Al' evo ovaj citat npr. Pa ako čovjek samo malo uključi mozak, može vidjeti da je ovo nešto o čemu su maštali Arapi iz tog perioda. Kome je danas u 21. vijeku zanimljivo maštati o tekućim rijekama, procijeđenom medu i mlijeku, voću...? Ako je to raj, onda raj imam na 20 metara od kuće, tj. teče jedna lijepa rječica, a odmah kraj nje je Bingo market, nemam kakvog voća i povrća nema, meda i mlijeka.2. Zar je Džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje – u kome su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procijeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova. (Muhammed, 15.)
Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
- irac300
#351 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
-
r_faruk
#352 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
vizija ljepote i uzivanja je za svakoga drugacija. meni ove tvoje slike ne predstavljaju uzivanje i ljepotu i smiraj i dzenet. za mene bi dzenet bila susta suprotnost svega ovoga o cemu ti sanjas. ti sanjas glamur i silikonske ljepotice
pa imas takvih dzenetlija i na ovom svijetu koji se ne bi mijenjali za taj tvoj dzenet.
za mene bi dzenet bio ovo:

i ovaj dzenet mozes pronaci na zemlji... poenta sega moj smrle je u tome da na zemlji imamo i taj dzenet kojem ti tezis...

i ovaj dzenet mozes pronaci na zemlji... poenta sega moj smrle je u tome da na zemlji imamo i taj dzenet kojem ti tezis...
Last edited by r_faruk on 24/02/2017 13:27, edited 1 time in total.
-
Shiba
#353 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Evo jedno praktično pitanje vezano za ove roditelje koji će na račun djece ući u Džennet. Nešto kontam, vrijedi li to za serijske ubice? Ratne zločince? Silovatelje? I još jedna stvar. Ako sam ja bio dobar čitav život a žena mi bila kurvetina (ili obrnuto, da se ko ne uvrijedi, nije ni bitno) i ja dođem gore a ona ide dole, a ja hoću nju i samo nju, kako se to rješava, piše li gdje u pravilniku?
Ovo mi onako prođe kroz glavu dok pratim diskusiju pa reko' da piupitam prisutne džennetologe.
Ovo mi onako prođe kroz glavu dok pratim diskusiju pa reko' da piupitam prisutne džennetologe.
-
r_faruk
#354 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ma sve smo ti mi to protabirili ovdje. da ti ja ne bih puno sta pricao, sace ajet i slika, a more bit i video....
ukratko, sve ce bog to da odradi i nije na tebi da se sekiras.... tebi tvoja zena nece falit' gore jer je vaka naka itd...
ukratko, sve ce bog to da odradi i nije na tebi da se sekiras.... tebi tvoja zena nece falit' gore jer je vaka naka itd...
- Smrcak15
#355 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
fatamorgana wrote: Jedino ne znam kako će reagovati muževi tih žena kad žene budu nagrađene tim lijepim muškarcima?
No kad bolje razmislim možda im neće ni biti važno jer će svakako opsluživati tih 70 i kusur lEpotica, znači u raju imamo svojevrsnu seksualnu liberalizaciju za sve, nešto kao seksualne slobode 70 - tih! Eviva!
Sve u svemu počinjem da razmišljam, mrkva koja se nudi
je primamljiva!![]()
![]()
Daj nam još slika tih ljepotica a stavi pokoju i za ženski dio foruma, radi ravnopravnosti, je li!
da malo bolje citas znao bi kako ceJedino ne znam kako će reagovati muževi tih žena kad žene budu nagrađene tim lijepim muškarcima?
ti lijepi muskarci u dzennetu ce biti ljudi sa zemlje koji zasluze Dzennet, ali novim stvaranjem izgledat ce drugacije , tj. ljepse u dzennetu.
a nije iskljuceno da se stvori jos muskaraca i zena koji uopste nisu bili na zemlji, radi popunjavanja ostatka dzenneta.
