AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zagortenej

#351 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:
zagortenej wrote: a ti to baš stavljaš radi ljudi, da se pokažeš kako si ti pametan, produhovljen, na visokim stepenima...kako znaš arapske izraze... :wink:
a ti to baš ne stavljaš zbog ljudi, da se pokažeš kako nisi pametan, nisi produhovljen, da si na niskim stepenima...kako ne znaš ni osnovne arapske izraze :wink:
zagortenej wrote:ima jedno mišljenje koje sigurno neću promijeniti, jer sam duboko ubijeđen u to, a to je, da se sad Muhamed a.s. pojavi sa svojim učenjem, ti bi bio u prvim redovima onih koji bi mu se rugali, ismijavali, progonili ga. ti si ta sorta ljudi. čim vidiš da neko iskače i kritikuje ono na čemu si ti, tebe to iritira i moraš reagovati. ego ti je k'o kuća i ti nikad ne bi povjerovao Muhamedu a.s.

ako ne vjeruješ u ovo što ti pričam, zamoli Boga da ti pokaže kako jeste. ako si toliko ponizan.
:wink:
zahson

#352 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zahson »

"Gospodar moj zabranjuje razvrat, i javni i potajni, i grijehe, i neopravdanu primjenu sile, i da Allahu smatrate ravnim one za koje On nikakav dokaz objavio nije, i da o Allahu govorite ono što ne znate." (Prijevod značenja El-E'araf, 33.)

"i ne slijedite šejtanove stope, jer vam je on neprijatelj očevidni! On vas navraća na grijeh i razvrat i na to da o Allahu govorite ono što ne znate.“ (Prijevod značenja El-Bekare, 168-169.)

"Ti slijedi ono što ti se objavljuje i budi strpljiv dok Allah ne presudi, On je sudija najbolji!” (Prijevod značenja Junus, 109.)

"Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade." (Prijevod značenja Junus, 36.)
arzuhal

#353 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Dobro, @zagore, znam šta misliš o meni, pošteno, to je tvoje, ali de kaži nešto u vezi ovog što pričamo, daj neki argument, nešto, nemoj samo ad hominem, stavljanje sličica, smajlija, ovo-ono...

Potrudi se da učestvuješ konstruktivno na temi :)
zagortenej

#354 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

arzuhal wrote:Dobro, @zagore, znam šta misliš o meni, pošteno, to je tvoje, ali de kaži nešto u vezi ovog što pričamo, daj neki argument, nešto, nemoj samo ad hominem, stavljanje sličica, smajlija, ovo-ono...

ti uvijek prvi počinješ. to je valjda očito.
arzuhal

#355 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

zagortenej wrote:
arzuhal wrote:Dobro, @zagore, znam šta misliš o meni, pošteno, to je tvoje, ali de kaži nešto u vezi ovog što pričamo, daj neki argument, nešto, nemoj samo ad hominem, stavljanje sličica, smajlija, ovo-ono...

ti uvijek prvi počinješ. to je valjda očito.
Dakle, da ponovim: potrudi se da odsad konstruktivno učestvuješ iznoseći stavove o materiji o kojoj se razgovara, uz nekakvu argumentaciju i razloge.
zagortenej

#356 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Nagrade nisu za obrede

Vijekovima, stotine samoproglašenih učenjaka je slagalo, ciglu po ciglu, verziju islama koja presijeca vezu između obreda i djela, kontrirajući kur'anskim ajetima, tako da prosječni muslimani više opšte ne dovode u pitanje njihove zaključke. iako su te kontradiktornosti vidljive, oni su fabricirali/izmijenili njihova objašnjenja kako bi preduhitrili i najačali te kontradiktornosti, sve u cilju održavanja njihovog učenja.

