Prvi korpus ARBiH

Post Reply
DGT

#351 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by DGT »

Gile Šampion wrote:Vraca,dijelovi Trebevića,dijelovi Aerodromskog naselja,padine nekih planina oko SA(od Igmana do Treskavice) itd itd
To je mit inače karakterističan za ratno vrijeme.
rankobeograd

#352 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

Jose, sa nase lijeve strane, znaci Hojta i Proskok smo uzeli oko 27.7. odmah iza toga i Bjelasnica. desno od nas od Proskoka znaci pa prema Igmanu je uzimato otprilike paralelno . Borbe za Veliko Polje i Malo su trajale sve do 6 avgusta. poslije je bilo jos par dana borbi sve do hajde 11 avgusta tada su vec poceli plavci da dolaze.po ovoj prici vidis da mi je poznata vise ova strana od Hojte pa do Malog Polja. i do Vlahinje.Vidim inace na karti pise agresor, pa u mojoj jedinici nije bilo ni jednog stranca.
poznanik

#353 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by poznanik »

...
karanana

#354 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karanana »

pa niste se borili za bosnu i hercegovinu ciji su igman i bjelasnica dio, nego ste napadali za neke druge ciljeve, neke druge drzave. znaci agresor.
ali to je vec druga tema. da ne ulazimo ovdje previse.
rankobeograd

#355 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

molim te karanana, da cujem sto je Bosna tvoja vise nego moja,pa sam ja agresor. iako su mi svi preci za koje znam rodjeni i zivot proveli u toj Bosni. mislis da pocetkom devedesetih mi zelomo rat. Mislim da si se u tom prvario.Imao sam sredjen zivot svu tehniku, posao,pa lud ajde malo da ratujem.
karanana

#356 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by karanana »

ali vi niste htjeli bosnu nego srbiju, malu jugoslaviju, srpsku republiku.....a tada jedina priznata drzava a i sada na ovom podrucju je BiH. sad ispade i vi se borili za bosnu.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#357 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by Admir_1984 »

rankobeograd wrote:molim te karanana, da cujem sto je Bosna tvoja vise nego moja,pa sam ja agresor. iako su mi svi preci za koje znam rodjeni i zivot proveli u toj Bosni. mislis da pocetkom devedesetih mi zelomo rat. Mislim da si se u tom prvario.Imao sam sredjen zivot svu tehniku, posao,pa lud ajde malo da ratujem.
ti se moras pomiriti sa cinjenicom da te su te u rat gurnuli "tvoji", iz samo njima znanih ciljeva. Opet sa druge strane i ja "svojima" zamjeram na mnogo cemu
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#358 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

hajte ljudi na ne ulazimo u ideološke rasprave, ono ko u Ničijoj zemlji, nego se vrnimo na temu jer ćemo iz rekonstrukcije dešavanja upasti u kafansko prepucavanje
rankobeograd

#359 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

Upravu si Jose, ne znam jesam li ti ista pomogao onim ranijim postom. Moram da ti kazem da su se Focaci dobro pokazali na Proskoku i Hojti.
JoseMujica

#360 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

mlogo..hvala.....s obzirom da su moji išli 28.7 na Golo brdo a tvoji u to vrijeme uzimali Proskok, borbe na Obješenjaku su mogle biti jedino početkom avgusta

znači bar sam sebi složio poredak stvari:

17.7 pada Golo brdo i nas šalju gore, gdje smo se rokali jedno 5-7 dana, mislim da su borbe i na Trešnjevom u istom periodu

28.7 pokušavamo vratiti Golo Brdo

i onda par dana nakon toga idemo na Obješenjak i gore se rokamo jedno 5-10 dana

kad sam uspio složiti hronologiju ipak prevagu odnosi da je diplomatija odbranila Igman....to je moj neki zaključak
rankobeograd

#361 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

rekao sam ti da smo sa Vlahinje gledali Pazaric.to je vaz. linijom manje od 5 kilometara. a desno od Malog Polja do Hadzicana je bilo 2 km. 5 avgusta nam je zabranjeno dejstvo po Pazaricu. od tada pa do naseg povlacenja oko 12 avgusta bilo je dejstava prema Tresnjevom brdu i Golom brdu. Mislim da su vasi bili i na Djurnom brdu da li znas. odatle je navedena art. vatra haubice 122mm iz Pazarica na Veliko Polje, kada je pogodjen motel Feri. i jos neki objekti.
igmanac

