Koliko je siguran tsi 1.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#351 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

Bakir1 wrote:Volio bih da se Nedim javi i kaže koliko je njega koštalo otvaranje motora.
Bitno je razlučiti u glavi kvar bilo kakav na autu do 3 godine redovno odrzavanom je strašan a još strašnije je kada ti neko za opravku istog traži da mu nešto platiš
Ta primjedba itekako stoji, ali dizati problem lanca na toliku potenciju da ga na kraju izjednacis sa otvaranjme motora i vadjenjem klipova je nepotrebno komentarisati kao i onoga ko je to napisao!
Bakir1

#352 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

nije isto, ali ima tezinu, ja licno prvo ne bih olako uzeo cinjenicu da na autu koje sam novo kupio ima nesto sto nije ispravno i to ne mojoj greskom.
ukoliko ima nesto takvo javim se na servis,
varijanta a - dobar dan, pogledati cemo, dobiti cete zamjenski auto, novi motor, turbo pogon, mjenjac rezultat olako prelazim preko kvara jer sam obestecen ali uzigalo me pa cu sljedeci put itekako razmisliti hoce li to biti isti nov takav auto.
varijanta b - dobar dan nije to nista, vama se to pricinjava, odlazak jedan, odlazak drugi, treci, plati troskove, da je marka golemo je, jer kada kupujes nov auto, ti sa odrzavanjem sem ulja i filtera si na Vi, relativizirati da je to samo 300 maraka i pricati pricu nije to skupo je djetinjasto najmanje.
dodjes ti kod mene na tehnicki, upisem ti pogresne kilovate, placas godinama skuplju registraciju, doslo vrijeme da se to otkloni, ti meni halalis samo da se problem rijesi?
navodim licni primjer, te jeftine, trecerazredne, plasticne, svrsi podredjene i kako sve vec ne bi opisane KIJE, koverta, preporuceno, na ime, pismo pocinje, postovani, nasom greskom, mozda je potrebno zamjeniti krajnice na Vasem vozilu, molimo Vas da uradite isto o nasem trosku, uz to besplatan kontrolni pregled vozila, spura, i servis ulja i filtera bez troskova rada........
ljudi na zapadu, koje boli cuna za zvukove, voze dok motor ne slozi, i onda se opet natezu, i nije to samo lanac, to je lanac od kojeg slozi motor
530i

#353 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

Problem je što su u ovlaštenom servisu govorili da je to normalno (onaj glasni zvuk po paljenju hladnog motora), a kad je riknulo (tri mjeseca po isteku garancije, auto održavano u ovlaštenom servisu - četiri servisa ulja i filtera) onda su se pravili budale, tj. nisu čovjeku ništa htjeli priznati. Skidanje glave, zamjena par ventila. Lanac je stavljen isti, lično sam držao u ruci i jedan i drugi, a i sami mehaničari su potvrdili, fabrička oznaka tog dijela (seta lanca) se razlikuje od prvobitne, ali zbog nekih drugih stvari.
Ako je to normalno za auto sa malo kilometara i godina, ja onda ne znam šta je vama nenormalno. Lanac nije predviđen da se mijenja ikad...nažalost vlasnik je prosječan čovjek, tek kad mu se to desilo otkrio je preko interneta koliko je zapravo to čest problem na tim motorima.
Ne može se porediti neplanirani trošak zamjene lanca (ili njegova havarija) sa predviđenom zamjenom remenja.
I ovdje se na forumu javilo par ljudi sa zamjenom ili pucanjem lanca, jedan sa nemoralnom ponudom za kupovinu polovnog tsi-ja(što li!?), neke firme odustale od auta sa tim motorima, sada ti motori dolaze sa remenom....pametnom dosta. A ko hoće da se igra, samo naprijed, ko igra - dobija (ali i gubi).
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#354 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by konektovan »

tempuser wrote:U tvojoj glavi je otvaranje motora i zamjena zupcastog remena isto! Bravo majstore! :run:
Meni jeste isto, kad su nova vozila u pitanju, i kad je lova u pitanju. Nedimu nista nisu naplatili, cini mi se a vagowce deru k'o sansku kozu za njihov propust.
tempuser