Dio tih tumačenja je teorija da obavljeni hadždž ili umra brišu sve prethodne grijehe, i da je nagrada za obavljeno hodočašće ulazak u vječne vrtove, ili da recitacija svakog slova svake riječi iz Kur'ana daje 10 poena nagrade, a recitacija tokom Ramazana povećava nagradu za 70 poena za svako slovo, i da ramazanski post briše sve grijehe i povećava nagradu ukoliko su uslovi posta teži (post tokom ljetnih mjeseci prourokuje veću nagradu nego post tokom hladnijih mjeseci) i da obavljanje 5 dnevnih namaza je prihvaćeno pokajanje za sva učinjena loša djela i da, što je duža molitva, što bude više sedždi i što osoba bude duže u namazu, time je nagrada veća.

što se tiče zekata, on je bio prvenstveno namijenjen za bogataše. međutim, sada je zamijenjen sa sekularnim porezima koji najviše pogađaju siromašne (jer bogati nađu rupe u zakonu da ih ne plate). i kako siromašni postaju još siromašniji, tako ih vlasti i njihovi ovlašteni učenjaci posjećaju na silna uživanja koja ih čekaju na onom, vječnom svijetu, govoreći im da je ovaj život samo test. oni im takođe govore, a što osoba bolje prihvati takvo stanje, imaće veću nagradu na onom svijetu.

ali istina je, da učenjaci čije knjige nisu spaljene ili nestale, su učenjaci/ulema halifa i sultana, emira i šeikova, koji su odavno potkupljeni i izvršavaju ono što im se naredi. većina djela islamskih učenjaka su oduvijek bila u službi vladara. u osnovi, oni su ljude vodili krivim putem, odvraćajući od Božijeg puta, pretvarajući Božije sluge u sluge zemaljskih vladara. oni su izbrisali pravi smisao obreda i pretvorili ih u djela sama za sebe, djela za čije obavljanje slijedi nagrada na onom svijetu.

uprkos svemu tome, ovi samoproglašeni učenjaci i njihovi sljedbenici su dostigli takav nivo glupoće i sljepoće da tvrde da je uzrok socio-ekonomsko-političke nazadnosti u državama sa muslimanskom većinom ta što su muslimani napustili svoju religiju i ne obavljaju redovno molitvu!!!

oni vole citirati mudrosti iz prošlosti, kao npr. izreku Omera ibn Hataba: "Mi smo nacija koju je Bog učinio velikom kroz islam..." a taj islam podrazumijeva 5 islamskih šarta. ovako su oni zaključili da nazadnost ima veze sa nepraktikovanjem tih 5 šarta. a što je još zanimljivije, kako će onda objasniti činjenicu zašto je mnoge narode nemuslimane, koji uopšte ne vjeruju i ne praktikuju te šarte, namaze, post, zekat, hadždž, taj isti Bog učinio velikim nacijama kroz historiju.

što je još gore, neki od njih uopšte ne žele nikakve nagrade na ovom svijetu, pošto vjeruju da se ovaj život ne računa. oni kažu da je pozicija na samom dnu civilizacijske ljestvice božije određenje, i da se to ne može promijeniti. njihov cilj na ovom svijetu je samo da zarade tovare sevapa, koje će ponijeti sa sobom u grob, zatim čekati sudnji dan, kada će ih predati meleku koji je zadužen za vaganje djela i koji će im dodijeliti predsjednički apartman u dženetu.

Ali njihova glupoća ih je osljepila da ne vide činjenicu da se dženetske nagrade mogu zaraditi samo činjenjem dobrih djela na Zemlji, tokom ovozemaljskog života, za koji oni tvrde da se ne računa.

