Ja bih volio da neko od naših parlamentaraca pokrene inicijativu da petak i subota budu neradni dani a da nedljelja bude prvi radni dan u sedmicisadie_forever wrote:Popis u BIH je pokazao da je BIH zemlja sa vecinski islamskim vjernicima,sta mislite onda jel ok zahtjevati zakonski osiguran sat petkom radi dzume? ovu temu otvaram jer sam potaknuta inicijativom studenta Harisa Zahiragica
Dzuma petkom
-
bumerangss
#351 Re: Dzuma petkom
- Banksy
#352 Re: Dzuma petkom
O tome je tema, ukratko.detroit-mercy wrote: Koji ce nam kurac osnovne i srednje skole. Poslat na kurs, nek zna zaokruzit glasacki listic i ha ja.
A begovi ce svoju djecu kao i uvijek, Sorbona, Wiena i sl .
-
direstraits0078
#353 Re: Dzuma petkom
...ali bi se, mozda, samo mozda, moglo preslikati i na vjernike? Sve one koji slijepo slijede slijepog Vodju? Ne kazem da je to tako, samo postavljam pitanje u diskusiji na koju nabasah onako bez zelje da nekoga vrijedjam ili omalovazavam. Hocu reci, demokratija, glasati, pa nek ide na dzumu, u crkvu, na pivo, u bordel, ili gdje se kome vec nadigne da ide.cyprus wrote:Znanost dokazala: Rasisti su glupi!
Ovo je teško nježno reći...
-
detroit-mercy
#354 Re: Dzuma petkom
A kandzijanjepici wrote:ja sam ZA i da se uvede pravo prve bračne noĆi... znaČi načelnik opŠČine ima pravo na prvu bračnu noć su mladenkom a more i su mladoženjom... da se zna begu begovo...HaJA
-
Mohamad Sissoko
#355 Re: Dzuma petkom
Socijalisti i jedni i drugi, pogledaj Slobu i Miru produkte te skole pa malo SPS pa malo Jugoslavenska levicakritichar wrote:To isto Dodik priča, vidi se ta kumrovečka školaultima_palabra wrote: Alija je osudjen za podrivanje drzave i sistema... odlezao nesto malo i napravio natprosjecnu karijeru za tadasnje standarde.
Borio se velis? Moze se peder u Arabiji ili gulenovac u Turskoj boriti koliko god hoce, ali zna se sta ga sljeduje.
Sama govna.
- kritichar
#356 Re: Dzuma petkom
Ima istine da su slaboobrazovani podložni manipulaciji, ali ko manipuliše njima, ko ih organizuje u te terorističke organizacije?cyprus wrote:Kakvi arijevci, nema to veze sa tim... Činjenica je da su ljudi skromnijih intelektualnih sposobnosti generalno više okrenuti konzervativizmu, nacionalizmu, a da ne govorim o ksenofobiji, vjerskom radikalizmu, rasizmu i fašizmu, a da su oni na višem nivou intelektualnog promišljanja uglavnom okrenuti lijevim, građanskim, liberalnim i kosmopolitskim idejama... Korelacija između stepena inteligencije i konzervativizma/liberalizma je utvrđena i naučnim putem... Može biti i da je ta korelacija slučajna, ali bojim se da ipak nije...kritichar wrote:Arijevcicyprus wrote:
Pa, nešto slično... Za učestvovanje u forumskim raspravama (dugoročno, ne trolovski kratkoročno) je potreban izvjesni stepen opšte i informatičke pismenosti, kao i kakav-takav intelektualni nivo... U tim stvarima su crveni u osjetno većoj prednosti u odnosu na zelene (naravno, ovo kažem sa određenim stepenom generalizacije), zbog toga "dominiraju" na forumskim temama tipa ove...
To naravno na izborima ne znači ništa, ali u virtuelnom prostoru eto ipak znači nešto... Ali ništa se ti ne brini - ovo prvo je puno bitnije![]()
Ono s čime se mogu složiti da crveni, kao komunisti i potomci komunista nastanjuju urbana područja većih gradova poput Sa i Tz, a kako nisu više dominantni recimo u Zenici, to bi trebalo malo istražiti,
pa onda industrijski razvijena kao npr. TK
A razlog je ono o čemu sam pisao, ukratko, vjernik, nekomunista, u onom sistemu je imao status kao sada Bošnjak u RS-u, najbolje čemu se Bošnjak u RS-u može nadati je da dobije plastenik i da se bavi poljoprivredom. Nema mjesta za Bošnjake na bitnim pozicijama u gradovima, posebno većim, tako je bilo i nekomunistima.
