Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hendrix

#351 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Hendrix »

sweet dreams wrote: Jebaji ga brate, ti ovdje došao da nas ubjeđuješ da je tamo sve super i da ste rahat, i da uživate, bankovna kartica vam je nebitna jer je uvijek napunjena, a sam sebe lažeš da se vamo svi pate i da si ti na ljeto kad dođeš "glavni". Nije to baš tako, ali dobro, ako će ti biti lakše onda...
Ima ovdje ljudi što rade za minimalac, ali ima i veliki broj onih koji u BIH žive mnooooogo bolje nego 90% vas vani. Imaju radno vrijeme 8 sati, stambeno obezbjeđeni, voze auta od 20 000KM+, mladi, lijepi, veseli, razigrani... :bih: :bih: Nije ovdje baš crno kako ti sebe ubjeđuješ... More im je standardno pa nek voze i po 10 sati, odu barem na deset dana i odmore ko ljudi, a i potroše-. Dijasporac kad dođe ide kilometar od mora da se provuče. Ima mnogo primjera, sad da ne pobrajam...
:bih:

Sa naglaskom na auta preko 20 milja, to je taj rahatluk hehehe. Fuli ti poentu ali nema veze, uzivaj.
Thorgerson

#352 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Thorgerson »

Hendrix wrote:
Ivo Lola wrote: a vala i rahatluk, najbolnija tema svakog dijasporca... laze ko god kaze da se u njemackoj moze zivjet komotno i bez stresa kao ovde
Vala bas se vidi kako su svi rahat, gdje god maknes svi nadrkani i nervozni 24h.
Ni meni nije jasna ova konstatacija.

Ako sam igdje vidio razdrkanog i neljubaznog naroda, to je kod nas.

Jos jedan bosnjo myth. :-)
insomnia78

#353 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by insomnia78 »

:lol:
moonca

#354 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

Thorgerson wrote:
Hendrix wrote:
Ivo Lola wrote: a vala i rahatluk, najbolnija tema svakog dijasporca... laze ko god kaze da se u njemackoj moze zivjet komotno i bez stresa kao ovde
Vala bas se vidi kako su svi rahat, gdje god maknes svi nadrkani i nervozni 24h.

U kakvim okolnostima zive , mislim da nisu. :-)

Servis osoblje je ljubazno, recimo mjesto za podizanje licnih na AP , vrlo ljubazni. :thumbup:
stakasa

#355 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by stakasa »

moonca wrote:
Thorgerson wrote:
Hendrix wrote:

Servis osoblje je ljubazno, recimo mjesto za podizanje licnih na AP , vrlo ljubazni. :thumbup:
:D
Razumili smo bona povezanost sa Sarajevom, u redu je vise :D
moonca

#356 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by moonca »

stakasa wrote:
moonca wrote:
Thorgerson wrote: Ni meni nije jasna ova konstatacija.

:D
Razumili smo bona povezanost sa Sarajevom, u redu je vise :D
:?

Ni vise ni manje. :mrgreen:
DaffyDuck

#357 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by DaffyDuck »

stakasa wrote:
Ivo Lola wrote:bas mi je drago da je tema zazivjela al nije gotov niko odgovorio na pitanje
sansa za bolji zivo ili rub ponora ?
mene stvarno zanima, a sam ne mogu da dokucim za sta su vece sanse
Sansa. Dizat ce plate, manje ce se silit, na ovaj nacin ce trziste regulisat i odlaske
Zaboravio si, dici ce se cijene- prije svega cijena usluge. Pa kafa nece bit 3 vec 5-6, pizza nece biti vec 15-20, Taxi nece bit 2.5 vec 5 (od februara) i tako dalje i tako dalje.... A drzava uzima lopatom, dok u drustvo ne vraca nista od toga.
stakasa

#358 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by stakasa »

Pa neka se dignu taksi i sisanje. Mljeko i meso ce ostati tu gdje jesu. Ubjeden sam da ce se dici place i poboljsati uslovi
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#359 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by mk ultra »