HADŽDŽ
U njoj su znakovi jasni: stajalište Ibrahimovo; i ko god uđe u nju biće siguran. A radi Allaha je na ljudima (da obave) hadždž Kuće, ko smogne njoj put. A ko ne vjeruje, pa uistinu, Allah je Neovisan od svjetova.(3:97)

Uistinu! Safa i Merwa su od znakova Allahovih. Zato ko hodočasti Kuću ili obavi umru, tad mu nije grijeh da tawafi njih dvoje. A ko dobrovoljno učini dobro, pa uistinu, Allah je Zahvalni, Znalac. (2:158)

Zar držite napajanje hadžije i održavanje Mesdžidul-harama, (istim) kao onog ko vjeruje u Allaha i Dan posljednji i bori se na putu Allahovom? Nisu isti kod Allaha; a Allah ne upućuje narod zalima. Oni koji vjeruju i isele se, i bore na putu Allahovom imecima svojim i dušama svojim, većeg su stepena kod Allaha; a takvi su oni uspješni. (9:19-20)

Pitaju te o mlađacima - reci: “Oni su određena vremena za ljude i hadždž.” A nije vrlina da ulazite u kuće s leđa njihovih, nego je vrlina ko se boji. I ulazite u kuće na vrata njihova, i bojte se Allaha da biste vi uspjeli.(2:189)

I obavljajte hadždž i umru radi Allaha! Pa ako budete spriječeni, tad (zakoljite) šta je dostupno od kurbana, i ne brijte glave svoje dok ne stigne kurban odredištu svom. Pa ko od vas bude bolestan ili on imadne bol glave svoje,tad je iskup post ili sadaka ili kurban. Pa kad budete sigurni, onda ko se zadovolji umrom do hadždža,tad (neka zakolje) šta je dostupno od kurbana. Pa ko ne nađe, tad je post tri dana na hadždžu i sedam kad se vratite: to je deset ukupno. To je za onog čija porodica nije prisutna u Mesdžidul-haramu. I bojte se Allaha i znajte da je Allah žestok kaznom. Hadždž je u mjesecima poznatim, pa ko se u njima obaveže za hadždž, tad nema refesa i nema griješenja, niti svađe na hadždžu. A šta učinite od dobrog, zna ga Allah. I snabdijte se; pa uistinu, najbolja oprema je bogobojaznost - i bojte se Mene, o posjednici razuma! (2:196-198)

A obznana od Allaha i Poslanika Njegovog ljudima na dan hadždža velikog, je da je Allah slobodan od mušrika i Poslanik Njegov. Pa ako se pokajete, pa to je bolje za vas. A ako se okrenete, tad znajte da vi niste ti koji će umaći Allahu. A obraduj one koji ne vjeruju kaznom bolnom. (9:3)
I kad smo Ibrahimu odredili mjesto Kuće: “Ne pridružuj Meni ništa, i očisti Kuću Moju za činitelje tawafa i one na kijamu i one koji se pregibaju i čine sedždu; I proglasi među ljudima hadždž, dolaziće ti pješke i na svakoj mršavoj devi; dolaziće sa svakog širokog puta dubokog.(22:26-27)/
ovo su svi ajeti iz Kur'ana u kojim se spominje riječ hadždž, ukupno 11 puta u osam ajeta. da se primjetiti da u nijednom ovom ajetu se ne spominju dženetaska uživanja, obećanja za nagrade za obavljeni hadždž niti kazna ako se hadždž ne obavi.
Last edited by zagortenej on 12/05/2016 14:26, edited 2 times in total.
arzuhal

#357 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Povelik post u kojem su sadržane i pomenute mnoge različite stvari, pa se ne može čovjek ukratko osvrnuti odjednom na sve...De da te pitam zasad ovo...
zagortenej wrote: uprkos svemu tome, ovi samoproglašeni učenjaci i njihovi sljedbenici su dostigli takav nivo glupoće i sljepoće da tvrde da je uzrok socio-ekonomsko-političke nazadnosti u državama sa muslimanskom većinom ta što su muslimani napustili svoju religiju i ne obavljaju redovno molitvu!!!
Da li su samoproglašeni učenjaci Ebu Hanife, Šafija, Malik, Ahmed b. Hanbel, Nevevi, ibn Hadžer, Sujuti, Gazali, Nesefi...itd? Ako jesu - kako i zašto jesu, a ako nisu oni, ko su ti samoproglašeni učenjaci i njihovi sljedbenici.
Towelie

#358 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Na prvo pitanje mi nisi odgovorio, jer nemaš argumenata. Gubiš se.

