Nacionalizam
-
L u c i f e r
#351 Re: Nacionalizam
Onaj filing kad se tema o osudi nacionalne mrznje pretvori u festival nacionalne mrznje...
Nisam iznenadjen.
Ovaj forum i podneblje su optereceni tim sranjem do bola.
A zivot je kratak, prekratak za tracenje na takve gluposti...
Nisam iznenadjen.
Ovaj forum i podneblje su optereceni tim sranjem do bola.
A zivot je kratak, prekratak za tracenje na takve gluposti...
- Connaisseur Karlin
#352 Re: Nacionalizam
ovcaVizionar 1985 wrote:Ne kontas. Nisam se ja popiso, ali to ne znaci da me nisu popisali.Connaisseur Karlin wrote:Vizionar 1985 wrote:
Nisam se ja ni popiso.Iako zivim ovdje.
- Connaisseur Karlin
#353 Re: Nacionalizam
Popisom ste dokazali da vam je najvazniji etnicki nacionalizamarzuhal wrote:Rudolf jeEdin H. wrote: Rudolf Rocker to navodi, „nacija nije uzrok, većposljedica države. Država je ta koja stvara naciju, a ne nacija
državu“. Svaka država „je umjetni mehanizam nametnut ljudimaodozgo od nekakvog vladara, i nikada ne služi niti jednom drugom
cilju do obrane i osiguravanja interesa privilegiranih manjina udruštvu“. Nacionalizam „nikada nije bio ništa drugo do političke
religije moderne države“. Stvoren je kako bi ojačao državu,osiguravajući poslušnost ljudi koji dijele jezične, etničke i kulturalne afinitete. U slučaju da navedeni afiniteti ne postoje, država ih stvara centraliziranjem obrazovanja u svoje ruke, namećući „službeni“ jezik
i pokušavajući uništiti kulturalne razlike ljudi unutar vlastitih granica.
To se događa jer država ne tretira grupu ljudi kao unikatne individue, nego radije, prema riječima Rudolfa Rockera: „kao
individue s ograničenim brojem karakternih crta i posebnim psihološkim svojstvima ili intelektualnim kvalitetama“ što
„nepovratno vodi monstruoznom lažnom zaključku“. Ovakva pretpostavka stvara teorijsko opravdanje za autoritarizam, kao što i
dozvoljava izbacivanje svih oblika individualnosti, lokalnih običaja I kultura koje ne zadovoljavaju apstraktni standard. U dodatku,
nacionalizam skriva klasne razlike unutar „nacije“ argumentirajući za ujedinjenost ljudi oko takozvanih zajedničkih interesa (kao članova
iste „nacije“), dok u stvarnosti oni nemaju ništa zajedničko zbog postojanja hijerarhija i klasa![]()
Što reče Snježana Kordić neku noć prof Kovačeviću ("Svi pričamo istim jezikom - srpskim!"): I narod i nacija nisu prirodni nego vještački konstrukti te je stoga nevažno, u suštini, kako se neki jezik zove - sam naziv ne treba biti sporan nikome jer se njime ništa ne čini, on je bezveze...
Last edited by Connaisseur Karlin on 05/05/2017 23:09, edited 1 time in total.
- Sanjarko
#354 Re: Nacionalizam
Cuj. Moa ovca. Pa jesam ali ko nije. Mi smo svi stoka za elitu. Znaci ako sam ja to sta su ostali und usted inkluded.Connaisseur Karlin wrote:
ovca![]()
- Connaisseur Karlin
#355 Re: Nacionalizam
pa ima osoba koje nisu na takvom jadnom nivouVizionar 1985 wrote:Cuj. Moa ovca. Pa jesam ali ko nije. Mi smo svi stoka za elitu. Znaci ako sam ja to sta su ostali und usted inkluded.Connaisseur Karlin wrote:
ovca![]()
- Sanjarko
#356 Re: Nacionalizam
Connaisseur Karlin wrote:pa ima osoba koje nisu na takvom jadnom nivouVizionar 1985 wrote:Cuj. Moa ovca. Pa jesam ali ko nije. Mi smo svi stoka za elitu. Znaci ako sam ja to sta su ostali und usted inkluded.Connaisseur Karlin wrote:
ovca![]()
tj.doticne osobe su iznadprosjecnog nivoa
Znas li sta se recimo djeci po rodzenju radi. I sta se sve radi covjeku tokom zivota od kada se rodi do kada mandrkne.
- Kikibombona
#357 Re: Nacionalizam
Duboko sam uvjeren da nacionalizam vodi raspadu zemlje. Zasto? Zato sto je svaki od tri nacionalizma preslab da bi SILOM porazio druga dva. A nacionalizam samo silom moze odnijeti pobjedu. Za to imamo bezbroj primjera, ovdje na Balkanu i sirom svijeta. Nacionalisti se ne mogu dogovoriti ni oko cega, jer svaki nacionalista ima maksimalisticke zahtjeve i u konacnici zeli sve. Dadnes mu prst - hoce ruku. Nema kraja zahtjevima. Zeli apsolutnu dominaciju i cistu pobjedu. To je u prirodi svakog nacionalizma.SaraFina wrote:Mislim da je ideja o nekoj bosanskoj naciji takodjer utopija... Nažalost.
