"Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post Reply
gurabija78

#351 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by gurabija78 »

je li Desnica Radivojevic vlah?
Tomahawk11
Globalni moderator

#352 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Tomahawk11 »

draganbl wrote:To kako je Kavazović nazvao srpski narod nije ni neočekivano ni nešto pretjerano uznemirujuće.
Za razliku od te izjave, koja je data iz čistog populizma i koja će samo da se pimpla između primitivaca sa obje strane, mnogo je opasnija i poražavajuća sama suština odnosa između naroda. Pitam se:

Zašto je za napredak stanovnika neke opštine/regije ključna stvar koje je nacionalne pripadnosti budući načelnik? Zašto će Bošnjacima biti bolje ako je načelnik Bošnjak, ili isto tako, zašto bi Srbima bilo gore ako načelnik nije Srbin?

Pa zar nije logično da se na to mjesto izabere najsposobniji, onaj koji može donijeti neke nove projekte u Srebrenicu, onaj koji neće, za razliku od mnogih prethodnika, milione (da ne kažem i milijarde) eura namijenjene obnovi Srebrenice, smjestiti u sopstveni džep?

Zar nije logično da se izabere onaj ko ima plan kako da poboljša suživot stanovnika Srebrenice, onaj koji će da poboljša zdravstveni i školski sektor u opštini?

Ah da, jeste logično, ali mi smo ipak u Bosni. Važno je da nije Vlah.
Otkad se to kod nas na bilo kakvu politicku poziciju biraju najsposobniji?!
Koja je garancija da ce srpski ili bosnjacki kandidat biti najbolji? Nikakva.
Sta je logicno....to je sasvim neka druga stvar.
Jedinima je bitno da nije Vlah, drugima da nije balija ili Turcin, kakogod. Da li je sposoban....to je najmanje bitno.
I nije to samo u Srebrenici. Tako je u vecini slucajeva. Podobni, a nikako sposobni - to je izborni moto svih politickih partija.
MAN-lion's coach

#353 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by MAN-lion's coach »

Žao mi je što reis ne zna ni značenje riječi vlah , a upotrebljava je očito u tonalitetu minderaške stranke...
al_akhisari

#354 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by al_akhisari »

duh_sa_sjekirom wrote:Ne podržavam izjavu Kavazovića i smatram je, u najmanju ruku, neumjesnom. Da je to izjavio kao Husein Kavazović to bi bila njegova stvar, a ovako je izjavio kao reis tj. vrhovni poglavar islamske vjerske zajednice pa to ima posebnu težinu. Smatram da on, kao predstavnik institucije, treba paziti na riječnik, koristiti književni jezik i zvanične nazive za bilo koga ili šta.
Sa druge strane, također smatram da je daleko veća uvreda ZVANIČNO nepriznavanje odnosno negiranje genocida koji je počinjen nad jednim narodom pa i negiranje postojanja jezika nekog naroda a ovakve uvrede stižu redovito sa najvišeg nivoa vlasti u RS-u, dakle, institucionalno. Pa opet, nisam primjetio da su portali u RS-u ili Srbiji "gorjeli" od osuda ovakvih uvreda na račun Bošnjaka. Isto tako, a poučen dosadašnjim iskustvima, da je npr patrijarh Bošnjake nazvao poturica ili Turcima, nisam siguran da bi sa srpskih portala stigle salve osuda patrijarha. Naprotiv...
...potpis
PM72

#355 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by PM72 »

gurabija78 wrote:je li Desnica Radivojevic vlah?
Ne,on je "fini" vlah.Iz vrha šovinističko-fašističke stranke SDA.
Matzan

#356 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Matzan »

Ma pustite više Reisa, čovjeka malo ponijelo u dijaspori željnoj bosanskih ljepota i rahatluka.

Doduše, mogao je malo zamotati pa reći šinavla, al' eto šta'š sad. :mrgreen:
SkyLimit

#357 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by SkyLimit »

Ovolike reakcije pokazuju jednu žalosnu činjenicu.

Mi smo navikli da politički i vjerski lideri Srba u BiH nas redovno i sistematski ponižavaju: nazivaju RS državom, negiraju genocid, slave zločince, zabranjuju bosanski jezik...Niko više i ne reaguje na to, narod se saživio sa terorom od strane RS.

