Bihać / V Korpus A RBiH
-
nemoguce vruce
#351 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Za razliku od ostalih Bosnjaka, Krajisnici nisu bolovali od sindroma bratstva i jedinstva, nisu kao vecina Bosnjaka patili od kompleksa nize vrijednosti koji je Bosnjacima za vrijeme komunizma sistematki i planski nabijan iz velikosprske kuhinje, za zrazliku od vecine Bosnjaka, Krajisnici se nisu odricali svoje vjere, tradicije i kulture, kod njih se oduvijek znalo ko je babo u kuci, i postovala se hijerarhija u porodici, ( danas nazalost malo manje ), Krajisnici nisu svojoj djeci nadivali medjunarodna imena kao ostali Bosnjaci koji su tim smijesnim cinom smatrali da su samo tako ravnopravni i dobro dosli u krug ostalih (Srba i Hrvata koji se za divno cudo nikada nisu zajebali pa svojoj djeci davali neko medjunarodno ime koje malo mirise na islam ),
Za razliku od ostalih Bosnjaka, Krajisnici su dobrog pamcenja, pamte krvavu i bolnu historiju, znaju ko ime je din dusman, i nisu se libili a kamoli stidjeli, svojoj djeci istinu prenositi i govoriti.
Za razliku od ostalih Bosnjaka, vecina Kreajisnika NIKADA nece oprosti onome ko mu opsuje, svetinje, majku, ne boje se i zivot dati za cast i obraz.
Toga su cetnici bili i te kako svjesni i zato nikada nisu uspjeli pokoriti ponosnu Krajinu.
Sto s tice Buzimskih vitezova, garantujem, da smo imali bar jos 5 takvih ekipa, da bi cetnici danas stazirali u seriji Sulejman Velicanstveni, naravno kao kmetovi...
Za razliku od ostalih Bosnjaka, Krajisnici su dobrog pamcenja, pamte krvavu i bolnu historiju, znaju ko ime je din dusman, i nisu se libili a kamoli stidjeli, svojoj djeci istinu prenositi i govoriti.
Za razliku od ostalih Bosnjaka, vecina Kreajisnika NIKADA nece oprosti onome ko mu opsuje, svetinje, majku, ne boje se i zivot dati za cast i obraz.
Toga su cetnici bili i te kako svjesni i zato nikada nisu uspjeli pokoriti ponosnu Krajinu.
Sto s tice Buzimskih vitezova, garantujem, da smo imali bar jos 5 takvih ekipa, da bi cetnici danas stazirali u seriji Sulejman Velicanstveni, naravno kao kmetovi...
- sinuhe
#352 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ne znam za žalost, ali kao povod za ubistva 80 Petrovcana poslužio im je okršaj kod Bihaća gdje su petrovački Srbi imali nekih gubitaka, valjda je kamion sa vojskom naletio na neku zasjedu. Mada ne znam da li se radilo o Bužimljanima.LBVIEW wrote:Respekt i naklon do poda bosnjackim "Spartancima".
Btw.,u izvjesnim krajiskim opcinama okupiranim od strane Rasinih sljedbenika su
znali proglasiti i dan zalosti, nakon bliskog susreta s ovom brigadom.
-
Hodidid
#353 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Pa to ti je klasika. Istu stvar su radili i u Kljucu i Sanici i Sani i Prijedoru. Kad god izginu na Gradaccu ili Bihacu odmah po povratku u mjesta odakle su odlazili na front, zalazili bi u mahale i kvartove sa bosnjackom vecinom i ubijali civile. Cisto da se kao osvete. Sad sto su to bili ljudi koji se ne mogu braniti nije ih puno opterecivalo.sinuhe wrote:Ne znam za žalost, ali kao povod za ubistva 80 Petrovcana poslužio im je okršaj kod Bihaća gdje su petrovački Srbi imali nekih gubitaka, valjda je kamion sa vojskom naletio na neku zasjedu. Mada ne znam da li se radilo o Bužimljanima.LBVIEW wrote:Respekt i naklon do poda bosnjackim "Spartancima".
