Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post Reply
Young Erotica

#351 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Young Erotica »

Connaisseur Karlin wrote:

u Srbiji se znatno vise publicira latinicom, nije ni njima cirlica vise vazna :D

u Srbiji mnogi mladi ne znaju dovoljno dobro cilrilcu :)
Lupaš gluposti, odmori malo
PM72

#352 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Young Erotica wrote:

u Srbiji se znatno vise publicira latinicom, nije ni njima cirlica vise vazna :D

u Srbiji mnogi mladi ne znaju dovoljno dobro cilrilcu :)
Lupaš gluposti, odmori malo
Vala - to si u pravu.Daj Bože da je ikad prošla kroz Srbiju pa tako tumači.Ja idem skoro svake godine i ćirilica je veoma zastupljena pogotovo u manjim sredinama skoro 99%.Meni lično to ne smeta niti imam problem s tim.
Last edited by PM72 on 05/01/2018 20:09, edited 1 time in total.
Sanjarko

#353 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

horkesh wrote: Ne sporim da su svakako imali razloga i za strah i zabrinutost nakon zločina nad srpskim civilima (stradalo je najmanje 4.200 srpskih civila tokom rata, neko je te zločine počinio), ali opet - dobrovoljno. Nije im niko lupao vrata, ubacivao u gaćama u autobuse i slao preko Korićanskih stijena u RS.
Pametni ljudi bili sto su otisli. Nisu htjeli da gladuju i ginu sa nama zajedno, okupirani od strane HVO-a i VRS-a. A najvise Srpskih civila je izginulo i ubijeno od strane HVO-a i VRS-a a ne od ARBiH kako znam. Najvise je HVO ubijao Srpske civile, iako je dosta civila ubijeno od strane osoba Boshnjackog, Bosanskog porijekla ali od strane osoba koje su bile pod komandom HVO-a. Ona Handanovicka je HVO bila, a Srbi spominju da ih je ARBiH ubijala i Boshnjaci, Bosanci iz ARBIH cak i za zlocin koji je Handanovicka uradila, a vidi se da je bila pripadnik HVO-a, cak mislim i HV-a da je bila pripadnik.
PM72

#354 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Vizionar 1985 wrote:
horkesh wrote: Ne sporim da su svakako imali razloga i za strah i zabrinutost nakon zločina nad srpskim civilima (stradalo je najmanje 4.200 srpskih civila tokom rata, neko je te zločine počinio), ali opet - dobrovoljno. Nije im niko lupao vrata, ubacivao u gaćama u autobuse i slao preko Korićanskih stijena u RS.
Pametni ljudi bili sto su otisli. Nisu htjeli da gladuju i ginu sa nama zajedno, okupirani od strane HVO-a i VRS-a. A najvise Srpskih civila je izginulo i ubijeno od strane HVO-a i VRS-a a ne od ARBiH kako znam. Najvise je HVO ubijao Srpske civile, iako je dosta civila ubijeno od strane osoba Boshnjackog, Bosanskog porijekla ali od strane osoba koje su bile pod komandom HVO-a. Ona Handanovicka je HVO bila, a Srbi spominju da ih je ARBiH ubijala i Boshnjaci, Bosanci iz ARBIH cak i za zlocin koji je Handanovicka uradila, a vidi se da je bila pripadnik HVO-a, cak mislim i HV-a da je bila pripadnik.
E slabo znaš.
exliberal-ex

#355 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by exliberal-ex »

exliberal-ex wrote:
Pokusavas biti duhovita

eto ja nisam otisao u te jebene Laktase, niti sam otisao ni u cetnike pa sam dozivio "multikulturu" na bosnjacki nacin ( samo mi nemoj price o izolovanim pojedincima koji su procesuirani kasnije)

jel I to smijesno sad ?
jesta, i dalje mi je smijseno :thumbup:

vecina Srba iz FBiH su zamjenili kuce sa Bosnjcima u RS , a Srbi iz Slavonije, su se vecina vratili u Slavoniju

danas u RS je najvse stanovnika u urbanizm zonama, a koji su prije zivjeli na selima

ti nisi ni mjerilo vecine srspke populacije, zato ne razumiem, zasto sebe postavljas kao primjer :)
Sama sebe pobijas, srbi zamjenili sa bosnjacima znaci niti su srbi zeljeli da se vrate u federaciju niti su bosnjaci u rs...isti k*** samo drugacije pakovanje