Vi ste samo potomci onih koji su režimu bili podobni.
Naravno, ne treba ovu činjenicu tumačiti previše simplifistički... Postoji ogroman broj i liberalnih glupana, kao i konzervativnih intelektualaca... Međutim, teško je osporiti konstataciju da prosječna lijevo/liberalno orijentisana individua posjeduje veći stepen intelektualnih sposobnosti od prosječne desno/konzervativno orijentisane individue...
Još jednom, to je razlog zašto je 'crvenih' više u forumskim raspravama ovog tipa...
Znanost dokazala: Rasisti su glupi!
Ovo je teško nježno reći, no prema jednom novom znanstvenom istraživanju, ljudi skloni rasizmu, predrasudama, pa i konzervativnim političkim opcijama jednostavno su u prosjeku glupi.
Nema sumnje da će rezultati nove studije, koja nalazi poveznice između tri vruće teme – rasizma, političkih ideologija i inteligencije – u javnosti izazvati velike polemike i kritike, međutim voditelj istraživanja Gordon Hodson sa Sveučilišta Brock u Ontariju kaže da ova činjenica proizlazi iz analize dviju opsežnih studija.
Prema izvješću koje je predstavljeno u novom broju časopisa Psychological Science, djeca s nižim kvocijentom inteligencije u zrelijoj dobi češće razvijaju predrasude. Manje inteligentni odrasli ljudi gravitiraju pak prema društveno konzervativnim ideologijama koje ističu važnost hijerarhije i otpor prema promjenama, što u konačnici doprinosi jačanju predrasuda, tvrdi Hodson.
Politološka istraživanja izbornih rezultata već su ranije utvrdila da su predrasude svojstvenije desnom biračkom tijelu, a neke znanstvene studije našle su jasnu vezu između nižih razina obrazovanja i snažnijeg rasizma. Hodson je zaključio da je sljedeći logičan korak pokušati utvrditi postoji li povezanost između IQ-a i predrasuda. Njegov je tim analizirao dvije dugotrajne studije Britanaca – jednu koja je pratila djecu rođenu u ožujku 1958. i drugu koja je učinila isto s djecom rođenom u travnju 1970.
Sva djeca prošla su testiranje inteligencije u dobi od 10 i 11 godina te ponovno sa 30 i 33 godine, a istovremeno su mjerene i njihove razine društvenog konzervativizma i rasizma. U prvoj studiji mjerena je verbalna i neverbalna inteligencija testovima u kojima ljudi moraju pronaći sličnosti i razlike među riječima, oblicima i simbolima. U drugoj su kognitivne sposobnosti istražene na četiri načina koji su, među ostalim, uključivali zadatke kao što je crtanje oblika, definiranje riječi, prisjećanje brojeva i otkrivanje sličnosti među riječima. Društveni konzervativci definirani su kao ljudi koji su se slagali s izjavama kao što su primjerice : ‘Obiteljski život stradava kada majka radi puno radno vrijeme’ ili ‘Škole trebaju učiti djecu da poštuju autoritete’.
Odnos prema drugim rasama mjeren je reakcijama na tvrdnje kao što je, primjerice: ‘Nemam ništa protiv toga da radim s ljudima druge rase.’ Autori studije ističu da su procjenjivali samo snažno izražen rasizam jer većina ljudi, koliko god bili egalitaristi, ima određene nesvjesne rasne predrasude. Rezultati su potvrdili očekivanja tima – da djeca niske inteligencije u zreloj dobi pokazuju sklonost rasizmu. Ali faktor koji je objasnio vezu između ove dvije varijable bio je politički. Naime, kada su istraživači u analizu uključili društveni konzervativizam, pokazalo se da je ova ideologija odgovorna za dobar dio sprege između inteligencije i pristranosti – ljudi manjih kognitivnih sposobnosti također su imali manje kontakta s drugim rasama. ‘Ovo otkriće u sladu je s ranijim koje je pokazalo da je kontakt među različitim skupinama mentalni izazov te da kognitivno iscrpljuje, kao is rezultatima koji pokazuju da kontakti smanjuju predrasude. Moguće je da postoje kognitivna ograničenja koja ljudima otežavaju da svijet vide iz perspektive neke druge skupine.
