Ne idem nigdje iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#351 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Logovan wrote: Pravo pitanje je sjede li npr. u Austriji pravi ljudi na važnim funkcijama.
Kancelar im propali student.
DearJohn

#352 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

Logovan wrote:
DearJohn wrote:
Logovan wrote:https://www.klix.ba/vijesti/bih/upravlj ... /180112029
Obrazovanje i radno iskustvo kandidata često nisu bili u vezi sa djelatnošću preduzeća i obavezama članova skupštine. Tako su gradskim tržnicama upravljali šumarski inženjer i profesor razredne nastave, javnim prevozom vojno lice, isporukom plina pedagog i socijalni radnici, a gradskom čistoćom menadžer sporta.

Nešto što govori zašto ljudi napuštaju državu.
Misliš li da naši ljudi vani s našim diplomama rade poslove u struci?
Pravo pitanje je sjede li npr. u Austriji pravi ljudi na važnim funkcijama.

Ovo tvoje baš i nema veze sa člankom što sam postavio.
Ima veze. Ovo tvoje zadnje sto si ti napiso nema veze, nije tema sjede li u Austriji pravi ljudi na vaznim funkcijama, ne diskutujemo iseljavanje Austrijanaca u druge zemlje. Ja cu ti reci, a to pouzdano znam, da nasi ljudi rade one poslove sto oni nece. Ima poneko ko se je uvalio dobro ali gro nasih ljudi radi nisko placene poslove. I uglavnom oni sto su se uvalili dobro su nasa djeca rodjena u ino i sto su zavrsila njihove fakultete. A oni vec mozda po definiciji i nisu Bosanci. Ali nije ni to tema, vec treba li ostati u BiH.
Thorgerson

#353 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

insomnia78 wrote:A vani ces kucu kupiti za keš? :lol:
Izvini jarane al sta je tvoj problem? Ne shvatam te nikako, nijedan konstruktivan komentar od tebe da procitam, nego samo cinizam sa visoka.

Ulijeces svako malo sa nekim cinicnim komentarom, isto ko da su ljudi ovdje budale, ko da niko od nas nije bio vani, pa eto mi ono debili bez ociju, idemo samo trbuhom za kruhom. Nismo makli dalje od ivana.

Jel fkt mislis da svako ko je otisao iz BiH, zeli otici iz BiH ide naslijepo? I uostalom kako i gdje otici na taj nacin? Pa ljudi odlaze sa planovima. Ili nadju posao, ili imaju nekoga. Ja ne poznajem nikoga da je tek tako otisao. A poznajem desetine osoba koje su nasle posao, dobile radnu dozvolu i otisle. Ili su se ozenili, udali itd.

Ili pomozi ili stani malo s t im komentarima jbmu.

Sam dokaz u kakvoj je gabuli ova zemlja jeste da na temu koja glasi Ne idem nigdje iz BiH 90% komentara je onih koji odose ili planiraju otici. Toliko o tome koliko je ovdje dobro. :-)
insomnia78

#354 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

Kome da pomognem? Cuj cinici komemtari. Frajer mrtav hladan napise da eto u Bosni niko je moze rijesiti stambeno pitanje bez kredita. Pa poslije toga da se vani rata ne osjeti. Tu pomoci nema
Thorgerson

#355 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

DearJohn wrote: Ima veze. Ovo tvoje zadnje sto si ti napiso nema veze, nije tema sjede li u Austriji pravi ljudi na vaznim funkcijama, ne diskutujemo iseljavanje Austrijanaca u druge zemlje. Ja cu ti reci, a to pouzdano znam, da nasi ljudi rade one poslove sto oni nece. Ima poneko ko se je uvalio dobro ali gro nasih ljudi radi nisko placene poslove. I uglavnom oni sto su se uvalili dobro su nasa djeca rodjena u ino i sto su zavrsila njihove fakultete. A oni vec mozda po definiciji i nisu Bosanci. Ali nije ni to tema, vec treba li ostati u BiH.
Prijateljica - medicinska sestra, to i tamo radi. Jel joj tesko, sta ja znam. Kaze da je isti posao radila i ovdje za puno, puno manje para.
Drug, it struka - radi u struci.

