Alija Izetbegović - Odabrani citati
-
Obi Wan Bosnian
#351 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Obojica ušla u predsjedništvo a onda član stranke ustupio mjesto predsjedavajućeg predsjedniku svoje stranke. Šokantno 
-
mg
#352 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Najveća tragedija Alijine politike je nedostatak bilo kakve vizije, što je danas svima ostavio u amanet.
Jednom sam čitao, da su paralelne strukture koje je uspostavljao, kao i to što se okružio porodicom i ostalim osuđenicima iz 83, zapravo posljedica zatvorskih trauma, i nedostatka povjerenja u bilo koga. Naime, osuđenici se kod izdržavanja kazne, uvijek u grupicama drže zajedno, i ne dozvoljavaju bilo koje povjerenje prema osobama koje nisu pripadnici te iste grupe.
Po izlasku iz zatvora Alija se nastavio tako ponašati, jer sin i kćerka su svugdje sa njim a Bakir praktično uživa veću moć i povjerenje od bilo koga drugog.
Jednom sam čitao, da su paralelne strukture koje je uspostavljao, kao i to što se okružio porodicom i ostalim osuđenicima iz 83, zapravo posljedica zatvorskih trauma, i nedostatka povjerenja u bilo koga. Naime, osuđenici se kod izdržavanja kazne, uvijek u grupicama drže zajedno, i ne dozvoljavaju bilo koje povjerenje prema osobama koje nisu pripadnici te iste grupe.
Po izlasku iz zatvora Alija se nastavio tako ponašati, jer sin i kćerka su svugdje sa njim a Bakir praktično uživa veću moć i povjerenje od bilo koga drugog.
- BHCluster
#353 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ima onaj interviju sto je dao emisiji "nekad bilo" gdje kaze da je razlog toga zato sto je imao dvije funkcije u Agrokomercu pa mu predsjednistvo pa nije mogao biti volonter u predsjedništvu. Ovo pocinje tamo od 16 min ako se ne varam. Zamisli imedu drzave i preduzea on je odabrao ovo drugo i krunisao svoju odluku pravomocnom osudom na 15 godina zatvora za ratne zlocine.Obi Wan Bosnian wrote:Obojica ušla u predsjedništvo a onda član stranke ustupio mjesto predsjedavajućeg predsjedniku svoje stranke. Šokantno
-
Hamolj
#354 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
I poslije svega ne vjerujem da nam je država u qrcu pored ovoliko klix stručnjaka. Kandidujte se molim vas da ne glasam za vas.
Gdje živite u rijel lajfu ? Zašto ste neprimijetni ?
Gdje živite u rijel lajfu ? Zašto ste neprimijetni ?
-
El_comadante
#355 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
interesantna rasprava....
-
Innovation
#356 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Odabrani citati.El_comadante wrote:interesantna rasprava....
-
Al-Batros
#357 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Da, izučava se nosanje tifusara, eto izučavat će kako prepustiti cijelu enklavu hordama četnika u zamjenu za prigradska naselja.Fudo387 wrote:Ma izucavaju qrac moj.Al-Batros wrote: Da, kao jednu od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja, dok se o krepanom Alji ne uči ni u OŠ Safvet beg Bašagić u N. Travniku.
Sta ce izucavati, kako se nosaju tifusari tamovamo?
To ti Lazanski rek'o?
U N. Travniku ti je Alijin general na vlasti, sumnjam da Aliju dozivljavaju k'o krepalinu.
Baš smo ga radi Alije birali... Zahvaljujući Aliji smo ostali bez BNT-a.
Znaš li kako se kaže kad hoćeš hladnu pivu u N. Travniku? Daj jednu hladnu k'o Alija.
-
Fudo387
#358 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ko je ostao bez BNT-a?Al-Batros wrote:Da, izučava se nosanje tifusara, eto izučavat će kako prepustiti cijelu enklavu hordama četnika u zamjenu za prigradska naselja.Fudo387 wrote:Ma izucavaju qrac moj.Al-Batros wrote: Da, kao jednu od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja, dok se o krepanom Alji ne uči ni u OŠ Safvet beg Bašagić u N. Travniku.