Jel možete ljudi da shvatite. NEMA HADISA = NEMA ISLAMA.
Šejtan se opasno poigrava sa vama, i namece vam da pričate o Allahovoj vjeri bez znanja.
Toliko generacija alima, i Allahovih evlija od uleme ehlu-sunneta, hiljade njih, koji tumače vjeru na isti način već hiljadu ipo godina, i dođe jedan peškir sa foruma, i svojim razumom pokušava da to sve sruši, i da nam ponudi svoju žabokrečinu od shvatanja islama, i svrhe života.[/quote]

Nisam ni video da si me nesto pitao. Ne bilo ti tesko, ponovi pitanje i dobices odgovor, insAllah.

Nema islama bez hadisa?! LOL! A sta su bili svi oni ljudi u prvih 200 godina pre zapisivanja hadisa, musrici? Ako hoces pravi Islam, vrati se na izvor. A tamo nema hadisa. Samo Kur'an. Knjiga u kojoj nista nije izostavljeno. A sad sto ljudi ne veruju Allahu kad to kaze u ajetu je druga stvar.
Towelie

#359 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

I da se odmah ogradim, ja nisam protiv svih hadisa. Samo protiv onih koji idu protiv Kur'ana i zdravog razuma.
zagortenej

#360 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Jamal al-Banna, a younger brother of Hassan al-Banna (founder of the Muslim Brotherhood) has just published a book in which he argues that 653 of the hadiths as written in al-Bukhari and Muslim are incorrect and should not be accepted. The Arabic book is titled The Cleansing of Bukhari and Muslim from useless Hadiths (2008).

After the Qur’an, al-Bukhari’s collection of hadiths (the acts and sayings of the prophet Muhammad) is considered the most sacred book in Islam; never before has any Muslim scholar who lives in the Arab world, thrown so much doubt – publicly - on the sources of Islam.

But Mr Jamal al-Banna (86 years old now) is used to being attacked by al-Azhar, and he says he does not care. He excludes six kinds of hadiths:

1.Those that explain the Qur’an: the Qur’an can’t by explained by hadiths.
2.Those that talk bad about women - like the one’s that call them equal to dogs and cows and to beat them up and so on.
3.Those that forbid the freedom of religion and that threaten those who leave Islam.
4.Those with extreme ideas for encouraging people into Islam and the ones threatening people wit physical violence.
5.Those that talk about Muhammad’s miracles.
6.Some others of which he thinks that the story is not true at all.

Image
Last edited by zagortenej on 12/05/2016 17:08, edited 1 time in total.
zahson

#361 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zahson »

Towelie wrote:I da se odmah ogradim, ja nisam protiv svih hadisa. Samo protiv onih koji idu protiv Kur'ana i zdravog razuma.
Islam je spoj Kurana, Allahove objave i sunneta odnosno hadisa koji ga tumaci. NIJE MUSLIMAN onaj koji odbaci jedno od ova dva izvora. Kijas koji ti spominjes dolazi tek nakon idzme, odnosno koncenzusa uleme koji je na trecem mjestu kao izvor serijata.

Hadisi nisu zapisivani 200 godina nakon KURANA, vec su zapisivani za doba zivota Allahovog resula savs. Nisi dobro naucio lekciju.