Rodjak, SSS - odrzavanje, malo sta zasarafi, malo rigipsa zalijepi. Da mu je tesko vratio bi se. Kaze da mu je predobro, nit mu je posao tezak, prijavljen, plata predobra, sve super. Ovdje radio za 550 KM i to ga lomili, tamo izlazi 1700 EUR. Supruga mu isto radi u nekoj pekari. Skupe mjesecno 3500+ EUR. To je eto 7000+ KM. Koji supruznici mogu imati takva primanja u BiH? Mozda ridjobradi i sebija.

A cijene kad sam vidio tamo sjebo sam se. Dakle, jedino sto je skuplje jeste malo benzin, te nekretnine. Sve ostalo, sve je bukvalno ili jeftinije ili su cijene iste. Pa ti sad vidi.

O luksuzu tipa vecere po restoranima, ispijanja piva itd ne govorim. Mada tamo imas hrpu pubova, kafana gdje mozes naci ok cijene.

Ovdje su u pitanju manji gradici sta ja znam 150-200k ljudi.

I tako dalje, da ne nabrajam sada. Uglavnom, ove koje ja poznajem, mozda od njih 10-ak dvoje-troje da ne rade u struci i da rade posao koji mozda i ne bi radili da su ovdje, mislim sigurno ga ne bi radili. Ali mislim ne znas jezik, ne znas nista za pocetak to je ok. Ako usavrsis jezik, ako imas odredjene vjestine lako ces naci bolji posao.

I vecina njih kaze da su najvise otisli zbog djece. Dakle, da djeci sutra bude lakse, bolje nego njima. I to je poenta svega.
Logovan

#356 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Logovan »

DearJohn wrote: Ima veze. Ovo tvoje zadnje sto si ti napiso nema veze, nije tema sjede li u Austriji pravi ljudi na vaznim funkcijama, ne diskutujemo iseljavanje Austrijanaca u druge zemlje. Ja cu ti reci, a to pouzdano znam, da nasi ljudi rade one poslove sto oni nece. Ima poneko ko se je uvalio dobro ali gro nasih ljudi radi nisko placene poslove. I uglavnom oni sto su se uvalili dobro su nasa djeca rodjena u ino i sto su zavrsila njihove fakultete. A oni vec mozda po definiciji i nisu Bosanci. Ali nije ni to tema, vec treba li ostati u BiH.
Ja govorim o radu na bitnim funkcijama, vođenje gradske tržnice, javnog prevoza i ostalog, a ne o zapošljavanju naših ljudi u stranim državama na mjestima gdje su slabo plaćeni, da li su zaposleni ili ne u svojim strukama.

Hoću reći da ljudi bježe jer neće da žive u državi gdje im javna preduzeća vode ljudi koji nisu obrazovani za to. I nije ovo sve, u članku je svašta nešto navedeno.
Thorgerson

#357 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Thorgerson »

insomnia78 wrote:Kome da pomognem? Cuj cinici komemtari. Frajer mrtav hladan napise da eto u Bosni niko je moze rijesiti stambeno pitanje bez kredita. Pa poslije toga da se vani rata ne osjeti. Tu pomoci nema
Znam druze, nebitna je sva prica jer se sve svodi na jedno - koliko ti poznajes ljudi koji su otisli da su se vratili nazad u BiH? Nema ih. Naravno da ni vani nije sve med i mlijeko, ali ljudi se snalaze. Da im je lose vratili bi se? Pa sto se niko ne vraca?
Kiki_Musampa

#358 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Kiki_Musampa »

Postoje dvije vrste ljudi u inostranstvu, evo dva primjera:
Prije par godina spomenem svojoj rodici da bih mozda dosao u Njemacku, da je sto osa ujelo ne bi onako reagovala. "Sta ces gore, ovdje ti je bolje, sve je lose gore," itd itd itd... Mozda je mislila da sam htio kod nje, ne znam, ali totalno nenormalno ponasanje.
Prosle godine to isto uradim i zeninoj sestri, rekoh da malo cujem patnje njemaca, kad ono:"Bujrum, sve sto bude trebalo, a da mi mozemo pomoci, imate."
Paf... Mozda mi je rodica supak, a njena sestra nije, ali se slicno ponasanje i ovdje moze vidjeti.
uglavnomja

#359 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by uglavnomja »

_BataZiv_0809 wrote:
Logovan wrote: Pravo pitanje je sjede li npr. u Austriji pravi ljudi na važnim funkcijama.

