Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bluemore

#351 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

Bloo wrote:
Bullet Tooth Tony wrote:
Bloo wrote:
kako ljudi koji nemaju rezervne domovine popravljaju zube sve ove godine :D ili su vani svi krezubi :D?
Akcent je na ovo MOZE u recenici ... Pa da ... sve krezubi ... u svakom klubu pjesma... moja mala nema prednjih zubi , kad me ljubi jezikom me ubi :P :D
s tim da očito dijaspora ne konta da je nama i ovo ovdje skupo :D
pa potraznja za odredjenih uslugama od strane dijaspore svakako i dize cijene
hrle1976

#352 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

Bluemore wrote: pa potraznja za odredjenih uslugama od strane dijaspore svakako i dize cijene
A sta to ta famozna "dijaspora" potrazuje specificno da tjera generalno cijene u nebo?
Last edited by hrle1976 on 18/08/2017 16:16, edited 1 time in total.
insomnia78

#353 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by insomnia78 »

Kakva gomila gluposti. U Fr ono osnovno socijalno osiguranje pokriva minimum 75% cijene popravka zuba i ostalih zubarskih intervencija. Dodaj na to da skoro pa svi zaposleni imaju po jos jedno osiguranje...
hrle1976

#354 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

insomnia78 wrote:Kakva gomila gluposti. U Fr ono osnovno socijalno osiguranje pokriva minimum 75% cijene popravka zuba i ostalih zubarskih intervencija. Dodaj na to da skoro pa svi zaposleni imaju po jos jedno osiguranje...
Kazu u SveCkoj zubara moras sam platiti a skup ko u Americi.
Amazonka27

#355 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Amazonka27 »

insomnia78 wrote:To bazeni za sirotiLju. Tu ti Turcin ne vadi glavu iz dekoltea
isti ovakav bazen kod nas u Sa...tacnije na Ilidzi je luksuz. Muz i ja ispod 50 KM nema sanse da odemo i budemo cijeli dan. e sad, jel za sirotinju zbog cijene karte ili je luksuz sto ja imam na raspolaganju 5 bazena, plitkih dubokih, sa valovima, masazerima, tolom vodom, unutrasnji, vanjski, tobogane, skakonice, bazene za djecu, igraliste za male i velike.... iskreno - boli me dupe :D a to ko ce viriti u dekolte ili jok...prebolovala jos u pubertetu. pisaj ih.
Bluemore

#356 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Bluemore »

Streptokok wrote:
stakasa wrote:

Pa zelen je jos gora. Ona ogavna pakovanja paprika - zelena, zuta, crvena. A svaka ko pipun, pola centa debela.
e pa ja se ne bih slozio. ta hrana je prekontrolisana i barem si siguran da ne sadrži teške metale i druge otrove. u bosni ljudi umiru sve mlađi i mlađi. ovdje niko ništa ne kontroliše.
a vala nije nista neukusnije od onog sto se kod nas prodaje, a moze se naci i bas fino ko zna prosnjuhati,i ne mora biti iz mesnice.

povrece isto tako, kakvo crno plasticno imas i bio i proberi ko sebi :-) stvarno po ukusu nist amu ne fali... imas sljive iz beha, paprike iz madjarske, lubenice iz turske .. iz svake zemlje delikatese.... o kakvom crnom plasticnom povrcu pricas i ko te tjera da ga kupujes u Njemackoj?

tako da ove generalizacije po temi i inace, hahah, to sto se ti nisi snasao jos ili nece nis naci i pocnes trubiti o problemu umjesto o rjesenju to je drugi par rukava... mogao si komotno onda ostati u dezeli :-)
Last edited by Bluemore on 18/08/2017 16:25, edited 1 time in total.
mousstapha

#357 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Daj ba, pustite zubare na zapadu. Ako dolazite u Bosnu, onda posjetite i zubara ko pravi dijasporci. :D
512MB