Odgovori mi na konkretna pitanja. Kako iz Kurana znaš, koliko namaza treba klanjati, kako ih klanjati, te da li ti Peškiru klanjaš?
arzuhal

#362 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

arzuhal wrote:Povelik post u kojem su sadržane i pomenute mnoge različite stvari, pa se ne može čovjek ukratko osvrnuti odjednom na sve...De da te pitam zasad ovo...
zagortenej wrote: uprkos svemu tome, ovi samoproglašeni učenjaci i njihovi sljedbenici su dostigli takav nivo glupoće i sljepoće da tvrde da je uzrok socio-ekonomsko-političke nazadnosti u državama sa muslimanskom većinom ta što su muslimani napustili svoju religiju i ne obavljaju redovno molitvu!!!
Da li su samoproglašeni učenjaci Ebu Hanife, Šafija, Malik, Ahmed b. Hanbel, Nevevi, ibn Hadžer, Sujuti, Gazali, Nesefi...itd? Ako jesu - kako i zašto jesu, a ako nisu oni, ko su ti samoproglašeni učenjaci i njihovi sljedbenici.
Postavio sam ti pitanje, ukoliko budeš ignorisao smatrat ću te trolom.
Towelie

#363 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

zahson wrote:
Towelie wrote:I da se odmah ogradim, ja nisam protiv svih hadisa. Samo protiv onih koji idu protiv Kur'ana i zdravog razuma.
Islam je spoj Kurana, Allahove objave i sunneta odnosno hadisa koji ga tumaci. NIJE MUSLIMAN onaj koji odbaci jedno od ova dva izvora. Kijas koji ti spominjes dolazi tek nakon idzme, odnosno koncenzusa uleme koji je na trecem mjestu kao izvor serijata.

Hadisi nisu zapisivani 200 godina nakon KURANA, vec su zapisivani za doba zivota Allahovog resula savs. Nisi dobro naucio lekciju.

Odgovori mi na konkretna pitanja. Kako iz Kurana znaš, koliko namaza treba klanjati, kako ih klanjati, te da li ti Peškiru klanjaš?
Nisu zapisivani. Poznato je da je Ebu Bekr spalio sve hadise koje je imao, da je Omer zabranjivao da se isti zapisuju. Istrazi malo o ovome i ko je prvi trazio da se zapisuju i sa kojim politickim motivom je to ucinio.

Islam je spoj Kur'ana, kao Bozije reci, i sunneta, koji je nista drugo nego sproveden Kur'an na delu. Ukratko, sunnet je Kur'an u praksi. Nista vise, nista manje.

U Kur'anu se spominju namazi, njihova vremena, kojim tonom da se uci, spominje se cak i sta da se uci, ali ti to neces umeti da nadjes. Ono sto nije detaljno spomenuto, s razlogom nije detaljno spomenuto i podlozno je licnoj interpretaciji.

Kad vec insistiras, reci cu ti. Da. Ja klanjam. Svaki dan. I to u dzematu, koliko mogu da stignem. Eto, i na to si dobio odgovor. E sad posto sam ja tebi fino odgovorio na sva pitanja koja si postavio, da i ja tebe nesto pitam.

U kojem se to hadisu (mozes koristiti sve poznate zbirke, evo moze i daif hadisi :D ) govori sta se uci na prvom rekatu sabahskog sunneta? U kojem se hadisu govori sta se uci na trecem rekatu ikindijskog farza? U kojem se to hadisu govori sta se uci na drugom rekatu jacijskog sun-sunneta? Dakle, ocekujem konkretne odgovore, i da mi citiras hadise. Pa da vidimo.
arzuhal

#364 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Towelie wrote: Da. Ja klanjam. Svaki dan. I to u dzematu, koliko mogu da stignem.
Image
Towelie

#365 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

arzuhal wrote:
Towelie wrote: Da. Ja klanjam. Svaki dan. I to u dzematu, koliko mogu da stignem.
Image
Ja stvarno ovo nisam zeleo da iznosim, jer ne dozivljavam ibadete kao nesto sa cime paradiras u javnosti, vec kao jako lican i prisan cin izmedju coveka i Boga. Ali sam bio primoran jer moj sagovornik zeli da omalovazi moju poziciju time sto smatra da ja od Islama imam samo ime. E, pa, nije tako, Allahu hvala.
Arzo, tebi najlepsi selami u svakom slucaju. :kiss:
RNG_25

