Na kojem profilu je ovo,gdje si vidio to?cyprus wrote:Nije baš da je šala, ali eto...
Šale na račun feministkinja i ljevičara
- HAVANA
#351 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
- HAVANA
#352 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Jao nisam ovu nasao ali druge da...na ovoj fgr.
I prvi na koga udarim na komentarima ,moja generacija, tenkre klasicni,sleper horsa kroz venu provuko i sad on nesta vazi...Dosò tobe.A jok,tenkre bio,tenkre osto.Samo mu se gudra drugacije zove.
- Sara03
#353 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Vox - Ljevičarskodesničarska BH magazaHAVANA wrote:Na kojem profilu je ovo,gdje si vidio to?cyprus wrote:Nije baš da je šala, ali eto...
- Sara03
#354 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Kada bi se radilo o većini, ni takav ishod ne bi izostao, bar u određenoj mjeri. Al' pošto se, kako reče, radi o tamo nekom... Dakle, golema je razlika između nekolicine i većine, a koja je (pretpostavljam) prouzročila da se osoba kojoj si replicirao, više ne izjašnjava kao Bošnjak, iz razloga koje je naveo. Vjerujem i da nije jedini.escobar__ wrote:Priče za malu djecu...tranquil wrote:Nije tema, ali upravo ovo forsiranje izjednačavanja Bošnjaka i muslimana me je na kraju "poguralo" da se više ne osjećam kao Bošnjak, i da se na popisu i nakon njega izjašnjavam kao neopredijeljen.Mohamad Sissoko wrote:Prije bih rekao da je ovo![]()
I lakše se osjećam. A nisam čak ni ljevičar. Što se mene tiče, samo neka nastave, treba nam ovakvih emisija.
To isto k'o kad bi Švabo rek'o od danas više nisam Nijemac jer tamo neki Nijemci izjednačavaju nešto ili su Nacisti. Niđe veze.
- tranquil
#355 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Niđe veze je zapravo poređenje nacizma i islama u kontekstu identiteta osobe. Nacizam je politički pokret, bošnjaštvo i islam bi trebali biti dio identita. Iako neko vrijeme bez religijskog opredjeljenja, izjašnjavao sam se kao Bošnjak, ali taj identitet se u javnosti stalno vezivao za islam, što me je činilo autsajderom unutar vlastite grupe, ali sam neko vrijeme to trpio. Vrhunac ovoga je bio period pred popis kada su agitatori koji misle da bolje znaju od drugih kako bi se ovi trebali izjasniti, agresivno išli u kampanju preko društvenih medija da se treba izjašnjavati kao musliman i Bošnjak. Pogledaj samo ovaj screenshot, a pred popis je bilo sto puta gore. Bilo je jasno da te ljude boli đon za mene, da me ionako ne smatraju dijelom svoje grupe, da je to zabava na koju nisam pozvan i na kojoj se svakako ne bih osjećao ugodno, i shvatio sam da su u pravu i da je najbolje da se više ne trudim ni uklopiti niti objašnjavati da i nereligiozna osoba može biti Bošnjak.escobar__ wrote:Priče za malu djecu...tranquil wrote:Nije tema, ali upravo ovo forsiranje izjednačavanja Bošnjaka i muslimana me je na kraju "poguralo" da se više ne osjećam kao Bošnjak, i da se na popisu i nakon njega izjašnjavam kao neopredijeljen.Mohamad Sissoko wrote:Prije bih rekao da je ovo![]()
I lakše se osjećam. A nisam čak ni ljevičar. Što se mene tiče, samo neka nastave, treba nam ovakvih emisija.
To isto k'o kad bi Švabo rek'o od danas više nisam Nijemac jer tamo neki Nijemci izjednačavaju nešto ili su Nacisti. Niđe veze.
Ali izvoli, nastavi objašnjavati kako znaš moje motive bolje od mene.
