Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#351 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

kerima1 wrote:
Smrcak15 wrote:
lijepa u dusi wrote: A da ja tebe pitam? Jesu li te "cure" po meni djeca, uopce bile pitane da li to zele? I sta zna dijete od 9 godina sta je brak? Da li mozes zamisliti da je normalno da dijete od 9 godina ima spolni odnos? Dijete od 9 godina je danas treci razred osnovne skole. Otidji pa pogledaj curice tog uzrasta. Reci mi da je to normalno. Zasto nije zabranjeno?!
jesi li ti svjesna da u tim vremenima svukuda u svjietu, pa cak i tvoji preci su vjencavali tako mlade cure, jesi li ti svjesna toga, to su historijske cinjenice??? sad optuzivati poslanika za nesto sto je norma bila u cijelom svijetu samo zato sto je to bila praksa u to vrijeme, je nerealno.
A, jesi li ti svjestan da je to i onda i danas čin pedofilstva,vrsenje sex.akta nad djetetom!
Uzalud je braniti neodbrajeno. :)
prvo ja nikad nisam procitao da su oni imali spolni akt odmah nakon sto je ona uselila u njegovu kucu tj. kad je dobila prvu menstruaciju.

lijepa u dusi

#352 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Zar se zena u islamu ne smatra spolno i seksualno zrelom nakon prve menstruacije? Zasto bi se suzdrzavao od odnosa, bez ikakvog naglasavanja da se suzdrzava? Nigdje ne pise ni da nisu imali odnose. Smrco, ukopavas se. Ima objasnjenje, ali ti ga ne znas iznijeti. Prepusti nekome ko zna, ti vjeruj.
Smrcak15

#353 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

lijepa u dusi wrote:Zar se zena u islamu ne smatra spolno i seksualno zrelom nakon prve menstruacije? Zasto bi se suzdrzavao od odnosa, bez ikakvog naglasavanja da se suzdrzava? Nigdje ne pise ni da nisu imali odnose. Smrco, ukopavas se. Ima objasnjenje, ali ti ga ne znas iznijeti. Prepusti nekome ko zna, ti vjeruj.
a pise li negdje da jesu imali odmah u 9 godini?
lijepa u dusi

#354 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Smrcak15 wrote:
lijepa u dusi wrote:Zar se zena u islamu ne smatra spolno i seksualno zrelom nakon prve menstruacije? Zasto bi se suzdrzavao od odnosa, bez ikakvog naglasavanja da se suzdrzava? Nigdje ne pise ni da nisu imali odnose. Smrco, ukopavas se. Ima objasnjenje, ali ti ga ne znas iznijeti. Prepusti nekome ko zna, ti vjeruj.
Sta znaci " konzumirati brak"? Ok, doci zivjeti s njim. Mislim da bi Poslanik, a i Aisa, nasli za shodno da naglase da nisu imali odnose dok Aisa nije bila spremna. Imamo toliko detalja iz njihovog seksualnog zivota, prenesenih od Aise, da je suludo i pomisliti da se nesto tako bitno nije desavalo do odredjenog perioda, a da to nijedno ne spomene.
Towelie

#355 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Towelie »

lijepa u dusi wrote::?
Jednom si mi rekla da si lijepa u dusi kao i u tijelu. :D Ti si zaista jedna lijepa dusica i prijatno sam iznenadjen.
Smrcak15

#356 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Smrcak15 »

lijepa u dusi wrote:
Smrcak15 wrote:
Sta znaci " konzumirati brak"? Ok, doci zivjeti s njim. Mislim da bi Poslanik, a i Aisa, nasli za shodno da naglase da nisu imali odnose dok Aisa nije bila spremna. Imamo toliko detalja iz njihovog seksualnog zivota, prenesenih od Aise, da je suludo i pomisliti da se nesto tako bitno nije desavalo do odredjenog perioda, a da to nijedno ne spomene.
samo mi donesi dokaz da su odmah imali sex kad je uselila u njegovu kucu i ja su usutit.
lijepa u dusi

#357 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Towelie wrote:
Jednom si mi rekla da si lijepa u dusi kao i u tijelu. :D Ti si zaista jedna lijepa dusica i prijatno sam iznenadjen.
Pogresno si shvatio :D rekoh da sam jako naopaka, a da sam i s vana ista ko i u dusi. Za ovo ostalo, nisam sigurna da li si sarkastican :D
Vidis smrco, tumacenje je opasna stvarka :D
Towelie

