Bosna i Hercegovina (1947-1987)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nemoguce vruce

#351 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

Gojeni H wrote:@ Smail aga :lol: show ti je ovaj nick

Kada su cetnicka ljudska prava ugrozena onda izjavljujes ovako:
Nikad i nigdje nisam branio 'chetnike' ali cu uvijek dici glas protiv gazenja osnovnih ljudskih prava,kao sto se dogadza svim nacionalnim manjinama na Kosovu od strane albanskih nacionalista.
A kada su pogazena prava bosnjackih seljaka i izvrsena kolektivna kaznjavanja u tipicnom staljinistickom stilu onda izjavljujes ovako:
Osim toga to 'kolektivno iseljavanje' zvuci strasno,kao da su ih u Sibir iselili a ne dvije opstine niz rijeku. Od Cazina do Srbca,mozes pjeske doci za dan,sat autom

Ovo iz skole onog posrbice Dizdarevica ili sta?
FNR BiH iz 1950-e je 1000 puta vise bila Bosna,nego ovo danas ili ono od 92-95.

Hvala ti sto si se posr'o na zrtve i sve druge koje su svojom krvlju natopili ovu zemlju da bi ti danas mogao glumiti usranog komunistickog ideologa. Bosna 92-95 je postojala na papiru i nasim srcima. Za nju smo se borili.
Hajde sad ti marsalov pionir pravi ovu zemlju boljom. Mi smo je odbranili, vi je izgradjujte.

Ovo gore za 92-95 te definitivno iskljucuje iz svakog normalnog razgovora.
A sta mu drugo preostaje nego da bohti...
Tebi mahsuz selam i to samo zbog nicka :bih: :bih: :bih:
Smail Aga

#352 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Smail Aga »

@ Gojni @ Nemoguci.
Vas dvojica ste stvarno navalili da me smatrate Srbinom :?
Ocito da je to vama kao neka uvreda :?
Meni nije,nije nimalo. Ja postujem i Srbina i Bosnjaka ali ne postujem nacionaliste i fasiste.Nije vazno da li je covjek Srbin,Bosnjak,Hrvat ili Kinez,nego je vazno kakav je covjek. A kakav je ko covjek se vidi iz stavova a stavovi se vide iz postova.
Kratka analiza vasih postova daje jasan zakljucak. Imamo pojavu rigidnog,paranoidnoga antikomunizma,kojega smo najvise sretali kod srpskih nacionalista pocetkom 90-ih. Tipa; Tito i komunisti su krivi sto Srbija nije do Tokija,vi ste isti samo ubaciti rijec Bosna ,umjesto Srbija.
Drugo,po istoj velikosrpskoj matrici,pokusavate praviti bosnjacke nacionalisticke mitove,od svakoga stradaloga Bosnjaka,nevazno sta je i ko on bio.
Isto ,vas nacionalizam je u dlaku isti kao srpski nacionalizam sa kraja 80-ih. Ponasate se kao Srbi u Yu,pred raspad,ista paranoja,isto ludilo.
Elem vas dvojica imate isti mentalni sklop,kao Seseljevi radikali iz 91-e. Samo su boje drugacije a sve ostalo je isto u dlaku. Dok ,ja sa takvim stavovima i razmisljanjima,nemam nista. Ako biti Bosnjak,znaci biti nacionalista i fasista,onda ne hvala.
Da se vratimo na temu.Kazete: obespravljene seljake su raselili ali ne kazete da su seljaci izveli oruzanu pobunu. Halo ,oruzanu pobunu protiv BiH. Pa nema zemlje koja bi ih pustila nekaznjene.
Zanimljiv je detalj,kada su se Kladusani pobunili 50-e,'zli komunisti' su ih iselili u Srbac,neki 100-kilometara daleko a kada su se Kladusani pobunili 93-e, 'dobri Bosnjani' su ih iselili u USA. Reakcija vlasti na kladusku pobunu je bila mnogo rigidnija i ostrija 95-e,nego 50-e. Svi ti ljudi sto su se bunili 50-e su zavrsili u vojsci AP Zapadna Bosna,zato nemojte dvostrukoga morala i laznoga patriotizma. Smijesni ste.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 03/06/2023 21:44, edited 2 times in total.
nosara