To ti Lazanski rek'o?
U N. Travniku ti je Alijin general na vlasti, sumnjam da Aliju dozivljavaju k'o krepalinu.
Znaš li kako se kaže kad hoćeš hladnu pivu u N. Travniku? Daj jednu hladnu k'o Alija.
Ja, zaboravih.
Od mene ti je meza i pice, al' svrati kod rahmetli Okca u onu njegovu kafancugu pa je tako naruci. Picka si ako to ne uradis.
-
Al-Batros
#359 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Dođi vidi u kakvom je stanju BNT zahvaljujući Alijinim ekspertima. Okac rahmetli je prije Alje pokrenuo odbranu. Hajd drug moj lijepi svrati do Dallasa da zajedno popijemo par hladnih k'o Alija. Ili dođi sutra, ima muzika uživo, ako voliš.Fudo387 wrote:Da, izučava se nosanje tifusara, eto izučavat će kako prepustiti cijelu enklavu hordama četnika u zamjenu za prigradska naselja.Al-Batros wrote:Ma izucavaju qrac moj.Fudo387 wrote: Da, kao jednu od najhumanijih bitaka u historiji ratovanja, dok se o krepanom Alji ne uči ni u OŠ Safvet beg Bašagić u N. Travniku.
To ti Lazanski rek'o?
Ko je ostao bez BNT-a?
Ja, zaboravih.
Od mene ti je meza i pice, al' svrati kod rahmetli Okca u onu njegovu kafancugu pa je tako naruci. Picka si ako to ne uradis.
-
Fudo387
#360 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ne mogu sutra, imam obaveza.
Fino ti to snimi, a majke mi placam ceh.
-
Hamolj
#361 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Sve Alija kriv hebo vas Tito raspali.
-
nightvision
#362 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ma kakvi, komunisti su krivi. I bratstvo i jedinstvo. Komunjare su krive i sto su danas redukcije vode u sarajevu.Hamolj wrote:Sve Alija kriv hebo vas Tito raspali.
-
daddy-kool
#363 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
palermo wrote: Ne mislim da su mi riječi prejake niti da se kroz moje riječi vezuje narod za jednog čovjeka. Naprosto se radi o sposobnosti naroda da odvoji bitno od nebitnog. Je li imao Alija grešaka, naravno, jesu li neke plaćene ljudskim životima, naravno.....ali je li možemo isto govoriti i za Čerčila, De gola, Džordža Vašingtona......valjda ne mislimo da su oni bezgrešni, ali su oni, bez obzira na njihove greške (uostalom, Čerčil je odmah nakon rata i izgubio izbore) ostali simboli nečeg višeg, predvodnici borbe za slobodu, protiv fašizma i da ne nabrajam dalje.
Meni je ovo dio našeg mentaliteta, vazda prisutno omalovažavanje, vazda sumnja, mali karakter koji srozava, svodi na svoju mjeru. (U ovo ide i ono famozno: "Halo, pisac, napišel' se šta?") To i nekakav stid od pripadnosti (većinski) muslimanskom narodu.palermo wrote: Bacanje imena i djela Alije Izetbegovića u blato na simboličkoj razini i čitavu našu borbu baca u blato. Obesmišljava je. A uvjeren sam da postoji jasna i smišljena namjera da se upravo preko djela rahmetli Alije to uradi.
Last edited by daddy-kool on 09/08/2017 20:59, edited 1 time in total.
-
Hamolj
#364 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Mogli su makar oni biti pametni i zamijeniti cijevi iz AU, ali jok, veliki troškovi.nightvision wrote:Ma kakvi, komunisti su krivi. I bratstvo i jedinstvo. Komunjare su krive i sto su danas redukcije vode u sarajevu.Hamolj wrote:Sve Alija kriv hebo vas Tito raspali.