#358 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Towelie »

lijepa u dusi wrote:
Towelie wrote:
Pogresno si shvatio :D rekoh da sam jako naopaka, a da sam i s vana ista ko i u dusi. Za ovo ostalo, nisam sigurna da li si sarkastican :D
Vidis smrco, tumacenje je opasna stvarka :D
Gde ces sumnjat da sam iskren, to ti je sejtanksa vesvesa. :-D
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#359 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Nurudin »

lijepa u dusi wrote:
Nurudin wrote:Alija je bio njegov nasljednik , što se također može pronaći u Buhariji , kad ga je proglasio nasljednikom
nakon povratka sa oprosnog hadža pred više hiljada svjedoka.
Očigledno se Ebu Bekr i Omer r.a. nisu sa tim slagali , a obojica su udali kćerke za Poslanika a.s.
i obojica su bili halife . Kad je Ali pokušao da pruzme hilafet , kćerka ebu Bekra, Aiša o kojoj govorimo
se usprotivila i podržala Muaviju . To sve stoji u Buhariji , naravno ne kao povezana priča već razlomeljna
u hadisima.
Muavija je inače sin one Hind što si je spominjala. Njen unuk , a sin Muavijin , je poslao potjeru za
unucima Muhameda a.s i njihovom porodicom , koja ih je stigla i većinu pobila na Kerbeli.
Muavijin sin Jezid je bio šesti halifa i dio višestoljetne emevijske dinastije
To znaci da su osnove siitskog pravca na ispravnim temeljima? Sad, sto se kasnije iz toga razvilo sto se razvilo je neka druga prica... Slicno kao i s vehabijama. Dobre namjere ali... Put do pakla je poplocan takvim.

Ako postoje hadisi o proglasenju Alije narednim nasljednikom, a ovi su vise vijekova bili na celu islama, kako je moguce da ti hadisi nisu nestali? Ovi su imali svu moc u rukama da izvrnu sve kako njima pase.
Meni to ne znači ništa (a dugo sam dumao o tome i istraživao) , osim da je to period jedne velike konfuzije iz
koje mi danas, 14 vijekova poslije, imamo razne kontradiktorne informacije.
Toliko je tu uključeno različitih struja, ljudi, interpretacija , da je to nemoguće gledati pojednostavljeno , a
ne biti u krivu. Moje nekakvo laičko mišljenje je da porodica Umejada iz Meke (ebu Sufjan i Hind ) nije nikad
stvarno prihvatila Muhameda a.s kao Poslanika i da su se kasnije (odnosno vrlo brzo nakon smrti Muhameda a.s)
ustoličili ponovo na vlast i da su imali svoju propagandu kao i svaka vlast i da se dosta toga održalo do danas
u nekim islamskim knjigama. Ali takva je tradicija , a religija se čvrsto drži principa tradicije.
Tradicija daje jedan privid kontinuiteta.
Tako danas imamo jedan pomalo smiješan detalj , da je Muavija kao peti halifa, tokom predavanja petkom na
džumi, zbog svoje debljine morao povremeno sjesti i onda je naredio da svi hatibi tokom džume , moraju sjedati.
Tako i dan danas hodže sjedaju , iako ih vjerovatno većina ne zna zašto to rade, tako ih naučilo.
Međutim, to uopšte ne znači da je tradicija zlo i naopako , niti je vremenom to bilo prihvaćano od uleme
tako bukvalistički, nego je ono što je bilo zlo - sklanjano u stranu , bez ulaženja u detalje i nekakve reforme,
a ono što je bilo bezazleno, poput tog sjedanja na hutbi, je ostajalo.
Samim time, to nije nikakav bogougodan sveti čin, niti je ama baš svaki hadis nešto treba uzeti kao
bukvalno pravilo, a ne intrepretacija nekog događaja , do koje se došlo kroz lanac nekakvih usmenih prenosioca.
zforumas

#360 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote: samo mi donesi dokaz da su odmah imali sex kad je uselila u njegovu kucu i ja su usutit.

