moderni ljudi, sta se cudis prate trendoveAmaryl wrote:Gdje ces dalje kad ljudi i iz "europskog Tesnja"idu kao na traci...Iz prosle firme od nekih 150 ljudi vec ih je najmanje 20 u Slo i Njem. od toga pola ih vec povuklo zene i djecu...
sad u ovoj gdje sam radio i iz koje sam i sam razgulio tetki Angeli od 30 radnika ja dok sam cekao termin dvojica otisla ja treci, a jos cetvorica cekaju vize za Slo i Njem plus jos jedan inzinjer...U rodjaka u firmi od njih 10 prije dva mjeseca trojica otisli jedan Svedska dvojica Njem...
Prije nekih 4 ili pet godina nekih 20ak ljudi iz mjesta ovdje su iz Italije se prebacili u njem. U zadnje dvije godine pola ih je sinove diglo gore...
Jos je otislo ovako najmanje desetak mi poznanika u zadnje dvije godine..
Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
- Bluemore
#351 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
- insomnia78
#352 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Salu na stranu. Dvoje i sa minimalnim platama mogu lijepo zivjeti. Ali sad neka preseravanja tipa Majorka, Alpe, novo auto i izlazak svaki vikend odmah zaboravite. To je u rangu obih sto su za 11 mjeseci naucili jezik preko interneta, nasli poslove iz struke, vratili dugove, uzeli auto... To su bajkice
- Bluemore
#353 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
u kojoj godini vi zivite, kakva ba sad socijala, kakav azil.... nejma, niente!Dr. Kuca wrote:Nit je toliko dobro, nit je toliko lose. U biti sve je individualno kako se snadjes, tako i ovdje. Raja nece nista da proba sama da napravi, svi bi radije otisli u njemacku i bili na socijali. To je cilj vecine i to je zalosno.
- Bluemore
#354 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
uz dozu srece treba i sto sta drugoga, sto kod nas nema, nazalost..... ni u tragovima.... i sto je bilo zatrlo se....stakasa wrote:25% svedskog stanovnistva emigriralo u Ameriku prije nekih 150 godina. Nakon toga od jedne od najsiromasnijih zemalja u Evropi postali jedna od najbogatijih. Uz dozu srece naravno. Ali eto i to mozeGojeni H wrote:Naravno. Ambiciozni ljudi dobijaju priliku da se dokazu, isprobaju nesto novo, vide svijeta ...stakasa wrote: Pa na trend i aludiram, trend je tu, uhvatio je korjenje i trendovi se tesko mjenjaju. A da ce trziste izlevelisat i da ovi odlasci impliciraju i neke dobre stvari - apsolutno. Najgori je strah. Odlazak je alternativa, kad postoji mogucnost da se ode ljudi se osjecaju manje ucjenjeni (od poslodavca, politicke partije, lokalnog siledije, posesivnog roditelja itd)
Nezaposlenost u Bosni se smanjuje, cijena rada se podize ...
S druge strane, kao i poslije iseljavanja nakon 1878. god. ovakve demografske promjene moraju dovesti do promjena koje ce se osjetiti tek za 30-40 godina. Te promjene tesko da mogu biti dobre, ali nikad se ne zna.
Kazu da je jedina dobra strana kuge u srednjem vijeku bila ta sto je dovela do povecanja cijene rada kao i mobilnosti puka ... nije bilo dovoljno ljudi.
