Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post Reply
General War

#351 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by General War »

SaraFina wrote: Evo ja ću se očitovati dobrovoljno. Tvrdnja da je u BiH vodjen GRADJANSKI rat je mitomansko -salonsko - četnička qrgumentacija.
Da li moze i Ustaska argumentacija? Ako ne, sta je razlika?
Tomahawk11
Globalni moderator

#352 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:
Tomahawk11 wrote:Stvarno si nemoguć lik :lol: :lol:
Ne da mi se više, stvarno.
Smatraj me zašta hoćeš :thumbup:
Znam ko sam i šta sam, sad će mi neki teoretičar zavjere objašnjavati šta moje mišljenje predstavlja :-)
Oprosti, ti si teoreticar zajvere!

Ja postujem odluke Haskog tribunala, 100%. Jedino im zamjerim sto sve zlocince nisu osudili na dozivotne robije. I tada bi bolje prosli od silnih zrtava koje su uzrokovali. Zamjerim sto nisu osudili puuunoooo vise zlocinaca. Sve ostalo potpisujem, bez izuzetka. Seselj i Oric su nevini. Sovinisticko govno i kriminalac, ali ne i zlocinci. Rasim Delic je ratni zlocinac.

Ti si se primio na mitomaniju i nacionalizam, ja kao pravnici laik, vjerujem Haskom tribunalu. Vise vjerujem haskim sudijama nego tebi i Emiru Suljagicu i ostalim nacionalistima.
Pa bolan, haške sudije jučer presudiše da je došlo do UZP jedne države u odnosu na drugu. Dakle, tvoja priča o građanskom ratu pada u vodu, ako kažeš da podržavaš odluke suda, je li tako?
Nisam se ja ni našta primio. To je nešto u tvojoj glavi.
Kakav Emir Suljagić? O čemu ti?
Dasi

#353 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Dasi »

Kikibombona wrote:Bio je iskljucivo u Srebrenici. Haski sud je ispravno presudio. Ovo je ocigledan dokaz da je tvoje pisanje 100% na fonu bosnjackog nacionalizma i da po tome nisi nista drugaciji od bilo kojeg bosnjackog nacionaliste. U Prijedoru i drugim opstinama su se desili strasni zlocini protiv covjecnosti, etnicko ciscnjenje, kulturocid, ali ne i genocid. Ti si toliko obojen i pod utjecajem propagande, koju htio ne htio upijas 20 godina, tako da ti nikakva odluka suda ne moze poljuljati misljenje formirano 20 godina. Prije rata broj Bosnjaka je iznosio oko 2 000 000. Ubijeno je vise od 30 000 civila, od toga je odredjen broj kolateralna steta. Primjera radi, u ratu je poginulo 4 000 srpskih civila, od toga je vecina kolateralna steta. Poginulo je 2 000 hrvatskih civila, od toga je vecina kolateralna steta. Zvuci okrutno al' je tako, u vojnom sukobu imamo nesto sto se naziva 'kolateralna steta'. Ubiti 30 000 civila od 2 000 000 ne moze biti genocid. Genocid podrazumjeva neselektivno unistenje jedne skupine, djelomicno ili potpuno. Od 12 000 000 jevreja ubijeno je 6 000 000, polovica stanovnistva. Od 3 000 000 Tucija u genocidu je ubijeno 800 000, skoro trecina stanovnistva. Srpska snage su najveci dio Bosnjaka PROTJERALE a manji broj ubile. Genocid je nesumnjivo bio u Srebrenici. Taj zlocin se moze nazvati jedino genicodom. Srebrenica je od vitalne strateske vaznosti za povezanost RS teritorija. Zlocinacki rezim je shvatio da samo genocidom u Srebrenici mogu osigurati tu vezu sjevera i juga.

Je li zlocinac ili nije?

Je li zlocinac ili nije? Presudjen jeste. Prvostepena presuda je VAZECA po haskom pravilniku.

Da li pravoslavne i muslimanske dobrovoljce tretiras jednako?

Da li angazman Rusije i Irana tretiras jednako?

