Ko da proglasi neposrednu ratnu opasnost? Ti haman ne znas ko je sve sjedio u Predsjednistvu i Vladi?General War wrote:Pa proglasis neposrednu ratnu opasnost, TO je republicka vojska, predsjednistvo kako je hodalo po bjeljini i ostalim keiznim podrucjoma moglo je i posjetit SSNO trazit da TO obezbjedi granice...stvar je da ovdje vlada percepcija da su svi cukile jedva cekali da rat krene...a nije ni blizu.Drinski wrote:DAa nije bili rata u BIH, ne bi bilo niti bombardovanja SRJ 1999.godine.General War wrote: Stvari sa kosovom govore u prilog suprotnom...morao se dati jasan ultimatum i srbiji i hrvatskoj da ne prenose rat na bh teren, dignut rezervu tj. TO da obezbjedi tada republicke granice...posebno od paravojnih jedinica, ili koordinisati sa slovenijom i hrvatskom proglasenje nezavisnosti u isti dan...hodali i sastajali su se po jugi...o cemu su pricali?
A kakav ultimatum, ko da ga da, kome i kako da ga ispuni? A kako da mobilise TO? Protivustavno i sa igrackama?
Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- Gojeni H
#351 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
- XXS
#352 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Prijatelju, ja sam '92. uradio ono sto sam mogao. Sa 20 godina sam se Ufatio puske, zolje i ose. Unistio sam jedan tenk i jedan transporter. Dva puta sam lijo krv u pokusaju da ucinim sta se moglo uciniti. Vodio sam 160 vojnika od sarajevskog obruca do Igmana, Bjelasnice i Treskavice sa jednim izletom na Nisicku visoravan.Gojeni H wrote: Odgovorio si mi protivpitanjem. Mislim, ...![]()
Da li je SDA-ovska ne znam, ali ja nisam rekao da nije moglo bolje, vec sam te pozvao kao poslijeratnog stratega da kazes kako bi ti organizovao odbranu koja bi bila bolja i ucinkovitija.
Dakle, u svakoj stanici MUP-a imas Srbe, u svakom sekretarijatu za narodnu odbranu takodje, u gradovima su Srbi, JNA je vec srpska.
Eto, bujrum kazi kako bi ti to odradio, pa da prodiskutujemo.
E sada bujrum, kritikuj ili pohvali. Pitaj druge ljude kako sam radio svoj posao pa ocjeni moj ucinak.
Isto tako ja imam pravo da cijenim ucinak mog glavnokomandujuceg i da budem general poslije bitke. Nema tu sta bih ja uradio da sam bio na Alijinom mjestu.
Sve sto ima je sta je on uradio u datom momentu i jeli to bilo dobro ili nije.
Osim odluke da A BIH ne vrsi sistematske zlocine, sve ostale odluke i radnje prije, tokom i poslije rata su bile katastrofa po narod i drzavu dok su jako dobro radile na nivou licnog/familijarnog interesa za pedesetak izabranih SDA porodica sa Izetbegovicima kao vrhom interesne piramide.
- XXS
#353 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
klavirdžija wrote:Jesam li jedini koji uopšte i čita ovu knjigu?
Daj postiraj jos koju zanimljivu obzervaciju iz knjige.
-
Drinski
#354 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Pa proglasili su, mobilisali TO i zatrazili povlacenje JNA... SSNO opet nije postovao granice..General War wrote: Pa proglasis neposrednu ratnu opasnost, TO je republicka vojska, predsjednistvo kako je hodalo po bjeljini i ostalim keiznim podrucjoma moglo je i posjetit SSNO trazit da TO obezbjedi granice...stvar je da ovdje vlada percepcija da su svi cukile jedva cekali da rat krene...a nije ni blizu.
- klavirdžija
#355 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
XXS wrote:klavirdžija wrote:Jesam li jedini koji uopšte i čita ovu knjigu?![]()
![]()
Daj postiraj jos koju zanimljivu obzervaciju iz knjige.