#354 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

Narodi koji nisu u stanju da pravilno i posteno valoriziraju svoju istoriju ne treba da se cude sto im je sadasnjost gora od pakla, a buducnosti nema ni na vidiku... :roll:

Aga, ne znam ko si i sta si (nije me ni briga), ali potpisujem sve sto si napisao na ovoj temi... :thumbup:

Preporucujem vrlo informativnu knjigu "Čuvari Јugoslavije - saradnici UDBE u BiH - Srbi, Hrvati i Muslimani", autora Ivan Bešlića... Knjiga ima cetiri dijela, dva o hrvatskim domoljubima, a po jedna o srpskim i muslimanskim... Sjajna knjiga... :D
nemoguce vruce

#355 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

Smail Aga wrote:@ Gojni @ Nemoguci.
Vas dvojica ste stvarno navalili da me smatrate Srbinom :?
Ocito da je to vama kao neka uvreda :?
Meni nije,nije nimalo. Ja postujem i Srbina i Bosnjaka ali ne postujem nacionaliste i fasiste.Nije vazno da li je covjek Srbin,Bosnjak,Hrvat ili Kinez,nego je vazno kakav je covjek. A kakav je ko covjek se vidi iz stavova a stavovi se vide iz postova.
Kratka analiza vasih postova daje jasan zakljucak. Imamo pojavu rigidnog,paranoidnoga antikomunizma,kojega smo najvise sretali kod srpskih nacionalista pocetkom 90-ih. Tipa; Tito i komunisti su krivi sto Srbija nije do Tokija,vi ste isti samo ubaciti rijec Bosna ,umjesto Srbija.
Drugo,po istoj velikosrpskoj matrici,pokusavate praviti bosnjacke nacionalisticke mitove,od svakoga stradaloga Bosnjaka,nevazno sta je i ko on bio.
Isto ,vas nacionalizam je u dlaku isti kao srpski nacionalizam sa kraja 80-ih. Ponasate se kao Srbi u Yu,pred raspad,ista paranoja,isto ludilo.
Elem vas dvojica imate isti mentalni sklop,kao Seseljevi radikali iz 91-e. Samo su boje drugacije a sve ostalo je isto u dlaku. Dok ,ja sa takvim stavovima i razmisljanjima,nemam nista. Ako biti Bosnjak,znaci biti nacionalista i fasista,onda ne hvala.
Da se vratimo na temu.Kazete: obespravljene seljake su raselili ali ne kazete da su seljaci izveli oruzanu pobunu. Halo ,oruzanu pobunu protiv BiH. Pa nema zemlje koja bi ih pustila nekaznjene.
Zanimljiv je detalj,kada su se Kladusani pobunili 50-e,'zli komunisti' su ih iselili u Srbac,neki 100-kilometara daleko a kada su se Kladusani pobunili 93-e, 'dobri Bosnjani' su ih iselili u USA. Reakcija vlasti na kladusku pobunu je bila mnogo rigidnija i ostrija 95-e,nego 50-e. Svi ti ljudi sto su se bunili 50-e su zavrsili u vojsci AP Zapadna Bosna,zato nemojte dvostrukoga morala i laznoga patriotizma. Smijesni ste.
Sjajan elaborat. Gdje i to iso na praksu? Vjerovatno kod onog obercetnikai kosovca A.Stankovica u Beograd... :razz:
Jbg, kod mene taj fazon nabijanja kompleksa manje vrijednosti ne pali.
Bosnjo sam i to onaj zadrti :mrgreen: Postujem tudje, al ko dirne u moje hebo je jeza u ledja...a ti koji si ljubitelj velikosrpske ideologije, sto me smatras nacinalistom, za mene je to jedan veliki kompliment.
Sto se tice Kladusana, nek se zahvala onom skotu Abdicu sto ih je prodao cetnicima kao topovsko meso. Nakon sloma AP Zapadna Krajina, svi su oni dobrovoljno razgulili , za razliku od onih seljaka Cazinske bune...
Jbg, tako im pao grah...
nemoguce vruce

#356 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

nosara wrote:Narodi koji nisu u stanju da pravilno i posteno valoriziraju svoju istoriju ne treba da se cude sto im je sadasnjost gora od pakla, a buducnosti nema ni na vidiku... :roll:

Aga, ne znam ko si i sta si (nije me ni briga), ali potpisujem sve sto si napisao na ovoj temi... :thumbup:

