Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
insomnia78

#351 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by insomnia78 »

Cekaj, stvarno si pitao ako je bilo seksa sa devetogodisnjakinjom zasto ova nije ostala trudna?
Smrcak15

#352 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote: Kako je po islamu pravilo da se odgovori ako ti neko kaze

Selam Alejkum we Rahmetullah?

i kako je pravilo

kad ti neko kaze

Selam Alejkum we Rahmetullah we barekatuhu?

Joj ovoga sa ovim arapskim pozdravima.

Fino se kaže na bosanskom jeziku, ko čo'ek: Mir s tobom ili Mir s vama, a može i Da si zdravo, Dobar dan.
e mi vjernici se ne pozdravljamo na bosanski.

mi vjernici se pozdravljamo arapskim, pa to je internacionalni pozdrav svih musliman, pa i ne znali se sporazumiti izmedju sebe barem cemo se znati pozdraviti kad se prvi put sretnemo. :D
Smrcak15

#353 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

insomnia78 wrote:Cekaj, stvarno si pitao ako je bilo seksa sa devetogodisnjakinjom zasto ova nije ostala trudna?
da, jer jasno kaze da je bila usla u pubertet i imala menstruaciju sa 9 Godina, pa to znaci da je fizicki mogla ostati trudna, ali nije, sto moguce znaci da uopste nisu imali seksa u pocetku.
SaraFina

#354 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by SaraFina »

Towelie wrote:Muhamed je uzor muslimanima za sva vremena, po islamskoj dogmi. Koliko god se hazreti Smrcak trudio ukazati da je nekad bilo normalno - upozoriti forumaša na flejm da ne bude kasnije "banovao me pristrasni moderator" - i imat robove, to Muhameda ne moze oprati posto se radi o čoveku koji svojim navodnim moralnim kvalitetima trandecnduje svoje vreme i predstavlja vanvremenski moralni uzor. Danas se normalan covek zgrazava nad tim praksama i smatra ih nemoralnim i zlim.

Tebe treba banovati da se održi makar minimalni nivo mentalne higjene na forumu. Jer ti ne kritikuješ, ni Islam, ni Muhameda, ni Kuran. Ti si cijeli forumski opus posvetio širenju mržnje prema Islamu i muslimanima.
Patološki mrziš dio planete zemlje, odnosno skoro polovinu njenog stanovništva. Uključujući i dio forumskog "pučanstva " muslimanske vjere. Najveći dio na forumu.
I nisi ovdje zbog kritike nikakve, niti konstruktive rasprave ( kako to voliš i želiš predstaviti) nego zbog mržnje i nesmetanog - nekažnjenog ispoljavanja frustracija.
Zakonom je kažnjivo u normalnom svijetu ovo što ti radiš.
Da si na njemačkom forumu i sa njemačkog govornog područja (potražili bi ti IP adresu), te te sankcionirali u skladu sa mentalnim prolivima koje iznosiš.
A ti još razvio teoriju o "pristrasnom moderatoru" , kako ti nije neugodno bolan o pristrasnosti? Kad si nasrao dovoljno na pedesetak tema za prijavu i zatvor u civiliziranom svijetu?
insomnia78

#355 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by insomnia78 »

Idemedosumom wrote:
Smrcak15 wrote:
Idemedosumom wrote:Salik dao objašnjenje još na 3. stranici.

Neko ko je musliman mora shvatiti jasnu razliku između Kur'ana i hadisa.

A ovi što na silu pokušavaju opravdati "neodbranjive" hadise samo čine uslugu ovoj drugoj strani.
koje neodbranjive hadise , da cujem???
Hadis o seksu s devetogodišnjom djevojčicom, da je Poslanik proklinjao nedužne ljude, kamenovanje do smrti za zinaluk kada u Kur'anu drugačije piše pa sve do mušice u supi i konzumiranja devinog urina.

Shvati da je većina ovih hadisa zapisana 200 i kusur godina nakon Poslanikove s.a.v.a. smrti. U međuvremenu su politika, zaborav, ljudska greška kao i manipulacija/zloba imale uticaj na hadise koji su se prepričavali, s koljena na koljeno.