#366 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

Aha, a šta s Kur'anom, koji je hadis također? I on naizgled ide počesto protiv "zdravog razuma", rekao bih... Ako želiš primjere, lako ih je navesti, kao što i sam znaš.
RNG_25

#367 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:Tolika prica o senedu, klasifikacija hadisa po rangovima, verifikacija prenosilaca, ucenje njihovih biografija i memorijskih sposobnosti, a zapostavlja se ono mnogo bitnije od toga - metn. Opet kazem, da ima hadis koji kaze kako je sneg crn, ljudi bi poverovali u to samo zato jer tamo negde pise sahih. Ako bi videli da pada sneg bele boje, rekli bi mi smo ljudi opcinjeni. :-D Pa zar vec nisu poverovali da kamen bezi sa odecom, da je dozvoljeno zeniti se devojcicama, da koza moze pojesti ajete i zanegirati Allahovo obecanje, da majmuni izvrsavaju serijatsku kaznu jedni nad drugima i jos puno toga? Sve zato jer je to "rekao Poslanik". Da su malo bolje upoznati sa istorijatom hadisa, nacinom prikupljanja istih, a Boga mi i samim recima Poslanika a.s. da se od njega ne zapisuje nista mimo Kur'ana, rekli bi pripisuje se Poslaniku da je rekao..
Od svega ovoga, pa i od hipotetskih "šta bi ljudi vjerovali kad bi nešto bilo", ima daleko fantastičnijih, neverovatnijih i apsurdnijih priča u samom Kur'anu - ili bilo kojoj vjeri/religiji, odnosno njihovim izvorima, ikada - ali ti si selektivno i pristrano odlučio se okomiti na fantastične hadise, prikladno zaboravljajući da ti je i Kur'an kojeg čitaš po definiciji (a i po Allahovim riječima) upravo hadis, k' tome i slabe koherencije.

Ali, navodno je Kur'an neizmijenjen sačuvan i skupljen u jedan Mushaf, navodno isti potiče od Muhammeda (iako je poslije njegove smrti sastavljen), navodno je Muhammed to sve dobro razumio i čuo u nekoj zabiti od pećine, od strane natprirodnog entiteta, koji je opet to navodno kako treba prenio od Boga... te, na kraju, nadati se je da ste dobro shvatili onaj famozni ajet o čuvanju Knjige od izmjena...

Šteta, možda, što "čuvati od izmjena" nije isto što i "sačuvano od izmjena", a još veća šteta je možebitno pogrešno razumijevanje samog ajeta, ali koga briga za to...
RNG_25

#368 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

zagortenej wrote:Eh taj Ebu Hurejra, ni braća Grimm mu nisu ravna :D
Ibn Kesir na istom mjestu navodi i riječi Ebu Hurejrea koji bilježi imam Ahmed:

''Melek smrti je došao Mūsāu, alejhisselam, i rekao mu: ''Odazovi se svome Gospodaru''! Mūsā ga je udario i izbio mu oko, pa se melek vratio Allahu i rekao: ''Poslao si me Svome robu koji ne želi da umre, i koji mi je izbio oko.'' Na to mu je Allah vratio oko, i rekao: ''Vrati se Mome robu, i reci: 'Hoćeš li da živiš? Ako to hoćeš, onda svoju ruku stavi na leđa vola, pa koliko god ti ruka pritisne dlaka, toliko ćeš još godina živjeti!' '' Mūsā je na to upitao: ''A šta poslije''? Gospodar mu je odgovorio: ''Opet smrt''. Na to je Mūsā odgovorio: ''Onda sada, Gospodaru, odmah''!''
Ne brini, Hurejre je mala maca po maštovitosti za onoga koji stoji iza ovih Riječi:
Reci: “Kad bi se sakupilo čovječanstvo i džinni, da donesu sličan ovom Kur’anu, ne bi sličan njemu donijeli, makar oni jedni drugima bili pomagači. (17:88)
Kur'an doista, po maštovitosti između ostalog, nadilazi blijede bajkovite i fantastične priče svih hadisa zajedno.