Preporucujem vrlo informativnu knjigu "Čuvari Јugoslavije - saradnici UDBE u BiH - Srbi, Hrvati i Muslimani", autora Ivan Bešlića... Knjiga ima cetiri dijela, dva o hrvatskim domoljubima, a po jedna o srpskim i muslimanskim... Sjajna knjiga... :D
Procito.
Smece od knjige.
nosara

#357 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

nemoguce vruce wrote: Jbg, tako im pao grah...
Ovo je sustina... Tema moze pod kljuc... :)

Ima nesto u tebi... :D
nosara

#358 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

nemoguce vruce wrote:
nosara wrote:Narodi koji nisu u stanju da pravilno i posteno valoriziraju svoju istoriju ne treba da se cude sto im je sadasnjost gora od pakla, a buducnosti nema ni na vidiku... :roll:

Procito.
Smece od knjige.
Da, da... Smece od knjige, autor supak, ali niko se nije usudio da demantuje... :lol:

Sta je na 11. stranici 4. knjige... Kakva ilustracija...? Da vidimo da li si procitao... :D
Adamir_

#359 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Adamir_ »

nosara wrote:

:thumbup:
nemoguce vruce

#360 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

nosara wrote:

Hvala Bogu dragom ima dosta ponosa bosanskog. Taj mi ponos ne dozvoljava da kao generacije Bosnjaka za vrijeme komunizma hodaju pognute glave, cekajuci ne bi li im se ko iz Brograda smilovo i dozvolio da budu ono sto jesu.
Vama taj ponos vise smeta, jer niste navikli na Bosnju koji ne hebe vise dirigentsku palicu iz Beograda i Zagreba.
nosara

#361 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

nemoguce vruce wrote:
nosara wrote:

Hvala Bogu dragom ima dosta ponosa bosanskog. Taj mi ponos ne dozvoljava da kao generacije Bosnjaka za vrijeme komunizma hodaju pognute glave, cekajuci ne bi li im se ko iz Brograda smilovo i dozvolio da budu ono sto jesu.
Vama taj ponos vise smeta, jer niste navikli na Bosnju koji ne hebe vise dirigentsku palicu iz Beograda i Zagreba.
Nemas ti pojma... Krema i bosnjacke (Muslimanske) politike sjedila je u Beogradu i tako forsirala pretvaranje zaostalog, primitivnog, tamnog vilajeta u modernu, industrijski, ekonomski, umjetnicki, sportski... razvijenu republiku, potpuno ravnopravnu ostalim u bivsoj SFRJ... Tad su Muslimani bili na vrhu, tad su bili faktor...

Ovo sto mi danas biramo, onim ljudima ne bi moglo bit ni pomocno osoblje... :roll:
nemoguce vruce

#362 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

@Nosara...
Hajd eto ja nemam pojma.
BiH je u ex YU bila krava muzara, razvijala se samo onoliko koliko joj je Beograd i njegovi sateliti u BiH dozvoljavali da napreduje.
Pazi, ne kazem da nije itekako pozitivnih stvari, medjutim one ne opravdavaju zlocine koji su se takodjer desili.
Ili je i za tebe kolektivna kazna nesto sasvom ok.
nosara

#363 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

nemoguce vruce wrote:@Nosara...
Hajd eto ja nemam pojma.
BiH je u ex YU bila krava muzara, razvijala se samo onoliko koliko joj je Beograd i njegovi sateliti u BiH dozvoljavali da napreduje.
Pazi, ne kazem da nije itekako pozitivnih stvari, medjutim one ne opravdavaju zlocine koji su se takodjer desili.
Ko hoce da s puskom u rukama krene u rusenje narodne vlasti, neka razmislja o kazni...

BiH. iz perspektive svojih gradjana. bila je ravnopravna svim ostalim republikama u SFRJ... Zlatna sredina s ogromnim potencijalom...
nemoguce vruce

#364 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

nosara wrote:
Hajd eto ja nemam pojma.
Ko hoce da s puskom u rukama krene u rusenje narodne vlasti, neka razmislja o kazni...