Izbjegavas odgovore.
A koliko je protjerano? Ti mislis da je genocid samo fizicka likvidacija (ubistvo) odredjenih grupa stanovnistva?
LBVIEW

#354 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by LBVIEW »

ettakoto wrote:
LBVIEW wrote: Da skratimo pricu Srbi, ovaj JNA su najjaci, a ista se nikako nije stavila na stranu pravoslavnih terorista u BiJ i Hrvatskoj, samo ih je naoruzala, ukopala se oko gradova, a gdje je trebalo presla i medjunarodnu granicu poput Uzickog i Niksickog korpusa. Hajd sto se lazete medjusobno, ipak je to duga tradicija, al' otkud ti ideja, guslar, da mozez lagati ovdje?
U životu se bavimo faktima. Te uvrede ostavi za ukućane. Vjerovtno su ti gusle bliže nego meni. :lol:

Što se ostalog tiče. Hrvatska je izvršila agresiju, Srbija nije i tu se priča završava. Svako ima pravo da zauzme stav, ali to je odluka. O odluci se može do prekosutra.
Slažem se u potpunosti.
Nečija želja da Republika Kosovo nije nezavisna država, je samo njegova želja i ništa drugo.
Mladenova, Draganova i Bakirova.
Cinjenica je guslar, da je Srbija izvrsila agresiju na BiH.
A tu pricu o rabroj i sposobnoj "JNA" koja se k'o biva nije stavila na stranu srpskih terorista u BiH ostavi za guslarske veceri.
Kikibombona

#355 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

Tomahawk11 wrote:Pa bolan, haške sudije jučer presudiše da je došlo do UZP jedne države u odnosu na drugu. Dakle, tvoja priča o građanskom ratu pada u vodu, ako kažeš da podržavaš odluke suda, je li tako?
Nisam se ja ni našta primio. To je nešto u tvojoj glavi.
Kakav Emir Suljagić? O čemu ti?
Lijepo kazem, nisam pravnik i ne bih previse o tome pisao, iako SMATRAM da su Srbija i Hrvatska izvrsile agresiju i da su dio UZP. Je li trebam crtati? U koje boje da obojim? Bokte... :roll: :roll:

Jedno je biti dio UZP - drugo izvrsiti vojnu agresiju, objaviti rat susjednoj drzavi, napasti susjednu drzavu. Tjeras me da pisem o necemu sto ne poznajem. Jesi ti pravnik pa si tako siguran u svoje misljenje? :roll: Jesi procitao presudu, od par stotina, mozda i hiljada stranica, presude sestorki na celu sa Prlicem?

Ti samo trazis potvrde vec davno formiranog misljenja. Odbacujes sve sto nije u skladu sa tim.

Primio si se. Jesi. Isto kao srpski i hrvatski nacionalisti. Odbacujes haske presude a da o tome nemas pojma. Odbacujes samo zato sto vec imas formirano misljenje, formirano u 20 godina sistemske i brutalne propagande. Da 100 sudova presudi da je genocid bio iskljucivo u Srebrenici, ti bi furao svoju mitomaniju. Nema tu pomoci. Akutno trovanje mozga propagandom. Isto kao kod Srba koji negiraju genocid u Srebrenici. Nikakva razlika, dvije strane medalje.

Samo ti to ne mozes vidjeti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#356 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:
Lijepo kazem, nisam pravnik i ne bih previse o tome pisao, iako SMATRAM da su Srbija i Hrvatska izvrsile agresiju i da su dio UZP. Je li trebam crtati? U koje boje da obojim? Bokte... :roll: :roll:

Jedno je biti dio UZP - drugo izvrsiti vojnu agresiju, objaviti rat susjednoj drzavi, napasti susjednu drzavu. Tjeras me da pisem o necemu sto ne poznajem. Jesi ti pravnik pa si tako siguran u svoje misljenje? :roll: Jesi procitao presudu, od par stotina, mozda i hiljada stranica, presude sestorki na celu sa Prlicem?

