Tema je na mjestu, pogodak u sridu, čim je privukla ovoliko onih koji je razvodnjavaju._BataZiv_0809 wrote:Pa zar tema ne poziva na "samoorganizovanje"?Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Sta ce ista, bilo koja tema na ovom forumu ista ikome pomoci? Sta ce ti nick na forumu izbrisi ga, zaobidji temu ako ti smeta ili ako ti neko smeta, prijavi moderaciji da ti negiraju prava...Sta ja znam.
Stvar nije da li je taj jezik slican ili isti vec ona prevazilazi nas i sve nase podjele I neslaganja...ako vec govoris istim onim jezikom kojeg osporavaju. Sudeci po tvojim komentarima ja cisto sumnjam ali eto ostavljam mogucnost da griješim.
Ja sam jos gori sto u gluha doba bilo sta objasnjavam.
A i ti bi meni malo osporavao pravo na jezik
Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
- Drvosjeca iz Dejcica
#351 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
- Drvosjeca iz Dejcica
#352 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Kako? Nije li ustav i ustavni sud iznad svih zakona i ministarstava? Znamo da je u svim zapadnim demokratijama tako pa i u BiH.Seawolf wrote:U ovome slučaju se pod krinkom „borbe za naziv jezika“, u stvari se vodi borba za naziv predmeta. Nazivi predmeta u osnovnim školama u javnom vlasništvu, u isključivoj su ingerenciji ministarstva obrazovanja vlade koja je osnivač osnovne škole, a u ovome slučaju je to entitetska vlada i niko drugi ne može imati zadnju riječ kada je naziv predmeta u pitanju.
Seawolf wrote:Uostalom, niti u osnovnim školama čiji su osnivači kantonalne vlade onih kantona Federacije BiH gdje živi stanovništvo koje u ogromnoj većini govori bosanski jezik, ovaj školski predmet nema naziv Bosanski jezik. Tako da niti otvaranje osnovne škole u Srebrenici koja bi radila po nastavnom planu Federacije BiH (ako takvo nešto uopšte postoji, jer koliko znam osnovno obrazovanje je u FBiH, u nadležnosti kantonalnih vlada) ne bi značilo da u će svjedočanstvima kao naziv predmeta stajati Bosanski jezik. Pisat će BHS jezik i književnost, jer tako piše u svim osnovnim školama čiji su osnivači Vlada Tuzlanskog kantona ili Vlada Sarajevskog kantona, i za čiji su nastavni plan i program nadležna ministarstva obrazovanja tih kantonalnih vlada.
Rješenje bi bilo otvaranje osnovnih škola u Srebrenici (a i u drugim gradovima manjeg entiteta) od strane privatnih osnivača koji imaju novčana sredstva ili kontrolu i pristup novčanim sredstvima za takvo nešto, i koje bi radile po onakvom nastavnom planu i programu kakav traže roditelji bošnjačke djece u Srebrenici i u kojima bi u svjedočanstvu za naziv predmeta pisalo Bosanski jezik. A nije da među onima koji govori bosanski jezik, nema puno pojedinaca i institucija koje bi takvo nešto mogle uraditi.
Tačnije B/H/S jezik pa probereš koji ti odgovara (bosanski/hrvatski ili srpski). Nikakve privatne škole već samo da se ispoštuje pravo na naziv jezika prema volji i želji.
- sinuhe
#353 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Bizarna improvizacija. Jesu fino u "vederaciji" izmajmunisali.Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Tačnije B/H/S jezik pa probereš koji ti odgovara (bosanski/hrvatski ili srpski). Nikakve privatne škole već samo da se ispoštuje pravo na naziv jezika prema volji i želji.
- Drvosjeca iz Dejcica
#354 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Šta je ovdje bizarno?sinuhe wrote:Bizarna improvizacija. Jesu fino u "vederaciji" izmajmunisali.Drvosjeca iz Dejcica wrote:

- Tomahawk11
- Globalni moderator
#355 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Pa puno postenije nego u RS.Drvosjeca iz Dejcica wrote: Šta je ovdje bizarno?![]()
Em ne daju da se dira u srpski, em ne daju da se zove bosanski, nego bi oni nametali da se zove bosnjacki.
