Warashii wrote:Hakiz wrote:
Ne trola. Jakna 120 KM lijepo na deklaraciji piše vodonepropusna na kiši do 5.000 mm/m2 na 24 sata. Jakna 170 KM vodonepropusna do 10.000. Ista membrana, samo različiti modeli membrane. Kao što sam već rekao, ne možeš sa Polartec 100 ići na temperature na kojima je hladno i za Polartec 300. U oba slučaja Polartec, al inisu isti. Kupiš ovu od 120 na ljetnu kišicu i super je. Odeš na planinu, uhvati te jak pljusak, jakna propusti i ostaneš mokar. Dođeš i počenš kukati kako jakna ne valja. Ne, jakna valja, nego je nosiš u uslovima za koje nije predviđena.
Ne kažem da otvarač teme nije u pravu. Ali kažem da supercali ne trola, sve te membane, sva ta tehnička odjeća i obuća imaju deklaracije na kojima piše gdje i za šta se koriste. Barem kod ozbiljnih proizbođača kakvi su Mammut, North Face, La Sportiva itd.
Ako deklaracije nema, nema tih podataka ili izgleda sumnjivo, ne kupovati. Kraj priče.
Kupi neko rukavice za bicikl, ode na Mont Everest, ostane bez ruku zbog smrzavanja. I onda kaže krive rukavice.
Ne, kriva je glupost kupca.
Upoznat sam sa ovim, kupujem ovakvu odjecu, slabije obucu.
Sto se tice tih podataka o 5k, 10k ili 15k treba znati da oni nisu standardizirani i svaki proizvodjac testira svoje i daje ocjenu.
Zna se sta oznacava ali 10k ne mora biti isti kod Goretex-a ili lupam Dermizax-a ( koji haman i nema 10k ) ili neke Ellesse jakne.
Opet kazem ova obuca nema, ja nisam nasao, klasifikaciju vodonepropusnosti ove obuce
https://www.salomon.com/int/product/xa- ... gtx-1.html osim namjene za mokro vrijeme.
Nema veze. Da banalizujem. Tvoja membrana po tvojim testovima štiti na 10.000 sa debljinom od 0,05 mm, moja po mojim testovima sa membranom od 0,1 mm. Dakle, tvoja jakna će biti za istu zaštitu upola lakša. Ali i tvoja i moja štite na 10.000. Ako ja prodajem jaknu sa membranom od 0,05 mm, ne mogu staviti da štiti na 10.000, jer moji testovi to ne potvrđuju. Ti možeš.
Naravno, ako varam mušterije to je druga priča.
ZAto ljudi koji idu na planine više od 5-6.000 metara uglavnom kupuju Mammut. I to u provjerenim prodavnicama ili direktno od Mammuta. Jer vjeruju, jer se potvrdilo, da ako koriste njihove proizvode kako treba, sačuvaće život i zdravlje.
Da se vratim na temu, po onome šta se iz ove teme moglo iščitati, ja sam skoro 100% ubijeđen da je krivica u uvozniku Salomon proizvoda. Nabavio je negdje škart robu koju distribuiše kao ispravnu. I time vara i maloprodaju i krajnjeg kupca. Ako postavljač teme govori istinu to jeste, a za sada mu vjerujem. Još jedan razlog zbog kojeg mislim da je do uvoznika je taj da mi je prije oko godin, gdinu i po kolega na poslu rekao da je imao skoro isti problem sa dva para Salomon tena, njegovim i njegove djevojke. A nisu ih kupili u Intersportu, koliko se sjećam kupioli su ih u Sport Lifeu. Imi možda u GM (Northland) u BBI. Ali sigurno nije bio Intersport.
Postavljač teme bi, nakon što završi sa našim institucijama, trebao spakovati tene, priložiti račune i drugu dokumentaciju na kojoj se vidi ko je uvoznik i maloprodajna trgovina i poslati Salomonu. Pa ako ne dobije novac nazad, neka barem (nadati se) uvoznik izgubi pravo na uvoz Salomona.