Ma koliko taj naziv imao po tebi " asimilatorskog potencijala " on kod 98% bosanskohercegovačkih Srba i 94%bosanskohercegovačkih Hrvata nikad ne bi prošao. Ove cifre pišem nasumice, ali nisu daleko od stvarnosti.
Srbi i Hrvati su svoj nacionalni identitet izgradili u i prije EX Yuge, i raspad zemlje je bio neminovan djelomično i iz tog razloga. I jedni i drugi željeli su prevlast, a Hrvatima nikad nije odgovarao status druge violine, pa su kao malobrojniji težili da dobiju nacionalnu državu.
Sad tu istu situaciju možeš preslikati na BiH i status tkz; RS. Za Srbe RS je uvijek prestavljala "prelaznu kategoriju" do potpune neovisnosti.
Može se Srbin izjasniti "Bosancem" kao regionalem odrednicom ali "Bosanac" kao nacionalna odrednica prolazi u 0,5 - 2%. Isto je i s Hrvatima. S tim da bi povećala nešto malo kvotu.
I ma šta ja i ti mislili o tom "bošnjačkom nacionalizmu", ubijedjena sam da nijedan iole normalan čovjek koji se na popisu izjasnio Bošnjakom, ne želi kalifat napraviti u trokutu Sarajevo - Tuzla - Zenica, niti ima viziju da BiH treba biti šerijatska država. Kod Srba i Hrvata su otvorene čežnje prema separatizmu ( čak i u općinama gdje su većina a ne dijelovima BiH) a BiH nakon popisa nazivaju kršćanskom teritorijom na čak 75 %. (49% RS i Hrvati računaju da im pripada preko 25% teritorije).
Tako da susjedi odnosno komšije, otvoreno zemlju sa oko 50% stanovnika bošnjačke nacionalnosti, a muslimanske vjere zovu teritorijalno kršćanskom zemljom. Možeš skontati razliku?
Kad svemu tome dodaš i rastuću islamofobiju u svijetu, jasne su ti sve čežnje i mokri snovi.
Za mene Bosanci i Bošnjaci su jedna nacija, i svi oni manjinci kojima je cilj jedinstvena BiH.
Sva dnevnopolitička prepucavanja na toj relaciji su besmislena.
Ako je nacionalizam željeti takvo što poput opstanka BiH, u današnjim granicama a to svi Bošnjaci i Bosanci žele, onda mene možeš svrstati i u jednu i u drugu kategoriju.
Ako će u budućnosti 54% Bošnjaka i 5 - 8% Bosanaca i ostalih, garantirati opstanak BiH meni je sasvim svejedno gdje ću biti svrstana jer nacionalna ideja je ista.
Za slozene drzave poput BiH to je katastrofa. Zbog toga, zarad mirne buducnosti, nama je potrebna 'nadnacionalna' ideologija/ideja/koncept. Mi na nesrecu nemamo kapacitet za to.
Bosanstvo nema nikakve sanse kod Srba i Hrvata radi vjere. Prokleta vjera je izvor i temelj svih problema na Balkanu.
Uzmi kao primjer vjernicku hrvatsku i bosnjacku porodicu. Hrvatica i Bosnjak se zele uzeti. To bi oznacilo pravu katastrofu. A radi se zapravo o istom narodu, istog jezika, istih obicaja, istog mentaliteta. Sve isto osim vjere.
A zamisli samo da je Bosnjak katolik, da se izjasnjava kao Bosnjak katolicke vjere. Istoj toj hrvatskoj porodici ne bi bio nikakav problem udati kcerku za Bosnjaka katolika. Ne smeta njima Bosnjak, smeta MUSLIMAN. Dakle, problem je u vjeri a ne naciji. Nacije su iste, isti narod, samo druga vjera, drugo 'religijsko kulturno naslijedje'.
Zato je kod nas nacionalizam nemoguc bez snazne i direktne veze sa vjerom. Primjeri za to su SDA, HDZ i SDS. Etno-vjerski nacionalizam, najgora moguca kombinacija. Sekularni, od vjere operisan nacionalizam kod nas ne postoji, niti ce ikada postojati. Ovo sto pise Haznadar su bajke. Nismo mi Danci. Ko god poznaje ovaj narod zna da je to utopija.
-
detroit-mercy
#358 Re: Nacionalizam
Albanci opovrgavaju tvoju teorijuKikibombona wrote:Duboko sam uvjeren da nacionalizam vodi raspadu zemlje. Zasto? Zato sto je svaki od tri nacionalizma preslab da bi SILOM porazio druga dva. A nacionalizam samo silom moze odnijeti pobjedu. Za to imamo bezbroj primjera, ovdje na Balkanu i sirom svijeta. Nacionalisti se ne mogu dogovoriti ni oko cega, jer svaki nacionalista ima maksimalisticke zahtjeve i u konacnici zeli sve. Dadnes mu prst - hoce ruku. Nema kraja zahtjevima. Zeli apsolutnu dominaciju i cistu pobjedu. To je u prirodi svakog nacionalizma.SaraFina wrote:Mislim da je ideja o nekoj bosanskoj naciji takodjer utopija... Nažalost.