Btw.,u izvjesnim krajiskim opcinama okupiranim od strane Rasinih sljedbenika su
znali proglasiti i dan zalosti, nakon bliskog susreta s ovom brigadom.
@nemoguce vruce: ne znam odakle si tacno ali dao si prilicno dobar opis "ljutih" krajisnika
Puno je lakse odrzati tradiciju, vjeru, obicaje i ostalo kad si u sredini koja je pretezito homogena. U ratu se bilo isto tako lakse organizirati sto ne umanjuje srcanost i hrabrost posebice Buzimljana!
- luckylaka
#354 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Prenijecu covjeku ako ga vidim ove godine da mu je Vlado porucio da se ne zajebava sa forumasimaMatijevic_Vlado wrote:laka kako glupa prica, fakat bih malo odvadio
-
nemoguce vruce
#355 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
@Hodid..
Ja sam iz okoline Tuzle.
Naravno da je faktor etnicko i konfesionalno homogenog regiona odigrao veoma vaznu ulogu, medjutim ja smatram ne i odlucujucim.
Postoje mjesta i sela oko Tuzle koja su maltene iskljucivo bosnjacka, bar po imenima. Nazalost, po ponasanju, obicajima, raznoraznim proslavama, apsolutno se ne razlikuju od srpskih ili hrvatskih sela.
Zanimljivo je, da su iskljucivo bosnjacka sela, poprimila obicaje ovih drugih, obratno ne poznajem ama bas ni jedan slucaj.
E sada, zasto je to bilo veoma bitno za vrijeme agresije na BiH, odnosno odbranu nase drzave?
Odgovor je sasvim jednostavan.
Nisi izgubio rat kad te neprijatelj dobije na bojnom polju, vec kad njegovu istinu prihvatis za svoju.
Samo su krajiski Bosnjaci koliko toliko znali ko su i sta su, a ko im je dusman. Naravno, javno se to nije smjelo govoriti, medjutim, svoju historiju stradanja od iste cetnicke ruke, Krajisnici za razliku od vecine Bosnjaka, nisu zaboravili.
Lahko je bilo mobilizovati ogroman broj ljudi, kada nije trebalo puno vremena objasnjavati koliko je sati.
U selima koje sam gore spomenuo, na pocetku rata, vecina ljudi nije znala a nije ni htjela da zna, sta nam se sprema. cak sta vise, bilo je pojedinaca koji su nama, koji smo znali da ce biti belaja i koji smo upozoravali narod da je bolje kupovati oruzje, prijetili da ce nas prijaviti u tadanji SUP.
Bilo, ne ponovilo se.
Sto se tice Buzima, nazalost, jos me put nije naveo u to junacko mjesto. Ali ako Bog da, idem mahsuz, bar malo da srknem gaziluka...
Ja sam iz okoline Tuzle.
Naravno da je faktor etnicko i konfesionalno homogenog regiona odigrao veoma vaznu ulogu, medjutim ja smatram ne i odlucujucim.
Postoje mjesta i sela oko Tuzle koja su maltene iskljucivo bosnjacka, bar po imenima. Nazalost, po ponasanju, obicajima, raznoraznim proslavama, apsolutno se ne razlikuju od srpskih ili hrvatskih sela.
Zanimljivo je, da su iskljucivo bosnjacka sela, poprimila obicaje ovih drugih, obratno ne poznajem ama bas ni jedan slucaj.
E sada, zasto je to bilo veoma bitno za vrijeme agresije na BiH, odnosno odbranu nase drzave?
Odgovor je sasvim jednostavan.
Nisi izgubio rat kad te neprijatelj dobije na bojnom polju, vec kad njegovu istinu prihvatis za svoju.
Samo su krajiski Bosnjaci koliko toliko znali ko su i sta su, a ko im je dusman. Naravno, javno se to nije smjelo govoriti, medjutim, svoju historiju stradanja od iste cetnicke ruke, Krajisnici za razliku od vecine Bosnjaka, nisu zaboravili.