Društveno konzervativne ideologije uglavnom nude strukturu i red, pa mogu biti privlačne ljudima niže inteligencije. Na nesreću, one istovremeno često jačaju predrasude ‘, smatra Hodson. No kanadski znaučnik ističe da bi bilo pogrešno na temelju ovih rezultata zaključiti da su svi liberali pametni, a konzervativci glupi jer oni pokazuju prosjeke u velikim skupinama.’ Postoje mnogi primjeri vrlo inteligentnih konzervativaca , kao i ne baš bistrih liberala, a također i konzervativaca s visokim principima kao i vrlo netolerantnih liberala ‘, istaknuo je Hodson. Neki stručnjaci upozoravaju da ova studija ipak ima određenih nedostataka.
Tako društveni i kognitivni psiholog Brian Nosek sa Sveučilišta u Virginiji smatra da postoje i druga moguća tumačenja utvrđenih korelacija. Naime, prema Nosek, istraživanje ljevičarskih liberala s tipičnim naivnim idejama kao što je primjerice: ‘Sva su djeca geniji, samo svako na svoj način’, mogla pokazati da su ljudi s ovakvim idejama također glupi. Drugim riječima, kaže Nosek, moguće je da bi se glupost prije mogla povezati s određenim ekstremnim pojednostavljenim shvaćanjem svijeta nego s određenom političkom ideologijom. ‘Mislim da niži kognitivni kapacitet može dovesti do pojednostavnjenih svjetonazora, a jedan od njih može se utjeloviti u desničarskoj ideologiji prema kojoj nepoznati ljudi predstavljaju prijetnju, a svijet je opasno mjesto. Prema drugom pojednostavnjenju, svi su pak ljudi divni ‘, rekao je Nosek.
Primjer opet iz prošlog sistema, među Srbima su bili najveći intelektualci, najviše obrazovanih ljudi su imali, jer su bili glavni u Jugoslaviji.
I šta uradiše u ovom ratu, sve elita, Dobrica, Milošević, Mladić, Karadžić.....
Ili Hitler, pametan čovjek i tako ima tih primjera
Normalno je da imaš više pješadije od generala, zato se stiče generalna slika da su manje inteligentni i obrazovani skloniji tim lošim pojavama i ideologijama.
- cyprus
#357 Re: Dzuma petkom
Ja ne bih dotle išao... Ne smatram da je nečija duhovnost izraz njegove pameti ili gluposti... Međutim, djelovanje u društvu je sasvim sigurno nešto na osnovu čega se može procijeniti nečiji intelektualni nivo, i to je ono o čemu sam ja govorio... Kada govorimo o religiji kao religiji, to što ti kažeš se može odnositi na dogmatizam, ali čovjek ne mora istovremeno biti vjernik i dogmata...direstraits0078 wrote:...ali bi se, mozda, samo mozda, moglo preslikati i na vjernike? Sve one koji slijepo slijede slijepog Vodju? Ne kazem da je to tako, samo postavljam pitanje u diskusiji na koju nabasah onako bez zelje da nekoga vrijedjam ili omalovazavam. Hocu reci, demokratija, glasati, pa nek ide na dzumu, u crkvu, na pivo, u bordel, ili gdje se kome vec nadigne da ide.cyprus wrote:Znanost dokazala: Rasisti su glupi!
Ovo je teško nježno reći...
- piupiu
#358 Re: Dzuma petkom
Vjerujem ti, štaviše, znam i sama za neke druge slučajeve. Mahom cenzura zbog diranja u tabu teme, no ništa tako drastično kao zatvor, otkaz i to (i totalno nevezano za vjeru ili nevjeru). Samo hoću reći da je ta priča oko terora nad vjerom možda bila strašna odmah u poraću - u to ne ulazim, jer ne znam ... ali taj 'masovni teror nad vjernicima' nije nešto čega se ja sjećam, posebno ne ovo što se promoviše kao nova istorija.jao_situacije wrote:i kod mene su u porodici bili na dobrim funkcijama iako su ih proganjali saslušavali dolazili po njih u civilu itd. ali im nisu dali otkaze
vjerovatno se ipak cijenila stručnost
a bilo je i članova koji su na golom otoku završili
- ultima_palabra
#359 Re: Dzuma petkom
Govorim o prvom hapsenju, mladi muslimani...kritichar wrote: Dodik isto tako misli da je Alija htio praviti islamsku državu, da je Islamska deklaracija temelj džamahirije....
da se ispravim, mogao se školovati i stalno biti na crnoj listi, ili rahat na svojoj njivi na svom brdu klanjati da ga ne ganjaju, jer je nepismeni seljak
Islamska deklaracija jeste, ili pretenduje da bude, poziv na stvaranje globalne islamske drzave.