Ma koliko taj naziv imao po tebi " asimilatorskog potencijala " on kod 98% bosanskohercegovačkih Srba i 94%bosanskohercegovačkih Hrvata nikad ne bi prošao. Ove cifre pišem nasumice, ali nisu daleko od stvarnosti.
Srbi i Hrvati su svoj nacionalni identitet izgradili u i prije EX Yuge, i raspad zemlje je bio neminovan djelomično i iz tog razloga. I jedni i drugi željeli su prevlast, a Hrvatima nikad nije odgovarao status druge violine, pa su kao malobrojniji težili da dobiju nacionalnu državu.
Sad tu istu situaciju možeš preslikati na BiH i status tkz; RS. Za Srbe RS je uvijek prestavljala "prelaznu kategoriju" do potpune neovisnosti.
Može se Srbin izjasniti "Bosancem" kao regionalem odrednicom ali "Bosanac" kao nacionalna odrednica prolazi u 0,5 - 2%. Isto je i s Hrvatima. S tim da bi povećala nešto malo kvotu.
I ma šta ja i ti mislili o tom "bošnjačkom nacionalizmu", ubijedjena sam da nijedan iole normalan čovjek koji se na popisu izjasnio Bošnjakom, ne želi kalifat napraviti u trokutu Sarajevo - Tuzla - Zenica, niti ima viziju da BiH treba biti šerijatska država. Kod Srba i Hrvata su otvorene čežnje prema separatizmu ( čak i u općinama gdje su većina a ne dijelovima BiH) a BiH nakon popisa nazivaju kršćanskom teritorijom na čak 75 %. (49% RS i Hrvati računaju da im pripada preko 25% teritorije).
Tako da susjedi odnosno komšije, otvoreno zemlju sa oko 50% stanovnika bošnjačke nacionalnosti, a muslimanske vjere zovu teritorijalno kršćanskom zemljom. Možeš skontati razliku?
Kad svemu tome dodaš i rastuću islamofobiju u svijetu, jasne su ti sve čežnje i mokri snovi.
Za mene Bosanci i Bošnjaci su jedna nacija, i svi oni manjinci kojima je cilj jedinstvena BiH.
Ako je nacionalizam željeti takvo što poput opstanka BiH, u današnjim granicama a to svi Bošnjaci i Bosanci žele, onda mene možeš svrstati i u jednu i u drugu kategoriju.
Ako će u budućnosti 54% Bošnjaka i 5 - 8% Bosanaca i ostalih, garantirati opstanak BiH meni je sasvim svejedno gdje ću biti svrstana jer nacionalna ideja je ista.
Za slozene drzave poput BiH to je katastrofa. Zbog toga, zarad mirne buducnosti, nama je potrebna 'nadnacionalna' ideologija/ideja/koncept. Mi na nesrecu nemamo kapacitet za to.
Bosanstvo nema nikakve sanse kod Srba i Hrvata radi vjere. Prokleta vjera je izvor i temelj svih problema na Balkanu.
Uzmi kao primjer vjernicku hrvatsku i bosnjacku porodicu. Hrvatica i Bosnjak se zele uzeti. To bi oznacilo pravu katastrofu. A radi se zapravo o istom narodu, istog jezika, istih obicaja, istog mentaliteta. Sve isto osim vjere.
A zamisli samo da je Bosnjak katolik, da se izjasnjava kao Bosnjak katolicke vjere. Istoj toj hrvatskoj porodici ne bi bio nikakav problem udati kcerku za Bosnjaka katolika. Ne smeta njima Bosnjak, smeta MUSLIMAN. Dakle, problem je u vjeri a ne naciji. Nacije su iste, isti narod, samo druga vjera, drugo 'religijsko kulturno naslijedje'.
Zato je kod nas nacionalizam nemoguc bez snazne i direktne veze sa vjerom. Primjeri za to su SDA, HDZ i SDS. Etno-vjerski nacionalizam, najgora moguca kombinacija. Sekularni, od vjere operisan nacionalizam kod nas ne postoji, niti ce ikada postojati. Ovo sto pise Haznadar su bajke. Nismo mi Danci. Ko god poznaje ovaj narod zna da je to utopija.
- Kikibombona
#359 Re: Nacionalizam
U slucaju Albanaca vazna su dva detalja.detroit-mercy wrote:Albanci opovrgavaju tvoju teoriju
1. Imali su apsolutnu podrsku Amerike i Evrope. Ne zato sto su narocito pametni, vec zato sto su Srbi bili glupi, pa nisu znali, nisu htjeli, sklopiti savez sa zapadom. Prkosili su zapadu i to im se osvetilo. Dzaba sto su vojno dosta jaci od Albanaca. Jaci su Ukrajinci od pro-ruskih pobunjenika na istoku zemlje, ali sta im to znaci kada nisu jaci od Rusije, koja drzi stranu pobunjenicima!??