Da je kako treba, u cijeloj BiH bi pisalo bas tako-
- sinuhe
#356 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Veseli me sto bosnjacka djeca u Capljini uce bosanski jezik. Velika pobjeda bosnjackog politickog vrha.
- Drvosjeca iz Dejcica
#357 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Đe pobježe? Šta je bizarno u bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku i književnosti, pusti sada Čapljinu.sinuhe wrote:Veseli me sto bosnjacka djeca u Capljini uce bosanski jezik. Velika pobjeda bosnjackog politickog vrha.
-
hAZNADAR
#358 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Da samo malo objasnim neupucenima - po tebi i slicnima skart su Bosnjaci opcenito jer svaki pametniji Bosnjak se ne izjasnjava kao Bosnjak vec je multikulturalni jugonostalgicarki Bosanac. Pa ce popis pokazati koliko je u BiH Srba, Hrvata, skarta i Ostalih(gdje ste pretpostvljam ti, bata i slicni spadate). Samo mala napomena.madner wrote:Sto bi rekli Svedi, skart ima strogo ogranicen potencijal.
Inace, ja samo insistiram da se stvar rjesi, umjesto da se preko djece vodi izborna kampanja.
Rjesenje nisu sleperi, satori, pozdravi itd... nego politicki dogovor sa Dodom. Ili prijetnje, samo sto tu treba biti i dosljedan.
No nista od toga prije izbora, nakon izbora ce na mala vrata promjeniti odluku.
E pametni moj sa vecim kapacitetom - kako bi ti postigao politicki dogovor sa Dodikom oko imenovanja naseg jezika? Ustvari nacrtaj meni i ostalim brezobraznim nacionalistima posto smo kako kazes ogranicenog kapaciteta.
Kada znamo jako dobro da se na radi o necemu sto zahtijeva kompromis gdje svi gube ili dobijaju podjednako.
Srbi nista ne gube uvodjenjem bosanskog jezika niti dobijaju zabranom. U pitanju je "tek" fasizam koji jednostavno ne moze prihvatiti ravnopravnost sviju. Dodo nije izmislio zabranu jezika vec je populista koji se prilagodjava javnom mijenju. A javno mijenje je odavno napumpano bajkom o nepostojecem narodu bez nacije, historije, jezika, kulture,.. genetski otpad i zaostatak jedne davne okupacije. Korijen ovoga, sustina problema nisu ni izbori ni trgovina necim,.. vec opcenito pogled na nas gdje jednostavno ne mogu svariti, progutati,... da smo narod istog ranga koji ima nesto svoje.
Vrijeme je pokazalo da se takvima samo moze naturiti pravedno rjesenje kao sto je OHR radio sa prijenosom nadleznosti i sl. Malo demonstriraju o ugrozenosti srpstva i usute se. Katarze nema, nezna se kad ce.
tvoj politicki dogovor sa Dodikom odnosno sa srpskim nacionalizmom moze biti samo maksimalizam gdje ce njihova volja biti ispostovana. A to je da se brise bosanski jezik i uvodi drugi naziv. Siguran sam da bi se Dodo slozio sa tobom o imenovanju naseg naroda skartom - to bi mozda bio genijalan politicki dogovor za njih. Pa u tom svjetlu - kako bi postigao dogovor oko jezika? Koje ime naseg jezika bi bilo prihvatljivo srpskim nacionalistima?
-
hAZNADAR
#359 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Naravno,.. da se ovo desava bilo kojem narodu u svijetu - svi bi se digli protiv toga. Pravo na jezik je osnovno ljudsko pravo i nema veze sa nacionalizmom. Jer jezik mora imati svoje ime postojao nacionalizam ili ne.General War wrote:Dodaj se u tu listu neobrazovanih ili neinformisanih...nije nacionalizam traziti svoja prava.Kadaiff wrote:Mnogo je neobrazovanih među glasačima kao i na ovom forumu. Ti neobrazovani ne znaju za drugu politiku osim etničke. Ovo je bošnjački nacionalistički forum pa takvi dominiraju ali slično je i kod foruma drugih nacionalizama.
To je default oko kojeg nema ni kompromisa, ni popustanja, ni politizacije,...
Zalosno je sto pojedini imaju razlicite arsine. Pa nikada ne dovode u pitanje postojanje srpskog ili hrvatskog jezika,.. a nacionalizam je bosanski jezik. Kao sto se davno ovdje reklo - to je vise licni psiholoski fenomen pojedinih negoli drustveni.
