Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
- madner
#351 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Pa to ti je kljucna razlika izmedju federacije i unitarne drzave.
Unitarna drzava (Francuska, Spanija) dio svog suvereniteta prenose na nize nivou i mogu ga kada hoce prenjeti nazad. Federacije na federalni nivo prenose dio svog suvereniteta i mogu ga kada hoce vratiti nazad.
Unitarna drzava (Francuska, Spanija) dio svog suvereniteta prenose na nize nivou i mogu ga kada hoce prenjeti nazad. Federacije na federalni nivo prenose dio svog suvereniteta i mogu ga kada hoce vratiti nazad.
- ABH017
#352 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Slažem se.cyprus wrote:Irelevantno pitanje... RS je dio Bosne i Hercegovine... Sandžak (srbijanski dio) je dio Srbije... Separisanje bilo jednog, bilo drugog dijela ulazi u istu kategoriju...ABH017 wrote:Kako je nastala RS, i šta predstavlja Sandžak?cyprus wrote: Sad će ti biti odgovoreno da je to tako normalno... Dočim se istim ljudima kojima je to normalno diže kosa naglavi kad neko kaže Republika Srpska i Bosna i Hercegovina
Miješaš, ne jabuke i kruške, već kanalizacione cijevi sa izvorom čiste vode. I nisam se tome od tebe nadao, al' et'. Svako na kraju pokaže pravo lice.
Samo me živo interesuje, na koji način biste vas dvojica komentarisali otcijepljenje Muslimanske Republike Sandžak da Bošnjaci iz BiH pošalju 5 korpusa vojske, plaćene ubice i kriminalce, avione, tenkove, topove, minobacače itd, pokolju, pobiju i protjeraju nebošnjačko stanovništvo, unište sve pravoslavne bogomolje, jednom rječju zatru trag srpskog postojanja na tom prostoru. (mislim da nema potrebe naglašavati da je ovo hipotetički, jer je i sve, što ste ranije pisali obična hipoteza ŠBB-KBB, bez ikakvoe realne osnove).
Da li bi vam tad bilo irelevantno?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#353 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Ima vise vrsta slozenih drzava.
-
hAZNADAR
#354 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
U Crnoj Gori je priznata bosanska nacija. Zvanicno i pravno postoji mogucnost izjasnjavanja Bosanac.
Kako je do toga doslo, zna li ko vise?
- fosna2014
#355 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Vjerovatno ima veze sa ovim:hAZNADAR wrote:U Crnoj Gori je priznata bosanska nacija. Zvanicno i pravno postoji mogucnost izjasnjavanja Bosanac.
5. POSEBNA - MANJINSKA PRAVA
Zaštita identiteta
Član 79
Pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica jemče se prava i slobode koja mogu
koristiti pojedinačno i u zajednici sa drugima:
1) na izražavanje, čuvanje, razvijanje i javno ispoljavanje nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti;
2) na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika;
3) na upotrebu svog jezika i pisma u privatnoj, javnoj i službenoj upotrebi;
4) na školovanje na svom jeziku i pismu u državnim ustanovama i da nastavni programi obuhvataju i istoriju i
kulturu pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
5) da u sredinama sa značajnim učešćem u stanovništvu organi lokalne samouprave, državni i sudski organi
vode postupak i na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
6) da osnivaju prosvjetna, kulturna i vjerska udruženja uz materijalnu pomoć države;
7) da sopstveno ime i prezime upisuju i koriste na svom jeziku i pismu u službenim ispravama;
da u sredinama sa značajnim učešćem u stanovništvu tradicionalni lokalni nazivi, imena ulica i naselja, kao i
topografske oznake budu ispisani i na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
9) na autentičnu zastupljenost u Skupštini Crne Gore i skupštinama jedinica lokalne samouprave u kojima čine
značajan dio stanovništva, shodno principu afirmativne akcije;
10) na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave;
11) na informisanje na svom jeziku;
12) da uspostavljaju i održavaju kontakte sa građanima i udruženjima van Crne Gore sa kojima imaju
zajedničko nacionalno i etničko porijeklo, kulturno- istorijsko nasljeđe, kao i vjerska ubjeđenja;
13) na osnivanje savjeta za zaštitu i unapređenje posebnih prava.