- Gojeni H
#356 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Pohvaljujem ucestvovanje u oslobodilackom ratu.XXS wrote:Prijatelju, ja sam '92. uradio ono sto sam mogao. Sa 20 godina sam se Ufatio puske, zolje i ose. Unistio sam jedan tenk i jedan transporter. Dva puta sam lijo krv u pokusaju da ucinim sta se moglo uciniti. Vodio sam 160 vojnika od sarajevskog obruca do Igmana, Bjelasnice i Treskavice sa jednim izletom na Nisicku visoravan.Gojeni H wrote: Odgovorio si mi protivpitanjem. Mislim, ...![]()
Da li je SDA-ovska ne znam, ali ja nisam rekao da nije moglo bolje, vec sam te pozvao kao poslijeratnog stratega da kazes kako bi ti organizovao odbranu koja bi bila bolja i ucinkovitija.
Dakle, u svakoj stanici MUP-a imas Srbe, u svakom sekretarijatu za narodnu odbranu takodje, u gradovima su Srbi, JNA je vec srpska.
E sada bujrum, kritikuj ili pohvali. Pitaj druge ljude kako sam radio svoj posao pa ocjeni moj ucinak.
Isto tako ja imam pravo da cijenim ucinak mog glavnokomandujuceg i da budem general poslije bitke. Nema tu sta bih ja uradio da sam bio na Alijinom mjestu.
Osim odluke da A BIH ne vrsi sistematske zlocine, sve ostale odluke i radnje prije, tokom i poslije rata su bile katastrofa po narod i drzavu dok su jako dobro radile na nivou licnog/familijarnog interesa za pedesetak izabranih SDA porodica sa Izetbegovicima kao vrhom interesne piramide.
Ja sam bio mladji kad sam uzeo pusku u ruke. Ali, ne da se ne kajem zbog toga, vec sam ponosan na svoj doprinos odbrani, kao sto sam i zahvalan sto mi se ukazala prilika da branim istinu.
Isto tako, dozvoli da i ja imam pravo da komentarisem tvoje upise.
Podrzavam izdavanje knjige, kao sto sam rekao, drago mi je da zbog toga niko ne mora u zatvor.
Apsolutni sam protivnik kulta licnosti, ali autor mora da izdrzi preispitivanje njegovih navoda kao i njegove reference.
Dakle, moje je pitanje bilo kako bi se u proljece 1992. god. mogao bolje organizovati otpor i odbraniti zemlja i narod.
-
hajducka travica
#357 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Kako god okrenes,prevrnes,zakljucis,alija je samo jedan medju druga dva jahaca apokalipse.Ljudi su bili sredstvo do ostvarenja njihovog cilja.Jedan je zelio Veliku Srbiju u Seseljevoj viziji,drugi Veliku Hrvatsku do Drine A TRECI SVOJU ISLAMSKU DRZAVICU,MA KOLIKE JOJ GRANICE BILE,moze i Sarajevo ako ne moze nista oko Sarajeva.
- Gojeni H
#358 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Hvala.klavirdžija wrote:
Evo tog dijela, u jako kratkim crtama.![]()
Jedva cekam da vidim kojim cinjenicama je potkrijepio navode u zadnjih (osim zadnje) nekoliko tacaka.
-
Fudo387
#359 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Dobro, to si vec ponovio 100 puta.XXS wrote:Osim odluke da A BIH ne vrsi sistematske zlocine, sve ostale odluke i radnje prije, tokom i poslije rata su bile katastrofa po narod i drzavu dok su jako dobro radile na nivou licnog/familijarnog interesa za pedesetak izabranih SDA porodica sa Izetbegovicima kao vrhom interesne piramide.
I mene zanima, posto se non stop pozivas na nju, kakav ti je plan nene imala?