2. Na Kosovu su Albanci 90%, Srba prakticno nema, tako da nije bilo nacina da Srbi povrate kontrolu bez etnickog ciscenja. I sta bi opet, imali bi prazan teritorij!?? Svakako Srbi ne zele zivjeti na Kosovu. Taj teritorij je za Srbiju davno izgubljen. Vratiti ga mogu samo silom, ako u buducnosti na svoju stranu pridobiju velike sile.
BiH je potpuno drugacija drzava. Kosovo je prakticno etnicki cist, albansko-muslimanski prostor. BiH je fifti-fifti, pola krscani - pola muslimani, te tri naroda. Radi bosnjacke brojnosti, ako se nacionalizam odrzi, ocekivati je trajni politicki pakt Srba i Hrvata kako bi parirali bosnjackoj zelji za dominacijom i preuzimanjem cijele drzave. Srbi i Hrvati se ne mogu smisliti, ali je od zajednickog interesa da se drze skupa. Ako bi Srbi danas izgubili, Hrvati bi izgubili sutradan.
Misljenja sam da zapad nije dozvolio 'bosansku oluju' bas radi BH Hrvata. Da su Srbi protjerani, u buducoj drzavi Hrvati bi bili marginalan politicki faktor. BiH bi bila drzava u kojoj bi procese diktirali Bosnjaci - muslimani. Zapad to nije zelio i ne vidim da ce u buducnosti pozeljeti.
Dakle, pat pozicija. Moje je duboko uvjerenje da nacionalizam ne odgovara onima koji zele opstanak drzave. Jer, kome ce to od velikih sila biti privlacan bosnjacko-islamski nacionalizam? Ko ce na zapadu podrzati Bosnjake protiv Hrvata i Srba? Prije bi podrzali raspad zemlje nego bosnjacko-muslimansku drzavu. I to je u konacnici lakse napraviti, narodi su vec teritorijalno podijeljeni, potrebno je samo poslati mirovne snage na nove granice i prica bi bila zavrsena. Vojno slomiti Srbe i Hrvate je znatno tezi posao.
Zbog toga sam misljenja da Bosnjaci, kojima je najvise stalo do BiH, trebaju promovirati evropski vrijednosti, sekularizam i liberalizam, te na taj nacin sticati naklonost velikih, zapadnih sila, koje odlucuju o sudbini balkanskih drzavica. Sa vjerskim nacionalizmom mogu samo nanijeti stetu sebi samima.
Bosnjaci imaju puno tezi zadatak je moraju graditi, a graditi je uvijek teze nego rusiti. Hrvati i narocito Srbi trenutno rade na rusenju BiH. Nacionalizam u slozenim, multi-kulti drzavama, moze biti samo destruktivan i u konacinici neminovno vodi do rata.
-
Commendatore91
#360 Re: Nacionalizam
Spas Bosnjaka kao naroda je socijalkonzervativni nacionalizam. Sve drugo, gradanstina i komunizam, vodi u nestanak.
- Kikibombona
#361 Re: Nacionalizam
Je'le, to bi bio spas?Commendatore91 wrote:Spas Bosnjaka kao naroda je socijalkonzervativni nacionalizam. Sve drugo, gradanstina i komunizam, vodi u nestanak.
Aj nabroj 10 imena koji bi vodili tu stranku.
To je kao da kazem 'nama treba Socijaldemokratska laburisticka stranka po uzoru na istoimenu stranku u Svedskoj'. A da li mi imamo ljude za to, nebitno je!
Ovdje pametnog covjeka nema s glave. Mladi su nula. 1. Maj je dan za janje i gajbu pive. A od politike imamo to sto imamo. Kakvi ljudi takva politika.
Ukratko. Jedno su zelje a drugo realnost. To ne kontas ti, ne konta Haznadar, ne kontaju mnogi. Svako od nas zna pametovati, to je najlakse. Svako od nas je Aleks Ferugosn, Vinston Cercil i Dvajt Ajzenhauer. A u stvari, suplji smo na sve strane, pojma nemamo, nemamo ni znanje ni volju da nesto promijenimo.. Zato nam je drzava obicna kar'na, da prostite.
-
Commendatore91
#362 Re: Nacionalizam
Kikibombona wrote:Je'le, to bi bio spas?Commendatore91 wrote:Spas Bosnjaka kao naroda je socijalkonzervativni nacionalizam. Sve drugo, gradanstina i komunizam, vodi u nestanak.![]()
Aj nabroj 10 imena koji bi vodili tu stranku.
To je kao da kazem 'nama treba Socijaldemokratska laburisticka stranka po uzoru na istoimenu stranku u Svedskoj'. A da li mi imamo ljude za to, nebitno je!![]()
Ovdje pametnog covjeka nema s glave. Mladi su nula. 1. Maj je dan za janje i gajbu pive. A od politike imamo to sto imamo. Kakvi ljudi takva politika.