Ali ja znam da nekima neće biti kasnije problem odbaciti ni Kur'an, sve u potrazi za mističnom i tajnovitom "pravom božanskom vjerom".

Već viđeno, bezbroj puta.
Last edited by RNG_25 on 12/05/2016 21:05, edited 2 times in total.
Towelie

#369 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
Aha, a šta s Kur'anom, koji je hadis također? I on naizgled ide počesto protiv "zdravog razuma", rekao bih... Ako želiš primjere, lako ih je navesti, kao što i sam znaš.
Na ovo sam odgovorio u prepisci sa arzuhalom. Mogu ti ponoviti, ako hoces.
RNG_25

#370 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:
RNG_25 wrote:
Na ovo sam odgovorio u prepisci sa arzuhalom. Mogu ti ponoviti, ako hoces.
Ne bilo ti teško, ponovi, iako jesam pročitao i taj dio.
Towelie

#371 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

Ne bilo ti teško, ponovi, iako jesam pročitao i taj dio.
Ja nastupam i rezonujem sa pozicije vernika. To sam sa sobom donosi odredjene implikacije. Verujem u Boga, i to ne bilo kakvog, nego u cisti Apsolut, onako kako je On sebe opisao u Kur'anu. Allah je rekao: "Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti"! (Al-Higr, 9) sto znaci da je Allah garant ocuvanja Kur'ana od ostecenja i iskrivljenja bilo koje vrste. Na osnovu toga ja verujem da je Kur'an nedodirljiv i nepromenjiv. Ono sto ateisti zamere ovakvom pristupu je cirkularna logika, ali nas to vraca na pocetnu poziciju mene kao vernika koji sam prihvatio da verujem u Boga kako se opisao u Kur'anu a samim time da verujem i da je istina sve ono sto On kaze. Ma kako mi neverovatno ili nerazumski zvucalo. Dolazi od Boga, ergo istina je. Istu stvar nisam u obavezi prihvatiti u vezi hadisa, jer Bog za njih nije nista obecao pa se moze desiti i da su izmisljeni, kontra Kur'anu i zdravom razumu.
zagortenej

#372 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Uistinu! Mi, Mi objavljujemo Zikr, i uistinu!, Mi smo njegovi čuvari.15:9 (Mlivo).
:roll:
Towelie

#373 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

zagortenej wrote:Uistinu! Mi, Mi objavljujemo Zikr, i uistinu!, Mi smo njegovi čuvari.15:9 (Mlivo).
Tako je. Ali sam ponudio Korkutov prevod da ne komplikujem previse stvari jer bismo otisli od teme. Zikr je samo drugo ime za Kur'an. Kao sto je to i Furkan, na primer.
zagortenej

#374 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:Uistinu! Mi, Mi objavljujemo Zikr, i uistinu!, Mi smo njegovi čuvari.15:9 (Mlivo).
Tako je. Ali sam ponudio Korkutov prevod da ne komplikujem previse stvari jer bismo otisli od teme. Zikr je samo drugo ime za Kur'an. Kao sto je to i Furkan, na primer.
Ne slažem se, u Kur'anu piše da je Furkan dat i Musau, a takodje se kaze da je Poslanik a.s. Zikr.
To je ista ona priča za ruhul kudus- duh sveti koji Korkut prevodi kao Dzibril. Kako kaže Mlivo, ispravljaju Boga, kao Bog je mislio na ovo ili ono.
Last edited by zagortenej on 12/05/2016 21:56, edited 1 time in total.
Towelie

#375 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:
Ne slažem se, u Kur'anu piše da je Furkan dat i Musau, a takodje se kaze da je Poslanik a.s. Zikr.
Furkan je kriterijum za rastavljanje istine or lazi. Zasto to i Musa a.s. ne bi imao sa Tevratom kao Bozijom objavom?
Post Reply