Diskriminacija muskaraca

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ramzess Veliki

#351 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Ramzess Veliki »

Connaisseur Karlin wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ramo, sto je tvoja struka? Kako znas da imaju duplo vecu platu na istoj radnoj poziciji? Pa zasto ne odes u HR?

......
Mislis da postoji ogromna razlika kod bezosjecajnosti, lukavosti i planiranja !?
Ih sta ja sve nisam radio ... ovo navedeno je iz bankarskog sektora.

Ovo drugo ... zene imaju daleko bolje komunikativne osobine od nas muskaraca, pa zasto to i ne iskoristiti? Nije to bezosjecajnost, lukavost moze biti pozitivna osobina, a dobro planiranje jeste dobra osobina. To nema veze sa diskriminacijom muskaraca, nego sa sposobnoscu svake osobe pojedinacno da se snadju i postignu bolje rezultate.
Diskriminacija muskaraca je drugo, diskriminirani smo na sudovima kod odluke koji je roditelj prikladniji za dijete. Socijalni radnik po pravilu daje prednost majci, bez prethodne detaljne provjere. Majka se privilegira, a ako je nepodobna, otac mora da skuplja dokaze i pokrece parnicu za dokazivanje majcine nepodobnosti.
Sto se tice posla, to zavisi koja bransa je u pitanju.
U nekim poslovima sise imaju prednost. Ja nemam sise pa sam diskriminiran, ali i zene koje imaju manje sise su isto diskriminirane.
Ali zato ima poslova u kojima sise ne pomazu, nego smetaju. Kao automehanicarski posao. Jeste da je lijepo vidjeti sisatu plavusu ispod kombija zamazanu uljem, ali su sise ispod kombija neprakticne, i mislim da nijedna sisata plavusa ne bi dugo radila taj posao. Osim montiranja guma, tu sise ne smetaju. A i korisne su za privlacenje musterija.

Ok, sise su sise i tu nema pomoci.
Ali ostaje ta diskriminacija muskaraca u pravnom smislu. U Hrvatskoj se to izmijenilo, nakon duge i teske borbe samohranih oceva. Jedan moj prijatelj je bio aktivista u to vrijeme.
Kod nas su samohrani ocevi potpuno gurnuti na marginu drustva, i o njima se ne govori. Samohranoj majci svi daju potporu, sazaljevaju je, u razgovoru za posao svi joj pokusavaju pomoci. Mene kao samohranog oca su natjerali pritiscima i mobingom da dam otkaz da bi se zaposlio rodjakov rodjak, I nakon osam godina u banci niko se nije zapitao kako cu ja da obezbijedim djetetu egzistenciju. Biti samohrani otac je jedna anatema, to je nesto nepozeljno za cuti kad apliciras na posao, kad kazes da si samohrani otac ljudi te pogledaju kao da si zarazan. Moja sreca je da imam dobar poslovni background pa se mogu snaci, ali drugim samohranim ocevima koji nemaju mnogo mogucnosti zivot nije zivot, nego stalna borba.
Ramzes, kompanja postai strkitkinji dress code , i problem je rijesen :) izbacenim grudima nije mjetso na radim mjeistimma, narocito banka ili slicni sektori :)
Dobro sad, necemo pretjerivati ... :oops:
Ramzess Veliki

#352 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Ramzess Veliki »

Connaisseur Karlin wrote: Znam masu primjera gdje su se muskarci usrecili u braku jer su se ozenili sa bogatom zenom , ali njih nitko ne iemnuje pgordnim rijecima :)

Zelis reci , da muskraci ne trece za parama sklapanjem braka :D
Koje sam ja jeb... srece ... :sad:
Ramzess Veliki

#353 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Ramzess Veliki »

Connaisseur Karlin wrote:evo opet ucim strani jezik, treci po redu u mom ziotu, ali ne znam , opet, kako se na maternjem ( ne stadnradnom) jeziku kaze MUSKA SPONZORUSA, da li postoji takva rijec istog znacenja ?
Da ... muska kurva.
Connaisseur Karlin

#354 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Connaisseur Karlin »

Ramzess Veliki wrote:
Connaisseur Karlin wrote:evo opet ucim strani jezik, treci po redu u mom ziotu, ali ne znam , opet, kako se na maternjem ( ne stadnradnom) jeziku kaze MUSKA SPONZORUSA, da li postoji takva rijec istog znacenja ?
Da ... muska kurva.
pitala sam o terminologiji , ne o obralozenju znacenja muske sponozruse :)
feferon

#355 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by feferon »

Ramzess Veliki wrote:
Da ... muska kurva.
MUŠKE SPONZORUŠE ne postoje. Mi muški nismo takvi hahaha
Ne znam za termin, možda sponzorušan :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#356 Re: Diskriminacija muskaraca

feferon wrote:
MUŠKE SPONZORUŠE ne postoje. Mi muški nismo takvi hahaha
Ne znam za termin, možda sponzorušan :lol: :lol:
prihvaceno :lol:
Edin H.

