HYUNDAI & KIA all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#351 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by NediM17 »

konektovan wrote:
NediM17 wrote:@mad
dok su dvojica kolega mirisali i osluslikvali svoje hdijeve jer su znali da su govna, ja sam 1.6 crdi cipno i roko pun gas. meni ne treba bolji argument od toga.
I ja nakon 150 kk predjenih sa 1.6 hdi ne trebam bolji argument. Sve originalno na njemu, a ukupna predjena kilometraza preko 330 kk. :mrgreen:

Neki dan poznaniku na ceedu 2012, zamjenjen mjenjac u ovlaštenom o njihovom trošku, pohvalno zaista. :thumbup:
Ti ne znas nista o tom autu. Mozda su promijenjena tri motora dok je dosao do tebe.

Sto se tice tvog poznanika, nije za svakoga auto sa rucnim mjenjacem. Sreca njegova pa Kia hoce svasta priznati pod garanciju.
UmaX

#352 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by UmaX »

amar1994 wrote:
condy wrote: Meni je auto dva puta srecom "prezivilo" grad bez ostecenja. Manji je bio prije dva tri dana, kao zrna graska al osjetis da lupa bas ruzan osjecaj odzvanja. Pet deset minuta trajalo. Pa zato pitam. Citao sam malo oko zastite od grada i iskustva i naletio na losa iskustva vlasnika hyundai i mazde od grada u Zagrebu od prosle godine. Ljudi pisu da su im auta na parkingu izbocana a da na drugim autima nije bilo takvih ostecenja. Ni jedan lim nije savrseno otporan...ali generalno nemam problema sa tim kamencicima, muhama...ima malo tragova ali nista posebno da bi ga farbao.
Ma znam :thumbup: , meni se vise cuje , koda kamenje pada po autu :D

Pa nista , uhvatio me prije mjesec-dva slican grad , nema nista :)

Zavisi i od vjetra , ako navali da puse , razbi sve :run:

Meni nisu jasni ti sto kupe novu , znaju da je tanji lak i ne stave folije , 500e trosak a zastita odlicna .
To bi uradio ti ili ja, ali daleko od toga da svi znaju da Mazda ima tanak lak.
vauvau

#353 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by vauvau »

NediM17 wrote:
konektovan wrote:
dok su dvojica kolega mirisali i osluslikvali svoje hdijeve jer su znali da su govna, ja sam 1.6 crdi cipno i roko pun gas. meni ne treba bolji argument od toga.
I ja nakon 150 kk predjenih sa 1.6 hdi ne trebam bolji argument. Sve originalno na njemu, a ukupna predjena kilometraza preko 330 kk. :mrgreen:

Neki dan poznaniku na ceedu 2012, zamjenjen mjenjac u ovlaštenom o njihovom trošku, pohvalno zaista. :thumbup:
Ti ne znas nista o tom autu. Mozda su promijenjena tri motora dok je dosao do tebe.

Sto se tice tvog poznanika, nije za svakoga auto sa rucnim mjenjacem. Sreca njegova pa Kia hoce svasta priznati pod garanciju.
Mjenjač koji crkne nakon 6 godina je nekvalitetan mjenjač, i to je poznat problem na kijama i hajundaju. Pravljeno da izgura garanciju i onda gurni u potok jerpolovnog niko neće ni pogledati.
Profil za pisanje

#354 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Profil za pisanje »

vauvau wrote:
Mjenjač koji crkne nakon 6 godina je nekvalitetan mjenjač, i to je poznat problem na kijama i hajundaju. Pravljeno da izgura garanciju i onda gurni u potok jerpolovnog niko neće ni pogledati.
Image
golfiista

#355 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Mazda ima tanak lak?
Pa na netu ima hiljade testova objektivnih i subjektivnih oko kvaliteta izrade, laka, karoserije, lima i sl, Posebno za one automobile za koje se "sumnja" na fušeraj. Nuisam primjetio da se neko žali na debljinu laka ni Mazde, ni Forda, ni Hyundaija, ali ni Kije. Čak štaviše na hard testovima od 100k km, sve komponente ostaju u potpunoj funkciji. E sad, ja razumijem i kupce polovnjaka, s obzirom da isti moraju otvoriti desetere oči prilikom kupovine, sigurnost neku imaju u odabiru razvikanog brenda i vode se onom, ako ne znaš šta valja, znaš šta je skupo.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#356 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