svugdje politika visoke funkcije dijeli, nije to balkan izmislio
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#360 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

uglavnomja wrote:
_BataZiv_0809 wrote:

svugdje politika visoke funkcije dijeli, nije to balkan izmislio
Ma ide na zivac vise raja sa pricom o bajnom zapadu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#361 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Thorgerson wrote:
A cijene kad sam vidio tamo sjebo sam se. Dakle, jedino sto je skuplje jeste malo benzin, te nekretnine. Sve ostalo, sve je bukvalno ili jeftinije ili su cijene iste.
Jedino...sreca pa to ne treba svima pa se ni ne osjeti toliko...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#362 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Truba »

Thorgerson wrote:
insomnia78 wrote:Kome da pomognem? Cuj cinici komemtari. Frajer mrtav hladan napise da eto u Bosni niko je moze rijesiti stambeno pitanje bez kredita. Pa poslije toga da se vani rata ne osjeti. Tu pomoci nema
Znam druze, nebitna je sva prica jer se sve svodi na jedno - koliko ti poznajes ljudi koji su otisli da su se vratili nazad u BiH? Nema ih. Naravno da ni vani nije sve med i mlijeko, ali ljudi se snalaze. Da im je lose vratili bi se? Pa sto se niko ne vraca?
pa ja sam napisao nekoliko muškaraca... i žena... jedina caka je što su samci... dakle obitelji se nisu vratile
više se vratilo mupkih nego ženskih

i da loše je ljenčinama i ljudima koji se ni ovdje nisu snašli ( nisu fax završili, završili su neki lijevi fax, studirali 10 godina, razjebali svaku vezu)
znam više muških koji su prekinuli veze da ne odu vani... samo kad ljudi imaju kartu za vani tad se diže pompa
ali kad se vrate o tome se šuti
samo ga sretneš :D
DearJohn

#363 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

Thorgerson wrote:
Prijateljica - medicinska sestra, to i tamo radi. Jel joj tesko, sta ja znam. Kaze da je isti posao radila i ovdje za puno, puno manje para.
Drug, it struka - radi u struci.

Rodjak, SSS - odrzavanje, malo sta zasarafi, malo rigipsa zalijepi. Da mu je tesko vratio bi se. Kaze da mu je predobro, nit mu je posao tezak, prijavljen, plata predobra, sve super. Ovdje radio za 550 KM i to ga lomili, tamo izlazi 1700 EUR. Supruga mu isto radi u nekoj pekari. Skupe mjesecno 3500+ EUR. To je eto 7000+ KM. Koji supruznici mogu imati takva primanja u BiH? Mozda ridjobradi i sebija.

A cijene kad sam vidio tamo sjebo sam se. Dakle, jedino sto je skuplje jeste malo benzin, te nekretnine. Sve ostalo, sve je bukvalno ili jeftinije ili su cijene iste. Pa ti sad vidi.

O luksuzu tipa vecere po restoranima, ispijanja piva itd ne govorim. Mada tamo imas hrpu pubova, kafana gdje mozes naci ok cijene.

Ovdje su u pitanju manji gradici sta ja znam 150-200k ljudi.

I tako dalje, da ne nabrajam sada. Uglavnom, ove koje ja poznajem, mozda od njih 10-ak dvoje-troje da ne rade u struci i da rade posao koji mozda i ne bi radili da su ovdje, mislim sigurno ga ne bi radili. Ali mislim ne znas jezik, ne znas nista za pocetak to je ok. Ako usavrsis jezik, ako imas odredjene vjestine lako ces naci bolji posao.

I vecina njih kaze da su najvise otisli zbog djece. Dakle, da djeci sutra bude lakse, bolje nego njima. I to je poenta svega.
To za zdravstvo vjerovatno stoji jer je maltene svuda na zapadu manje vise nedostatak zdravstvenog kadra, pogotovo lijecnici.
Ostalo ne stoji. Ako radi u pekari i ima 1 800 EUR na ruke onda vjerovatno ne radi od 8-16, vec neudobna radna vremena na sto ide placeni dodataka za prekovremeni i za rad na "neudobno" a to je vec nesto drugo. Poslje par godina kad radis tako, nemas slobodnog vremena i polome te onda ti se cisto hebe za tih 1 800 EUR. I 1 800 EUR je u Skandinaviji druze jedno veliko nista, da znas. Pa samo u Stokholmu ti dvosoban stan u centru kosta minimalno 1 000 EUR, ako imas srece da ga nadjes...Mozes mozda (nesto) jeftinije nac u predgradju jedno 20 km od Stokholma, otprilike ko da zivis u Tarcinu. Znam, vidio. I samo da kazem da ne pisem ovo da jer sam zao i zelim nekog da ometem vec da predocim pravu sliku stvari. Upozno sam momka, bio u Geteborgu nekoliko mislim par godina, vratio se u SA, kaze ma hebo ono.
Truba