pa da to je mrkva, jer Onaj koji je dao zeku da je naklonjen mrkvi on ce ga i mamiti mrkvom.Sve u svemu počinjem da razmišljam, mrkva koja se nudi
je primamljiva!![]()
![]()
svi mi muskarci vecina smo naklonjeni zenama, zna to Allah dobro, jer nam je on usadio to naginjanje duse i strasti prema njima i zato upravo daje tu mrkvu tj. lijepe zene u raju kao nagrada za djela sa ovoga svijeta.
to je Nouman Ali khan pojasnio dobro sa experimentom sta muskarci vole a sta zene vole.
ono je dovoljno da ti oslikam ajet koliko toliko sta se hoce reci sa ajetom, pa ti razmisli sta i kako daljeDaj nam još slika tih ljepotica a stavi pokoju i za ženski dio foruma, radi ravnopravnosti, je li! :wink
a ajet o dzenetskim zenama sa zaobjelim grudima necu ti oslikati sigurno
- Smrcak15
#356 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
a jeli Tebe neko goni puckom da udje na ovaj topik i citas, de pogledaj iza sebe ima li neko da drzi pistolj iznad glave i govori ti, citaj citaj gledaj gledaj sta ti smrle postira.....irac300 wrote:Baš vala, smori čovjek. Mislim da brat bratu ovu sliku kopira jedno 5 ili 6 puta. Ne ide mi u glavu da čovjek može biti toliko opterećen da nekome nešto dokaže, a vidi da ga niko ne ferma 2% i da je predmet sprdnje. Narkoman je pičkin dim, spram ove ovisnosti koju je on fasov'o.
da sad neki hindusi pricaju o nekom njihovom raju, da mene to ne interesuje ja uopste nebi ulazio na temu, pa fino je zaobidjes i miran si.
- Smrcak15
#357 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
da a evo i zastoirac300 wrote:Ma ne može se čo'jk pomirit s tim da neće više postojati, pa et'.fatamorgana wrote:Ma meni je ljepše Vrelo Bosne od ovoga što on stavlja, a već ima i budućih đenetlija, valjda kao neka vrsta generalne probe, malo preozbiljno obučene pripadnice ženskog spola za to đenetsko šarenilo za moj ukus ....irac300 wrote:Baš vala, smori čovjek. Mislim da brat bratu ovu sliku kopira jedno 5 ili 6 puta. Ne ide mi u glavu da čovjek može biti toliko opterećen da nekome nešto dokaže, a vidi da ga niko ne ferma 2% i da je predmet sprdnje. Narkoman je pičkin dim, spram ove ovisnosti koju je on fasov'o.Valja u zemlju i to je to. S tim što neko tu informaciju svari, a neko čupa i nogama i rukama da se utješi da ga čeka ljepše mjesto.
ti dodje iz nista, jer prije Big banga te nije ni bilo, i poslije kad odes u smrti, odes u nista, samo se znaci stvoris niotkud i odes u nistavilo, nema smisla kad se bolje razmisli
- fatamorgana
#358 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Mene zanima hoće li gore biti i miješanih brakova između pripadnika raznih vjera, npr. kršćana, hindusa etc . ili između Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih u smislu Ostalih, mislim kako je to gore regulisano?Shiba wrote:Evo jedno praktično pitanje vezano za ove roditelje koji će na račun djece ući u Džennet. Nešto kontam, vrijedi li to za serijske ubice? Ratne zločince? Silovatelje? I još jedna stvar. Ako sam ja bio dobar čitav život a žena mi bila kurvetina (ili obrnuto, da se ko ne uvrijedi, nije ni bitno) i ja dođem gore a ona ide dole, a ja hoću nju i samo nju, kako se to rješava, piše li gdje u pravilniku?
- fatamorgana
#359 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
A morel' na pp?Smrcak15 wrote:fatamorgana wrote: Jedino ne znam kako će reagovati muževi tih žena kad žene budu nagrađene tim lijepim muškarcima?
No kad bolje razmislim možda im neće ni biti važno jer će svakako opsluživati tih 70 i kusur lEpotica, znači u raju imamo svojevrsnu seksualnu liberalizaciju za sve, nešto kao seksualne slobode 70 - tih! Eviva!
