Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Zejnep

#351 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

Kakva dva...koji je drugi, givorite :trema:
arzuhal

#352 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

SaraFina wrote: MoRe. Slažem se. Ali prvo neka sebe analizira i zašto se javlja na temi pod 2 različita nicka :D
Meni je interesantan taj ulazak u ženski lik. Možda je zbog teme...
Connaisseur Karlin

#353 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
triconja wrote:Citam kaze vehabije to rade na podrucju sandzaka i albanije...

Sto se zenske svojim izborom udaju za vehabije a prvo dobro ne prouce obicaje koji isti postuju?

Kakve veze ima taj radikalni islam sa merhametli bosanskim islamom?
Kako moze biti radikalan ako Islamski Zakon ne zabranjuje skidanje kozice klitorisa ?
Pa vidi...Niko ne smije natjerati ženu da to uradi, niko nema prava da je natjera, šerijat bi tu stao na njenu stranu. Isto kao što bi djevojčica, kojoj bez njene saglasnosti (ili na prevaru nekako) probiju uši (ovaj primjer sam pročitao kod imama Gazalije u Ihjau) da bi joj stavili minđuše, imala pravo na odmazdu prema onima koji su to uradili bez njena pristanka.
ha, aha , sve na dobrovoljnoj bazi, u ime Boga , pa to je rezultat indoktrinacije, jer tamo pise u ISlamskom Zakonu da je to OK :roll:

drugo, zene cesto puta podlegnu odlukama muza , ma kako to zvucalo surovo , jer znamom, da zene u vehabijslimm komunama zive izoliranim zivotom :roll: zato pisati da se to ne radi bez pristnaka zene je suludo :-? koja zena ce ziasta prsitai na takvu bol i sakacenje :roll:

arzo, hajde urazumi se, danas zena u BiH u 21 stoljecu moze za 5 minuta procitati ili pitati medicnski strucnu osobu o skidanju kozice sa klitorisa , a potom odluciti, iako je svijesna da ce joj jedn dio klitorsia biti skinut sa kozom :roll:

djeci muskracima, i bebama se najcesce suneti u vrijeme kad ne mogu donjeti vlastitu odluku ! :roll:
Zejnep

#354 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

ExNihilo wrote:
arzuhal wrote:
ExNihilo wrote:
Triggered. Demirug/inkvizitor is back. :lol: :lol: :lol:
Fasciniranost mojom malehnošću vazda razotkriva, jelde? :mrgreen: Pa psihologija...
Ti i smrčak ste mu vječna inspiracija. :D

Ama ko je :?
SaraFina

#355 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

Zejnep wrote:Kakva dva...koji je drugi, givorite :trema:
Tebi ne probude sumnju nickovi koji "prate" forum i teme pa se ovako iznebuha pojave i psihoanaliziraju forumaše ničim prozvani :D

Jesi naivna :)
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#356 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
triconja wrote:Citam kaze vehabije to rade na podrucju sandzaka i albanije...

Sto se zenske svojim izborom udaju za vehabije a prvo dobro ne prouce obicaje koji isti postuju?

Kakve veze ima taj radikalni islam sa merhametli bosanskim islamom?
Kako moze biti radikalan ako Islamski Zakon ne zabranjuje skidanje kozice klitorisa ?
Pa vidi...Niko ne smije natjerati ženu da to uradi, niko nema prava da je natjera, šerijat bi tu stao na njenu stranu. Isto kao što bi djevojčica, kojoj bez njene saglasnosti (ili na prevaru nekako) probiju uši (ovaj primjer sam pročitao kod imama Gazalije u Ihjau) da bi joj stavili minđuše, imala pravo na odmazdu prema onima koji su to uradili bez njena pristanka.
Ih , jes...svašta si ti lijepog pročitao . I kod tebe izgleda postoji neka izmaštana islamska verzija svijeta, ono, čista naiva.
Tipa ona islamska priča o halifi Omeru koji ide navečer po čaršiji i sluša ima li koga nezdovoljnog njegovom vlasti ....a u stvarnosti
ga ubije atentator zatrovanim nožem. Izgleda je bio nezadovljan nešto ili do njega nije doprla ta romantična, nježna i zaštinička
verzija islamskog šerijata o kojoj ti propovjedaš .
Dogmano