#358 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

mousstapha wrote:Daj ba, pustite zubare na zapadu. Ako dolazite u Bosnu, onda posjetite i zubara ko pravi dijasporci. :D
U Bosni nebi biciklu dao na popravak a kamoli zube :)

Moj zubar u "dijaspori" 50% siba na crnjaka (kao i svaki drugi zubar na zapadu)
mousstapha

#359 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Sto, pa ionako nasi ljecnici i zubari odlaze raditi po Njemackoj. Mislis da su nestrucni?
hrle1976

#360 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

Ja mislim da dijaspora nije urzok podizanja nekih cijena u BiH vec gladne oci vlasnika koje kakvih servisa i usluga. Manjina moze razlikovati ljude ko je dijaspora ko ne. Ima ljudi koji nisu izgubili niti n od naglaska. Poznam jednog zivi vec 25 godina van Sarajeva ali cim bekze ti ces reci pravi sarajlija. Tacno onaj klasicni nacin ponasanja Sarajevski i prica. I sta ce neki ugostitelj po njemu cuti da je dijaspora. Jedini ako dodje u autu tablica iz AT ili SvedCke onda hoce.
fidoremilienko

#361 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by fidoremilienko »

Jah, u Njemackoj su eto sve goli profici.

Al malo sutra.
512MB

#362 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

mousstapha wrote:Sto, pa ionako nasi ljecnici i zubari odlaze raditi po Njemackoj. Mislis da su nestrucni?
Jeste, al neradi on isto takoreci pozrtvovano u Bosni kao i u GER :D
hrle1976

#363 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

512MB wrote:
mousstapha wrote:Sto, pa ionako nasi ljecnici i zubari odlaze raditi po Njemackoj. Mislis da su nestrucni?
Jah kad tako gledas onda nemoj i one cevape jesti u BiH ko zna jel im kuhar ima samo jednu ruku, zamisli nako trlja da formira cevap od prsa, ko zna mozda su puni dlaka. A zamisli tek da narucis punjene paprike kod takvog kuhara :D
512MB

#364 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

fidoremilienko wrote:Jah, u Njemackoj su eto sve goli profici.

Al malo sutra.
Nisu, al u GER ako napravi sranje more bit da ostatak karijere provede iza teke u Mcdonaldsu, dok su u Bosni 50% diploma kupljene (a onih drugih 50% gleda da te zajebe da mu opet dodjes)
Last edited by 512MB on 18/08/2017 16:31, edited 1 time in total.
mousstapha

#365 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

512MB wrote:
Ne znam, ne bih ulazio u detalje. Sigurno da u BiH ima svakavih likova kojima kao sto kazes ne bih biciklo povjerio. Ali isto tako ima pouzdanih i kvalitetnih ordinacija, samo se treba raspitati.
fidoremilienko

#366 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by fidoremilienko »

512MB wrote:

Al malo sutra.
Nisu, al u GER ako napravi sranje morw bit da ostatak karijere provede iza teke u Mcdinaldsu, dok su u Bosni 50% diploma kupljene (a onih drugih 50% gleda da te zajebe da mu opet dodjes)
Ima, konkretno u Sarajevu, par zubara gdje im stranci (ne dijaspora) dolaze raditi zube.

Rade tehniku kao i ovdje sto se radi.

To za odgovornost bih se djelimicno slozio.
hrle1976

#367 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

512MB wrote:

Al malo sutra.
Nisu, al u GER ako napravi sranje more bit da ostatak karijere provede iza teke u Mcdonaldsu, dok su u Bosni 50% diploma kupljene (a onih drugih 50% gleda da te zajebe da mu opet dodjes)

Mitologija zesce kategorije, niti zdravnici rade za tekama niti se narod u DE tuzaka po suodvima kao sto je to u BiH. Kada bi vidio koliko ima greska u bolnicmama u DE, da je sve to tako nebi u pola imali radne snage. Nije svijet susta suprotnost od BiH niti je BiH susta suprotnost od svijeta. Razliak ima ali tako drasticnih nema. Nema njemacka para da to radi ljekarima jer da postanes ljekar ili specijalist to traje od 11 do 15 godina.
512MB

#369 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Zviz
Sa tobom nema svrhe palamudit :D
512MB

#370 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Da, doktori nisu mogli dokazat da su nevini => Klasnic dobija visemilionsku odstetu.