#362 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

5.motorizovana ( Dobrinja)
Bio sam na Igmanu krajem jula i pocetkom augusta. Postavili i drzali liniju na Malom polju sa 7.-om i 17-om.
Njih smo ustvari zatekli tu kad smo izasli iz Sa. Najvise smo na*ebali na hrasnickom stanu, jer su nas po izlasku iz Sa prvo tu istovarili.Tu je ova raja iz 4.og bataljona (alipasino i vojnicko) fasovala haubicku, vecinu ih je izranjavala, mislim dvojica mrtvih...onda smo molili Karavelica da nas vodi da ginemo na liniji, a ne tu u pozadini
Nikad necu zaboravit te granate na M.polju, tih 10 dana sam mislio da cu poluditi nacisto.Padalo je iz neba i iz zemlje...
A onda je doslo primirje.
Nisam vidio cetnika osim na trenutak kad smo isli u izvidjanje ispred linije i kod neke dvije barake u sumi nakratko se porafalali s cetnicima, al preko proplanka, ne vjerujem da smo ikog pogodili
Ranku mogu poruciti da su nas raznijeli granatama, al nije nam ni na momenat palo na pamet da napustimo.
Tad sam prvi put cuo Tekbir, ledila se krv u zilama, a mogu mislit kako je njima bilo
Last edited by igmanac on 18/05/2011 00:16, edited 3 times in total.
igmanac

#363 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

I jos jednom hvala 7 - oj, da njih nije bilo ko zna kako bi danas sve izgledalo.
Ovo nije nikakva suplja nego fakat koji sam zateko rego.
Otisli smo u tenama, a vratili se u maskirnim uniformama naoruzani do zuba,.
Trnovljaci su se skidali u gace za kutiju cigara, nazalost.
Ja kupio PM za 5 kutija, e da vidite te srece, kako se obradovao tenkre od 17 dinago
JoseMujica

#364 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

ne znam tačno gdje je to brdo, ali išao sam gore kasnije i naši položaji su bilo kod hotela Igman pa preko Malog polja....otprilike vam je trebalo par kilometara da se spojite na ovom gornjem dijelu....s hadžičke strane vas je jedino sprečavalo Trešnjevo brdo koje niste uspjeli uzeti....da ste izvukli tenkova na Veliko polje sišli bi ste u Hadžiće bez problema. Mada ne znam tačno kako smo mi stajali na tom gornjem dijelu sa brojem ljudi i MTS-om.

Znam da smo na Obješenjaku jedva imali ljudi da skrpimo, kakvu takvu liniju i da su nam nakon par dana rokanja, dali popunu municije po dvije kutije metaka za AK-47 (60 metaka)...

a ovo što kaže Igmanac isto je bilo i dole ...sve preorano artiljerijom i dan za danom samo smjena artiljerijskih i pješadijskih napada....sreća na ovom donjem dijelu konfiguracija terena je išla nama na ruku
tetakk

#365 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by tetakk »

@rankobeograd

Jesu li "Skorpioni" iz Bos.Gradiske ucestvovali u ofanzivi i kako su prosli u tim zadnjim napadima?
rankobeograd

#366 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

prvih deset dana je bilo gadno sa Focacima, poslije gore oko Malog Polja poginula su dva momka i par ranjenih. Skorpioni tu nisu bili oni su rasformirani kao jedinica nakon onog masakra u Gradisci 92 god. mozda se neko junacio tim imenom samo.Zna li neko za jedan sukob na Bjelasnici kada je poginuo jedan nas kapetan a vozac ranjen, onda vozac baci bombu na vase pobije trojicu uzme vasu ladu nivu i spusti se u komandu,negdje pocetkom avgusta.
rankobeograd

#367 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by rankobeograd »

Jose, ja sam bio na velikom polju 5 i 6 avgusta. moglo se izvuci tu svasta i bilo je tehnike slobodne, mislim da je vec tada radila diplomatija uveliko.
igmanac

