(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#351 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

dust in the wind wrote:
HAVANA wrote:
sadie_forever wrote:To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebi
Necu sigurno otici kod nekoga kuci ko posti,i piti,jesti,traziti pivu...Al ako sjednem u pab na malti ili tako nesta...Kakav ba ramazan i obziri.. :-) Ko posti nece sigurno doci u dunju na muziku cetvrtkom il u slogu na koncert...
upravo tako...čuj molim te jer neko posti da ja svoj život tome prilagodim... kakve nebuloze čujem po ovom forumu.. njemu je post bitan... meni je totalno nebitan. ali neću njemu pričati da ja mislim da je to glupost. poštovat ću to njegovo. ali se prilagođavati potencijalnim postačima neću
Pa nece niko ni traziti da se ne pije u pabu i sl. To moze samo budala i nekakav nadrivjernik sto je veci od vjernik od hodze u svom dzematu :-)
Dozer

#352 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Tomahawk11 wrote:
Dozer wrote:Imam ja jedno pitanje vezano za sve ovo. Glasi ovako:
Po cemu je neki vjerski obicaj, eto recimo poput posta za Ramazan, tokom kojeg se danju ne pije, ne jede, ne pusi, ne sexa, itd., bitniji od nevjernickog obicaja koji iskljucuje post i sve sto on sa sobom nosi?

Da budemo nacisto, koliko ja znam i pravoslavci imaju nekakav post, a mislim i katolici takodjer.

Naravno, ja u potpunosti uvazavam i primjenjujem u zivotu postivanje drugog na svaki nacin, ali i dalje stoji isto pitanje - zasto je nesto vjersko/vjernicko bitnije od necega nevjerskog/nevjernickog?

Da li to vjera u boga ljude cini boljima, ispravnijima, pametnijima, postenijima ili bilo sta drugo pozitivnije u odnosu na one koji ne vjeruju u boga, pa se to mora postovati, dok se istovremeno ovo drugo ne treba postovati?
Nije i ne treba biti bitnije.
Ko posti, ne posti ni tebi ni meni.
Isto tako i ko pije. Ili ko se kurva. U se i u svoje kljuse.
I to je jedino ispravno. Neko ko posti, posti sebi. Postujes da ima i drugih ljudi da ne poste ili sta vec rade.
Upravo o tome i govorim.
Nazalost, kod nas je, izgleda, nekako uvrijezeno da se vjernici i njihovi obicaju moraju postovati bez obzira na sve, a to sto vjernici nerijetko napadaju sve redom oko sebe upravo zato sto se, kao, ne postuju njihovi obicaji, pri cemu ih zapravo niko direktno i ne dira nego im, eto, smeta sto neko radi ili ne radi nesto sto oni smatraju ispravnim jer je vjera tako "rekla" - nikome nista.

Da li su onda vjernici u takvim slucajevima nekulturni, neodgojeni, bezobrazni, rigidni, i sl.?

Naravno, ne pricam generalno o svim vjernicima, ali recimo dedo iz gornjeg slucaja je dobar primjer. Realno, i pod pretpostavkom da se sve desilo kako je opisano, dedo je tu njima suknuo zato sto piju za Ramazan.
I opet realno - sta dedu, ili bilo koga drugog, zaboli neka stvar za to sta neko radi u svom zivotu...?
Dedo posti sebi, ne nekome drugom. I niko mu ne brani to, niti mu ko to nabija na nos. Cemu onda taj njegov, realno, zajedljivi komentar?

I ja sam imao prilike cuti i vidjeti ljude koji se tako, u tim nekim situacijama, obrate drugima. Cak sam par puta i sam imao slucaj tih nekakvih komentara. I reagujem prilicno ruzno tada, iskreno. Neko ce reci da je to ovako ili onako, ne valja i sl., i slazem se ja s tim.
Ali, istovremeno, cemu uopste takvi komentari?
U zivotu mi nikad na pamet nije palo da nekome nabijem na nos ni u sali to sto posti, ili ne jede klempu, ili ide u vjerske objekte i sl. Cemu onda kontra ponasanje?
Mislim...sta me briga za to... Po tom pitanju svako radi ono sto misli da treba, da mu godi, itd.
Last edited by Dozer on 03/06/2016 12:16, edited 1 time in total.
Euridika
Globalna šefica