Protuprimjer: prijatelja iz austrije u Bosni ubo strsljen i dobio anafilakticki sok, nazovemo hitnu nema goriva u hitnim kolima, odemo sami u "bolnicu" nema dezurnog doktora, sestra zove tip se nejavlja... vozi 100km dalje...

Uoci razliku
mirsek

#371 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mirsek »

fidoremilienko wrote:
512MB wrote:

Al malo sutra.
Nisu, al u GER ako napravi sranje morw bit da ostatak karijere provede iza teke u Mcdinaldsu, dok su u Bosni 50% diploma kupljene (a onih drugih 50% gleda da te zajebe da mu opet dodjes)
Ima, konkretno u Sarajevu, par zubara gdje im stranci (ne dijaspora) dolaze raditi zube.

Rade tehniku kao i ovdje sto se radi.

To za odgovornost bih se djelimicno slozio.
Ima, natprosjecno skupi za domace ako uopste pristanu da ti rade, zive ko grofovi a koriste najnovije tehnike i tehnologije u struci. Ali te mozes nabrojati na prste jedne ruke.
Last edited by mirsek on 18/08/2017 21:06, edited 1 time in total.
hrle1976

#372 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

512MB wrote:
Da, doktori nisu mogli dokazat da su nevini => Klasnic dobija visemilionsku odstetu.

Protuprimjer: prijatelja iz austrije u Bosni ubo strsljen i dobio anafilakticki sok, nazovemo hitnu nema goriva u hitnim kolima, odemo sami u "bolnicu" nema dezurnog doktora, sestra zove tip se nejavlja... vozi 100km dalje...

Uoci razliku
Kako je ime toj vukojebini, jer kako si opisao situaciju isto kao da si negdje iza sedam brda i rijeka. :oops:
fidoremilienko

#373 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by fidoremilienko »

512MB wrote:

Uoci razliku
Zelim samo reci, nigdje nije ko sto se prica.

Nit je dole (BiH) toliko crno.

Nit je ovdje (Evropa) toliko bijelo.

Ali da se zna gdje je "generalno" bolje, zna se.
hrle1976

#374 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by hrle1976 »

Farscape wrote:imali šta da vas ZAĆERA da se vratite?

Vecini izgleda peMzija je samo jedini oblik povratka.
teletrader

#375 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by teletrader »

Amazonka27 wrote:
teletrader wrote:
Oooo pa djes ti ba :D nema te...ni na bilijaru te nema :D
posto posluju u drzavi sa 80 miliona stanovnika, mogu ici na vrlo niske marze ,tako da su ,vjerovali ili ne , litar mlijeka, pakovanje putera, mnogo jeftiniji nego u BiH..
ne znam, ja sam placala 1,15 eura litar . Mozda ima neko jeftinije :D (kod nas 1,20 KM), puter je isto bio skup, cak su nesto i na tv govorili kako je skocila cijena putera.
Garderoba je prica za sebe.. Ne znam kada sam zadnji put sebi nesto kupio u radnji..postoji jako puno online prodavnica, gdje je moguce naruciti garderobu, istu probati kuci i o trosku firme besplatno poslati nazad. Setati po robnim kucama mi je odavno postao gubitak vremena..
neka radnji, vazda radile i vazda snizenja bila :D
Recimo citam nedavno da ce se u FBiH RTV pretplata naplacivati sa racunom za el.energiju (imali ili ne imali TV)
U Njemackoj je slicna situacija, cim se prijavis na jednu adresu, dobices vrlo brzo "cestitku" na osnovu koje moras platiti RTV pretplatu.
Na osnovu cega , sta ako nemam TV , sta ko ne gledam TV iz recimo "vjerskih razloga" ili mi se ne svidja program? Ne, po njihovom zakonu , valjda sama cinjenica sto neko zivi u Njemackoj je dovoljna da mora placati TV pretplatu.