#355 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

Ne cudi me da je tebi isto kad se nov motor otvara i kad se na ovom motoru mijenja lanac, a sve ostalo je pitanje para, a ne motora...
NediM17

#356 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by NediM17 »

Evo nesto za mog Gorana. :lol:

Image
Image

Da, popravak na Toyoti je kostao 0 KM. Takodjer, ta ista Toyota ima lanac, treba li spominjati da nikada nista oko njega nije bilo dirano. Naravno, nece ni biti, taj lanac i motor ce sahraniti karoseriju, uvjeren sam. ;-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#357 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by konektovan »

tempuser wrote:Ne cudi me da je tebi isto kad se nov motor otvara i kad se na ovom motoru mijenja lanac, a sve ostalo je pitanje para, a ne motora...

Nemoj biti demagog svaki put. Evo nedo ti je objasnio fino. ;-)
tempuser

#358 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

Nije to samo pitanje koliko je trosak popravka, nego kolika je tehnicka fula proizvodjaca, a tvrdnja da je zamjena lanca i karika isto je dovoljna. Ne znam kakva bi prica bila da je VW priznavao svaku reklamaciju pod garancijom!
tempuser

#359 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

NediM17 wrote:Evo nesto za mog Gorana. :lol:

Image
Image

Da, popravak na Toyoti je kostao 0 KM. Takodjer, ta ista Toyota ima lanac, treba li spominjati da nikada nista oko njega nije bilo dirano. Naravno, nece ni biti, taj lanac i motor ce sahraniti karoseriju, uvjeren sam. ;-)
Zaboravio si napisati da li treba spominjati da nilad nista nije dirano oko VW-ovih karika pa ti sam izvedi zakljucak
NediM17

#360 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by NediM17 »

Kako nije dirano? Eto ti gore video. :-)
Bakir1

#361 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

1,4 tsi
Image
jefferson

#362 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

basicm wrote:
jefferson wrote:
basicm wrote:Lanac upravo to i znaci, nema mijenjanja. Zupcasti se mijenja, lanac ne, ko ne vjeruje i ne zna, neka pogleda mercedes.
Jel to Mercedesov lanac od Titaniuma ili sam nesto promasio?
Sta je sa ostalim komponentama? Pumpa, alternator it'd? I lanac sluzi onome cemu sluzi i remen, opet se moraju mjenjati ostale komponente.
Pricamo konkretno o lancu, dio koji se ne bi trebao mijenjati, jer da treba bio bi zupcasti na njegovim mjestu, i ako se mijenja zbog deformacije na relativno malim kilometrima, onda je to inzinjerski propust, pravio ga vw bmw wartburg ili bilo ko. Ispada da ce uskoro zamjena klipova biti normalna pojava, jer eto kao trose se. Onda je nedimova toyota prava stvar, jer je mijenjao karike a dzaba ga doslo. Propust je propust, druga stvar je sto se to otkloni jeftino i brzo.
O cemu ti majke ti? Mercedesov lanac ima svoj zivotni vijek. Svaki lanac ce se vremenom izduziti. Druga je stvar sto kod nas ljudi misle da posto to nije guma, da se nemora mjenjati. Sta je sa remenicama? Lanac mora da ide preko nekog "tocka" ja na radilici ja na bregastim? Jel i to vjecno? Sta je sa izduzivanjem? Lanac nije pravljan od titanijuma i magnezija.
Mercedes+bosnasko poimanje odrzavanja auta je ubitacna kombinacija.
Lanac je stavljen jer pruza dodatnu sigurnost jer ce teze puci i napraviti havariju. To neznaci da ga nikad neces mjenjati niti su tvornice to tako zamislile.
530i

#363 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

jefferson wrote: O cemu ti majke ti? Mercedesov lanac ima svoj zivotni vijek. Svaki lanac ce se vremenom izduziti. Druga je stvar sto kod nas ljudi misle da posto to nije guma, da se nemora mjenjati. Sta je sa remenicama? Lanac mora da ide preko nekog "tocka" ja na radilici ja na bregastim? Jel i to vjecno? Sta je sa izduzivanjem? Lanac nije pravljan od titanijuma i magnezija.
Lanac je stavljen jer pruza dodatnu sigurnost jer ce teze puci i napraviti havariju. To neznaci da ga nikad neces mjenjati niti su tvornice to tako zamislile.
Napiši nam samo koliki je to životni vijek lanca kod Mercedesa? U godinama i kilometrima...ili miljama ako ti je lakše.
jefferson