Da li trebamo svi postati kur'anije? Ne, ali isto tako ne treba činiti očigledno zlo jer je Buharija nešto zapisao. Treba iz zbirki hadisa izbaciti ono što se kosi s Kur'anom, s drugim hadisima i zdravim razumom.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Religija inace obiluje zdravim razumom
Eto te ko Kardavi kad kaze je metno fetvu na pokemone jer izmedju ostalog “negativno utječe i na intelektualni razvoj djeteta, jer u djetetov razum usađuje nemoguće, imaginarne pojave i likove, sa nadnaravnim moćima.” :lol:
asurbanipal

#356 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
I ajet o kamenovanju je spusten, ali nije namijenjen da bude dio pisanog Kurana, ali njegovo pravilo i dalje vazi.

Mislim da bi taj ajet poremetio naučna čuda i koncepciju Kur'ana koje nam ti ovdje iznosiš.

Autori Kur'ana su znali da će se nakon 1400 godina pojaviti Smrčak a.s. na forumu klix, pa su taj ajet (i ko zna koliko ajeta) izostavili iz pisanog Kur'ana, kako se ne bi poremetila koncepcija podudarnosti...
insomnia78

#357 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by insomnia78 »

Smrcak15 wrote:
insomnia78 wrote:Cekaj, stvarno si pitao ako je bilo seksa sa devetogodisnjakinjom zasto ova nije ostala trudna?
da, jer jasno kaze da je bila usla u pubertet i imala menstruaciju sa 9 Godina, pa to znaci da je fizicki mogla ostati trudna, ali nije, sto moguce znaci da uopste nisu imali seksa u pocetku.
Aha. A jesu kasnije imali djece?
arzuhal

#358 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
I ajet o kamenovanju je spusten, ali nije namijenjen da bude dio pisanog Kurana, ali njegovo pravilo i dalje vazi.

Mislim da bi taj ajet poremetio naučna čuda i koncepciju Kur'ana koje nam ti ovdje iznosiš.

Autori Kur'ana su znali da će se nakon 1400 godina pojaviti Smrčak a.s. na forumu klix, pa su taj ajet (i ko zna koliko ajeta) izostavili iz pisanog Kur'ana, kako se ne bi poremetila koncepcija podudarnosti...
Tvoj predzadnji i zadnji post na temi je trolanje, jesi li primijetio to?
Smrcak15

#359 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

insomnia78 wrote:
Smrcak15 wrote:
Aha. A jesu kasnije imali djece?
nisu.

Cim se Muhammed ozenio sa suprugom Marijom dobili su dijete Ibrahima, sto nije imao djece sa Aishom onda?
Hadzi Lojo

#360 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Hadzi Lojo »

Joj ovoga sa ovim arapskim pozdravima.

Fino se kaže na bosanskom jeziku, ko čo'ek: Mir s tobom ili Mir s vama, a može i Da si zdravo, Dobar dan.[/quote]

e mi vjernici se ne pozdravljamo na bosanski.

mi vjernici se pozdravljamo arapskim, pa to je internacionalni pozdrav svih musliman, pa i ne znali se sporazumiti izmedju sebe barem cemo se znati pozdraviti kad se prvi put sretnemo. :D[/quote]

najbolje bi bilo koga ne interesuje religija da uopce ne komentarise i da ne trola, ali sta ces slijepcima oci otvarati kada nece.

Pa u svim religijama se koristi Amin ili Amen, a to potice jos iz StaroHbrejskog jezika.

Sad bi trebali i to da izbacimo.

Ko zna sta znaci Amin?