- Connaisseur Karlin
#356 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Vecinu Boanjaka koje poznajem su radikalno orijentirani ,iksljucivi i tvrdoglavi!hAZNADAR wrote:Hebiga, ja sam i Bosanac i Bosnjak,.. sad bi kao trebao biti u sukobu sa samim sobom.Connaisseur Karlin wrote:Otkrij nam tajnu,koje su razlike izmedju Bosnjaka i Bosanca? Kako Bosanac osjeti da je Bosnjak?Kikibombona wrote: Ja poznajem veliki broj Bosanaca i Bosnjaka. Tesko ces nekog Bosanaca uvjeriti da nije Bosanac. Stavise, ako izvrsis pritisak, neminovno ces stvoriti kontraefekat. Sve dok on sam ne osjeti da je Bosnjak, od asimilacije nema nista. Ljude treba privlaciti lijepim a ne agresivnim nastupima.![]()
Ocito je da pojam Bosanac razlicito tumacimo.
Znam samo jednu stvar: Kada vatreni Bosnjaci krenu napadati principijelne Bosance i obrnuto a Muslimani se na sve to ibrete - znaj da je u pitanju ista raja.
Ostali narodi nemaju taj problem niti im je jasno o cemu se ovdje radi.
Da li nam je neko bacio kosku ili smo jednostavno nezreli i u procesu homoenizacije - pokazace vrijeme.
Mislim da je najbolje da se ugledamo na neke uspjesne nacije Evrope i naucimo od njih. Nisu pametniji od nas - samo su imali drugaciju historijsku srecu i okolnosti.
- Connaisseur Karlin
#357 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Bosnjaci Hrvati i Srbi su vezani za etnicki-nacionalizam sa akcentom na religiju!cyprus wrote:Ljudi, de da ne vadim one silne linkove, izvore, definicije i slično opet...![]()
![]()
Svi ste upravu, sa razlikom da niste upravu u kontekstu isključivosti... Nacija može biti i pripadnost državi i pripadnost narodu... Po meni je samo bitno ne miješati (stavljati u istu kategoriju) te dvije vrste nacije...
Etnicke grupe , mogu,ali ne moraju dijeliti istu religiju,a dijele istu kulturu,tradiciju i sl.
Nacija moze biti oboje,ali postoje razlicite primjene doticnog termina.
Najcesce drzave deifnisu,obrazloze i postave "svoju" definiciju nacije!
- Connaisseur Karlin
#358 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Amerkinaci pod pitanjem nacinoanlnosti ne ocekuju odgovor : Ja sam Bonjak,Srbin ili Hrvat!Opetja033 wrote:I onda se vracamo opet na staro: a to je da ne postoji univerzalna definicija za termin "nacija" te da taj isti termin znaci:madner wrote:Srbijanac kao i svaki drugi Indijanac predstavlja anahronizam.
Srbija i BiH su clanice Ujedinjenih nacija, sa parafom drugih nacija koje ih priznaju kao takve. Tako da me zanima koju naciju predstavlja nas ambasador u East Riveru?
1) Drzavljanstvo
2) Etnija
-
hAZNADAR
#359 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Znaci, nasli ste se.Connaisseur Karlin wrote:
Vecinu Boanjaka koje poznajem su radikalno orijentirani ,iksljucivi i tvrdoglavi!
- ABH017
#360 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Reče i osta živa.Connaisseur Karlin wrote: Vecinu Boanjaka koje poznajem su radikalno orijentirani ,iksljucivi i tvrdoglavi!
Izjava kojom u potpunosti otkrivaš samu sebe.
- Connaisseur Karlin
#361 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
ABH017 wrote:Reče i osta živa.Connaisseur Karlin wrote: Vecinu Boanjaka koje poznajem su radikalno orijentirani ,iksljucivi i tvrdoglavi!![]()
Izjava kojom u potpunosti otkrivaš samu sebe.