Lahko je bilo mobilizovati ogroman broj ljudi, kada nije trebalo puno vremena objasnjavati koliko je sati.
U selima koje sam gore spomenuo, na pocetku rata, vecina ljudi nije znala a nije ni htjela da zna, sta nam se sprema. cak sta vise, bilo je pojedinaca koji su nama, koji smo znali da ce biti belaja i koji smo upozoravali narod da je bolje kupovati oruzje, prijetili da ce nas prijaviti u tadanji SUP.
Bilo, ne ponovilo se.
Sto se tice Buzima, nazalost, jos me put nije naveo u to junacko mjesto. Ali ako Bog da, idem mahsuz, bar malo da srknem gaziluka...
-
cindrlimindrli
#356 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ovo je istina za Cazinsku Krajinu, onaj dio Prijedor, Sana, Kljuc...veze nije imalo je li dos`o ili pos`o.nemoguce vruce wrote:Samo su krajiski Bosnjaci koliko toliko znali ko su i sta su, a ko im je dusman.
- scooby_dooby_doo
#357 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ponosni Buzimljanin!
- luckylaka
#358 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
:thumbup:S tim ako nisi bio u apzscooby_dooby_doo wrote:Ponosni Buzimljanin!
- scooby_dooby_doo
#359 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Nikad a mozda ni tad!luckylaka wrote:![]()
:thumbup:S tim ako nisi bio u apzscooby_dooby_doo wrote:Ponosni Buzimljanin!
- karanana
#361 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
ne stoji ta teorija o vojnim uspjesima uslijed poznavanja svog identiteta bolje od drugih u BiH.
ako bih to htio raspravljati, spomenuo bih krajisku podjelu na babine i V korpus.
na kraju krajeva, sta je definicija muslimaskog imena? da li mora biti arapskog ili turskog porijekla da bi bilo muslimansko?
znaci ako se zoves aziz (drag) - musliman si, ali ako se zoves dragi, drago, dragan...ni u kom slucaju nema sanse da si musliman. i takvih ima mnogo primjera, gdje ako imas tursko ili arapsko ime onda si dobar musliman, a ako imas samo prevod tog imena na bosanski onda je to vlasko ime.
ne kazem da ima puno kod nas dragana muslimana ali zar postoji nesto sto moze vezivati ime za vjeru?
ali to nije tema i ne zelim raspravljati o tome na ovoj plemenitoj temi, ali da li je ime bitno da bi bio dobar borac, odnosno da li je bitno zoves li se mehmedalija ili zlatan? ja sumnjam.
ako bih to htio raspravljati, spomenuo bih krajisku podjelu na babine i V korpus.
na kraju krajeva, sta je definicija muslimaskog imena? da li mora biti arapskog ili turskog porijekla da bi bilo muslimansko?
znaci ako se zoves aziz (drag) - musliman si, ali ako se zoves dragi, drago, dragan...ni u kom slucaju nema sanse da si musliman. i takvih ima mnogo primjera, gdje ako imas tursko ili arapsko ime onda si dobar musliman, a ako imas samo prevod tog imena na bosanski onda je to vlasko ime.
ne kazem da ima puno kod nas dragana muslimana ali zar postoji nesto sto moze vezivati ime za vjeru?
ali to nije tema i ne zelim raspravljati o tome na ovoj plemenitoj temi, ali da li je ime bitno da bi bio dobar borac, odnosno da li je bitno zoves li se mehmedalija ili zlatan? ja sumnjam.
- Bosanski_kralj
#363 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ne znam šta vam znači to da je došlo do islamizacije kako 505. tako i kompletnog 5. Koprusa. Ako je islamizacija to što su borci (neki više-neki manje) od samog početka rata držali do vjere, onda je 5. Korpus bio islamiziran. Zamjerati ljudima koji kreću u rat što spominju Boga je krajnje bezobrazno i licemjerno, pogotovo što su oni sami to željeli, nikakve prisile, naredbi od nadređenih nije bilo. Najzad, kome u ovoj državi smeta Islam koji smo učili od naših nani i didova, taj ima veliki problem.