Ja znam
Idemedosumom

#361 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Idemedosumom »

Smrcak15 wrote:
Saheeh al-Bukhaari, Kitaab al-Birr wa’s-Silah wa’l-Adaab:
Zuhayr ibn Harb narrated to us: Jareer ibn al-A‘mash narrated to us, from Abu’d-Duha, from Masrooq, from ‘Aa’ishah who said: Two men entered upon the Messenger of Allah (blessings and peace of Allah be upon him), and he spoke to them about something that I do not know what it was, but they made him angry, so he cursed them and reviled them. Then when they left I said: O Messenger of Allah, if there is anyone who has attained anything good, these two (definitely) did not attain it. He said: “Why is that?” I said: You cursed them and reviled them. He said: “Do you not know what I have asked of my Lord? I said: O Allah, I am only human; if I curse or revile any of the Muslims, then make it a means of purification and reward for him.”
Ako i jesu zapisivali hadise onda imaš ponovo kontradikciju
It was narrated from Abu Sa’eed al-Khudri that the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Do not write anything from me; whoever has written anything from me other than the Qur’aan, let him erase it and narrate from me, for there is nothing wrong with that.” (Narrated by Muslim, al-Zuhd wa’l-Raqaa’iq, 5326)
Bez obzira, to ih (hadise) idalje ne može uzdići na nivo Kur'ana. Zapisivale su se i prijašnje objave, ali ako Allah ne čuva onda je podložno izmjenama.

Allah da je htio zinalučare kazniti smrću/kamenovanjem, to bi uvrstio u Kur'an. Ne može neka tamo predaja biti iznad Kur'ana, koliko god se trudio.
Smrcak15

#362 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:
Smrcak15 wrote:
Zuhayr ibn Harb narrated to us: Jareer ibn al-A‘mash narrated to us, from Abu’d-Duha, from Masrooq, from ‘Aa’ishah who said: Two men entered upon the Messenger of Allah (blessings and peace of Allah be upon him), and he spoke to them about something that I do not know what it was, but they made him angry, so he cursed them and reviled them. Then when they left I said: O Messenger of Allah, if there is anyone who has attained anything good, these two (definitely) did not attain it. He said: “Why is that?” I said: You cursed them and reviled them. He said: “Do you not know what I have asked of my Lord? I said: O Allah, I am only human; if I curse or revile any of the Muslims, then make it a means of purification and reward for him.”
Ako i jesu zapisivali hadise onda imaš ponovo kontradikciju
It was narrated from Abu Sa’eed al-Khudri that the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “Do not write anything from me; whoever has written anything from me other than the Qur’aan, let him erase it and narrate from me, for there is nothing wrong with that.” (Narrated by Muslim, al-Zuhd wa’l-Raqaa’iq, 5326)
Bez obzira, to ih (hadise) idalje ne može uzdići na nivo Kur'ana. Zapisivale su se i prijašnje objave, ali ako Allah ne čuva onda je podložno izmjenama.

Allah da je htio zinalučare kazniti smrću/kamenovanjem, to bi uvrstio u Kur'an. Ne može neka tamo predaja biti iznad Kur'ana, koliko god se trudio.
nisi razumio,

to je rekao prije nego je dopusteno, jer se bojao da narod nece pomijesati ajete sa hadisima.

Documentation of the Sunnah during the Prophet’s (peace be upon him) time

It is agreed upon that the Sunnah of prophet Muhammad (peace be upon him) was not fully recorded in written form during his life time, however as we have pointed out the Muslim methodology was not restricted to writing, and it relied heavily on memorization. However much of the ahadtih have been recorded in writing and books during the lifetime of the prophet (peace be upon him). There are many evidences showing that companions (in this case Abu Shah) used to write the speeches of prophet Muhammad such as the example of the speech of the inviolability of Makkah.[12] The prophet (peace be upon him) also wrote letters to many kings inviting them to Islam, some of them still being available today. Some critics have raised an objection by quoting the hadith of Abu Sa’eed al-Khudri, who narrates that prophet Muhammad said:

Do not take down anything from me, and he who took down anything from me except the Qur’an, he should efface that…”[13]

They claim that prophet Muhammad (peace be upon him) did not allow hadith to be recorded, however they selectively take what suits their agenda and ignore the whole corpus of ahadith. It is clear from the wording of prophet Muhammad that such a statement was general and it was during the time when the writing of the Quran was in it’s early stages. The prophet allowed and encouraged his companions to write ahadith once the system for recording Quran was in place. He did not want companions to mix the Quran with ahadith, and indeed we see today that such genius paid off. When some companions heard that Amr ibn Al As’s had scrolls of ahadith, they reproached him, however he went and told the prophet who said:

Write from me, for by the One Who has my soul in His hand, nothing other than the truth has ever come out of my mouth”.[14]

The same Abdullah ibn Amr ibn Al As’s collected the book called Al-Sahefah As-Sadiqah. This is a book that contained many ahdith of the prophet Muhammad (peace be upon him) and was spread amongst the companions and later generations. The Sahefah of Abu Hurayrah, which was proliferated by his student Hammam ibn Munabbih, that has survived till today and was published by Dr. Hamidullah.[15] It is without a doubt that there is sufficient information in the history of Islam to show that the Sunnah of prophet Muhammad (peace be upon him) was recorded and passed on with his permission and during his lifetime. Those who say that the Sunnah was recorded only centuries after prophet Muhammad during the time of Bukhari and Muslim are far away from the historical proofs that are widely available, wishing only to escape the strict security measures that were divinely implemented in guarding not only the Quran and the Sunnah, but also Islam as a way of life.

[13] Muslim, vo.14 nr. 5326, "Hadith (Hadis) Books (Sahih Al-Bukhari, Sahih Muslim, Sunan Abu-Dawud, and Malik's Muwatta)." Search Engine: Search in the Quran and Hadith. Web. 20 Mar. 2012. <http://www.searchtruth.com/book_display.php?book=1>.

[14] Siba'ee 93.
Smrcak15

#363 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote: Allah da je htio zinalučare kazniti smrću/kamenovanjem, to bi uvrstio u Kur'an. Ne može neka tamo predaja biti iznad Kur'ana, koliko god se trudio.
ne diktiramo mi islam nego Muhammed , Preko njega islam dolazi, nemozemo mi raditi sta nam je ceif....
It was never meant to be a part of the Quranic text:
There are more proofs that it was not at all meant to be the part of the Quranic script.

1-It is reported in a narration from Kathir bin Salt that: Zaid (b. Thabit) said: 'I heard the Messenger of Allah say, 'When a married man or woman commit adultery stone them both (to death)', (hearing this) Amr said,

'When this was revealed I came to Prophet and asked if I could write it, he (the Prophet) disliked it.' (Mustadrik Al-Hakim, Hadith 8184. Hakim called it Sahih. al-Dhahbi agreed with him)

2- About this 'verse' Kathir bin Salt says that he, Zaid bin Thabit and Marwan bin Hakam were discussing as to why it is not written in the Quranic manuscript and Umar bin Khattab was present with them and listening to their discussion he said he knew it better then them and told them that he came to Messenger of Allah and said:

"'O Messenger of Allah, let the verse about stoning be written for me.' He (the Prophet) said, 'I can't do this.'" (Sunan Al-Kubra Baihiqi 8/211 & Sunan Al-Kubra Nasai Hadith 7148. Albani (in Sahiha 6/412) said Baihiqi pointed to its authenticity)
Who could stop the Prophet (pbuh) from writing this verse in the Quran if it was supposed to be? Indeed it was not meant to be written in the Quran and that's why Holy Prophet disliked its idea of its being written down.
harač

#364 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
harač wrote: nije problem u vjeri, problem u je u ropstvu. mozes imati roba iste vjere kao i ti. buduci da je ropstvo bezvremeno i nekvalificirano zlo, a da ni islam, ni muhamed isto nisu kategoricno zabranili, a da istovremeno tvrde za sebe da su moralni, jedan je od kljucnih dokaza da je sve ljudska konstrukcija
pa jeli ti covjce studiras sve okolnosti, sve tekstove sto govore o toj temi da bi ti mogao dati konacan sud

Siguran sam da ti sporedis klasicno afro-americko robovlasnistvo sa Islamskim sluzenjem da ne kazem robovlasnistvo, jer nemozes vise koristiti rijec Rob jer ima lose konotacije zbog afro-americkog iskustva robovlasnistva...pa je daleko primjerenije rezi Sluga i sluskinja a ne rob i ropkinja.