Ono na šta nismo navikli je da i neko "naš" uzvrati udarac, pa makar i verbalno. Da se jedan Reis onako izražava, u normalnoj državi bi bilo nezamislivo. Ali kad već Patrijarh Irinej bosanskohercegovački entitet RS naziva "srpskom državom" i govori da "nema granice na Drini" a niko i da se počeše za to, i Reis u narednim govorima što se mene tiče može slobodno i ubaciti i JE i BE kad bude govorio o RS :mrgreen:

Nama je ključna jedna promjena u mentalitetu Bošnjaka: Ne računati da ime Bosne onoliko koliko je ima na Baščaršiji, već onoliko koliko je ima u selima i zaseocima u Podrinju. Prema tome se ravnati.
arzuhal

#358 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by arzuhal »

Nesretni lapsus uvaženog reis-efendije i nema nekakav odjek u medijima i kod političara UZP-a...Nije to kao kada uporediš Bleiburg i Banja Luku...Idemo dalje... :mrgreen:
arzuhal

#359 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by arzuhal »

Svako se od nas rodi, sasvim slučajno, kao pripadnik nekog naroda, i ničim nije tome doprinio niti se ima razloga hvaliti i ponositi tom slučajnom činjenicom...Tako se rodiš i kao Srbin ili Bošnjak...Ali da bi bio vlah ili balija, e zato moraš uložiti i neki lični napor, moraš se dokazat...
madner

#360 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by madner »

Eish :D
GeeTnT

#361 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by GeeTnT »

arzuhal wrote:Svako se od nas rodi, sasvim slučajno, kao pripadnik nekog naroda, i ničim nije tome doprinio niti se ima razloga hvaliti i ponositi tom slučajnom činjenicom...Tako se rodiš i kao Srbin ili Bošnjak...Ali da bi bio vlah ili balija, e zato moraš uložiti i neki lični napor, moraš se dokazat...
Balija je covjek sa sela i u grad je dolazio vikendom kako bi prodao svoj urod, stoku...Kasabalija je zanatlija....to mozes procitati u knjigama Nijaza Durakovica koji je to jako lijepo objasnio...Ono sto je bitno da to nije pogrdan naziv i da su se borci ABiH zezali na taj nacin sto su jedni druge zvali balijama...samo glupi i neobrazovani su to smatrali uvredom...

O vlasima je vec puno receno.....
PM72

#362 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by PM72 »

Balija je covjek sa sela i u grad je dolazio vikendom kako bi prodao svoj urod, stoku...Kasabalija je zanatlija.
:-)

Nijaz je garant bio pjan kad je to pisao.Čuj balija čovjek sa sela a kasabalija - zanatlija.Niđe veze.I kad su se to tako međusobno vojnici Armije zvali?
seln

#363 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by seln »

SkyLimit wrote:Ovolike reakcije pokazuju jednu žalosnu činjenicu.

Mi smo navikli da politički i vjerski lideri Srba u BiH nas redovno i sistematski ponižavaju: nazivaju RS državom, negiraju genocid, slave zločince, zabranjuju bosanski jezik...Niko više i ne reaguje na to, narod se saživio sa terorom od strane RS.

Ono na šta nismo navikli je da i neko "naš" uzvrati udarac, pa makar i verbalno. Da se jedan Reis onako izražava, u normalnoj državi bi bilo nezamislivo. Ali kad već Patrijarh Irinej bosanskohercegovački entitet RS naziva "srpskom državom" i govori da "nema granice na Drini" a niko i da se počeše za to, i Reis u narednim govorima što se mene tiče može slobodno i ubaciti i JE i BE kad bude govorio o RS :mrgreen:

Nama je ključna jedna promjena u mentalitetu Bošnjaka: Ne računati da ime Bosne onoliko koliko je ima na Baščaršiji, već onoliko koliko je ima u selima i zaseocima u Podrinju. Prema tome se ravnati.
Upravo tako!
Ne koristim rijec "vlah" ni u krugu porodice, ali ovo metanisanje i posipanje pepelom pokazuje kolike smo pizde...
Dodik nas grdi na pasja kola i kada se niko od Bosnjaka ne javlja, a sada se svi usrali sta ce debeli krmak iz Laktasa reci i kako ce reagovati....
sta ce reci? Da smo teroristi, da je BiH neodrziva, da ce biti referendum... sta ce reci, a da to vec nije rekao.
Ne bojim se ja srpske psovke, vec noza. Sve dok Dodik prica, u redu je. To je znak da ne moze da kolje.
JThomas

#364 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by JThomas »