Ovaj post treba uokviriti
lijepa u dusi

#361 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Smrcak15 wrote:
lijepa u dusi wrote:
Smrcak15 wrote:a pise li negdje da jesu imali odmah u 9 godini?
samo mi donesi dokaz da su odmah imali sex kad je uselila u njegovu kucu i ja su usutit.
Procitaj sta pise u knjizi koju si mi licno ti preporucio. Imali odnose ili konzumirali brak?
Towelie

#362 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by Towelie »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote: samo mi donesi dokaz da su odmah imali sex kad je uselila u njegovu kucu i ja su usutit.

Zna se sta se radi sto mlada dodje prvu noc u kucu. :D Jes da je u ovom slucaju mlada previse mlada, al jebi ga. To jest, nju. :lol:

Smesno je zaista sta ljudi nece poverovati da bi Poslanik ucinio samo jer to pise negde.
zforumas

#363 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by zforumas »

Towelie wrote:
zforumas wrote:

Zna se sta se radi sto mlada dodje prvu noc u kucu. :D Jes da je u ovom slucaju mlada previse mlada, al jebi ga. To jest, nju. :lol:

Smesno je zaista sta ljudi nece poverovati da bi Poslanik ucinio samo jer to pise negde.
Ma nije sad uopce bitno je li bilo sexa ili nije, bit je u dokazivanju. Jos da mu se donese dokaz...sta treba, himen da se nadje sa datumom na njemu :-)
lijepa u dusi

#364 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by lijepa u dusi »

Pics or it didnt happen :lol:
fatamorgana

#365 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:
lijepa u dusi wrote:Pa ja nisam poslanik, od mene se ne ocekuje natprirodna ljudskost i milost. A svejedno ne bih bila u stanju ovako svirepo nekom presuditi. Nesto ovdje ne stima.
naravno da čovjek koji ima normalnu prirodu ne može to uraditi. ovim se želi stvoriti kod sljedbenika situacija da više vjeruju pretpostavljenima nego svojim osjećajima za dobro i loše.
prvo ide indoktrinacija, da kada radiš grozna djela da su to u stvari bogougodna djela, jer ako je to radio onaj koji je milost svim svjetovima, zašto bi tebi to bio problem.
ili zašto osuđuješ ta djela, ako je to u stvari Bog naredio, ne znaš ti bolje od Boga.

takvi su slučajevi i sa drugim ideologijama koje su vršile grozote, uvijek se čine grozote u nečije ime, u ime Boga, u ime organizacije i sl.

ono sto Bog naredi to samo moze biti dobro za pojedinca i zajednici, ono moze biti strasno u nasim ocima ali ono u konacnici je dobrobit za drustvo, i ja sam 10000000% ubijedjen u to. nekad mrkva nemoze doprinijeti poboljsanju drustva kao sto kandzija moze, jer sto ljudi sto cudi.

bunis se na kaznu za zlocince koji ubijaju i pljackaju ali nevidjoh da se bunids kako miluju ratne zlocince u Hagu u njihovm zatvorskim celijama, sa svim pogodnostima koje imaju u njima

otprilike kakve su zatvore dobivali ratni zlocinci sa balkana

norveska zatvor
Image
Image
Image
Image
Image

za Tebe je ovo apsolutno ok, da zlocinac koji je klao, silovao, ubijao, mucio, pljackao, progonio bude Ovako "kaznjen" :-)
:shock: Ovo su k'o one slike dženneta štos' ti onomad postavlj'o!
fatamorgana

#366 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by fatamorgana »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote: e ja mogu svarit u koliko je zlocin velik pa da mu i kazna strasna bude

znaci nije nevina osoba kaznjena pa da se nasa savjest pobuni, a i kad analiziramo zasto ovakva kazna , dali ima mudrost neka tu, ima naravno da se prestrasi sledeci koji se odluci na Ovako nesto, znaci za dobrobit naroda i buducnosti drustva.
Cekaj ba Smrle, ovi njima pobili kamile, a Muhamed i ekipa pobli njih (i to kako)....gdje je tu pravednost?
Meni da neko da da pijem urin od kamile i ja bi mu oči iskop'o! :lol:
fatamorgana

#367 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by fatamorgana »

Smrcak15 wrote:
islam suzvbija zlo u srzi, i neda da se siri, ili milom ili silom. ko voli da zivi pacifista i da mu zlocinci kolo vode, bujrum
A u kojim je to bajnim zemljama suzbio zlo? :wink:
patriot_1

#368 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by patriot_1 »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote: pa Ebu Bekr je kaznio čovjeka vatrom.
nije EBu Bekr, nego Alija nakon koje je dobio ukor od drugog ashaba, jer je odstupio od naredjenja poslanika, i nikad vise tako nesto nije uradio.