A sto se tice zivota u urbanim zonama...Sarajevo je puno istocne bosne, ljudi koji su zivjeli po selima znaci opet isto sranje...I jos jedna stvar migracija ljudi sa sela u vece gradove je svjetski trend ne samo nesto sto se odnosi na nase predjele....

a sto sam sebe naveo, pa zato sto si generalo komentarisala...

pocela si se gubit :zjev:
Connaisseur Karlin

#356 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Connaisseur Karlin »

exliberal-ex wrote:

vecina Srba iz FBiH su zamjenili kuce sa Bosnjcima u RS , a Srbi iz Slavonije, su se vecina vratili u Slavoniju

danas u RS je najvse stanovnika u urbanizm zonama, a koji su prije zivjeli na selima

ti nisi ni mjerilo vecine srspke populacije, zato ne razumiem, zasto sebe postavljas kao primjer :)
Sama sebe pobijas, srbi zamjenili sa bosnjacima znaci niti su srbi zeljeli da se vrate u federaciju niti su bosnjaci u rs...isti k*** samo drugacije pakovanje

A sto se tice zivota u urbanim zonama...Sarajevo je puno istocne bosne, ljudi koji su zivjeli po selima znaci opet isto sranje...I jos jedna stvar migracija ljudi sa sela u vece gradove je svjetski trend ne samo nesto sto se odnosi na nase predjele....

prethodni forumas je napisao da su Srbi nestali iz BiH , citaj pazljivo :-D

zasto branise srbe u svoje ime :-D

vecina srba nisu otisili iz BiH kao Bosanjci, a koji su bili u logorima, prezivjeli civli u ratu, prognanici :)

ti se gubis , i nastavi braniti sve srbe iz BiH i njihovu politiku :thumbup:
hAZNADAR

#357 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

Malo je u narodu poznato ime Vasilija Krestica.

Kada covjek pogleda tadasnje clanstvo SANU - tesko je povjerovati da su raspirili srpski nacionalizam i propagirali ugrozenost, nacionalnu cjelovitost,... naucnici iz oblasti medicine, lingvistike, umjetnosti, robotike,... Doduse se nisu ni bunili, javno ogradili od toga,.. dokument su aminovali ali ipak je neko najbitniji pasus morao i sastaviti.

Najbitniji i kljucni pasus o Srbiji i srpskom narodu pripada Vasiliju Kresticu. U tome su sigurno ucestvovali i Radovan Samardzic kao strucnjak za historiju cija djela su tendenciozna i mitomanska, filozof Mihailo Markovic poznat po disidenstvu i izjavama kako republicke granice treba izmijeniti. Taj pokojni stari ideolog zla Mihailo Markovic koji je nekaznjeno lajao.

Interesantno je da ni Krestic ni Markovic nisu bili na udaru tadasnjih vlasti zbog nacionalistickih izjava i pisanja koja su jos pocetkom osamdesetih bila jos gora od ID. Jos je interesantnije da je Krestic dao izjavu gdje spominje ID kao jedan od presudnih rusilackih tekstova na kriticko pitanje o Memorandumu. Znamo i kako. Izmjenama granica i prestankom pravne ravnopravnosti naroda koje velikosrpski ideolozi nisu nikada mogli progugtati. Nebi me iznenadilo da je idiotska misao Memorandum vs ID njim inspirisana.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/po ... ugoslaviju

Naravno da Vasilije Krestic nije sam sve to smislio i kreirao. U to vrijeme je bilo i drugih protagonista srpskog nacionalizma na vrhu poput Cosica koji je mentor Memoranduma, pa Ekmecica, Djurica, Seselja, Beckovica,.... ali SANU je ipak glavni autoritet.
Nastavak je poznat. Kreatori velikosrpske ideologije ili samo sljedbenici Garasanina poslije titove smrti se smjelije javljaju. Sitna boranija ponekad biva kaznjena ali krupni sa priznanjima laju neometano. Dio tadasnjih politicara u Srbiji ih osudjuje poput Stambolica, Pavlovica,... a dio poput Milosevica to podrzava i prihvata. U isto vrijeme kosovska kriza, mediji tendenciozno napuhuju,... i slijedi uspon nacionalista, politicari poput Mihalja Kertesa u kljucnim momentima urade "pravu stvar"... a vodeca intelektualna tijela u Srbiji postaju jednoobrazna i udaraju okvire u skolstvu, standardima,... itd. Slijede ratovi gdje mediji eksponiraju politicare i vojnike,.. a svestenici i intelektualci kao sive eminencije djeluju iz sjene, potpiruju, ohrabruju, aminuju, ... i brzebolje reaguju kada se negdje pojavi tracak morala i nedoumice da to uguse. Zdruzeno, svako na svom polju i masinerija djeluje pod parolom gvozdze se kuje dok je vruce i cilj opravdava sredstvo - zahebi moral.