BiH. iz perspektive svojih gradjana. bila je ravnopravna svim ostalim republikama u SFRJ... Zlatna sredina s ogromnim potencijalom...
Ako je bila narodna vlast, kako to da je jedan narod tek 70 i neke dobio pravo da se izjasanjava kako zeli?
I to onaj kojemu je ta narodna vlast najvise otimala i pljackala zemlju i posjede te dijelila ih crnogorskim i srbijanskim cetnicima koji su se nakon pusione u drugom svjetskom ratu lezerno preobukli u komuniste?
Uniforme su promijenili ali velikosrpsku ideju nisu nikada odbacili...
nosara

#365 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

nemoguce vruce wrote:
nosara wrote:
Hajd eto ja nemam pojma.

Ako je bila narodna vlast, kako to da je jedan narod tek 70 i neke dobio pravo da se izjasanjava kako zeli?
I to onaj kojemu je ta narodna vlast najvise otimala i pljackala zemlju i posjede te dijelila ih crnogorskim i srbijanskim cetnicima koji su se nakon pusione u drugom svjetskom ratu lezerno preobukli u komuniste?
Uniforme su promijenili ali velikosrpsku ideju nisu nikada odbacili...
Mislis na nacionalizaciju...? Dobro bi nam danas dosla jedna... Inace, provodila se na teritoriji cijele drzave, tako da taj dio o posebnom tretmanu prema Bosnjacima nema veze...
nemoguce vruce

#366 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

@Nosara...
Nacionalizacija je bila samo ubleha.
Dodje crnogorska seljacina ili srbijanski cetnik u BIH, otjera i pozatvara Bosnjake, zemlju prisvoji i kasnije je dijeli svome. To se zove klasicna pljacka.
Gojeni H

#367 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Gojeni H »

Nemas ti pojma... Krema i bosnjacke (Muslimanske) politike sjedila je u Beogradu i tako forsirala pretvaranje zaostalog, primitivnog, tamnog vilajeta u modernu, industrijski, ekonomski, umjetnicki, sportski... razvijenu republiku, potpuno ravnopravnu ostalim u bivsoj SFRJ... Tad su Muslimani bili na vrhu, tad su bili faktor...

Ovo sto mi danas biramo, onim ljudima ne bi moglo bit ni pomocno osoblje... :roll:

nosara

Uz duzno postovanje prema onima koji se jesu borili da u Bosnu udje kakvog dobra, ko? Ko su bili ta krema u Beogradu? Dizdarevici? Pa, nisi ti zelen. Znas valjda kakvi Rizvanbegovici izdase Huseina-kapetana, ili trebam crtat'?

Ova bosnjacka krema se nije tako ni zvala. Oni su bili Srbi, Hrvati, ili u najboljem slucaju neopredijeljeni.
To im je njihova borba dala, a i mog rahmetli djeda, sto im u njihovoj vojsci zaradi orden za hrabrost.
Isto k'o sto je i meni moja borba dala Tihija za marsala. ;-)
nosara

#368 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

Dodje crnogorska seljacina ili srbijanski cetnik u BIH, otjera i pozatvara Bosnjake, zemlju prisvoji i kasnije je dijeli svome. To se zove klasicna pljacka.
Ako je u kontekstu tadasnje politike, to se zvalo nacionalizacija... Bez obzira ko kome dodje...

Danas bi se to zvalo "revizija privatizacije"...
Gojeni H

#369 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Gojeni H »

BiH. iz perspektive svojih gradjana. bila je ravnopravna svim ostalim republikama u SFRJ...

nosara

BiH i Bosnjaci nisu nikada bili ravnopravni s ostalima. U BiH se reciprocitet "narodnih neprijatelja" provodio mnogo strozije nego i u jednoj bivsoj republici.
Svi bosnjacki a nerijetko i bosansko-hrvatski kandidati su prolazili sito i reseto dok ne bi stigli na neke znacajnije pozicije. O vojsci da ne govorimo...valjda je to prezvakano.

Jedna od najgorih stvari koje su se mogle desiti bosnjackom narodu je bio komunizam.
Uz sve pozitivne stvari koje je bivsa Jugoslavija donijela: rapidna izgradnja infrastrukture, razbijanje zaostalog aganluka i begluka i rada za koru hljeba, znacajnog opismenjavanja, itd., ta ista vlast je oprala mozak bosnjackom narodu.

