http://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy ... id=1353606
drugi pogled na religiju
- arzuhal
#351 Re: drugi pogled na religiju
Jedan od mogućih odgovora zašto će većina stanovnika (dunjalučkog ili kojeg već) pakla biti žene
:
- Bloo
- Globalna šefica
#352 Re: drugi pogled na religiju
I onda Putinove bradavice udarne... 
- arzuhal
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#354 Re: drugi pogled na religiju
Sad sam Mima...sinoć mi žena na sdp-u reče da sam Nedžad Latić
Tako ti je to kad kažeš da si sve i da je svejedno .
I naravno da znam šta je smisao života, a to je da ne postoji smisao . Postoji razlog, a on je želja Cjeline ili Boga da se
vidi, da se spozna. To nije moguće bez privida drugosti koju predstavlja čovjek, pa Cjelina gleda sebe kroz oči čovjeka.
Nije moguće da beskonačno stvori nešto pored sebe, jer to znači da ima granicu i nije beskonačan.
Niti je moguće da bude svjestan sebe bez postojanja ideje o drugosti. Svijest ne može biti svijesna sebe, ne može se
vidjeti osim ako ne "odluta od sebe" tj. ako se ne zaboravi u umu u imaginaciji , tako da je taj put i to lutanje u priivdnoj
odvojenosti potrebno , pošto onda "povratak" sebi , Jednoti , smrti, daje mogućnost da se osjeti kao Cjelina, da svijest
bude svijesna sebe. To je ista priča koju priča Heraklit o spoznaji Jednog kroz suprotnost mnoštva, muška kroz žensko,
pa kad se "spoje" , onda nastaje Smrletov orgazam od 700 godina sa 70 djevica. To ej filozofija ibn Arebija,
o tome govore poeme Dželaludina Rumija..
Nema potrebe da radiš bilo šta da bi ti "ispunio tu misiju" , ona se ispunjava samim našim postojanjem.
To što postojiš je sve što treba da "radiš", odnosno ne treba da radiš ništa posebno , opusti se i uživaj ali svijestan da
je "s mukom i slast", pa će uz uživanciju biti sigurno i muke .
Ne vidim ništa posebno novo ni hrabro u tome što ja to sad pišem, samo ponavljam na svoj način ono što se stalno ponavlja
i kroz ljude i kroz knjige ako razumiješ .
I naravno da znam šta je smisao života, a to je da ne postoji smisao . Postoji razlog, a on je želja Cjeline ili Boga da se
vidi, da se spozna. To nije moguće bez privida drugosti koju predstavlja čovjek, pa Cjelina gleda sebe kroz oči čovjeka.
Nije moguće da beskonačno stvori nešto pored sebe, jer to znači da ima granicu i nije beskonačan.
Niti je moguće da bude svjestan sebe bez postojanja ideje o drugosti. Svijest ne može biti svijesna sebe, ne može se
vidjeti osim ako ne "odluta od sebe" tj. ako se ne zaboravi u umu u imaginaciji , tako da je taj put i to lutanje u priivdnoj
odvojenosti potrebno , pošto onda "povratak" sebi , Jednoti , smrti, daje mogućnost da se osjeti kao Cjelina, da svijest
bude svijesna sebe. To je ista priča koju priča Heraklit o spoznaji Jednog kroz suprotnost mnoštva, muška kroz žensko,
pa kad se "spoje" , onda nastaje Smrletov orgazam od 700 godina sa 70 djevica. To ej filozofija ibn Arebija,
Nema potrebe da radiš bilo šta da bi ti "ispunio tu misiju" , ona se ispunjava samim našim postojanjem.
To što postojiš je sve što treba da "radiš", odnosno ne treba da radiš ništa posebno , opusti se i uživaj ali svijestan da
Ne vidim ništa posebno novo ni hrabro u tome što ja to sad pišem, samo ponavljam na svoj način ono što se stalno ponavlja
- Bloo
- Globalna šefica
#355 Re: drugi pogled na religiju
Dobro je da ti nisu rekli da si Fatmir AlispahićNurudin wrote:Sad sam Mima...sinoć mi žena na sdp-u reče da sam Nedžad Latić![]()
.