Sve u svemu počinjem da razmišljam, mrkva koja se nudi
je primamljiva!![]()
![]()
Daj nam još slika tih ljepotica a stavi pokoju i za ženski dio foruma, radi ravnopravnosti, je li!da malo bolje citas znao bi kako ceJedino ne znam kako će reagovati muževi tih žena kad žene budu nagrađene tim lijepim muškarcima?
ti lijepi muskarci u dzennetu ce biti ljudi sa zemlje koji zasluze Dzennet, ali novim stvaranjem izgledat ce drugacije , tj. ljepse u dzennetu.
a nije iskljuceno da se stvori jos muskaraca i zena koji uopste nisu bili na zemlji, radi popunjavanja ostatka dzenneta.
pa da to je mrkva, jer Onaj koji je dao zeku da je naklonjen mrkvi on ce ga i mamiti mrkvom.Sve u svemu počinjem da razmišljam, mrkva koja se nudi
je primamljiva!![]()
![]()
svi mi muskarci vecina smo naklonjeni zenama, zna to Allah dobro, jer nam je on usadio to naginjanje duse i strasti prema njima i zato upravo daje tu mrkvu tj. lijepe zene u raju kao nagrada za djela sa ovoga svijeta.
to je Nouman Ali khan pojasnio dobro sa experimentom sta muskarci vole a sta zene vole.
ono je dovoljno da ti oslikam ajet koliko toliko sta se hoce reci sa ajetom, pa ti razmisli sta i kako daljeDaj nam još slika tih ljepotica a stavi pokoju i za ženski dio foruma, radi ravnopravnosti, je li! :wink![]()
a ajet o dzenetskim zenama sa zaobjelim grudima necu ti oslikati sigurno
- irac300
#360 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Upravo tako, došao si iz zvjezdane prašine, u nju ćeš se i pretvoriti. Ko zna, nakon milijardi i milijardi godina, kada ovaj planet postane prašina, možda tvoji molekuli Smrle završe na nekoj drugoj planeti i budu pokretač novog života.Smrcak15 wrote:
da a evo i zasto
ti dodje iz nista, jer prije Big banga te nije ni bilo, i poslije kad odes u smrti, odes u nista, samo se znaci stvoris niotkud i odes u nistavilo, nema smisla kad se bolje razmisli
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#361 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
irac300 wrote:Upravo tako, došao si iz zvjezdane prašine, u nju ćeš se i pretvoriti. Ko zna, nakon milijardi i milijardi godina, kada ovaj planet postane prašina, možda tvoji molekuli Smrle završe na nekoj drugoj planeti i budu pokretač novog života.Smrcak15 wrote:
da a evo i zasto
pouka ove priče Smrle je da ne drkaš u wc šolju
-
belfy
#362 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ocito je da ti ne razlikujes pojmove subjektivno i objektivno, pa jos pojam objektivno izjednacujes sa apsolutom... zaista imam osjecaj da se pokusavas baviti stvarima koje malo ili nikako razumijes. no i pored svega toga si cijelim pisanjem svako malo kontradiktoran. evo ti samo jedan primjer (da ne postamo ponjave):
a ovaj dio:
ovdje govoris da ljepota objektivno postojiRNG_25 wrote:To što je percepcija ljepote subjektivna (kao što je, uostalom, percepcija bilo čega subjektivna) ne znači da ljepota kao takva, i ljepota nečega kao takvog, ne postoji objektivno.
a ovdje suprotno. da bi odmah nakon toga zakljucio:RNG_25 wrote:Plus što se sam ti i svi tebi slični ponašate kao da ljepota objektivno postoji...
covjece...RNG_25 wrote:Odnosno, neiskreni ste u vlastitom nastupu. S jedne strane tvrdite da ljepota ne postoji kao takva, da je sve tobože "subjektivna ljepota", a s druge strane se ponašate upravo kao da ljepota kao takva postoji. Vaša neiskrenost vas otkriva.