#353 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Euridika »

Bloo wrote:ježim se od sanje v :| od te žene nešto umre u meni
Bloo, volim te! :D :D

A ja dotičnu znam lično... :sad:
Tomahawk11
Globalni moderator

#354 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Dozer wrote:
Upravo o tome i govorim.
Nazalost, kod nas je, izgleda, nekako uvrijezeno da se vjernici i njihovi obicaju moraju postovati bez obzira na sve, a to sto vjernici nerijetko napadaju sve redom oko sebe upravo zato sto se, kao, ne postuju njihovi obicaji, pri cemu ih zapravo niko direktno i ne dira nego im, eto, smeta sto neko radi ili ne radi nesto sto oni smatraju ispravnim jer je vjera tako "rekla" - nikome nista.

Da li su onda vjernici u takvim slucajevima nekulturni, neodgojeni, bezobrazni, rigidni, i sl.?

Naravno, ne pricam generalno o svim vjernicima, ali recimo dedo iz gornjeg slucaja je dobar primjer. Realno, i pod pretpostavkom da se sve desilo kako je opisano, dedo je tu njima suknuo zato sto piju za Ramazan.
I opet realno - sta dedu, ili bilo koga drugog, zaboli neka stvar za to sta neko radi u svom zivotu...?
Dedo posti sebi, ne nekome drugom. I niko mu ne brani to, niti mu ko to nabija na nos. Cemu onda taj njegov, realno zajedljivi, komentar?

I ja sam imao prilike cuti i vidjeti ljude koji se tako, u tim nekim situacijama, obrate drugima. Cak sam par puta i sam imao slucaj tih nekakvih komentara. I reagujem prilicno ruzno tada, iskreno. Neko ce reci da je to ovako ili onako, ne valja i sl., i slazem se ja s tim.
Ali, istovremeno, cemu uopste takvi komentari?
U zivotu mi nikad na pamet nije palo da nekome nabijem na nos ni u sali to sto posti, ili ne jede klempu, ili ide u vjerske objekte i sl. Cemu onda kontra ponasanje?
Mislim...sta me briga za to... Po tom pitanju svako radi ono sto misli da treba, da mu godi, itd.
Kod nas je svasta nesto uvrijezeno.
I da se bijemo sto su jedni Srbi, drugi Bosnjaci, treci Hrvati.
I da biramo politicare koji nas jebu u zdrav mozak.
I da pravimo o sebi sliku kakva nije (jer, sta ce reci komsija)

Da se ne lazemo, vjernici, ateisti, Bosnjaci, Srbi, Hrvati.....sve to gleda jedno na drugo i prigovara jedno drugom. Malo je onih koji gledaju svoja posla. Ko je uspio i ko moze - veliki covjek.
Bodkin

#355 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bodkin »

MUNAFIK wrote:
Bodkin wrote:
sadie_forever wrote:To je stari obicaj,da se ne jede pred nekim ko posti .Iz kulture.Isto kao sto ne pustamo naglas muziku ako nam je komsiji neko umro i on u zalosti.Treba znati biti covjek i imati obzira prema drugima,lahko je biti zivotinja i govoriti ja sebi ti sebi
Dokle ide ta kultura? Jel dvosmjerna?
Kome treba objašnjavati neke osnove odgoja, poštovanja, naše 'mahalske' kulture i suživota onda ja iskreno mislim da će taj teško skontati...

Ako je u komšiluku neko umro naravno nećemo praviti dernek, a ako napravimo dernek pustimo muziku i ako nam dodje drugi komšija da nam održi lekciju kako smo sramota ljudskog roda ond aje i UPRAVU nema tu dvosmjernosti... Neke stvari se pooštuju i tu nema rasprave neke velike... Ali sistemi vrijednost nam nisu isti... jbg...
Reci ti meni, sto se ti ne prilagodis mom zivotu nego ja moram tvom? Ako cu ja napraviti zrtvu i necu jesti vani( ovo je samo po sebi ludilo) mjesec dana, sta ces ti uraditi za mene?
Drugo, jedes li vani za vrijeme katolickog i pravoslavnog posta?
dust in the wind