Kako god okrenes i preispitas - opet ispada Vasilije Krestic kao kljucna figura u svemu tome. Mozda njegov uticaj nebi bio velio da je bio lik bez funkcije, bez prestiznog clanstva i mozda bi njegova teorija o YU kao tamnici srpskog naroda, YU na stetu Srba,... pala u zapecak poput alijinog ID koji nije bio sproveden ni u vrijeme kada je SDA bila najjaca. Vasilije Krestic djeluje u vrijeme krize YU u samom vrhu, i njegovo djelo se u praksi sprovodi od samog pocetka i dan danas. Danas sam kritikuje SANU zato sto je premalo ukljucena u politiku. Clan Senata Republike Srpske od 96-te. Jos ziv. Kljucna figura rusenja YU, kljucna figura u opravdavanju zlocina, kljucna ideoloska potpora svom sranju. Sotona u materijalnom obliku.
Last edited by hAZNADAR on 05/01/2018 20:18, edited 2 times in total.
Sanjarko

#358 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

PM72 wrote:
Vizionar 1985 wrote:
E slabo znaš.
Sta slabo znam. Najvise Srpskih civila na pocetku rata ubijeno i to najvise od pripadnika HVO-a. Handanovicka HVO, onaj drugi isto tako itd.
Young Erotica

#359 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Young Erotica »

PM72 wrote:
Vala - to si u pravu.Daj Bože da je ikad prošla kroz Srbiju pa tako tumači.Ja idem skoro svake godine i ćirilica je veoma zastupljena pogotovo u manjim sredinama skoro 99%.Meni lično to ne smeta niti imam problem s tim.
Cirilica je obavezno pismo u drzavnim ustanovama,običan narod koristi i latinično i cirilično po potrebi ili kako je ko navikao.
Sanjarko

#360 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

exliberal-ex wrote:

vecina srba nisu otisili iz BiH kao Bosanjci, a koji su bili u logorima, prezivjeli civli u ratu, prognanici :)

Vecina otisla, ostali se odvojili u Srpsko ovo, Srpsko ono, sad Istocno ovo, Istocno ono. Srba i dan danas u Sarajevu ima 60.000 i pisao sam ja o tome i govorio ali mi se komentari brisali u vezi toga da se sakrije istina. Odvojili pola Sarajeva a kukaju kako ih slabo ima u Sarajevu FBiH. Malo im Srpsko Sarajevo, sada Istocno Sarajevo gdje ih ima 60 kila. Isto se desilo u Doboju i slicno. Otisli i odvojili se vecinom.
PM72

#361 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Niđe veze.To što je HVO pobio u početku rata mjeri se u desetinama civila.U toku sukoba sa Armijom BiH ginule su stotine.Uostalom,HVO je sarađivao sa Srbima i VRS,prebacivao im ljudstvo,opremu,hranu,gorivo,civile...HVO je u srednjoj Bosni bio ispostava VRS.
General War

#362 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by General War »

horkesh wrote:
General War wrote: Kako moze 30% posto srba biti pod 40% Bosnjaka? Niko u bosni nema apsolutnu vecinu.
Ruku na srce, priznat ces da u novo nastaloj situaciji vaskolike demokracije, srbi su nestali iz hrvatke a niti u federaciji nisu bas rasprostranjena zvjerka...nisu se bas svi naljutili i otisli, zadnja hapsenja od SIPE vezana za regiju oko Konjica, Posavine, i ilijasa govore malko drugaciju pricu...nista srbe ne moze oprati od zlocina, ali ni drugi nisu bas izasli cvjecke.
Samo je smjesno koliko se voli sakrivati u ovakvim temama foruma iza naroda, nisu bosnjaci izmislili I.D vec Alija i drustvo koju je onaj sistem SFRJ proglasio kao antidrzavni i opasan (najvise tada po muslimane)u kombinaciji sa pokretom mladi muslimani i odrapili kaznu...a eto to srbi izmislili...a clanovi SANU podrzavali Aliju u to doba :-)
Znaci tema nidje veze, osim gadjanja floskulama...
Ovu smo temu već raspredali. 30 posto Srba nije niti moglo biti pod Bošnjacima. Ono što je Srbima smetalo je što pod 30 posto Srba nije moglo biti ostalih 70 posto stanovništva, ili makar teritorije. U Hrvatskoj ih je bilo, koliko, 13 posto? Pa isto nisu mogli, na Kosovu još manje i tako dalje. Opet su se poveli ratovi za odbranu srpstva.