#364 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Truba »

ne znam kako može neko reći da djeci bude bolje
napustiti mononacionalnu sredinu i trinacionalnu BiH
i doći u grad koji ima registiranih 150 religijskih zajednica i oko 100 nacija :D
od kojih 2-3 imaju preko 5% pučanstva :D u odnosu na većinski narod
i svaka manjina ima svoj kvart

kakva su predviđanja za europu da će do 2050. imati 20/30% neeuropskih doseljenika

je li to dobra perspektiva za djecu :D može li to puknuti :D

samo razmišljam... kod nas je sranje
ali ne možeš razmišljati kako će biti za 18 godina to niko ne zna
Nadzorna_ploca

#365 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Nadzorna_ploca »

@Thor. :thumbup:
insomnia78

#366 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

Ljudi svasta pricaju ali da malo i lako radis a da dobro zaradjujes to nema nigdje
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#367 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Velkoski »

insomnia78 wrote:ali da malo i lako radis a da dobro zaradjujes to nema nigdje
:thumbup:
insomnia78

#368 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

I jos jedna stvar. Kolega koji radi na istom mjestu ko ja. Isti poso i isto godiste ima vec 18 godina staza u firmi. Ja bahno prije godinu. Sta mislite imamo l istu platu, koeficjent i bonuse?
Truba

#369 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Truba »

zar se tamo ne mijenjaju poslovi ko gaće? :D
insomnia78

#370 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

Black swan wrote:zar se tamo ne mijenjaju poslovi ko gaće? :D
Kako ko. Vecinom oni koji nemaju neko specificno znanje. Pa malo konobar, malo prodavac, raznosac pica :lol:
Zavisi ako neletis na dobru firmu. Dje ces koji kurac. U mojoj ekipi ljudi sa 10, 12 i 18 godina staza. Neki dan na bozicnom prijemu dodjelili medalje sedmorici koji su tu 35
Ommadawn

#371 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Ommadawn »

DearJohn wrote: To za zdravstvo vjerovatno stoji jer je maltene svuda na zapadu manje vise nedostatak zdravstvenog kadra, pogotovo lijecnici.
Ostalo ne stoji. Ako radi u pekari i ima 1 800 EUR na ruke onda vjerovatno ne radi od 8-16, vec neudobna radna vremena na sto ide placeni dodataka za prekovremeni i za rad na "neudobno" a to je vec nesto drugo. Poslje par godina kad radis tako, nemas slobodnog vremena i polome te onda ti se cisto hebe za tih 1 800 EUR. I 1 800 EUR je u Skandinaviji druze jedno veliko nista, da znas. Pa samo u Stokholmu ti dvosoban stan u centru kosta minimalno 1 000 EUR, ako imas srece da ga nadjes...Mozes mozda (nesto) jeftinije nac u predgradju jedno 20 km od Stokholma, otprilike ko da zivis u Tarcinu. Znam, vidio. I samo da kazem da ne pisem ovo da jer sam zao i zelim nekog da ometem vec da predocim pravu sliku stvari. Upozno sam momka, bio u Geteborgu nekoliko mislim par godina, vratio se u SA, kaze ma hebo ono.
Ali je li moras zivjeti u Geteborgu ili Stokholmu? I to bas u centru?
Koliko kosta stanarina u centru Sarajeva?
Ako mene licno pitas, ne, ja ne zivim ni u Geteborgu ni u Stokholmu niti imam neku veliku zelju. Ali rado bih zivio nadomak Geteborga ili Stokholma, tek cisto da mi je lakse skoknuti do tamo ako je neki dobar koncert, festival ili neko drugo kulturno desavanje. No nije nuzno, moze i ovako - sjednem u auto, za par sati sam ili u GBG ili Sthlm, uzmem dobar hotel i prespavam par dana.