#356 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by dust in the wind »

za ovog što napisa da ne jedem sladoled ulicom... da kući jedem sladoled, jer možda neko posti... ajde bolan, ne budali... od silnih uvlačenja u nečije debelo crijevo ne može se opstati. možda ne smijem ni sjest u baštu popit kafu... a ne do bog sjesti i popit pivo.. e kukala majka kukavicama
Euridika
Globalna šefica

#357 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Euridika »

Neko je ranije napisao (čini mi se gđica Karlin, sorry ako griješim :-D) da je ona odgojena po starinskom običaju da ne konzumira hranu pred postačima, kao znak kulture i poštovanja. Vidim da se ovdje raspravlja da li je korektno konzumirati hranu i pića (alkoholna i bezalkoholna) u restoranu ili vani u bašti, ili lizati sladoled za vrijeme Ramazana, pred postačima. Meni kao postaču lično ne smeta takvo nešto, ne registrujem to uopće (više mi bude nezgodno što se drugi preda mnom ustručavaju da jedu ili piju, iako im ja sugeriram da se normalno ponašaju). Vjerujem da ovako razmišlja većina postača.

A glede kulture - ako ćemo pravo, konzumacija hrane i pića na otvorenom, na ulici se generalno smatra nekulturnom. I to nema veze s Ramazanom, niti postačima. Stvar je u tome da nismo svi jednako situirani, pored nas koji ližemo sladoled prolazi siromah koji nema za koru hljeba i spram njega (njih) nije u redu se "razmetati" svojim bogatstvom. Nas su stari uvijek učili da jedemo u kućama, odnosno ako smo već napolju i jedemo vani da podijelimo (ponudimo) hranu svima, što naravno nije moguće sa nepoznatima na ulici, pa radije izbjegavati takve situacije. Ovo je samo elementarni kućni odgoj i ljudskost (skromnost).
dust in the wind

#358 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Euridika wrote:Neko je ranije napisao (čini mi se gđica Karlin, sorry ako griješim :-D) da je ona odgojena po starinskom običaju da ne konzumira hranu pred postačima, kao znak kulture i poštovanja. Vidim da se ovdje raspravlja da li je korektno konzumirati hranu i pića (alkoholna i bezalkoholna) u restoranu ili vani u bašti, ili lizati sladoled za vrijeme Ramazana, pred postačima. Meni kao postaču lično ne smeta takvo nešto, ne registrujem to uopće (više mi bude nezgodno što se drugi preda mnom ustručavaju da ne jedu ili piju, iako im ja sugeriram da se normalno ponašaju). Vjerujem da ovako razmišlja većina postača.

A glede kulture - ako ćemo pravo, konzumacija hrane i pića na otvorenom, na ulici se generalno smatra nekulturnom. I to nema veze s Ramazanom, niti postačima. Stvar je u tome da nismo svi jednako situirani, pored nas koji ližemo sladoled prolazi siromah koji nema za koru hljeba i spram njega (njih) nije u redu se "razmetati" svojim bogatstvom. Nas su stari uvijek učili da jedemo u kućama, odnosno ako smo već napolju i jedemo vani da podijelimo (ponudimo) hranu svima, što naravno nije moguće sa nepoznatima na ulici, pa radije izbjegavati takve situacije. Ovo je samo elementarni kućni odgoj i ljudskost (skromnost).
ljudi pare zarađuju na uličnoj hrani koju prodaju (koja se tada usput jede, hodajući)... a ti da je to stvar neodgoja. stvar neodgoja je bacati otpatke po cesti, prosipati bilo šta, lajati, derati se... a pojesti nešto usput ili popiti kafu za ponijeti je sasvim normalna stvar.
Euridika
Globalna šefica

#359 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Euridika »

dust in the wind wrote:
Euridika wrote:Neko je ranije napisao (čini mi se gđica Karlin, sorry ako griješim :-D) da je ona odgojena po starinskom običaju da ne konzumira hranu pred postačima, kao znak kulture i poštovanja. Vidim da se ovdje raspravlja da li je korektno konzumirati hranu i pića (alkoholna i bezalkoholna) u restoranu ili vani u bašti, ili lizati sladoled za vrijeme Ramazana, pred postačima. Meni kao postaču lično ne smeta takvo nešto, ne registrujem to uopće (više mi bude nezgodno što se drugi preda mnom ustručavaju da ne jedu ili piju, iako im ja sugeriram da se normalno ponašaju). Vjerujem da ovako razmišlja većina postača.