#357 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Dogmano »

chupacabra wrote:
Dogmano wrote:Kako to da danas islam zarobljava, a znamo da je ideja Muhamedova a.s. bila spiritus movens eruptivne reforme zaostalog arapskog korpusa!? Za one koji slijede dogmu, bilo muškarci ili žene, oktroirana pravila iste će biti stega, prepreka i poniženje. Za one koji slijede Muhameda a.s. - takvi neće imati problem sa normama morala, religije i prava - dobra, lijepa i čista bi trebala biti njihova intencija u svim prilikama.

Umjerenost je izuzetna vrlina!
Nece imati problema sa normama morala? Zbunjen sam, koje norme morala da slijedim? One sto je Muha propovijedao ili one po kojim se ponasao? Ako cemo po ponasanju, nisu to bas norme za 21. stoljece. Umjerenost? Muhamed, a i kalife poslije njega su sirili vjeru macem, a ne lijepom rijecju. Da ne govorimo o bitkama, pljacki karavana iz Meke za Siriju, pokoljima (Banu Kurejza), zenidbi za zenu svog necaka, malodobna Aisa, poligamija, naredjivanje smaknuca plemenskih rivala, prodavanje zena u ropstvo...Sve lijepo opisano u Hadisima koji Suni Muslimani treba da slijede.
Lako je reci da onaj ko jednog nevinog covjeka ubije je kao da je ubio cijelo covjecanstvo. Treba to pokazati primjerom.

Islam je totalitarna ideologija koja ce se morati reformisati na neki normalni civilizacijski nivo.
Neće imati problem sa bilo kakvim normama, u smislu da one neće biti stega i uzvišeni cilj. Provodim vrijeme sa vjernicima, i postoji preveliki jaz između onoga što ti ljudi jesu i ovakvih generalizacija o njima.
Muslimani niti mogu niti trebaju slijediti hipotetičke situacije u koje ih se konstantno pozicionira. Bitan je kontekst svih navedenih odnosa te nije umjesno koristiti intelektualnu inferiornost mnogih muslimana željnih kreiranja identičnih odnosa koji su vladali za vrijeme Muhameda a.s., u svrhu širenja insinuacija o nekakvoj zloj i licemjernoj kolektivnoj svijesti svih vjernika.

Mnoge ljude islam nadahnjuje na najljepši način - neki izvanredni ljudi koje poznam tvrde da su praška na putu Muhamedovom a.s..

Islam za njih nije ideologija.
Connaisseur Karlin

#358 Re: da li je žena u islamu ponižena?

triconja wrote:
Znao sam da ce biti ovakvo pitanje i zalim sto nisam precizirao. Vehabije su sektasi koji na citav islam gledaju drugacije od merhametli bosanaca i ostalih struja "sunijskog" islama. Mislim da ulema i sunije imaju problema sa prihvatanjem njihovih ucenja. Mislim da je to dovoljno ako hoces da razmislis.
to nije bilo pitanje: Islamski Zakon oobrava i tolerise sunecenje zena , seks od pocetka prve menstruacije , to nisu nikakve vehabijske odluke, vec odluke Islamskog Zakona
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#359 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

SaraFina wrote:
Tebi ne probude sumnju nickovi koji "prate" forum i teme pa se ovako iznebuha pojave i psihoanaliziraju forumaše ničim prozvani :D

I šta kažeš , Arkan , Ceca četnikuša....?
Zejnep

#360 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Zejnep »

SaraFina wrote:

A ne ulazim ja tako duboko u porive i potrebe svekolikog firumskog żivlja. :mrgreen: Nisam naivna nego...brige me :skoljka:
animals

#361 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by animals »

Ajd sta se cudite..
pa i Njemacka uvela serijat...
Sirijac dobio pravo da dovede dvije zene u Njemacku i
na svoje sestero djece kasira uredno socijalku...
normalno je to u Njemackoj zabranjeno, ali ovim izbjeglicama je sve dozvoljeno...
Connaisseur Karlin

#362 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Islamic sexual jurisprudence concerns the Islamic laws of sexuality in Islam, as largely predicated on the Qur'an, the sayings of Muhammad (hadith) and the rulings of religious leaders' (fatwa) confining sexual activity to marital relationships between men and women.