Obe izjave napad na moju licnost,a spomenuh iskljucivo Bosnjake koje sam srela.hAZNADAR wrote:Znaci, nasli ste se.Connaisseur Karlin wrote:
Vecinu Boanjaka koje poznajem su radikalno orijentirani ,iksljucivi i tvrdoglavi!
-
pemanapemani
#362 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Dobro, imamo vise tumacenja pojma nacija.
Koje tumacenje pojma nacija jaca drzavotvornost BiH?
Tumacenje koje povezuje naciju sa drzavom.
Sta Bosnjaci ili BiH Srbi i Hrvati gube ako su narodi, a ne nacije?
Nista.
Nije mi jasno da se neko ko BiH smatra jedinom domovinom grcevito bori za koncept koji izjednacava narodnost i naciju.
Tri nacije (narodi) koje se bore za svoja nacionalna prava u okruzenju gdje dvije nacije imaju svoje "matice".
Po tom konceptu BiH je besmislena vjestacka tvorevina.
To je cilj Karadziceve genocidne politike.
Nista.
Nije mi jasno da se neko ko BiH smatra jedinom domovinom grcevito bori za koncept koji izjednacava narodnost i naciju.
Tri nacije (narodi) koje se bore za svoja nacionalna prava u okruzenju gdje dvije nacije imaju svoje "matice".
- cyprus
#363 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Drugu i treću račenicu ne mogu razumjeti i prilično sam siguran da sadrže neki lapsus...madner wrote:Pa to ti je kljucna razlika izmedju federacije i unitarne drzave.
Ono što mislim da sam razumio - jel to želiš reći da sve federalne jedinice, unutar federalnih država, imaju suverenitet?
- cyprus
#364 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Sve države su vještačke tvorevine... Priča o vještačkim tvorevinama je jedna od najvećih floskula unutar ove tematike... I nacije su vještačke tvorevine također...pemanapemani wrote:Dobro, imamo vise tumacenja pojma nacija.
Nista.
Tri nacije (narodi) koje se bore za svoja nacionalna prava u okruzenju gdje dvije nacije imaju svoje "matice".![]()
Eh, obzirom da je nacija društveni konstrukt, on će imati onoliko značenja koliko mu ljudi daju... I ti ne možeš reći jedno tumačenje valja drugo, ne valja... Ovo o čemu mi pričamo jeste zapravo stvar lingvistike, tj. onoga što piše ili treba pisati u rječnicima... I ja već godinama trubim da se ta lingvistička polemika bespotrebno nastoji prebaciti na političko polje... BiH neće ništa postati jača ako se definitivno utvrdi da Srbi, Hrvati i Bošnjaci nisu nacije, niti će postati slabija ako se jednoglasno utvrdi da jesu... Ponavljam, to je puka stvar lingvistike i logike, ne politike...
Ono u čemu leži opasnost, jesu pokušaji zastupanja teze o tome kako kulturne/etničke nacije imaju pravo na svoju ekskluzivnu teritoriju... To je koncept etno-teritorijalizacije, odnosno ono kad kažu ''ovo je srpska/hrvatska/bošnjačka zemlja"... E to vodi ka svemu onome čemu smo bili svjedoci 90-tih... Eto to je problem i suština, a to hoćemo li Bošnjake zvati nacijom ili samo narodom
- cyprus
#365 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Na isti način na koji bih komentarisao i otcjepljenje Republike Srpske...ABH017 wrote:Slažem se.
Samo me živo interesuje, na koji način biste vas dvojica komentarisali otcijepljenje Muslimanske Republike Sandžak da Bošnjaci iz BiH pošalju 5 korpusa vojske, plaćene ubice i kriminalce, avione, tenkove, topove, minobacače itd, pokolju, pobiju i protjeraju nebošnjačko stanovništvo, unište sve pravoslavne bogomolje, jednom rječju zatru trag srpskog postojanja na tom prostoru. (mislim da nema potrebe naglašavati da je ovo hipotetički, jer je i sve, što ste ranije pisali obična hipoteza ŠBB-KBB, bez ikakvoe realne osnove).