- seln
#360 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Recnikom ga, Bato!_BataZiv_0809 wrote:Muda se ne kupuju. Ili jesi ili nisi lafDrvosjeca iz Dejcica wrote: Opa, baš sam ti izvukao živac čim me zoveš na kafu u četiri oka.Jebiga čitaju te ljudi na forumu, a nisam jedini koji te pročitao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#361 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
To uopste nije tacno. Svako se cese gdje ga svrbi, pa ne vidi tudji svrab.
Puno je ovdje nejasnih stvari, jer politicka podjela ne znaci nuzno podjelu na terenu.
Meni prvom nije jasno kako srpski jezik moze biti bez ekavice. Jer znamo da Srbi iz Hrvatske i BiH ne koriste ekavicu. Eto volio bih da mi to neko objasni.
Puno je ovdje nejasnih stvari, jer politicka podjela ne znaci nuzno podjelu na terenu.
Meni prvom nije jasno kako srpski jezik moze biti bez ekavice. Jer znamo da Srbi iz Hrvatske i BiH ne koriste ekavicu. Eto volio bih da mi to neko objasni.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#362 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
_BataZiv_0809 wrote:To uopste nije tacno. Svako se cese gdje ga svrbi, pa ne vidi tudji svrab.
Ijekavski govor je jedan od refleksa nekih narječjâ hrvatskoga jezika, srpskoga, kao i drugih južnoslovenskih jezika.
-
hAZNADAR
#363 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Privatne skole su rjesenje u drzavama gdje je ime jezika jasno definisano. U Njemackoj - njemacki, u Francuskoj - francuski, u Madjarskoj - madjarski,.. i tu mozes otvoriti skolu na swahili jeziku,. ma mozes ismisliti neki novi jezik.Seawolf wrote:
Rješenje bi bilo otvaranje osnovnih škola u Srebrenici (a i u drugim gradovima manjeg entiteta) od strane privatnih osnivača koji imaju novčana sredstva ili kontrolu i pristup novčanim sredstvima za takvo nešto, i koje bi radile po onakvom nastavnom planu i programu kakav traže roditelji bošnjačke djece u Srebrenici i u kojima bi u svjedočanstvu za naziv predmeta pisalo Bosanski jezik. A nije da među onima koji govori bosanski jezik, nema puno pojedinaca i institucija koje bi takvo nešto mogle uraditi.
U ovom slucaju - podsjecam da RS nije drzava. RS ima samo da ispostuje imena jezika koja su vec definisana u drzavi. I na tome se jednostavno ima istrajati. Nije nikakav maksimalizam vec default. Nema dogovora i kompromisa oko stvari koje moraju biti po defaultu. Prebacis li jezik na privatni sektor ti precutno prihvatas aparthejd. A znamo jako dobro da ime jezika nije jedno sto srpski nacionalizam ne moze svariti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#364 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Kako ti mislis na tome istrajati?
- sinuhe
#365 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Priznace Srbi bosanski jezik ali nije ni to kraj price. Bice tu svega kad pocnu stampati udzbenike na bosanskom.
- GeeTnT
#366 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Naravno da ce biti svega...zar je to nesto novo.... Pa i Brisel tek sad uvidja sta su djikanska posla..sinuhe wrote:Priznace Srbi bosanski jezik ali nije ni to kraj price. Bice tu svega kad pocnu stampati udzbenike na bosanskom.
- Drvosjeca iz Dejcica
#367 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Znaju to u Briselu kao i u Vašingtonu već pokušavaju urazumiti nerazumne.GeeTnT wrote:Naravno da ce biti svega...zar je to nesto novo.... Pa i Brisel tek sad uvidja sta su djikanska posla..sinuhe wrote:Priznace Srbi bosanski jezik ali nije ni to kraj price. Bice tu svega kad pocnu stampati udzbenike na bosanskom.
OHR poziva vlasti RS da se pobrinu da službeni dokumenti priznaju naziv jezika koji su dali Bošnjaci u Republici Srpskoj to jeste bosanski jezik te stoga omoguće Bošnjacima da uživaju isto ustavno pravo da nazovu svoj jezik kako žele, kao i drugi narodi u RS, rečeno je za Klix.ba iz Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.
