Cruz nesto spominje Utah. Koliko je Utah uopste bitan?jeza u ledja wrote:Ocekivano.
Napisao sam prije otprilike mjesec, poceo se desavati preokret sa Trumpom. Pitao sam se je li taman na vrijeme, taman kasno da se promjeni pobjednik, a taman na vrijeme da bude totalno porazen (kad bude izabran) u novembru. Vidjecemo. Mislim da su i mediji poceli polako to skontavati.
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- Gojeni H
#351 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- jeza u ledja
#353 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nebitan je.Gojeni H wrote:Cruz nesto spominje Utah. Koliko je Utah uopste bitan?jeza u ledja wrote:Ocekivano.
Napisao sam prije otprilike mjesec, poceo se desavati preokret sa Trumpom. Pitao sam se je li taman na vrijeme, taman kasno da se promjeni pobjednik, a taman na vrijeme da bude totalno porazen (kad bude izabran) u novembru. Vidjecemo. Mislim da su i mediji poceli polako to skontavati.
Nego.
Moguce da se sinoc desio prelomni trenutak. Sada je za Trumpa gotovo nemoguce da do kraja predizbora osvoji 50%+1 glas delegata. Do sada je osvojio oko 45%, a trebalo bi mu da osvoji 2/3 delegata u preostalih 15ak drzava da bi dosao do magicne cifre od preko 50%. Nije nemoguce, s obzirom da sada idu drzave u kojima on ima bolje sanse i s obzirom da kod Republikanaca dosta drzava je winner-takes-all, ali je malo vjerovatno.
Sta to znaci? Pa ovako, na partijskoj konvenciji koja se odrzava tamo negdje u junu, pravila su takva da postoje krugovi glasanja. U prvom krugu, svi partijski delegati iz raznih drzava su vezani za kandidate na osnovu rezultata izbora u toj drzavi. Znaci po pravilima odredjeni broj njih mora glasati za Trumpa, pa za Cruza, itd itd. Medjutim, ako nijedan kandidat ne dobije vise od 50% glasova u prvom krugu, onda ide drugi krug. Vec u drugom krugu velika vecina tih partijskih delegata vise nisu vezani za odredjenog kandidata, vec mogu glasati za koga hoce. I tu onda partijski uticaj dolazi do izrazaja. S obzirom da je Trump one-man-show, njegova struktura organizacije na nizim nivoima je vrlo slaba. Za razliku od njega, Cruzova kampanja neumorno radi iza zavjese na vrbovanju tih delegata u slucaju da dodje do drugog (ili treceg, cetvrtog) kruga glasanja na konvenciji. Stoga se misli da bi veliki broj tih delegata mogao preci iz Trumpovog u Cruzov tabor, ako Trump ne osvoji preko 50% glasova delegata na konvenciji, a vjerovatno nece.
Dalje, pravila konvencije se mogu mijenjati, i dogovoraju pred konvenciju. Tako da, sva ova pravila mogu biti izmjenjena. Jedno od tih, dosadasnjih pravila, je da bi uopste bio u opticaju kandidat je morao pobijediti u bar 8 drzava. A to nijednom kandidatu osim Trumpa i Cruza nije poslo za rukom (Kasich osvojio samo 1 drzavu). E sad, sto je interesantno, delegati biraju ta pravila, a ti delegati su u stvari Trumpovi i Cruzovi delegati. To znaci da oni sami mogu izabrati da ta pravila ostanu, tj. da niko osim njih dvojice ne moze biti biran na konvenciji. Znaci ne Kasich, i ne bilo koji drugi vanjski kandidat (spominju se Paul Ryan, Mitt Romney, itd). Tako da Trump i Cruz kontrolisu promjenu pravila.
Uglavnom, ovo sve znaci da su Cruzove sanse za kandidaturu drasticno povecane od danas. Cijeli establishment, mediji i novinari su udarili kontra Trumpa. Ovo sve, IAKO je Cruz izuzetno malo omiljen od establishmenta. Mnogi ga smatraju fanatikom, nekim ko zeli unistiti vezivna tkiva federalne vlade, ko zeli vratiti socijalni progres u 50e godine proslog vijeka, itd. U svakom slucaju, i on kao takav ima vise sansi protiv Demokrata nego Trump.