- klavirdžija
#360 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ako si skeptičan, i ja sam bio ali vjerovatno na drugu stranu... Odlično posloženo, uglavnom dokumentovane činjenice, jako malo subjektivnih tumačenja.Gojeni H wrote:
Hvala.
Jedva cekam da vidim kojim cinjenicama je potkrijepio navode u zadnjih (osim zadnje) nekoliko tacaka.
Last edited by klavirdžija on 02/01/2016 19:26, edited 1 time in total.
- XXS
#361 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Postujem cijenim i bas kao i ti, mislim da je to bila jedina prava strana. I dan danas ja mislim da sam izabrao ispravno.Gojeni H wrote: Pohvaljujem ucestvovanje u oslobodilackom ratu.![]()
Ja sam bio mladji kad sam uzeo pusku u ruke. Ali, ne da se ne kajem zbog toga, vec sam ponosan na svoj doprinos odbrani, kao sto sam i zahvalan sto mi se ukazala prilika da branim istinu.
Izvinjavam se ali to je iz supljeg u prazno. Apsolutno je nebitno sta bih ja uradio da sam baba i da imam muda.Gojeni H wrote: Dakle, moje je pitanje bilo kako bi se u proljece 1992. god. mogao bolje organizovati otpor i odbraniti zemlja i narod.
Alija se prihvatio posla i nikome nije dao ni da prismrdi poslu tako da on snosi ili zasluge ili odgovornost za ono sto je ili nije uradio.
Ima ona anegdota kad je student ucio cijelu noc pred ispit i kad ga je profesor oborio na ispitu on zakukao i vice ali ja sam ucio, ja sam ucio.
Na to ce profesor, uciti i nauciti su dvije jako razlicite stvari.
Prema tome alija je nesto radio, a jel' uradio je ono o cemu treba raspravljati.
Ako pitas mene Alija je radio ali nije uradio i to je ono sto je bitno, a ne sta bih ja radio i bili uradio.
Pogledaj drustvo i drzavu danas i reci mi da je uradio.
Sve dok sebi ne priznamo da Alija nije uradio nemamo prostora za promjene i nema prostora da neko drugi proba uraditi ono sto se uraditi mora.
- XXS
#362 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Napisao sam prije stranicu ili dvije.Fudo387 wrote:Dobro, to si vec ponovio 100 puta.XXS wrote:Osim odluke da A BIH ne vrsi sistematske zlocine, sve ostale odluke i radnje prije, tokom i poslije rata su bile katastrofa po narod i drzavu dok su jako dobro radile na nivou licnog/familijarnog interesa za pedesetak izabranih SDA porodica sa Izetbegovicima kao vrhom interesne piramide.
I mene zanima, posto se non stop pozivas na nju, kakav ti je plan nene imala?
- Gojeni H
#363 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ja ne mislim tako.XXS wrote: Izvinjavam se ali to je iz supljeg u prazno. Apsolutno je nebitno sta bih ja uradio da sam baba i da imam muda.
Alija se prihvatio posla i nikome nije dao ni da prismrdi poslu tako da on snosi ili zasluge ili odgovornost za ono sto je ili nije uradio.
Ima ona anegdota kad je student ucio cijelu noc pred ispit i kad ga je profesor oborio na ispitu on zakukao i vice ali ja sam ucio, ja sam ucio.
Na to ce profesor, uciti i nauciti su dvije jako razlicite stvari.
Prema tome alija je nesto radio, a jel' uradio je ono o cemu treba raspravljati.
Ako pitas mene Alija je radio ali nije uradio i to je ono sto je bitno, a ne sta bih ja radio i bili uradio.
Pogledaj drustvo i drzavu danas i reci mi da je uradio.
Sve dok sebi ne priznamo da Alija nije uradio nemamo prostora za promjene i nema prostora da neko drugi proba uraditi ono sto se uraditi mora.
Previse pogresnih stvari su odradjene poslije rata. O tome bismo mogli uz malo duzu kafu.