- madner
#368 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Rekao sam samo za intelektualce, ne znam odkud ti ideja da se svrstavas u iste. Daleko od toga da je Bosanac po default multikulturalan, jer to je upravo stav koji negira etnije. No logicno da to ne kontas jer pojma nemas sta je sta. Za raju je druga prica, sve po kapacitetu.hAZNADAR wrote:Da samo malo objasnim neupucenima - po tebi i slicnima skart su Bosnjaci opcenito jer svaki pametniji Bosnjak se ne izjasnjava kao Bosnjak vec je multikulturalni jugonostalgicarki Bosanac. Pa ce popis pokazati koliko je u BiH Srba, Hrvata, skarta i Ostalih(gdje ste pretpostvljam ti, bata i slicni spadate). Samo mala napomena.madner wrote:Sto bi rekli Svedi, skart ima strogo ogranicen potencijal.
Inace, ja samo insistiram da se stvar rjesi, umjesto da se preko djece vodi izborna kampanja.
Rjesenje nisu sleperi, satori, pozdravi itd... nego politicki dogovor sa Dodom. Ili prijetnje, samo sto tu treba biti i dosljedan.
E pametni moj sa vecim kapacitetom - kako bi ti postigao politicki dogovor sa Dodikom oko imenovanja naseg jezika? Ustvari nacrtaj meni i ostalim brezobraznim nacionalistima posto smo kako kazes ogranicenog kapaciteta.
Kada znamo jako dobro da se na radi o necemu sto zahtijeva kompromis gdje svi gube ili dobijaju podjednako.
Srbi nista ne gube uvodjenjem bosanskog jezika niti dobijaju zabranom. U pitanju je "tek" fasizam koji jednostavno ne moze prihvatiti ravnopravnost sviju. Dodo nije izmislio zabranu jezika vec je populista koji se prilagodjava javnom mijenju. A javno mijenje je odavno napumpano bajkom o nepostojecem narodu bez nacije, historije, jezika, kulture,.. genetski otpad i zaostatak jedne davne okupacije. Korijen ovoga, sustina problema nisu ni izbori ni trgovina necim,.. vec opcenito pogled na nas gdje jednostavno ne mogu svariti, progutati,... da smo narod istog ranga koji ima nesto svoje.
Vrijeme je pokazalo da se takvima samo moze naturiti pravedno rjesenje kao sto je OHR radio sa prijenosom nadleznosti i sl. Malo demonstriraju o ugrozenosti srpstva i usute se. Katarze nema, nezna se kad ce.
tvoj politicki dogovor sa Dodikom odnosno sa srpskim nacionalizmom moze biti samo maksimalizam gdje ce njihova volja biti ispostovana. A to je da se brise bosanski jezik i uvodi drugi naziv. Siguran sam da bi se Dodo slozio sa tobom o imenovanju naseg naroda skartom - to bi mozda bio genijalan politicki dogovor za njih. Pa u tom svjetlu - kako bi postigao dogovor oko jezika? Koje ime naseg jezika bi bilo prihvatljivo srpskim nacionalistima?
Ja bi to vrlo lagano uradio, zaprijetio bi da nema zaduzivanja kod MMF dok se to ne rjesi. Samo sto Bake ne bi nikad ugrozio rezultat na izborima zbog ovog, ali ce bez problema davati izjave kako to nije ok, skroz nije ok i stvarno treba poraditi na tome.
No posto je Bake covjek koji voli kompromis on bi mu mogao dati neku agenciju, nije beg cicija, dao je i za manje stvari.
Sustina problema je sto OHR odavno nista vise ne radi, a nema drugog mehanizma da se rjese zastoji. Bake je za dogovor, pa se dogovora oko svega. Za nametanje treba druga politika, no Bosnjaci istu ne vode. No pred izbore se redovno prave fame i ograniceni kapaciteti redovno nasjednu.
Inace potpuno fulas Srpsku igru, pricas o 1973 i problemima tada a davno se preslo na druge teme. No sta ocekivati kada padas na puno manjim stvarima.
- seln
#369 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Dina ti, reci da se zajebavas.madner wrote: Rjesenje nisu sleperi, satori, pozdravi itd... nego politicki dogovor sa Dodom.
Ne mozes ovo misliti ozbiljno.