Ukratko. Jedno su zelje a drugo realnost. To ne kontas ti, ne konta Haznadar, ne kontaju mnogi. Svako od nas zna pametovati, to je najlakse. Svako od nas je Aleks Ferugosn, Vinston Cercil i Dvajt Ajzenhauer. A u stvari, suplji smo na sve strane, pojma nemamo, nemamo ni znanje ni volju da nesto promijenimo.. Zato nam je drzava obicna kar'na, da prostite.
Ima itekako zdravog tkiva, nije sve bas tako crno.
- Kikibombona
#363 Re: Nacionalizam
Daj 10 imena tih tvojih konzervativaca i nacionalista, da vidimo o kome se radi.Commendatore91 wrote:Ima itekako zdravog tkiva, nije sve bas tako crno.![]()
- exliberal-ex
#364 Re: Nacionalizam
Fino vam covjek postavi link ali ocito je tesko kliknut pa procitat....
O NACIONALIZMU (Danilo Kiš)
Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.
Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se "izrazi", ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila (Jules).
To je onaj Sartrov Žil, koji je porodična nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomen jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova "tajna", da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer Žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, Žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju.
Ovaj i ovakav portret, primenjiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: o-nacionalizmu1nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnički), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one isuviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reći da je on, po opredeljenju asketa, potencijalni borac koji čeka svoj čas. Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, "potpun i slobodan izbor, globalan stav koji čovek prihvata ne samo prema drugim nacijama nego i prema čoveku uopšte, prema istoriji i društvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta".
Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo "pakao to su drugi", u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija.
Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu. Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše "iz naroda i za narod", koji svoj individualni glas tobože potčinjava višim, nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič (a, da se podsetimo, Kič bi se mogao meriti stepenom banalnosti svojih asocijacija – A. Mol.), u srpsko – hrvatskoj varijanti, nacionalizam je borba za prevlast oko licitarskog srca.
Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog.
o-nacionalizmu2Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. Skočiti malo više od njega, ostali me se ne tiču. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični a tako različni, zbog kojih je igra i započeta.
Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svog brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patološkim: pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bića. Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan.
Nacionalista se ne boji nikoga, "nikoga do Boga", a njegov bog jeste bog po njegovoj meri, bledi rođak Žil, negde za nekim drugim stolom, njegov brat rođeni, isto toliko nemoćan kao i on sam, "ponos porodice", porodični entitet, svesni i organizovani deo porodice i nacije – bledi, blesavi rođak.
Rekli smo, dakle, biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze. "To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan da je sasvim priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili anonimnosti gomile, ili u nekakvom pravednom ratu. Nezadovoljnik koji u mirnodopsko vreme ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune" - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavičluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u naše doba? Pritisnut ideologijama, na marginama društvenog kretanja, zbijen i izgubljen među konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskraćena, individuum se našao u procepu, u praznini, ne učestvuje u društvenom životu a društveno biće, individualista a individualnost mu uskraćena u ime ideologije, i šta mu preostaje drugo nego da svoje društveno biće traži drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija, i antiideologija...
O NACIONALIZMU (Danilo Kiš)
Nacionalizam je, pre svega, paranoja. Kolektivna i pojedinačna paranoja. Kao kolektivna paranoja, ona je posledica zavisti i straha, a iznad svega posledica gubljenja individualne svesti; te, prema tome, kolektivna paranoja i nije ništa drugo do zbir individualnih paranoja doveden do paroksizma.
Ako pojedinac, u okviru društvenog projekta, nije u stanju da se "izrazi", ili zato što mu taj društveni projekt ne ide na ruku, ne stimuliše ga kao individuu, ili ga sprečava kao individuu, što će reći ne daje mu da dođe do svog entiteta, on je primoran da svoj entitet traži izvan identiteta i izvan tzv. društvene strukture. Tako on postaje pripadnik jedne skupine koja postavlja sebi, bar na izgled, kao zadatak i cilj probleme od epohalne važnosti: opstanak i prestiž nacije, ili nacija, očuvanje tradicije i nacionalnih svetinja, folklornih, filozofskih, etičkih, književnih, itd. Sa teretom takve, tajne, polujavne ili javne misije, N.N. postaje čovek akcije, narodni tribun, privid individuuma. Kad smo ga već sveli na tu meru, na njegovu pravu meru, pošto smo ga izdvojili iz krda, u koje se on sam smestio – ili gde su ga drugi smestili, imamo pred sobom individuu bez individualnosti, nacionalistu, rođaka Žila (Jules).
