Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Hafis

#351 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

svi u napad wrote: Sto se tice Hafisa i kompanije kao i sjeverno-istocne brace ni oni nemaju nikakvu politiku. Iako Hafis i kompanija misle da su Europejci i samim tim pametniji i ljepsi volio bih cuti kakva je to njihova politika. To sto Covke i Milokrad imaju od politike je samo "pripajanje maticama" .
To je ta mantra kojom se maskiraju neprikrivene težnje većinskog nacionalizma u ovoj državi.
Za svako tvoje ukazivanje na određeni problem, ja ću te stalno ću te okrivljavati za nekakve želje za odvajanje i pristupanje matici.

Daj mi samo jedan primjer, ali ono baš kvalitetan i konkretan primjer političkog djelovanja iz kojeg ti očitavaš želju za odvajanjem i pripajanjem matici R Hrvatskoj.
Je li ti postojanje evidentnog političkog razmimozilaženja u modalitetima etničkog zastupanja u političkom funkcioniranju u BiH primjer nekakvih separatističkih težnji?
U stvari, hajdemo jedan primjer separatističkih tendencija na sunce da ga vidimo? Normalno, iz ove decenije.
¤ jelena ¤

#352 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ¤ jelena ¤ »

Point. wrote: Brato juznjacko-servski, pa zar treba objasnjavati o kakvom hinjskom prijedlogu je zapravo rijec? Zalazem se da se preispita status konstitutivnosti juznoservskog naroda, jer sa 9%-10% nije bas da ste u poziciji da namecete stvari. Takodjer predlazem da konacno zavrsite sa ovom saradom i utopite se u bratski bosanskosrpski narod kako i dolikuje, jer ste vaistinu ruski igrac. Eto, na stolu je jos jedan prijedlog.
A po kojoj logici je neko, ko konstituiše ŠveCku, Njemačku, Austriju...i tome slično....a u Bosnu dođe ko turista na mjesec dana u godini...uopšte pozvan da se zalaže za bilo šta što se tiče 365-odnevne konstitutivnosti Bosne i Hercegovine - godišnje?

Predlažem da preispispitaš poziciju iz koje bilo šta predlažeš, pažljivo gledajući u kartu Evrope...ili svijeta...i to svakodnevno.

Idi u teretanu, džogiraj, vozi biciklo, čitaj za promjenu nešto pametno, roštiljaj, kreči svoju kuću u Bosni, hobluj parket, prefarbaj stolariju, popravi krov i promijeni pločice, a konstitutivnost ove države ostavi onima koji u njoj žive, rade i djecu vaspitavaju 365 dana u godini!

I sad fino pređi za drugi sto, jer na ovom, za konstruktivne prijedloge, više mjesta nema. :kiss:

:roll:
bh.tornjak

#353 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by bh.tornjak »

sve lijepo objasnjeno...

Ne zanemarujuci i ne negirajuci realne probleme koje BH Hrvati, kao jednako i ostali narodi u BiH danas imaju, vrlo je važno istaci da objektivno stanje nije niti približno toliko loše koliko se može zakljuciti iz izjava Gosp. Ljubica, i da BH Hrvati itekako uživaju jednakopravan, pa ponegdje i bolji status nego brojniji Bošnjaci.

Institucionalna pozicija i bošnjackog i hrvatskog naroda u entitetu BiH RS je izuzetno teška i u tome se se šira javnost može složiti sa Gosp Ljubicem. Što se Federacije BiH tice, kao i nivoa vlasti Države BiH, stanje se najbolje može spoznati na konkretnim pitanjima.

Navedimo samo neke primjere i više nego velike zastupljenosti BH Hrvata u politickom i društvenom sistemu BiH:

1. U Vojsci BiH BH Hrvati imaju cca. 19 % zastupljenosti što za cetvrtinu nadilazi broj popisanih Hrvata u državi (po novom popisu bi ih trebalo biti 15 %).