Cesto sam razmisljao sta se moglo odraditi bolje po pitanju otpora. Ista pitanja sebi postavljam i danas.
Svijescu, narod danas i onaj '92 su dva naroda, slicni ali ne isti.
Mozemo postaviti tezu da, bez obzira na stanje naroda, vodja-vizionar bi povukao odredjene poteze pa makar narod i bio protiv toga.
I vjerovatno bismo opravdanje za ovu tezu mogli pronaci u historiji kod mnostva lidera koji su tako postupili.
Moj problem je sto se ja veoma dobro sjecam broja ljudi koji su bili spremni da se ukljuce u Patriotsku ligu, bjezaniju Srba policajaca s oruzjem, prijavljivanje aktivnosti PL JNA od strane Bosnjaka, bjeganije, predavanja oruzja agresoru, itd.
Veoma zahebno vrijeme i masa bezmudog naroda nespremnog da prihvati realnost.
-
palermo
#364 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Ovo ti ozbiljnoXXS wrote:Gojeni H wrote: Nego da se vratimo na temu. Kako mislis da se otpor mogao organizovati kroz institucije ako su Srbi bili u svakoj od tih institucija?
A kako Srbi organizovase agresiju kad su Bosnjaci i Hrvati sjedili u svakoj od tih institucija?![]()
Mani mi se te SDA-ovske "bolje se nije moglo".
- Danguba
#365 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Koliko ti imas godina a ako ih i imas onda stvarno nesto sa tobom nije u redu.XXS wrote:A kako Srbi organizovase agresiju kad su Bosnjaci i Hrvati sjedili u svakoj od tih institucija?Gojeni H wrote: Nego da se vratimo na temu. Kako mislis da se otpor mogao organizovati kroz institucije ako su Srbi bili u svakoj od tih institucija?![]()
Mani mi se te SDA-ovske "bolje se nije moglo".
Srbe je naoruzala JNA ne pitajuci ih hocete li nego jednostavno kamionima dijelili oruzje i municiju, ukopali tesku artiljeriju oko gradova, prebacili dobrovoljce i rezerviste preko Drine...a Alija moli Tudjmana da prodje konvoj prema Sarajevu ili Tuzli. Ono naoruzanja sto bi krenulo iz Zagreba to bi ''braca'' Hrvati u Hercegovini zaplijenili tako da od 10 minobacaca u sarajevo dodje 1(jedan. Slovenija nam zaustavila 9 helikoptera...i ti se cudis sto Alija nije naoruzao narod.
...i zabole me neka stvar za SDA uhljupe ali radi istorije moramo nesto napisati a ne samo na osnovu nekog clanka iz knjige(koju je neko narucio) prikloniti se krdu.
- klavirdžija
#366 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Naručili su je NATO mudžahedinski masoni iz Vatikana, zaveeeeraaaa bre!
Bez zezanja, tek malo off topic jer i nakaradni "sistem vrijednosti" koji nam dolazi od Alije naovamo itekako ima veze s tim: Bošnjaci su u načinu "razmišljanja" svakim danom sve sličniji svojim katilima, (po)četnicima s istoka. Imamo sada i BANU, Cerić je svojevremeno uređivao IZ po ugledu na SPC, i tako to. Oni su dobrano nahebali, iako ih je bio toliki broj, a imali su i JNA, diplomatiju, solidnu strukturu stanovništva u Hrvatskoj, BiH, Kosovu, istorijske veze sa većim evropskim zemljama. Šta može biti rezultat imitacije tog "modela" od strane naroda stiješnjenog na 20-ak posto BiH, sa ekonomijom koja se svodi na ćevabdžinice i koride, par miliona ljudi, teretom štambilja islama u vrijeme svjetske i političke i ekonomske krize?