Ti samo trazis potvrde vec davno formiranog misljenja. Odbacujes sve sto nije u skladu sa tim.

Primio si se. Jesi. Isto kao srpski i hrvatski nacionalisti. Odbacujes haske presude a da o tome nemas pojma. Odbacujes samo zato sto vec imas formirano misljenje, formirano u 20 godina sistemske i brutalne propagande. Da 100 sudova presudi da je genocid bio iskljucivo u Srebrenici, ti bi furao svoju mitomaniju. Nema tu pomoci. Akutno trovanje mozga propagandom. Isto kao kod Srba koji negiraju genocid u Srebrenici. Nikakva razlika, dvije strane medalje.

Samo ti to ne mozes vidjeti.
Nisam, ja sam ekonomista. Ponešto znam i o pravu.
Nisam pročitao.
Ne odbacujem presude. Nemoj mi trpati konstatacije koje sam konstruišeš. Ja to nigdje nisam napisao.
Jel te stid reći da u Prijedoru nije bio genocid? Bez obzira na presudu? Trake, ovo-ono?
Al ja sam zatrovan propagandom :roll:
Ako je to sljepilo, onda ću i dalje biti slijep.
LBVIEW

#357 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by LBVIEW »

Samo je nad Kurdima izvrsen i genocid i agresija, nad ostalim jok.
Btw., genocidna namjera je u slucaju 5 opcina dokazana u presudi Mladicu, e sad na osnovu cega nije i genocid treba pitati haske sudije - ispade kako Srbi nisu pobili dovoljno nesrba. :oops:
Ostaje UZP i srpskoj i hrvatskoj strani na prostoru cijele BiH, a u ponovljenom pistupku protiv one dvojice iz SDB Srbije, ista bi mogla proci kao i Hrvatska - dokaza je vise nego dovoljno.
Kikibombona

#358 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

Dasi wrote:
Kikibombona wrote:Bio je iskljucivo u Srebrenici. Haski sud je ispravno presudio. Ovo je ocigledan dokaz da je tvoje pisanje 100% na fonu bosnjackog nacionalizma i da po tome nisi nista drugaciji od bilo kojeg bosnjackog nacionaliste. U Prijedoru i drugim opstinama su se desili strasni zlocini protiv covjecnosti, etnicko ciscnjenje, kulturocid, ali ne i genocid. Ti si toliko obojen i pod utjecajem propagande, koju htio ne htio upijas 20 godina, tako da ti nikakva odluka suda ne moze poljuljati misljenje formirano 20 godina. Prije rata broj Bosnjaka je iznosio oko 2 000 000. Ubijeno je vise od 30 000 civila, od toga je odredjen broj kolateralna steta. Primjera radi, u ratu je poginulo 4 000 srpskih civila, od toga je vecina kolateralna steta. Poginulo je 2 000 hrvatskih civila, od toga je vecina kolateralna steta. Zvuci okrutno al' je tako, u vojnom sukobu imamo nesto sto se naziva 'kolateralna steta'. Ubiti 30 000 civila od 2 000 000 ne moze biti genocid. Genocid podrazumjeva neselektivno unistenje jedne skupine, djelomicno ili potpuno. Od 12 000 000 jevreja ubijeno je 6 000 000, polovica stanovnistva. Od 3 000 000 Tucija u genocidu je ubijeno 800 000, skoro trecina stanovnistva. Srpska snage su najveci dio Bosnjaka PROTJERALE a manji broj ubile. Genocid je nesumnjivo bio u Srebrenici. Taj zlocin se moze nazvati jedino genicodom. Srebrenica je od vitalne strateske vaznosti za povezanost RS teritorija. Zlocinacki rezim je shvatio da samo genocidom u Srebrenici mogu osigurati tu vezu sjevera i juga.

Je li zlocinac ili nije?

Je li zlocinac ili nije? Presudjen jeste. Prvostepena presuda je VAZECA po haskom pravilniku.

Izbjegavas odgovore.
A koliko je protjerano? Ti mislis da je genocid samo fizicka likvidacija (ubistvo) odredjenih grupa stanovnistva?
To je etnicko ciscenje.