Ne možeš miješati nestanak Srba iz Hrvatske i iz FBiH. Iz Hrvatske su pobjegli pred Olujom, a iz većine teritorija današnje FBiH su, većinom, dobrovoljno otišli. Ne sporim da su svakako imali razloga i za strah i zabrinutost nakon zločina nad srpskim civilima (stradalo je najmanje 4.200 srpskih civila tokom rata, neko je te zločine počinio), ali opet - dobrovoljno. Nije im niko lupao vrata, ubacivao u gaćama u autobuse i slao preko Korićanskih stijena u RS.

Pa moj komšija je 1994. godine, ničim izazvan, odlučio otići, ni manje ni više, nego u Šipovo. Zamolio nas da im čuvamo klavir :-)

1996. godine došli po klavir, zahvalili se i utrpali klavir u kamion. Odlučili preseliti u faking Šipovo, "kod svojih".

Iskopavanje grobova da ne spominjem.

Sve to i dalje služi da ilustrira da će Srbi radije ostaviti i rodna mjesta i iskopavati grobove, nego živjeti tamo gdje oni nisu bog i batina. Pa na prostoru FBiH je prije rata živjelo, ako me sjećanje služi, oko 400.000 Srba. Hej, 400.000! I od tog broja se možda 4.000 vratilo. Opet, opstrukcije je bilo i u FBiH za povratak Srba, svakako, ali, vala, niko ih nije kamenovao kao onda Bošnjake u Banjoj Luci kad su polagali kamen temeljac za Ferhadiju - pa se opet daleko više Bošnjaka vratilo.

Pa vidiš li šta ovaj gore napisa i osta živ, samo su se trebale mirno prihvatiti srpske aspiracije i rata ne bi bilo. I sad mi treba nešto da govorimo kako niko nije bio cvjećka. Give me a break.

Tema jeste bezveze, porede se kruške i jabuke. Memorandum SANU služio je kao platforma za ratove devedesetih, a, što je još važnije, brojni akademici su i nakon Memoranduma nastavili da truju srpsku nacionalnu svijet preko režimskih medija.
Pusti se ti sad stanovnika...ovdje se broje od 91 narodi...stanovnici-gradjani-bosanci-zdraO!
Ne mozes ni ti praviti se slijep kakda su srbi ratovali sa hrvatima, da otvoreno surovanje SDA i HDZa nece zasmetati SDS-u...nije hrvatska negdje preko sedam mora i sedam gora, sve je to povezano.
Zlocini su posebna kategorija...nigdje nije SANU niti ID napisao da ce se morati narodi milom ili silom pomjerati...ali Ne zelim da licitiram sa zrtvama
Niko dobrovoljno ne odlazi pa ni u njemacku na rad osim ako nije na neki nacin ugrozen.
Moralo se uzeti u obzir ono sto su srbi htjeli...i naci neko rjesenje (evo dejton...pogledaj jos jednom tog Karadjica u punoj duzini sta predlaze jebem ga -dejton V91) tadf se nije imalo sluha, 95 se naslo.
Connaisseur Karlin

#363 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Vizionar 1985 wrote:
exliberal-ex wrote:

Vecina otisla, ostali se odvojili u Srpsko ovo, Srpsko ono, sad Istocno ovo, Istocno ono. Srba i dan danas u Sarajevu ima 60.000 i pisao sam ja o tome i govorio ali mi se komentari brisali u vezi toga da se sakrije istina. Odvojili pola Sarajeva a kukaju kako ih slabo ima u Sarajevu FBiH. Malo im Srpsko Sarajevo, sada Istocno Sarajevo gdje ih ima 60 kila. Isto se desilo u Doboju i slicno. Otisli i odvojili se vecinom.
to su cinjenice, ali je bezuspjesno, jer sto gdo pokusas objansiti bosanskim srbima, jednostvno koriste argumente koji veze nemaju sa zivotom :)

nisam primjetila da je ex-liberal jasno i dirketno osudio srpsku politiku na temi, meni je takva cienjnica dovoljna :)
Duka Dizel

