Bosna i Hercegovina (1940-1946)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#351 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by madner »

Opet ti o svojim doskocicama. Otkud ti ideja da su Italijani bili fini?
michio

#352 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by michio »

U dodiru sa beha stanovnistvom italijanska vojska se ponasala pristojno. Istina kako su Hrvati imali neke teritorijalne nesuglasice sa njima sigurno su i zlocine preuvelicali.
madner

#353 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by madner »

Fakat si dosadan sa tim neznanjem. Ko je naouruzavao cetnike i slao ih u zajednicke akcije? I spisak Italijanskih zlocina nije nimalo kratak.
michio

#354 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by michio »

Ponasanje vojnika i politika nisu ista stvar.
madner

#355 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by madner »

To je problem kad nehko od svojih anegdota sklapa sebi historiju.
wolf07

#356 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by wolf07 »

Konsultujte malo V.Dedijera i njegovu knjigu "Genocid nad Muslimanima" pa cete da vidite da je ipak tacna teza da je procentualno u bivsoj Jugoslaviji najvise stradalo Bosnjaka. Apsolutne brojke istina pokazuju veci broj srpskih zrtava ali zbog ukupnog broja srpske i muslimanske populacije relativni omjer je u "korist" Bosnjaka! Ovo ne zacudjuje jer se najveci broj borbi i vodio u BiH, prosto ko pasulj ko hoce da misli!
pojedinac

#357 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by pojedinac »

Hodidid wrote:Otud nema ni razmimoilazenja velikog po pitanju partizani i cetnici kod srba u BiH. I jedni i drugi su se borili protiv hrvatske drzave a imali su i moze se reci istovjetan stav prema muslimanima u BiH. Ta ideoloska polarizacija je puno bila izrazenija u Srbiji iako je i tamo doslo bar do prividnog pomirenja izmedju te dvije struje.
:thumbup:
Poenta i pouka.
BiH-x

#358 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by BiH-x »

Hodidid wrote:A nisi stari moj tu dvojbu mogao ni primjetiti kod srba u BL. Cinjenica je da su samo proleterske jedinice bile ideoloski potkovane a sve ostale su bile odi mi dodji mi. Srpski seljaci na Grmecu i Kozari nisu odlazili u partizane da bi se borili za bratstvo i jedinstvo ili ti socijalizam. Oni su se borili prije svega protiv hrvatske drzave. Mogao je na celu te drzave biti i Vlatko Macek skupa sa HSS-om oni bi i dalje ustali na oruzje. To sto je Pavelic tu bio sa ustasama to je samo te ljude dodatno motiviralo.

Imas pisca iz BL Mladena Oljacu koji prilicno zorno prikazuje kako je bilo biti partizan musliman na Kozari 1942 godine. Imas u jednu sekvensu gdje dolazi musliman komesar da drzi govor borcima. Masa ga gleda skepticno i nakon odrzanog govora o potrebi bratstva i jedinstva medju nasim narodima ide pljesak a par boraca odusevljeno medju sobom komentarise "dobar ovaj nas komesar, jes da je turcin al´dobar". Otprilike tako ide dijalog davno bijase kad sam citao to stivo ali ostalo mi to u glavi.

Mislim jeste da je to fikcija taj Oljacin roman ali istovremeno odslikava raspolozenje ljudi tog vremena.
To je jednostavno tako. Da nije bilo tako ne bi imali 1992 godinu na prostorima BiH kakvu smo imali.

Otud nema ni razmimoilazenja velikog po pitanju partizani i cetnici kod srba u BiH. I jedni i drugi su se borili protiv hrvatske drzave a imali su i moze se reci istovjetan stav prema muslimanima u BiH. Ta ideoloska polarizacija je puno bila izrazenija u Srbiji iako je i tamo doslo bar do prividnog pomirenja izmedju te dvije struje.
Fino i precizno receno
ROTOR 9

#359 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by ROTOR 9 »

Moze li mi neko reci ko bolje poznaje historiju.. kako to.. i danas kad sretnem stare ljude u istocnoj Bosni pricaju sa tolikim simpatijama prema Njemcima a sa druge strane partizani tvrde da su zlocine cinili Njemci i njihovi pomagaci..
Ti stari ljudi (starosjedioci) su tvrdili da su zlocini bili nad narodom od strane cetnika a partizani su otimali.. .Italijani spominju ih kao .,lijene , da hoce prevarit,ukrast,otet.. Ti ljudi nit su imali struje nit., radia., pricaju po sjecanju licno sto su prezivjeli..Kazem stvarno mi ne jasno kako Njemce simpatisu i govore da su djeci davali kekse i cokolade i da su dolazili da kupe hranu ili trampe., al otet il ukrast nikako.. :-? To je prostor kanton Gorazde..

