državne/društvene imovine kroz sramne privatizacije, ogroman birokratsko-partijski kadar na leđima naroda i sl.
Mada nešto mi sve manje žao naroda. Što bi rekao Rambo Amadeus:"Narod je glup i sad se buni što je glup".
General War

#372 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

bisao wrote:I šta sad bih ja tebi trebao odgovoriti kontrapitanjem iste sadržine?!

Sta ti nije odgovoreno?
Nije Hrvat samo Hrvat iz HDZ-a
Nije Bosnjak samo iz SDA
Niti Srbin iz SNSD-a
A posebno kad vidis kada ti postavljaju se Bosnjaci iz SNSD-a u entitetski parlament, ne znam sta ti nije jasno...a znam da ti je jasno :zzzz:
General War

#373 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

nenadivan wrote:Činjenica je da se nacionalna priča najviše prodaje da bi se prikrili pljačka, nepotizam, partijsko zapošljavanje, ekonomski neuspjesi...., ili što bi rekao engleski pisac Samuel Johnson:"Patriotism is the last refuge of a scoundrel" - ili ti u slobodnom prevodu:"Patriotizam je posljednje utočište za hulje".

Isto tako samo postojane RS nije neka posebna smetnja razvoju većeg entiteta, kao što ni činjenica da RS nije samostalna (ili dio Srbije) nema neke posebne veze sa slabim ek.razvojem, pljačkom državne/društvene imovine kroz sramne privatizacije, ogroman birokratsko-partijski kadar na leđima naroda i sl.
Mada nešto mi sve manje žao naroda. Što bi rekao Rambo Amadeus:"Narod je glup i sad se buni što je glup".
Ovdje je narod ucjenjen i obezglavljen..."glasas za mog- slikaj listic i ostat ces na poslu"...ili kao ovaj kolega @bisao: Slag na tortu nezavisnost, a ti narode pravac za sloveniju ili federaciju na rad...a mi cemo brojat keseve, i pred izbore malo mutit vodu po forumu u federaciji.
nenadivan

#374 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by nenadivan »

General War wrote: Ovdje je narod ucjenjen i obezglavljen..."glasas za mog- slikaj listic i ostat ces na poslu"...ili kao ovaj kolega @bisao: Slag na tortu nezavisnost, a ti narode pravac za sloveniju ili federaciju na rad...a mi cemo brojat keseve, i pred izbore malo mutit vodu po forumu u federaciji.
Nije narod samo ucjenjen. Ne bih se složio. Narod je dobrim dijelom primitivan i glup. Slabije poznajem situaciju u Federaciji ali recimo u BL imaš jako mnogo stanovništva koji su juče makli sa sela, i koji imaju prilično nizak nivo svjesti. Njih ne moraš ničim posebno ucjenjivati. Oni su prosto mnogo podložni toj nekoj demagogiji, i generalno su prilično neobrazovani. Takvim masama se lakše upravlja. Onda imaš veliki udio seoskog stanovništva koje živi na selu. Oni su najuredniji glasači. Obeća im se 3 stuba rasvjete kroz selo i oni glasaju za tu i tu stranku (koja je to finansirala). Izlaznost gradskog stanovništva je uvijek prilično niska, a među tim "gradskim" stanovništvom imaš mnogo onih koji su tu tek u prvoj generaciji, i vezani su i dalje za selo, bilo direktno (roditelji im tamo žive) ili mentalno su osstali tamo.
U principu nema se ono za koga ni glasati. Kada bi se u RS pojavio neko poput Damira Nikšića npr ja bih za njega glasao, ali za sada nema bukvalno za koga. Zato najčešće i ne izlazim na izbore.
General War

#375 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by General War »

nenadivan wrote:
General War wrote: Ovdje je narod ucjenjen i obezglavljen..."glasas za mog- slikaj listic i ostat ces na poslu"...ili kao ovaj kolega @bisao: Slag na tortu nezavisnost, a ti narode pravac za sloveniju ili federaciju na rad...a mi cemo brojat keseve, i pred izbore malo mutit vodu po forumu u federaciji.
Nije narod samo ucjenjen. Ne bih se složio. Narod je dobrim dijelom primitivan i glup. Slabije poznajem situaciju u Federaciji ali recimo u BL imaš jako mnogo stanovništva koji su juče makli sa sela, i koji imaju prilično nizak nivo svjesti. Njih ne moraš ničim posebno ucjenjivati. Oni su prosto mnogo podložni toj nekoj demagogiji, i generalno su prilično neobrazovani. Takvim masama se lakše upravlja. Onda imaš veliki udio seoskog stanovništva koje živi na selu. Oni su najuredniji glasači. Obeća im se 3 stuba rasvjete kroz selo i oni glasaju za tu i tu stranku (koja je to finansirala). Izlaznost gradskog stanovništva je uvijek prilično niska, a među tim "gradskim" stanovništvom imaš mnogo onih koji su tu tek u prvoj generaciji, i vezani su i dalje za selo, bilo direktno (roditelji im tamo žive) ili mentalno su osstali tamo.
U principu nema se ono za koga ni glasati. Kada bi se u RS pojavio neko poput Damira Nikšića npr ja bih za njega glasao, ali za sada nema bukvalno za koga. Zato najčešće i ne izlazim na izbore.
Nisu seljaci tako glupi, ali da bi ostali u BL ili u Sarajevu (svejedno) moraju naci posao, ne zivi se od vazduha...ko ih zaposli dobije glasove, to ti je nas vec dobro uhodani izborni inzenjering...ačli se opet svodi na isto sto sam rekao, ne glasaju ti ljudi za partiju po savjesti vec radi beneficija ili ostanka na njima.
Locked