#368 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

trebali ste rec da ima tehnike, dao bih ja steku cigara za haubicu :-D
JoseMujica

#369 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by JoseMujica »

:lol: :lol: :lol: ma Igmanac razmjenićemo s Rankom vizitke za drugo poluvrijeme pa da ne budemo prašinari već hrabra logostika ;-)
igmanac

#370 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

ja ba
on nas sve sa distance :D
sad se za*ebajemo, al nije bilo smijesno, puno mi je raje gore zaglavilo :sad:
al svejedno, zvacemo ga na pivaru
VjecitiStudent

#371 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by VjecitiStudent »

JoseMujica wrote: kad sam uspio složiti hronologiju ipak prevagu odnosi da je diplomatija odbranila Igman....to je moj neki zaključak
Naravno da je diplomatija, podvucena prijetnjom vazdusnim udarima NATO-a, odbranila Igman, jer na duze staze, polozaji Armije na preostalom dijelu Igmana su, pogotovo s obzirom na stanje logistike i komunikacije, bili neodbranjivi.
igmanac

#372 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

Nemojte mi pretpostavki molim vas
TUNEL je jako bitan u svoj ovoj prici
u tim danima je tunel frisko prokopan i iz Sarajeva je poceo izlaziti visak jedinica
takodjer, svi ti koji su izasli kroz tunel nisu bili bas oni mobilisani, nego najcesce probrana ekipa...
Koja je podsvjesno znala sta nam taj isti Igman znaci, tako da nemojte prejudicirati stvari :-)
iste te SA jedinice su kasnije donijele prevagu i oslobodile u direktnoj i pravoj marisani stotine km2 Hojte, Treske i ostalih zabiti koje nam danas nista ne znace
igmanac

#373 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

nemojte potcjenjivati srce i ideale tih ljudi, koliko god to nekome sad, ko ovo cita na netu ko neku zanimljivu pricu to suplje zvucalo
VjecitiStudent

#374 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by VjecitiStudent »

igmanac wrote:Nemojte mi pretpostavki molim vas
TUNEL je jako bitan u svoj ovoj prici
u tim danima je tunel frisko prokopan i iz Sarajeva je poceo izlaziti visak jedinica
takodjer, svi ti koji su izasli kroz tunel nisu bili bas oni mobilisani, nego najcesce probrana ekipa...
Koja je podsvjesno znala sta nam taj isti Igman znaci, tako da nemojte prejudicirati stvari :-)
iste te SA jedinice su kasnije donijele prevagu i oslobodile u direktnoj i pravoj marisani stotine km2 Hojte, Treske i ostalih zabiti koje nam danas nista ne znace
Da, izlazio je visak na Igman, ali nakon visecasovnog uspona i jadno naoruzan, sa smijesnim rezervama municije, bez ikakvog teskog oruzja. U isto vrijeme, VRS je imao na raspolaganju asfaltni put od Krupca, kojim su mogli dovuci bilo sta.
U oktobru 1994. linije jesu znacajno pomaknute na trnovski plato, no prije toga je sklopljen mir sa HVO-om i MTS je poceo da pristojno pristize.
igmanac

#375 Re: Odbrana Igmana u ljeto 1993

Post by igmanac »

slazem se , sve sto kazes jest istina
mi smo iz Hrasnice picili uz tocilo korak naprijed, a nazad dva
al bi gore svi izginuli a ne bi zdusili...i hajd mi, mi smo fakat minorni u svemu tome , al trebao si uzivo vidjet 7. muslimansku i 17.krajisku, pa njih bi morali pobit do zadnjeg da prodju, majke mi, bez ikakve suplje.
i kasnije u ofanzivama jest bilo vise svega , npr. metaka i rpg granata ,pa mi se bolan nismo znali ponasat , sve cuvali ko abuzenze na pocetku...
da idemo u krajnost pa spomenemo Podravkine konzerve i cokolade ( sto ispadaju zubi od nje ) prije akcije
al i ti si vjerovatno svjestan da to ne uradi posao
znaci do srca je ipak...ili mozda je do Cupinih sto udju 20 km iza, pa sami formiraju tenkovski bataljon :-D ...i ostalih
zivih i mrtvih
ili se mozda ja furam pogresno
Post Reply