Kontao ga prodati - prijatelj me odvratio od te namjere. Sad ga čuvam ali moram naći nekog da mi sredi taj problem.dulekrele wrote:Steta, bas lijep gramofon.Ommadawn wrote:Ovakav meni stoji u ostavi. Imam problema sa konstantnim drzanjem iste brzine. Podmazivao, cistio, taman ga nastimam na strobi i sjednem da slusam plocu a on ili ubrza ili uspori - i sjebe mi cejf.
Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Moderator: _BataZiv_0809
- Ommadawn
#351 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
- Izmedju CVile i DMalte
#352 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Direct drive ? Motor ne vrti konstantnom brzinom, nema pomoci do zamijeniti motor. A to zna biti skuplje no kupiti novi, remenski gramofon, polovan ProJect mozes naci za 150 ojra...
- Ommadawn
#353 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ma imam ja na čemu slušati ploče, ja sam se odmah obezbjedio. Pro Ject je već tu odavnoIzmedju CVile i DMalte wrote:Direct drive ? Motor ne vrti konstantnom brzinom, nema pomoci do zamijeniti motor. A to zna biti skuplje no kupiti novi, remenski gramofon, polovan ProJect mozes naci za 150 ojra...
Eh sad, zamijeniti motor na njemu - to je jedna opcija. No pitanje je da li je nešto oko elektronike otišlo, što upravlja i reguliše brzinu okretaja?
-
Hakiz
#354 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Gdje je precizno ova radnja, Sarajevo, Stari grad?
https://www.olx.ba/artikal/31978020/kup ... /#detaljno
-
Pravi Valter
#355 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ovo nije slikano u Sarajevu. Takva radnja na žalost ne postojiHakiz wrote:Gdje je precizno ova radnja, Sarajevo, Stari grad?
- dulekrele
#356 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ovo je slika iz BG. prodavnica ploca Yugovinyl. Dosta dobra.Pravi Valter wrote:Ovo nije slikano u Sarajevu. Takva radnja na žalost ne postojiHakiz wrote:Gdje je precizno ova radnja, Sarajevo, Stari grad?
- Ommadawn
#357 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Imaju i svoju stranicu: yugovinyl.blogspot.com
Tu sam pronasao i slijedeci link koji moze biti zanimljiv: http://planb.hr/tag/bonton-baya/
Ima nas, nije da nas nema - cini mi se sve vise i vise
Mozda se i pokrene neka proizvodnja vinila
Tu sam pronasao i slijedeci link koji moze biti zanimljiv: http://planb.hr/tag/bonton-baya/
- Altsa
#358 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
ja bih bio super zadovoljan i sa prodavnicom. kakva proizvodnja vinila kakvi bakraci.Ommadawn wrote:Imaju i svoju stranicu: yugovinyl.blogspot.com
- Ommadawn
#359 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Pa ako potraznja raste?Altsa wrote: ja bih bio super zadovoljan i sa prodavnicom. kakva proizvodnja vinila kakvi bakraci.
- Altsa
#360 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
jel stvarno mislis da u BiH postoji toliko zainteresovanih da se pocnu stancati ploce? Pa nema normalne radnje za prodaju CD-a gdje bi se mogla uzeti nova izdanja a kamoli za LPije. Da ne govorimo o cijeni LP-a koja je za nase auslove izrazito visoka.Ommadawn wrote:Pa ako potraznja raste?Altsa wrote: ja bih bio super zadovoljan i sa prodavnicom. kakva proizvodnja vinila kakvi bakraci.
Uglavnom ja bih bio zadovoljan i sa malom prodavnicom gdje bi se mogli uzeti noviteti kao i stari reizdani albumi.
Last edited by Altsa on 10/12/2018 12:40, edited 1 time in total.
- bunardzija
#361 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Mislim da je realnost takva da smo mi, uprkos porastu potraznje, ipak samo kolekcionari zbog kojih nema potrebe pokretati proizvodnju starih ploca. Porast potraznje je u apsolutnim brojkama ipak zanemarljiva.Ommadawn wrote:Pa ako potraznja raste?Altsa wrote: ja bih bio super zadovoljan i sa prodavnicom. kakva proizvodnja vinila kakvi bakraci.
P.S. ima li nekih preporuka za radnje u Zagrebu, Mariboru ili Ljubljani u kojima se mogu naci povoljne ex-yu ploce?