- madner
#370 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Moze i prisiliti istog sa ovim gore prijedlogom, ali budimo realni, to je Bake.seln wrote:Dina ti, reci da se zajebavas.madner wrote: Rjesenje nisu sleperi, satori, pozdravi itd... nego politicki dogovor sa Dodom.
Ne mozes ovo misliti ozbiljno.
- Drvosjeca iz Dejcica
#371 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Haznadar vrlo dobro detektuje bit problema, bosanski je tu samo lak na površini ispod koje se krije rekao bih patološka mržnja. Ja se čak slažem sa tobom da Bakir može i mora više uraditi ali to nije alibi za ono što se radi ili pokušava u RS-u po pitanju bosanskog jezika. Te stvari treba nazvati pravim imenom, fašizam, a ne predizborna kampanja ili slične gluposti.madner wrote:Rekao sam samo za intelektualce, ne znam odkud ti ideja da se svrstavas u iste. Daleko od toga da je Bosanac po default multikulturalan, jer to je upravo stav koji negira etnije. No logicno da to ne kontas jer pojma nemas sta je sta. Za raju je druga prica, sve po kapacitetu.hAZNADAR wrote:Da samo malo objasnim neupucenima - po tebi i slicnima skart su Bosnjaci opcenito jer svaki pametniji Bosnjak se ne izjasnjava kao Bosnjak vec je multikulturalni jugonostalgicarki Bosanac. Pa ce popis pokazati koliko je u BiH Srba, Hrvata, skarta i Ostalih(gdje ste pretpostvljam ti, bata i slicni spadate). Samo mala napomena.madner wrote:Sto bi rekli Svedi, skart ima strogo ogranicen potencijal.
Ja bi to vrlo lagano uradio, zaprijetio bi da nema zaduzivanja kod MMF dok se to ne rjesi. Samo sto Bake ne bi nikad ugrozio rezultat na izborima zbog ovog, ali ce bez problema davati izjave kako to nije ok, skroz nije ok i stvarno treba poraditi na tome.
No posto je Bake covjek koji voli kompromis on bi mu mogao dati neku agenciju, nije beg cicija, dao je i za manje stvari.
Sustina problema je sto OHR odavno nista vise ne radi, a nema drugog mehanizma da se rjese zastoji. Bake je za dogovor, pa se dogovora oko svega. Za nametanje treba druga politika, no Bosnjaci istu ne vode. No pred izbore se redovno prave fame i ograniceni kapaciteti redovno nasjednu.
Inace potpuno fulas Srpsku igru, pricas o 1973 i problemima tada a davno se preslo na druge teme. No sta ocekivati kada padas na puno manjim stvarima.
-
hAZNADAR
#372 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Stalnim pritiskom. Tuzbama nadleznim institucijama, pa kada/ako ne prodju opet nove tuzbe i ici dalje sa tuzbama na medjunarodne institucije. Lobirati naravno i medijski skretati paznju na to u svijetu. Djeci koja su pogodjena u ovoj diskriminaciji i bojkotu omoguciti na drugi nacin nastavu pa da nisu u zaostatku kada se problem jednog dana rijesi. A rijesice se kad-tad._BataZiv_0809 wrote:Kako ti mislis na tome istrajati?
I naravno - jedinstven stav oko ovoga svih nas koji imenuju svoj jezik bosanskim. Podjecam da ovdje nije mjesto podjeli nas na talibane, komunjare, jugoslovene, skart, nabusane, umjerene,... vec nesto sto ipak jeste nam zajednicko. Ako svoj jezik nazivas bosanskim - tvoja moralna duznost je da ocekujes da isto pravo, mogucnost imaju svi u drzavi. Ne mozes imati bosanski za sebe u Sarajevu a u Srebrenici neki drugi koji tamo vlastima bolje pase. To je precutno prihvatanje diskriminacije pa izvoli dokazi svoje principe ravnopravnosti i tolerancije.