-
Hamolj
#365 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
99 % boraca neće reći ružnu riječ o njemu, a ko su ovi proleteri koji ga pljuju fakat ne znam. Da je imao grešaka, normalno da jeste, niko nije bezgrešan, ali ga sad upoređivati sa zločincima može samo izopačena osoba.daddy-kool wrote:palermo wrote: Ne mislim da su mi riječi prejake niti da se kroz moje riječi vezuje narod za jednog čovjeka. Naprosto se radi o sposobnosti naroda da odvoji bitno od nebitnog. Je li imao Alija grešaka, naravno, jesu li neke plaćene ljudskim životima, naravno.....ali je li možemo isto govoriti i za Čerčila, De gola, Džordža Vašingtona......valjda ne mislimo da su oni bezgrešni, ali su oni, bez obzira na njihove greške (uostalom, Čerčil je odmah nakon rata i izgubio izbore) ostali simboli nečeg višeg, predvodnici borbe za slobodu, protiv fašizma i da ne nabrajam dalje.
Meni je ovo dio našeg mentaliteta, vazda prisutno omalovažavanje, vazda sumnja, mali karakter koji srozava, svodi na svoju mjeru. (U ovo ide i ono famozno: "Halo, pisac, napišel' se šta?") To i nekakav stid od pripadnosti (većinski) muslimanskom narodu.palermo wrote: Bacanje imena i djela Alije Izetbegovića u blato na simboličkoj razini i čitavu našu borbu baca u blato. Obesmišljava je. A uvjeren sam da postoji jasna i smišljena namjera da se upravo preko djela rahmetli Alije to uradi.
I da, pošto 90 % likova sa ovog foruma koje šire nebuloze i laži o rahmetli predsjedniku dolazi upravo iz Sarajeva treba zahvali ovom čovjeku što su Grbavica, Nedžarići, Ilidža ponovo dio Sarajeva jer da nije bio Alije sad bi qrac navijali za Želju. Stidite se !
- Fudo Bosna
#366 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Mohamad Sissoko wrote:Bogami, drug moj, ti si gori od ovih. Jel to pokušavaš da ih biješ argumentima, pa ne zanimaju njih argumenti, ovdje se izvlače rečenice iz konteksta, namjerno zaboravlja okruženje u kojem se radilo i borilo.palermo wrote: O mogucnosti izbjegavanja rata 1992. god.
Da li je, prema Vašem sudu, na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija i genocid nad Bošnjacima?
Da, bez ikakve sumnje. Agresija je planirana, a genocid je dio plana. Mene su Milošević i Tuđman lagali kada su rekli da će Bosnu i Hercegovinu podijeliti bez rata, zato što su isto kao i ja znali da se ona bez rata i zločina ne može podijeliti. Njih dvojica su se dogovorili u Karađorđevu, napravili ratni budžet u kome je 81 posto bilo namijenjeno za vojsku, srušili savezne institucije... Ne znam šta su još trebali uraditi Milošević i Tuđman da se dokaže postojanje njihovog ratnog plana iz Karađorđeva?
Ante Markovic
http://www.b92.net/info/vesti/pregled_s ... _id=124347
narod koji nema svoju historiju i nema historijske vođe i nije narod, i upravo to i jeste cilj ove kampanje koja traje evo skoro dvadeset i pet godina (ovdje na forumu otkako je osnovan), pokazati da Bosna i Hercegovina a pogotovo Bošnjaci nema niti historije niti svoje historijske ličnosti, niti ih može imati. A takvi narodi i države i ne zaslužuju da postoje.
To što se u ovu igru velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalnih elita nesvjesno (vjerujem nesvjesno) uključuje i dio bošnjačke i probosanske populacije je samo dokaz koliki nas put još čeka.
Kad narodu oblatis borbu za opstanak krenuvsi od vrha te borbe ubijes mu i ono malo sto je konacno dobio da bude narod i vratis ga na bezglavu masu koja luta kao sto je lutala do 92 godine.