A taj izbor koji je imao, su imali ideoloski nepodobni u demokratskim drzavama tog doba, tipa komunista u Americi. U nedemokratskim se znalo, metak u celo ili gulag...
- piupiu
#360 Re: Dzuma petkom
Banksy wrote:Nisu smjeli u Sarajevo, hapsilo bi ih...piupiu wrote: A, ko danas se sjećam kad mi je dedo s hadža dolazio, iz nekog su razloga slijetali u Titograd, a ne u Sarajevo ...
Jest', vidiš, to sam zaboravila.
- ultima_palabra
#361 Re: Dzuma petkom
Na Goli su mogli samo ako su bili komunisti... tamo su isli samo Informbiroovci.piupiu wrote:Vjerujem ti, štaviše, znam i sama za neke druge slučajeve. Mahom cenzura zbog diranja u tabu teme, no ništa tako drastično kao zatvor, otkaz i to (i totalno nevezano za vjeru ili nevjeru). Samo hoću reći da je ta priča oko terora nad vjerom možda bila strašna odmah u poraću - u to ne ulazim, jer ne znam ... ali taj 'masovni teror nad vjernicima' nije nešto čega se ja sjećam, posebno ne ovo što se promoviše kao nova istorija.jao_situacije wrote:i kod mene su u porodici bili na dobrim funkcijama iako su ih proganjali saslušavali dolazili po njih u civilu itd. ali im nisu dali otkaze
- jao_situacije
#362 Re: Dzuma petkom
u rankovićev vakat, kako mi je dedo pričao, je bilo najgorepiupiu wrote:Vjerujem ti, štaviše, znam i sama za neke druge slučajeve. Mahom cenzura zbog diranja u tabu teme, no ništa tako drastično kao zatvor, otkaz i to (i totalno nevezano za vjeru ili nevjeru). Samo hoću reći da je ta priča oko terora nad vjerom možda bila strašna odmah u poraću - u to ne ulazim, jer ne znam ... ali taj 'masovni teror nad vjernicima' nije nešto čega se ja sjećam, posebno ne ovo što se promoviše kao nova istorija.jao_situacije wrote:i kod mene su u porodici bili na dobrim funkcijama iako su ih proganjali saslušavali dolazili po njih u civilu itd. ali im nisu dali otkaze
tada su muslimane baš proganjali i oduzimali imovinu, poslije se malo stabiliziralo ali dobro, takav sistem
a da se sad izmišlja historija, izmišlja se, pa možda čak i previše
- zagortenej
#363 Re: Dzuma petkom
Dzuma, hidzab... sve se potenciraju marginalne stvari u vjeri, bolje rečeno tradicija koja je postala dio religije.
-
direstraits0078
#364 Re: Dzuma petkom
Ma ja to vise onako, da priupitam, da generisem koji komentar, klik, qoute, share i tako. E sad da li je stvarno bitno i koliko je bitno otici u dzamiju ili crkvu petkom ili nedjeljom ili kojim vec danom da bi ti neko solio pamet... To je svakome na izbor. Cak su i religije ostavile taj izbor. Pa ko voli nek izvoli. A ko ne voli: pravac dzehenem, jal pakao. Ili tako neko zagusljivo mjesto bez klima uredjaja.cyprus wrote:
Ja ne bih dotle išao... Ne smatram da je nečija duhovnost izraz njegove pameti ili gluposti... Međutim, djelovanje u društvu je sasvim sigurno nešto na osnovu čega se može procijeniti nečiji intelektualni nivo, i to je ono o čemu sam ja govorio... Kada govorimo o religiji kao religiji, to što ti kažeš se može odnositi na dogmatizam, ali čovjek ne mora istovremeno biti vjernik i dogmata...
Meni licno ne pada na pamet da idem po takvim mjestima gdje jedan prica, a ostali klimaju glavom, ili eventualno zapjevaju u horu. Ali to sam samo ja. Penicilisan od pripadanja necemu samo zato sto je to neko nekad rekao da bas to tako treba. Sad da li je taj bio evlija, poslanik, prorok, kapetan, major, prodavac mobitela ili sta vec, da li je zamolio, naredio, ukazao, nebitno. Bitnije je da svoju glavu nosim na vlastitim ramenima i stvari sagledam iz osobne perspektive.