#357 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Edin H. »

Tesko je trebama izbiti cifru, ali ima ih koji znaju. :izet:
Connaisseur Karlin

#358 Re: Diskriminacija muskaraca

Edin H. wrote:Tesko je trebama izbiti cifru, ali ima ih koji znaju. :izet:
jes bejbi jeeeeeeeessssss

Image
bossnjak

#359 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by bossnjak »

MarlboroGold wrote:
bossnjak wrote:
zlo zlo wrote:jel ovo je tema gdje muški kukaju nad svojom sudbinom prije nego krenu kuhat ručak? :lol:

Pravo muško neće sebi dozvoliti da kuha ručak dok žena ima
Šta ako muškarac voli kuhati?
Nek kuha sebi :mrgreen:
Ramzess Veliki

#360 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Ramzess Veliki »

bossnjak wrote:
MarlboroGold wrote:
bossnjak wrote: Pravo muško neće sebi dozvoliti da kuha ručak dok žena ima
Šta ako muškarac voli kuhati?
Nek kuha sebi :mrgreen:
A sta ako kuha u restoranu ili javnoj kuhinji?
Ili ako kuha za raju, kad nam dodije rostilj pa se pozelimo bosanskog lonca ili kotlica?
MarlboroGold

#361 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by MarlboroGold »

Ramzess Veliki wrote: A sta ako kuha u restoranu ili javnoj kuhinji?
Ili ako kuha za raju, kad nam dodije rostilj pa se pozelimo bosanskog lonca ili kotlica?
Ma to ne radi muško... mi samo trebamo biti gotovani. To je taj mentalitet...
Tomahawk11
Globalni moderator

#362 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Tomahawk11 »

sherbett wrote:Ima rijec i kaze se žigolo
Pa ja rekoh i kažu nije :|
Ramzess Veliki

#363 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Ramzess Veliki »

MarlboroGold wrote:
Ali zene ne okrecu jagnje ... ako se izborimo za to da samo zene kuhaju ne gine nam kupus-kalja, blitva, sarma sa rizom bez mesa, leso mrkva ... :place1:
Euridika
Globalna šefica

#364 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Euridika »

Ramzess Veliki wrote:
MarlboroGold wrote:
Ali zene ne okrecu jagnje ... ako se izborimo za to da samo zene kuhaju ne gine nam kupus-kalja, blitva, sarma sa rizom bez mesa, leso mrkva ... :place1:
:skoljka:
MarlboroGold wrote:http://www.academia.edu/21619071/Diskri ... nevidljiva

Ko ima vremena preporučujem da ovo pročita... pogotovo predzadnja stranica.

Dalo bi se diskutovati o navedenom...
Pročitala. I ne znam šta mi bi da izdržah do kraja (urođeni mazohizam da ne odustajem :roll:). Koja gomila predrasuda i kvazi-rezultata kvazi-studija. Ako je i bilo korektnih zamjerki navedenih u članku, potrane su gomilom gluposti koje pišu u drugim dijelovima članka. Ne da mi se secirati članak stav po stav, ali ako insistiraš, hoću.
Žao mi je da se ovako ozbiljna tema opet svede na zafrkanciju, valjda ovom narodu nije u krvi da se bori za bilo kakva prava, kod nas je bitno samo to "da ne puca". :sad:
MarlboroGold