-
swanfilter
#364 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ja bih se samo dotaknuo tzv. islamizacije 505. Brigade ili 5. Korpusa. To je obicna nebuloza. Buzimljani su vjernici bili i prije rata. Nisu bili Mudzosi kao Zenicani, recimo. Nije bilo utjecaja bradonja sa Bliskog Istoka kao u drugim djelovima BiH. O 5. Korpusu kao islamiziranom da ne govorim. Tekbiranje je bio vrhunac Islamizacije kod nas u Krajini ... Poslije rata Vehabije su pokusavale par godina da nesto urade po tom pitanju ali su dobili batine i haj sellam ... Nama je fanatizam dao moguci pad ono malo Krajine sto je tada ostalo .. To je sve ...
- -Hart-
-
udrch
#366 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
ja sam inače čuo da Bužim jeste vjernička sredina od prije rata i da za 505. nije čudo što je krećala sa tekbirima..
a za ostale sam čuo da je bitno samo toliko da hodža ezan pusti na razglas
i da se to ne smije propustiti..
ali prije svega treba znati da su Krajišnici ponosni Bošnjaci i da im je taj dio vrlo važan..ja sam primjetio da je najveći organizirani dolazak na dženazu u Potočare upravo iz ovog dijela BiH..
a za ostale sam čuo da je bitno samo toliko da hodža ezan pusti na razglas
ali prije svega treba znati da su Krajišnici ponosni Bošnjaci i da im je taj dio vrlo važan..ja sam primjetio da je najveći organizirani dolazak na dženazu u Potočare upravo iz ovog dijela BiH..
- Bosanski_kralj
#367 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Recimo da je lijeva obala Une više vjernički nastrojena.udrch wrote:ja sam inače čuo da Bužim jeste vjernička sredina od prije rata i da za 505. nije čudo što je krećala sa tekbirima..
a za ostale sam čuo da je bitno samo toliko da hodža ezan pusti na razglasi da se to ne smije propustiti..
U Cazin se ni za vrijeme Jugoslavije, nije smjela dovesti svinja na stočnu pijacu. Jedan Srbin je to uradio pa su i on i svinja mu visili sa staroga grada.
Najviše Krajišnika bude i na utakmicama reprezentacije u Zenici, iako nam nije baš jednostavno i jeftino doći do Zenice.
Krajišnici su `92, napustali sigurnost Austrije, Slovenije pa i Hrvatske, te kroz neprijateljsku teritoriju se probijali da bi došli braniti svoje domove.
Ipak, nekako se čini da nas iz ostalih dijelova Bosne više posmatraju kroz prizmu Fikreta, zanemarujući sve ostale pozitivne činjenice.
-
udrch
#368 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
pogrešno misliš..vi ste ponos Bosne, iako nam nikad neće biti jasni oni koji su stali uz Fikreta..Bosanski_kralj wrote:Recimo da je lijeva obala Une više vjernički nastrojena.udrch wrote:ja sam inače čuo da Bužim jeste vjernička sredina od prije rata i da za 505. nije čudo što je krećala sa tekbirima..
a za ostale sam čuo da je bitno samo toliko da hodža ezan pusti na razglasi da se to ne smije propustiti..
ali prije svega treba znati da su Krajišnici ponosni Bošnjaci i da im je taj dio vrlo važan..ja sam primjetio da je najveći organizirani dolazak na dženazu u Potočare upravo iz ovog dijela BiH..![]()
U Cazin se ni za vrijeme Jugoslavije, nije smjela dovesti svinja na stočnu pijacu. Jedan Srbin je to uradio pa su i on i svinja mu visili sa staroga grada.![]()
Najviše Krajišnika bude i na utakmicama reprezentacije u Zenici, iako nam nije baš jednostavno i jeftino doći do Zenice.
Krajišnici su `92, napustali sigurnost Austrije, Slovenije pa i Hrvatske, te kroz neprijateljsku teritoriju se probijali da bi došli braniti svoje domove.