mi smo taj efekat poticajni iza rata, profuckali na pronevjere i ostalo
pa se uzivalo, ali avaj osvjestenje doslo
a sa prisutnom svijescu nasih politicara samo mogu oni postati jedni od najbogatijih bla-bla
- Bluemore
#355 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
mislis da i kad bi "naftu" nasli da bi nam kao drustvu bilo boljerealna do boli wrote:Kada nadzemo naftu..vratice se kao i u Svedsku i Norvesku
sudeci po prethodnom iskustvu kako sjebaju resurse kojih jos uvijek imamo itekako
i prodaju gotovinu pod veresiju, a sve puneci privatne racune...nesto mi naivno u takvo sta i povjerovat, iskreno
- Sanjarko
#356 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Moze. Ako rade u administraciji. Ja znam dvije sto rade. Mogu i kamiondzije neke. Znam jednog da moze. E sad ne znam da li to rade. A od jedne muz ima u Spaniji kucu, a sada su negdje drugo.insomnia78 wrote:Salu na stranu. Dvoje i sa minimalnim platama mogu lijepo zivjeti. Ali sad neka preseravanja tipa Majorka, Alpe, novo auto i izlazak svaki vikend odmah zaboravite. To je u rangu obih sto su za 11 mjeseci naucili jezik preko interneta, nasli poslove iz struke, vratili dugove, uzeli auto... To su bajkice
- purgatorio
#357 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
To je problem, mali biznisi nestaju a oni su ti koji trebaju da rastu i da se šire...Bluemore wrote:a ukupni efekat zatvaranja zanatske radnje-- znaci teoretski se povecava cijenaGojeni H wrote:Ovo je dobra strana Velike seobe. Cijena rada za kvalifikovane ljude se povecava.purgatorio wrote:Mislim da se s područja USK-a iselilo bar 30k u zdanjih par godina. Kada vidim Bihać sad i prije 10 godina, to je ogromna tuga. A da ne pričamo o manjim mjestima u USK. U krajini svatko ima nekoga iz porodice vani, tako da se lakše snaći vani.
Lično poznajem vlasnike nekoliko automehaničarskih radnji i raznih drugih zanatskih firmi koji su primorani prekinuti poslovanje jer jednostavno ne mogu naći kvalificiranu radnu snagu. Nekada su imali velik izbor ljudi koji su bili spremni za 500km raditi sada nema ni za 1000....
realno
ne jer se u zatvorenom biznisu NIKO ne zaposljava
plus gazda sa porodicom ostaje eventualno bez prihoda
-
detroit-mercy
#358 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Problem poredjenja iseljavanja danas sa iseljavanjima od prije 150 godina je u prirodnom prirastaju. Prije 150 godina, velicina familije je bila od 6-10 osoba, kako na Istoku tako i na Zapadu. Danas, familja je u prosjeku 3je. Na nas negativni PP dodas iseljavanje i dobijes katastrofu. Prije 150 godina si mogao dozvoliti taj luksuz da izgubis 25-30% stanovinstva, par generacija i nadomjesti se. Kako ce se to stanovnistvo nadomjestiti danas kada je trend smanjenja familije ireverzibilan.Gojeni H wrote:Skoro isti slucaj sa Norvezanima i Fincima i njihovim doseljavanjem u Ameriku. Norvezane se moze optuzivati da su gdje su zbog nafte, ali sta reci za Fince?stakasa wrote: 25% svedskog stanovnistva emigriralo u Ameriku prije nekih 150 godina. Nakon toga od jedne od najsiromasnijih zemalja u Evropi postali jedna od najbogatijih. Uz dozu srece naravno. Ali eto i to moze
- Bluemore
#359 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
upravo tako, tako da dabogda bude sta od "povecanja cijene radne snage"purgatorio wrote:To je problem, mali biznisi nestaju a oni su ti koji trebaju da rastu i da se šire...Bluemore wrote:a ukupni efekat zatvaranja zanatske radnje-- znaci teoretski se povecava cijenaGojeni H wrote:
Ovo je dobra strana Velike seobe. Cijena rada za kvalifikovane ljude se povecava.