NediM17 wrote:
konektovan wrote:

Kako ne znam. Kupljen polovan, 3 godine star a vozila ga neka baba apotekarka, kao sluzbeno. :mrgreen:

Bez i jednog grijaca moze da upali na minusima, neš vjerovati, a kija????? :mrgreen:
Naslovnica

#357 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Naslovnica »

Na mojoj Elantri (2001-2006) se lak guli isto kao kada se izgori na moru, pa se oguliš. Cijeli krov, gepek, počelo i sa strane. Fuj. Kaže Billy mora da je bila garažirana negdje pa nešto kapalo. Qurko, šuplja. Fabrički im kvalitet laka nula bodova.
I na 3/4 što sam ih vidio isti simptomi guljenja laka.
Gledam kod komšije na njegovoj KIA Rio gen. 2005-2011 (novu je preuzeo iz salona) lak vidljivo lošiji iz godine u godinu, isto kao da je ARF-om pere. Metalik srebrna.
Ne kažem da se to ne dešava na drugim autima, da su drugi bolji ili da su lošiji, ali ovo što ja znam iz ličnog iskustva, nemam neke pozitivne komentare. Govorim o godištima o kojim govorim, ne o novijim primjercima.
Ljubomorno gledam na Opele istog godišta, eto kako se osjećam. :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#358 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by konektovan »

Naslovnica wrote:Na mojoj Elantri (2001-2006) se lak guli isto kao kada se izgori na moru, pa se oguliš. Cijeli krov, gepek, počelo i sa strane. Fuj. Kaže Billy mora da je bila garažirana negdje pa nešto kapalo. Qurko, šuplja. Fabrički im kvalitet laka nula bodova.
Gledam kod komšije na njegovoj KIA Rio gen. 2005-2011 (novu je preuzeo iz salona) lak vidljivo lošiji iz godine u godinu, isto kao da je ARF-om pere. Metalik srebrna.
Ne kažem da se to ne dešava na drugim autima, da su drugi bolji ili da su lošiji, ali ovo što ja znam iz ličnog iskustva, nemam neke pozitivne komentare. Govorim o godištima o kojim govorim, ne o novijim primjercima.
Ta su auta iz perioda dok nije bilo institucionalnog znanja, ova nova su dosta bolja. :mrgreen:
golfiista

#359 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Naslovnica wrote:Na mojoj Elantri (2001-2006) se lak guli isto kao kada se izgori na moru, pa se oguliš. Cijeli krov, gepek, počelo i sa strane. Fuj. Kaže Billy mora da je bila garažirana negdje pa nešto kapalo. Qurko, šuplja. Fabrički im kvalitet laka nula bodova.
Tih godina, recimo, unutrašnjost audija, WV-a, Seata i Škode se gulila na pogled, ne na dodir. Kvalitet laka, posebno Škoda programa je bila sačuvaj Bože. Tih godina je i Mercedes korozirao na sve strane. Te godine je nova BMW petica e60, dobila 4 zvjezdice na EuroNcap testovima, što je danas ravno nuli. Dakle, govorimo o vremenu sa kojim je danas nemoguće povući paralelu, posebno ne sa Hyundai ili Kia vozilima, čija je renesansa počela 2007, 2008.g. i kvaliteta podignuta na znatno veći nivo.
vauvau

#360 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by vauvau »

To se dešava i na novijim modelima, loš kvalitet laka.
Profil za pisanje

#361 Re: HYUNDAI & KIA all about

Da budem iskren i ja mislim da je lak slab. To je moje amatersko mišljenje.
Primjetio sam da nekako lagano ostaju ogrebotine. Par sam ih pokupio po parkinzima u kratkom vremenu.
Možda zato što je novo auto pa radi uroka.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#362 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by mali_milojica »

:meza1:
golfiista

#363 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Profil za pisanje wrote:Da budem iskren i ja mislim da je lak slab. To je moje amatersko mišljenje.
Primjetio sam da nekako lagano ostaju ogrebotine. Par sam ih pokupio po parkinzima u kratkom vremenu.
To je sasvim normalno i od toga pate sve vrste automobila i ne vidim na koji način zaštiti automobil od toga, prosto je nemoguće.
Nadzornik