a ovaj dio:
je toliko nesuvisao, te prepun gresaka svih vrsta (ne govorim o gramatici) i pravi primjer nepovezane misli. izvinjavam se sto sam ovako direktan, ali ne vidim bolji nacin da se izrazim...RNG_25 wrote:Kažem da je subjektivni doživljaj, npr. ljepote, realan, te da je kao takav objektivan, jer realno je objektivno. Problem je što taj doživljaj, kao takav, može biti pogrešan. On je i dalje realan, te kao takav dio objektivne realnosti, tj. objektivan, ali može biti nepotpun (i po ekstenziji pogrešan), jer to što je nešto objektivno ne znači i da je apsolutno. To što je nekome prva od druge slike koju sam postavio ljepša znači da je njemu zaista ljepša i to je za njega objektivno tako, jer ne može on drugačije tvrditi. Međutim, to je prvi dio, a drugi dio je koliko je ta njegova objektivnost "bliža" apsolutnoj objektivnosti. I tu u igru ulazi Inteligencija, koja će da zaista razluči da li je takav subjektivni doživljaj (da je prva slika ljepša od druge, kao tako) usklađena ili je u koliziji sa stvarnom neovisnom ljepote tih slika.
- Smrcak15
#363 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
dobro je ovo da si se malo uvukao u diskusiju da ti nije rafalisanje uprazno cijelo vrijemeirac300 wrote:Al' evo ovaj citat npr. Pa ako čovjek samo malo uključi mozak, može vidjeti da je ovo nešto o čemu su maštali Arapi iz tog perioda. Kome je danas u 21. vijeku zanimljivo maštati o tekućim rijekama, procijeđenom medu i mlijeku, voću...? Ako je to raj, onda raj imam na 20 metara od kuće, tj. teče jedna lijepa rječica, a odmah kraj nje je Bingo market, nemam kakvog voća i povrća nema, meda i mlijeka.2. Zar je Džennet, koji je obećan onima koji se Allaha boje – u kome su rijeke od vode neustajale i rijeke od mlijeka nepromijenjena ukusa, i rijeke od vina, prijatna onima koji piju, i rijeke od meda procijeđenog i gdje ima voća svakovrsnog i oprosta od Gospodara njihova. (Muhammed, 15.)
totalno si profulao stvar.
sta je razlika izmedju ovoga svijeta i buduceg svijeta
da krenemo sa onim sto Allah kaze:
9:38 ...Zar vam je draži život na ovome svijetu od onoga svijeta? A uživanje na ovome svijetu, prema onome na onom svijetu, nije ništa.
iz Kurana i hadisa zakljucujemo sledece stvari koje su razlike
1. samo su imena ista, nista vise nije slicno
2. uzivanje na ovome svijetu prolazno, tamo nije prolazno, to znaci, kada nesto te ovdje zadivi , ta zadivljnost iscezava nakon nekog vremena, i nije ti vise to to, dok u Dzennetu, prvo zadivljenje ostaje i dalje, nije prolazno, znas prvi osjecaj zadiviljenosti necemu, eh taj usjecaj ne iscezava u dzennetu dok ovdje izcezne.
3. Onaj svijet je vjecan, ovaj nije
pa druze stani ba malo, poenta ajeta je da bude se blizu vode, stanovanje blizu vode, pogled na voduKome je danas u 21. vijeku zanimljivo maštati o tekućim rijekama,
gdje su kuce skuplje na plazi ili negdje tamo sta ja znam, gdje je Kuca na vodi ili pored vode to odmah daje poseban smek i dragocjenost, to traze u bogatasi sad u ovom vremenu a ne samo sirmasni beudini iz 7 stoljeca.
evo da ti oslikam situaciju
ri kazes sta je specijalno kad imamo rijeke ovdje, sta je specijalno sa dzennetom, ali recmo da su sve rijeke i vode ovakve boje

i za drugu boju neznas
pa poslije kad udjes u raj ono Ovako izgleda

to su samo imena pica, koje nije kao ovo ovdjeprocijeđenom medu i mlijeku, voću...?