To je onaj Sartrov Žil, koji je porodična nula, čija je jedina osobina da ume da prebledi na pomen jedne jedine teme: Engleza. To bledilo, to drhtanje, ta njegova "tajna", da ume da prebledi na pomen Engleza, to je jedino njegovo društveno biće i to ga čini značajnim, postojećim: nemojte pred njim pominjati engleski čaj, jer će vam svi za stolom početi namigivati, davaće vam znake rukama i nogama, jer Žil je osetljiv na Engleze, zaboga, pa to svi znaju, Žil mrzi Engleze (a voli svoje, Francuze), jednom rečju, Žil je ličnost, on postaje ličnost zahvaljujući engleskom čaju.
Ovaj i ovakav portret, primenjiv na sve nacionaliste, može se slobodno, a po ovoj shemi, razviti do kraja: o-nacionalizmu1nacionalista je, po pravilu, kao društveno biće, i kao pojedinac, podjednako ništavan. Izvan ovog opredeljenja, on je nula. On je zapostavio porodicu, posao (uglavnom činovnički), literaturu (ako je pisac), društvene funkcije, jer su one isuviše sitne u odnosu na njegov mesijanizam. Treba li reći da je on, po opredeljenju asketa, potencijalni borac koji čeka svoj čas. Nacionalizam je, da parafraziram Sartrov stav o antisemitizmu, "potpun i slobodan izbor, globalan stav koji čovek prihvata ne samo prema drugim nacijama nego i prema čoveku uopšte, prema istoriji i društvu, to je istovremeno strast i koncepcija sveta".
Nacionalista je, po definiciji, ignorant. Nacionalizam je, dakle, linija manjeg otpora, komocija. Nacionalisti je lako, on zna, ili misli da zna, svoje vrednosti, svoje, što će reći nacionalne, što će reći vrednosti nacije kojoj pripada, etičke i političke, a za ostale se ne interesuje, ne interesuju ga, pakao to su drugi (druge nacije, drugo pleme). Njih ne treba ni proveravati. Nacionalista u drugima vidi isključivo sebe – nacionaliste. Pozicija, rekosmo li, komotna. Strah i zavist. Opredeljenje, angažovanje koje ne iziskuje truda. Ne samo "pakao to su drugi", u okviru nacionalnog ključa, naravno, nego i: sve što nije moje (srpsko, hrvatsko, francusko...) to mi je strano. Nacionalizam je ideologija banalnosti. Nacionalizam je, dakle, totalitarna ideologija.
Nacionalizam je, uz to, ne samo po etimološkom značenju, još poslednja ideologija i demagogija koja se obraća narodu. Pisci to najbolje znaju. Stoga je pod sumnjom nacionalizma svaki pisac koji deklarativno izjavljuje da piše "iz naroda i za narod", koji svoj individualni glas tobože potčinjava višim, nacionalnim interesima. Nacionalizam je kič (a, da se podsetimo, Kič bi se mogao meriti stepenom banalnosti svojih asocijacija – A. Mol.), u srpsko – hrvatskoj varijanti, nacionalizam je borba za prevlast oko licitarskog srca.
Nacionalista, u principu, ne zna ni jedan jezik, niti tzv. varijante, ne poznaje druge kulture – ne tiču ga se. Ali stvar nije tako prosta. Ako i zna neki jezik, što će reći da kao intelektualac ima uvid u kulturno nasleđe neke druge nacije, velike ili male, to mu znanje služi samo tome da uspostavlja analogije, na štetu onih drugih, naravno. Kič i folklor, folklorni kič, ako vam se tako više sviđa, nisu ništa drugo do kamuflirani nacionalizam, plodno polje nacionalističke ideologije. Zamah folklorizma, kod nas i u svetu, nije antropološke prirode, nego nacionalističke. Insistiranje na famoznom coleur locale-u takođe je, ako je izvan umetničkog konteksta, što će reći da nije u službi umetničke istine, jedan od vidova nacionalizma, prikrivenog.
o-nacionalizmu2Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više, mi koljemo, kad se mora, ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke, itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. Skočiti malo više od njega, ostali me se ne tiču. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični a tako različni, zbog kojih je igra i započeta.
Nacionalista se, rekosmo, ne boji nikog, osim svog brata. Ali od njega se boji strahom egzistencijalnim, patološkim: pobeda izabranog neprijatelja jeste njegov apsolutni poraz, ukidanje njegovog bića. Pošto je strašljivac i nikogović, nacionalista ne ističe sebi više ciljeve. Pobeda nad izabranim neprijateljem, onim drugim, jeste apsolutna pobeda. Stoga je nacionalizam ideja beznađa, ideologija mogućne pobede, zagarantovana pobeda, poraz nikad konačan.
Nacionalista se ne boji nikoga, "nikoga do Boga", a njegov bog jeste bog po njegovoj meri, bledi rođak Žil, negde za nekim drugim stolom, njegov brat rođeni, isto toliko nemoćan kao i on sam, "ponos porodice", porodični entitet, svesni i organizovani deo porodice i nacije – bledi, blesavi rođak.