realno
- stakasa
#360 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ovo stojidetroit-mercy wrote:Problem poredjenja iseljavanja danas sa iseljavanjima od prije 150 godina je u prirodnom prirastaju. Prije 150 godina, velicina familije je bila od 6-10 osoba, kako na Istoku tako i na Zapadu. Danas, familja je u prosjeku 3je. Na nas negativni PP dodas iseljavanje i dobijes katastrofu. Prije 150 godina si mogao dozvoliti taj luksuz da izgubis 25-30% stanovinstva, par generacija i nadomjesti se. Kako ce se to stanovnistvo nadomjestiti danas kada je trend smanjenja familije ireverzibilan.Gojeni H wrote:Skoro isti slucaj sa Norvezanima i Fincima i njihovim doseljavanjem u Ameriku. Norvezane se moze optuzivati da su gdje su zbog nafte, ali sta reci za Fince?stakasa wrote: 25% svedskog stanovnistva emigriralo u Ameriku prije nekih 150 godina. Nakon toga od jedne od najsiromasnijih zemalja u Evropi postali jedna od najbogatijih. Uz dozu srece naravno. Ali eto i to moze
- muha_sa
- Sanjarko
#362 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ne znam za ovo. Ali ja nekako laicki razmisljam. Sta si prije mogao kupit za platu a sta sad mozes. Recimo za prosjecnu platu primjerice i bas bi bilo zanimljivo da vidimo to.Bluemore wrote:upravo tako, tako da dabogda bude sta od "povecanja cijene radne snage"purgatorio wrote:To je problem, mali biznisi nestaju a oni su ti koji trebaju da rastu i da se šire...Gojeni H wrote:
Ovo je dobra strana Velike seobe. Cijena rada za kvalifikovane ljude se povecava.
- Sanjarko
#363 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ne moze da se ne sikiramo. Evo kod mene svi obolili i sad smo ostali bez primanja. A niko da pomogne i uleti malo, koliko toliko.muha_sa wrote:ne se sekirat
Razmisljam ovako bolestan da opet radim sto sam kao dijete radio. Ali to se tada moglo a sada ne moze ili tesko moze, plus moze me neko i napast.
Samo se svadzamo, a sve zbog para. Jer ih nemamo.
-
PM72
#364 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
muha_sa wrote:ne se sekirat
Što bi rek'o Josip Pejaković - biće nam gore za naše dobro...
- animals
#365 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Imas primjer Venezuele, koja ima jednu od najveci rezervi nafte..Bluemore wrote:mislis da i kad bi "naftu" nasli da bi nam kao drustvu bilo boljerealna do boli wrote:Kada nadzemo naftu..vratice se kao i u Svedsku i Norvesku![]()
sudeci po prethodnom iskustvu kako sjebaju resurse kojih jos uvijek imamo itekako
i prodaju gotovinu pod veresiju, a sve puneci privatne racune...nesto mi naivno u takvo sta i povjerovat, iskreno
i gdje su..
siromastvo, ubistva , korupcija..
- muha_sa
#366 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
jebaji ga stariVizionar 1985 wrote:Ne moze da se ne sikiramo. Evo kod mene svi obolili i sad smo ostali bez primanja. A niko da pomogne i uleti malo, koliko toliko.muha_sa wrote:ne se sekirat
Razmisljam ovako bolestan da opet radim sto sam kao dijete radio. Ali to se tada moglo a sada ne moze ili tesko moze, plus moze me neko i napast.
Samo se svadzamo, a sve zbog para. Jer ih nemamo.
znaš ko je nama ugalj unosio i snijeg sa krovova skido i cistio
buduci inžinjeri, doktori, arhitekte.....................Vijecnica puna studenata, jagmili se ko ce rintat
nikad nije bilo nešto na zovegu--nema ni danas
-
detroit-mercy
#367 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ne nestaju samo mali biznisi, nestaje i trziste isto tako. Nije isto prodavati u zemlji od 2 miliona i od 7 miliona. Gubis ljudski capital, koliko ces biti interesantan stranim ulagacima ako imas problema sa random snagom. Da ne pricamo o punjenju fondova, strukturi stanovnista i td.Bluemore wrote:upravo tako, tako da dabogda bude sta od "povecanja cijene radne snage"purgatorio wrote:To je problem, mali biznisi nestaju a oni su ti koji trebaju da rastu i da se šire...Bluemore wrote: a ukupni efekat zatvaranja zanatske radnje-- znaci teoretski se povecava cijena
realno
- Bluemore
#368 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
uhhh hajd da ostanemo na balkanu radijeanimals wrote:Imas primjer Venezuele, koja ima jednu od najveci rezervi nafte..Bluemore wrote:mislis da i kad bi "naftu" nasli da bi nam kao drustvu bilo boljerealna do boli wrote:Kada nadzemo naftu..vratice se kao i u Svedsku i Norvesku![]()
i gdje su..
siromastvo, ubistva , korupcija..