Ipak, nekako se čini da nas iz ostalih dijelova Bosne više posmatraju kroz prizmu Fikreta, zanemarujući sve ostale pozitivne činjenice.
-
akibhf
#369 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Evo i ja ću pokušati da doprinesem temi. Odmah da napomenem da i sam rodom potičem iz Bužima.
U Krajini je mentalitet vrlo specifičan, kako u odnosu na ostatak BiH, tako i unutar same Krajine.
U ex jugoslaviji općina sa najviše nepismenog stanovništva je bila Velika Kladuša.
Rekao bih i inače, da su ljudi sa ovih prostora, posebno Bošnjaci, nisi dugo vremena imali nekog afiniteta prema obrazovanju. Često se znalo desiti da Srbi prodaju imovinu ili šalju djecu kod rodbine u veće gradove da se školuju, da bi se ta djeca poslije vratila i bili na dobrim pozicijama u društvu. Kod Bošnjaka to i nije bio običaj.
Kako prije tako i poslije rata u Cazinu i Bužimu stanovništvo je bilo vrlo religiozno, dok npr u Bihaću ili Krupi ta religioznost i nije bila posebno izražena. I dan danas bi bilo nezamislivo da Hrvat ili Srbin živi u Bužimu, a u Bihaću ima dosta Hrvata koji se apsolutno poštuju. Još jedna osobina je ta nevjerovatna tvrdoglavost. To se vidjelo posebno kod slučaja autonomije Fikret Abdića. Brat će na brata pucati , al se svog mišljenja odreći neće. I dan danas u Bužimu žive vrlo tempramentni ljudi kojima neće puno faliti da se potuku, da se posvađaju i slično. Sve se ovo vidjelo u ratnim okolnostima u kojima sve ovo ipak u velikoj mjeri doprinjelo da se BiH očuva i da na prostorima Krajine Bošnjačko stanovništvo opstane. U svakom slučaju Bužimu, koje je malo mjesto, treba posvetiti posebnu pažnju. Ne vjerujem da igdje na svijetu od tako malo ljudi ima tako puno heroja.
U Krajini je mentalitet vrlo specifičan, kako u odnosu na ostatak BiH, tako i unutar same Krajine.
U ex jugoslaviji općina sa najviše nepismenog stanovništva je bila Velika Kladuša.
Rekao bih i inače, da su ljudi sa ovih prostora, posebno Bošnjaci, nisi dugo vremena imali nekog afiniteta prema obrazovanju. Često se znalo desiti da Srbi prodaju imovinu ili šalju djecu kod rodbine u veće gradove da se školuju, da bi se ta djeca poslije vratila i bili na dobrim pozicijama u društvu. Kod Bošnjaka to i nije bio običaj.
Kako prije tako i poslije rata u Cazinu i Bužimu stanovništvo je bilo vrlo religiozno, dok npr u Bihaću ili Krupi ta religioznost i nije bila posebno izražena. I dan danas bi bilo nezamislivo da Hrvat ili Srbin živi u Bužimu, a u Bihaću ima dosta Hrvata koji se apsolutno poštuju. Još jedna osobina je ta nevjerovatna tvrdoglavost. To se vidjelo posebno kod slučaja autonomije Fikret Abdića. Brat će na brata pucati , al se svog mišljenja odreći neće. I dan danas u Bužimu žive vrlo tempramentni ljudi kojima neće puno faliti da se potuku, da se posvađaju i slično. Sve se ovo vidjelo u ratnim okolnostima u kojima sve ovo ipak u velikoj mjeri doprinjelo da se BiH očuva i da na prostorima Krajine Bošnjačko stanovništvo opstane. U svakom slučaju Bužimu, koje je malo mjesto, treba posvetiti posebnu pažnju. Ne vjerujem da igdje na svijetu od tako malo ljudi ima tako puno heroja.