- Bloo
- Globalna šefica
#356 Re: drugi pogled na religiju
Za mene je smisao života osim da težim da budem što bolja (u vidu širenja dobrote) prema ljudima, da samospoznajom o sebi kao ljudskom biću utvrdim sebe što čvršće o svojim mogućnostima i potencijalima na način da bez obzira na to šta me snađe, da uvijek imam neki interni kompas i sigurnost u vlastite odluke koje proizlaze iz vlastitog ubjeđenja. Nešto along the lines - I am the rock, I am the island. (Mada bi se tebi pretpostavljam sa tvojim ubijeđenjem svidion John Donne sa svojom filozofijom da No man is an island entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main). Ja vjerujem da smo u suštini sami.Nurudin wrote:Sad sam Mima...sinoć mi žena na sdp-u reče da sam Nedžad Latić![]()
Jednom davno me se dojmila jedna rečenica u filmu Holy Smoke sa Harvey Keitelom - Be Kind. That's all there is. I tako pokušavam da budem kind i prema ljudima koji mi nisu nanijeli zlo i prema prirodi.
- djkurt
#357 Re: drugi pogled na religiju
Čitavo vrijeme govorim da lik ozbiljno trola, a mene niko ne sluša šmrc...Bloo wrote:dammit..sad te zamišljam da ličiš na mimu šišNurudin wrote:a možda ipak recitacija Bloo![]()
![]()
![]()
Svaki potencijal ozbiljne diskusije je umro.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#358 Re: drugi pogled na religiju
pa u tome što ti govoriš nema nikakve kontradikcije sa "mojom" filozofijom
Jer, vidi, kao što nema ništa osim Jednog , tako nema ni ništa osim tebe u tvojoj realnosti .
Ti si "stvorena na sliku boga" , odnosno ti si mikrokosmos u kojem ništa ne može da postoji bez tebe , kao što ni cjeli
svemir i sveukupno postojanje ne može da postoji bez Jedne prisutnosti, koja je sama i nema ništa osim nje.
Evo, kad ti zaspeš ili izgubiš svijest, može li svemir da postoji za tebe ? Ne može, on je uslovljen tvojim postojnajem
Međutim, paradoks kojega zapadni um koji je formiran na način da secira relanost i istražuje u odvojenim dijelovima,
(kao biologija, hemija, matematika itd) taj um ne može da razumije da je to sve jedna nauka, samo različiti pristupi.
Zato je tebi i Arzuhalu problem kad se to izmješa, kad ja naizgled suprotstavljene filozofije pomiješam , a ja ih vidim kao
različite pristupe koji govore o istom.
Ti si centar svoga subjektivnog svemira, kad kažeš JA , u tvom ličnom svemiru to predstavlja isto ovo JA koje "kaže bog"
u makrokosmosu, a u biti je to uvijek isto i Jedno Ja . U beskonačnosti gdje god staviš tačku, to možeš nazvati centrom,
pa je tako svaki čovjek taj centar samim svojim postojnajem i samosviješću, svojim Jastvom, ali kažem to je paradoks
u kojem je to uvijek samo jedno Ja, nema ih više, Bog je sam kao što si i ti
Jer, vidi, kao što nema ništa osim Jednog , tako nema ni ništa osim tebe u tvojoj realnosti .
Ti si "stvorena na sliku boga" , odnosno ti si mikrokosmos u kojem ništa ne može da postoji bez tebe , kao što ni cjeli
svemir i sveukupno postojanje ne može da postoji bez Jedne prisutnosti, koja je sama i nema ništa osim nje.
Evo, kad ti zaspeš ili izgubiš svijest, može li svemir da postoji za tebe ? Ne može, on je uslovljen tvojim postojnajem
Međutim, paradoks kojega zapadni um koji je formiran na način da secira relanost i istražuje u odvojenim dijelovima,
(kao biologija, hemija, matematika itd) taj um ne može da razumije da je to sve jedna nauka, samo različiti pristupi.