2. U Vladi Federacije BiH BH Hrvati imaju 43 % zastupljenosti, što je više od duplo više nego popisani broj Hrvata.

3. Na nivou Države BiH BH Hrvati su zastupljeni sa 33 % tj. dvostruko više nego što ih ima na popisu na terenu BiH.

4. BH Hrvati su potpuni gospodari svoje sudbine u 26 opcina Federacije BiH na lokalnom nivou, a vode glavnu rijec u 3 kantona FBiH, dok su u 2 kantona ravnopravni politicki subjekt Bošnjacima. Dakle, u 3 kantona uživaju potpunu policijsku, sudsku i svaku drugu autonomiju.

Bošnjaci ne kontroliraju privatni kapital hrvatskih poduzetnika, niti nacin na koji lokalna i kantonalna administracija investira novac poreskih obveznika.

Sav uspjeh i neuspjeh napretka, ostanka ili odlaska BH Hrvata se nalazi u rukama njih samih, odn. njihove politicke elite.

5. U fiskalnom vijecu BiH su BH Hrvati zastupljeni sa 3 predstavnika ili 50 % clanova, gotovo 5 puta više nego su zastupljeni u stanovništvu BiH. BH Hrvati se možda najviše od svih pitaju za finansije u BiH. Da je to tako, pokazuje primjer hrvatske ministrice financija BiH Jelke Milicevic koja je prilagodila koeficijente raspodjele prihoda kantona i opcina na nacin koji je povoljan za opcine i kantone sa hrvatskom vecinom, a da se ta prilagodba nije napravila na drugim poljima poput smanjenja broja pripadnika Vojske BiH hrvatske nacionalnosti na 15 %.

6. BH Hrvati imaju 5 lokalnih i regionalnih TV stanica, 25 radio stanica, 15 lokalnih i 2 dnevne novine, dok u isto vrijeme vecinom ne ucestvuju u placanju BH državne RTV pretplate, a cak i kad bi je placali ne bi imali više 15 % udjela u BHT-u odn. 20 % udjela u FTV što ih ne kvalificira za zaseban kanal na hrvatskom jeziku uz nemanje zasebne upravne jedinice koju bi pokrivao doticni kanal. Troškove hrvatskog TV kanala bi morali snositi bošnjacki pretplatnici, što jednostavno nije moguce i nije prihvatljivo.

7. U BiH djeluju 94 hrvatske osnovne škole, 47 hrvatskih srednjih škola, jedan privatni i jedan državni hrvatski univerzitet.
Last edited by bh.tornjak on 09/09/2017 11:32, edited 1 time in total.
Hafis

#354 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Valjda on iz Hamerike ima bolji pregled situacije.
Point.

#355 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Hafis wrote: Brate sjevernoturkijski. Ti mi ne odgovori na glavno pitanje - kako dalje? Imamo problem s presudom Ustavnog suda i nikakvo internetsko pokazivanje prašinarskih ćuna neće ga riješiti. Uostalom, tebe ionako zaboli ćuna pošto i ne živiš ovdje, tako da tvoje mišljenje nikoga i ne zanima.

Vezano za tu vašu prašinarsku dječiju mantru o konstitutivnosti, hajde da se cspusatima na taj infantilni nivo:
Znači moj dragi sjevernoturkijski brate u tuđini: TKO, GDJE i NA KOJI NAČIN se mora zauzeti za preispitivanje konstitutivnosti najstarijeg BiH naroda?

Samo mi nemoj reći da će se opet nekakva pisma slati u EU od kojekavih zamjenika predsjedavajućih ili od skupine ''BiH parlamentaraca'', glede i u svezi nepravedne konstitutivnosti Hrvata u BiH.

Pa brato moj juznjacko-servski, predlozio sam ti kako dalje rodjace. Ukinuti konstitutivnost Hrvatima, dati vam status nacionalne manjine ili da se utopite u bratski servski narod, ipak mislim da je posteno da tu birate sta vam vise pase. Krenuti odatle brato, sve po zasluzi i procentima.
Hafis

#356 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Point. wrote:
Hafis wrote: Brate sjevernoturkijski. Ti mi ne odgovori na glavno pitanje - kako dalje? Imamo problem s presudom Ustavnog suda i nikakvo internetsko pokazivanje prašinarskih ćuna neće ga riješiti. Uostalom, tebe ionako zaboli ćuna pošto i ne živiš ovdje, tako da tvoje mišljenje nikoga i ne zanima.