-
samoTEgledam
#370 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Promašaj teški. Vrlo, vrlo visoko kotirate, bar kod ljudi koje poznajem.Bosanski_kralj wrote: Ipak, nekako se čini da nas iz ostalih dijelova Bosne više posmatraju kroz prizmu Fikreta, zanemarujući sve ostale pozitivne činjenice.
Planiram na proljeće jednu 10-dnevnu posjetu krajini s porodicom napraviti, onako da upoznam geografiju i upoznam vas iz blizine
-
riko-ga
#371 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
I ja potvrdjujem ovu tezu.Kraisnici kao branioci BiH visoko kotiraju kod svi ili bar velike vecine patriota sirom BiH.A u Kraini Buzim i Buzimljani su na prvome mjestu.samoTEgledam wrote:Promašaj teški. Vrlo, vrlo visoko kotirate, bar kod ljudi koje poznajem.Bosanski_kralj wrote: Ipak, nekako se čini da nas iz ostalih dijelova Bosne više posmatraju kroz prizmu Fikreta, zanemarujući sve ostale pozitivne činjenice.
Planiram na proljeće jednu 10-dnevnu posjetu krajini s porodicom napraviti, onako da upoznam geografiju i upoznam vas iz blizine
Mozda se to tako ne cini al evo kada bi neko napravio anketu siguran sam da bi 505 VB Buzim bila na prvom mjestu ili u samome vrhu te ankete kao jedna od najbolji brigada u BiH.
-
Zlatni_djecko
#372 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Nakon 206. Viteske i sapanjskih vitezova.. 
Na Bedemu Bosne.. cijeli rat odbranili teritoriju, primili srebrenicane, probijali do srebrenice.. Boraca i sehida na stotine dali.. bez maltene ikakve pomoci sa strane!
Al amin neka ih ima svugdje.. i vazda su mala mjesta poput Sapne, Teocaka, Buzima, puna islama i bosnjastva najvece borce i hrabrost imali..
Na Bedemu Bosne.. cijeli rat odbranili teritoriju, primili srebrenicane, probijali do srebrenice.. Boraca i sehida na stotine dali.. bez maltene ikakve pomoci sa strane!
Al amin neka ih ima svugdje.. i vazda su mala mjesta poput Sapne, Teocaka, Buzima, puna islama i bosnjastva najvece borce i hrabrost imali..
-
riko-ga
#373 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ma naravno ovim sto sam rekao o Buzimu ni u kom slucaju ne umanjujem uspjehe i hrabrost drugi jedinica ABiH.Pored Buzimske Teocacke brigade tu su naravno branioci Sapne,Olova,Zepe,Gorazda,Srebrenice................Meni veoma dragi i hrabri momci sargani iz Gacka(Mostar) zatim Muderizovi momci pa Labudovi, ....pa .............Zlatni_djecko wrote:Nakon 206. Viteske i sapanjskih vitezova..
-
Max Bunker
#374 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Necu da kvarim temu ali o " Labudovima " ja od pravih boraca, nisam cuo nista pozitivno i fino. Prica ide u fazonu da su prvi bili kada se trebalo slikati a kada se trebalo boriti, prvo pare pa borba ( sa njima je bilo i nekih problema na Nisickoj, kako sam cuo od ljudi iz Olova ).
Jel' istina ovo da je Mladic ranjen u borbi sa 505. brigadom ?
Na ovome snimku se to spominja, odnosno akcija " Breza " i napad na Buzim ( ranjavanje se spominje na 04:04 ).
Jel' istina ovo da je Mladic ranjen u borbi sa 505. brigadom ?
Na ovome snimku se to spominja, odnosno akcija " Breza " i napad na Buzim ( ranjavanje se spominje na 04:04 ).
-
racionalista
#375 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
malo je off topic ali me interesuje da li su banjelučani imali svoju brigadu? u raznim dijelovima BiH na slobodnoj teritoriji su bile formirane "izbjegličke" brigade. Ja nikad nisam čuo za Banjelučku. Ipak je tamo zivjelo poprilično Bošnjaka koji su poslije protjerani. Ista stvar sa Bijeljinom.