Nije samo ubistvo i likvidacija. Genocid je aktivnost na potpunom ili djelimicnom unistenju jedne nacionalne/rasne/vjerske/... skupine. Razmjere zlocina nad Bosnjacima nisu toliko velike da bi se nazvale genocidom. To je zakljucio Haski tribunal.

Imas primjer ISIL-a u Iraku. Otvoreno su porucili da ce potpuno unisitti jednu vjersku skipunu. Dakle, javno prezentovali genocidnu namjeru. Pobili su veliki broj pripadnika grupe. Zene su uzeli kao sekuslano roblje. A djecake su, pazi sad, uzeli, indoktrinirali, promijenili im vjeru. I ovo je dio unistenja jedne grupe, iako djecacima nisu nanijeli fizicke povrede, nisu ih likvidirali. Uzeli su im vjeru. Nikoga nisu protjerali. Koga su uhvatili, ubili su, zarobili, koristili kao seksualno roblje (prodavali na pijacama), a djecu indoktrinirali i mijenjali im identitet.

Ako nekoga protjeras, nisi ga unistio. To je etnicko ciscenje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#359 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:Razmjere zlocina nad Bosnjacima nisu toliko velike da bi se nazvale genocidom. To je zakljucio Haski tribunal.
Ovo je sramota. Za svakog ko ima imalo obraza, ovo je sramota.
Ali vidim da si stručnjak za Sirije, Irake i ostalo.
Kikibombona

#360 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

Tomahawk11 wrote:
Nisam pročitao.
Ne odbacujem presude. Nemoj mi trpati konstatacije koje sam konstruišeš. Ja to nigdje nisam napisao.
Jel te stid reći da u Prijedoru nije bio genocid? Bez obzira na presudu? Trake, ovo-ono?
Ja se ne stidim istine. Lijecim se istinom. Mitomanija i nacionalisticke samoobmane su bolest. Ja sam se davno oslobodio tih stega, ako sam ih ikada imao. Odbacio sam sve identitete i dohvatio pravu slobodu, ako sam ih ikada imao. Vazda sam bio na svoju ruku, nikada se nisam identifikovao sa grupama... :-)

O Prijedoru se sve zna. Strasani zlocini protiv covjecnosti. Prijedor je simbol stradanja u BiH.

Problem je u tome sto vam je neko isprao mozak da bez genocida nema zlocina. Zaista zalosno. :sad: Zrtva iz Srebrenice i Prijedora je jednaka, ako hoces, vise je propatio nesretnik iz Omarske kojeg su mucili i ubili, nego neko iz Srebrenice ko je u sekundi neutralisan, bez da je pretrpio fizicku i dusvenu bol. Ja bih radije da sam bio zrtva Srebrenice nego Prijedora. Kada me tjeras da razmisljam i pisem na ovaj nacin. Medjutim, to nije genocid. Radi se o pravnoj formulaciji zlocina.
and

#361 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by and »

Kikibombona wrote:
Dasi wrote:

Je li zlocinac ili nije?

Izbjegavas odgovore.
To je etnicko ciscenje.

Nije samo ubistvo i likvidacija. Genocid je aktivnost na potpunom ili djelimicnom unistenju jedne nacionalne/rasne/vjerske/... skupine. Razmjere zlocina nad Bosnjacima nisu toliko velike da bi se nazvale genocidom. To je zakljucio Haski tribunal.

Imas primjer ISIL-a u Iraku. Otvoreno su porucili da ce potpuno unisitti jednu vjersku skipunu. Dakle, javno prezentovali genocidnu namjeru. Pobili su veliki broj pripadnika grupe. Zene su uzeli kao sekuslano roblje. A djecake su, pazi sad, uzeli, indoktrinirali, promijenili im vjeru. I ovo je dio unistenja jedne grupe, iako djecacima nisu nanijeli fizicke povrede, nisu ih likvidirali. Uzeli su im vjeru. Nikoga nisu protjerali. Koga su uhvatili, ubili su, zarobili, koristili kao seksualno roblje (prodavali na pijacama), a djecu indoktrinirali i mijenjali im identitet.