ljudi pare zarađuju na uličnoj hrani koju prodaju (koja se tada usput jede, hodajući)... a ti da je to stvar neodgoja. stvar neodgoja je bacati otpatke po cesti, prosipati bilo šta, lajati, derati se... a pojesti nešto usput ili popiti kafu za ponijeti je sasvim normalna stvar.
Nije. To nam je došlo s modernizacijom života, ubrzan tempo i sl. To ne znači da je kulturno.
Dozer

#360 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Bodkin wrote: Reci ti meni, sto se ti ne prilagodis mom zivotu nego ja moram tvom? Ako cu ja napraviti zrtvu i necu jesti vani( ovo je samo po sebi ludilo) mjesec dana, sta ces ti uraditi za mene?
Drugo, jedes li vani za vrijeme katolickog i pravoslavnog posta?
Lijepo formulisano :thumbup:

Nazalost, mnogo ljudi ovdje ne razumije da se razlicitosti, pa ma koliko imaginarne da su, ne trebaju gledati "preko nisana".
Opet nazalost, ali ovdje je licemjerje nacin zivota. "Ljubav" prema svome, bez obzira da li je to usmjereno na ljude, stvari ili obicaje, zapravo to nije, nego je naprosto fabrikovana vrijednost koja je puno vise usmjerena na odvajanje od nekoga ili necega drugog. U nasem konkretnom BH slucaju to je sve bazirano na BHS etno-nacionalistickoj matrici, tako da tu ne treba biti ober genije da se shvati zasto neko nekome prigovara vezano za bilo sta u vezi vjere.
Vjera je ovdje po defaultu marker za etnicku pripadnost.
Last edited by Dozer on 03/06/2016 13:14, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#361 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Euridika wrote: Nije. To nam je došlo s modernizacijom života, ubrzan tempo i sl. To ne znači da je kulturno.
Burek zamotati i Ferhadijom :mrgreen: :mrgreen:
dust in the wind

#362 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Euridika wrote:
dust in the wind wrote:

Nije. To nam je došlo s modernizacijom života, ubrzan tempo i sl. To ne znači da je kulturno.
kultura, moral su promjenjive kategorije...ništa tako striktrno kako ti tumačiš.. negdje je nekulturno dići palac u zrak, negdje je kulturno podrignuti nakon jela... ne znam zašto si ljudi uzimaju za pravo da tako olako osuđuju... po meni je to najveći stepen nekulture..
Euridika
Globalna šefica

#363 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Euridika »

dust in the wind wrote:kultura, moral su promjenjive kategorije...ništa tako striktrno kako ti tumačiš.. negdje je nekulturno dići palac u zrak, negdje je kulturno podrignuti nakon jela... ne znam zašto si ljudi uzimaju za pravo da tako olako osuđuju... po meni je to najveći stepen nekulture..
E vidiš, upravo tu i jeste problem. Mi smo moral i kulturu toliko srozali u modernom društvu da nam je danas bitnije furati svoj fazon, hraniti svoj ego, "biti svoj", nego se osvrnuti oko sebe i pogledati kako je ljudima oko nas. Ne daj Bože nešto učiniti, bilo kakav ustupak, spram drugog... gdje ćeš to, ko je on/ona da se ti zbog njeg prilagođavaš i sl. Ovo govorim općenito. Postali smo egoisti.