#364 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

Mirza007 wrote: Dizelas, kad si tako do bar sa statistikom:
-De navedi (ako mozes) makar jednu jedinu saveznu instituciju SFRJ koja je bila smjestena izvan Beograda.
-Isto tako koliko je bilo zaposlenih i kakva je bila njihova nacionalna struktura po tim institucijama?
-Kakva je sve infrastruktura gradjena po Beogradu iskljucivo iz sredstava federacije i sta je sve izgradjeno (a nije se moglo podijeliti izmedju republika i nije uslo u diobni bilans)? U Beogradu je tek polovinom 80ih uz veliku reklamnu kampanju jedva prosao prvi samodoprinos. Vecina sagradjenog do tada je izgradjeno sredstvima federacije.
-Kako je funkcionirao izvoz iz SFRJ (objasni funkciju Genexa i gdje je zavrsavao extra profit)?
Ima toga mali milion.
Opcenito, dominirali ste u svakom pogledu federacijom od 22 miliona ljudi i opet vam nije valjalo. Zato valjda i "nepostojeci" memorandum i 4 rata. Ta i takva politika koju ti zastupas vas je dovela ovdje gdje ste sada (recimo, u "kolijevku" ne mozete vise ni nosom priviriti, BDP ispod bosanskog, negativan prirodni prirastaj, opci bijeg iz zemlje itd.). No eto izvolite, i dalje cackajte mecku pa kad ostanete bez Vojvodine i Sandzaka bice opet kuknjave.
Ceo post ti staje u ovo boldovano pri kraju.
Koliko je ta tvrdnja tačna i objektivna, toliko je i ostatak posta tačan i objektivan.
Ekonomski odnosi u Jugoslaviji i priča o tome ko je koliko u njoj profitirao su zaista za posebnu temu, ali trebao bi ozbiljnije da se pripremiš za nju.
Last edited by Duka Dizel on 05/01/2018 20:39, edited 1 time in total.
Sanjarko

#365 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

PM72 wrote:Niđe veze.To što je HVO pobio u početku rata mjeri se u desetinama civila.U toku sukoba sa Armijom BiH ginule su stotine.Uostalom,HVO je sarađivao sa Srbima i VRS,prebacivao im ljudstvo,opremu,hranu,gorivo,civile...HVO je u srednjoj Bosni bio ispostava VRS.
Sta ba nidze veze. Najvise Srba zavrsilo u logorima HVO, najvise Srpkinja bilo silovano po tim logorima, ironicno u kojima je ista sudbina kao i Srba i Srpkinja zadesila Boshnjake, Bosance i Boshnjakinje, Bosanke. Daj konkretno ko, sta, gdje. Ja ti konkretno govorim Handanovicka HVO, onaj Dzeko mislim i on HVO, i ona Elvira ako se ne varam HVO bila itd.

Mozda grijesim ali konkretno daj ko, sta, gdje od ARBiH, a ARBiH kako znam nije ni bilo kako treba do 93 godine, nego bila TO i razne paramilicije raznih krimosa.
exliberal-ex

#366 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by exliberal-ex »

osjecam se prozvan jer sam I sam srbin i ti si me na ovoj respravi prozvala da zajedno sa cyprom jedva cekam da kazem kako se bosnjaci svadjaju izmedju sebe ( a nisi nicim dokazala da nismo u pravu)

sto se tice odlaska iz bosne, svi bosnjaci su protjerani ( a niko nece da kaze da je skoro 50 % zdusilo, pogotovo vojno sposobni) dok za svakog srbina se kaze da je sam izasao....

ja nebranim srbe i njihovu politiku , sta vise u mnogim slucajevima sam i te kako kritican prema istim ali me nerviraju teme kao sto je ova....postavi se pitanje a u sustini se zna odgovor, nece ni jedan bosnjak reci nesto protiv ID kad je memorandum na drugoj strain, cak i kad se postavi pitanje dali je memorandum posljedica prijasnjih desavanja...jok to je jebeno nacrtanje ( mislim ko vjeruje u ove price)
horkesh

#367 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by horkesh »