Medjutim, postoji ogromna bojazan da bi Trump ako bude blokiran na konvenciji (iako ce osvojiti najvise glasova u predizborima) odlucio da se kandiduje kao treci, nezavisni kandidat, sto bi onda znacio masovan odliv glasova od Repubklinaca njemu i sigurna pobjeda Demokrata. (Sad, ako sam ja dobro shvatio od ranije, u junu je malo kasno da se registruje treci kandidat u svim drzavama kako treba, ali to je druga prica.) To je jedno. Drugo, cak i ako se Trump odluci povuci, njegovo blokiranje na konvenciji bi u ocima mnogih njegovih fanaticnih glasaca znacilo da su izdani, prevareni, da su opet nasamareni od strane establishmenta - sto bi onda u prijevodu znacilo opet masovan odliv glasaca koji bi u tom slucaju ostali kuci. Sto bi onda opet znacilo sigurnu pobjedu Demokrata.
Po najnovijim anketama Clinton i dalje vodi protiv Cruza, ali ne sa puno. U jednoj anketi cak vodi Cruz (FOX +3). U ostalim ona vodi. Trenutni prosjek anketa je +3.1% za Clinton. Protiv Trumpa, Clinton je i dalje u double digits (prosjek +10.8% za Clinton).
Sanders vs Cruz prosjek +9.8% i vs Trump prosjek +16.0%
A trka na Demokratskoj strani se takodje zahuktala, no to je vec druga prica. Mislim da ce se mnogo toga rijesiti/znati nakon utrke u New Yorku, koja je za jedno sedam dana. U njoj se ocekuje da Clinton pobjedi, ali ko zna. Pitanje je kolika ce biti i razlika.
Pocele su izlaziti i neke ankete iz Californie, koja jel kao ubjedljivo najmnogoljudnija drzava nosi najvise glasova, i koja je mislim zadnja na kalendaru (pocetkom juna), i u njoj bogami Clintonova vodi masivnom razlikom od preko 30%, a trebalo bi biti obratno da ima smisla Sandersu da nekako na kraju pobijedi. Mislim da ako Sanders izgubi u New Yorku, pogotovo ako izgubi sa preko 10% razlike, da ce to biti pocetak kraja njegove kampanje.
- MyTao
#354 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja bi radije tri Trumpa nego ovog Cruza... kako je to odvratan covjek. Kako god, ne vjerujem da ce I jedan pobjediti na izborima za presjednika.
- jeza u ledja
#355 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
A Cruz mi je fakat jedan od najodvratnijih politicara dugo vremena.
Tako je ljigav i nesimpatican, ima dikciju, izgled i ponasanje ko kakav baptisticki pastor iz 1950e. Ili child molester.
Ono kad se smijesi, bhhh. Sjoo... 
Fakin dzizus frik....
Tako je ljigav i nesimpatican, ima dikciju, izgled i ponasanje ko kakav baptisticki pastor iz 1950e. Ili child molester.
Fakin dzizus frik....
- Gojeni H
#356 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Hvala.jeza u ledja wrote:Nebitan je.Gojeni H wrote: Cruz nesto spominje Utah. Koliko je Utah uopste bitan?
Nego ...
Uglavnom, ovo sve znaci da su Cruzove sanse za kandidaturu drasticno povecane od danas. Cijeli establishment, mediji i novinari su udarili kontra Trumpa...
Lijepo je cuti da je Cruz jos uvijek u utrci iako je totalno nedorastao majstorima kakvi su Trump i Clintonka.
- jeza u ledja
#357 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Eh sad je samo pitanje. Da li ce Trump implodirati i poceti gubiti i drzave u kojima je do sad imao veliku prednost, ili ce zadrzati neku prednost ali biti samo oslabljen? Fazon je u tome da ako se desi ovo prvo, republikanski establishment ce vrlo lako moci poslati Trumpa na smetljiste i preci preko njegovih delegata na konvenciji bez nekog posbenog otpora.