Zapalio je ljude koji su govori li da je Alija Bog koliko se sjecam.

znaci naredjenje poslanika je i dalje na snazi pa makar njegovi prijatelji pogrijesili.
Smrčko,kako ti zamišljaš raj?
Oće li stvarno pravednik,šehid,tabanati tamo 70 ili 72 djevice,i ima li sexa tamo?
Ako je to istina,prelazim na Islam!Sjutra! :-D
Klope po tebi ima ali ima li cuge?Što ću sok i čaj morati piti!Što ću jadan ja tamo,da i pređem.Neima Pelinkovca,kulena,samo neke seke(i to ne kulin bana!
arzuhal

#369 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

Ti bi samo radi seksa obećanog u Raju prešao na drugu vjeru?

aaaa...

:mrgreen:

Pa jest, ljudi smo, na koncu...
dadinjo33

#370 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote: pa Ebu Bekr je kaznio čovjeka vatrom.
nije EBu Bekr, nego Alija nakon koje je dobio ukor od drugog ashaba, jer je odstupio od naredjenja poslanika, i nikad vise tako nesto nije uradio.

Zapalio je ljude koji su govori li da je Alija Bog koliko se sjecam.

znaci naredjenje poslanika je i dalje na snazi pa makar njegovi prijatelji pogrijesili.
Ebu Bekr, Alija, Halid ibn Velid, svi su palili zive ljude. A to je prvo Muhamed naredio, da neke ljude koji su napustili islam zive zapale. A onda je opet 'Allah' morao intervenisati da jos jednom suzbije Muhamedovu svirepost, pa je Muhamed naknadno rekao da te otpadnike ne pale zive, nego ipak 'samo' ubiju. Mozda Alija nije bio tu kad se Muhamed predomislio :D Inace, primjer garantovanja slobode vjeroispovijesti u praksi :D
wmosi

#371 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by wmosi »

Smrcak15 wrote:
nemora nuzno da znaci da su imali sex pobogu si, ona je sa prvom menstruacijom imala pravo da bude u poslanikovoj kuci, ali nigdje nisam procitao u hadisu da su odmah imali sex, spolni akt, nego samo se kaze "konzumirali brak"
Brak i porodični život Muhameda i Aiše je vrlo zanimljiv slučaj. Oni koji ne vole Muhameda to, naravno, koriste da ga degradiraju. Kod Muslimana se može čuti različitih objašnjenja.. pobijanje vjerdostojnosti hadisa, objašnjavanje da je imala 19, 20 godina u momentu udaje a opet neki muslimani ne vide problem ako se prihvati da je imala 6/9 godina. Kod nekog konvertita Smajlovića može se naći masa nekih hadisa koji govore o mnogo više detalja iz Muhamedovog života. Neki nisu ništa manje skandalozni nego ovi koji govore o Aišinim godinama.
Meni te zbirke hadisa nisu toliko poznate, on neke navodi iz nekih zbirki na engleskom. Koliko uopšte tih hadisa ima i koliko je to sve vjerodstojno?
Ovako se ostavlja mjesta raznim špekulacijama.
dadinjo33