Signs of maturity for a girl: menstruation, wet dream or pregnancy.
Sad je 21 stoljece, ovo jos nije promjenjeno, iako je medicina davno dokazala sto su elementi bioloske i psiholoske zrelosti :roll:
Da li treba mijenjati ili ne ?
SaraFina

#363 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

Nurudin wrote:
SaraFina wrote:

I šta kažeš , Arkan , Ceca četnikuša....?

:D

Turbofolk i te prekodrinske cajke uništile su život i mladost. Gomili mladih ljudi :D

I sam si žrtva. Sašu Popovića i Mitrovića treba razapeti na terazijama :D
SaraFina

#364 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by SaraFina »

:-x
Zejnep wrote:
SaraFina wrote:

A ne ulazim ja tako duboko u porive i potrebe svekolikog firumskog żivlja. :mrgreen: Nisam naivna nego...brige me :skoljka:

Radoznalost je ubila mačku Zejno :D
Connaisseur Karlin

#365 Re: da li je žena u islamu ponižena?

animals wrote:Ajd sta se cudite..
pa i Njemacka uvela serijat...
Sirijac dobio pravo da dovede dvije zene u Njemacku i
na svoje sestero djece kasira uredno socijalku...
normalno je to u Njemackoj zabranjeno, ali ovim izbjeglicama je sve dozvoljeno...
uvela serijat :D :lol:

to je jako rijedak i specifican slucja, zato mu je tako nesto odobreno :)

nije on jeidini poligamac koji je dosao u EU , ali je jedan od rijetkih kojem je odobren legalni status , privremeno na 3 godine i vlro specificnih razloga
arzuhal

#366 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote: arzo, hajde urazumi se, danas zena u BiH u 21 stoljecu moze za 5 minuta procitati ili pitati medicnski strucnu osobu o skidanju kozice sa klitorisa , a potom odluciti, iako je svijesna da ce joj jedn dio klitorsia biti skinut sa kozom :roll:

djeci muskracima, i bebama se najcesce suneti u vrijeme kad ne mogu donjeti vlastitu odluku ! :roll:
Evo, suspregnut ću svoje poslovično nerazumijevanje, pokušat ću se urazumiti i kazati da si u pravu i da podržavam ovo što si rekla po pitanju medicinskog savjetovanja. Inače šerijatski pravnici traže (i trebaju to da rade ako znaju šta treba da rade) stavove i mišljenja medicinske struke kada donose neke odluke koje se tiču medicine (pitanja koja tretiraju probleme savremenog doba). Danas sam letimično ugledao podnaslov u jednoj knjizi gdje stoji kako bi bračni par trebao da se pregleda po pitanju plodnosti prije ulaska u brak da ne budu kasnije nesretni jer su neke stvari uzimali zdravo za gotovo, pa onda okrivljivali jedno drugo, razvodili i sl. I tako dalje.

Sunećenje muške djece, iako je slično, ipak je drukčije pozicionirano po pitanju vjerske propisanosti, ma kako ko gledao na to.
Smrcak15

#367 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Sara03 wrote:
Smrcak15 wrote: varas se, utemeljeno je u nauci a ne u predrasudama i muskom sovinizmu, nauka kaze to

evo ti i dokaz

zaborav tokom trudnoce
Pregnancy 'does cause memory loss'
https://www.theguardian.com/science/200 ... .pregnancy

zaborav tokom menstruacije
How can your period cause forgetfulness?
https://www.avogel.co.uk/health/periods ... etfulness/

zaborav tokom menopauze
Does Menopause Cause Memory Loss?
https://www.healthline.com/health/menop ... emory-loss
Smrle, šta ćemo sa onim ženama koje moraju svjedočiti, a prilikom svjedočenja nisu u jednom od ta tri stanja, ako presumiramo da je tvoja tvrdnja naučno utemeljena, tačna. Dakle, ne bi postojala nikakva osnovana potreba da jedna žena podsjeća drugu, što u konačnici vodi ka nejednakom tretmanu.