Ponavljam dakle - stalni pritisak i da je ovo nas zajednicki problem a ne samo tamo nekih nabusanih nacionalista. Ja sam recimo u prilici da lobiram, a nasi ljudi vani na uticajnijim pozicijama i jacim vezama vec sada tu i tamo uspiju provuci vijest o Srebrenici danas. Humanitarna gdje je cesto skolski pribor nikada nije stala za Srebrenicu(najcesce u Sucesku) sto ljudima tamo ipak olaksava svakodnevicu. A lobiranje godinama postaje sve jace i dolazi na sve vise nivoe. Sve to ne rade pojedinci na svoju ruku vec grupe. Ljudi se okupljaju u udruzenja gdje se diskutuje o svemu ovome, stalni kontakt je sa nasim ministarstvima,. stav je po pravilu jedinstven i svako doprinese koliko moze. Visokoskolovani na visokim pozicijama, nasi u politici i u medijima samo prenesu zajednicki stav i ukazu na problem.
Pitanje je sta ti mozes doprinijeti rjesavanju ovog problema. Da li ti je uopce stalo, da li si uopce dio neke grupe koja ima jedinstven stav o ovome? Prije nego sto podrugljivo spomenes petu minhensku, drugu stokholmsku,... spomenuti bar nesto poduzmu oko ovoga ili im je bar stalo. Eto nek smo primitivne pateticne patriJote - opet ne mozes reci da smo pasivni. Da li si igdje u svoje ime ili neke grupe predlozio novi naziv jezika kojeg ovdje promoviras? Da li si bar napisao otvoreno pismo o tome? Da li si ista poslao u Srebrenicu da ljudima tamo olaksas svakodnevicu? Da li si ucestvovao barem u nekoj tuzbi protiv diskriminacije makar kao potpisnik, donator? Posto ocigledno nisi jedan od onih koji zele da se bosanski jezik uvede u udzbenike na prostoru cijele drzave - sta si poduzeo po pitanju promocije novog imena jezika? Kao privatno lice ne mozes uciniti puno ovog momenta,.. ali siguran sam da u okviru neke organizacije, udruzenja,..za par godina istrajnosti barem medijski mozes uspjeti promovirati svoju ideju.
Znamo svi jako dobro koliku politicku moc imamo u RS i koliki nam je prostor za djelovanje. Ali ne mozes reci da se bas nista ne moze uraditi. Prvo rijesiti sa sobom da li ti je stalo do ovoga ili bi radije citao u novinama o ovome kao simpatizer Arsenala pa eto kao navijas za njih ali te ne sikira ako izgube. Ja sam uvjeren da je pritisak veci i ucinak ako svi koji svoj jezik imenuju bosanskim imaju jedinstven stav i da ih se ovo itekako tice.
- Drvosjeca iz Dejcica
#373 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
hAZNADAR wrote:Stalnim pritiskom. Tuzbama nadleznim institucijama, pa kada/ako ne prodju opet nove tuzbe i ici dalje sa tuzbama na medjunarodne institucije. Lobirati naravno i medijski skretati paznju na to u svijetu. Djeci koja su pogodjena u ovoj diskriminaciji i bojkotu omoguciti na drugi nacin nastavu pa da nisu u zaostatku kada se problem jednog dana rijesi. A rijesice se kad-tad._BataZiv_0809 wrote:Kako ti mislis na tome istrajati?
I naravno - jedinstven stav oko ovoga svih nas koji imenuju svoj jezik bosanskim. Podjecam da ovdje nije mjesto podjeli nas na talibane, komunjare, jugoslovene, skart, nabusane, umjerene,... vec nesto sto ipak jeste nam zajednicko. Ako svoj jezik nazivas bosanskim - tvoja moralna duznost je da ocekujes da isto pravo, mogucnost imaju svi u drzavi. Ne mozes imati bosanski za sebe u Sarajevu a u Srebrenici neki drugi koji tamo vlastima bolje pase. To je precutno prihvatanje diskriminacije pa izvoli dokazi svoje principe ravnopravnosti i tolerancije.
Ponavljam dakle - stalni pritisak i da je ovo nas zajednicki problem a ne samo tamo nekih nabusanih nacionalista. Ja sam recimo u prilici da lobiram, a nasi ljudi vani na uticajnijim pozicijama i jacim vezama vec sada tu i tamo uspiju provuci vijest o Srebrenici danas. Humanitarna gdje je cesto skolski pribor nikada nije stala za Srebrenicu(najcesce u Sucesku) sto ljudima tamo ipak olaksava svakodnevicu. A lobiranje godinama postaje sve jace i dolazi na sve vise nivoe. Sve to ne rade pojedinci na svoju ruku vec grupe. Ljudi se okupljaju u udruzenja gdje se diskutuje o svemu ovome, stalni kontakt je sa nasim ministarstvima,. stav je po pravilu jedinstven i svako doprinese koliko moze. Visokoskolovani na visokim pozicijama, nasi u politici i u medijima samo prenesu zajednicki stav i ukazu na problem.