#372 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

wmosi wrote:
Smrcak15 wrote:
nemora nuzno da znaci da su imali sex pobogu si, ona je sa prvom menstruacijom imala pravo da bude u poslanikovoj kuci, ali nigdje nisam procitao u hadisu da su odmah imali sex, spolni akt, nego samo se kaze "konzumirali brak"
Brak i porodični život Muhameda i Aiše je vrlo zanimljiv slučaj. Oni koji ne vole Muhameda to, naravno, koriste da ga degradiraju. Kod Muslimana se može čuti različitih objašnjenja.. pobijanje vjerdostojnosti hadisa, objašnjavanje da je imala 19, 20 godina u momentu udaje a opet neki muslimani ne vide problem ako se prihvati da je imala 6/9 godina. Kod nekog konvertita Smajlovića može se naći masa nekih hadisa koji govore o mnogo više detalja iz Muhamedovog života. Neki nisu ništa manje skandalozni nego ovi koji govore o Aišinim godinama.
Meni te zbirke hadisa nisu toliko poznate, on neke navodi iz nekih zbirki na engleskom. Koliko uopšte tih hadisa ima i koliko je to sve vjerodstojno?
Ovako se ostavlja mjesta raznim špekulacijama.
Po 15-20 hadisa oznacenih kao vjerodostojni u najpriznatijim zbirkama hadisa, Aisa je imala 9 godina kad je Muhamed spavao sa njom. Malo sta je tako dobro i pouzdano utvrdjeno kao taj dogadjaj. Kad bi se osporila vjerodostojnost tih hadisa, padaju hadisi kao izvor islama, jer se onda sve.moze dovesti u pitanje. A to je osporavanje samo za eksternu upotrebu, iza njega ne stoji niko osim anonimnih korisnika interneta, pokusaj apologetike zasnovan na mnostvu medjusobno nepodudarnih sporednih i posrednih izvora, pokusaj bacanja prasine u oci onima koji postavljaju pitanja o moralnosti osobe koja ima seks sa djetetom.
wmosi

#373 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by wmosi »

dadinjo33 wrote: Po 15-20 hadisa oznacenih kao vjerodostojni u najpriznatijim zbirkama hadisa, Aisa je imala 9 godina kad je Muhamed spavao sa njom. Malo sta je tako dobro i pouzdano utvrdjeno kao taj dogadjaj. Kad bi se osporila vjerodostojnost tih hadisa, padaju hadisi kao izvor islama, jer se onda sve.moze dovesti u pitanje. A to je osporavanje samo za eksternu upotrebu, iza njega ne stoji niko osim anonimnih korisnika interneta, pokusaj apologetike zasnovan na mnostvu medjusobno nepodudarnih sporednih i posrednih izvora, pokusaj bacanja prasine u oci onima koji postavljaju pitanja o moralnosti osobe koja ima seks sa djetetom.
Činjenica je da se danas muslimani ne ponašaju na takav način. Jedino se to može vidjeti u medijima u rijetkim slučajevima a navodno tamo nedje u Jemenu ili Omanu. Generalno, ovakvu praksu današnji muslimani nemaju. Ostaje onda problem principa da je Muhamed "najdivniji primjer" ljudima kako se treba ponašati s obzirom da sami muslimani imaju rezervu prema nekim njegovim navikama. Ipak je rečeno i napisano da je on najdivnije Alahovo stvorenje, primjer, pouka za sva vremena.
dadinjo33

#374 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by dadinjo33 »

Da, to je za muslimane lose-lose situacija. Ako provode Muhamedovu praksu, onda ih nazivaju zlocincima, bolesnicima i slicno, javlja se osuda. Primjer je Islamska drzava koja nastoji doslovno provoditi ono sto je u hadisima opisano kao Muhamedova praksa. Ako je ne provode i kriju, ispada da se stide svog uzora, pa se namece pitanje kakav je to uzor ako zbog njegovih postupaka propadaju u zemlju od stida, a jos te 'umjerene' oni drugi prozivaju da su licemjeri, jer prijece provodjenje i propovijedanje onog sto je Muhamed radio i naucavao po Bozijem diktatu i sto ni ti 'umjereni' ne spore da jeste Muhamedova praksa, ali valjda smatraju da treba sacekati da islam zavlada svijetom, pa onda.provoditi taj 'pravi' serijat. Dotad uredno te hadise brane kao istinsku od Boga nadahnutu Muhamedovu praksu, ali ne pozivaju na njeno provodjenje sad, primjer na pvoj temi arzuhala i opravdavanja Muhamedovog vadjenja ociju, odsijecanja svih ruku i nogu i uskracivanja zadnje zelje za vodom osmorici ljudi.
arzuhal

#375 Re: Isus i Muhamed,sličnosti i razlike!

Post by arzuhal »

Naš'o novog sagovornika :lol: :mrgreen:
Post Reply