Drugo je pitanje samog Trumpa. Da li ce ako bude poceo gubiti, poceti da se gica i da plasi establishment nezavisnom kandidaturom ili ce se povuci sa nekom "otkupninom" u vidu boga pitaj cega? U svakom slucaju ima dovoljno cipova u dzepu da pravi razne mahinacije.
Iz njegovog ponasanja do sada, tesko se oteti utisku da on nece otici tako lako, cak i ako brojke budu protiv njega. Medjutim, opet s druge strane, nikad ne treba podcijeniti sposobnost ovakvih ljudi da "cut a deal" i da izvrnu sve sto su do sad rekli radi svoje guzice.
U svakom slucaju njegovi glasaci ce kako god okrenes ostati kratkih rukava, u bilo kojem scenariju, cak i da on postane predsjednik. Interesantno ce biti pratiti gdje ce svi oni ekstremisti sa njegovih mitinga. Mnoge od njih i ne zanimaju toliko konzervativne price, vec cisti esktremizam, fasizam i rasizam, uz svesrdno mahanje oruzjem.
Taman za kokice.
Jedini problem ce Demokrati dobiti malo ozbiljnijeg protivnika, koji je isto tako ekstreman.
Drugo je pitanje samog Trumpa. Da li ce ako bude poceo gubiti, poceti da se gica i da plasi establishment nezavisnom kandidaturom ili ce se povuci sa nekom "otkupninom" u vidu boga pitaj cega? U svakom slucaju ima dovoljno cipova u dzepu da pravi razne mahinacije.
Iz njegovog ponasanja do sada, tesko se oteti utisku da on nece otici tako lako, cak i ako brojke budu protiv njega. Medjutim, opet s druge strane, nikad ne treba podcijeniti sposobnost ovakvih ljudi da "cut a deal" i da izvrnu sve sto su do sad rekli radi svoje guzice.
U svakom slucaju njegovi glasaci ce kako god okrenes ostati kratkih rukava, u bilo kojem scenariju, cak i da on postane predsjednik. Interesantno ce biti pratiti gdje ce svi oni ekstremisti sa njegovih mitinga. Mnoge od njih i ne zanimaju toliko konzervativne price, vec cisti esktremizam, fasizam i rasizam, uz svesrdno mahanje oruzjem.
Taman za kokice.
Jedini problem ce Demokrati dobiti malo ozbiljnijeg protivnika, koji je isto tako ekstreman.
- jeza u ledja
#358 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Usput, to da je "Cruz nedorastao majstoru poptu Trumpa" nema smisla.
Trump nije dorastao zivotu van svog kulturnog miljea, a kamo li politici. Covjek uopste nije sazreo sto se tice nekih stvari.
Cruz je takodje jos zelen.
A svi oni zajedno nisu dorasli ni Sandersu, a pogotovo Clintonki, osim donekle Kasicha.
Trump nije dorastao zivotu van svog kulturnog miljea, a kamo li politici. Covjek uopste nije sazreo sto se tice nekih stvari.
A svi oni zajedno nisu dorasli ni Sandersu, a pogotovo Clintonki, osim donekle Kasicha.
- Alfons Kauders
#359 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Cruz je infantilni vjerski fundamentalist. Podsjeca me na onaj glupi film, Campaign, pa onog republikanskog kandidata retarda. Totalno vjestacki lik, karikatura samog sebe i svega loseg u republikanskoj stranci. Cijela stranka ga mrzi, ali im je trenutno jedina alternativa. Pride je i Dominionist.jeza u ledja wrote:Usput, to da je "Cruz nedorastao majstoru poptu Trumpa" nema smisla.
Kasich spram njih izgleda sasvim normalno, mada je i on zesci desnicar, sa nekim prilicno blentavim stavovima.