Rekli smo, dakle, biti nacionalista znači biti individuum bez obaveze. "To je kukavica koja ne želi da prizna svoj kukavičluk; ubica koji potiskuje svoju naklonost ka ubistvu, nemoćan da je sasvim priguši a koji se, ipak, ne usuđuje da ubije, osim iz potaje ili anonimnosti gomile, ili u nekakvom pravednom ratu. Nezadovoljnik koji u mirnodopsko vreme ne usuđuje da se pobuni iz straha od konsekvenci svoje pobune" - slika i prilika citiranog Sartrovog antisemite. I odakle, pitamo se, taj kukavičluk, to opredeljenje, taj zamah nacionalizma u naše doba? Pritisnut ideologijama, na marginama društvenog kretanja, zbijen i izgubljen među konfrontiranim ideologijama, nedorastao individualnoj pobuni, jer mu je ona uskraćena, individuum se našao u procepu, u praznini, ne učestvuje u društvenom životu a društveno biće, individualista a individualnost mu uskraćena u ime ideologije, i šta mu preostaje drugo nego da svoje društveno biće traži drugde? Nacionalista je refulirani individualista, nacionalizam je refulirani (kolektivni) izraz tog i takvog individualizma, ideologija, i antiideologija...
-
Novak20
#365 Re: Nacionalizam
Naš je nacionalizam ok, svi drugi ne valjaju.
- escobar__
#366 Re: Nacionalizam
Sekularni bošnjački nacionalizam

- madner
#367 Re: Nacionalizam
Intelektualni kepec na djelu, sada tvrdi da je nesto sasvim drugo napisao.hAZNADAR wrote:Kao i obicno kada se dovedes perd svrsen cin i da jasno odgovoris na pitanje - krenu uvrede, ponizavanja i opet ta dosadna prica o tvom nadriintelektu. Fakat imas komplekse sa svojim IQ cim toliko puta spominjes jedno te isto.madner wrote:
Intelektualni kepec u svakom pogledu.
Kakvu autonomiju? Sta je Skotska mogla autonomno?![]()
Ne nastupaju kao nacija nigdje, gdje je uslov nacija kao na Olimpijadi ne nastupaju.
Znaci nije nista dogovoreno izmedju Skota i Engleza, nego su Britanci dosli do zakljucka kako da uguse regionalne nacionalizme i dozvolili su regionalne parlamente. Nakon 300 godina unitarne vladavine. Zakljucak je bio pogresan, ali to jeste poenta. I onda ti to navodis kao svijetli primjer, kao da si sa Marsa pao.
I sta ti onda imas ista teze objasnjavati kada ni ovo najednostavnije sto se te ne tice ne mozes razumiti.
Ja cu samo ponoviti ponovo dvije stvari.
Uopce nije bila rijec o skotskim nadleznostima vec o idenetitetu Skota gdje su u isto vrijeme i Skoti i Britanci.
Druga stvar na koju uvijek se izmotas je da fino intelektualno, knjigama, argumentima, ... objasnis kako su to Bosnjaci skart a Bosanci plemeniti.
Imas li na to ista reci osim da si "neshvacen"?
Naravno da je bilo rijeci i o Skotskim nadleznostima, 3 posta se trudis nesto da nadjes o njima da bi sada poceo o identitetu.
Rekoh medjutim da je novi ustav upravo za cilj imao to da se potisne Skotski identitet naspram Britanskog. Kao i da je taj cilj promasen.
Poenta je bila da nema svrhe raspravljati, kada nisi u stanju shvatiti ni jednostavnije stvari. Naravno da mogu opet proci s tobom sve, ali za sve je bolje da prihvatimo tvoje domete kao takve.
-
L u c i f e r
#368 Re: Nacionalizam
"Zbog toga sam misljenja da Bosnjaci, kojima je najvise stalo do BiH, trebaju promovirati evropski vrijednosti, sekularizam i liberalizam, te na taj nacin sticati naklonost velikih, zapadnih sila, koje odlucuju o sudbini balkanskih drzavica. Sa vjerskim nacionalizmom mogu samo nanijeti stetu sebi samima."
"Ovdje pametnog covjeka nema s glave. Mladi su nula. 1. Maj je dan za janje i gajbu pive. A od politike imamo to sto imamo. Kakvi ljudi takva politika."

"Ovdje pametnog covjeka nema s glave. Mladi su nula. 1. Maj je dan za janje i gajbu pive. A od politike imamo to sto imamo. Kakvi ljudi takva politika."
- SaraFina
#369 Re: Nacionalizam
Bošnjačko - Bosanski nacionalizam u idućih desetak godina morao bi se svoditi na održavanje "rahat patnje i pat pozicije".Kikibombona wrote:Duboko sam uvjeren da nacionalizam vodi raspadu zemlje. Zasto? Zato sto je svaki od tri nacionalizma preslab da bi SILOM porazio druga dva. A nacionalizam samo silom moze odnijeti pobjedu. Za to imamo bezbroj primjera, ovdje na Balkanu i sirom svijeta. Nacionalisti se ne mogu dogovoriti ni oko cega, jer svaki nacionalista ima maksimalisticke zahtjeve i u konacnici zeli sve. Dadnes mu prst - hoce ruku. Nema kraja zahtjevima. Zeli apsolutnu dominaciju i cistu pobjedu. To je u prirodi svakog nacionalizma.SaraFina wrote:Mislim da je ideja o nekoj bosanskoj naciji takodjer utopija... Nažalost.