to je taxa i to je skroz ok. Ni ovi nasi supci ne bi imali problema da izdaju racune...ali ja sam pa skoro uvjerena da namjerno sabotiraju naplatu. Pokusaj da ne platis smece ili vodu...klinko, dodju da ti plijene stvari. nama dolazio onaj lik sto naplacuje, mi uredno placali i nidje co'jka. Pa hocu li ja ganjati racun po Sarajevu? I hajde da vidim kako ce neka pokraina u De da placa pretplatu a neka da bude oslobodjena te pretplate - kao sto je kod nas slucaj sa jednim dijelom federacije i rs.
Meni opet nije..To bi bilo isto kao da mi T-Mobile posalje racun od 20€ mjesecno,imao ili ne imao sim kartu..ili da gradski saobracaj nekog njemackog velegrada, samom cinjenicom sto tu zivim,od mene trazi da kupim mjesecnu ili godisnju kartu..ako neke usluge ne koristim (konkrento TV ne gledam) ,zasto da placam pretplatu??? znaci udaranje po dzepu bez ikakvog prava

Gradski prijevoz: u principu poprilicno skup, a u nekim gradovima jako los..

mnogo skup :D ali uredani 90% pouzdan. Takodjer, imaju alternativu - bicikla. Od onog maksuma sto je tek krenulo u skolu do babe od 80 g. svi su na biciklu. Djeca sa romobilom u skolu idu...kod nas bi dobio ukor direktora jer je to dopeljao do skole.

Biciklo kao alternativa je uvijek tu..samo slaba korist nekome ko stanuje u pampi iliti po njemacku "u vukojebini" i svaki dan se sat vozi na posao i s posla.. biciklo tu slabo pomaze, jedini lijek je gradski prijevoz ili S-Bahn..

Troskovi el.energije i gasa: Ko nije detaljno analizirao sta se sve naplacuje nece vjerovati svojim ocima.. Bezobrazno visoki troskovi.
pretezno uracunato u stanarinu. Ne sikiras se hoce li rusi zavrnuti ili ne. Nema umotavanja u deke dok se seratori iz toplana smiluju da puste grijanje jer mora biti tri dana ispod neke temperaure.

Gdje? U kojoj pokrajini? Vecina Njemacke se isto snabdjeva ruskim plinom,jos uvijek nemaju toliko krava da bi se od njihovog prdeza mogli grijati.. :D
Promjenio sam u Njemackoj tri stana,nikad nisu bile uracunate.Cak ti stanodavci ni neku okvirnu cifru ne zele reci.
Kao "ovisi od providera".Za drzavu koja je jos uvijek velikim dijelom ovisna o atomskoj energiji je struja jako skupa.
Znaci na cijenu kirije bila "warm ili kalt" ,dolazi struja+gas (toplana u njemackoj skoro da i nema).. Onda na to internet i eventualno kablovska.
u sumi vrlo lako nekih +150€ mjesecno..