-
Mohamad Sissoko
- escobar__
#357 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Mene tvoji motivi ne zanimaju niti te ubjeđujem u bilo šta - izjasni se kako ti je ćejf, tvoje demokratsko pravo.tranquil wrote:Niđe veze je zapravo poređenje nacizma i islama u kontekstu identiteta osobe. Nacizam je politički pokret, bošnjaštvo i islam bi trebali biti dio identita. Iako neko vrijeme bez religijskog opredjeljenja, izjašnjavao sam se kao Bošnjak, ali taj identitet se u javnosti stalno vezivao za islam, što me je činilo autsajderom unutar vlastite grupe, ali sam neko vrijeme to trpio. Vrhunac ovoga je bio period pred popis kada su agitatori koji misle da bolje znaju od drugih kako bi se ovi trebali izjasniti, agresivno išli u kampanju preko društvenih medija da se treba izjašnjavati kao musliman i Bošnjak. Pogledaj samo ovaj screenshot, a pred popis je bilo sto puta gore. Bilo je jasno da te ljude boli đon za mene, da me ionako ne smatraju dijelom svoje grupe, da je to zabava na koju nisam pozvan i na kojoj se svakako ne bih osjećao ugodno, i shvatio sam da su u pravu i da je najbolje da se više ne trudim ni uklopiti niti objašnjavati da i nereligiozna osoba može biti Bošnjak.
No osvrnuo sam se na komentar čisto iz razloga što sam Bošnjak i nemusliman. Mogu razumjeti to što govoriš jer je manje-više tačno ali odricanje od vlastitog identiteta zbog toga ne. Ti (ili mi, Bošnjaci nemuslimani) upravo i jesmo oni koji tom izjednačavanju trebaju i moraju stati u kraj, a ne odreći se komplet identiteta zbog toga.
Je li ti zamislivo da se jedan Srbin odrekne srpskog identiteta zato što je čitav haman pa izgrađen na pravoslavlju i usko je vezan za isto, sigurno ne manje nego je islam dio bošnjačkog identiteta?
- tranquil
#358 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Pod sličnim okolnostima, da. Mada kod njih nisam vidio ovako snažnu kampanju izjednačavanja etničke i religijske pripadnost kao ova pred popis o kojoj pričam, tako da su kod njih okolnosti ipak drugačije. Možda ima veze sa tim što je identitet Bošnjaštva još mlad. Meni su rekli da sam Bošnjak (i ja sam to tada prihvatio) kada sam imao 16 godina. Nove generacije možda neće imati ovakve dileme jer će im etnička pripadnost biti jasna od rane mladosti. I onda će vjerovatno biti manje potrebne ovakve glupe kampanje. Ja sam dovoljno star da vidim da je taj identitet samo stvar konsenzusa unutar grupe u jednom trenutku u historiji, i da se svodi na izjašnjavanje a ne na nešto ugrađeno rođenjem. Bio sam Musliman a, onda Bošnjak, bez promjene suštine. Upravo iz tih razloga sam danas "neopredijeljen" a ne Bosanac ili nešto treće. Privremena identifikacija sa tek stvorenom (ili hajmo preciznije reći uskrsnulom) odrednicom za grupu mi je pomogla da vidim da su sve te oznake samo... oznake. Ja sam uvijek isti ja bez obzira na to da li pričam okolo da sam Musliman, Bošnjak ili ništa od toga. Ja imam svoj identitet bez obzira na izjašnjavanje. I onda se na kraju svodi na to da li želim ili ne želim biti dio te statistike. Priznajem da te oznake postoje, i da su svi slobodni da se izjašnjavaju kako žele, ali želim da se moja nezainteresovanost s tim oznakama ne tretira kao priča za malu djecu. Upravo je rano usađivanje ovih oznaka u identitet "priča za malu djecu", doslovno.escobar__ wrote:Mene tvoji motivi ne zanimaju niti te ubjeđujem u bilo šta - izjasni se kako ti je ćejf, tvoje demokratsko pravo.tranquil wrote:Niđe veze je zapravo poređenje nacizma i islama u kontekstu identiteta osobe. Nacizam je politički pokret, bošnjaštvo i islam bi trebali biti dio identita. Iako neko vrijeme bez religijskog opredjeljenja, izjašnjavao sam se kao Bošnjak, ali taj identitet se u javnosti stalno vezivao za islam, što me je činilo autsajderom unutar vlastite grupe, ali sam neko vrijeme to trpio. Vrhunac ovoga je bio period pred popis kada su agitatori koji misle da bolje znaju od drugih kako bi se ovi trebali izjasniti, agresivno išli u kampanju preko društvenih medija da se treba izjašnjavati kao musliman i Bošnjak. Pogledaj samo ovaj screenshot, a pred popis je bilo sto puta gore. Bilo je jasno da te ljude boli đon za mene, da me ionako ne smatraju dijelom svoje grupe, da je to zabava na koju nisam pozvan i na kojoj se svakako ne bih osjećao ugodno, i shvatio sam da su u pravu i da je najbolje da se više ne trudim ni uklopiti niti objašnjavati da i nereligiozna osoba može biti Bošnjak.