Kulturu i običaje poštuješ prema regiji. Ako si u Japanu i tamo se ne rukuju, nećeš trčati s ispruženom rukom itd. I btw, nisam isključiva, nikog ne osuđujem. Samo navodim da budemo svi skupa obazriviji prema drugima.
dust in the wind

#364 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Euridika wrote:
dust in the wind wrote:kultura, moral su promjenjive kategorije...ništa tako striktrno kako ti tumačiš.. negdje je nekulturno dići palac u zrak, negdje je kulturno podrignuti nakon jela... ne znam zašto si ljudi uzimaju za pravo da tako olako osuđuju... po meni je to najveći stepen nekulture..
E vidiš, upravo tu i jeste problem. Mi smo moral i kulturu toliko srozali u modernom društvu da nam je danas bitnije furati svoj fazon, hraniti svoj ego, "biti svoj", nego se osvrnuti oko sebe i pogledati kako je ljudima oko nas. Ne daj Bože nešto učiniti, bilo kakav ustupak, spram drugog... gdje ćeš to, ko je on/ona da se ti zbog njeg prilagođavaš i sl. Ovo govorim općenito. Postali smo egoisti.

Kulturu i običaje poštuješ prema regiji. Ako si u Japanu i tamo se ne rukuju, nećeš trčati s ispruženom rukom itd. I btw, nisam isključiva, nikog ne osuđujem. Samo navodim da budemo svi skupa obazriviji prema drugima.
tu se slažem...obazrivost nam manjka..
Dozer

#365 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Euridika wrote: Nije. To nam je došlo s modernizacijom života, ubrzan tempo i sl. To ne znači da je kulturno.
Ako bismo se vodili ovim rezonom, hajde da se zapitamo sta bismo onda sve trebali ili ne bismo trebali koristiti, s obzirom da to nesto do prije 20-25 godina nije ni postojalo.
Komjuteri, recimo. Internet. Mobiteli.
Mozemo i dalje/ranije/starije - bikini, nudisticke plaze, automobili, avioni.
Ili jos dalje - kuhana hrana (hajmo svi u lov na jelene :D), odjeca, obuca...

Mislim...sasvim je normalno da s modernizacijom dolaze razne drustvene i kulturoloske promjene, pa je onda malo bezze reci da je nesto sto se nekada smatralo nekulturnim danas u istom statusu, upravo radi promjena koje se konstantno desavaju...
pink floydd

#366 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pink floydd »

ja sam jednom probao sladoled odnijeti kuci i jesti i sav mi se istopio dok sam stigao , ko krme se isprljao
Dozer

#367 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

Dje vidje krme koje jede sladoled, Tita ti :lol: :lol:
pink floydd

#368 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pink floydd »

Dozer wrote:Dje vidje krme koje jede sladoled, Tita ti :lol: :lol:

Image
Dozer

#369 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
MyTao

#370 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by MyTao »

Zanimljiva je ta prica ko se kome treba prilagodjavati... Meni se cini da vjernici koje poste misle da su oni bolji i moralniji od ovih koji to ne rade, pa zahtjevaju da se njima prilagodjavaju i rade sve da bi im olaksali taj post. Tesko je za vjernika da svati da postoje ljudi koji ne vjeruju u ono sto on vjeruje... da nije svakom vjera = dobro.
Nepass

#371 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nepass »

dust in the wind wrote:za ovog što napisa da ne jedem sladoled ulicom... da kući jedem sladoled, jer možda neko posti... ajde bolan, ne budali... od silnih uvlačenja u nečije debelo crijevo ne može se opstati. možda ne smijem ni sjest u baštu popit kafu... a ne do bog sjesti i popit pivo.. e kukala majka kukavicama
Sto da ne? Postovati druge ljude. Dobar cin, ne treba uopste religijski gledati. Uraditi to zbog sebe.
O kakvim uvlacenjima sad pricas? Kako dodje na tu temu?
Ne znam sto se neko budalom naziva ako ima drugo misljenje?
Cemu agresivnost i vrijedjanje?

Isto tako ne bih reagovao na cugere uz ramazan, piju sebi.

Ja zivim na carsiji i u ramazanskom mjesecu bascarsija odise ramazanom. Vrijeme iftara usudio bih se reci da je turisticka atrakcija. I nekako mi je nepristojno po sata pred iftar hodati sa limenkom sarajevske u ruci, odvrnuti cecu ili sta vec.
Isto tako na zapadu pred bozic trgovi zrace bozicnim duhom, hiljade svjetala, jelka, pokloni kuhano vino. Milina za oci. Isto bi bilo tu ispadati iz rama zbog ponasanja.