#364 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

530i wrote:
jefferson wrote: O cemu ti majke ti? Mercedesov lanac ima svoj zivotni vijek. Svaki lanac ce se vremenom izduziti. Druga je stvar sto kod nas ljudi misle da posto to nije guma, da se nemora mjenjati. Sta je sa remenicama? Lanac mora da ide preko nekog "tocka" ja na radilici ja na bregastim? Jel i to vjecno? Sta je sa izduzivanjem? Lanac nije pravljan od titanijuma i magnezija.
Napiši nam samo koliki je to životni vijek lanca kod Mercedesa? U godinama i kilometrima...ili miljama ako ti je lakše.
Mercedes radi provjeru na svakih 100,000km i mjenja se po potrebi. Svaki puta kada se mjenjaju spaneri i slicno, MB kao i ostali proizvodjaci, preporucuje promjenu. Takodje, mnogi MB modeli imaju problema sa istezanjem lanaca. SLK 230, C i E 240 lanci su mjenjani na 160,000 preventivno.
Kod lanaca nema intervala, nego se mjenja prema potrebi, tj. kada se rastegne. Svi proizvodjaci traze provjeru lanaca upravo zbog toga. Na nekim modelima je to 100,000, na nekim 200,000. Medjutim prica kako se lanac nikad ne mjenja je farsa.
530i

#366 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

jefferson wrote: Mercedes radi provjeru na svakih 100,000km i mjenja se po potrebi. Svaki puta kada se mjenjaju spaneri i slicno, MB kao i ostali proizvodjaci, preporucuje promjenu. Takodje, mnogi MB modeli imaju problema sa istezanjem lanaca. SLK 230, C i E 240 lanci su mjenjani na 160,000 preventivno.
Kod lanaca nema intervala, nego se mjenja prema potrebi, tj. kada se rastegne. Svi proizvodjaci traze provjeru lanaca upravo zbog toga. Na nekim modelima je to 100,000, na nekim 200,000. Medjutim prica kako se lanac nikad ne mjenja je farsa.
Mercedesu se lanac mijenja po potrebi, s tim se slažem.
Samo je ta potreba malo duža nego kod TSI motora, znam lično za w123 240d sa 720.000 bez zamjene, w124 250d sa 550.000, w203 220cdi sa 270.000, vito sa 2.2 cd motorom sa 480.000, a vjerujem da takvo iskustvo većine vlasnika mercedesa.
Šta reći na to da "mnoge MB modele" nazivaš jedan ili dva motora nego pokušaj relativizacije volkswagenovog sranja i podvale. :-)
jefferson