Sporedi slugu i sluskinju u islamu i afro-americke robove pa ces da vidis sinko razlike, nebo i zemlja, totalno dva razlicita svijeta.

i ne samo to nego su sluge i sluskinje uzimani tokom rata, da bi se poslije uveli u drustvo ponovo i bili slobodni gradjani tog drustva, eh to je islam.
ja ovo tvrdim na osnovu islamskih tekstova i hadisih predaja a ne na osnovu afro-americkih naocala koji su bili bas pravi robovi u svakom smislu.

ti covjece neznas sporediti stvari..ne realni ste, ne racionalni, na stavljate stvari u kontekst kako bi se poptunija slika dobila.
:lol: :-) htjedoh napisati da je i jedan bivsi hrvatski predsjednik isto bio sklon nekakvim eufemizmima, ali kako praljak nije dobro prosao, necu dirat mecku
zagortenej

#365 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote: nisi razumio,

to je rekao prije nego je dopusteno, jer se bojao da narod nece pomijesati ajete sa hadisima.
ako je Kur'an Božiji govor, gdje onda ona njegova nadnaravnost o kojoj se hvalite?
zar se on ne bi trebao jasno razlikovati od govora čovjeka?
harač

#366 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

arzuhal wrote:
harač wrote: ja razumijem tvoju poziciju - gore sam govorio o brainwashingu (ovo stavljam kao opisnu tvrdju, ne vrijednosnu). to objasnjava zasto si i ti, i smrle, i svi muslimani na forumu, slijepi na strukturalni problem tog zla i odnosa islama, allaha, i njegovog poslanika prema njemu. te price o dobrom robovlasniku su krajnje... neukusne, ali, opet, nisu izuzetak za muslimane. i dan danas postoje ljudi koji brane papu u mortata slucaju (https://en.wikipedia.org/wiki/Mortara_case). sve je to socioloski objasnjivo. ali mi ovdje ne govorimo o sociologiji, vec o "vjecnim" istinama
Znaš šta je meni zanimljivo kada je riječ o logici, analogiji, apstrahovanju, racionalnom promišljanju koje uvažava sve okolnosti (društvene, političke, povijesne, ekonomske, blabla) i ostalom? Što se na to sve neki ljudi pozivaju kada "racionalno" tumače ili negiraju jednu vjersku istinu u jednom slučaju, a sve to opet odbacuju kada se iznosi druga vjerska istina.
Ja sam jednom pravio usputno poređenje na to pitanje o ajetu kojim se jasno dokida ropstvo: alkohol je daleko manje zlo ili stvar daleko manje vrijednosti (kako god tu vrijednosti određivali) u društvu (i svim civilizacijama i društvima svijeta, svim carstvima i kraljevstvima) u odnosu na mjesto ropstva i robovlasništva i njegov uticaj kroz historiju, pa ipak Allah nije odjednom zabranio i dokinuo alkohol nego postupno, pripremajući ljude na potpunu zabranu, privikavajući ih na situacije koje će voditi potpunom odbacivanju alkohola.

To isto se dešavalo i sa ropstvom, od Kur'ana do sunneta/prakse onog koji jeste vječni uzor, samo što nije bilo onog zadnjeg ajeta koji jasno i nedvosmisleno dokida nešto što je hiljadama godina gradilo razne civilizacije.

Tako da i ja razumijem tvoju poziciju...
amerikanci su konacno ukinuli svoje ropstvo, koje je postojalo stoljecima i bilo veoma dobro udomaceno, sezdeset godina nakon osnivanja republike. nije bilo lako: bilo je suza i krvi (800.000 mrvih, brato moj), ali to je cijena koja je morala biti placena za unistenje zla. ali tvrditi da je sasvim logicno da bi bog, stvaralac univerzuma (te usput i najmilostiviji tip) odlucio da nekakvim ljudima da malo oduska, krajnje je ad hoc objasnjenje. nije bas da taj bog nema nacin da bude uvjerljiv - vec je nekoliko puta ljude navodno kaznjavao unistavajuci gradove i civilizacije.