- Bluemore
#369 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
ma to ti previse duboko ores saddetroit-mercy wrote:Ne nestaju samo mali biznisi, nestaje i trziste isto tako. Nije isto prodavati u zemlji od 2 miliona i od 7 miliona. Gubis ljudski capital, koliko ces biti interesantan stranim ulagacima ako imas problema sa random snagom. Da ne pricamo o punjenju fondova, strukturi stanovnista i td.Bluemore wrote:upravo tako, tako da dabogda bude sta od "povecanja cijene radne snage"purgatorio wrote:
To je problem, mali biznisi nestaju a oni su ti koji trebaju da rastu i da se šire...
jasno
- Sanjarko
#370 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Ma znam. Ali vani kad si bolestan, nezaposlen itd., i u ovakoj situaciji kao ja i moja porodica imas barem nesto a ovdje nista, i mozes se samo slikat. Jos malo doci cu u situaciju da se kriminalu okrenem. Do toga doslo.muha_sa wrote:jebaji ga stariVizionar 1985 wrote:Ne moze da se ne sikiramo. Evo kod mene svi obolili i sad smo ostali bez primanja. A niko da pomogne i uleti malo, koliko toliko.muha_sa wrote:ne se sekirat
Samo se svadzamo, a sve zbog para. Jer ih nemamo.život je borba
vazda bila
znaš ko je nama ugalj unosio i snijeg sa krovova skido i cistio![]()
buduci inžinjeri, doktori, arhitekte.....................Vijecnica puna studenata, jagmili se ko ce rintat![]()
nikad nije bilo nešto na zovegu--nema ni danas
- Matzan
#371 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
insomnia78 wrote:Ovo ni sa prosjecnim platama nije mogucevazi wrote:http://www.6yka.com/novost/129306/ovdje ... imi-u-alpe
Mladi iz BiH i regije najčešće odlaze u Njemačku u potrazi za boljim životom. Jedan od njih je i Boris Franjić, diplomirani ekonomista iz Kaknja, koji živi i radi u Štutgartu, a svoje utiske nakon godinu dana boravka i rada u ovoj zemlji podelio je na “Facebooku”.
- Danas je tačno godinu dana kako sam se preselio u Štutgart. Prekratko je to vrijeme da bi se napravilo bilo šta veliko, a ipak sasvim dovoljno vrijeme da se ucrta trasa za sigurnu i bezbrižnu budućnost. Sjećam se dobro te večeri prije odlaska. Prijatelji, oni najbolji, polako se okupljaju kod mene u kafiću. Niko ne fali, a nema niko ni viška, samo jedan nije bio tu, on živi u Sarajevu pa sam otišao do njega dan prije da mu javim da idem. Onako nepozvani dolaze sami od sebe, znaju dobro gdje će me pronaći. Došli da me isprate. A ja? Ja sam se osjećao kao da me ispraćaju na posljednji počinak, a ne u Njemačku.
Oni su nešto pričali cijelu noć, čisto da se nešto priča, i da mene malo zabave. Ja sam uglavnom ćutao znajući da ću rano ujutro u auto staviti 30 godina svog života, školovanja, fakulteta, rada, uspomena, truda, odricanja, 30 godina prijateljstava i tek pokoji odjevni predmet i krenuti sve ispočetka. Valjalo je tu noć preživjeti, kao i svaki onaj prijateljski zagrljaj i jak stisak, kao da te grle posljednji put i ne bi te pustili do ujutro… Pa onda na red dođu roditelji, majčine suze i otac koji se kobajagi dobro drži. E kad tu noć preživiš, dva puta trepneš, pogledaš na kalendar kad ono 20. septembar 2017. godine, shvatiš da je prošlo godinu dana kako živiš u Njemačkoj. E to je Njemačka. Mjesto gdje vrijeme brzo leti. I sve možeš napraviti, raditi i zaraditi samo ne možeš kupiti vrijeme. Kad malo mučneš glavom i analiziraš zašto je to tako, shvatiš da ti je ovdje ponuđeno toliko mogućnosti da ti treba bar 9 života kako bi petinu od njih iskoristio. Nije do vremena, nego je do mogućnosti.