General War wrote: Pusti se ti sad stanovnika...ovdje se broje od 91 narodi...stanovnici-gradjani-bosanci-zdraO!
Ne mozes ni ti praviti se slijep kakda su srbi ratovali sa hrvatima, da otvoreno surovanje SDA i HDZa nece zasmetati SDS-u...nije hrvatska negdje preko sedam mora i sedam gora, sve je to povezano.
Zlocini su posebna kategorija...nigdje nije SANU niti ID napisao da ce se morati narodi milom ili silom pomjerati...ali Ne zelim da licitiram sa zrtvama
Niko dobrovoljno ne odlazi pa ni u njemacku na rad osim ako nije na neki nacin ugrozen.
Moralo se uzeti u obzir ono sto su srbi htjeli...i naci neko rjesenje (evo dejton...pogledaj jos jednom tog Karadjica u punoj duzini sta predlaze jebem ga -dejton V91) tadf se nije imalo sluha, 95 se naslo.
Pa jeste sve povezano. Šta zajedničko imaju ratovi u Hrvatskoj, BiH i Kosovu? Hint, nije Islamska deklaracija.

SANU i njeni akademici su širili mit o ugroženosti srpskog naroda, o potrebi ispravljanja historijskih nepravdi, vršili su dehumanizaciju drugih naroda (građana druge nacionalnosti, šta god ti je draže). Masovni zločini i sistematska protjerivanja drugih sa "srpskih zemalja" samo su logična posljedica te kampanje, a Memorandum je bio samo uvod u to sve, temeljna psotavka o teškom položaju Srba i pravu na srpsko samoopredjeljenje nakon toga su značajno prošireni.

Moralo se navesti običnog Srbina da mu nije teško ubiti trudnicu druge nacije, sve u ime srpstva. I Hitler je isto tako radio na dehumanizaciji Jevreja, sve kako bi prosječnom Nijemcu, normalnom porodičnom čovjeku, bilo sasvim normalno da se gamad moraju istrijebiti.

Šta, ba, šta su Srbi htjeli. Srbi su htjeli ili čitavu Bosnu u Srboslaviji ili odvajanje srpskog "dijela" od Bosne. To je sve što su htjeli i ništa drugo nije dolazilo u obzir dok su imali mašineriju JNA na raspolaganju. Ko, sad ćemo se zavaravati, iako postoje i dokumenta i razgovori i snimci. Bjež' ba.

Kad smo već kod ovoga, postoji još nešto jedinstveno kod Srba - srpstvo.

Nije mi poznato da bilo gdje drugdje postoji, recimo, bošnjaštvo, hrvatstvo, albanstvo, pa i francustvo, englestvo i tako dalje. Srbi ne brane ni narod, ni teritorij, ni zastavu, nego - srpstvo.

Jedinstven fenomen, zaista.
Duka Dizel

#368 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Duka Dizel »

Vizionar 1985 wrote:
Dobro je samo da ti iz HVO nisu stavljali fesove na glave, kad su ubijali srpske civile , kao što su to lukavi Latini znali u prošlosti raditi.
Sanjarko

#369 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

exliberal-ex wrote:

osjecam se prozvan jer sam I sam srbin i ti si me na ovoj respravi prozvala da zajedno sa cyprom jedva cekam da kazem kako se bosnjaci svadjaju izmedju sebe ( a nisi nicim dokazala da nismo u pravu)

sto se tice odlaska iz bosne, svi bosnjaci su protjerani ( a niko nece da kaze da je skoro 50 % zdusilo, pogotovo vojno sposobni) dok za svakog srbina se kaze da je sam izasao....

ja nebranim srbe i njihovu politiku , sta vise u mnogim slucajevima sam i te kako kritican prema istim ali me nerviraju teme kao sto je ova....postavi se pitanje a u sustini se zna odgovor, nece ni jedan bosnjak reci nesto protiv ID kad je memorandum na drugoj strain, cak i kad se postavi pitanje dali je memorandum posljedica prijasnjih desavanja...jok to je jebeno nacrtanje ( mislim ko vjeruje u ove price)
:jbt:

Pa sta ce kritikovati ID kada skoro niko od Boshnjka, Bosanaca nije ni procitao ID, mnogi ni ne znaju da to i postoji. Hajde malo upali logiku.
Connaisseur Karlin