Vezano za tu vašu prašinarsku dječiju mantru o konstitutivnosti, hajde da se cspusatima na taj infantilni nivo:
Znači moj dragi sjevernoturkijski brate u tuđini: TKO, GDJE i NA KOJI NAČIN se mora zauzeti za preispitivanje konstitutivnosti najstarijeg BiH naroda?

Samo mi nemoj reći da će se opet nekakva pisma slati u EU od kojekavih zamjenika predsjedavajućih ili od skupine ''BiH parlamentaraca'', glede i u svezi nepravedne konstitutivnosti Hrvata u BiH.

Pa brato moj juznjacko-servski, predlozio sam ti kako dalje rodjace. Ukinuti konstitutivnost Hrvatima, dati vam status nacionalne manjine ili da se utopite u bratski servski narod, ipak mislim da je posteno da tu birate sta vam vise pase. Krenuti odatle brato, sve po zasluzi i procentima.
Ali brate sjevernoturski u tuđini, ne reče na koji način ukinuti konstitutivnost?
Evo i ja bih da su mirovine ljudima ovdje po 2500 KM.
Hajde sada ti neku želju.
svi u napad

#357 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by svi u napad »

Hafis napisa: "U stvari, hajdemo jedan primjer separatističkih tendencija na sunce da ga vidimo? Normalno, iz ove decenije."
Trebam li sta dalje pisati i odgovarati. Iskreno sam mislio da si ti ozbiljniji forumas sa kojim se moze voditi kakva takva diskusija. Bolje bi bilo da si napisao od sutra. Vjerodostojnije bi bilo ili mozda grijesim? Ha ha ha ha iz ove decenije!!!! Ovo me je zaista ubilo i povlacim se jer na ovakav argument niko nema prava na bilo kakav odgovor. Ziv i zdrav mi bio.
Streptokok

#358 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Streptokok »

Hafis wrote: Ali brate sjevernoturski u tuđini, ne reče na koji način ukinuti konstitutivnost?
Evo i ja bih da su mirovine ljudima ovdje po 2500 KM.
Hajde sada ti neku želju.
doći će i to na dnevni red, mislim na kontitutivnost. bitno je jasno definisati cilj.
Hafis

#359 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

bh.tornjak wrote:sve lijepo objasnjeno...

Ne zanemarujuci i ne negirajuci realne probleme koje BH Hrvati, kao jednako i ostali narodi u BiH danas imaju, vrlo je važno istaci da objektivno stanje nije niti približno toliko loše koliko se može zakljuciti iz izjava Gosp. Ljubica, i da BH Hrvati itekako uživaju jednakopravan, pa ponegdje i bolji status nego brojniji Bošnjaci.

Institucionalna pozicija i bošnjackog i hrvatskog naroda u entitetu BiH RS je izuzetno teška i u tome se se šira javnost može složiti sa Gosp Ljubicem. Što se Federacije BiH tice, kao i nivoa vlasti Države BiH, stanje se najbolje može spoznati na konkretnim pitanjima.

Navedimo samo neke primjere i više nego velike zastupljenosti BH Hrvata u politickom i društvenom sistemu BiH:

1. U Vojsci BiH BH Hrvati imaju cca. 19 % zastupljenosti što za cetvrtinu nadilazi broj popisanih Hrvata u državi (po novom popisu bi ih trebalo biti 15 %).

2. U Vladi Federacije BiH BH Hrvati imaju 43 % zastupljenosti, što je više od duplo više nego popisani broj Hrvata.

3. Na nivou Države BiH BH Hrvati su zastupljeni sa 33 % tj. dvostruko više nego što ih ima na popisu na terenu BiH.

4. BH Hrvati su potpuni gospodari svoje sudbine u 26 opcina Federacije BiH na lokalnom nivou, a vode glavnu rijec u 3 kantona FBiH, dok su u 2 kantona ravnopravni politicki subjekt Bošnjacima. Dakle, u 3 kantona uživaju potpunu policijsku, sudsku i svaku drugu autonomiju.