Zato je tebi i Arzuhalu problem kad se to izmješa, kad ja naizgled suprotstavljene filozofije pomiješam , a ja ih vidim kao
Ti si centar svoga subjektivnog svemira, kad kažeš JA , u tvom ličnom svemiru to predstavlja isto ovo JA koje "kaže bog"
u makrokosmosu, a u biti je to uvijek isto i Jedno Ja . U beskonačnosti gdje god staviš tačku, to možeš nazvati centrom,
pa je tako svaki čovjek taj centar samim svojim postojnajem i samosviješću, svojim Jastvom, ali kažem to je paradoks
- Bloo
- Globalna šefica
#359 Re: drugi pogled na religiju
Trolao, ne trolao, meni svejednodjkurt wrote:Čitavo vrijeme govorim da lik ozbiljno trola, a mene niko ne sluša šmrc...Bloo wrote:dammit..sad te zamišljam da ličiš na mimu šišNurudin wrote:a možda ipak recitacija Bloo![]()
![]()
![]()
Svaki potencijal ozbiljne diskusije je umro.
S obzirom da sam to što jesam, te ne pripadam niti jednoj religiji, njegov fruity mix svega i svačega, me ne tangira kao vjernike.
- Bloo
- Globalna šefica
#360 Re: drugi pogled na religiju
Sad već zvučiš kao Satan PanonskiNurudin wrote:pa u tome što ti govoriš nema nikakve kontradikcije sa "mojom" filozofijom
- Nurudin
#361 Re: drugi pogled na religiju
...plsu je zdravo se hraniti raznovrsno
Ho'š malo Hegela da ti narežem , baš imam onako dobrog i još po vrhu narendam Rumija .
Ali prvo jednu ljutu ničeovsku-bektašijsku rakiju !
Ho'š malo Hegela da ti narežem , baš imam onako dobrog i još po vrhu narendam Rumija .
Ali prvo jednu ljutu ničeovsku-bektašijsku rakiju !
- Bloo
- Globalna šefica
#362 Re: mod-comment
Morate se uhvatiti malim prstima i cokiti u obraz kao zna pomirenjaTLR wrote:
Mogu se izviniti svima na ovoj temi.
Izvinite molim vas.
- Smrcak15
#363 Re: mod-comment
TLR wrote:Pitanje postavljeno na "Islam pitanja i odgovori". Mislim da nije bilo trollersko. Bilo je sasvim sigurno "tlrovsko", a mislim i da je legitimno.arzuhal wrote:Kao da si na nekakvim trolerskim steroidima u zadnje vrijeme, ne znam šta je...Pometlao sam one postove sa Islam - pitanja i odgovori...TLR wrote:Je li Jusuf umro?
Je li Jusuf bio neki super-pozitivac ili negativac?
Je li za rasporediti se u vatru ili da se bavi trebama?
Na ovoj temi sam postavljao 'trollerska' pitanja o islamu, jer ovo tema (kako ja shvatam) nije o islamu. Čim sam skontao da šaram, postavljam pitanja na istu temu - a na dva pdf-a isključio sam se.
Mogu se izviniti svima na ovoj temi.
Izvinite molim vas.
Da izgladimo stvar, a pošto Smrčak nema kubika da pruži odgovarajući odgovor, ja bih zamolio tebe da mi, ukoliko znaš odgovoriš na izbrisana pitanja i uputiš me na temu na kojoj mogu očekivati odgovor. Mislim da je koncept Raja|Pakla jedna od osnova vjerovanja u kršćanstvu i islamu. Bilo bi sasvim normalno očekivati da se može postaviti pitanje na tu temu.
Ako sama "trlovska" forma predstavlja problem, ja ću rado preformulisati ta pitanja.