Demokrate bi bilo koga od njih pojele u debati. Onaj anonimus O'Malley ili kako se vec zvase, argumentima bi satro Cruza i Trumpa zajedno, da i ne pricamo o zescim igracima. Problem je u "argumentima" jer cinjenice odavno nemaju nikakvu vrijednost republikancima (a nazalost i sve vecem broju nezavisnih glasaca).
U biti, ti ljudi glasaju za ideologiju. Ako se stanje na terenu ne uklapa u njihovu ideologiju, to im nije bitno.
- Gojeni H
#360 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kakvim argumentima, o Amerikancima bitnim pitanjima, mislis da bi demokrati (ne Clintonka) mogli satrati Trumpa ili Cruza?Alfons Kauders wrote:Cruz je infantilni vjerski fundamentalist. Podsjeca me na onaj glupi film, Campaign, pa onog republikanskog kandidata retarda. Totalno vjestacki lik, karikatura samog sebe i svega loseg u republikanskoj stranci. Cijela stranka ga mrzi, ali im je trenutno jedina alternativa. Pride je i Dominionist.jeza u ledja wrote:Usput, to da je "Cruz nedorastao majstoru poptu Trumpa" nema smisla.
Kasich spram njih izgleda sasvim normalno, mada je i on zesci desnicar, sa nekim prilicno blentavim stavovima.
Demokrate bi bilo koga od njih pojele u debati. Onaj anonimus O'Malley ili kako se vec zvase, argumentima bi satro Cruza i Trumpa zajedno, da i ne pricamo o zescim igracima. Problem je u "argumentima" jer cinjenice odavno nemaju nikakvu vrijednost republikancima (a nazalost i sve vecem broju nezavisnih glasaca).
U biti, ti ljudi glasaju za ideologiju. Ako se stanje na terenu ne uklapa u njihovu ideologiju, to im nije bitno.
- jeza u ledja
#361 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Trumpa moze svako svladati argumentima. Mi ovdje s foruma. S tim sto bi on prije toga rekao nesto tipa "vidi ti glave".
Cruza malo teze. Nije djaba advokat, kao i Hillary.
Cruza malo teze. Nije djaba advokat, kao i Hillary.
- Alfons Kauders
#362 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Da, upravo na to sam i mislio.Gojeni H wrote:Kakvim argumentima, o Amerikancima bitnim pitanjima, mislis da bi demokrati (ne Clintonka) mogli satrati Trumpa ili Cruza?Alfons Kauders wrote:
Cruz je infantilni vjerski fundamentalist. Podsjeca me na onaj glupi film, Campaign, pa onog republikanskog kandidata retarda. Totalno vjestacki lik, karikatura samog sebe i svega loseg u republikanskoj stranci. Cijela stranka ga mrzi, ali im je trenutno jedina alternativa. Pride je i Dominionist.
Nakon osam godina divlje, rasisticke propagande usmjerene protiv Obame, republikanci su sami proizveli situaciju u kojoj ljude ne zanimaju cinjenice. To su uradili svjesno, i Trump je samo jedna od manifestacija tog trenda.
Pretvorili su jednu od najvecih i najuglednijih politickih stranaka na planeti u stado ovaca koje zivi u nekoj vlastitoj stvarnosti, do kojeg ne dopiru cinjenice i zdrav razum. Godinama sam radio s Amerima i ostao sam sokiran kako prilicno inteligentni ljudi (a u mojoj bransi samo takvi prolaze) pocnu vjerovati u debilne teorije zavjere i ignorisati cinjenice. Nije u pitanju slucajnost, vec plansko propagandno djelovanje republikanaca i njihovih lidera u proteklih dvadesetak godina.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#363 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Republikanci su postali stado kravara i telad koja za njih glasa a to je pola Hamerike... imam dojam samo da im one bjele kapuljace fale... Hilari il Sanders bilo ko samo ovaj republikanski idiJot da nebude...moron ko i njegov stranacki kolega bush
- Alfons Kauders
#364 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Trump skoro da ni teoretski ne moze dobiti izbore ako bude kandidat. Teoretski moze, kao sto sam rekao ranije, ako se do izbora desi neka pizdarija od koje bi mogao profitirati.pici wrote:Republikanci su postali stado kravara i telad koja za njih glasa a to je pola Hamerike... imam dojam samo da im one bjele kapuljace fale... Hilari il Sanders bilo ko samo ovaj republikanski idiJot da nebude...moron ko i njegov stranacki kolega bush
Usput, mislim da ljudi grijese kada pricaju o tome kako su se Republikanci digli protiv Trumpa zbog njegove politike, njegovih izjava i ponasanja, kao da ih sramoti. Ne, digli su se protiv njega zato jer establisment zna da u izborima Trump nece imati sanse protiv demokrata, jer ce ga jebat swing states.