Od ponosnog naroda koji je cuvao zapadne granice nekadasnjeg carstva (ovo ne radi Carstva, vec radi junaka) ubijedili su narod da je pi.kast, a da su Srbi jedini borci za slobodu svih juznoslavenskih naroda.
Nisu dali da se spomene mijenjanje petokraka za kokarde, lijepo uljuljkali bosnjacki narod da bi ga u potpunosti likvidirali i sveli na vjersku grupu shabachkih Cigana.
A ova sva u komunizmu nam "opismenjena" intelektualna elita, nisu mogli predvidjeti ni da bi trudna Hadzira mogla na ljeto rodit', a kamoli sistematski planiranu agresiju sa ciljem istrebljenja bosnjackog naroda.

Krajisnici onakvi kakvi jesu, sa svojim dobrim i losim osobinama, bili su malo kurazniji od ostalih pa su se usprotivili pljacki i izgladnjivanju te 50-e. Samo su imali vise ponosa i muda od ostalih. Inace bi mnogi uradili isto.
Last edited by Gojeni H on 07/07/2012 15:54, edited 1 time in total.
nosara

#370 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nosara »

Gojeni H wrote:

nosara

Uz duzno postovanje prema onima koji se jesu borili da u Bosnu udje kakvog dobra, ko? Ko su bili ta krema u Beogradu? Dizdarevici? Pa, nisi ti zelen. Znas valjda kakvi Rizvanbegovici izdase Huseina-kapetana, ili trebam crtat'?

Ova bosnjacka krema se nije tako ni zvala. Oni su bili Srbi, Hrvati, ili u najboljem slucaju neopredijeljeni.
To im je njihova borba dala, a i mog rahmetli djeda, sto im u njihovoj vojsci zaradi orden za hrabrost.
Isto k'o sto je i meni moja borba dala Tihija za marsala. ;-)
Procese emancipacije Muslimana on je koncipirao kao proces oslobadjanja Bosne i Hercegovine od administrativno-birokratskih stega i velikosrpske dominacije, koja je jos uvijek bila na sceni. Samo, primjera radi, treba navesti da u Politbirou KPJ i kasnije SKJ nije bilo Muslimana iako su cetverostruko vise populacijski ili ucescem u ratu bili brojniji od Crnogoraca. Istovremeno su clanovi tog vrhovnog politickog tijela bili cetvorica Crnogoraca: Milovan Dilas, Svetozar Vukmanovic, Blazo Jovanovic, Dordjije Pajkovic. Dakle, nacionalna afirmacija Muslimana je moguca kroz afirmaciju Bosne i Hercegovine kao drzave, sto je bio jednostavniji postupak od globalnog postavljanja tog pitanja pred jugoslavenskim vrhom. U tom pravcu dolazi do zgusnutog djelovanja na afirmaciji Bosne i Hercegovine inicirane grupacijom politicara koji su preuzeli vodece funkcije u Republici nakon Brionskog plenuma. To su u prvo vrijeme bili Mijatovic, Dugonjic, Bijedic, a kasnije nastavili Todo Kurtovic, Branko Mikulic, Hamdija Pozderac, Nijaz Dizdarevic, Franjo Herljevic, Nikola Babic i sl.

Bosna se rapidno izvlaci iz ekonomske zaostalosti i politicke neravnopravnosti. Zajam za puteve preporodjuje prohodnost bosanskih komunikacija, razvija se preradjivacka industrija, rastu privredni giganti: Energoinvest, UNIS, Hidrogradnja, UPI, Soda-so, Soko, Agrokomerc, Hepok, Famos i drugi. Kulturna emancipacija i skolovanje dobijaju zamah u afirmaciji i osnivanju novih univerzitetskih institucija, Akademije nauka BiH, Televizije, biblioteka, stampe i sportskih sadrzaja. Na jugoslavenskoj politickoj sceni muslimansko ime ne izaziva zgranutost i ispravljaju se poneke nepravde do tada ucinjene. Dzemal nije za prenagljenost u ovom procesu, vjerovatno svjestan latentnih otpora koji se jos pruzaju i u konzervativnim sredinama politickog odlucivanja. S tim u vezi mu smetaju neki ekscesi i bavljenje sitnicama, na cemu insistiraju pojedini muslimanski intelektualci bojeci se da ne ugroze generalni trend afirmacije Muslimana koji sada predvodi vecina u politickom establismentu Bosne i Hercegovine.