- Altsa
#362 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
U Ljubljani ima prodavnica koja se nalazi u pasazu ispod Mc Donaldsa na Presernovom trgu. Druga se nalazi na lijevoj obali Ljubljanice odmah uz setaliste nize Presernovog trga.bunardzija wrote:Mislim da je realnost takva da smo mi, uprkos porastu potraznje, ipak samo kolekcionari zbog kojih nema potrebe pokretati proizvodnju starih ploca. Porast potraznje je u apsolutnim brojkama ipak zanemarljiva.Ommadawn wrote:Pa ako potraznja raste?Altsa wrote: ja bih bio super zadovoljan i sa prodavnicom. kakva proizvodnja vinila kakvi bakraci.
P.S. ima li nekih preporuka za radnje u Zagrebu, Mariboru ili Ljubljani u kojima se mogu naci povoljne ex-yu ploce?
Za Zg ne znam osim da ima par prodavnica oko trga Bana J.
U BG svakako je najbolja Yugovinyl gdje ima novih ploca kao i rabljenih.
Last edited by Altsa on 10/12/2018 13:13, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#363 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
I mene je začudilo. Piše u oglasu Stari Grad, ap rekoh da nije slučajno. A lik laže...Pravi Valter wrote:Ovo nije slikano u Sarajevu. Takva radnja na žalost ne postojiHakiz wrote:Gdje je precizno ova radnja, Sarajevo, Stari grad?
Elem, već sam pisao i još o tome razmišljam, ali zgleda da ću ostati pri onome šta mi je prvi osjećaj.
A to je da mi je besmisleno imati ploču kao naosač zvuka koj iej obrađivan digitalno. U tom slučaju CD ili FLAC mi je prirodniji izbor. A to bi značilo da 99,99% muzike koja bi se danas izdavala na pločama ne bih kupovao.
To mi je slično kao kada imama fotoaparat koji radi sa filmom, pa razvijem film i sve, a onda fotografiju sa negativa skeniram. Nema smisla, onda bolje fotografisat idigitalnim aparatom. Ili fotografišem digitalnim aparatom a onda preko uređaja koji za o služi projektujem tu fotografiju na fotografski papir i razvijam papir itd. Onda bolje printati tu fotografiju na fotošrinteru.
Naprosto mi je u ovom slučaju besmislena kombinacija digitalnih i analognih postupaka.
Doprije desetak godina ili nešto više je bilo drugačije, digitani postci nisu bili dovoljno kvalitetni. Ali danas teško da će neko prepoznati "naslijepo" dali je kompozicija koju sluša rađena od snimanja do izdavanja digitalno ili analongo ili kombinacijom. Neće 99,9% ljudi prepoznat ida li je u pitanju MP3 128 ili FLAC 24/192.
Recimo, album Damira Imamovića "Dvojka" ne zvuči mnogo bolje sa ploče u odnosu na MP3 koji se downloaduje pomoću šifre koja se uz ploču dobije. A taj album ne zvuči ne samo bolje, nego ni mnogo drugačije od albuma Amire Medunjanin ili Bože Vreće na CD-u. Mislim na to da se pri slušanju nema osjećaj topline ploče ili steriliteta CD-a i slične razlike. A ploča je skuplja za trećinu u ovom slučaju.
I još kada se doda cijena, da je isti album na ploči višestruko skuplji neg ona CD-u, to kupovin ploče na kojj je materijal koji je obrađen digitalno čini još nepovoljniom opcijom.
Jedini razlog je taj da neko baš želi da ima ploču kao pedmet. Ali što se tiče samog sadržaja, svejedno je.
Tako da bih na pločama kupovao samo muziku koja je originalno rađena za ploču i to potpuno alanogno, a to znači sao stara izdanja.
Ima jedan razlog zbog kojeg bih eventualno kupio novu ploču. U slučaju da ne mogu doći do nekog starog materijala ili zato što ga više nema na tržištu ili zazo što je preskup. A pojavi se novo izdanje, ali je za ploču taj materijal provučen kroz digitalni postupak jedino da se očiste neke greške nastale zbog starosti master trake. Dakle da se ne remasteruje, samo da se, kao u slikarstvu, restaurira. A CD ili FLAC/MP3 izdanje tog materijala bi bilo remasterovano, to jeste u suštini uništeno, kako je to danas popularno. Kada bih znao da je tako, onda bih vjerovatno kupio ploču čak i ako je materijal prošao kroz digitalni postupak.