da vidimo kakva je to Rijeka od mlijeka, i dali ima slicnosti ili razlicitosti sa mlijekom na zemlji
Enes, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan o Kevseru, pa je rekao: ”To je rijeka koju mi je Allah podario u Džennetu. Zemlja oko nje je od miska, bjelja je od mlijeka i slađa od meda, iznad nje su ptice čiji su vratovi poput vratova deva. Ebu Bekr, r.a., reče: ”Allahov Poslaniče, one su onda zaista predivne”. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, mu odgovori: ”Onaj koji će ih jesti je još bolji od njih”.
nadji mi neko mlijeko na zemlji,
ti kontas jooj, sta ce nam mlijeko ba, ko hoce da pije iz rijeke mlijeka, jer tvoje shvatanje je da je to kao nase mlijeko, a ono dodjes tamo
kad nesto poput milkshake, bijelo, slatko, hladno

zamisli se sad nekog beudina iz tog period ada proba ovo sto mi mozemo danas probati, za njega bi taj milkshake bio kao izvadjen iz dzenneta, tako slatko i hladno jos, piti kao osvjezenje u vrucini za njega bi bilo kao da se dio raja spustio na njegova usta.
znaci zbog svoje pogresne percepcije mislis da je to tako kao kod Tebe sad, a ni blizu nije.
ili kontas joj ste je specijalno sa tom rijekom, pa imam ja ispred kuce rijeku, vidi sto je lijepa

dodjes u Raj kad tamo Ovako nesto, svjetlucava Rijeka, koja daje neki smek i romantiku dok prolazi pored nje

napomena, ovo su planktoni sto svijetle u moru u stvarnosti
- Smrcak15
#364 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
pa ko je rekao da nece tako biti ili bolje ustvarir_faruk wrote:vizija ljepote i uzivanja je za svakoga drugacija. meni ove tvoje slike ne predstavljaju uzivanje i ljepotu i smiraj i dzenet. za mene bi dzenet bila susta suprotnost svega ovoga o cemu ti sanjas. ti sanjas glamur i silikonske ljepoticepa imas takvih dzenetlija i na ovom svijetu koji se ne bi mijenjali za taj tvoj dzenet.
kad se zna da ima 100 predjela dzenneta po hadisu, druga stvar raznovrsnost drveca, voda, obala, boje lisca nece biti samo jedno te isto u Raju, nego raznolikost.
ako ti je to smiraj takva vrsta prirode dobio bi tako sigurno. i meni je sva priroda opustajuca, kako cetinarska suma tako i ove palme u turkoznim vodama.
-
r_faruk
#365 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Pa imas ga ovdje, koji ce ti qrac gore?
- irac300
#366 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Smrle, ne mogu te citirat sa onim slikama. Ali ukratko, ništa novo nisi napisao. Svi opisi dženeta su plod ljudske mašte i onog o čemu su tadašnji ljudi maštali. Prosječan Arapin onog doba nikada nije vidio bistru, čistu rijeku. Samo je slušao od trgovaca i sličnih ljudi koji su putovali o takvim pojmovima. Da si jednog od njih tada doveo u Bosnu, u proljeće ili ljeto, pa da vidi onoliko zelenilo i čiste rijeke, on bi se kući vratio i pričao o dženetu.
- Smrcak15
#367 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ne vrijediShiba wrote:Evo jedno praktično pitanje vezano za ove roditelje koji će na račun djece ući u Džennet. Nešto kontam, vrijedi li to za serijske ubice? Ratne zločince? Silovatelje? I još jedna stvar. Ako sam ja bio dobar čitav život a žena mi bila kurvetina (ili obrnuto, da se ko ne uvrijedi, nije ni bitno) i ja dođem gore a ona ide dole, a ja hoću nju i samo nju, kako se to rješava, piše li gdje u pravilniku?
ovo se moze rijesiti na vise nacinaAko sam ja bio dobar čitav život a žena mi bila kurvetina (ili obrnuto, da se ko ne uvrijedi, nije ni bitno) i ja dođem gore a ona ide dole, a ja hoću nju i samo nju, kako se to rješava, piše li gdje u pravilniku?