#365 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote: Pročitala. I ne znam šta mi bi da izdržah do kraja (urođeni mazohizam da ne odustajem :roll:). Koja gomila predrasuda i kvazi-rezultata kvazi-studija. Ako je i bilo korektnih zamjerki navedenih u članku, potrane su gomilom gluposti koje pišu u drugim dijelovima članka. Ne da mi se secirati članak stav po stav, ali ako insistiraš, hoću.
Žao mi je da se ovako ozbiljna tema opet svede na zafrkanciju, valjda ovom narodu nije u krvi da se bori za bilo kakva prava, kod nas je bitno samo to "da ne puca". :sad:
Ne smije čovjek objaviti izvore, jer bi to percepciju ugroženosti okrenulo naopačke i bio bi witch hunt :D
Naučeni i filovani smo da samo žene doživljavaju diskriminaciju :D
Euridika
Globalna šefica

#366 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Euridika »

MarlboroGold wrote:
Euridika wrote: Pročitala. I ne znam šta mi bi da izdržah do kraja (urođeni mazohizam da ne odustajem :roll:). Koja gomila predrasuda i kvazi-rezultata kvazi-studija. Ako je i bilo korektnih zamjerki navedenih u članku, potrane su gomilom gluposti koje pišu u drugim dijelovima članka. Ne da mi se secirati članak stav po stav, ali ako insistiraš, hoću.
Ne smije čovjek objaviti izvore, jer bi to percepciju ugroženosti okrenulo naopačke i bio bi witch hunt :D
Naučeni i filovani smo da samo žene doživljavaju diskriminaciju :D
Ma nema izvora, da ih ima, objavio bi ih. Vidi se po stilu pisanja da je ono bilo samo da napravi bombastičan članak, pravi novinarski spam.

Rado ću učestvovati u konstruktivnoj diskusiji, čim bude pravih argumenata za diskusiju. :thumbup:
MarlboroGold

#367 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote: Ma nema izvora, da ih ima, objavio bi ih. Vidi se po stilu pisanja da je ono bilo samo da napravi bombastičan članak, pravi novinarski spam.

Rado ću učestvovati u konstruktivnoj diskusiji, čim bude pravih argumenata za diskusiju. :thumbup:
Zašto se ne mogu zaposliti u kladionici? :-|
Gojeni H

#368 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Gojeni H »

Ramzess Veliki wrote: Ali ostaje ta diskriminacija muskaraca u pravnom smislu. U Hrvatskoj se to izmijenilo, nakon duge i teske borbe samohranih oceva. Jedan moj prijatelj je bio aktivista u to vrijeme.
Kod nas su samohrani ocevi potpuno gurnuti na marginu drustva, i o njima se ne govori. Samohranoj majci svi daju potporu, sazaljevaju je, u razgovoru za posao svi joj pokusavaju pomoci. Mene kao samohranog oca su natjerali pritiscima i mobingom da dam otkaz da bi se zaposlio rodjakov rodjak, I nakon osam godina u banci niko se nije zapitao kako cu ja da obezbijedim djetetu egzistenciju. Biti samohrani otac je jedna anatema, to je nesto nepozeljno za cuti kad apliciras na posao, kad kazes da si samohrani otac ljudi te pogledaju kao da si zarazan. Moja sreca je da imam dobar poslovni background pa se mogu snaci, ali drugim samohranim ocevima koji nemaju mnogo mogucnosti zivot nije zivot, nego stalna borba.
:thumbup:

Ovo bi vjerovatno mogla biti veoma dobra tema. Hvala ti sto si uopste progovorio o ovom problemu. Vecina savija siju i guta knedlu, ili leksaurine.
Euridika
Globalna šefica

#369 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Euridika »

MarlboroGold wrote:
Euridika wrote: Ma nema izvora, da ih ima, objavio bi ih. Vidi se po stilu pisanja da je ono bilo samo da napravi bombastičan članak, pravi novinarski spam.

Pa nije baš da ne mogu. Mogu, ali u puno manjem omjeru. Ali, to je politika poslodavaca. Ne znam fakat zašto se preferiraju žene, jer mi taj posao graniči sa opasnim zanimanjima.