Organizacija popisa stanovnistva 1971. predstavlja prvu pravnu i stvarnu priliku za nacionalnu identifikaciju Muslimana u aranzmanu zvanicnih vlasti uz Titovo i Kardeljevo razumijevanje za ovaj novi politicki fenomen zakasnjelog raspleta. Muslimani u masi ne skrivaju svoje nacionalno ime i ponos, za razliku od pojedinih svojih otpadnika koji, uplaseni pred realnoscu, gube nacionalnu orijentaciju. Dzemal se narocito ljuti na Mesu Selimovica i Esada Cimica koji javno oponiraju nacionalnoj identifikaciji Muslimana, nazivajuci ih u privatnim prilikama najpogrdnijim imenima. Psi laju, karavana prolazi! Proces je nezaustavljiv. Najmanje nam je tada trebalo muslimanskih nacionalistickih ekscesa koji su, ustvari, korespondirali sa, vjerovali ili ne, antimuslimanskim interesima i negativnim posljedicama po nacionalnu promociju.
I tako dalje...

Ja ne mogu ulazit u necije nacionalno opredjeljenje... Kad su se stekli uslovi, napravljen je napredak... Olimpijadu nismo dobili 48', ali jesmo kad su se stekli uslovi...

To da ovi ljudi nisu nista dobro donijeli Bosni je besmislica... Ove drzave ne bi bilo da nije bilo njih da brane SRBiH tih dana... Ali, nas je nacionalni sport srat na svoju istoriju... Zato smo donji u Evropi...
Drugi iz poraza izvlace nesto dobro, mi ni pobjede ne znamo vrjednovat...
Smail Aga

#371 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Smail Aga »

Pa kako te nije sramota ,toliko lagati. Znam sva srpska sela od Sarajevskoga polja do Vlasenice,nikad u zivotu nisam sreo nekoga da mu je porodica dosla iz Srbije ili Crne gore,poslije drugoga svjetskoga rata. Nacionalizacija je sprovedena u cijeloj Jugoslaviji. Srpski seljaci,pa i slavonski su imali 100x vise i bolje zemlje nego u Bosni,pa im je drzava uzela visak. Bas ce neko dolaziti iz poljoprivredno-stocarskoga raja kao Sumadija i Vojvodina u ubogu Bosnu.
Crnogoraca koliko ima,da su svi dosli,ne bi ni osjetili :D :D :D :D
Da li ti ikada u svojim postovima postavis kakav izvor podataka ili link ili uvijek samo ovako iz glave.
Van svake pameti. :-) :-)
Gojeni H

#372 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Gojeni H »

To da ovi ljudi nisu nista dobro donijeli Bosni je besmislica... Ove drzave ne bi bilo da nije bilo njih da brane SRBiH tih dana... Ali, nas je nacionalni sport srat na svoju istoriju... Zato smo donji u Evropi...
Drugi iz poraza izvlace nesto dobro, mi ni pobjede ne znamo vrjednovat...
Nisam za kenjanje po svemu sto je ideoloski drugacije od mojih pogleda. Nisam cak ni za stalnu reviziju historije, iako je nekad treba malo ljepse pogledat'.

Ali kad se desi nesto krupno kao genocid, a nama se desio, apsolutno jesam za to da se pogledamo u ogledalu i vidimo dje je zapelo. Bez toga ne moze naprijed.

Svi imaju snage da pogledaju nazad...Poljaci, Litvanci, Letonci, otvoreno raspravljaju o tome sta su donijeli komunisti i Rusi, uloga "sumske brace" poslije 2 svj rata...

Mi nemamo te snage i hrabrosti, barem neki od nas. Ponavljam vec izreceno: bosnjacka surovost prema ideoloskom protivniku je suprotna svakoj logici i sigurno ce se izucavati u buducnosti.
nemoguce vruce