#364 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

Kod mene za dvije godine nema ni jedne tackice... :thumbup:

Sta li je sa Senciyem proda li on svoj Sportage..???
vauvau

#365 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by vauvau »

Profil za pisanje wrote:Da budem iskren i ja mislim da je lak slab. To je moje amatersko mišljenje.
Treba tu godina i godina iskustva da bi se došlo na nivo europskih proizvođača. Neke stvari jednostavno ne mogu preko noći. Kija ili hajundaj bi da se nazor uguraju rame uz rame s renomiranim europskim proizvođačima, to jednostavno tomu nije tako, kupovinom par dizajnera se ne može kupiti ime i renome.

Otuda i loš kvalitet i loša servisna podrška.
Bakir1

#366 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Bakir1 »

Da, da im je lak malo deblji ili lim malo tvrdji bili bi iznad renomiranih europskih proizvođača :mrgreen:
Profil za pisanje

#367 Re: HYUNDAI & KIA all about

vauvau wrote:
Treba tu godina i godina iskustva da bi se došlo na nivo europskih proizvođača. Neke stvari jednostavno ne mogu preko noći. Kija ili hajundaj bi da se nazor uguraju rame uz rame s renomiranim europskim proizvođačima, to jednostavno tomu nije tako, kupovinom par dizajnera se ne može kupiti ime i renome.

Otuda i loš kvalitet i loša servisna podrška.
Pa na servisnu podršku se stvarno ne mogu požaliti. Tešanj i Sarajevo :thumbup:
Profil za pisanje

#368 Re: HYUNDAI & KIA all about

Bakir1 wrote:Da, da im je lak malo deblji ili lim malo tvrdji bili bi iznad renomiranih europskih proizvođača :mrgreen:

Dobar, dobar :-D
vauvau

#369 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by vauvau »

Bakir1 wrote:Da, da im je lak malo deblji ili lim malo tvrdji bili bi iznad renomiranih europskih proizvođača :mrgreen:
Pa to je osnovno. Ko će kupiti hrđžav auto?
Bakir1

#370 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Bakir1 »

Jedan primjer cvjetana koji je generacija one elantre kojoj se skida bezbojni lak :mrgreen:
Image
O e46 i nekim tamo liderima klase suludo je trositi slova :mrgreen:
Nadzornik

#371 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by Nadzornik »

vauvau wrote:
De mi reci kako ti je sestricina...???
Kad god vidim tvoj nik,nje ti se sjetim... :D
golfiista

#372 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by golfiista »

Kažem malo, ali kako treba :thumbup:
condy

#373 Re: HYUNDAI & KIA all about

Post by condy »

Na nasim parkinzima ne mozes sacuvat auto. Samo stoka sorry na izrazu moze naslonit vrata na tudje auto.

Pazi kako peres auto. Na praonice sam ja prestao vec par godina voziti auto. Najbolje su samousluzne praonice i pranje bez upotrebe krpa i spuzvi. Ja sam vidio nedavno auto iz vana bez packe na laku staro 4-5 godine na praonici, covjek nikad ne susi auto jelenskom i ne koristi spuzvu...
Profil za pisanje

#374 Re: HYUNDAI & KIA all about

vauvau wrote:
Pa de priznaj da bi ga i ti volio imati

Image
Profil za pisanje

#375 Re: HYUNDAI & KIA all about

condy wrote:
Na nasim parkinzima ne mozes sacuvat auto. Samo stoka sorry na izrazu moze naslonit vrata na tudje auto.

Pazi kako peres auto. Na praonice sam ja prestao vec par godina voziti auto. Najbolje su samousluzne praonice i pranje bez upotrebe krpa i spuzvi. Ja sam vidio nedavno auto iz vana bez packe na laku staro 4-5 godine na praonici, covjek nikad ne susi auto jelenskom i ne koristi spuzvu...
Ma samo samouslužne. Još uradio i onu keramičku zaštitu.
Ne znam kakav je to sklop vratima zagrebati tuđe auto
Post Reply