U Bosni ih uglavnom nemaš, a i kad ti se ukaže prilika strahuješ ko će ti to sve pokvariti. Njemačka je zemlja bez straha i to je najveće bogatstvo koje nama Bosancima neko može ponuditi. Nemaš straha hoćeš li pronaći posao, a kamo li straha da li ćeš ga izgubiti. S vremenom kako napreduješ s jezikom samo ti se otvaraju nove mogućnosti i bolji poslovi. Nemaš straha da osnuješ porodicu. Jer dvoje u kući sa minimalnim platama može da plati stan i režije, hrane u izobilju, lijepo i novo neko prosječno auto, putovanje ljeti tri sedmice na Majorku, zimi na dvije sedmice na Alpe, te da se svaki vikend negdje izvedeš, neko jezero, roštilj uz prijatelje, park, zološki vrt, ili večera u restoranu. Reklo bi se da se živi ko’ nekad u Jugoslaviji.
Oni što sam ih ja upoznao jako su susretljivi i ljubazni, spremni su pomoći, drže do porodice, i nisu cicije u kafani. Postoje i oni neki drugi Nijemci, da budem iskren o njima sam samo čuo, al ih kao takve nisam upoznao. E ko ima smisla za privatni biznis i hoće da se bavi time, to je već druga priča. Kažu da šira regija ovog grada obuhvata negde oko 3,5 miliona stanovnika koji većinom rade u “Mercedesu”, “Porscheu” i “Boschu” ili nekoj manjoj firmi koja se opet naslanja na ova tri giganta. Veliko tržište, mnogo novca u opticaju, naplata brza, kompenzacije skoro da i nema. Potrebno je malo sluha za biznis, lijepa ideja, određena količnina početnog kapitala i mogu se čuda napraviti. I sve je to ok, al onda na red dođe ljubav prema zavičaju. Sve te nešto dole opet vuče.
Iako si stekao već ovdje puno poznanstava, poneko prijateljstvo, fale ti prijatelji s kojima si odrastao, gimnaziju ili fakultet završio, prijatelji s kojima si radio. Kreneš u Bosnu, onako već u Sloveniji srce ti jako lupa dok vrtiš one radio stanice i slušaš emisije koje prilično razumiješ.
Kad već dođeš u Bosnu nakon tri sata shvatiš zašto si otišao u Njemačku.
Shvatiš da ti ne nedostaje Bosna kao sistem, nego Bosna u smislu tvojih prijatelja. I najradije bi ih sve natrpao u jedan veliki autobus i doveo sebi. I kad bih to uradio…pitanje koliko bi mi Bosna nedostajala.
Usput, to i pokušavam. Pokušavam ih nagovoriti da dođu kod mene živjeti, da se presele. Nisu zaslužili da žive u neizvjesnosti, da im neko vrijeđa inteligenciju. Nisu zaslužili da ih neko dijeli, jer nisu tako odgojeni. Njemačka je država za njih, država u kojoj kao svog zemljaka prepoznaješ svakog onog ko je rođen od Bugarske do Beča. E sad zamislite koliko je ovakvih kao ja koji pokušavaju sve svoje drugove dovesti u Njemačku. Ko će ostati dole živjeti? Ostaće neko, al sve manje i manje onih ljudi s kojima sam ja tu državu vidio prosperitetnom.
Nažalost!!! - napisao je Boris Franjić na Facebooku.
Možda nosi paradajz, paštete i nareske na Majorku.