PM72 wrote:
Balija je covjek sa sela i u grad je dolazio vikendom kako bi prodao svoj urod, stoku...Kasabalija je zanatlija.
:-)

Nijaz je garant bio pjan kad je to pisao.Čuj balija čovjek sa sela a kasabalija - zanatlija.Niđe veze.I kad su se to tako međusobno vojnici Armije zvali?
nama e. durmišević govorio - od turskog bali, priprost čovjek, možda "seljak" u današnjem značenju, kad kažeš vid' seljaka što pljuje po ulici... :mrgreen: jeste pogrdno i originalno, kažu da su tako "pravi" turci s visine i pogrdno zvali "domaće" muslimane slavene.
prog321

#365 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by prog321 »

Iako je vecina Srba u BiH postala od Vlaha oni se ne vole tako zvati.
I to je dovoljan razlog da se tako ne zovu.
Niko se ne bi trebao nazivati onako kako ne zeli.
Mene bilo ko da nazove balijom zavrsio bi razbijenog nosa. I tako vjerovatno bosnjacki pravoslavci ovaj bosanski Srbi razmisljaju kad ih nazoves Vlasima. :-D
PM72

#366 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by PM72 »

prog321 wrote:Iako je vecina Srba u BiH postala od Vlaha oni se ne vole tako zvati.
I to je dovoljan razlog da se tako ne zovu.
Niko se ne bi trebao nazivati onako kako ne zeli.
Mene bilo ko da nazove balijom zavrsio bi razbijenog nosa. I tako vjerovatno bosnjacki pravoslavci ovaj bosanski Srbi razmisljaju kad ih nazoves Vlasima. :-D
opasan dijasporac.opasan.
palermo

#367 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by palermo »

Ma meni je žao ove nesmotrenosti Reisa (ja zaista mislim da je nesmotrenost i neopreznost)prevashodno zato što će ga staviti u situaciju neke defanzive, a i stavio je sasvim nepotrebno jedan orah u svoj džep.

A to je li nekoga uvrijedio sa tim, ma, ja bogami volim isto pokatkad reći i vlah i balija i kaurin....to mi ga dođe kao dobra deskripcija stanja, odnosa i položaja naših naroda. Ne mislim da onaj ko upotrebljava riječ vlah i balija nužno je nacionalista i loš čovjek.

Al kao što rekoh na početku, trebao je biti oprezniji....
PM72

#368 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by PM72 »

Ništa se ne dešava slučajno.Nije reis nepismeni bilmez da ne zna šta mu izađe iz usta.Svaku on izvaga!
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#369 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by plain vanilla »

arzuhal wrote:Svako se od nas rodi, sasvim slučajno, kao pripadnik nekog naroda, i ničim nije tome doprinio niti se ima razloga hvaliti i ponositi tom slučajnom činjenicom...Tako se rodiš i kao Srbin ili Bošnjak...Ali da bi bio vlah ili balija, e zato moraš uložiti i neki lični napor, moraš se dokazat...
:thumbup:
draganbl

#370 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by draganbl »

Tomahawk11 wrote:
draganbl wrote:To kako je Kavazović nazvao srpski narod nije ni neočekivano ni nešto pretjerano uznemirujuće.
Za razliku od te izjave, koja je data iz čistog populizma i koja će samo da se pimpla između primitivaca sa obje strane, mnogo je opasnija i poražavajuća sama suština odnosa između naroda. Pitam se:

Zašto je za napredak stanovnika neke opštine/regije ključna stvar koje je nacionalne pripadnosti budući načelnik? Zašto će Bošnjacima biti bolje ako je načelnik Bošnjak, ili isto tako, zašto bi Srbima bilo gore ako načelnik nije Srbin?

Pa zar nije logično da se na to mjesto izabere najsposobniji, onaj koji može donijeti neke nove projekte u Srebrenicu, onaj koji neće, za razliku od mnogih prethodnika, milione (da ne kažem i milijarde) eura namijenjene obnovi Srebrenice, smjestiti u sopstveni džep?

Zar nije logično da se izabere onaj ko ima plan kako da poboljša suživot stanovnika Srebrenice, onaj koji će da poboljša zdravstveni i školski sektor u opštini?