Govoreći o utemeljenosti, healthline kojeg citiraš i glorifikuješ, također prenosi studiju sa Frontiersa, koji u svom peer-reviewed članku navodi da ne postoji uzročno-posljedična veza između menstrualnog ciklusa i gubitka pamćenja. Ti ustvari jednim izvorom nesvjesno diskreditiraš drugi. O relevantnosti ostalih neću ovom prilikom.

Menstruation Does Not Affect Women’s Mental Capabilities, Researchers Say:

https://www.healthline.com/health-news/ ... hers-say#1

:arrow:

https://www.frontiersin.org/articles/10 ... 00120/full

Results: Estrogen, progesterone and testosterone did not relate to inter-individual differences in cognitive functioning.

Conclusions: There is no consistent association between women's hormone levels, in particular estrogen and progesterone, and attention, working memory and cognitive bias.
Pazi, ima zena koje su mnogostruko pametnije od muskaraca, a to sto se tice dvije svjedokinje je samo sto zene su zbog hormonalnih poremecaja menstruacije, trudnoce i menopauze tu eto ako zaboravi.

Pravilo je da bude dvije svedokinje jer nije objavljeno nista drugacije.
triconja

#368 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

triconja wrote:
Znao sam da ce biti ovakvo pitanje i zalim sto nisam precizirao. Vehabije su sektasi koji na citav islam gledaju drugacije od merhametli bosanaca i ostalih struja "sunijskog" islama. Mislim da ulema i sunije imaju problema sa prihvatanjem njihovih ucenja. Mislim da je to dovoljno ako hoces da razmislis.
to nije bilo pitanje: Islamski Zakon oobrava i tolerise sunecenje zena , seks od pocetka prve menstruacije , to nisu nikakve vehabijske odluke, vec odluke Islamskog Zakona
Ma piso sam vec da mi puca ona stvar za tumacenja tamo nekih perzijanaca hoce li ili ne sucetit zenu ili kad ce seksualno opcit sa istom. Islamski zakon ovdje na podrucju bosne nije isti kao onaj na podrucju albanije a pogotovo nije isti kao onaj na podrucju turske.

Ovdje vlada drzavni zakon a ako dodjes u situaciju da ti neko namece vjerski zakon fino prijavis i nek se bakcu ljudi koji su skolovani za to. To sto se tamo negdje u iranu nisu izborili da se sekularise vjera isto tako me ne zanima i sto kad zena skine maramu ide u zatvor jos me manje zanima.
Connaisseur Karlin

#369 Re: da li je žena u islamu ponižena?

arzuhal wrote:
Connaisseur Karlin wrote: arzo, hajde urazumi se, danas zena u BiH u 21 stoljecu moze za 5 minuta procitati ili pitati medicnski strucnu osobu o skidanju kozice sa klitorisa , a potom odluciti, iako je svijesna da ce joj jedn dio klitorsia biti skinut sa kozom :roll:

Evo, suspregnut ću svoje poslovično nerazumijevanje, pokušat ću se urazumiti i kazati da si u pravu i da podržavam ovo što si rekla po pitanju medicinskog savjetovanja. Inače šerijatski pravnici traže (i trebaju to da rade ako znaju šta treba da rade) stavove i mišljenja medicinske struke kada donose neke odluke koje se tiču medicine (pitanja koja tretiraju probleme savremenog doba). Danas sam letimično ugledao podnaslov u jednoj knjizi gdje stoji kako bi bračni par trebao da se pregleda po pitanju plodnosti prije ulaska u brak da ne budu kasnije nesretni jer su neke stvari uzimali zdravo za gotovo, pa onda okrivljivali jedno drugo, razvodili i sl. I tako dalje.