1. Da se izbije sva ljubav iz tebe za nju, da uopste nemas osjecaj prema njoj, cak sta vise da osjecas odbojnost prema njoj na sudnjem danu (Ovako ce najvjerovatnije biti)
2. Da se dadne zena koja ce izgledati kao ona i stasom i glasom kao ona izgled, uz poboljsanh verziju nje, ali nece biti njezina dusa sa zemlje u tom tijelo jer je zaglavila u dzehennem.( ovo je moja teorija koja nemora biti tacna, ali je moguca)
ovdje imas dva nacina da se rijesi taj problem a mozda ih ima i vise.
- Smrcak15
#368 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
mozdafatamorgana wrote:Mene zanima hoće li gore biti i miješanih brakova između pripadnika raznih vjera, npr. kršćana, hindusa etc . ili između Srba, Bošnjaka i Hrvata i ostalih u smislu Ostalih, mislim kako je to gore regulisano?Shiba wrote:Evo jedno praktično pitanje vezano za ove roditelje koji će na račun djece ući u Džennet. Nešto kontam, vrijedi li to za serijske ubice? Ratne zločince? Silovatelje? I još jedna stvar. Ako sam ja bio dobar čitav život a žena mi bila kurvetina (ili obrnuto, da se ko ne uvrijedi, nije ni bitno) i ja dođem gore a ona ide dole, a ja hoću nju i samo nju, kako se to rješava, piše li gdje u pravilniku?
- Smrcak15
#369 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
ti izgleda bas ne citas sta se piser_faruk wrote:Pa imas ga ovdje, koji ce ti qrac gore?
koje imas ovdje, ama nemas ovjde ba, gdje imas
ako ti je receno samo su imena ista ali ostalo sve je razlicito, kako onda imas ovdje de mi reci.
a evo i da je raj isto kao zemlje samo sto je vece, opet bi se trebalo boriti za to, jer
Raj je vjecan zemlja nije.
sta je vrijednije, vjecno ili sto ima kraj?
- Smrcak15
#370 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
nebi se slozioirac300 wrote:Smrle, ne mogu te citirat sa onim slikama. Ali ukratko, ništa novo nisi napisao. Svi opisi dženeta su plod ljudske mašte i onog o čemu su tadašnji ljudi maštali. Prosječan Arapin onog doba nikada nije vidio bistru, čistu rijeku. Samo je slušao od trgovaca i sličnih ljudi koji su putovali o takvim pojmovima. Da si jednog od njih tada doveo u Bosnu, u proljeće ili ljeto, pa da vidi onoliko zelenilo i čiste rijeke, on bi se kući vratio i pričao o dženetu.
kazes da je Raj masta covjeka, zasto bi sad mUHammed recimo mastao o Dzennetu i pravio novu vjeru a odmah su mu ustartu rekli glavesine grada mekke,
"Dat cemo ti da budes nas vladar/kralj, ozenit cemo te sa najljepsim zenama u Gradu i dat cemo ti zlata i srebra samo se okani se te vjere."
Ako je Muhammed izmisljao Raj, i bio sarlatan koji je htio se domoci neki ovozemaljskih dobara, zar ovo nije idealna prilika da udari svoje "Maste" od zid i prihvati se ponude???
Ove zemaljske ljepote su kopije dzenneta, jer da nemamo predstavu sta je lijepo ovdje na zemlji, nebi imali smisla ajeti i hadisi o ljepoti dzenneta ako ovdje nista nije lijepo.Da si jednog od njih tada doveo u Bosnu, u proljeće ili ljeto, pa da vidi onoliko zelenilo i čiste rijeke, on bi se kući vratio i pričao o dženetu
govoriti o ljepoti zena u Raju a sve zene na ovom svijetu ovakve

dali bi iko mogao pojmiti ovako nesto

nebi druze nebi, zato ti i daje kopije ljepote dzenneta da imas predstavu kakvom mrkvom te mami tamo, a sve samo da budes kako treba na ovome svijetu, da cinis dobro i sebi i drugima, a da su sacuvani od tvog zla. u tome je poenta svega.