Ne smeta on njima sto je populista, vulgaran, rasista, ili sta vec ne. Smeta im samo to sto ne moze pobijediti.
Isto kao sto su na ovim prostorima mnogi ljudi jebavali mater Slobi, ne zato jer nisu dijelili njegovu ideologiju i podrzavali njegove ratove, vec zato sto je te ratove gubio.
- Gojeni H
#365 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Alfons Kauders wrote:Trump skoro da ni teoretski ne moze dobiti izbore ako bude kandidat. Teoretski moze, kao sto sam rekao ranije, ako se do izbora desi neka pizdarija od koje bi mogao profitirati.pici wrote:Republikanci su postali stado kravara i telad koja za njih glasa a to je pola Hamerike... imam dojam samo da im one bjele kapuljace fale... Hilari il Sanders bilo ko samo ovaj republikanski idiJot da nebude...moron ko i njegov stranacki kolega bush
Usput, mislim da ljudi grijese kada pricaju o tome kako su se Republikanci digli protiv Trumpa zbog njegove politike, njegovih izjava i ponasanja, kao da ih sramoti. Ne, digli su se protiv njega zato jer establisment zna da u izborima Trump nece imati sanse protiv demokrata, jer ce ga jebat swing states.
Ne smeta on njima sto je populista, vulgaran, rasista, ili sta vec ne. Smeta im samo to sto ne moze pobijediti.
Isto kao sto su na ovim prostorima mnogi ljudi jebavali mater Slobi, ne zato jer nisu dijelili njegovu ideologiju i podrzavali njegove ratove, vec zato sto je te ratove gubio.
Sve sto Trump ili Cruz treba da urade je da americkim glasacima postave pitanje da li Clintonka moze biti vrhovni komandant, na sto Ameri padaju, i dobice izbore.
Ako su voljni da plate, pokazacu im i kako se to radi ... nisam preskup.
- Alfons Kauders
#366 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nije to tako jednostavno. Meni se ipak cini da je puno vise ljudi kojim se gadi Trump nego Hillary.Gojeni H wrote:Alfons Kauders wrote:Trump skoro da ni teoretski ne moze dobiti izbore ako bude kandidat. Teoretski moze, kao sto sam rekao ranije, ako se do izbora desi neka pizdarija od koje bi mogao profitirati.pici wrote:Republikanci su postali stado kravara i telad koja za njih glasa a to je pola Hamerike... imam dojam samo da im one bjele kapuljace fale... Hilari il Sanders bilo ko samo ovaj republikanski idiJot da nebude...moron ko i njegov stranacki kolega bush
Sve sto Trump ili Cruz treba da urade je da americkim glasacima postave pitanje da li Clintonka moze biti vrhovni komandant, na sto Ameri padaju, i dobice izbore.
Ne volim je ni ja, ne voli je ni prosjecan Amer, ali opet ne ide u istu recenicu sa Trumpom.
- jeza u ledja
#367 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Clintonova je deset puta vise kvalifikovana da bude vrhovni komandant od svih kandidata u obje stranke zajedno, ukljucujuci i one sto su davno otpali.Gojeni H wrote:
O cemi ti tacno pricas?
To uopste u stvari niko ne moze osporiti.
Promasio si fudbal, teren i cijeli stadion.