Bez zezanja, tek malo off topic jer i nakaradni "sistem vrijednosti" koji nam dolazi od Alije naovamo itekako ima veze s tim: Bošnjaci su u načinu "razmišljanja" svakim danom sve sličniji svojim katilima, (po)četnicima s istoka. Imamo sada i BANU, Cerić je svojevremeno uređivao IZ po ugledu na SPC, i tako to. Oni su dobrano nahebali, iako ih je bio toliki broj, a imali su i JNA, diplomatiju, solidnu strukturu stanovništva u Hrvatskoj, BiH, Kosovu, istorijske veze sa većim evropskim zemljama. Šta može biti rezultat imitacije tog "modela" od strane naroda stiješnjenog na 20-ak posto BiH, sa ekonomijom koja se svodi na ćevabdžinice i koride, par miliona ljudi, teretom štambilja islama u vrijeme svjetske i političke i ekonomske krize?
-
tesanj
#367 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
prijatelju, i ja sam lijo krvi za ovu drzvu gulio gore po nekakvoj nisickoj visoravni oko sarajeva, vozucoj itd. takodje imam pravo da cijenim glavnokomandujuceg ALJOXXS wrote:Prijatelju, ja sam '92. uradio ono sto sam mogao. Sa 20 godina sam se Ufatio puske, zolje i ose. Unistio sam jedan tenk i jedan transporter. Dva puta sam lijo krv u pokusaju da ucinim sta se moglo uciniti. Vodio sam 160 vojnika od sarajevskog obruca do Igmana, Bjelasnice i Treskavice sa jednim izletom na Nisicku visoravan.Gojeni H wrote: Odgovorio si mi protivpitanjem. Mislim, ...![]()
- Ali Kemal
#368 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Pazi meni je to jasno i bez knjige, drugo ni ti nisi procitao knjigu, ali je kritikujesGojeni H wrote: Jovane
Samo da citiram tvoj post
Dakle, nemas pojma o cemu knjiga govori, procitao si komentare, skonto da bi ovo mogao biti pocetak "ko nas, bre zavadi" i "svi su isti" ideologije kod Bosnjaka pa su poceli zmarci na mosnjama.Ali Kemal wrote: Mogao je da sjedne za pregovaracki sto i prije rata i postedi nas svega onoga sto se desilo![]()
Ova knjiga je sjajna stvar i duboko vjerujem da ce biti jos ovakvih knjiga napisanih od strane bosnjackih autora
U Bosni nema kmetova vec odavno, nego hajd objasni sta zaista zelis da kazes.Gojeni H wrote:Kmet se u Bosni zna ko je, onaj ko tako izabere ...
Iskreno zalim vas nacionaliste, vama ce uvijek biti lose, jer vas vrijeme i civilizacija gazi svakoga dana
- General War
#369 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
...e jebi ga , ne moze ovo ne moze ono...pa ako je tako, ko raspisa referendum? Ni ti haman ne znas kako je isla vlast u BiH...nije tad bilo entitetskog veta.Gojeni H wrote:Ko da proglasi neposrednu ratnu opasnost? Ti haman ne znas ko je sve sjedio u Predsjednistvu i Vladi?General War wrote:Pa proglasis neposrednu ratnu opasnost, TO je republicka vojska, predsjednistvo kako je hodalo po bjeljini i ostalim keiznim podrucjoma moglo je i posjetit SSNO trazit da TO obezbjedi granice...stvar je da ovdje vlada percepcija da su svi cukile jedva cekali da rat krene...a nije ni blizu.Drinski wrote: DAa nije bili rata u BIH, ne bi bilo niti bombardovanja SRJ 1999.godine.
A kakav ultimatum, ko da ga da, kome i kako da ga ispuni? A kako da mobilise TO? Protivustavno i sa igrackama?
- klavirdžija
#370 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Sjedili su Izetbegović, Abdić, Ganić, Plavšićka, Koljević, Boras i Kljuić.
U najgorem slučaju (i to da Abdić glasa protiv) 4:3.