#367 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

530i wrote:
jefferson wrote: Mercedes radi provjeru na svakih 100,000km i mjenja se po potrebi. Svaki puta kada se mjenjaju spaneri i slicno, MB kao i ostali proizvodjaci, preporucuje promjenu. Takodje, mnogi MB modeli imaju problema sa istezanjem lanaca. SLK 230, C i E 240 lanci su mjenjani na 160,000 preventivno.
Mercedesu se lanac mijenja po potrebi, s tim se slažem.
Samo je ta potreba malo duža nego kod TSI motora, znam lično za w123 240d sa 720.000 bez zamjene, w124 250d sa 550.000, w203 220cdi sa 270.000, vito sa 2.2 cd motorom sa 480.000, a vjerujem da takvo iskustvo većine vlasnika mercedesa.
Šta reći na to da "mnoge MB modele" nazivaš jedan ili dva motora nego pokušaj relativizacije volkswagenovog sranja i podvale. :-)
Jbt, uopste nerelativiziram problem. Ja sam naveo xxxx drugih problema sa TSI motorima o kojima niko ovdje ne prica, a ti govoris o nekoj relativizaciji. Daj ba, jedini razlog sto to spominjes je sto nisam reko: jest upravu si 100%.
Nisu tu samo 230 i 240 problematicni. I BMW napravi 500,000km sa lancem pa sta? Ali zato 2.0d ne napravi, pa se cijela frka po forumu provlaci oko BMW-a. Ovdje se MB generalno spomenuo: nece se desiti na MB. Nece ali u panjevima. Samo ukucaj na google mercedes chain problems i vidjet ces sta ce izaci.
Ti spominjes W123. jbt, daj bolan onda ako pricamo o problemima mozemo govoriti: pa nije ni Golf 1.6d imao nekih ozbiljnjih problema? Mi govorimo o autima u nazad 10g, gdje se sve svodi na efikasnost, a to ukljucuje lance koji nisu kao prije predimenzionirani, nego su dizajnirani da sto manje otpora stvaraju radi potrosnje, gubitka snage itd. W123 nije hrdjao, ali je zato prva generacija okonje hrdjala kao Ascona C u najboljim vremenima.
Ja sam rekao da TSI ima daleko vecih problema od lanca. Lanac promjenis i zavrsena prica. Ili lanac ne promjenis i onda imas havariju. Ni prvi ni zadnji proizvodjac koji je napravio neku gresku na motoru koja se moze rjesiti pravovremenom intervencijom.
Veci problem od lanca na TSI i FSI motorima je ne bas najbolje rjeseno direktno ubrizgavanje i problemi koji dolaze s tim.
Ali eto, valjda ja koji sam ukazao na ostale probleme relativiziram probleme lanca jer nisam rekao da je to najveci problem.
sema911s

#368 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by sema911s »

Precednicee... Znas kada neko cuje od nekoga da mu se pokvarilo nesto sto se nebi trebalo ponvarit jer je neko negdje im rekao da kod njihovih to se ne kvari(a proizvodjac isti).. I kako da ti objasnis da je lanac, kompresor, dizna, zamajac, filter ulja... Sve zamjenaki dio.. Ono sto se krece i trosi upotrebom...

Isto da pokusas nekome objasni da je sina zeljeznicka sto starija i iskoristenija bolja za daljnu obradu...
530i

#369 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

Poenta je da pismen, kršten, normalan, nazovite ga kako god, lanac može odraditi i 500.000 bez problema, ako se auto normalno održava i vozi. Dakle, za većinu auta to je dovoljno jer će i prije toga biti u rashodu. Problem se može desiti svakome, ali to je više izuzetak nego pravilo. Kod TSI motora 1.2 i 1.4 izuzetak je kad se lanac ne promijeni...
Bakir1

#370 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

Fascinira me, da ljudi koji vagaju sve, pa recimo i gubitak vrijednosti, nonsalatno kažu razletio se lanac poslije 40.000, normala šta sve 5, par stoja i idemo dalje.
Jeste tako je :mrgreen:
Sutra da neko kaže euro 5 je sad euro 3 i konto toga imaš čast dati državi još 200 nečega godišnje, isto bi bila ova priča normala sve 5 :lol:
jefferson

#371 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:Fascinira me, da ljudi koji vagaju sve, pa recimo i gubitak vrijednosti, nonsalatno kažu razletio se lanac poslije 40.000, normala šta sve 5, par stoja i idemo dalje.
Jeste tako je :mrgreen:
Sutra da neko kaže euro 5 je sad euro 3 i konto toga imaš čast dati državi još 200 nečega godišnje, isto bi bila ova priča normala sve 5 :lol:
Ja nekazem da je normalno da se lanac mijenja na 40,000, ali ako je ponudjeno rjesenje onda nek se zamjeni i cao. Jel se to na 1.2tsi i 1.4tsi mjenja svakih 40,000 ili se zamjeni na 40,000 sa lancem koji je unaprijedjen da bi se produzio vijek?
Slomi ste se oko lanca a niko ne spominje klipnjace na TSI motoru.
Bakir1

#372 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

Ne lomim se jebo lanac, kao i simens dizne, kao i servo ojacivac, kao i update dsg-a, nego to samovoljno predstavljanje ovcom u potrosackom društvu i milion malih utjeha, fascinira me
jefferson