- ABH017
#366 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Napad na tvoju ličnost? Po čemu sviju ti?Connaisseur Karlin wrote:ABH017 wrote:Reče i osta živa.Connaisseur Karlin wrote: Vecinu Boanjaka koje poznajem su radikalno orijentirani ,iksljucivi i tvrdoglavi!![]()
Izjava kojom u potpunosti otkrivaš samu sebe.Obe izjave napad na moju licnost,a spomenuh iskljucivo Bosnjake koje sam srela.hAZNADAR wrote:Znaci, nasli ste se.Connaisseur Karlin wrote:
Napad na tvoju ličnost si izvela sama, kad si izvalila da su svi Bošnjaci koje poznaješ takvi.
Ali, napad je najbolja odbrana. Ta nećeš valjda priznati da si pogriješila.
Drugo, šta bi trebalo da znači, to da ti ne poznaješ ni jednog Bošnjaka, koji nije radikalno orjentiran, isključiv i tvrdoglav? Šta je poenta tvog posta?
Da poznaješ dva primjerka Bošnjaka, ukupno, ili da na osnovu svog iskustva zaključuješ da su SVI Bošnjaci takvi? Trećeg nema.
Mislim, znam ja da ćeš ti nastaviti trolati, profesorice, kao i do sad i mlatiti praznu slamu, ne obazirući se na količinu fašizma u tvom postu. Ja ti samo sugerišem da to nije dobro za tvoje zdravlje, a ti kako god hoćeš.
- ABH017
#367 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Kako?cyprus wrote:Na isti način na koji bih komentarisao i otcjepljenje Republike Srpske...ABH017 wrote:Slažem se.
Pa i ovako, dok je to samo vaša hipotetička teza, komentarišeš ih isto.
Sličnim tezama, ovi preko Drine, opravdavaju i agresiju i zločin i genocid. Da ne bi oni nas, mi smo njih.
- cyprus
#368 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Ovo o čemu sam ja inicijalno govorio, nije imalo veze sa tim što si ti nadovezao... Ja i dalje tvrdim da karakter nastanka Republike Srpske nema ništa sa onim o čemu sam ja govorio - da je ista dio BiH, na isti način na koji je Sandžak dio Srbije... Shodno tome, potkopavati suverenitet BiH na RS-om je isto što i potkopavati suverenitet Srbije nad Sandžakom...ABH017 wrote:Kako?cyprus wrote:Na isti način na koji bih komentarisao i otcjepljenje Republike Srpske...ABH017 wrote:Slažem se.
Pa i ovako, dok je to samo vaša hipotetička teza, komentarišeš ih isto.
Sličnim tezama, ovi preko Drine, opravdavaju i agresiju i zločin i genocid. Da ne bi oni nas, mi smo njih.
- Connaisseur Karlin
#369 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Pocni citati korisne postove ,jer jos nisi skuzio zasto se danas negativno pise o Bosnjastvu!ABH017 wrote:
Napad na tvoju ličnost? Po čemu sviju ti?
![]()
Napad na tvoju ličnost si izvela sama, kad si izvalila da su svi Bošnjaci koje poznaješ takvi.
Ali, napad je najbolja odbrana. Ta nećeš valjda priznati da si pogriješila.
Drugo, šta bi trebalo da znači, to da ti ne poznaješ ni jednog Bošnjaka, koji nije radikalno orjentiran, isključiv i tvrdoglav? Šta je poenta tvog posta?
Da poznaješ dva primjerka Bošnjaka, ukupno, ili da na osnovu svog iskustva zaključuješ da su SVI Bošnjaci takvi? Trećeg nema.
Mislim, znam ja da ćeš ti nastaviti trolati, profesorice, kao i do sad i mlatiti praznu slamu, ne obazirući se na količinu fašizma u tvom postu. Ja ti samo sugerišem da to nije dobro za tvoje zdravlje, a ti kako god hoćeš.
cyprus wrote: Sve države su vještačke tvorevine... Priča o vještačkim tvorevinama je jedna od najvećih floskula unutar ove tematike... I nacije su vještačke tvorevine također...