analogija s alkoholom nije dobra, i to ne samo iz razloga kojeg si naveo (ne samo da je daleko manje zlo, vec je upitno da li je zlo uopce), vec iz puno vaznijeg razloga: u ropstvu postoji pasivna strana, predmet ropstva, osoba koja mora biti u tom stanju potcinjenja sve to vrijeme "navikavanja" ovih ljudi kojima se muhamed prilagodjava, koje moze trajati hiljadana godina (u pojedinim arapskim drzama je - pod uticajem zapada - ukinuto tek u 20. st.).

ponovo, socioloski je u potpunosti objasnjivo zasto bi muhamed - kao jedan krajnje pragmatican vodja - bas tako pristupio ovom pitanju. bilo bi sokantno da je postupio drugacije. a, bilo bi jos sokantnije da je postupio drugacije, istovremeno ne tvrdeci da je nekakav poslanik najmilostivijeg boga
Idemedosumom

#367 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Idemedosumom »

Smrcak15 wrote:
Ponavljam, možeš donijeti 100 predaja od ljudi u kojima stoji "ovo je zamalo upalo u Kur'an, ali eto, nije, ali je jednako bitno", Allah dž. š. čuva Kur'an, a ne ljudske predaje.

Nisi odgovorio na Sahih hadis o poslanikovom proklinjanju kada se rasrdi?
Smrcak15

#368 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:

ako je Kur'an Božiji govor, gdje onda ona njegova nadnaravnost o kojoj se hvalite?

iz predostroznosti se treba razdvojiti, svako ima svoj nacin razumijvanja stvari, pa bolje biti siguran, nego hajde sve Zajedno da bude jedna corba.

sto je sigurno sigurno je.
Smrcak15

#369 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:
Smrcak15 wrote:
Ponavljam, možeš donijeti 100 predaja od ljudi u kojima stoji "ovo je zamalo upalo u Kur'an, ali eto, nije, ali je jednako bitno", Allah dž. š. čuva Kur'an, a ne ljudske predaje.

Nisi odgovorio na Sahih hadis o poslanikovom proklinjanju kada se rasrdi?
Da nisu ovi mozda??

Prenosi Ebu Hurejre da je Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, rečeno: O Allahov Poslaniče, dovi protiv mušrika, pa je rekao: "Nisam poslan da proklinjem, nego sam poslan kao milost". Bilježi ga Muslim.

A u hadisu kojeg prenosi Semurete ibn Džundub, radijallahu anhu, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: "Nemojte se međusobno proklinjati Allahovim prokletstvom, niti Njegovom srdžbom, niti Vatrom".

Takođe, Abdullah ibn Mes'ud, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nije mu'min onaj koji mnogo vrijeđa i mnogo proklinje, niti koji je vulgaran i prost". Bilježi ga Tirmizi i ocjenjuje ga dobrim, a Hakim i Ahmed Šakir vjerodostojnim.
triconja

#370 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by triconja »

SaraFina wrote:
Towelie wrote:Muhamed je uzor muslimanima za sva vremena, po islamskoj dogmi. Koliko god se hazreti Smrcak trudio ukazati da je nekad bilo normalno - upozoriti forumaša na flejm da ne bude kasnije "banovao me pristrasni moderator" - i imat robove, to Muhameda ne moze oprati posto se radi o čoveku koji svojim navodnim moralnim kvalitetima trandecnduje svoje vreme i predstavlja vanvremenski moralni uzor. Danas se normalan covek zgrazava nad tim praksama i smatra ih nemoralnim i zlim.

Tebe treba banovati da se održi makar minimalni nivo mentalne higjene na forumu. Jer ti ne kritikuješ, ni Islam, ni Muhameda, ni Kuran. Ti si cijeli forumski opus posvetio širenju mržnje prema Islamu i muslimanima.
Patološki mrziš dio planete zemlje, odnosno skoro polovinu njenog stanovništva. Uključujući i dio forumskog "pučanstva " muslimanske vjere. Najveći dio na forumu.
I nisi ovdje zbog kritike nikakve, niti konstruktive rasprave ( kako to voliš i želiš predstaviti) nego zbog mržnje i nesmetanog - nekažnjenog ispoljavanja frustracija.
Zakonom je kažnjivo u normalnom svijetu ovo što ti radiš.
Da si na njemačkom forumu i sa njemačkog govornog područja (potražili bi ti IP adresu), te te sankcionirali u skladu sa mentalnim prolivima koje iznosiš.
A ti još razvio teoriju o "pristrasnom moderatoru" , kako ti nije neugodno bolan o pristrasnosti? Kad si nasrao dovoljno na pedesetak tema za prijavu i zatvor u civiliziranom svijetu?
To ti je jednom rjecju paranoja, citav svijet je protiv njega bona (isto kao i protiv njegovog naroda) :lol:
Idemedosumom