Sunećenje muške djece, iako je slično, ipak je drukčije pozicionirano po pitanju vjerske propisanosti, ma kako ko gledao na to.
arzo, ali sto jos konkretno serijatksi pravnici imaju dalje traziti ,a ko je vec obrazlozeno naucnim memdicinskim izvorima da je tako nesto nepotrebno i besmisleno :roll: isto je i sa seksom sa osobma koja je usla u puberet i ima menstruacijeu, i tu je medicina rekla NE, djevojak je zrela znatno kasnije , sve se jos razvija :roll: pisete da je stari obicaj , tradicija , a nijedna od spoemnutih odluka jos nije promjenjena :roll:

Vidis, ipak si i ti i drugi svjestan da postoji ponizavanje zena u religiji , i ja vas razumijem da vam nije drago , ali zar je tako tesko priznati :roll:

Sunecenje muske djece je isto nepotrebno, higijena je jako visoko razvijena , a eventulani problemi sa kozicom se desavaju i kod djece nemuslimana, ali to opet nije logicanr razlog skidati kozicu djetetu :roll:
arzuhal

#370 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote: Ih , jes...svašta si ti lijepog pročitao . I kod tebe izgleda postoji neka izmaštana islamska verzija svijeta, ono, čista naiva.
Tipa ona islamska priča o halifi Omeru koji ide navečer po čaršiji i sluša ima li koga nezdovoljnog njegovom vlasti ....a u stvarnosti
ga ubije atentator zatrovanim nožem. Izgleda je bio nezadovljan nešto ili do njega nije doprla ta romantična, nježna i zaštinička
Što stalno trolaš svoju temu? :mrgreen:

I Gandija roknu onaj lik, dok je išao da obavi večernju molitvu, a znaš Gandija, podmuklog lisca...Neki i danas vjeruju da je bio pozitivan lik...
Connaisseur Karlin

#371 Re: da li je žena u islamu ponižena?

triconja wrote:
triconja wrote:
Ma piso sam vec da mi puca ona stvar za tumacenja.
ovo si danas tri puta ponovio

tebi nema sto da puca, obrezan si :D
Nurudin

#372 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote: Ih , jes...svašta si ti lijepog pročitao . I kod tebe izgleda postoji neka izmaštana islamska verzija svijeta, ono, čista naiva.

I Gandija roknu onaj lik, dok je išao da obavi večernju molitvu, a znaš Gandija, podmuklog lisca...Neki i danas vjeruju da je bio pozitivan lik...
Ih , jesi našao usporedbu Gandija sa Hatabom . Gandi propagirao mirni otpor engleskim okupatorima , a Omer
okupirao Jerusalem i Perziju . I dan danas ga mrze Perzijanci
triconja

#373 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by triconja »

triconja wrote:Ma piso sam vec da mi puca ona stvar za tumacenja.

Ma kad me pitas za moje misljenje o zemljama treceg svijeta i njihovom pogledu na svijet. Ja ti kazem ako im je to tradicija ko sam ja da im govorim da im taj obicaj nema smisla, ako tako rade vec dvije hiljade godina ili cak i vise? I pitas me za moje misljenje a ja ti kazem da se to ovdje ne radi, ali eto mislis da sam vatreni sektas pa bih pustio da se to radi jer je doso neki iz pripizdine da prosipa pamet kako je to tako pravilno.
arzuhal

#374 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:

Ih , jesi našao usporedbu Gandija sa Hatabom . Gandi propagirao mirni otpor engleskim okupatorima , a Omer
okupirao Jerusalem i Perziju . I dan danas ga mrze Perzijanci
Pa jeste besmislena usporedba, kao što je besmisleno propitivanje valjanosti Omera kao vladara sa atentatom na njega.
Connaisseur Karlin

#375 Re: da li je žena u islamu ponižena?

triconja wrote:
triconja wrote:Ma piso sam vec da mi puca ona stvar za tumacenja.

Ma kad me pitas za moje misljenje o zemljama treceg svijeta i njihovom pogledu na svijet. Ja ti kazem ako im je to tradicija ko sam ja da im govorim da im taj obicaj nema smisla, ako tako rade vec dvije hiljade godina ili cak i vise? I pitas me za moje misljenje a ja ti kazem da se to ovdje ne radi, ali eto mislis da sam vatreni sektas pa bih pustio da se to radi jer je doso neki iz pripizdine da prosipa pamet kako je to tako pravilno.
poceo si rezonovati ko Smrcko, to te nisam nikad pitala :)
Post Reply