- Danguba
#371 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
da i...???klavirdžija wrote:Sjedili su Izetbegović, Abdić, Ganić, Plavšićka, Koljević, Boras i Kljuić.
samo bi ubrzali nasu katastrofu ovako se kupovalo vrijeme(jer smo i onako bili bespomocni) i nesto oruzja.
-
ušće
#372 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Mrsko mi sve čitati pa da kroz ovo tvoje blago rečeno sranje (a ima ih još u nastavku ) odgovorim ....Na stranu sve greške Alije Izetbegovića kao vođe činio (pokaži mi jednog u njegovoj ili sličnoj situaciji koji nije činio greške ) Veliš uhvatio se pušake ,zolje, ose ..pun mi je ....vaših hvatanja za te zolje , ose. Puške vam je donijela roda ..pa taman i one kupljene ako ste je kupili ...sve komandanti i generali ..volio bih sresti te što si ih tih vodio da ih upitam za tvoje greške ..ja svoje sebi nemogu halaliti iako drugi kažu da su mi halali ....Dobre te onaj upita... gdje si bio 92 da nam obajsniš kako ćemo... da se ne jebemo 4 godine ...eto nisi mogao doći na red od Alije... Da sam te pozvao 92 u zimu da ideš sa mnom dobaviti nešto pušaka iz Hercegovine ...ti bi mi objašnjavao kako griješim jer to nije u intersu familijarne piramide ...XXS wrote:Prijatelju, ja sam '92. uradio ono sto sam mogao. Sa 20 godina sam se Ufatio puske, zolje i ose. Unistio sam jedan tenk i jedan transporter. Dva puta sam lijo krv u pokusaju da ucinim sta se moglo uciniti. Vodio sam 160 vojnika od sarajevskog obruca do Igmana, Bjelasnice i Treskavice sa jednim izletom na Nisicku visoravan.Gojeni H wrote: Odgovorio si mi protivpitanjem. Mislim, ...![]()
Alija je griješan ali jer misliš da je sebi oprostio te grijehe i na samrti ...ali najveća njegova greška je bila što nije napravio na vrh Prenja zatvor i spremio tamo gnjide oko sebe i takve "borce " kao što si ti ... već vam je omogućio da za papir pokupljujete stanove u vrijednosti 100 hiljada mraka a vi mu se iz zahvalnosti pišate na grob ...
- madner
#373 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Napokon neko krajnje objektivan.
Cijeli Alijin plan je bio da izbjegne rat, i to tako sto bi napravio deal sa Srbima. No kada je vidio da nema podrsku za taj plan, presao je na plan B, s tim da nije uradio nikakvu pripremu za isti.
Najgori politicar od svih 92, koji bi jos gore prosao da se Srbi nisu precjenili 93.
Cijeli Alijin plan je bio da izbjegne rat, i to tako sto bi napravio deal sa Srbima. No kada je vidio da nema podrsku za taj plan, presao je na plan B, s tim da nije uradio nikakvu pripremu za isti.
Najgori politicar od svih 92, koji bi jos gore prosao da se Srbi nisu precjenili 93.
- madner
#374 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Nije, no ostali su svi znali kuda plovi brod.Gojeni H wrote:Mozda, ali '90 nije bilo rata. Pravis koaliciju s partnerom. Komunisti na to ne bi pristali ni da su ih pitali.madner wrote:Mozda nije trebao praviti preizbornu i postizbornu koaliciju sa SDSom pa ne bi imao taj problem.
Svjesno donesena odluka da je prioritet skinuti komuniste ima cijenu, ta cijena je da RBiH ne upravlja republickim resursima.
- klavirdžija
#375 Re: Knjiga:"Alija Izetbegović - jahač apokalipse ili anđeo mira"
Što baš 93? Debelo su se precijenili i 92 i 95, ovo drugo ih je ponajviše koštalo NATO bombardovanja.