I onda last but not least... Troskovi stanovanja i kirija..
Tema o kojoj ne raspravlja samo njemacki parlament, vec i domaci i stranci..
Njemacka je bila znatno unistena poslije rata, obnova zemlje je isla jako brzo ali i haoticno, sto se i vidi u mnogim gradovima,ali ogleda prije svega u kvaliteti stanova..
Jako je malo novogradnje, dosta stanova je napravljeno negdje u 50tim i 60tim godinama i mogu slobodno reci da su gori su od mnogih koji su napravljeni u BiH tokom 60tih i 70tih godina. Gledalo se da se sve sto prije zavrsi i da to bude sto jeftinije. Estetika, kvaliteta zivota buducih stanara..sve je to bilo sekundarno..
Nekad sam se uzasavao od Alipasina i C.Vile ,medjutim nakon obilaska par stanova u Frankfurtu i Münchenu i cuvsi za kakve se "rupe" traze iznosi od preko 1000€ mjesecno, se covjek zaista zapita da li je neko spreman u tako necemu provesti cijeli zivot??
Cinjenica je da gradovi gdje je lakse naci posao privlace ljude, ljudi trebaju stanove, potraznja odredjuje trzisnu cijenu i onda se desava da se nude stanovi u kojima je sasvim OK zivjeti par mjeseci jer se doslo na crno u Njemacku da se kao "mazne neka lova" ali u tako necemu godinama zivjeti bi meni licno bila patnja.
ufff.... kakvi smo se stanova nagledali... za 1300 stan na tri sprata sa svim ukljucenim rezijama...balkon, terasa, jakuzzi, tus kabina, garderober...
duplo manji stan sa rupom u dnevnom boravku koja vodi u podrum - 1000 eura.

sta meni vrijedi sto mi imamo "kvalitetnu gradnju" stana - naseg stana, kada meni prelaze zohari od komsije, nalazim opuske na balkonu, i baska sto balkon ne mogu da koristim jer iz komsijinog stana uzasno smrdi. Ovaj moj muz cim izadje na balkon - povrati. ne mozes mu nista jer je vlasnik stana i tu prestaje sva borba.

Logicno je da nece da ulazu puno u stanove jer je potraznja ogromna i on zna da ce ga izdati bio on renoviran ili jok. Pa ljudi poslovne prostore u zabacenim naseljima izdaju kao stanove...neuslovno totalno za zivot. Ipak, ovi koji i uloze malo u stan, spucaju i cijenu -- plati pa se klati.

Treba napomenuti da prije preseljenja, treba racunati tu cijenu stanova kada se pregovara o plati. Tako nece biti iznenadjenja. To se moze zaobici i rentanjem stana dalje od grada...ja to ne mogu i necu. ja ne volim sela.

Uvijek je cijena stana ta koja odredjuje satnicu tj. platu, mada mi je uvijek firma placala stanove tako da me ta stavka nije previse tangirala.Cijene hrane u istoriji ljudskog roda nisu nikad bile nize (kvaliteta je drugo pitanje) , ali najveci jaz izmedju bogatih i siromasnih stvara cinjenica da li imas svoj stan ili ne.Zato i dolazi (da ne kazem da je doslo) "vrijeme nasljednika" ... ko god je od roditelja nasljedio stan,
ne placa kiriju.. I zamislite sada par, gdje suprug ima nekih 3500 netto platu , supruga recimo 3000 i od fixnih troskova samo smece i tv pretplatu.. :-D :-D :-D
Tacno je da su plate u velikim gradovima nesto vece, ali rast cijena kirija je puno veci nego rast plata.Za efektivni porast kirije od recimo 5%,plata treba da skoci 10-12% a to se nece nikad desiti.. ako ti nisi spreman da radis za 2000 netto a placas stan milju u münchenu+troskovi..ima ko hoce
.

Nekome je u redu stanovati u rupi da bi se sa Q7-icom vratio u rodnu grudu ,meni je mentalni sklop malo drugaciji.
Zato ako ocekujete "kod Svabe" stanove u superlativu, shvatite da Njemacka funcionise kao velika firma i kao takva nikome nista ne poklanja.
svaka drzava funkcionise kao firma...neka je uspjesna a neka se odrzava et tek toliko da se zbog nekih emocija i "zaposlenih" zove kako se zove i odrzava...a niti ima nade ni cilja.
Post Reply