- Gojeni H
#368 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Sve je pitanje percepcije, straha i sigurnosti. Drugom prilikom ...Alfons Kauders wrote:Gojeni H wrote:
Nije to tako jednostavno. Meni se ipak cini da je puno vise ljudi kojim se gadi Trump nego Hillary.
Ne volim je ni ja, ne voli je ni prosjecan Amer, ali opet ne ide u istu recenicu sa Trumpom.
- Gojeni H
#369 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Da, medjutim njene se kvalifikacije lahko mogu osporiti. Od njene provale o snajperistima na aerodromu Dubrave, do zadnje situacije sa Libijom.jeza u ledja wrote:Clintonova je deset puta vise kvalifikovana da bude vrhovni komandant od svih kandidata u obje stranke zajedno, ukljucujuci i one sto su davno otpali.Gojeni H wrote:
O cemi ti tacno pricas?![]()
To uopste u stvari niko ne moze osporiti.
Promasio si fudbal, teren i cijeli stadion.
Kvalifikacije postaju nebitne kada se glasacima stvori percepcija da se drugoj osobi ne moze vjerovati.
A to u slucaju Clintonke i nije tako tesko.
- jeza u ledja
#370 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Da Trumpa priupitaju koji je recimo glavni grad Njemacke ja nisam siguran da bi znao odgovor. Da ne govorimo o tome ko je recimo premijer Kine, Australije ili Indije, ko je ratovao u ratovima na Balkanu, ko su najveci proizvodjaci nafte, ko je glavni trgovinski partner recimo Brazilu, itd itd. Cak me cudi sto ga vec do sada nisu pitali. Mogli su ga satrati u roku 5 sekundi i napravit vijest za narednih mjesec dana.
- Gojeni H
#371 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nije ni Bush znao, a ipak je izabran. To koliko predsjednicki kandidat zna ili ne zna geografiju ili historiju nema nikakve veze sa njegovim sansama da bude izabran ... barem u Americi.jeza u ledja wrote:Da Trumpa priupitaju koji je recimo glavni grad Njemacke ja nisam siguran da bi znao odgovor. Da ne govorimo o tome ko je recimo premijer Kine, Australije ili Indije, ko je ratovao u ratovima na Balkanu, ko su najveci proizvodjaci nafte, ko je glavni trgovinski partner recimo Brazilu, itd itd. Cak me cudi sto ga vec do sada nisu pitali. Mogli su ga satrati u roku 5 sekundi i napravit vijest za narednih mjesec dana.
- hrle1976
#372 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
It_is_a_Leclerc wrote:Donald J Drumpf (promijenili su mu preci prezime)![]()
Notorna budala, neuspješan biznismen sa serijom propalih investicija, patološki lažov, indolentni pacov i, uz to sve, rasist s malim prstima.
Njega vole i za njega će glasati samo dvije kategorije:
a) "poorly educated", kako ih on zove.
b) rasisti, ksenofobi i ostalo smeće
Treće nema.
Uz preduslov, naravno, da mu konvencija GOP uopšte dozvoli nominaciju ispred republikanske partije. Postoji mogućnost da oktroišu Romneya u julu, kao kandidata, a Trumpa izbace. Čak se sve glasnije spomiinje mogućnost da i republikanci podrže Clinton, ako Trump bude nezavisni kandidat.
Kao i nepunih 80% ostalih koji su tamo otisli. Vecina mjenja ili ga prilagodi. Ne samo prezime nego i ime.
- jeza u ledja
#373 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Naravno da ima, a Bush je pobijedio uprkos tome.Gojeni H wrote:Nije ni Bush znao, a ipak je izabran. To koliko predsjednicki kandidat zna ili ne zna geografiju ili historiju nema nikakve veze sa njegovim sansama da bude izabran ... barem u Americi.jeza u ledja wrote:Da Trumpa priupitaju koji je recimo glavni grad Njemacke ja nisam siguran da bi znao odgovor. Da ne govorimo o tome ko je recimo premijer Kine, Australije ili Indije, ko je ratovao u ratovima na Balkanu, ko su najveci proizvodjaci nafte, ko je glavni trgovinski partner recimo Brazilu, itd itd. Cak me cudi sto ga vec do sada nisu pitali. Mogli su ga satrati u roku 5 sekundi i napravit vijest za narednih mjesec dana.