16 muslimanska udarnu brigada.. u pdf-u
http://www.google.ba/#hl=hr&source=hp&b ... a702541c16
ROTOR 9

#360 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by ROTOR 9 »

Nasao sam cijelu knjigu u pdf-u evo link..
http://www.znaci.net/00001/150.htm
Hadzi Lojo

#361 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Hadzi Lojo »

ROTOR 9 wrote:Moze li mi neko reci ko bolje poznaje historiju.. kako to.. i danas kad sretnem stare ljude u istocnoj Bosni pricaju sa tolikim simpatijama prema Njemcima a sa druge strane partizani tvrde da su zlocine cinili Njemci i njihovi pomagaci..
Ti stari ljudi (starosjedioci) su tvrdili da su zlocini bili nad narodom od strane cetnika a partizani su otimali.. .Italijani spominju ih kao .,lijene , da hoce prevarit,ukrast,otet.. Ti ljudi nit su imali struje nit., radia., pricaju po sjecanju licno sto su prezivjeli..Kazem stvarno mi ne jasno kako Njemce simpatisu i govore da su djeci davali kekse i cokolade i da su dolazili da kupe hranu ili trampe., al otet il ukrast nikako.. :-? To je prostor kanton Gorazde..

16 muslimanska udarnu brigada.. u pdf-u
http://www.google.ba/#hl=hr&source=hp&b ... a702541c16
Ma to ti je opce poznato. Ja znam dosta starih koji isto govore, gdje su Nijemci bili nije bilo pokolja od strane cetnika i partizana. Ja bi Nijemce uporedio sa plavim kacigama tog doba.
Partizani su se znali preobuc u cetnike ili ustase pa napasti neko selo, a drugu jedinicu posalju kao da rastjera te napadace i prikazu se kao oslobodioci i spasitelji a sve u svrhu pridobijanja naroda na svoju stranu .
Imamopobjednika

#362 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Imamopobjednika »

A ne treba zaboraviti ni zajednicka partizansko-cetnicka orgijanja i klanja svega bosnjackog po selima sjeverne i istocne Bosne.
Wazap

#363 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by Wazap »

pa ljudi vi nemozete skontati da mi u svakome ratu naje....

da i nije bilo referenduma ove 92 opet bi poceo rat 100%
jer su oni htjeli da muslimane istjeraju iz juge
ljudi kontajte malo :bih:
kotace

#364 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by kotace »

Imamopobjednika wrote:A ne treba zaboraviti ni zajednicka partizansko-cetnicka orgijanja i klanja svega bosnjackog po selima sjeverne i istocne Bosne.
Citao sam i ja nesto o tom sramnom cinu.Na podrucju Majevice,Birca ... su imali zajednicku komandu do 42-e,pa su partizani cede zavalili,i tu je pukla tikva.
Sva Bosnjacka sela,su bila oznacena kao ustaska legla.Pod parolom borbe protiv ustasa ,zajednicki su napadali sela,a iza tih nazovi, oslobo
dilaca je uvjek isla bulumenta golorukih civila s namjerom,da opljackaju to selo. :skoljka:
Jedno je ono sto smo ucili,a prava istina je nesto sasvim drugo.Oslobodioci,ovo ono :shock: :shock:
nosara

#365 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by nosara »

kotace wrote:
Imamopobjednika wrote:A ne treba zaboraviti ni zajednicka partizansko-cetnicka orgijanja i klanja svega bosnjackog po selima sjeverne i istocne Bosne.
Citao sam i ja nesto o tom sramnom cinu.Na podrucju Majevice,Birca ... su imali zajednicku komandu do 42-e,pa su partizani cede zavalili,i tu je pukla tikva.
Sva Bosnjacka sela,su bila oznacena kao ustaska legla.Pod parolom borbe protiv ustasa ,zajednicki su napadali sela,a iza tih nazovi, oslobo
dilaca je uvjek isla bulumenta golorukih civila s namjerom,da opljackaju to selo. :skoljka:
Jedno je ono sto smo ucili,a prava istina je nesto sasvim drugo. Oslobodioci,ovo ono :shock: :shock:
:-)

Ma kakvi oslobodioci... Okupatori, sve od Dovadzije do Bijedica i Dizdarevica... A najveca ubleha je avnojevska BiH...