Zato imas ove likove koji su uspjesno popusili pricu o Armiji BiH kao islamistickoj falangi, Aliji kao srpskom spijunu etc etc...a sve to cujes u prosjecnoj tv emisiji punoj cetnika sto osudjenih ratnih zlocinaca sto cetnickih ideologa tipa Cirilica ili nesto na RTRS-u.[/quote]
Uglavnom palamude oni sto nemaju pojma, (dijaspora i omladina/ nije ni rodjeno a kritikuje, ili pobjeglo a kritikuje), oni koji se predstavljaju "lafo patrioti/ kriticari rah Predsjednika" na forumu, a privatno u stvarnom zivotu, 1992/1995, smo bili sa suprotne strane nisana, i imas one trece, uvijek antiprotivne , mobilisani krajem 1993 ili 1994, nisu prije ni stulcem mrdnuli a kada ih mobilisase ,101 kritika !
Dobrovoljac 04/1992, prije toga aktivan, nabavljao se MTS, koliko se moglo , ali mnogi od ovih zadnjepobrojanih nas omladince psovali i tjerali sa kucnog praga krajem 1991, jer ih zavadjamo sa komsijama, a da je rah Predsjednik rekao, "rata ce biti", ne bi se ispalilo, npr iz mog Sarajeva, do 04/1992 , npr 1/3 moje familije i ukupno 1/4 ili 1/3 vojno sposobnih, nego bi pobjeglo 80% ili vise, tako, no sikiriki,
" psi laju karavane prolaze, Nasa Bosna opstade" !
Bosna opstala, dusmani, Bosne neka "duvaju i sikcu" !
- BHCluster
#367 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Placaj racune za vodu pa ce biti i vode.nightvision wrote:Ma kakvi, komunisti su krivi. I bratstvo i jedinstvo. Komunjare su krive i sto su danas redukcije vode u sarajevu.Hamolj wrote:Sve Alija kriv hebo vas Tito raspali.
Last edited by BHCluster on 09/08/2017 21:23, edited 1 time in total.
- BHCluster
#368 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Da nisi pobrko temu?RatRodRob wrote:Samo za fudu, muftija smajkić suđenje u hagu
-
Al-Batros
#369 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Fakat misliš da bi iko kurcem mrdno tamo. Pa tamo ti izlazi zadnja seljadija. U kalinskoj bi te možda samo na nož dočekali u dzamijskom kafiću, a inače boli raju k za Alijom mrtvim.Fudo387 wrote:Ne mogu sutra, imam obaveza.![]()
- General War
#370 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
91-92 srbi ( a i hrvati) su shvatili da od juge nema nista, sto bi sprecavali referendum kad se sve uradilo bas kako su se nadali, proglasi drzavu, zastiti beograd i zagreb, napravi da sve izgleda kao gradjanski rat i osvoji teritorije koliko mozes zadrzati...to ti objasnjava zasto neki gradovi nisu pali u hrvatskoj a mogli su...kasnije se svako sa svakim ljubio i krojio granice na salvetama...amerika je ipak imala svoju racunicu pa blago redizajnirala vec dogovoreno.pasha078 wrote:Ovo si dobro primijetio, kao sto neko napisa bilo je pritisaka i intimidacije, ali nisu otvoreno zabranili referendum (a mogli su).General War wrote: Referendum, vidis sta sam napisao...mogli su sranje napravit i ranije, a nisu...sto li.
Moja teorija je da srpsko vodjstvo nije bilo sigurno kako ce taj referendum ici. Sjecas se da su bili pregovori Filipovica i Slobe, a kako sad iz retrospektive znamo da se Abdic pobunio, mozda su imali nekih indikacija vec tada.
Otvoreno sprjecavanje referenduma bi znacilo kraj BiH i rat, koji su, ja smatram, Srbi zeljeli izbjeci. Razlog je bio rat u Hrvatskoj, koji nije dovrsen, bar u smislu ciljeva koje je Srbia postavila. Nakon pada Vukovara, i pored jakog otpora, i Vinkovci i Osijek su bili u teskoj poziciji. Zasto Zadar nije pao je misterija, jer HV nije bila kadra to efektivno braniti. Dakle, sa srpske pozicije, dalje ratovanje, i uz sve zrtve, je bilo obecavajuce.
Dakle, smatram da su pokusali izbjeci rat u Bosni i bili su otvoreni za neki "deal" da Muslimanima. S obzirom da je bilo tyakvih uvertira i sa muslimanske strane, procijenili su da je muslimanski narod podijeljen, pa su pustili referendum.