Hendrix wrote:
sweet dreams wrote: Jebaji ga brate, ti ovdje došao da nas ubjeđuješ da je tamo sve super i da ste rahat, i da uživate, bankovna kartica vam je nebitna jer je uvijek napunjena, a sam sebe lažeš da se vamo svi pate i da si ti na ljeto kad dođeš "glavni". Nije to baš tako, ali dobro, ako će ti biti lakše onda...
Ima ovdje ljudi što rade za minimalac, ali ima i veliki broj onih koji u BIH žive mnooooogo bolje nego 90% vas vani. Imaju radno vrijeme 8 sati, stambeno obezbjeđeni, voze auta od 20 000KM+, mladi, lijepi, veseli, razigrani... :bih: :bih: Nije ovdje baš crno kako ti sebe ubjeđuješ... More im je standardno pa nek voze i po 10 sati, odu barem na deset dana i odmore ko ljudi, a i potroše-. Dijasporac kad dođe ide kilometar od mora da se provuče. Ima mnogo primjera, sad da ne pobrajam...
:bih:

Sa naglaskom na auta preko 20 milja, to je taj rahatluk hehehe. Fuli ti poentu ali nema veze, uzivaj.
auti su nebitni, jer realno mogu imati ne znam kakav auto ako ću ga samo po Sarajevu vozati i jednom na more, jebo to
putovanja i hodanje su glavno, a jal to bilo u Daciji ili u BMW-u, meni apsolutno svejedno

gledam u Grazu slabija auta nego kod nas
ali zato pun trg tih i niko se ne čuje, niko te ne zagleda, svi hodaju svojom stranom, maknu ti se i pomakneš se jer vidiš da je normalno tako :lol:

nervoznih vrlo malo, ljubaznih prodavača na sve strane...

a volio bih da vidim porijeklo tih sa autima preko 20k i stanom... jer znam koliko zarađujem ja mjesečno
Ivo Lola

#360 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

...
Last edited by Ivo Lola on 22/01/2018 14:21, edited 1 time in total.
madner

#361 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by madner »

Pa normalno da ce se podici cijene usluga ako plate rastu. Moraju i frizeri vise zaraditi. :D
Seyfo

#362 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Seyfo »

Kao u crtanim filmovima kad hodas na rubu i nastavis hodati po zraku dok ne pogledas dole. Joj kad pogledamo dole...
ruzmarin32

#363 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by ruzmarin32 »

mora doci do promjene, kad tad, samo se nadam prije nego poslije
detroit-mercy

#364 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by detroit-mercy »

moonca wrote:
nece da zaposljavaju ljude "osim ako nisi od rodjenja s nekim kao prijatelj"
I u Americi je tako- kako sam cula od nasih ,koji rade u robnim kucama. Prednost ili lakse su dobivali posao ako nekoga poznaju ili radi u istim pa ih preporuce.
S druge strane recimo u restoranima, gazde nece da prime bracni par . :-)
Lazu me duso lazu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A za rad u robnim kucama :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Posao u retail-u je slabije placen posao, imas ga na pasija preskakala i mozes ga dobiti kad hoces.
Jedna druga stvar, da i nju malo pojasnimo. Preporuka a ne stela je jako bitna u Americi. Ja ako nekoga preporucim i ta osoba prodje proces intervjua, odnosno dobije posao meni firma plati $1,500 :mrgreen: . To ti vise govori o nekim drugim stvarima, stanje na trzistu rada, troskovi pronalaska radne snage i sl. Druga stvar, ja licno ne bih nikada preporucion nekoga za koga znam da je debil, da nema pojma star radi i da ce me sutra njegov boss ili osoba iz HRa pitati, "kakvu nam ovo budalu preporuci". Kada preporucujes nekoga, stavljas svoj obraza na tanjir, sad razmisli malo da li bi ti ili neko drugi treci svjesno isao da nastetis svome ugledu u firmi :mrgreen:
detroit-mercy