No osvrnuo sam se na komentar čisto iz razloga što sam Bošnjak i nemusliman. Mogu razumjeti to što govoriš jer je manje-više tačno ali odricanje od vlastitog identiteta zbog toga ne. Ti (ili mi, Bošnjaci nemuslimani) upravo i jesmo oni koji tom izjednačavanju trebaju i moraju stati u kraj, a ne odreći se komplet identiteta zbog toga.
Je li ti zamislivo da se jedan Srbin odrekne srpskog identiteta zato što je čitav haman pa izgrađen na pravoslavlju i usko je vezan za isto, sigurno ne manje nego je islam dio bošnjačkog identiteta?
Ti porediš sebe sa Srbima, mene više zanimaju ljudi poput Richarda Feynemana, koji je, uz to što nije bio pripadnik judaizma, odbijao da se etnički izjašnjava kao Jevrej, upravo zato što je razumio kako te oznake funkcioniraju.
- escobar__
#359 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Možeš ti odbit da se takvim izjasniš ali to neće promijenit činjenicu da si Bošnjak - ili potičeš iz tog naroda. To nije poput religije gdje možeš birat da si danas musliman, sutra hindus, narod iz kog potičeš ne biraš. Sad je samo do tebe hoćeš li se i izjasnit kao pripadnik tog naroda ili ćeš ipak ostat neopredijeljen (ali i dalje suštinski BOšnjak, Bošnjanin, kako god..)tranquil wrote:Pod sličnim okolnostima, da. Mada kod njih nisam vidio ovako snažnu kampanju izjednačavanja etničke i religijske pripadnost kao ova pred popis o kojoj pričam, tako da su kod njih okolnosti ipak drugačije. Možda ima veze sa tim što je identitet Bošnjaštva još mlad. Meni su rekli da sam Bošnjak (i ja sam to tada prihvatio) kada sam imao 16 godina. Nove generacije možda neće imati ovakve dileme jer će im etnička pripadnost biti jasna od rane mladosti. I onda će vjerovatno biti manje potrebne ovakve glupe kampanje. Ja sam dovoljno star da vidim da je taj identitet samo stvar konsenzusa unutar grupe u jednom trenutku u historiji, i da se svodi na izjašnjavanje a ne na nešto ugrađeno rođenjem. Bio sam Musliman a, onda Bošnjak, bez promjene suštine. Upravo iz tih razloga sam danas "neopredijeljen" a ne Bosanac ili nešto treće. Privremena identifikacija sa tek stvorenom (ili hajmo preciznije reći uskrsnulom) odrednicom za grupu mi je pomogla da vidim da su sve te oznake samo... oznake. Ja sam uvijek isti ja bez obzira na to da li pričam okolo da sam Musliman, Bošnjak ili ništa od toga. Ja imam svoj identitet bez obzira na izjašnjavanje. I onda se na kraju svodi na to da li želim ili ne želim biti dio te statistike. Priznajem da te oznake postoje, i da su svi slobodni da se izjašnjavaju kako žele, ali želim da se moja nezainteresovanost s tim oznakama ne tretira kao priča za malu djecu. Upravo je rano usađivanje ovih oznaka u identitet "priča za malu djecu", doslovno.escobar__ wrote:Mene tvoji motivi ne zanimaju niti te ubjeđujem u bilo šta - izjasni se kako ti je ćejf, tvoje demokratsko pravo.tranquil wrote:Niđe veze je zapravo poređenje nacizma i islama u kontekstu identiteta osobe. Nacizam je politički pokret, bošnjaštvo i islam bi trebali biti dio identita. Iako neko vrijeme bez religijskog opredjeljenja, izjašnjavao sam se kao Bošnjak, ali taj identitet se u javnosti stalno vezivao za islam, što me je činilo autsajderom unutar vlastite grupe, ali sam neko vrijeme to trpio. Vrhunac ovoga je bio period pred popis kada su agitatori koji misle da bolje znaju od drugih kako bi se ovi trebali izjasniti, agresivno išli u kampanju preko društvenih medija da se treba izjašnjavati kao musliman i Bošnjak. Pogledaj samo ovaj screenshot, a pred popis je bilo sto puta gore. Bilo je jasno da te ljude boli đon za mene, da me ionako ne smatraju dijelom svoje grupe, da je to zabava na koju nisam pozvan i na kojoj se svakako ne bih osjećao ugodno, i shvatio sam da su u pravu i da je najbolje da se više ne trudim ni uklopiti niti objašnjavati da i nereligiozna osoba može biti Bošnjak.