To je isto kao da kazes da boja koze ne igra nikakvu ulogu u sansama da neko bude izabran - zato sto je pobijedio Obama.
Inace, Bush je za Trumpa geostrateski genije.
- Gojeni H
#374 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pokusao sam da dokazem da poznavanje historije i geografije nema nikakve veze sa sansama kandidata da pobijedi na izborima.jeza u ledja wrote:Naravno da ima, a Bush je pobijedio uprkos tome.Gojeni H wrote:Nije ni Bush znao, a ipak je izabran. To koliko predsjednicki kandidat zna ili ne zna geografiju ili historiju nema nikakve veze sa njegovim sansama da bude izabran ... barem u Americi.jeza u ledja wrote:Da Trumpa priupitaju koji je recimo glavni grad Njemacke ja nisam siguran da bi znao odgovor. Da ne govorimo o tome ko je recimo premijer Kine, Australije ili Indije, ko je ratovao u ratovima na Balkanu, ko su najveci proizvodjaci nafte, ko je glavni trgovinski partner recimo Brazilu, itd itd. Cak me cudi sto ga vec do sada nisu pitali. Mogli su ga satrati u roku 5 sekundi i napravit vijest za narednih mjesec dana.
To je isto kao da kazes da boja koze ne igra nikakvu ulogu u sansama da neko bude izabran - zato sto je pobijedio Obama.![]()
Inace, Bush je za Trumpa geostrateski genije.
Ti se ne slazes.
Slozicemo se da se ne slazemo.
- jeza u ledja
#375 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Slozicemo se da nije kljucno poznavanje materije.
Medjutim vremena su malo drukcija. U medjuvremenu se desila informacijska revolucija i mnogo se vise ocekuje cak i od obicnog covjeka sto se tice poznavanja bilo cega van granica SAD. Najbolji primjer za to je kampanja Sandersa. Prije 15 godina malo ko u Americi je mogao povezati "socijalizam" sa bilo cim drugim do "komunizmom" niti sa zapadnom Evropom, niti sa boljim standardom zivota.
Druga stvar, danas je spektar kandidata siri i postoji vise opcija. Prosla su vremena kada iskljucivo kolicina novca od velikih donatora odredjuje ko ce pobijediti i kada pobjedjuje onaj koga odredi establishment, ili ti babin sin. Opet jos jedan primjer za to iz ovogodisnje kampanje je Jeb Bush.
U situaciji kada je cijela Amerika navalila na ledja Donaldu Trumpu, ismijavanje njegove sokantne nespremnosti i nepoznavanja materije bi imalo mnogo veci uticaj u ovom trenutku. To se vec polako pokazuje.
Medjutim vremena su malo drukcija. U medjuvremenu se desila informacijska revolucija i mnogo se vise ocekuje cak i od obicnog covjeka sto se tice poznavanja bilo cega van granica SAD. Najbolji primjer za to je kampanja Sandersa. Prije 15 godina malo ko u Americi je mogao povezati "socijalizam" sa bilo cim drugim do "komunizmom" niti sa zapadnom Evropom, niti sa boljim standardom zivota.
Druga stvar, danas je spektar kandidata siri i postoji vise opcija. Prosla su vremena kada iskljucivo kolicina novca od velikih donatora odredjuje ko ce pobijediti i kada pobjedjuje onaj koga odredi establishment, ili ti babin sin. Opet jos jedan primjer za to iz ovogodisnje kampanje je Jeb Bush.
U situaciji kada je cijela Amerika navalila na ledja Donaldu Trumpu, ismijavanje njegove sokantne nespremnosti i nepoznavanja materije bi imalo mnogo veci uticaj u ovom trenutku. To se vec polako pokazuje.