Pitanja ti mogu poslati i na pp, ako misliš da bi odgovor ili podpitanje mogao nekoga uzbihuzuriti. To što ja unaprijed mislim da je odgovor nelogičan ili nekonzistentan, to je moj problem... Vjerujem da ti ili neko drugu upućen u materiju može pomoći da se taj moj problem ublaži ili riješi.
Sad sam zaista zatrollao ovu temu, a gledao sam da barem malo ublažim ovaj moj tlrizam i tako izbjegnem dalja nerazumijevanja ili nedobog sukobe.
koja pitanja druze?a pošto Smrčak nema kubika da pruži odgovarajući odgovor,
da cujem
- Bloo
- Globalna šefica
#364 Re: drugi pogled na religiju
TLR wrote:Nikad!![]()
Kad ja njemu izbrišem bez razloga (i upozorenja) nešto što on zapiše bićemo bare-bare.
Do tada Tekbiiiiiiiir!
Ovo je bila šala. Da ja za svaki slučaj napišem, da slučajno ne zaglavim na privremenom radu u rudniku "Kreka-Banovići"..
Arzo remember the 5th of November!!!!!!!!!!
Ja i dalje kontam o jusufu...prelijepi ljudi su nekako odbojni
- Nurudin
#365 Re: drugi pogled na religiju
Imaš tih paradoksa TLR svugdje prisutnih, recimo Arzuhal briše trolanje po temama, banuju trolove ....
i onda dođe ovdje i trola
P.S nemoj bogati Smrčka ništa pitati o islamu i to ...
i onda dođe ovdje i trola
P.S nemoj bogati Smrčka ništa pitati o islamu i to ...
- Bloo
- Globalna šefica
#366 Re: mod-comment
Medu vama je svrseno?TLR wrote:Nisi mi odgovorio na jedan savjet i prijedlog za tebe (i mene) na "Ateizam vs Religija", a vezan za "Dokazivanje teorije inteligentnog dizajna".Smrcak15 wrote:koja pitanja druze?
da cujem
Ovih dana nemam vremena da mlatim praznu slamu. Ja pitam, a ti deseto (uvijek isto) ... slika ova, ona, sure ... Javljaju ti se biolozi, teolozi i svak ti kaže mojne, a ti srljaš. Jednostavno ne ide ovo više ovako...
- Smrcak15
#367 Re: mod-comment
TLR wrote:Nisi mi odgovorio na jedan savjet i prijedlog za tebe (i mene) na "Ateizam vs Religija", a vezan za "Dokazivanje teorije inteligentnog dizajna".Smrcak15 wrote:koja pitanja druze?
da cujem
Ovih dana nemam vremena da mlatim praznu slamu. Ja pitam, a ti deseto (uvijek isto) ... slika ova, ona, sure ... Javljaju ti se biolozi, teolozi i svak ti kaže "Mojne ba Smrčak, nije to baš tako kako si ti shvatio", a ti ništa. Srljaš dalje.
Jednostavno ne ide ovo više ovako...
kako ce se dokazati, pa niko nemoze vidjeti boga kako on tamo planira i kreira stvri da bi se to dokazalo....nego se ovdje uzimaju reference iz nase realnosti sta mi radimo sto je ocito dizajnirano od strane inteligencije, pa kad tako nesto vidimo na mikro ili nanno levelu, onda to konektujemo sa inteligentnim dizajnom.Nisi mi odgovorio na jedan savjet i prijedlog za tebe (i mene) na "Ateizam vs Religija", a vezan za "Dokazivanje teorije inteligentnog dizajna".
inteligentni dizajn je samo dokaz da mozes da vjerujes da postoji Bog , a nije dokaz da znas da postoji Bog.
pa evo ja sam uvijek voljan da cujem sta imaju da kazuJavljaju ti se biolozi, teolozi i svak ti kaže "Mojne ba Smrčak, nije to baš tako kako si ti shvatio", a ti ništa. Srljaš dalje.
ako oni samo kazu nije to baš tako kako si ti shvatio... i stanu na tome....pa ko to moze progutati onda, cuj nisi u pravu, i tacka, ko moze prihvatiti to bez ikakvih argumenata i dokaza.....