-
Hakiz
#364 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Mislim da je ovo realnost BiH. Prvo treba puzati pa trčati, dakle prvo treba imati prodavnicu, pa onda razmišljati o proizvodnji.Altsa wrote:jel stvarno mislis da u BiH postoji toliko zainteresovanih da se pocnu stancati ploce? Pa nema normalne radnje za prodaju CD-a gdje bi se mogla uzeti nova izdanja a kamoli za LPije. Da ne govorimo o cijeni LP-a koja je za nase auslove izrazito visoka.Ommadawn wrote:Pa ako potraznja raste?Altsa wrote: ja bih bio super zadovoljan i sa prodavnicom. kakva proizvodnja vinila kakvi bakraci.
Uglavnom ja bih bio zadovoljan i sa malom prodavnicom gdje bi se mogli uzeti noviteti kao i stari reizdani albumi.
Kao što sam već pisao, nazoveš prodavnicu i nemaju albume izdavača kojeg prodaju. A ako pitaš postoji li opcija da preslušaš nakratko album prije nego što odlučiš da ga kupiš, samo zamisli reakciju
A da neko proizvodi...
- Ommadawn
#365 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Znaci da ipak mogucnost postoji.Hakiz wrote:
Mislim da je ovo realnost BiH. Prvo treba puzati pa trčati, dakle prvo treba imati prodavnicu, pa onda razmišljati o proizvodnji.
Kao što sam već pisao, nazoveš prodavnicu i nemaju albume izdavača kojeg prodaju. A ako pitaš postoji li opcija da preslušaš nakratko album prije nego što odlučiš da ga kupiš, samo zamisli reakciju
A da neko proizvodi...
Prvo puzati, pa trcati - to stoji. Moramo biti realni, sto jest-jest. Nas mentalitet je u vecini, kad im spomenes da slusas ploce, "Ploce? Ko to jos slusa? A je li imas gramofon?" pa do podjebantskog pitanja "Ti znas da postoji i CD?".
-
Hakiz
#366 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Tako je meni kada me vide sa fotoaparatom na film. Ali kada me vide sa ovim:Ommadawn wrote:Znaci da ipak mogucnost postoji.Hakiz wrote:
Mislim da je ovo realnost BiH. Prvo treba puzati pa trčati, dakle prvo treba imati prodavnicu, pa onda razmišljati o proizvodnji.
A da neko proizvodi...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Prvo puzati, pa trcati - to stoji. Moramo biti realni, sto jest-jest. Nas mentalitet je u vecini, kad im spomenes da slusas ploce, "Ploce? Ko to jos slusa? A je li imas gramofon?" pa do podjebantskog pitanja "Ti znas da postoji i CD?".

i ovim:

onda se zainteresuju. I to najviše mlade djevojke, stalno prilaze da nešto pitaju vezano za fotoaparat. Pa onda priča pa "Joj kako bih voljela da imam dobru crno-bijelu sliku" I tako. Valjda ih ovi digitalni stalno podjećaju da će im fotografije završiti na internetu, film i papir izgledaju manje opasno. A ima i nešto romantičarsko u tim starim stvarima.
Ljudima se stvarno sviđaju ovi starinski uređaji.
- Hajvan
#367 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Hakiz wrote:
i ovim:
Eki??
Imas Mamiyu?!?
Ljubomoran sam.
-
Hakiz
#368 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ta se ljubomora lako riješi novcem. I ja sam je tako riješio 
Doduše, ja sam znao od koga kupujem.
Da mi je naći tako pouzdan izvor i za muzičku opremu.
Jesli li mi ono ti rekao one prodavače ploča sa OLX-a? Nisam zapisao adrese (ili jesam, ali kako sam star zaboravio gdje) a izbrisao PP...
Jesli li mi ono ti rekao one prodavače ploča sa OLX-a? Nisam zapisao adrese (ili jesam, ali kako sam star zaboravio gdje) a izbrisao PP...
- Hajvan
#369 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Hakiz wrote:Ta se ljubomora lako riješi novcem. I ja sam je tako riješio
1. ne shvati bukvalno
2. nisam
- dale cooper
#370 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Pa i cd je sad relikvija. Prije će ti reći, nemaš spotify i deezer? Božeeeeeeee.Ommadawn wrote:Znaci da ipak mogucnost postoji.Hakiz wrote:
A da neko proizvodi...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Let's face it, we are old motherfuckers.
- Ommadawn
#371 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Yes we aredale cooper wrote:
Pa i cd je sad relikvija. Prije će ti reći, nemaš spotify i deezer? Božeeeeeeee.![]()
Neki dan me drugarica, koja me zajebavala "Znas da postoje i CD-ovi i da njih mozes slusati i u autu i u kuci?" pita koji bi joj bio optimalan gramofon i gdje bi mogla kupiti ploce. Nakon sto sam joj dao par prijedloga, na kraju sam napisao "Who´s laughing now, bitch?"