Ti porediš sebe sa Srbima, mene više zanimaju ljudi poput Richarda Feynemana, koji je, uz to što nije bio pripadnik judaizma, odbijao da se etnički izjašnjava kao Jevrej, upravo zato što je razumio kako te oznake funkcioniraju.
- supercali
#360 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
A bosanac ne moze biti?
- tranquil
#361 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
To sam i ja mislio prije 20 godina. Činjenica je, međutim, da je to stvar izjašnjavanja, dakle ipak poput religije. Prije popisa smo čak imali misionare. A činjenica je i to da, kao što Srbi ne mogu govoriti Bošnjacima da su "poturčeni Srbi", jer valjda Bošnjaci bolje znaju ko su, tako i ja bolje od tebe znam ko sam jaescobar__ wrote:Možeš ti odbit da se takvim izjasniš ali to neće promijenit činjenicu da si Bošnjak - ili potičeš iz tog naroda. To nije poput religije gdje možeš birat da si danas musliman, sutra hindus, narod iz kog potičeš ne biraš. Sad je samo do tebe hoćeš li se i izjasnit kao pripadnik tog naroda ili ćeš ipak ostat neopredijeljen (ali i dalje suštinski BOšnjak, Bošnjanin, kako god..)tranquil wrote:Pod sličnim okolnostima, da. Mada kod njih nisam vidio ovako snažnu kampanju izjednačavanja etničke i religijske pripadnost kao ova pred popis o kojoj pričam, tako da su kod njih okolnosti ipak drugačije. Možda ima veze sa tim što je identitet Bošnjaštva još mlad. Meni su rekli da sam Bošnjak (i ja sam to tada prihvatio) kada sam imao 16 godina. Nove generacije možda neće imati ovakve dileme jer će im etnička pripadnost biti jasna od rane mladosti. I onda će vjerovatno biti manje potrebne ovakve glupe kampanje. Ja sam dovoljno star da vidim da je taj identitet samo stvar konsenzusa unutar grupe u jednom trenutku u historiji, i da se svodi na izjašnjavanje a ne na nešto ugrađeno rođenjem. Bio sam Musliman a, onda Bošnjak, bez promjene suštine. Upravo iz tih razloga sam danas "neopredijeljen" a ne Bosanac ili nešto treće. Privremena identifikacija sa tek stvorenom (ili hajmo preciznije reći uskrsnulom) odrednicom za grupu mi je pomogla da vidim da su sve te oznake samo... oznake. Ja sam uvijek isti ja bez obzira na to da li pričam okolo da sam Musliman, Bošnjak ili ništa od toga. Ja imam svoj identitet bez obzira na izjašnjavanje. I onda se na kraju svodi na to da li želim ili ne želim biti dio te statistike. Priznajem da te oznake postoje, i da su svi slobodni da se izjašnjavaju kako žele, ali želim da se moja nezainteresovanost s tim oznakama ne tretira kao priča za malu djecu. Upravo je rano usađivanje ovih oznaka u identitet "priča za malu djecu", doslovno.escobar__ wrote:Mene tvoji motivi ne zanimaju niti te ubjeđujem u bilo šta - izjasni se kako ti je ćejf, tvoje demokratsko pravo.
- cyprus
-
Mohamad Sissoko
#363 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Ako fino pitaš, dobit ćeš odobrenje

- stakasa
#364 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Postoji li neka facebook stranica gdje ovi mongoloidi objavljuju ove slike?
- seln
#365 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
I sta je ovdje cudno? Ako nema u tu svrhu predvidjenog objekta, zajednicki namazi se mogu odrzavati drugdje, ali se mora dobiti dozvola.Mohamad Sissoko wrote:Ako fino pitaš, dobit ćeš odobrenje![]()
Ne postoji ni jedna civilizovana zemlja u kojoj je to drugacije.