-
Rizvan
#372 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Šta fali da padnemo na 3 miliona stanovnika, naravno ne možemo vječno gubiti stanovništvo, doći će trenutak kada će trebati stabilizirati brojku, ali o tome neka razmišljaju generacije tamo neke 2030 i dalje, neka uvoze imigrante, povećavaju rodnost... Ono što je trenutna situacija, je da imamo pola miliona nezaposlenih, stotine hiljada ljudi koji ne zarađuju, na teret su društva. I oni i društvo bi imali više koristi da emigriraju, nego što sjede ovdje. Gledano iz demografske perspektive, sada je vrijeme za iseljavanje, jer imamo brojnu generaciju rođenu osamdesetih koja je nezaposlena i ako u narednim godinama ne dođe do nekog masovnog zapošljavanja (što je malo vjerovatno) i migracija, može nam se deseti da za desetak godina kada na tržište rada dođu malobrojne generacije rođene 2000-tih, imamo mali kontigent radno sposobnog stanovništva, i masu nezapošljivih u četrdesetim i pedesetim godinama života.detroit-mercy wrote:Problem poredjenja iseljavanja danas sa iseljavanjima od prije 150 godina je u prirodnom prirastaju. Prije 150 godina, velicina familije je bila od 6-10 osoba, kako na Istoku tako i na Zapadu. Danas, familja je u prosjeku 3je. Na nas negativni PP dodas iseljavanje i dobijes katastrofu. Prije 150 godina si mogao dozvoliti taj luksuz da izgubis 25-30% stanovinstva, par generacija i nadomjesti se. Kako ce se to stanovnistvo nadomjestiti danas kada je trend smanjenja familije ireverzibilan.Gojeni H wrote:Skoro isti slucaj sa Norvezanima i Fincima i njihovim doseljavanjem u Ameriku. Norvezane se moze optuzivati da su gdje su zbog nafte, ali sta reci za Fince?stakasa wrote: 25% svedskog stanovnistva emigriralo u Ameriku prije nekih 150 godina. Nakon toga od jedne od najsiromasnijih zemalja u Evropi postali jedna od najbogatijih. Uz dozu srece naravno. Ali eto i to moze
Još jedna stvar, zbog rata i masovnog iseljavanja u periodu 1992 - 1996, generacija rođenih 40 -tih, 50 -tih i 60 -tih, mi se nećemo u narednim godinama tako dramatično suočavati sa starenjem stanovništva. Tako da ako je ikad u poslijeratnoj BiH bilo vrijeme za iseljavanje, TO JE SADA.
- vazi
#373 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
a ovog zlatnog momka niko ne pogleda
vazi wrote:Neki se i vracaju ....
Dario Lončarević ima 18 godina i učenik je Druge gimnazije iz Sarajeva. Između ostalog, inicijator je "Fabrike Promjene", obrazovnog projekta usmjerenog ka razvoju građanskog angažiranja mladih u Bosni i Hercegovini i čovjek koji ima zanimljivu životnu priču. Rođen je u Italiji, a prije mjesec dana postao je državljanin BiH. Pogledajte razgovor.
http://ba.n1info.com/a223852/Video/Info ... pasos.html
- mirsek
#374 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Evo napokon se slazem sa Insomnijom.insomnia78 wrote:Salu na stranu. Dvoje i sa minimalnim platama mogu lijepo zivjeti. Ali sad neka preseravanja tipa Majorka, Alpe, novo auto i izlazak svaki vikend odmah zaboravite. To je u rangu obih sto su za 11 mjeseci naucili jezik preko interneta, nasli poslove iz struke, vratili dugove, uzeli auto... To su bajkice
Ono sto je nabrojao ne moze se imati sa dvije minimalne plate koje su oko 1000 eura, jedino ako nije mislio na 2 minimalne plate u njihovoj struci.
Sa 2 plate od 1500 eura se vec moze imati ono sto je nabrojao, nategnuto ali moguce.
- Sanjarko
#375 Re: Od 2013. godine do danas iz BiH iselilo 150 hiljada ljudi
Sto lazes, svjesno ili nesvjesno. Kako mogu biti teret kada im drustvo ne daje nista. Ja sam i nezaposlen i bolestan i socijalni slucaj i nikada ni marke ni dinara, nista od drustva nisam dobio. A drustvo i drzava su mene gulili za porez citav zivot od ono malo para sta mi je neko poklonio.Rizvan wrote:Ono što je trenutna situacija, je da imamo pola miliona nezaposlenih, stotine hiljada ljudi koji ne zarađuju, na teret su društva. I oni i društvo bi imali više koristi da emigriraju, nego što sjede ovdje.
Teret su vam politicari, sluzbenici drzavni itd., najvise imucni a ne nezaposleni. Pogotovo su vam teret ovi koji sve pokradose. Uvijek im malo.