Eh, obzirom da je nacija društveni konstrukt, on će imati onoliko značenja koliko mu ljudi daju... I ti ne možeš reći jedno tumačenje valja drugo, ne valja... Ovo o čemu mi pričamo jeste zapravo stvar lingvistike, tj. onoga što piše ili treba pisati u rječnicima... I ja već godinama trubim da se ta lingvistička polemika bespotrebno nastoji prebaciti na političko polje... BiH neće ništa postati jača ako se definitivno utvrdi da Srbi, Hrvati i Bošnjaci nisu nacije, niti će postati slabija ako se jednoglasno utvrdi da jesu... Ponavljam, to je puka stvar lingvistike i logike, ne politike...
Ono u čemu leži opasnost, jesu pokušaji zastupanja teze o tome kako kulturne/etničke nacije imaju pravo na svoju ekskluzivnu teritoriju... To je koncept etno-teritorijalizacije, odnosno ono kad kažu ''ovo je srpska/hrvatska/bošnjačka zemlja"... E to vodi ka svemu onome čemu smo bili svjedoci 90-tih... Eto to je problem i suština, a to hoćemo li Bošnjake zvati nacijom ili samo narodom
- It_is_a_Leclerc
#370 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Lično mislim da ovakvih tema treba biti češće na našoj televiziji.
Baš odavno nismo rastabirili je li Bosanac etnička ili nacionalna odrednica.
Baš odavno nismo rastabirili je li Bosanac etnička ili nacionalna odrednica.
-
hAZNADAR
#371 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Pa svako se krece u nekim svojim krugovima - koji nisu obavezno etnicki, vjerski,... vec vise kulturoloski, mentalno,..Connaisseur Karlin wrote:ABH017 wrote:Reče i osta živa.Connaisseur Karlin wrote: Vecinu Boanjaka koje poznajem su radikalno orijentirani ,iksljucivi i tvrdoglavi!![]()
Izjava kojom u potpunosti otkrivaš samu sebe.Obe izjave napad na moju licnost,a spomenuh iskljucivo Bosnjake koje sam srela.hAZNADAR wrote:Znaci, nasli ste se.Connaisseur Karlin wrote:
Ako ti kazem da svi Srbi koje znam su ateisti, anacionalisti, liberalni i kosmopoliti,.. - to ujedno opisuje i moj karakter jer se druzim uglavnom sa takvim tipom ljudi. Ili obrnuto ako su svi zaguljeni i slusaju samo Baju, Gocija i Zaru - za ocekivati je da sam i sam jedan od onih koji slusaju bracu Babajic, Senadu u Jarane sa adidas dimijama.
Tako i ti - ako su bas svi Bosnjaci koje znas iskljucivi i tvrdoglavi,... - hebiga.
Nije napad vec konstatacija.
-
hAZNADAR
#372 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
fosna2014 wrote:Vjerovatno ima veze sa ovim:hAZNADAR wrote:U Crnoj Gori je priznata bosanska nacija. Zvanicno i pravno postoji mogucnost izjasnjavanja Bosanac.
Zaštita identiteta
Član 79
Pripadnicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica jemče se prava i slobode koja mogu
1) na izražavanje, čuvanje, razvijanje i javno ispoljavanje nacionalne, etničke, kulturne i vjerske posebnosti;
2) na izbor, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola i obilježavanje nacionalnih praznika;
4) na školovanje na svom jeziku i pismu u državnim ustanovama i da nastavni programi obuhvataju i istoriju i
5) da u sredinama sa značajnim učešćem u stanovništvu organi lokalne samouprave, državni i sudski organi
vode postupak i na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
6) da osnivaju prosvjetna, kulturna i vjerska udruženja uz materijalnu pomoć države;
7) da sopstveno ime i prezime upisuju i koriste na svom jeziku i pismu u službenim ispravama;
da u sredinama sa značajnim učešćem u stanovništvu tradicionalni lokalni nazivi, imena ulica i naselja, kao i
topografske oznake budu ispisani i na jeziku manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
9) na autentičnu zastupljenost u Skupštini Crne Gore i skupštinama jedinica lokalne samouprave u kojima čine
10) na srazmjernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave;
12) da uspostavljaju i održavaju kontakte sa građanima i udruženjima van Crne Gore sa kojima imaju
zajedničko nacionalno i etničko porijeklo, kulturno- istorijsko nasljeđe, kao i vjerska ubjeđenja;
Ih, hoces reci vjerovatno da Crna Gora za razliku od BiH daje veca prava.