-
Dr Baltazar
#365 Re: Dzuma petkom
SigurnoRipicipi wrote:Svakog normalnog trebaju pogoditi ovakvi idiotski zahtjevi.Logovan wrote:Otvorena tema danas oko 10 ujutro i ispisano više od 10 stranica.Jest vas pogodio zahtjev Zahiragića.
Tako ces i ti "sutra" cekati ispred ambulante da te prime jer su doktori na dzumi.
Da mi djetetu treba pomoc, a doktor na dzumi, to bi mu vjerovatno bila i zadnja dzuma u zivotu.
- jao_situacije
#366 Re: Dzuma petkom
ja govorim privatni primjer ne nešto što sam pročitao, pisao sam na nekoj temi prije možda godinuultima_palabra wrote:Na Goli su mogli samo ako su bili komunisti... tamo su isli samo Informbiroovci.piupiu wrote:Vjerujem ti, štaviše, znam i sama za neke druge slučajeve. Mahom cenzura zbog diranja u tabu teme, no ništa tako drastično kao zatvor, otkaz i to (i totalno nevezano za vjeru ili nevjeru). Samo hoću reći da je ta priča oko terora nad vjerom možda bila strašna odmah u poraću - u to ne ulazim, jer ne znam ... ali taj 'masovni teror nad vjernicima' nije nešto čega se ja sjećam, posebno ne ovo što se promoviše kao nova istorija.jao_situacije wrote:i kod mene su u porodici bili na dobrim funkcijama iako su ih proganjali saslušavali dolazili po njih u civilu itd. ali im nisu dali otkaze
ne mogu se vraćati na to više, nije mi lijepo prisjetiti se tih priča mada sam čuo samo dio onoga šta se desilo
informbiro-ovac nije bio, toliko
- KB9
#367 Re: Dzuma petkom
koja je ovo komedija od drzave, kakve samo budale traze aminovanje svojih fiks ideja 
- basicm
#368 Re: Dzuma petkom
Cuvaj se doktore, ima ih zafkrnutih.Dr Baltazar wrote:SigurnoRipicipi wrote:Svakog normalnog trebaju pogoditi ovakvi idiotski zahtjevi.Logovan wrote:Otvorena tema danas oko 10 ujutro i ispisano više od 10 stranica.Jest vas pogodio zahtjev Zahiragića.
Tako ces i ti "sutra" cekati ispred ambulante da te prime jer su doktori na dzumi.
Da mi djetetu treba pomoc, a doktor na dzumi, to bi mu vjerovatno bila i zadnja dzuma u zivotu.![]()
![]()
Dođi meni petkom 13-14h pa da vidimo kome je šta zadnje
Sve se nema, a sAjfona se pise
- cyprus
#369 Re: Dzuma petkom
Eh, ali treba razlikovati čobane i ovce, ideologe i ideologizirane... Ideolozi nisu glupi... Ideolozi su čobani koji znaju kako sa ovcama...kritichar wrote:Ima istine da su slaboobrazovani podložni manipulaciji, ali ko manipuliše njima, ko ih organizuje u te terorističke organizacije?
Primjer opet iz prošlog sistema, među Srbima su bili najveći intelektualci, najviše obrazovanih ljudi su imali, jer su bili glavni u Jugoslaviji.
I šta uradiše u ovom ratu, sve elita, Dobrica, Milošević, Mladić, Karadžić.....
Ili Hitler, pametan čovjek i tako ima tih primjera
Normalno je da imaš više pješadije od generala, zato se stiče generalna slika da su manje inteligentni i obrazovani skloniji tim lošim pojavama i ideologijama.
Naravno, ovčarstvo se može razvijati i na krajnjoj ljevici... Slijepa poslušnost i prema komunističkom režimu se također može tumačiti kao nizak intelektualni nivo, ili pak kao oportunizam... Međutim, ne treba brkati progresivnost u vidu lijevih, građanskih, multietničkih, kosmopolitskih i socijalno-liberalnih ideja sa zasljepljenošću komunizmom i titoizmom... Nacionalisti svih boja sa prostora bivše Jugoslavije ne znaju kako bi se nosili sa argumentima progresivne manjine u svom okruženju koji su upereni protiv njihove zatucanosti, pa im obično kače taj epitet nekakvih jugo-komunista...
-
Dr Baltazar
#370 Re: Dzuma petkom
Ma iskompleksirane i isfrustrirane osobe, nezadovoljne svojim životima liječe se ovdje na forumubasicm wrote:Cuvaj se doktore, ima ih zafkrnutih.Dr Baltazar wrote:SigurnoRipicipi wrote: Svakog normalnog trebaju pogoditi ovakvi idiotski zahtjevi.