Bošnjaci ne kontroliraju privatni kapital hrvatskih poduzetnika, niti nacin na koji lokalna i kantonalna administracija investira novac poreskih obveznika.

Sav uspjeh i neuspjeh napretka, ostanka ili odlaska BH Hrvata se nalazi u rukama njih samih, odn. njihove politicke elite.

5. U fiskalnom vijecu BiH su BH Hrvati zastupljeni sa 3 predstavnika ili 50 % clanova, gotovo 5 puta više nego su zastupljeni u stanovništvu BiH. BH Hrvati se možda najviše od svih pitaju za finansije u BiH. Da je to tako, pokazuje primjer hrvatske ministrice financija BiH Jelke Milicevic koja je prilagodila koeficijente raspodjele prihoda kantona i opcina na nacin koji je povoljan za opcine i kantone sa hrvatskom vecinom, a da se ta prilagodba nije napravila na drugim poljima poput smanjenja broja pripadnika Vojske BiH hrvatske nacionalnosti na 15 %.

6. BH Hrvati imaju 5 lokalnih i regionalnih TV stanica, 25 radio stanica, 15 lokalnih i 2 dnevne novine, dok u isto vrijeme vecinom ne ucestvuju u placanju BH državne RTV pretplate, a cak i kad bi je placali ne bi imali više 15 % udjela u BHT-u odn. 20 % udjela u FTV što ih ne kvalificira za zaseban kanal na hrvatskom jeziku uz nemanje zasebne upravne jedinice koju bi pokrivao doticni kanal. Troškove hrvatskog TV kanala bi morali snositi bošnjacki pretplatnici, što jednostavno nije moguce i nije prihvatljivo.

7. U BiH djeluju 94 hrvatske osnovne škole, 47 hrvatskih srednjih škola, jedan privatni i jedan državni hrvatski univerzitet.
Jebat ga kume. To ti je kad navaljujete na multietnično društvo i konstitutivnost na svakom pedlju.
Ne znam jesi li otac, ali kada imaš više djece, valjda jednako na njih raspoređuješ svu svoju ljubav, neovisno koje od njih ima više kilograma. Svi su ti isti i svi su ti jednaki u bilo čemu što im daješ.
Hafis

#360 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

svi u napad wrote:Hafis napisa: "U stvari, hajdemo jedan primjer separatističkih tendencija na sunce da ga vidimo? Normalno, iz ove decenije."
Trebam li sta dalje pisati i odgovarati. Iskreno sam mislio da si ti ozbiljniji forumas sa kojim se moze voditi kakva takva diskusija. Bolje bi bilo da si napisao od sutra. Vjerodostojnije bi bilo ili mozda grijesim? Ha ha ha ha iz ove decenije!!!! Ovo me je zaista ubilo i povlacim se jer na ovakav argument niko nema prava na bilo kakav odgovor. Ziv i zdrav mi bio.
Iskreno, nisam te ni primjetio u raspravi. Bojim se da nisam shvatio što si želio reći, valjda je do mene.
Ali ako se već povlačiš- svako dobro.
Point.

#361 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

¤ jelena ¤ wrote:
Point. wrote: Brato juznjacko-servski, pa zar treba objasnjavati o kakvom hinjskom prijedlogu je zapravo rijec? Zalazem se da se preispita status konstitutivnosti juznoservskog naroda, jer sa 9%-10% nije bas da ste u poziciji da namecete stvari. Takodjer predlazem da konacno zavrsite sa ovom saradom i utopite se u bratski bosanskosrpski narod kako i dolikuje, jer ste vaistinu ruski igrac. Eto, na stolu je jos jedan prijedlog.
A po kojoj logici je neko, ko konstituiše ŠveCku, Njemačku, Austriju...i tome slično....a u Bosnu dođe ko turista na mjesec dana u godini...uopšte pozvan da se zalaže za bilo šta što se tiče 365-odnevne konstitutivnosti Bosne i Hercegovine - godišnje?