Jedino tako moguće je nadjačati separatističke ciljeve koje gaje srpska i hrvatska opcija.
Što se vjere tiče bosanskohercegovački muslimani trebaju je svesti na " evropski prihvatljivu i dobro došlu razinu"... Takvi su u većini nasreću. Znači ništa furanje na bliskoistočni način, nego pokazati novi prihvatljiv evropski Islam. Stalno ga potencirati i oštro i bezkompromisno se ogradjivati od "izgrednika"
To je ključ opstanka.
Ne možeš ti prisiliti nikakvom bosanskom asimilatorskom idejom toliko ljudi da se odrekne Islama i religije i pretvoriti ih čarobnim śtapićem u ateiste i Bosance. No možeš furati evropski prihvatljivu verziju. ... što u biti bosanskohercegovački muslimani i jesu. ...
Bosanci , onih 2 -3 % pravoslavaca Bosanaca i 5 % katolika . ... su odličan dodatak. Šlag na torti
Tvoja ideja nažalost nema smisla... zato mi je moja opcija izvediva. Nasreću
Matematički izvedivo dakle. Takvoj opciji treba težiti. Ako već imaš oko 50 % Bošnjaka... A Bosanci i Bošnjaci gaje jednaku nacionalnu ideju ( jedinstvena, suverena i u sadašnjim granicama BiH).... Cilj ti je asimilirati dio Hrvata i Srba u Bosance...Ti umanjivanjem bošnjačkom nacionalnog korpusa kao Bosanac ništa ne dobijaš.
-
Vipsilon
#370 Re: Nacionalizam
Pa bosanski islam je oduvijek bio to. Neko komotno i zdravorazumsko shvatanje islama. To je metamorfoza naše bogumilske vjere u islam. Ne treba izmišljati toplu vodu nego samo treba zadržati specifičnosti bosanskog islama (ajvatovica i sva druga islamska dovišta nastala na bogumilskim hižama, dove za kišu, salijevanje strava, nišani, mevludi). Ne dozvoliti selefijama da nam unište ovu tradiciju i običaje prozivajući sve što je mimo vjerodostojnog hadisa kufrom i širkom. Malim kufrom, velikim širkom, velikim kufrom i malim širkom.SaraFina wrote: Što se vjere tiče bosanskohercegovački muslimani trebaju je svesti na " evropski prihvatljivu i dobro došlu razinu"... Takvi su u većini nasreću. Znači ništa furanje na bliskoistočni način, nego pokazati novi prihvatljiv evropski Islam. Stalno ga potencirati i oštro i bezkompromisno se ogradjivati od "izgrednika"
To je ključ opstanka.
- insomnia78
#371 Re: Nacionalizam
Predlazem da ga u svrhu razlikovanja od "islama" nazovete "bislam"

- cyprus
#372 Re: Nacionalizam
Bolje hižaslam...
-
Vipsilon
#373 Re: Nacionalizam
Ako ste završili sa forama... da se vratimo na temu.
- SaraFina
#374 Re: Nacionalizam
Je li se zezaš s ovom metamorfozom ili si ozbiljan? Ne mogu odgovoriti ako si ozbiljanVipsilon wrote:Pa bosanski islam je oduvijek bio to. Neko komotno i zdravorazumsko shvatanje islama. To je metamorfoza naše bogumilske vjere u islam. Ne treba izmišljati toplu vodu nego samo treba zadržati specifičnosti bosanskog islama (ajvatovica i sva druga islamska dovišta nastala na bogumilskim hižama, dove za kišu, salijevanje strava, nišani, mevludi). Ne dozvoliti selefijama da nam unište ovu tradiciju i običaje prozivajući sve što je mimo vjerodostojnog hadisa kufrom i širkom. Malim kufrom, velikim širkom, velikim kufrom i malim širkom.SaraFina wrote: Što se vjere tiče bosanskohercegovački muslimani trebaju je svesti na " evropski prihvatljivu i dobro došlu razinu"... Takvi su u većini nasreću. Znači ništa furanje na bliskoistočni način, nego pokazati novi prihvatljiv evropski Islam. Stalno ga potencirati i oštro i bezkompromisno se ogradjivati od "izgrednika"
To je ključ opstanka.
-
Vipsilon
#375 Re: Nacionalizam
Meni je nejasna ova tvoja izjava, da li si ozbiljna ili se šališ.SaraFina wrote:Što se vjere tiče bosanskohercegovački muslimani trebaju je svesti na " evropski prihvatljivu i dobro došlu razinu"... Takvi su u većini nasreću. Znači ništa furanje na bliskoistočni način, nego pokazati novi prihvatljiv evropski Islam. Stalno ga potencirati i oštro i bezkompromisno se ogradjivati od "izgrednika"