koja je zadnja faza genocida?
koja je kazna za genocid i etničko čišćenje?
entitet?
Tomahawk11
Globalni moderator

#362 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:
Tomahawk11 wrote:
Nisam pročitao.
Ja se ne stidim istine. Lijecim se istinom. Mitomanija i nacionalisticke samoobmane su bolest. Ja sam se davno oslobodio tih stega, ako sam ih ikada imao. Odbacio sam sve identitete i dohvatio pravu slobodu, ako sam ih ikada imao. Vazda sam bio na svoju ruku, nikada se nisam identifikovao sa grupama... :-)

O Prijedoru se sve zna. Strasani zlocini protiv covjecnosti. Prijedor je simbol stradanja u BiH.

Problem je u tome sto vam je neko isprao mozak da bez genocida nema zlocina. Zaista zalosno. :sad: Zrtva iz Srebrenice i Prijedora je jednaka, ako hoces, vise je propatio nesretnik iz Omarske kojeg su mucili i ubili, nego neko iz Srebrenice ko je u sekundi neutralisan, bez da je pretrpio fizicku i dusvenu bol. Ja bih radije da sam bio zrtva Srebrenice nego Prijedora. Kada me tjeras da razmisljam i pisem na ovaj nacin. Medjutim, to nije genocid. Radi se o pravnoj formulaciji zlocina.
Aha, u Srebrenici je bio, u Prijedoru nije bio....šta zaključujemo, nije bio na prostoru cijele BiH, nego u jednom dijelu :?
Zašto se BiH ne bi posmatrala kao jedna cjelina, a ne od grada do grada?
and

#363 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by and »

Kikibombona wrote:
Tomahawk11 wrote:
Nisam pročitao.

slabo su to oni formulisali jer je suludo da neko za ovakve zločine bude nagrađen
Dasi

#364 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Dasi »

Kikibombona wrote:
To je etnicko ciscenje.

Etnicko ciscenje je kad protjeras i muskarce i djecu i zene i obrazovane i neobrazovane...
Etnicko ciscenje nije kad pobijes muskarce, obrazovane a protjeras zene, djecu, neobrazovane... to je genocid. Pogledaj pod Prijedor a ima i drugih mjesta po BiH koja su prosla slicno ili isto. Sto mi to nismo uspjeli dokazati, jer smo nesposobna korupcijska bagra, je drugi par rukava. Isto mislim da je Tomasica uspjela upasti u optruzbu Mladicu da bi bio i tamo presudjen genocid.

Zločin je planirati ili podsticati na genocid, čak i prije nego što ubijanje počne ili pomagati izvršenje genocida: Djela zločina uključuju planiranje, direktno i javno podsticanje, pokušaj izvršenja genocida i saučesništvo u genocidu.

Kažnjiva djela Slijedeće su genocidna djela ako su počinjena kao dio politike da se uništi postojanje grupe (naroda):

Ubijanje pripadnika grupe uključuje direktna ubistva i djela koja izazivaju smrt.

Uzrokovanje teških tjelesnih ili mentalnih povreda uključuje izazivajuči traumu pripadnika grupe kroz široko rašireno mučenje, silovanje, seksualno nasilje, prinudjivanje na konzumiranje droge i sakaćenje.

Namjerno podvrgavanje grupe takvim životnim uslovima računajući da će uzrokovati uništenje tog naroda uključuje namjerno uskraćivanje izvora potrebnih za fizički opstanak grupe takvih kao što je čista voda, hrana, odjeća, stambeni prostor ili medicinske usluge. Uskraćivanje onoga što život znači može biti kroz oduzimanje žetve, blokiranja isporuke hrane, zatvaranja u logore, prinudno raseljavanje ili protjerivanje. ili

Spriječavanje rađanja uključuje nasilnu sterilizaciju, nasilni prekid trudnoće, zabranu brakova, dugotrajna odvojenost muškaraca i žena s namjerom spriječavanja rađanja.

