hAZNADAR wrote:
Kao sto sam i mislio - tvoja ekspertiza o vjerama se svodi na stereotipe. I naravno politicki fokus gdje ne primjecujes tihu vecinu muslimana koja prakticizira vjeru privatno i savrseno funkcionise u drustvu.
Tradicija je mnogo vise od folklora i tradicija je dakako stil zivota. Radi se o razlicitim podnebljima i civilizacijama. Isto su "problematicni" i krscani sa B.I. koje samo po krunici mozes razlikovati od zemljaka muslimana. Takodjer i Balkanci nemuslimani, Indijci,.... docim su muslimani i to vjernici iz BiH, Malezije, Indonezije,... upravo zbog svoje kulture i tradicije bolje integrisani u zapadne norme.
Tradicija nije samo kod ljudi vec i u institucijama pa tako po defaultu na zapadu imas upis djece u crkvene knjige, porez crkvi, zakletve na Bibliju, krscanstvo kao obavezni ptedmet u skoli, vjerski praznici neradni,...
Itd.
Zao mi je ali svojim nastupom ipak dokazujes da si islamofob. Sto naravno ne znaci da si los, svjesno o interesno nabrijan, pun mrznje, fasista,... Islamofobija je u 99% slucajeva nesvjesna i resultat neupucenosti, medijskog ispiranja i stereotipa. Paradoksalno je da svi su svi nesvjesni islamofobi ubjedjeni da su kosmopoliti, multiekulturalni, tolerantni,... a padnu redovno na razlicitim arsinima.
Vjerovatno imam fobiju, ne samo od Islama, nego od svi religija..
Ne praktikujem ni jednu..
ali ne mrzim nikoga, niti mi smeta necija religioznost, dok je u mjeri..
ostalo mi je to iz djetinjstva, jer moji su bili religiozni, kao i svi tada..
nije to nista lose, ako ima granice..
ali imam fobiju, od onih ljudi koji bi da uvedu mrak opet,
i ovdje pricam o zapadu, jer tamo zivim..
Ako samo se osvrnemo na Islam, onda on ima sva prava i svako ima
pravo da ga upraznjava..imas dzamije, imas sva potrebna mjesta za molitvu..
i sta je problem onda..
problem nastaje , kad nekome pocne smetati svinjetina u vrticima,
pa dolaze prijedlozi da se izbaci iz jelovnika, jer smeta muslimanima..
pa imas piletinu, pa kome se svidja jedi piletinu, kome ne nek jede svinjetinu..
o tome pricam..znaci izbaci svinjetinu, jer smeta muslimanima..
to agresivno nametanje Islama ne podrzavam..
I nije stvar o vecini muslimana, koji zive i ponasaju se normalno, vec o manjini koji bi uveli
Islam kao neku odrednicu na zapadu..