Predlažem da preispispitaš poziciju iz koje bilo šta predlažeš, pažljivo gledajući u kartu Evrope...ili svijeta...i to svakodnevno.

Idi u teretanu, džogiraj, vozi biciklo, čitaj za promjenu nešto pametno, roštiljaj, kreči svoju kuću u Bosni, hobluj parket, prefarbaj stolariju, popravi krov i promijeni pločice, a konstitutivnost ove države ostavi onima koji u njoj žive, rade i djecu vaspitavaju 365 dana u godini!

I sad fino pređi za drugi sto, jer na ovom, za konstruktivne prijedloge, više mjesta nema. :kiss:

Gospodjo Jelena, u cijem selu se govori pasulj i sargarepa jel tako ono bi, ja razumijem Vasu potrebu da branite stavove vaseg juznog brata, sve u sklopu novootkrivene romanse izmedju vasa dva vaistinu bratska naroda ali ne pali bas ta Vasa patetika.
Kao savjesni drzavljanin BiH, imam svako pravo da predlozim konkretan prijedlog za rjesavanje pat pozicije, koju vi koji zivite u njoj 365 dana niste u stanju rijesiti.
Predlazem i Vama da idete oguliti jabuku, obariti pasulj ili neko drugo seoznsko voce/povrce, jer kazu da je to dobro za patetiku.

Ljubim i ja tebe u oba rumena obraza.
Hafis

#362 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Point. wrote: Kao savjesni drzavljanin BiH, imam svako pravo da predlozim konkretan prijedlog za rjesavanje pat pozicije,
Pa daj više taj konkretan prijedlog. Kako bi ti brate sjevernoturski riješio ''problem'' kostitutivnosti Hrvata u BiH, to jest ukinuo je. Znači kojim konkretnim potezima - koji ljudi, kojim mehanizmi, jednom riječju - kako?
Nemoj samo neku ratnu opciju. Hamerika je predaleko a trebala bi ti sigurno dva-tri godišnja.
bh.tornjak

#363 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by bh.tornjak »

Hafis wrote:
bh.tornjak wrote:sve lijepo objasnjeno...

Jebat ga kume. To ti je kad navaljujete na multietnično društvo i konstitutivnost na svakom pedlju.
Ne znam jesi li otac, ali kada imaš više djece, valjda jednako na njih raspoređuješ svu svoju ljubav, neovisno koje od njih ima više kilograma. Svi su ti isti i svi su ti jednaki u bilo čemu što im daješ.
slazem se...

mada tu ima da neko dijete dobije i vise od dogovora a stalno kmeci i slini kako mu je malo...
horkesh

#364 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

bh.tornjak wrote: mada tu ima da neko dijete dobije i vise od dogovora a stalno kmeci i slini kako mu je malo...
Uvijek imaš jedno takvo dijete, i to obično ono koje dobija najviše pažnje, ali se najviše i buni. Ukratko, u svakoj porodici ima jedan razmaženko.

Što se tiče implementacije presude Ustavnog suda... Mislim, naziv županija je proglašen neustavnim prije haman 16 godina i 16 godina se ta presuda krši. Isto kao i naziv Kantona 10, kao i odredbe o konstitutivnosti naroda.

Gdje god HDZ ima vlast na bilo kojem nivou, izrazito se hinjski ponašaju prema drugim narodima. U Jajcu i danas izdaju svim učenicima svjedočanstva s grbom, ne znam, danas govore da je to grb hrvatskog naroda? Realno, grb ukinute tzv. Herceg-Bosne.