Sve ovo sto si napisao - ima i BiH.
Razlika je ipak u jednoj bitnoj stvari a to kazem jer znam dobro nase i Crnogorce.
A ta bitna razlika je u prakticnoj dosljednosti. Crnogorski Bosanci su uspjeli da se uvede termin Bosanac jer su to zahtijevali i postigli da se taj termin i oficijelno uvede.
U BiH su svi forumski Bosanci uradili veliko nista po tom pitanju. Niko nije zabranio takvu inicijativu niti se ikada desila. Tipicno za bosnjscki kulturni krug je odredjena politicka pasivnost. A u vasem slucaju i elitizam gdje ste potrosili dvije decenije u ogradjivanju, distanciranju u odnosu na nas "skart" a niste se potrudili da se Bosanac makar i predlozi igdje na bilo kakav nacin.
Crnogorski Bosanci su se potrudili da se to uvede, BiH Bosanci nisu i zato samo u Crnoj Gori imas termin Bosanac zvanicno.
- madner
#373 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Mislim da je to circa druga recenica u bilo kojoj knjigi o razlictim drzavim formama.cyprus wrote:Drugu i treću račenicu ne mogu razumjeti i prilično sam siguran da sadrže neki lapsus...madner wrote:Pa to ti je kljucna razlika izmedju federacije i unitarne drzave.
Ono što mislim da sam razumio - jel to želiš reći da sve federalne jedinice, unutar federalnih država, imaju suverenitet?
Praktican primjer is BiH. FBiH je federacija kantona. Po ustavu obrazovanje i kultura nije federalna nadleznost, jer eksplicitno stoji sta je preneseno na federalni nivo. Kantoni su suvereni sto se tice obrazovanja.
- madner
#374 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
SDP je predlozio to kao 4. opciju kod popisa, no preglasani su glasovima SNSDa HDZa i SDA.
Kvantitet nekad nesto znaci.
Kvantitet nekad nesto znaci.
- fosna2014
#375 Re: Zloupotreba /zlouporaba riječi bosanstvo ili bosanski u političkim diskusijama
Ihhhh, pa budi siguran da ce se to desiti nakon popisa. Ukoliko se uopce objave rezultati.hAZNADAR wrote:fosna2014 wrote:Vjerovatno ima veze sa ovim:hAZNADAR wrote:U Crnoj Gori je priznata bosanska nacija. Zvanicno i pravno postoji mogucnost izjasnjavanja Bosanac.
Zaštita identiteta
Član 79
Ih, hoces reci vjerovatno da Crna Gora za razliku od BiH daje veca prava.
Sve ovo sto si napisao - ima i BiH.
Razlika je ipak u jednoj bitnoj stvari a to kazem jer znam dobro nase i Crnogorce.
A ta bitna razlika je u prakticnoj dosljednosti. Crnogorski Bosanci su uspjeli da se uvede termin Bosanac jer su to zahtijevali i postigli da se taj termin i oficijelno uvede.
U BiH su svi forumski Bosanci uradili veliko nista po tom pitanju. Niko nije zabranio takvu inicijativu niti se ikada desila. Tipicno za bosnjscki kulturni krug je odredjena politicka pasivnost. A u vasem slucaju i elitizam gdje ste potrosili dvije decenije u ogradjivanju, distanciranju u odnosu na nas "skart" a niste se potrudili da se Bosanac makar i predlozi igdje na bilo kakav nacin.
Crnogorski Bosanci su se potrudili da se to uvede, BiH Bosanci nisu i zato samo u Crnoj Gori imas termin Bosanac zvanicno.