Nasilno premještanje djece može biti direktnim prisiljavanjem ili zbog straha od nasilja, zatvaranja, psihološkog maltretiranja ili drugih vidova mučenja. Konvencija o pravima dijeteta definiše djecom osobe ispod 18 godina.

Genocidna djela ne moraju ubiti ili uzrokovati smrt pripadnika grupe. Uzrokujući teške tjelesne i mentalne povrede, spriječavanje rađanja i premještanje djece su djela genocida učinjena kao dio politike da se uništi postojanje grupe.

Zaštićene grupe:

Zakon štiti četiri grupe - nacionalne, etničke, rasne ili religiozne grupe.

Pod nacionalnom grupom se podrazumijeva grupa pojedinaca čiji identitet je definisan zajedničkom državnošću.

Pod etničkom grupom se podrazumijeva grupa pojedinaca čiji identitet je definisan zajedničkim kulturnim tradicijama, jezikom ili nasliječem.

Pod rasnom grupom se podrazumijeva grupa pojedinaca čiji identitet je definisan fizičkim karakteristikama.

Pod religioznom grupom se podrazumijeva grupa pojedinaca čiji identitet je definisan zajedničkom religijom, vjerovanjima, doktrinama, praktikovanjem ili ritualima.

Obično su ljudi rođeni u ove četiri grupe. Ove četiri grupe imaju zajedničke karakteristike po kojima su pojedinci najčešće rođenjem u grupi. Dok neki pojedinci mogu promijeniti nacionalnost, ili religiju ili čak usvojiti novi kulturni, etnički ili rasni identitet - obično ljudi ne mogu birati identitet grupe. U genocidu, ljudi su meta za uništenje ne zbog toga što su nešto uradili, nego zbog onoga ko su i šta su.

Grupni identitet je često izforsiran od strane počinilaca. Počinioci genocida učestalo prave grupne kategorije opasnijim ili kreiraju nove definicije i grupni identitet nameću pojedincu bez obzira kakav je njegov lični izbor tog pojedinca.

Značajni termini:

Zločin genocida ima dva elementa: namjeru i akciju. Namjera može biti dokazana direktno kroz izjave ili narečenja, ali češče, mora biti zaključena po sistematskom i koordiniranom djelovanju..

Namjera je različita od motiva. Šta god da je motiv za zločin (oduzimanje zemljišta, nacionalna sigurnost, teritorijalni integritet, itd.) ako počinioci počine djelo s namjerom da unište grupu, čak i dio grupe, TO JE GENOCID.

Fraza "potpuno ili djelimično" je važna. Počinioci ne moraju imati namjeru da unište cijelu grupu.i uništenje samo jednog dijela grupe (takvog kao što su njeni obrazovani pripadnici ili pripadnici koji žive u istoj regiji) je također genocid. Mnogi odgovorni zahtijevaju namjeru da se uništi priličan broj pripadnika grupe - masovno ubistvo. Ali pojedinac zločinac može biti kriv za genocid čak i ako ubije samo jednu osobu, sve dok zna da učestvuje u VELIKOM PLANU za uništenje grupe.

član II Konvencije je uključen bez izmjena u Rimskom statutu Međunarodnog suda za zločine kao član 6 i također i u Statutima Međunarodnih sudova za ratne zločine za Ruandu i bivšu Jugoslaviju.
Kikibombona

#365 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

Tomahawk11 wrote:
Kikibombona wrote:Razmjere zlocina nad Bosnjacima nisu toliko velike da bi se nazvale genocidom. To je zakljucio Haski tribunal.
Ovo je sramota. Za svakog ko ima imalo obraza, ovo je sramota.
Ali vidim da si stručnjak za Sirije, Irake i ostalo.
Gledas iz jednog ugla.

Sreca je da zlocinci nisu ispunili puni potencijal iz ko zna kakvih razloga. Umjesto 20-25 000 civila, mogli su pobiti 200 000. Imali su kapacitet i resurse da to urade. Mogli su pobiti 10-20 puta vise civila pa da katastrofa bude neuporedivo veca.