#365 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:Koliko god da je do mora, ja sam na Jadranu dvocifren broj puta u godini. :wink:
Wow, dvocifren broj puta za mjesto koje od tebe udaljeno u vrh glave 200km. To je kao da ja kazem da sam dvocifren broj puta u toku godine otisao na lake Michigan ili Huron :mrgreen:
Kod nas je jos uvijek odlazak u Makarsku mjerilo svega, pa ne ides u Svedsku dvocifren broj puta u godini nego 200km daleko od kuce.
nagibSA

#366 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by nagibSA »

Ivo Lola wrote: jer nekako je bas dijasporska prica da popljujes i ono malo sto ovde valja da nedaj boze nebi ko pomislio da mu je bolje nego tebi tamo...
:thumbup:

To osjetim uvijek na svojoj kozi kad rodbina dodje, i pravo da ti kazem ne volim kad dolaze. Valjda ne mogu da se pomire da ja ovde vise uzivam i bolje mi je nego njima tamo. Pojedose se... :)

I mene iritira to stalno kao neko pljuvanje, kako je kod nas tako, kod njih ovako /bolje/, sta dolazis koji qc ako ti ne valja, meni gdje ne valja ne idem.

Kad smo vec kod tih mora kao mjerilo neko, na moru sam svake godine, a oni na Kubu odu 2x u 10 godina, i to pred kraj sezone, 15 dana.

Nije ni ovde sjajno u svemu, kao ni nigdje doduse, ali budi normalan prije svega.

Jedni od rijetkih ce priznati da ako ovde imas solidna primanja da ti nigdje bolje nece biti.
Last edited by nagibSA on 22/01/2018 15:16, edited 4 times in total.
Ivo Lola

#367 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

detroit-mercy wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Koliko god da je do mora, ja sam na Jadranu dvocifren broj puta u godini. :wink:
Wow, dvocifren broj puta za mjesto koje od tebe udaljeno u vrh glave 200km. To je kao da ja kazem da sam dvocifren broj puta u toku godine otisao na lake Michigan ili Huron :mrgreen:
Kod nas je jos uvijek odlazak u Makarsku mjerilo svega, pa ne ides u Svedsku dvocifren broj puta u godini nego 200km daleko od kuce.
ti 10 ili vise puta u toku godine ides na godisnji odmor ?
ako je tako razumio bi jer sigurno je jaka zelja da se pobjegne iz detroita, kazu najjadnijeg mjesta u americi trenutno ...
Bodkin

#368 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote:
A drugi je problem sto kod nas gledaju ovu dijasporu sto autima dolazi u bosnu. Imas ljudi koji dva puta godisnje odu na more i to jednom na tajland i jednom na arubu :D

Jebote karta iz vecine evropskih destinacija do dubrovnika se moze naci za ispod 150€. A i tu je hrvatska mjerilo svega. Ne pamtim kad sam zadnji put otisao u hr osim mozda produzeni vikend.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#369 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote:
Pa vidi ovako drug tvoj zivot je meni potpuno irelevantan za komparaciju. Jednostavno nismo likovi iz istog filma. Tebi tvoje, meni moje :wink:

Jadran je puno vise od te izvikane Makarske u koju sam zadnji put krocio na osnovnoskolskoj ekskurziji.

Jadran je kad svako malo u petak poslije posla kresnem auto i spustam se na obalu, vozeci kroz lijepe krajolike ove nase zemlje. To je moj cejf i ne znam sto te to zulja :wink:
Last edited by _BataZiv_0809 on 22/01/2018 15:28, edited 3 times in total.
prezimenko

#370 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by prezimenko »

Sad dolazi na naplatu sto je SDA sistematski unistavala obrazovanje kratkorocnim interesima.
Postavljali su dekane koji su politicki podobni sarlatani u svojoj struci a oni su otjerali mlad i sposoban kadar (imam masu poznanika koji su bili asistenti, odlicni studenti i pobjegli su vani upravo radi politike na instituciji).

Na njihovo mjesto su postavili rodbinu/djecu stranackih kolega koji su se jedva provlacili kroz obrazovanje i sada unistavaju generacije i generacije mladih cineci ih debilima.