Ako iko samovoljno ignorira Ustavni sud, to je HDZ. Može im se, nema nikakvih sankcija, ali je prilično licemjerno nakon toga se pozivati na prvu presudu koja im se sviđa, a govoriti kako će Sejdić-Finci doći na red nekad kasnije.
¤ jelena ¤

#365 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ¤ jelena ¤ »

Point. wrote:
¤ jelena ¤ wrote:

Gospodjo Jelena, u cijem selu se govori pasulj i sargarepa jel tako ono bi, ja razumijem Vasu potrebu da branite stavove vaseg juznog brata, sve u sklopu novootkrivene romanse izmedju vasa dva vaistinu bratska naroda ali ne pali bas ta Vasa patetika.
Kao savjesni drzavljanin BiH, imam svako pravo da predlozim konkretan prijedlog za rjesavanje pat pozicije, koju vi koji zivite u njoj 365 dana niste u stanju rijesiti.
Predlazem i Vama da idete oguliti jabuku, obariti pasulj ili neko drugo seoznsko voce/povrce, jer kazu da je to dobro za patetiku.

Ljubim i ja tebe u oba rumena obraza.
:lol: :lol: :lol: :triple_konstitutivni_facepalm:

Na teritoriji BiH, gdje sve vrvi od generalizacija tipa B/H/S vaki, naki.... ovakvom intelektualnom potencijalu treba zakonom zabraniti da na svakom koraku ističe svoju etničku pripadnost...koja god bila...
Hafis

#366 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

horkesh wrote:
Što se tiče implementacije presude Ustavnog suda... Mislim, naziv županija je proglašen neustavnim prije haman 16 godina i 16 godina se ta presuda krši. Isto kao i naziv Kantona 10, kao i odredbe o konstitutivnosti naroda.
Dobro, lijepo si mi objasnio semantički zaplet vezan za teritorijalne jedinice u FBiH.
Nego, počeo si nešto s implementacijom presude Ustavnog suda?? Nastavi slobodno. Kako se to misli izvršiti?
Ako iko samovoljno ignorira Ustavni sud, to je HDZ. Može im se, nema nikakvih sankcija, ali je prilično licemjerno nakon toga se pozivati na prvu presudu koja im se sviđa, a govoriti kako će Sejdić-Finci doći na red nekad kasnije.
Pa koliko znam još nitko nije uputio neki prijedlog pred parlament što se tiče izmjena Ustava po pitanju presude S-F.
Sva sreća, pa CIK može raspisivati izbore neovisno od te presude. inače, već bi 10 godina bili u blokadi sustava.
kockakockica

#367 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by kockakockica »

Cilj je jednostavan. Ukidanje izmisljenog termina konstitutivnost naroda koji postoji samo u BH. Svima jednaka prava bez obzira na vjeru, naciju i politicko opredjeljenje

BH ne moze u EU sa ovim ustavom. BH ne moze u EU sa konstitutivnim narodima :thumbup:
DonieBrasco

#368 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by DonieBrasco »

HDZ i ovi iz RS nikad na to nece pristati.
horkesh

#369 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by horkesh »

Hafis wrote:
horkesh wrote:
Dobro, lijepo si mi objasnio semantički zaplet vezan za teritorijalne jedinice u FBiH.
Presuda je presuda, nema semantike u grbu tzv. Herceg-Bosne na svjedočanstvu niti u nazivu kantona, kao niti u konstitutivnosti naroda. Zaboravio sam dodati i da se u svim HDZ-ovim kantonima koristi isključivo "bošnjački jezik". Poenta je da se presude Ustavnog suda jednostavno ignoriraju, a da je licemjerno nakon 15-godišnjeg ignoriranja istih, insistirati na implementaciji neke novije presude. Pravni sistem je davno urušen.
Hafis wrote:
horkesh wrote:Nego, počeo si nešto s implementacijom presude Ustavnog suda?? Nastavi slobodno. Kako se to misli izvršiti?
Na koju tačno od pobrojanih misliš? Ili govoriš samo o izmjenama Izbornog zakona? Ima nekoliko modela koji su predlagani koji mogu biti prihvatljivi svima koji ne idu na maksimalističke prohtjeve. Ako se ne varam, Fileov sistem je predlagao elektorski sistem po kantonima, a time bi bilo riješeno i pitanje Sejdić-Finci.