Haski suci se vode cinjenicama a ne emocijama.

Tebe boli ta etiketa 'genocida'. Mene boli sto su se mnogi zlocinci izvukli. To je 100 puta gore. I sto je najzalosnije, na genocidu se insistira iz POLITICKIH razloga. Motiv je politika a ne moral, pravo i pravda. Da je nekako naplatiti genocid. E to je pomalo zalosno..
Kikibombona

#366 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

and wrote:koja je zadnja faza genocida?
entitet?
Negiranje. Ja sam za to da se uvede zakon da se zatvorskim kaznama negiraju Haske presude. Na to niko ne bi pristao, jer vidimo da svi negiraju Haske presude.

Dakle, kako rekoh, opet se sve svede na politiku....

Nazalost, mnoge drzave su nastale na genocidu. Republika Turska je nastala na brutalnom istrebljenju jednog naroda. Nagradjeni su drzavom. To ti garant ne smeta.
Tomahawk11
Globalni moderator

#367 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote: Gledas iz jednog ugla.

Sreca je da zlocinci nisu ispunili puni potencijal iz ko zna kakvih razloga. Umjesto 20-25 000 civila, mogli su pobiti 200 000. Imali su kapacitet i resurse da to urade. Mogli su pobiti 10-20 puta vise civila pa da katastrofa bude neuporedivo veca.

Haski suci se vode cinjenicama a ne emocijama.

Tebe boli ta etiketa 'genocida'. Mene boli sto su se mnogi zlocinci izvukli. To je 100 puta gore. I sto je najzalosnije, na genocidu se insistira iz POLITICKIH razloga. Motiv je politika a ne moral, pravo i pravda. Da je nekako naplatiti genocid. E to je pomalo zalosno..
Zašto nisu :? mislim pobili?!
Mene boli što sam izgubio pojedine drage ljude u prošlom ratu.
Boli me i što sam jedan dio svog djetinjstva proveo pod granatama.
A boli me i to što oni koji negiraju sve ovo oko čega se raspravljamo su upravo ti koji i blokiraju ovu državu i sve što je vezano za njen eventualni napredak. To ti ili nećeš ili ne možeš da shvatiš. Jah, ja sam nacionalista, ja hoću genocid, hoću agresiju, neću građanski rat. Kako da ne.
Znaš kako bi ja jedino da mi naplatimo genocid? Da se riješimo svih sranja koja su nastala od '90-tih na ovamo i da krenemo naprijed. Znam da je to u ovom trenutku nemoguće i ne znam kad će biti moguće.
Ne mogu i ne želim da ti dokazujem da si debelo pogriješio kad sam ja u pitanju. Neću nikom da dokazujem kakav sam čovjek. Nema potrebe.
Znaju to svi oni koji i treba da znaju. Nebitno je jesu li Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Klinglonci, Marsovci....
Kikibombona

#368 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Kikibombona »

Stavljam glavu na panj pri tvrdnji da bi mnogi nacionalisti voljeli da je pobijeno puno vise ljudi kako bi mogli zrtve koristiti u politicke svrhe.

Dodik bi dao guzice da je u Sarajevu ubijeno 10 000 Srba, mada bi bilo idealno da je ubijeno 50 000, na sto bolesniji nacin.

Fuj, fuj.
Tomahawk11
Globalni moderator

#369 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:
and wrote:koja je zadnja faza genocida?
entitet?
Negiranje. Ja sam za to da se uvede zakon da se zatvorskim kaznama negiraju Haske presude. Na to niko ne bi pristao, jer vidimo da svi negiraju Haske presude.

Dakle, kako rekoh, opet se sve svede na politiku....
Bogme si i ti nacionalista. Tako ispade. Ljudi negiraju, jer haškim presudama dođosmo do UZP-a susjednih nam država. Dobro, zasad jedne, ali papir, potpis i pečat....
A meni nešto prigovaraš :mrgreen:

Da se razumijemo, ovdje se slažem sa tvojim stavom, dakle, sad smo obojica nacionaliste :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#370 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by Tomahawk11 »

Kikibombona wrote:Stavljam glavu na panj pri tvrdnji da bi mnogi nacionalisti voljeli da je pobijeno puno vise ljudi kako bi mogli zrtve koristiti u politicke svrhe.