Da mi djetetu treba pomoc, a doktor na dzumi, to bi mu vjerovatno bila i zadnja dzuma u zivotu.![]()
![]()
Dođi meni petkom 13-14h pa da vidimo kome je šta zadnje
Sve se nema, a sAjfona se pise
Ne koristim Ajfon
- ultima_palabra
#371 Re: Dzuma petkom
Prvi put cujem, znam da je Goli bio za IB-ovce, a za ostale neistomisljenike su bili drugi zatvori.jao_situacije wrote:ja govorim privatni primjer ne nešto što sam pročitao, pisao sam na nekoj temi prije možda godinuultima_palabra wrote: Na Goli su mogli samo ako su bili komunisti... tamo su isli samo Informbiroovci.
ne mogu se vraćati na to više, nije mi lijepo prisjetiti se tih priča mada sam čuo samo dio onoga šta se desilo
- insomnia78
#372 Re: RE: Re: Dzuma petkom
90-tih, a?Bodkin wrote:Bitka sa ovakvim je davno izgubljena. Sad samo dolaze po plijen
- jao_situacije
#373 Re: Dzuma petkom
to je bilo nakon ib-ovacaultima_palabra wrote:Prvi put cujem, znam da je Goli bio za IB-ovce, a za ostale neistomisljenike su bili drugi zatvori.jao_situacije wrote:ja govorim privatni primjer ne nešto što sam pročitao, pisao sam na nekoj temi prije možda godinuultima_palabra wrote: Na Goli su mogli samo ako su bili komunisti... tamo su isli samo Informbiroovci.
baš je teške torture prošao otprilike kao logoraši u četnitetu
- insomnia78
#374 Re: RE: Re: Dzuma petkom
Nije valjda da je svevisnji previdio da ce ljudi, za razliku od tadasnjih a bgm i sadasnjihdaddy-kool wrote:Ali je vrijeme za džumu na podne namazu proizvoljno, zar se ne bi mogla pomjeriti tako da većina može uskladiti radne potrebe?kritichar wrote:
u islamu se mnogo toga veže upravo za petak, ne samo ovaj namaz, i jasno je određeno koji je to dan u sedmici, ali ti svakako imaš neku svoju vjeru i ne priznaješ ove izvore
- insomnia78
#375 Re: RE: Re: Dzuma petkom
Pa nisu svi ljudi vjernici majku mu.hrasno38 wrote:A tvoje pisanje je potpuno identicno pisanju Riste Djoge u ratu jer ja takve lazi sam slusao samo tada i evo citam ih sada!!!! To je covjece strasno kakve ti nebuloze i lazi pises kao da je sve pomrlo iz onog sistema i ti ostao zadnji pa mislis da je tvoja zadnja i istinita i ne moze je niko opovrgnuti. A sta su onda bili Raif Dizdarevc, Dzemal Bijedic, Pozderci......a ja oni nisu pravi muslimani jer su bili komunisti ali ipak rodila ih je majka muslimanka tako da tvoje teze su jednom rijecu ODVRATNE!!!kritichar wrote:Arijevci [emoji38]cyprus wrote:
Pa, nešto slično... Za učestvovanje u forumskim raspravama (dugoročno, ne trolovski kratkoročno) je potreban izvjesni stepen opšte i informatičke pismenosti, kao i kakav-takav intelektualni nivo... U tim stvarima su crveni u osjetno većoj prednosti u odnosu na zelene (naravno, ovo kažem sa određenim stepenom generalizacije), zbog toga "dominiraju" na forumskim temama tipa ove...
To naravno na izborima ne znači ništa, ali u virtuelnom prostoru eto ipak znači nešto... Ali ništa se ti ne brini - ovo prvo je puno bitnije [emoji106]
Ono s čime se mogu složiti da crveni, kao komunisti i potomci komunista nastanjuju urbana područja većih gradova poput Sa i Tz, a kako nisu više dominantni recimo u Zenici, to bi trebalo malo istražiti,
pa onda industrijski razvijena kao npr. TK
A razlog je ono o čemu sam pisao, ukratko, vjernik, nekomunista, u onom sistemu je imao status kao sada Bošnjak u RS-u, najbolje čemu se Bošnjak u RS-u može nadati je da dobije plastenik i da se bavi poljoprivredom. Nema mjesta za Bošnjake na bitnim pozicijama u gradovima, posebno većim, tako je bilo i nekomunistima.
Vi ste samo potomci onih koji su režimu bili podobni.