#373 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

Smail Aga wrote:
Pa kako te nije sramota ,toliko lagati. Znam sva srpska sela od Sarajevskoga polja do Vlasenice,nikad u zivotu nisam sreo nekoga da mu je porodica dosla iz Srbije ili Crne gore,poslije drugoga svjetskoga rata. Nacionalizacija je sprovedena u cijeloj Jugoslaviji. Srpski seljaci,pa i slavonski su imali 100x vise i bolje zemlje nego u Bosni,pa im je drzava uzela visak. Bas ce neko dolaziti iz poljoprivredno-stocarskoga raja kao Sumadija i Vojvodina u ubogu Bosnu.
Da li ti ikada u svojim postovima postavis kakav izvor podataka ili link ili uvijek samo ovako iz glave.
Salonac...
Te ublehe sam i ja ucio u osnovnoj skoli i cak sta vise vjerovo u njih.
Izvor podataka su moji rah.nene i djedovi koji jos u onom ratu bjezali ispred cetnicke kame, ni krivi ni duzni. od 42-45, 3 puta protjeravani, nakon 45 jos dva puta. Samo sto se smjeste, dignu malo krova nad glavom, hajd opet kupi prnje i trazi komad zemlje. Ako se vec busas u prsa da si dobar historicar, de nam objasni nastanak Modrackog jezera, na cijoj je to zemlji nastalo i na koji nacin?
Tu istoriju koju su mahom pisali srpski komunisti, okaci macku o rep.
Smail Aga

#374 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by Smail Aga »

nemoguce vruce wrote:
Smail Aga wrote:
Salonac...
Te ublehe sam i ja ucio u osnovnoj skoli i cak sta vise vjerovo u njih.
Izvor podataka su moji rah.nene i djedovi koji jos u onom ratu bjezali ispred cetnicke kame, ni krivi ni duzni. od 42-45, 3 puta protjeravani, nakon 45 jos dva puta. Samo sto se smjeste, dignu malo krova nad glavom, hajd opet kupi prnje i trazi komad zemlje. Ako se vec busas u prsa da si dobar historicar, de nam objasni nastanak Modrackog jezera, na cijoj je to zemlji nastalo i na koji nacin?
Tu istoriju koju su mahom pisali srpski komunisti, okaci macku o rep.
Ne mogu reci da znam o cemu pricas :-) :-)
Krenes od progona Bosnjaka u Cazinu,pa na Crnogorce koji opet Bosnjacima otimaju zemlju,poslije WWII,pa onda porodicne tragedije,pa na Modrac. Pomalo konfuzno.
No ,hajmo redom. Iza drugoga svjetskoga rata,nije zabiljezen znacajan priliv Srba i Crnogoraca u BiH,radilo se o pojedinacnim slucajevima. Znaci tvrdnja da srbijanski seljaci zatvaraju Bosnjake i otimaju im zemlju nije tacna. Poslije prvog svjetskoga rata,je bilo vise slucajeva naseljavanja Srba ali ni tada nije bila masovna pojava,koja bi uticala na etnicki sastav zemlje.
Ne znam zasto tvrdnja da Slavonci i Vojvodzani imaju vise i bolju zemlju od Bosanaca ima ikakve veze sa srpskim komunistickim historicarima :-) :-) :-) :-)
Za Modrac stvarno ne znam,nisam odatle a da googlam ,ne da mi se. Cim se zalis,pretpostavljam da je zemlja bila bosnjacka. Industrijalizacija nosi svoje zrtve. Da nisu pravili jezero,rekao bi : Vidi nisi htjeli praviti industriju u Bosni,to je srbokomunisticka zavjera :-) :-) :-)
Bosnjaci kao zrtve progona iz zadnjih nekoliko ratova,ne smiju dozvoliti da postanu isti kao njihovi progonitelji. To nije ispravno, jer ako si u necemu u pravu,onda znas da ce to pravo pobijediti a ako sumnjas u to,onda uopste nisi u pravu.
nemoguce vruce

#375 Re: Cazinska buna - komunisticki zlocin da ili ne

Post by nemoguce vruce »

@Smail Aga,,,
Dobro ti znas o cemu ja pricam.
Navedi mi baj jedan primjer gdje se zemlja oduzimana nacionalizacijom u Srbiji i Crnoj Gori, davala Bosnjacima ( tada Muslimanima),ako je bila ravnopravnost, bratstvo i jedinstvo. Zar nisu tadasnji Muslimani takodjer krvarili za tu drzavu, zar nisu bili u partizanima...
Samo jedan jedini primjer, i ja povlacim sve sto sam dosada napisao. O dijeljenju bosnjacke zemlje u BiH crnogorskim i srbijanskim cetnicima prerusene u komuniste, mogu navestii kamaru primjera.
Post Reply