PS. Nemam ni Spotify ni Deezer
- dale cooper
#372 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Nadošla.Ommadawn wrote:Yes we aredale cooper wrote:
Pa i cd je sad relikvija. Prije će ti reći, nemaš spotify i deezer? Božeeeeeeee.![]()
Neki dan me drugarica, koja me zajebavala "Znas da postoje i CD-ovi i da njih mozes slusati i u autu i u kuci?" pita koji bi joj bio optimalan gramofon i gdje bi mogla kupiti ploce. Nakon sto sam joj dao par prijedloga, na kraju sam napisao "Who´s laughing now, bitch?"
PS. Nemam ni Spotify ni Deezer
Imam ja spotify, zgodan je za poslušati nešto na brzaka kad hoćeš da ocijeniš vrijedi li to dubljeg preslušavanja.
#dalecooperutrendu
- Ommadawn
#373 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Pa ja ga nikada nisam instalirao, ni sam ne znam iz kojeg razloga. Imao sam tonu muzike na dva iPoda i valjalo mi je to preslusati. Onda sam slusao Podcast na jednom poslu jer su me ubijali i posao i komercijalne radio stanice.
Youtube se tu stalno negdje vrti u pozadini...
- dale cooper
#374 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Pa spotify mi je nekako više pogodan nego youtube, iako na youtube možeš pronaći vjerovatno više stvari, i neke koje su raritetne.Ommadawn wrote:Pa ja ga nikada nisam instalirao, ni sam ne znam iz kojeg razloga. Imao sam tonu muzike na dva iPoda i valjalo mi je to preslusati. Onda sam slusao Podcast na jednom poslu jer su me ubijali i posao i komercijalne radio stanice.
Eh iPod je Tito, najbolja stvar koju je Apple izmislio. Ja imam onaj classic sa kotačem od 140gb i onim rockbox firmwareom. Uvalim ga u auto
na aux kad putujem i uživam.
- Ommadawn
#375 Re: Gramofoni, gramofondzije, gramofonske ploce
Ja sam svoj kupio 2007. Sva ova bogataska djeca sa faxa imali 30 GB, ja kontam "da je i meni" ali bio mi u to vrijeme skup za moj studentski dzep. Izleti meni neki posao sa strane i zaradi se neka fina parica a istovremeno neki prijateljov poznanik imao firmu koja se bavila nabavkom elektronske robe. I lik me pita sta mi treba od elektronike, ja rekoh iPod i on mi donese jedan od 80 GB, taj mu ostao zadnji. Nije bila velika razlika u cijeni onog od 30 GB te ga ja uzmem. Dosao nakon par dana na predavanje kad ovaj jedan supak sjeda pored mene, vadi svoj iPod, bira neke pjesme, gleda ono s visine u mene. Pocne predavanje, pa onda pauza od pola sata, izvadim ja svoj iPod, stavim Leb i Sol "Rucni rad", slusalice u usi i krenem da kupim kafu kad ce lik "Wow 80 GB!!! Jebote..." Dok nije nabavio i on 80 GB, nije vise sjedao pored mene.dale cooper wrote:Pa spotify mi je nekako više pogodan nego youtube, iako na youtube možeš pronaći vjerovatno više stvari, i neke koje su raritetne.Ommadawn wrote:Pa ja ga nikada nisam instalirao, ni sam ne znam iz kojeg razloga. Imao sam tonu muzike na dva iPoda i valjalo mi je to preslusati. Onda sam slusao Podcast na jednom poslu jer su me ubijali i posao i komercijalne radio stanice.
Eh iPod je Tito, najbolja stvar koju je Apple izmislio. Ja imam onaj classic sa kotačem od 140gb i onim rockbox firmwareom. Uvalim ga u auto
na aux kad putujem i uživam.Šteta što ga više ne proizvode.
Eh tad nisam imao AUX prikljucak u autu ali sam imao FM sender kojeg prikopcam na iPod, pronadjem frekvenciju na radiju i picim. Jebeno jedino kad moram saltati izmedju pjesama...
Honda je imala tu finesu na audio-sistemu da je podrzavala iPod, pa kad ga prikopcam, saltanje ide preko komandnog dugmeta.
Drugi iPod, starija generacija mi je dao prijatelj koji ga je nasao u nekom parku. Tona dobre muzike na njemu ali slaba baterija. Stoji mi negdje.