- HardcoreMX
#368 Re: drugi pogled na religiju
inteligentni dizajn je oksimoron..logicka greska...floskula...
- Smrcak15
#369 Re: drugi pogled na religiju
TLR wrote:Ako se već ne može dokazati (ti kažeš), što onda mlatiš praznu slamu "dokazujući" svoj stav?
I šta radiš na ovoj temi sa takvim "dokazivanjima"? Je li to što ti nama "dokazuješ" islamska verzija boga? Ako jeste, eno ti bruka tema sa takvom tematikom. Tamo drvi. Ovdje se priča o "drugom pogledu".
Ako nije... ošta ti je to?
ne citas sta pisemAko se već ne može dokazati (ti kažeš), što onda mlatiš praznu slamu "dokazujući" svoj stav?
dokazujem da se moze vjerovati u postojanje Boga, a ako bi rekli dokazujem da znas da Bog postoji, to znaci dajem ti instrument kako da ga vidis i cujes, opipas itd a to je nemoguce.
znaci ID je samo dokaz da se moze vjerovati u postojanje BOga.
ovo sto dokazujemo sa ID, nema to nista sea nekim specificnim Bogom, ni islamska ni krscanska, itd to je univerzalno...Je li to što ti nama "dokazuješ" islamska verzija boga?
dokazi koje ssvi vjernici u boga mogu koristiti bilo koje vjere da su.
- Bloo
- Globalna šefica
#370 Re: drugi pogled na religiju
Nemoooj iciiiiiiTLR wrote:Svratio samo da istresem kantu nihilizma i to bi bilo to....
Ja mislim da ovo ništa nema smisla. Ovo forumsko prepucavanje, budalesanje, svak hoće nešto da dokaže. Svi neku svoju furku furaju, nešto namazani, pa bi nekoga da preveslaju ili tek uživaju da bockaju.
Čemu fakat ovoliko nadmudrivanje, nadjebavanje? Da se svak o sebi zabavi i na sebi poradi bila bi mirna Bosna. Prvi galami šije majmuni, drugi pa zar nije pedofil, treći viče ateistički majmuni... Tamo na ratište u Siriji bolje ne zalazit'.
Je li to oduvijek ovdje ovako bilo?
J#$! forum. Priroda i društvo rulez.
Mahanje svima!
- arzuhal
#371 Re: drugi pogled na religiju
Ali gdje ćeš, TLR! Ostani!

- Bloo
- Globalna šefica
#372 Re: drugi pogled na religiju
Meni bi bilo zao da.odes zauvijek....TLR wrote:Ušo sam u fazu nihilizma.
To opet ne znači da mi ne godi kad me neko zaustavi, a ja se nešto otimam i mrgodim.
Nije, nego fakat ne vidim smisla u ovom forumanju. Izgubih tonu vremena...
Ne kaže se džaba: "Bolje pet minuta raditi, nego vječno dangubiti"![]()
Jednostavno sam se umorio od forumanja, a prešlo mi u naviku. Pa me nervira.
Kontam i ja da mi je vrijeme da opet malo poradim na sebi.
Opet malo kile regulisati.A gledam u gradu mimoze se prodaju. Februar krenuo. Još malo pa eto i proljeća.
(što sam ga editov'o - editiv'o)
I ostavis nass sa Smrckom
Idi mrsaj
- Bloo
- Globalna šefica
#373 Re: drugi pogled na religiju
Opet si zalarzuhal wrote:Ali gdje ćeš, TLR! Ostani!![]()
-
kerima1
#374 Re: drugi pogled na religiju
TLR pametna odluka bolje sta pametnije raditi nego ovdje trosiit vrijeme.Ionako se radi o religijskim temama gdje se uvijek nadje neko uvrijedjen kad napises sta mislis.
Odo i ja
Odo i ja
- arzuhal
#375 Re: drugi pogled na religiju
Bloo wrote:Opet si zalarzuhal wrote:Ali gdje ćeš, TLR! Ostani!![]()