Dodik bi dao guzice da je u Sarajevu ubijeno 10 000 Srba, mada bi bilo idealno da je ubijeno 50 000, na sto bolesniji nacin.

Fuj, fuj.
Pa Dodik nije nacionalista.
Dodik je političar, profiter, švercer, ali nacionalista nikako.
To će ti reći svi oni koji su imali priliku da budu u bliskom kontaktu sa istim.
Dodik će reći svašta nešto i prodati muda pod bubrege da bi došao do svog cilja.
zavrzlama

#371 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by zavrzlama »

Srbija i hrvatska negiraju zlocine i pripisuje krivicu pojedinaca kao krivicu svojih naroda iz samo jednog razloga:

Ove dvije drzave BIH ne vide zavrsenom pricom i trajnom kategorijom kao nezavisne drzave..

Zbog interesa postoji mogucnost da Hrvatska nekad odustane od saveznistva sa srbijom u rusenju BIH,dok ce srbija do sudnjeg dana raditi na podjeli BIH...
nadInsan

#372 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by nadInsan »

Kikibombona je onaj PM72 odnosno Dušan Šehovac sa Ilidže. Ubačen malo da mezi Bošnjake i podvaljuje im "činjenice". Ohladi druže, i ti i tvoj džemper kojeg si dao Bošnjaku u ratu.
SaraFina

#373 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by SaraFina »

Tomahawk11 wrote:
Kikibombona wrote:

Aha, u Srebrenici je bio, u Prijedoru nije bio....šta zaključujemo, nije bio na prostoru cijele BiH, nego u jednom dijelu :?
Zašto se BiH ne bi posmatrala kao jedna cjelina, a ne od grada do grada?

Kiki, genocid i svojom formulacijom i općenito nema veze s ovim što ti potenciraš.
Da ti laički objasnim prvo što je genocid, pa ću nekad večeras agresiju.
Ako VRS, kao i što jeste u Prijedoru, s namjerom pobije nekoliko skupina krvnih srodnika i to nekoliko koljena unazad i njihovo potomstvo, odnosno malodobnu djecu, te ne postoji nikakva mogućnost zbog njihove likvidacije da genetski nastave svoju lozu/postojanje takav čin je po tebi što?
Imaš djeda i njegovog brata, sa obje strane vaše familije ubiju prvo očeve, odnosno djedove sinove (u množini) pa vas unuke i recimo tvoje malodobno dijete staro 14 godina. Ostatak familije uzmi da nije imao potomstva.
Ne postoji šansa dakle da VI kao familija nastavite vaš genetski opstanak. Znaš kad kažu "zatrli smo im klicu" . Za takve sistematske i planirane zločine, bez obzira na brojnost upotrebljava se riječ genocid.
8000 ili 5000 nevažno je. Namjera, plan, cilj i sistematska provedba.

Znači u cijelosti se uništila jedna mogućnost za održavanje nacionalne, etničke, vjerska i familijarne skupine / skupina ( množina ) ljudi.

A takvih imaš sigurno bezbroj "skupina" u Prijedoru i ostalim općinama. Što većih, što manjih.
SaraFina

#374 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by SaraFina »

General War wrote:
SaraFina wrote: Evo ja ću se očitovati dobrovoljno. Tvrdnja da je u BiH vodjen GRADJANSKI rat je mitomansko -salonsko - četnička qrgumentacija.
Da li moze i Ustaska argumentacija? Ako ne, sta je razlika?
Zašto mene pitaš za ustašku? Nije mi jasno.
nadInsan

#375 Re: Presuda Srbiji & presuda Hrvatskoj za 90' : gradjanski rat sa Srbima i agresija RH?

Post by nadInsan »

Bošnjaci su legalisti i poštovat će odluke Haškog suda ma kakve god one bile.
Image
Post Reply