Jedinima je bitno da nije Vlah, drugima da nije balija ili Turcin, kakogod. Da li je sposoban....to je najmanje bitno.
I nije to samo u Srebrenici. Tako je u vecini slucajeva. Podobni, a nikako sposobni - to je izborni moto svih politickih partija.
Na meni (i na ovakvima kao što sam ja) je da skrećemo pažnju sa nevažnih i populističkih događaja, (kao što su ovaj Kavazovićev govor i reakcije na njega), na prave i suštinske probleme.
Nije uopšte važno iz kog naroda dolazi budući pobjednik izbora, već je važno na osnovu čega taj pobjednik dobija najviše glasova, opet nevažno čijih (u smislu krvnih zrnaca).
Ako Bošnjaci misle da će im u Srebrenici biti bolje ako pobijedi Bošnjak samo zato što je Bošnjak, a ne Srbin, onda je to najveći problem koji će se pojaviti vjerovatno jedan ili dva dana nakon izbora. Isto tako, ako Srbi misle da njihov zajednički kandidat treba da pobijedi samo da ne bi pobijedio bošnjački kandidat, onda je to opet isti problem.
Dakle, nije problematično to što Kavazović favorizuje svog kandidata u odnosu na drugog, već je problem to što je jedina prednost njegovog kandidata to što je Bošnjak, a ovaj drugi Vlah.
Challenger__

#371 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Challenger__ »

JThomas wrote:nama e. durmišević govorio - od turskog bali, priprost čovjek, možda "seljak" u današnjem značenju, kad kažeš vid' seljaka što pljuje po ulici... :mrgreen: jeste pogrdno i originalno, kažu da su tako "pravi" turci s visine i pogrdno zvali "domaće" muslimane slavene.
I nama i nama... :zzzz:

- Ali smo, što od njega, što iz knjige M. Imamovića čitali da su Osmanlije detektovali narode i po njima (ne samo po vjerskoj osnovi) imenovali specifične zakone (kanune) koji su se odnosili na te skupine. Pa smo tako saznali da je za nemuslimane (i pravoslavne i katolike) u Bosni (bosanski ejalet) važio Srb-millet kanun.

Od "Vlaha" ni traga.
mO k3

#372 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by mO k3 »

Kada dodik i kompanija hraknu po muslimanima nije tema bas toliko aktivna , ali kada bosnjo nesto loše kaže i to jednom u godini onda se takmicite ko će vise komentara napisati
Nadzorna_ploca

#373 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Nadzorna_ploca »

Sad sam zvao Reisa, pravo je zabrinut zbog ove teme. :izet:
General War

#374 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by General War »

draganbl wrote:
Tomahawk11 wrote:

Na meni (i na ovakvima kao što sam ja) je da skrećemo pažnju sa nevažnih i populističkih događaja, (kao što su ovaj Kavazovićev govor i reakcije na njega), na prave i suštinske probleme.
Nije uopšte važno iz kog naroda dolazi budući pobjednik izbora, već je važno na osnovu čega taj pobjednik dobija najviše glasova, opet nevažno čijih (u smislu krvnih zrnaca).
Ako Bošnjaci misle da će im u Srebrenici biti bolje ako pobijedi Bošnjak samo zato što je Bošnjak, a ne Srbin, onda je to najveći problem koji će se pojaviti vjerovatno jedan ili dva dana nakon izbora. Isto tako, ako Srbi misle da njihov zajednički kandidat treba da pobijedi samo da ne bi pobijedio bošnjački kandidat, onda je to opet isti problem.
Dakle, nije problematično to što Kavazović favorizuje svog kandidata u odnosu na drugog, već je problem to što je jedina prednost njegovog kandidata to što je Bošnjak, a ovaj drugi Vlah.
:thumbup: ...eto bas su se usrecili od dosadasnjih...jos uzese od Vucica (super)vlaha par miliona ojra sadake :roll:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#375 Re: "Da Vlah ne vlada u Srebrenici"

Post by Chmoljo »

arzuhal wrote:Nesretni lapsus uvaženog reis-efendije i nema nekakav odjek u medijima i kod političara UZP-a...Nije to kao kada uporediš Bleiburg i Banja Luku...Idemo dalje... :mrgreen:
:D
mO k3 wrote:Kada dodik i kompanija hraknu po muslimanima nije tema bas toliko aktivna , ali kada bosnjo nesto loše kaže i to jednom u godini onda se takmicite ko će vise komentara napisati
"mi" nismo kao "oni". onda kada nam "oni" postanu mjerna jedinica za sve, pljunuli smo po svojim žrtvama. a nije da se to ne radi...

i trebao je biti pametniji. trebao je reći četnik i genocidni izdanak.
Post Reply