- fatamorgana
#371 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ope' milkshake iz McDonalda!

- irac300
#372 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Zašto ismijavaš ženu koja nije atraktivnog izgleda?
- CaneBos
#373 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
PreDpostavka sigurno nema nikakve veze sa znanjem, pa je i objektivno i subjektivno reci, da ga nemas. Sorry..aurora313 wrote:Ne mogu da vjerujem šta pišeš. Negdje u temama rezonuješ veoma dobro, da bi se odmah nakon toga upetljao--što bi se reklo--kao pile u kučine.RNG_25 wrote:Ako ja kažem da znam, onda sam već ustvrdio da je to "objektivno znanje", jer "subjektivno znanje" ne postoji. To što ti hoćeš da mi imputiraš da je ne znam, već "pretpostavljam" ili šta već - to je samo tvoj problem.
Religije nisu bazirane na pretpostavkama, već sigurnosti (uvjerenja), a sigurnost po definiciji ne može biti bazirana na pretpostavkama, već znanju, slijedi religije su bazirane na znanju.
Kako možeš da tvrdiš da subjektivno znanje ne postoji?! Pa ono je tvoje, subjektivno; dio tvog prikupljenog i/ili iskušenog znanja i povezano sa vlastitim ubijeđenjima kojima se svakodnevno koristiš. Isto je samo tvoje i ti sa njim raspolažeš koliko ti vlastite mogućnosti dozvoljavaju. Dakle, nije moje, jer nije objektivno.
Dalje, o kakvoj to definiciji 'sigurnosti' i 'predpostavci' govoriš? Reći da religije nisu bazirane na predpostavkama je veći promašaj nego tvrditi da nam ne treba kiseonik za život. Da ne dužim (a već mi je unaprijed zlo), koji ti je dokaz da bog/Bog/Alah postoji ako to nije samo tvoja predpostavka? Ili, daj dva istovjetna tumačenja dvojice vjernika o time šta je bog i možda, kako izgleda, obzirom da on po vama vidi, sluša, govori i vjerujem, piše... jer ko bi sve popamtio ko je šta zgriješio kada se dođe pred njega. Pa čak ni ti ni Smrle nemate iste detaljne poglede oko vjere.
I zapamti, PREDPOSTAVKE SU DIO LIČNIH UVJERENJA: ''Ja predpostavljam da bog postoji.'' ''Ja predpostavljam da je Big Bang stvorio naš univerzum.'' Dakle, obje predpostavke su bazirane na SUBJEKTIVNOM poimanju okoline ili šire, i nemaju nikakvu vezu sa čvrstim dokazima.
Ukratko, RELIGIJE nemaju vezu sa znanjem jer SU PROCESSI SUBJEKTIVNIH UBIJEĐENJA. To što si ti kupio Muhamedove stavove koji su nastali od njegovih SUBJEKTIVNIH stavova i to razvio u VLASTITA UBIJEĐENJA, nema ni promila veze sa dokazima, znanjem, ili činjenicama.
- fatamorgana
#374 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Čekaj, hoće li se jesti te ptice sa vratovima u k'o u deva ili deve, to nije najjasnije?
- fatamorgana
#375 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao
Ili bi kupio kuću ovdje!irac300 wrote:Smrle, ne mogu te citirat sa onim slikama. Ali ukratko, ništa novo nisi napisao. Svi opisi dženeta su plod ljudske mašte i onog o čemu su tadašnji ljudi maštali. Prosječan Arapin onog doba nikada nije vidio bistru, čistu rijeku. Samo je slušao od trgovaca i sličnih ljudi koji su putovali o takvim pojmovima. Da si jednog od njih tada doveo u Bosnu, u proljeće ili ljeto, pa da vidi onoliko zelenilo i čiste rijeke, on bi se kući vratio i pričao o dženetu.