Pitanje je sta ti mozes doprinijeti rjesavanju ovog problema. Da li ti je uopce stalo, da li si uopce dio neke grupe koja ima jedinstven stav o ovome? Prije nego sto podrugljivo spomenes petu minhensku, drugu stokholmsku,... spomenuti bar nesto poduzmu oko ovoga ili im je bar stalo. Eto nek smo primitivne pateticne patriJote - opet ne mozes reci da smo pasivni. Da li si igdje u svoje ime ili neke grupe predlozio novi naziv jezika kojeg ovdje promoviras? Da li si bar napisao otvoreno pismo o tome? Da li si ista poslao u Srebrenicu da ljudima tamo olaksas svakodnevicu? Da li si ucestvovao barem u nekoj tuzbi protiv diskriminacije makar kao potpisnik, donator? Posto ocigledno nisi jedan od onih koji zele da se bosanski jezik uvede u udzbenike na prostoru cijele drzave - sta si poduzeo po pitanju promocije novog imena jezika? Kao privatno lice ne mozes uciniti puno ovog momenta,.. ali siguran sam da u okviru neke organizacije, udruzenja,..za par godina istrajnosti barem medijski mozes uspjeti promovirati svoju ideju.
Znamo svi jako dobro koliku politicku moc imamo u RS i koliki nam je prostor za djelovanje. Ali ne mozes reci da se bas nista ne moze uraditi. Prvo rijesiti sa sobom da li ti je stalo do ovoga ili bi radije citao u novinama o ovome kao simpatizer Arsenala pa eto kao navijas za njih ali te ne sikira ako izgube. Ja sam uvjeren da je pritisak veci i ucinak ako svi koji svoj jezik imenuju bosanskim imaju jedinstven stav i da ih se ovo itekako tice.
- madner
#374 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Bice za par dana manifestacija koja dosta plasticno opisuje RS, nije sporno sta je to.
Sporno je sto se to namjerno koristi za predizbornu kampanju umjesto da se rjesava.
Sporno je sto se to namjerno koristi za predizbornu kampanju umjesto da se rjesava.
-
hAZNADAR
#375 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik
Ovo su tvoje rijeci:madner wrote:
Rekao sam samo za intelektualce, ne znam odkud ti ideja da se svrstavas u iste. Daleko od toga da je Bosanac po default multikulturalan, jer to je upravo stav koji negira etnije. No logicno da to ne kontas jer pojma nemas sta je sta. Za raju je druga prica, sve po kapacitetu.
Svako ko se izjasnjava Bosnjakom je dakle po tebi skart. Kad me vec vuces za jezik,.. ili tvoj kolega Bata koji je ovo ovdje i spomenuo pa da i odgovorim. Al' necemo sad o tome.madner wrote: Problem Bosnjaka je sto svaki jaci intelektualac u istih mora postati Bosanac.![]()
Ostane skart.
Ovo sljedece je interesantnije:
Nisam sljedbenik ni obozavatelj tog lika, ali jesi li siguran da Bake ganja kompromis koji bi rezultirao kompromisnim brisanjem bosanskog jezika. Konkretne dokaze umjesti indicija.Ja bi to vrlo lagano uradio, zaprijetio bi da nema zaduzivanja kod MMF dok se to ne rjesi. Samo sto Bake ne bi nikad ugrozio rezultat na izborima zbog ovog, ali ce bez problema davati izjave kako to nije ok, skroz nije ok i stvarno treba poraditi na tome.
Takodjer ne kontam po cemu je on kljucna figura kada su u pitanju zaduzenja kod MMF.
Ideja nije losa - da se Banjaluci postave uslovi po kojem moze ista traziti i zahtijevati. Samo interes ne slijedi uvijek moralne principe. Vidjeli smo u slucaju crkve u dvoristu koliko se uspjelo. Kljucno je bilo sto pritisak nije bio konstantan i jedinstven vec sporadican i na periode.