A tako je lijepo bilo pod antom i maxom...
kotace

#366 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by kotace »

Ma kakvi oslobodioci... Okupatori, sve od Dovadzije do Bijedica i Dizdarevica... A najveca ubleha je avnojevska BiH...

A tako je lijepo bilo pod antom i maxom...[/quote] Z.abi anti i maxu,normalno da bradonje i ustase ne mozemo porediti sa partizanima.Al ,nemojte mi ni drugove previse velicati,samo zaguglajte saradnja partizana i cetalja...
kotace

#367 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by kotace »

A tako je lijepo bilo pod antom i maxom...[/quote] Z.abi anti i maxu,normalno da bradonje i ustase ne mozemo porediti sa partizanima.Al ,nemojte mi ni drugove previse velicati,samo zaguglajte saradnja partizana i cetalja...
nosara

#368 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by nosara »

kotace wrote:Ma kakvi oslobodioci... Okupatori, sve od Dovadzije do Bijedica i Dizdarevica... A najveca ubleha je avnojevska BiH...

A tako je lijepo bilo pod antom i maxom...
Z.abi anti i maxu,normalno da bradonje i ustase ne mozemo porediti sa partizanima.Al ,nemojte mi ni drugove previse velicati,samo zaguglajte saradnja partizana i cetalja...[/quote]

Sta imam guglat... Kad hocu da se podsjetim na tu saradnju, pustim dvd "Bitka na Neretvi"...
zambaklija

#369 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by zambaklija »

sammo wrote:Koliko je bilo Bosnjaka u ustasama? Svi znamo za handzar diviziju, ali me zanima brojka. Koja je fora Bosnjaci kad vrijeđaju BH Hrvate ustasama, a i sami su tamo bili?
muslimani nisu dobrovoljno išli u ujke već pod prisilom,većinom su išli u domobrane,a najradije u seoske milicije,onda su svi proganjali muslimane na ovaj ili onaj način a zna se ponajviše čete,zapisano i dokumentovano je da su napočetku čete i partizani usko surađivali i da su u istočnoj bosni pa i u hercegovine ogromne progome činili........mnogo toga je prešutito i drugačije prikazano ali arhive postoje......a kako je došlo do formiranja handžar divizije,to je vrlo dobro i mislim vjerodostojno opisano u onoj knjizi....... :bih:
nellington

#370 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by nellington »

zambaklija wrote: muslimani nisu dobrovoljno išli u ujke već pod prisilom
Ovo nisam znao. Nekako mi koncept ustaštva nije ličio na to...

A što se partizanskih lijevih skretanja i savezništva sa četnicima prije izdaje tiče - zar to nije sažvakana tema na ovom forumu?
zambaklija

#371 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by zambaklija »

nellington wrote:

A što se partizanskih lijevih skretanja i savezništva sa četnicima prije izdaje tiče - zar to nije sažvakana tema na ovom forumu?

da se razumijemo ja sam bio titin pionir ali sam znao i ovo:
-moj did našao ranjena četu ispod sjena,znao ga ,pred kraj rata,fino ga odvezo u njegovo selo poslije taj part.spomenicu i nar.heroj,doduše u gladnim godinama je predkućom uvijek i osvanula vreća brašna .mekinja ili krompira i tako godinama...

-švabe su prehranile narod mog mjestašceta.....svi stariji su to znali

-upoznao ovdje jednog starkelju iz krajine,vermahtovac....evo njegova priča:došli domobrani da regrutuju i nikog nisu mogli od mlađih pokupiti onda dođu ujkani i isto....onda odu u okolna srbska sela koja napadnu dozivajući se između se sa huso i haso....potom natrag i raztelale:ili pod pušku i mi vas branimo ili će čete sve popaliti i poklati i naravno pod pušku.Prvom prilikom prebacio se kod švaba...ah ja da dodam,narod kako nije srbima tako ni hrvatima vjerovao ali nije bilo nikog da povede narod pa mnogi izabrali manji belaj.....
nosara

#372 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by nosara »

zambaklija wrote:
nellington wrote:

-moj did našao ranjena četu ispod sjena,znao ga ,pred kraj rata,fino ga odvezo u njegovo selo poslije taj part.spomenicu i nar.heroj,doduše u gladnim godinama je predkućom uvijek i osvanula vreća brašna .mekinja ili krompira i tako godinama...