To sto je taj momak bio u Geteborgu i nije mu se svidjelo pa se vratio u Sa - odlicno! Probao frajer, vidio da to nije za njega i vratio se. I moj se rodjak vratio iz Holandije u Sarajevo. Kaze nigdje golubova ko na Bascarsiji. Neko ce reci da je lud. Snasao se nekako, radi, zaradjuje i njemu je dovoljno.
insomnia78

#372 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by insomnia78 »

A tek kad bi vam reko da mi je kolegi drot savjetovo da uzme palicu i u mraku pretuce ovog arapa sa kojim je imo konstantno problema i uredno prijavljivo :lol:
DearJohn

#373 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by DearJohn »

Ommadawn wrote:
DearJohn wrote: To za zdravstvo vjerovatno stoji jer je maltene svuda na zapadu manje vise nedostatak zdravstvenog kadra, pogotovo lijecnici.
Ali je li moras zivjeti u Geteborgu ili Stokholmu? I to bas u centru?
Koliko kosta stanarina u centru Sarajeva?
Ako mene licno pitas, ne, ja ne zivim ni u Geteborgu ni u Stokholmu niti imam neku veliku zelju. Ali rado bih zivio nadomak Geteborga ili Stokholma, tek cisto da mi je lakse skoknuti do tamo ako je neki dobar koncert, festival ili neko drugo kulturno desavanje. No nije nuzno, moze i ovako - sjednem u auto, za par sati sam ili u GBG ili Sthlm, uzmem dobar hotel i prespavam par dana.

To sto je taj momak bio u Geteborgu i nije mu se svidjelo pa se vratio u Sa - odlicno! Probao frajer, vidio da to nije za njega i vratio se. I moj se rodjak vratio iz Holandije u Sarajevo. Kaze nigdje golubova ko na Bascarsiji. Neko ce reci da je lud. Snasao se nekako, radi, zaradjuje i njemu je dovoljno.
Pa ništa drugo i ne kažem, kome je fino neka ga. Stan dvosoban (manji) na finoj lokaciji u SA možeš naći za 500 KM. Svedska je dosadna zemlja, sem Stokholma, Geteborga i Malmea se uglavnom ništa ne dešava, više se u Pazariću desi. Ali kome je cilj da ide i živi u nekoj vukojebini, savija kući pite svaki dan i ne vidi nikad kafića i restorana on može vjerovatno i sa 1 800 EUR. Ja brate ne bi mogo. Ha ja.
sve_ovo_ja

#374 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by sve_ovo_ja »

Kiki_Musampa wrote:Postoje dvije vrste ljudi u inostranstvu, evo dva primjera:
Prije par godina spomenem svojoj rodici da bih mozda dosao u Njemacku, da je sto osa ujelo ne bi onako reagovala. "Sta ces gore, ovdje ti je bolje, sve je lose gore," itd itd itd... Mozda je mislila da sam htio kod nje, ne znam, ali totalno nenormalno ponasanje.
Prosle godine to isto uradim i zeninoj sestri, rekoh da malo cujem patnje njemaca, kad ono:"Bujrum, sve sto bude trebalo, a da mi mozemo pomoci, imate."
Paf... Mozda mi je rodica supak, a njena sestra nije, ali se slicno ponasanje i ovdje moze vidjeti.
Upravo, znam pun klinac nasih ( i ovih dobro poznatih forumasa) koji na pomen dolaska iz Bosne vani reaguju sa: "Da mi je 1000 KM, nikad Bosnu ne bih napustio, samo da mi je neki posao da imam, sutra bih se vratio i slicna sranja, samo na rijecima jaki". Pljuju po Njemackoj, Danskoj, Svedskoj, proklinju ih, valjda da ti ogade da ne dolazis, prepadnu se da ce oni biti ugrozeni ako jos neko iz Bosne dodje. Ocito misle da je to pravo samo za one koji su otisli prije 2000-e. :lol:
Ommadawn

#375 Re: Ne idem nigdje iz BiH

Post by Ommadawn »

DearJohn wrote: Pa ništa drugo i ne kažem, kome je fino neka ga. Stan dvosoban (manji) na finoj lokaciji u SA možeš naći za 500 KM. Svedska je dosadna zemlja, sem Stokholma, Geteborga i Malmea se uglavnom ništa ne dešava, više se u Pazariću desi. Ali kome je cilj da ide i živi u nekoj vukojebini, savija kući pite svaki dan i ne vidi nikad kafića i restorana on može vjerovatno i sa 1 800 EUR. Ja brate ne bi mogo. Ha ja.
Dosadno je svakome ko ne zna kako ce zivot ispuniti.
Mene baci na pusto ostrvo, naci cu sebi zanimaciju. Ali dobro, ja sam ADHD-generacija ;)
Post Reply