- Gojeni H
#366 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
tranquil wrote:To sam i ja mislio prije 20 godina. Činjenica je, međutim, da je to stvar izjašnjavanja, dakle ipak poput religije. Prije popisa smo čak imali misionare. A činjenica je i to da, kao što Srbi ne mogu govoriti Bošnjacima da su "poturčeni Srbi", jer valjda Bošnjaci bolje znaju ko su, tako i ja bolje od tebe znam ko sam jaescobar__ wrote: ... suštinski BOšnjak, Bošnjanin, kako god..).
@escobar
Nekome se da ukazati na rupe u argumentu poredjenjem ... nekome ne moze ni poredjenjem, niti bilo cime na svijetu.
- tranquil
#367 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Gojeni H wrote:tranquil wrote:To sam i ja mislio prije 20 godina. Činjenica je, međutim, da je to stvar izjašnjavanja, dakle ipak poput religije. Prije popisa smo čak imali misionare. A činjenica je i to da, kao što Srbi ne mogu govoriti Bošnjacima da su "poturčeni Srbi", jer valjda Bošnjaci bolje znaju ko su, tako i ja bolje od tebe znam ko sam jaescobar__ wrote: ... suštinski BOšnjak, Bošnjanin, kako god..).
Ti nisi Bosnjak i tacka.
Ja poštujem tvoje opredjeljenje, poštuj i ti moje.
I tu se priča trebala završiti.
- insomnia78
- seln
#369 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Tako je!insomnia78 wrote:
Zati imamo Mesu Bazdarevica umjesto Mehmeda... a bivsi premijer se morao zvati Dzema umjesto Dzemal.
- insomnia78
#370 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Mislis Mécha?

Nisu tebi ove stvari najjasnije jel de? Ne kaze jiko da su to svi radili

Nisu tebi ove stvari najjasnije jel de? Ne kaze jiko da su to svi radili
- Connaisseur Karlin
#371 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
narod kao grupa iz perioda plemenksih zajednica ili narod u okviru Ustav-ne definicijeescobar__ wrote: Možeš ti odbit da se takvim izjasniš ali to neće promijenit činjenicu da si Bošnjak - ili potičeš iz tog naroda. To nije poput religije gdje možeš birat da si danas musliman, sutra hindus, narod iz kog potičeš ne biraš. Sad je samo do tebe hoćeš li se i izjasnit kao pripadnik tog naroda ili ćeš ipak ostat neopredijeljen (ali i dalje suštinski BOšnjak, Bošnjanin, kako god..)
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#372 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
obrazloženje nije tu da se čita.seln wrote:I sta je ovdje cudno? Ako nema u tu svrhu predvidjenog objekta, zajednicki namazi se mogu odrzavati drugdje, ali se mora dobiti dozvola.Mohamad Sissoko wrote:Ako fino pitaš, dobit ćeš odobrenje![]()
Ne postoji ni jedna civilizovana zemlja u kojoj je to drugacije.
- Edin H.
#373 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Pa sada da su ga raskrinkali za grb, jesu...cyprus wrote:Nije baš da je šala, ali eto...
- Gojeni H
#374 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
Tako je.tranquil wrote:
![]()
Ja poštujem tvoje opredjeljenje, poštuj i ti moje.
I tu se priča trebala završiti.
- Gojeni H
#375 Re: Šale na račun feministkinja i ljevičara
seln wrote:Tako je!insomnia78 wrote:.
Zati imamo Mesu Bazdarevica umjesto Mehmeda... a bivsi premijer se morao zvati Dzema umjesto Dzemal.
"Potičem iz muslimanske porodice iz Bosne, a po nacionalnoj pripadnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog jezika… Nije, zato, slučajno što ovo pismo upućujem Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, sa izričitim zahtevom da se ono smatra punovažnim autobiografskim podatkom".
http://www.kurir.rs/zabava/pop-kultura/ ... -secanjima
Narod se po inerciji povodi za elitama. Kada su "elitni" Mehmedi i Mehmedalije postali Mese i Makovi, onda malom dijelu obicnog naroda nije ostalo nista drugo do da spasavaju sto se spasiti moze.
Akademika Filipovica treba postovati vise nego ikada.