#370 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

exliberal-ex wrote:

naravno da ste se ti i cypres smejskali i komentriali kako ce se Bosanjci mejdusobno sukobiti, i to vam je jednostavno smijesno i predstavljaja vma jedan oblik zabave, i eto, ja sam se isto osjecla prozvanom, jer sam primejtila vasu podlost :)

branis srbe i njihovu politku jer jos nisam procitlaa tvoj post u kojem direktno optuzujes srbe, bez potrebe da istovremeno poredis srbe sa ostalim narodima, vec obavezno podvuces da su svi krivi :thumbup:

mnogo Bosnjaka ne voli ni Aliju, a ID im nema znacjanu vrijednost, fino ti ljudi rekose da je ID davno isteako rok trajanja, a vi srbi i hrvati skocili na noge da je ID bila znacjana za pocetak rata :thumbup:

ja tovroenno kritkujem Bosnjake, to oni znaju, ali cu bez problem reci tebi srbinu da brannis svoje, onako, malo hinjski, a svoje hrvate isto kritkujem :thumbup:
PM72

#371 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

Vizionar 1985 wrote:
PM72 wrote:Niđe veze.To što je HVO pobio u početku rata mjeri se u desetinama civila.U toku sukoba sa Armijom BiH ginule su stotine.Uostalom,HVO je sarađivao sa Srbima i VRS,prebacivao im ljudstvo,opremu,hranu,gorivo,civile...HVO je u srednjoj Bosni bio ispostava VRS.
Sta ba nidze veze. Najvise Srba zavrsilo u logorima HVO, najvise Srpkinja bilo silovano po tim logorima, ironicno u kojima je ista sudbina kao i Srba i Srpkinja zadesila Boshnjake, Bosance i Boshnjakinje, Bosanke. Daj konkretno ko, sta, gdje. Ja ti konkretno govorim Handanovicka HVO, onaj Dzeko mislim i on HVO, i ona Elvira ako se ne varam HVO bila itd.

Mozda grijesim ali konkretno daj ko, sta, gdje od ARBiH, a ARBiH kako znam nije ni bilo kako treba do 93 godine, nego bila TO i razne paramilicije raznih krimosa.
Srba civila je u BiH,po mojim saznanjima i pročitanim spisima - stradalo negdje oko 7-8 000.Veliki dio tih ljudi stradao je po Istočnoj Bosni i oko Sarajeva.U Sarajevu bar nekoliko stotina.Srbi i Hrvati tokom rata u BiH bili su u partnerskim odnosima.
Connaisseur Karlin

#372 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

PM72 wrote:

Zasto autori Memorandua nisu poslani u zatvor?
hAZNADAR

#373 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by hAZNADAR »

PM72 wrote:
Isuvise krupni i bitni, dobitnici priznanja,... u isto vrijeme kosovska kriza i politicari nisu htjeli talasati.
PM72

#374 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by PM72 »

PM72 wrote:

Ko će ih poslati kad su to sve bili komunjare i ugledni članovi srbijanskog društva...ko fol,otvarali ljudima oči.Čitao sam da je i otac Borisa Tadića jedan od njih.
Sanjarko

#375 Re: Islamska deklaracija vs Memorandum SANU

Post by Sanjarko »

Duka Dizel wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Dobro je samo da ti iz HVO nisu stavljali fesove na glave, kad su ubijali srpske civile , kao što su to lukavi Latini znali u prošlosti raditi.
Ja ti govorim cinjenice. HVO kako vidim najvise ubijao, mucio itd., na pocetku rata Srpske civile i vojnike a vise nego pripadnici ARBiH tokom cijelog rata. ARBiH nije ni mogla jer je nije ni bilo 92 godine na pocetku rata nego bila TO i razne paramilicije raznih kriminalaca. Vec kad je ARBiH formirana i kad su svi sa svima zaratili 93 godine vec je sve bilo razgraniceno. Srbi na jednu stranu otisli u RS, Hrvati da drugu u HZHB a ostali Boshnjaci, Bosanci itd., ostali u okupiranim zonama pod kontrolom ARBiH, i cetvrta strana APZK tj. Abdicevci.

Sve razgraniceno bilo vec 93 sto se tice stanovnistva, pobjeglo, izbjeglo, protjerano, ubijeno do tada sem par enklava na teritorijama pod kontrolom VRS-a, ARBiH, i HVO-a koje su kasnije padale. Cak i prije rata je vecinom bilo razgraniceno jer se tako narod vecinom drzi sa svojim narodom i zivi tamo gdje je njegov narod vecina.
Post Reply