-upoznao ovdje jednog starkelju iz krajine,vermahtovac....evo njegova priča:došli domobrani da regrutuju i nikog nisu mogli od mlađih pokupiti onda dođu ujkani i isto....onda odu u okolna srbska sela koja napadnu dozivajući se između se sa huso i haso....potom natrag i raztelale:ili pod pušku i mi vas branimo ili će čete sve popaliti i poklati i naravno pod pušku.Prvom prilikom prebacio se kod švaba...ah ja da dodam,narod kako nije srbima tako ni hrvatima vjerovao ali nije bilo nikog da povede narod pa mnogi izabrali manji belaj.....
Zato sto ti did nije bio u partizanima, e zato je svabo prehranio mjestasce... Nema dalje...
zambaklija

#373 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by zambaklija »

A što se partizanskih lijevih skretanja i savezništva sa četnicima prije izdaje tiče - zar to nije sažvakana tema na ovom forumu?[/quote]

-upoznao ovdje jednog starkelju iz krajine,vermahtovac....evo njegova priča:došli domobrani da regrutuju i nikog nisu mogli od mlađih pokupiti onda dođu ujkani i isto....onda odu u okolna srbska sela koja napadnu dozivajući se između se sa huso i haso....potom natrag i raztelale:ili pod pušku i mi vas branimo ili će čete sve popaliti i poklati i naravno pod pušku.Prvom prilikom prebacio se kod švaba...ah ja da dodam,narod kako nije srbima tako ni hrvatima vjerovao ali nije bilo nikog da povede narod pa mnogi izabrali manji belaj.....[/quote]

Zato sto ti did nije bio u partizanima, e zato je svabo prehranio mjestasce... Nema dalje...[/quote]

na ja ti nećeš da kontaš a ja nemam živaca da se natežem oko toga
bokakotorska

#374 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by bokakotorska »

Niko ovde nije veliki brojem ali u toj jugoslovenskoj mesavini Bosnjaci su relativno mali brojem i naseljeni na sirokom prostoru, vecim delom izmesani sa Srbima i Hrvatima, manjim delom na nekim cisto bosnjackim prostorima.

Zbog takvog svog polozaja i rasprostranjenosti, u opstem ludilu , logicno je da su se nasli i u Ustasama, jer je cela BiH usla u NDH i u Partizanima, jer su ovi bivsi isterani iz Srbije - manje vise – znacajnije opstali samo u BiH, a bili su jugoslovenska formacija i u Cetnicima, jer su ovi predstavljali jugoslovensku vojsku u otadzbini i takodje delovali i u BiH i u Handzar diviziji, jer je deo svih nasih naroda na ovaj ili onaj nacin posao uz Nemce.

Na kraju bilo ih je i u tom zelenom kadru, jer je valjda bilo i tih kojima je svih gornjih bilo preko glave i nisu ni jednima mogli verovati.

Bilo bi super da se shvati to i bez glozenja pokusa razumeti sada taj deo koji je rat proveo u Partizanima.

I onako su na kraju kratkih rukava ostali potomci svih. Potpuno je suludo da se sada opet sukobljavamo / te oko rezona 1941ve ali je ok i vazno shvatiti te uslove i opredeljenja.
provincijalac

#375 Re: Bosnjaci u partizanima

Post by provincijalac »

Istina je da je pobjeda komunista za bosanske muslimane najpozitivnije što se moglo desiti u tom vremenu.Sve ostale političke i državne alternative Bosni nisu davale ni gram šanse za preživljavanje.Pod komunistima smo se nacionalno afirmirali(pod imenom Muslimani), obrazovali i stvorili kakav takav temelj za budućnost.NIKAKVA druga moguća alternativa nije za nas bila bolja.
E sad, komunisti su napravili dosta propusta prema muslimanima.Prije svega zbog rehabilitacije četnika koljača.Kroz obrazovni i informativni sistem naslušali smo se o stradanjima srpskog naroda dok su muslimanske žrtve potpuno ili djelimično prešućivane.Ni jednog spomenika, ni jedne priče ili pjesme nema o hiljadama poklane sirotinje podrinja.
Istoričar Dedijer je naveo neke brojke, koje su umanjene iz razloga što masu muslimana kao žrtve niko nije mogao evidentirati.Procesuiranje četničkih koljača bilo je žalosno.Moj djed je kao osmogogodišnji dječak gledao kako mu kolju oca i tri strica.1948 je poznao jednog koljača na pijaci u Goraždu i nije ga smio prijaviti, jer je bilo opasno pričati o tome...
Post Reply