U ovom članku je, čini mi se, spomenuto da su muškarci zapostavljeni u prosvjeti, što definitivno jeste tačno za vrtićki uzrast i niže razrede osnovne škole. Ista stvar je za medicinske sestre/tehničare, mnogo veći broj je žena u tim profesijama. Neko je na temi spomenuo i žene u ekonomiji. Ovo je tačno većinom za žene sa SSS ekonomskog smjera. ZA VSS je omjer već mnogo ravnomjerniji (ne znam tačne brojke, ali znam da je veći nego za SSS). Mada, ovdje je možda teško govoriti o pravoj diskriminaciji, jer se ne radi o zakidanju prava muškaraca, već slabom interesu muškaraca za ove prakse. Jednostavno se u društvu smatraju "ženskim" profesijama, iako ne postoje nikakva ograničenja niti predispozicije da ove profesije budu privilegija samo ženskog spola. Slično je i sa nekim prevashodno "muškim" zanimanjima.
MarlboroGold

#370 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by MarlboroGold »

Euridika wrote:
MarlboroGold wrote:

Pa nije baš da ne mogu. Mogu, ali u puno manjem omjeru. Ali, to je politika poslodavaca. Ne znam fakat zašto se preferiraju žene, jer mi taj posao graniči sa opasnim zanimanjima.

U ovom članku je, čini mi se, spomenuto da su muškarci zapostavljeni u prosvjeti, što definitivno jeste tačno za vrtićki uzrast i niže razrede osnovne škole. Ista stvar je za medicinske sestre/tehničare, mnogo veći broj je žena u tim profesijama. Neko je na temi spomenuo i žene u ekonomiji. Ovo je tačno većinom za žene sa SSS ekonomskog smjera. ZA VSS je omjer već mnogo ravnomjerniji (ne znam tačne brojke, ali znam da je veći nego za SSS). Mada, ovdje je možda teško govoriti o pravoj diskriminaciji, jer se ne radi o zakidanju prava muškaraca, već slabom interesu muškaraca za ove prakse. Jednostavno se u društvu smatraju "ženskim" profesijama, iako ne postoje nikakva ograničenja niti predispozicije da ove profesije budu privilegija samo ženskog spola. Slično je i sa nekim prevashodno "muškim" zanimanjima.
To je tačno. Međutim ta analogija sa slabim interesom se može vrlo lako primjeniti i na poslove koje obavljaju većinom muškarci. Bez obzira što žene traže ravnopravnost u svim segmentima, pa čak i više od toga, i ptice na granama znaju da se 97% njih neće nikad opredijeliti za neku vrstu posla... ali pobogu, nas bi objesili kad bi govorili da vlada slab interes žena za nekim poslovima, pa su tu uglavnom muškarci... i onda hajde da prkosimo pa da pokušamo nasilno tu potrpati žene.
Euridika
Globalna šefica

#371 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Euridika »

Gojeni H wrote:
Ramzess Veliki wrote: Ali ostaje ta diskriminacija muskaraca u pravnom smislu. U Hrvatskoj se to izmijenilo, nakon duge i teske borbe samohranih oceva. Jedan moj prijatelj je bio aktivista u to vrijeme.
:thumbup:

Ovo bi vjerovatno mogla biti veoma dobra tema. Hvala ti sto si uopste progovorio o ovom problemu. Vecina savija siju i guta knedlu, ili leksaurine.
Ovo jeste boljka našeg društva, samo ja nisam vidjela da ijedan poslodavac daje poštedu i samohranoj majci. Ma općenito bilo kojem roditelju koji nije 150% angažiran na radnom mjestu i koji, gle čuda, ima i porodicu i obaveze prema djeci. Probaj uzeti bolovanje za dijete, pa da vidiš peripetija. Da ne kažem da ti zatreba bilo šta ozbiljnije. Našoj državi treba odati počast samo u jednom, a to je da nas kvalitetno istjeruje van nje. :sad:
wewa

#372 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by wewa »

sve su to, zapravo, posljedice patrijarhata u kojem su uloge strogo podijeljene - pa je tako necuveno da otac bude jednako dobar roditelj kao i majka, ili da muskarac bude dovoljno dobar odgajatelj ili nastavnik.

kad muskarci spoznaju ove i slicne zamke patrijarhata, zene koje se vec decenijama bore protiv ovakvog ustroja drustva imace jake saveznike u uspostavi pravednog sistema gdje ce svak moci ostvariti svoje zelje i ciljeve bez obzira na spol/rod, dob i slicne kategorije.
insomnia78

#373 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by insomnia78 »

Pa nije bas ugodno da mi se neko sa ćunom mota oko maksuma
wewa

#374 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by wewa »

insomnia78 wrote:Pa nije bas ugodno da mi se neko sa ćunom mota oko maksuma
hoces reci da su svi muskarci seksualno devijantni?
insomnia78

#375 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by insomnia78 »

Necu. Hocu reci upravo ono sto sam rekao
Post Reply