asurbanipal wrote:
@Kiki, vehabije su britanski projekat. Sad su ih u zaštitu uzeli SAD, ali i dalje oni ostaju britansko čedo. Mislio sam nedavno napisati jedan članak kao odgovor jednom od dotičnih da'ija tj. prodavača magle, ubleha i lažnih nada. Međutim, od prijatelja dobih jedan koristan savjet da ne stavljam zvono na sebe i glavu na panj, da ne izlazim javno, budući da oni ne poznaju dijalog nego samo monolog. Kuduzovićima, Ćemanima, Gološima i sličnoj ekipi je dopušteno sve, pušteni su sa lanca i u ovom trenutku predstavljaju saudijske Kerbere. Saudijci su s druge strane britanski okot koji je kasnije nasljedila Amerika. Vehabijska opcija je stvorena da postane oficijelna, mainstream. Projekat vehabizacije bosanskih muslimana je u toku. Usporedio bih to sa laganim kuhanjem žabe. Imaš jedan nukleus oko spomenutih šejhova i da'ija čiji broj je marginalan. Međutim, mnogo je veći broj njihovih simpatizera i kreće se oko 400.000. Inače, karakterisitka ovih simaptizera je što su nestalni i prevrtljivi. Masu stranica koji manje ili više propagiraju vehabijsku ideologiju imaš na internetu. Neke se vješto koriste mimikrijom poput stranica na facebooku, npr. Ljubav u ime Allaha, i tako neke slatkoriječivog naziva poput Ruža džennetska, itd koje imaju na 10-ine hiljada članova, a znam za jednu koja ima i preko 100.-inu hiljada. Uglavnom se koriste populističkom retorikom, how-to savjetima i plitkim i patetičnim "mudrolijama".
Već sam negdje ranije spomenuo da vehabizam nisu samo brada i skraćeni brkovi, te trofrtaljke, već je vehabizam i stanje uma, pogled na svijet. Dobrim dijelom su se na to upecale i pojedine sufije. Tako mi jedan prijatelj nedavno govori kako trebam da obavezno pogledam Zakira Naika, koji razvaljuje u "dijalogu" ili bolje reći raspravi sa ateistima, i kako je to trenutno naš najveći islamski učenjak. I to sve iz usta čovjeka koji je žešći protivnik vehabijske ideologije. Ne bi me iznenadilo, kako je krenulo da za 5-10 godina u školsko gradivo kao obavezne naučnike uvedu Haruna Yahyu, Zakira Naika ili još gore, nekog od arapskih ili domaćih da'ija.
Suma sumarum, priča oko paradžemata za mene je klasična ubleha. Kao što rekoh, imaš ekipu Kerbera koji naglas napadaju sve i svakoga, a jučer je "stradao" i uvaženi doktor hadiskih nauka Mahmut ef. Karalić. Rešad Hafizović je prije 10-ak godina napisao članak kako oni dolaze, mislieći na vehabije. Ja bih samo rekao kako su oni već došli i da su jako sveprisutni u ovom trenutku, kako izvan tako i unutar okvira Islamske Zajednice, poput bihaćkog muftije Makića, zatim Ljevakovića, Kurdića, Štulanovića, itd...Ako nekog zanima, šta je svrha projekta zvanog vehabizacija bosanskih muslimana, odgovor je jednostavan. Britancima tj.SAD i njihovim pudlicama Saudima će vjerovatno uvijek trebati "mesa" za neke buduće ratove koji će se voditi po Kavkazu, ukrajinskim stepama, Tora Bori, Pamiru, itd., itd., a ovaca i vune nikad nije nedostajalo...
Vehabijski pokret je savez Abdul Vehaba i Sauda. Anglo-Saksonci su pragmaticni, pregovaraju sa stranom koja ima najvece sanse.
Velika Britanija u arapskom svijetu odavno nema uticaj kakav je nekada imala, a zadnji potezi americke administracije govore da im je dosta i Sauda i Bliskog istoka. Ili mislis da su se uplasili Irana?
Ako si mislio napisati clanak, a mislis da bi ti zivot bio ugrozen, sasvim je ljudsko od tebe da se klonis belaja. Ali, nije muslimanski, a napose nije praksa onoga ko slijedi primjer Huseina r.a. da se povuce samo zato sto bi mu
mozda zivot ili zdravlje bili ugrozeni.
Ne nagovaram te na bilo sta

.
Bas bih volio vidjeti na osnovu cega si donio zakljucak da u Bosni ima 400 hiljada pristalica vehabijskog ucenja?
Ako ih vidis u ljudima koji komentarisu pojedine clanke a na fejsbuku sjede u basti, u pozadini kuca u holandskom stilu, a na bastenskom stolu Heineken, onda mislim da precjenjujes ovakve intelektualce.
Nisam upoznat kako je "nastradao" ef. Karalic?
Ako mislis da bilo ko, Britanci i Amerikanci napose mogu kontrolisati podgrupe u jednoj vjeri, drustvu, ili drzavi, onda ih precjenjujes i gajis mit o sveznanju CIA.
Djelovanje SAD-a se svodi na kontrolu morskih puteva (citaj okeana) i po svaku cijenu sprjecavanje formiranja jake evro-azijske alijanse, te sprjecavanje formiranja jakih regionalnih sila koje bi ugrrozile bilo koju od dvije prethodno navedene stavke.
Sve drugo su detalji kojima se ne bi mogli baviti ni korpusi obavjestajnih sluzbi.