HDZ-u i SDA-u odgovara da ne bude implementacije idućih izbora, tako da čisto sumnjam da će se pretrgnuti da implementiraju bilo kakvo rješenje. Dovoljno je pogledati Mostar, sasvim je moguće da ćemo imati takvu FBiH u idućih 10 godina.
ernestalic

#370 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by ernestalic »

Kristalno jasan dokaz i najeklatantniji primjer onoga čemu teži HDZ, jeste portal "Poskok". Ljudima sa osjetljivim stomakom ne bih preporučio da čitaju te tekstove i prateće komentare. Znam za Gebelsa, znam za beogradsku "Politiku" i ostale majstore laganja i podmetanja, ali "Poskok" je nešto posebno. Toliko mržnje, rasizma i šovinizma nisam nikada vidio. Naravno, meta smo mi, Bošnjaci. Cilj tih tzv. novinara, smradova je očigledan, ali mi nije jasno kako će sutra živjeti sa svojim zločinom. Jer, mi znamo njihova imena.
Hafis

#371 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

horkesh wrote:
Presuda je presuda, nema semantike u grbu tzv. Herceg-Bosne na svjedočanstvu niti u nazivu kantona, kao niti u konstitutivnosti naroda. Zaboravio sam dodati i da se u svim HDZ-ovim kantonima koristi isključivo "bošnjački jezik".
Zapeo sam ovdje, pa da samo kratko priupitam: U kojim to kantonima, i ako ti nije teško daj mi nekoliko primjera.
Hafis

#372 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

horkesh wrote:
Na koju tačno od pobrojanih misliš? Ili govoriš samo o izmjenama Izbornog zakona? Ima nekoliko modela koji su predlagani koji mogu biti prihvatljivi svima koji ne idu na maksimalističke prohtjeve. Ako se ne varam, Fileov sistem je predlagao elektorski sistem po kantonima, a time bi bilo riješeno i pitanje Sejdić-Finci.
Ma nešto si mi malčice prebrz s odgovorima. Polako.
Dakle, konkretno mislim na način delegiranja zastupnika u Dom naroda. Koliko znam Ustavni sud je poništio to poglavlje u Izbornom zakonu i bez odgovarajuće izmjene načina, neće se moći implementirati izborni rezultati, barem što se tiče Doma naroda, a posljedično tome i mnogo čega štošta.
Daklem, da čujemo mišljenje.
emmir1

#373 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by emmir1 »

Sjećam se kako HDZ nije mogao sa ljevicom, kako im ljevica vazda udari po članu predsjedništva....

Pa su onda priželjkivali SDA kao bolje će se razumjeti dvije desne stranke

I onda sa SDA ni naopako, udaraju skupa sa Dodikom po SDA

Znači jasno je da Bošnjaci moraju reducirati politiku prema Hrvatima
spreca

#374 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

ernestalic wrote:Kristalno jasan dokaz i najeklatantniji primjer onoga čemu teži HDZ, jeste portal "Poskok". Ljudima sa osjetljivim stomakom ne bih preporučio da čitaju te tekstove i prateće komentare. Znam za Gebelsa, znam za beogradsku "Politiku" i ostale majstore laganja i podmetanja, ali "Poskok" je nešto posebno. Toliko mržnje, rasizma i šovinizma nisam nikada vidio. Naravno, meta smo mi, Bošnjaci. Cilj tih tzv. novinara, smradova je očigledan, ali mi nije jasno kako će sutra živjeti sa svojim zločinom. Jer, mi znamo njihova imena.
Ma sta te cudi...postojbina ustasa je hercedovina......najvece ustase su iz hercegovine i danas po Hr su najvece ustase hercegovci a ne hrvati iz Hr
spreca

#375 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by spreca »

emmir1 wrote:Sjećam se kako HDZ nije mogao sa ljevicom, kako im ljevica vazda udari po članu predsjedništva....

Pa su onda priželjkivali SDA kao bolje će se razumjeti dvije desne stranke

I onda sa SDA ni naopako, udaraju skupa sa Dodikom po SDA

Znači jasno je da Bošnjaci moraju reducirati politiku prema Hrvatima
Za razmazenost juznjaka je kriva samo SDA.....oni su ih uvijek spasavali pa sad nek vide kako chudoviste su odhranili..ko ih :izet: i jedne i druge
Post Reply