Vecina ovdje krene sa pricom "sta je postac za mene uradio" to sve govori o nama kao narodu.
Tomahawk11
Globalni moderator

#372 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Nepass wrote: Sto da ne? Postovati druge ljude. Dobar cin, ne treba uopste religijski gledati. Uraditi to zbog sebe.
O kakvim uvlacenjima sad pricas? Kako dodje na tu temu?
Ne znam sto se neko budalom naziva ako ima drugo misljenje?
Cemu agresivnost i vrijedjanje?

Isto tako ne bih reagovao na cugere uz ramazan, piju sebi.

Ja zivim na carsiji i u ramazanskom mjesecu bascarsija odise ramazanom. Vrijeme iftara usudio bih se reci da je turisticka atrakcija. I nekako mi je nepristojno po sata pred iftar hodati sa limenkom sarajevske u ruci, odvrnuti cecu ili sta vec.
Isto tako na zapadu pred bozic trgovi zrace bozicnim duhom, hiljade svjetala, jelka, pokloni kuhano vino. Milina za oci. Isto bi bilo tu ispadati iz rama zbog ponasanja.

Vecina ovdje krene sa pricom "sta je postac za mene uradio" to sve govori o nama kao narodu.
Pa nisi fraer ako ne iskuliras. Kome ba da se prilagodjavamo i ta sranja.
Ako gledamo sta se ovdje pise, postovanje je kad ti nesto uradis prema nekom drugom i ocekujes da ti on nesto vrati zauzvrat :-)
Kinesko prkno

#373 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Kinesko prkno »

Dozer wrote:Imam ja jedno pitanje vezano za sve ovo. Glasi ovako:
Po cemu je neki vjerski obicaj, eto recimo poput posta za Ramazan, tokom kojeg se danju ne pije, ne jede, ne pusi, ne sexa, itd., bitniji od nevjernickog obicaja koji iskljucuje post i sve sto on sa sobom nosi?

Da budemo nacisto, koliko ja znam i pravoslavci imaju nekakav post, a mislim i katolici takodjer.

Naravno, ja u potpunosti uvazavam i primjenjujem u zivotu postivanje drugog na svaki nacin, ali i dalje stoji isto pitanje - zasto je nesto vjersko/vjernicko bitnije od necega nevjerskog/nevjernickog?

Da li to vjera u boga ljude cini boljima, ispravnijima, pametnijima, postenijima ili bilo sta drugo pozitivnije u odnosu na one koji ne vjeruju u boga, pa se to mora postovati, dok se istovremeno ovo drugo ne treba postovati?
Pa to je sva sustina,ogrnes se vjerom i mislis da si pokupio neke imaginarne poene kod Boga koji te stavljaju u poziciju da se postavis iznad nevjernika.
Ove vrijednosti su nastale kao proizvod kadrovske politike SDA ,koja je fotelje popunjavala na osnovu "ko se pomocu vjere moze bolje polaktati"kriterija ,tako da nije ni cudo da se takve stvari nazivaju kulturom.
Zamisli ti sad moras objasniti nekom turisti iz Francuske da ne lize sladoled na 40 stepeni,jel mogo bi mu dido Salim zahatoriti. :-)
pink floydd

#374 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pink floydd »

MyTao wrote:Zanimljiva je ta prica ko se kome treba prilagodjavati... Meni se cini da vjernici koje poste misle da su oni bolji i moralniji od ovih koji to ne rade, pa zahtjevaju da se njima prilagodjavaju i rade sve da bi im olaksali taj post. Tesko je za vjernika da svati da postoje ljudi koji ne vjeruju u ono sto on vjeruje... da nije svakom vjera = dobro.

sad ćeš bit napadnut da generaliziraš
JThomas

#375 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by JThomas »

prvo, bio ramazan ili ne, pola sata prije iftara ili ne, piva u ruci vani ti je 200 km i zato niko više ne hoda sa pivom u ruci vani. "primjer" u startu potpuno deplasiran.

ne bi za božić "ispadao iz rama", a šta je ispadanje iz rama tamo? npr. da polugo hodaš? ne možeš, svakako je decembar...a ovamo ste zacrtali da je to što neko pije kafu i gleda svoja posla ispadanje iz rama. znači kofol je isto, ali ustvari nije, jer su zahtjevi različiti...
Post Reply