#373 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

Bakir1 wrote:Ne lomim se jebo lanac, kao i simens dizne, kao i servo ojacivac, kao i update dsg-a, nego to samovoljno predstavljanje ovcom u potrosackom društvu i milion malih utjeha, fascinira me
Apsolutno se slazem, kao i svaka auto kompanija.
Ja jos nisam vidio da na evropskom trzistu ili u SAD ljudi ocekuju da auto nece imati nikakvih problema. Samo kod nas je to problem, jer kad bosanac da pare, auto mora da bude bez greske:
1. Dizne: mercedes, BMW, Toyota, Honda... (ono sto znam da su bili opozivi). BMW 4.4 Bi-Turbo V8, dva puta dizne mjenjane kroz opoziv. MB 3.0 V6 dizel isto tako, plus V8 benzinci.
2. Servo? Koja to firma nije imala bar jedan opoziv ili problem sa servo upravljacima? Cim je elektronska opcija ponudjena svi su skocili na nju jer manje trosi a i laksa je za manipulisati.
3. DSG? Jest, kao sto Honda vec 9 godina radi konstantno update na svojim automatskim mjenjacima za evropsko trziste i za Acure u SAD, jos nisam vidio Nissana sa originalnim a. mjenjacem a da ima vise od 200,000km. Na kraju, ZF, Aisin, Getrag i Borg-Warner namjerno danas prave mjenjace gdje se omogucuje update u slucaju da se kroz eksploataciju dodje do zakljucka da se odredjeni parametri promjene radi bolje efikasnosti.

Hocu reci da se kod nas ocekuje od VW-a, MB-a i slicnih bezgresno auto, sto zbog toga sto je slaba platezna moc pa kad se iskesa za auto ljudi ocekuju unikatan primjerak, sto zbog mentaliteta: nek komsiji crkne krava pa makar i meni dvije. Stoga komsija slabo prica da i on ima problema na autu.
Najbolja je tema sta vas zivcira na vasim autima, gdje uopste nema vlasnika VW-a. Ali ocekivati od proizvodjaca da danas u doba kada auta imaju 50km kablova u sebi, cipova vise nego kontrola letenja u sarajevu, da naprave W123 ili Golf II 1.6d je malo nerealna.
I ja bi volio da oba moja auta imaju pravu rucnu kocnicu umjesto onog elektronskog sranja, pa da mogu sam bez kompjutera ili neke karate tehnike promjeniti zadnje plocice, ali jbg, nije tako.
I da, VW je zadnjih deset godina proizve po meni bar, neke od svojih najlosijih primjeraka. Prvenstveno zbog toga sto su htjeli razdvojiti VW i Audi, pa je VW dobio poprecan motor u Passatu, pa varanje na dizelima. Ali, ovdje ili je otvorena hajka na VW ili se kuje u zvijezde.
Prije lanca na 1.2TSI motoru, ja licno da ga kupujem bi provjerio:
1. Naslage na ventilima.
2. Naslage u usisnoj grani.
3. Interval izmjene ulja (ako je interval radjen tacno u km kako tvronica preporucuje, mozda. Ako su radjeni produzeni inetrvali, zaobisao bi to auto).
4. Tek onda lanac i stanje komplet razvoda.
basicm

#374 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by basicm »

@jefferson Ja kakvi gluposti sve necete napisati! Pa fino tiljudi kazu, nesto sto se ne treba mijenjati, a mijenja se, da kosta marku nije dobro. Lanac, karike, uljna pumpa, sve je u istoj ravni. Znaci motor kar*ina i nema opravdanja. A mercedesov lanac se ne mijenja, a ta potreba o kojoj pricas je oko milion kilometara, i tad mu halal zamjena.
jefferson

#375 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

basicm wrote:@jefferson Ja kakvi gluposti sve necete napisati! Pa fino tiljudi kazu, nesto sto se ne treba mijenjati, a mijenja se, da kosta marku nije dobro. Lanac, karike, uljna pumpa, sve je u istoj ravni. Znaci motor kar*ina i nema opravdanja. A mercedesov lanac se ne mijenja, a ta potreba o kojoj pricas je oko milion kilometara, i tad mu halal zamjena.
Aha, kada na vrbi zasvrbi!
Post Reply