#371 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Idemedosumom »

Evo ponovo. Prevest ću ti ako imaš poteškoća?
zagortenej

#372 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:

iz predostroznosti se treba razdvojiti, svako ima svoj nacin razumijvanja stvari, pa bolje biti siguran, nego hajde sve Zajedno da bude jedna corba.

sto je sigurno sigurno je.
logično
Smrcak15

#373 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Idemedosumom wrote:
Evo ponovo. Prevest ću ti ako imaš poteškoća?
https://islamqa.info/en/147389

...and the reason that necessitated these harsh words on the part of the Prophet (blessings and peace of Allah be upon him) was mentioned in the report narrated by the commentators on the hadith, which was that the two men who had spoiled the spring for the Muslims during the Tabook campaign were hypocrites, who had done that deliberately in order to cause harm to the Muslims and cut off the water supply for them. So the Prophet (blessings and peace of Allah be upon him) punished them with the minimum penalty that a ruler could impose upon people, which was by rebuking them verbally and uttering harsh words.

Al-Waaqidi (may Allah have mercy on him) said:

According to what I was told, four of the hypocrites – Mu‘tab ibn Qushayr, al-Haarith ibn Yazeed at-Taa’i, Wadee‘ah ibn Thaabit and Zayd ibn Laseet – got there before him. End quote from ar-Rawd al-Anif (7/384). See also Maghaazi Ibn Ishaaq (605-606).

Ibn Hazm (may Allah have mercy on him) said:

These two men deserved to be reviled by the Prophet (blessings and peace of Allah be upon him) for going against his instructions not to touch the water. End quote.

Al-Ihkaam fi Usool al-Ahkaam (3/282)
Towelie

#374 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Poslednjih nekoliko strane se svodi na ovo
Image
Indikativno je niko od vernika nije ponudio adekvatan i odrziv argument zasto bi Muhamed danas bio moralni uzor. Umesto toga ponudili su povrsnu analizu mojeg forumskog karaktera, lamentiraili o mojoj transformaciji i ranijim postovima, a SaraNeBasFIna je ponudila opciju banovanja i slanja u zatvor, valjda umislivsi da je ovo SAFF. a ne sekularni forum. :-D

Kako je uopste moguce da neko ko je milost svjetovima i najljepseg morala ne prolazi moralne testove 21. veka? Sta to onda znaci? U sirem kontekstu, treba se zapitati dal bilo koji pojedinac moze biti garancija morala za vjek i vjekov ili samo za vakat u kojem zivi?
seln

#375 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by seln »

Towelie wrote:Poslednjih nekoliko strane se svodi na ovo
Image
Indikativno je niko od vernika nije ponudio adekvatan i odrziv argument zasto bi Muhamed danas bio moralni uzor. Umesto toga ponudili su povrsnu analizu mojeg forumskog karaktera, lamentiraili o mojoj transformaciji i ranijim postovima, a SaraNeBasFIna je ponudila opciju banovanja i slanja u zatvor, valjda umislivsi da je ovo SAFF. a ne sekularni forum. :-D

Kako je uopste moguce da neko ko je milost svjetovima i najljepseg morala ne prolazi moralne testove 21. veka? Sta to onda znaci? U sirem kontekstu, treba se zapitati dal bilo koji pojedinac moze biti garancija morala za vjek i vjekov ili samo za vakat u kojem zivi?
Evo, meni nije uzor, ali ipak sam musliman.
I? Jesli li svrsio? Hoces cigaru?
Jesi li postao manje iskompleksiran, manje ruzan, manje zloban?
Nisi.
Locked