Iskreno, rata je mogao svako postati profesor dovoljno je bilo smuljati nesto da dobijes doktorat, odnosno naci profesora koji te moze progurati da doktoriras.

Ovo ce gadno doci sve na naplatu vise nego sto pokradaju zemlju. Isto vrijedi i za srednje obrazovanje mislim price da taksisti uce djecu informatiku i engleski jezik i da se samo podobni zaposljavaju u srednjim skolama su definitivno istina.

Koliko ljudi znam da su ih unistili takvi nastavnici pogotovo stranih jezika, ta steta ucinjena u djetinjstvu je skoro nepopravljiva je rnikada nece moci dijete nauciti strani jezik kao sto je moglo tada.

Ni SDP nije tu bio zlatan odnosno puno bolji ali bar su imali dosta intelektualaca iz akademije u svojim redovima koji su pazili koliko toliko na obrazovanje, kad god je SDA dosla na vlast u obrazovanju je nastao period tame.
Last edited by prezimenko on 22/01/2018 15:27, edited 4 times in total.
Ivo Lola

#371 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Ivo Lola »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote:
Pa vidi ovako drug tvoj zivot je meni potpuno irelevantan za komparaciju. Tebi tvoje, meni moje :wink:

Jadran je puno vise od te izvikane Makarske. Jadran je kad svako malo u petak poslije posla kresnem auto i spustam se na obalu, vozeci kroz lijepe krajolike ove nase zemlje. To je moj cejf i ne znam sto te to zulja :wink:
zulja ga jer je otiso preko pola svijeta a ne moze to postic ;)
to je ono sto zulja sve ove ohole dijasporase, cast izuzetcima
Kiki_Musampa

#372 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by Kiki_Musampa »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote:
Pa vidi ovako drug tvoj zivot je meni potpuno irelevantan za komparaciju. Tebi tvoje, meni moje :wink:

Jadran je puno vise od te izvikane Makarske. Jadran je kad svako malo u petak poslije posla kresnem auto i spustam se na obalu, vozeci kroz lijepe krajolike ove nase zemlje. To je moj cejf i ne znam sto te to zulja :wink:

:izet:
To bato,ne vadi ga:)
nagibSA

#373 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by nagibSA »

Ne valja mu poredjenje. Ne moze 200KM tako bukvalno porediti u Americi i ovde. Ovde kad odes u Makarsku npr. tamo kao da si otisao na Kubu npr, Kaliforniju i sl.

I meni je cejf autom, makar cijeli dan putovao, volim po prirodi, odmarati na nekim mjestima, sta pojesti/popiti i sl...

Fini su ovo krajevi, SFRJ, i te kako ima dobrih mjesta za posjetiti i uzivati. Jos je tvoje podneblje, pa ti jos draze...
detroit-mercy

#374 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by detroit-mercy »

_BataZiv_0809 wrote:
detroit-mercy wrote:

Nista me ne zulja, te iste krajolike sam prevezao koliko hoces puta uzduz i poprijeko, tako da nemoras da mi pricas o krajolicima koje vec poznajemo, a Jadran znam od sjevera do juga. Ako se vec kurcis po forumu a ne znam zasto bi odlazak 200km od kuce na izlet bio za kurcenje, mozda tebi jeste. Ti ili takvi izleti su savim normalna stvar svugdje u svijetu, sto je to tebi vrh vrhova je druga stvar.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#375 Re: Je li ovo sansa ili rub ponora ?

Post by _BataZiv_0809 »

detroit-mercy wrote: Nista me ne zulja, te iste krajolike sam prevezao koliko hoces puta uzduz i poprijeko, tako da nemoras da mi pricas o krajolicima koje vec poznajemo, a Jadran znam od sjevera do juga. Ako se vec kurcis po forumu a ne znam zasto bi odlazak 200km od kuce na izlet bio za kurcenje, mozda tebi jeste. Ti ili takvi izleti su savim normalna stvar svugdje u svijetu, sto je to tebi vrh vrhova je druga stvar.
Ako te ne zulja sto si se javio sa omalovazavajucim komentarom? Prvo jednim, pa evo sad i drugim :-?
Post Reply