Naravno, to je bila pogresna procjena, a ostalo je istorija......
-
Hamolj
#371 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ta seljadija barem ima obraz i ponos za razliku od tebe. To su mudonje kakav ti nećeš biti ni za 300 ciklusa evolucije.Al-Batros wrote:Fakat misliš da bi iko kurcem mrdno tamo. Pa tamo ti izlazi zadnja seljadija. U kalinskoj bi te možda samo na nož dočekali u dzamijskom kafiću, a inače boli raju k za Alijom mrtvim.Fudo387 wrote:Ne mogu sutra, imam obaveza.![]()
-
Al-Batros
#372 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Joj nemoj me nasmijavat, Alije ti.Hamolj wrote:Ta seljadija barem ima obraz i ponos za razliku od tebe. To su mudonje kakav ti nećeš biti ni za 300 ciklusa evolucije.Al-Batros wrote:Fakat misliš da bi iko kurcem mrdno tamo. Pa tamo ti izlazi zadnja seljadija. U kalinskoj bi te možda samo na nož dočekali u dzamijskom kafiću, a inače boli raju k za Alijom mrtvim.Fudo387 wrote:Ne mogu sutra, imam obaveza.![]()
-
Hamolj
#373 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Najjači su mi ovi malograđani što umisle da su građani.
- BHCluster
#374 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
SDS gdje je god imao mogao tu se referendum nije odrzao. A 2. su na ulice polali svoje junake sa carapama na glavi...General War wrote:91-92 srbi ( a i hrvati) su shvatili da od juge nema nista, sto bi sprecavali referendum kad se sve uradilo bas kako su se nadali, proglasi drzavu, zastiti beograd i zagreb, napravi da sve izgleda kao gradjanski rat i osvoji teritorije koliko mozes zadrzati...to ti objasnjava zasto neki gradovi nisu pali u hrvatskoj a mogli su...kasnije se svako sa svakim ljubio i krojio granice na salvetama...amerika je ipak imala svoju racunicu pa blago redizajnirala vec dogovoreno.pasha078 wrote:Ovo si dobro primijetio, kao sto neko napisa bilo je pritisaka i intimidacije, ali nisu otvoreno zabranili referendum (a mogli su).General War wrote: Referendum, vidis sta sam napisao...mogli su sranje napravit i ranije, a nisu...sto li.
Moja teorija je da srpsko vodjstvo nije bilo sigurno kako ce taj referendum ici. Sjecas se da su bili pregovori Filipovica i Slobe, a kako sad iz retrospektive znamo da se Abdic pobunio, mozda su imali nekih indikacija vec tada.
Otvoreno sprjecavanje referenduma bi znacilo kraj BiH i rat, koji su, ja smatram, Srbi zeljeli izbjeci. Razlog je bio rat u Hrvatskoj, koji nije dovrsen, bar u smislu ciljeva koje je Srbia postavila. Nakon pada Vukovara, i pored jakog otpora, i Vinkovci i Osijek su bili u teskoj poziciji. Zasto Zadar nije pao je misterija, jer HV nije bila kadra to efektivno braniti. Dakle, sa srpske pozicije, dalje ratovanje, i uz sve zrtve, je bilo obecavajuce.
Dakle, smatram da su pokusali izbjeci rat u Bosni i bili su otvoreni za neki "deal" da Muslimanima. S obzirom da je bilo tyakvih uvertira i sa muslimanske strane, procijenili su da je muslimanski narod podijeljen, pa su pustili referendum.
Naravno, to je bila pogresna procjena, a ostalo je istorija......
-
nightvision
#375 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
A malo je sto su napravili kompletnu postojecu infrastrukturu, puteve, zeljeznicu, aerodrome, svasta nesto... Ne valjaju komunisti sto nisu nekakve cijevi zamijenili. A strucnjaci iz sda svakako nisu bili sposobni qurcem maknuti dvadeset godina.Hamolj wrote:Mogli su makar oni biti pametni i zamijeniti cijevi iz AU, ali jok, veliki troškovi.