Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#351 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Dozer »

neki wrote: u tom i jeste sustina, umjesto kukanja po forumu treba krenuti od samog sebe...
koliko vas na ovom forumu vozi auto starije od 10 godina?
koliko vas na ovom forumu ujutro ide na posao sam u automobilu?
koliko vas se grije na pelet, drva, ugalj, gume, plastiku, cipele, staru odjecu,...?
koliko vas je glasalo za SDA i njene satelite?
Koliko vas zivi u nelegalnim kucama napravljenim po brdima oko urbanog dijela grada?
Na kraju krajeva svi koji kupuju nekretnine u naseljima tipa tibra, miljacka, benis,... direktno podrzavaju gradnju koja je unistila prirodna strujanja zraka u kotlini.
Kome je na ova pitanja izgovor nema se para, mora se zivjeti, nek barem ne kuka na zagadjenje...

Zakljucak...gusimo se u vlastitom sranju, ne treba traziti krivca okolo
Evo, krecem od sebe:
4 god.
najcesce 3, nekada 2
centralno
nikad, niti cu
stan, legalan
ni u ludilu
nije mi to izgovor, a i ne trebam ga :D
O'zone
Globalni moderator

#352 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by O'zone »

Odoste VI predaleko. Po svemu sudeći ovo još ne guši dovoljno jer nikome ne smeta. Narod ko narod uzeo maskice od papira i konta siguran jbaji ga slegni ramenima i slajfaj dalje.

Vani se skoro pa i ne vidi ni to nikome ne smeta jer svi su u automobilima. Opsti krkljanac u gradu. Motori koji rade u mjestu po jedno na mjestu vozača i lagano.
sheilak

#353 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sheilak »

Malo mi je glupa ova prica ako je auto
stariji od 10 godina odmah su veci zagadjivaci
Evo moje je sada staro 11 i sve godine ga odrzavam redovno i u ovlastenom
Jel to znaci da je prosle godine auto bilo ok a ove vec ne valja?
Tako isto znam ove koji su stari po 5 godina a gori su od nekih koji su 10+ (r)
neki

#354 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by neki »

Dozer wrote:
neki wrote: u tom i jeste sustina, umjesto kukanja po forumu treba krenuti od samog sebe...
koliko vas na ovom forumu vozi auto starije od 10 godina?
koliko vas na ovom forumu ujutro ide na posao sam u automobilu?
koliko vas se grije na pelet, drva, ugalj, gume, plastiku, cipele, staru odjecu,...?
koliko vas je glasalo za SDA i njene satelite?
Koliko vas zivi u nelegalnim kucama napravljenim po brdima oko urbanog dijela grada?
Na kraju krajeva svi koji kupuju nekretnine u naseljima tipa tibra, miljacka, benis,... direktno podrzavaju gradnju koja je unistila prirodna strujanja zraka u kotlini.
Kome je na ova pitanja izgovor nema se para, mora se zivjeti, nek barem ne kuka na zagadjenje...

Zakljucak...gusimo se u vlastitom sranju, ne treba traziti krivca okolo
Evo, krecem od sebe:
4 god.
najcesce 3, nekada 2
centralno
nikad, niti cu
stan, legalan
ni u ludilu
nije mi to izgovor, a i ne trebam ga :D
:thumbup:
Tebi svaka čast, ali takvih je na ovom forumu možda 20%, u čitavom gradu ni 10%..
Ajatolah_

#355 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Ajatolah_ »

Al' dobro, "nema se para" je legitiman izgovor za osobu kojoj treba auto a ne može si priuštiti ništa mlado...
Ono na šta se, za razliku od toga, može uticati, jeste da ljudima koji voze takvim relacijama da je moguće, nekad upotrijebe gradski prijevoz umjesto što idu autom.

Image
sheilak

#356 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by sheilak »

Ja zadnjih mjesec dana idem tramvajem 3 stanice na posao mada sam i prije isao cesto tramvajem umjesto autom
Auto uglavnom po gradu koristim kad izadjem vikendom vani i ako moram recimo u obi i sl i van grada (r)
O'zone
Globalni moderator

#357 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by O'zone »

- "Kasnimo, tek je na inicijativu roditelja došlo do prekida nastave u školama što je trebalo dosta ranije. Možemo djelovati na nivou pojedinca i moramo posvetiti pažnju ljudima koji su rizični: predškolskoj i školskoj djeci, trudnicama, osobama treće životne dobi i pacijentima sa hroničnim bolestima", kaže predijatar Lutvo Sporišević

Zbog enormnog zagađenja zraka, pedijatri na području Kantona Sarajevo se proteklih dana susreću sa povećanim brojem djece pacijenata koja se javljaju sa simptomima respiratornih upala, javlja Anadolu Agency (AA).

Efekti velikog zagađenja zraka mogu se manifestovati akutno i hronično, kazao je doc. dr. sc. Lutvo Sporišević, specijalista pedijatrije.

"Akutne posljedice su posljedice u smislu prehlada, upala, suzenja očiju i brohitisa. A hronične se manifestuju dugotrajnim udisanjem štetnog zraka gdje može doći do astme, kardiovaskularnih problema u smislu povišenog pritiska i bolesti srca. Efekti mogu biti u smislu anemije, a dugotrajno može dovesti do karcinoma pluća", kazao je Sporišević.

- Smog uništava imunitet -

Smog, prema riječima doktora, sadrži preko 4.000 štetnih tvari koje djeluju na anatomske barijere, sluznicu, te tako djeluju i na imunitet, izazivaju alergiju, djeluju štetno na koštanu srž te tako izazivaju anemiju kod djece. Efekti takvih izlaganja mogu se primijetiti i nakon 20 do 30 godina od izlaganja štetnim česticama.

Aerozagađenje ima efekat i na još nerođeno dijete, kaže naš sagovornik, dok neke studije pokazuju da se kod trudnica koje se duže vremena izlažu štetnom zraku rađaju djeca male porođajne mase,

"Prateći dnevnu, sedmičnu i mjesečnu evidenciju broja oboljenja, možemo doći do podataka da je povećan broj djece koji imaju respiratorne infekcije zbog aerozagađenja, koje dovodi do prehlada, upala grla, bronhitisa te suzenja očiju. Povećan je broj pacijenata. Evidencija je bitna i ukazuje da je kod predškolske djece povećan broj. Radim konkretno sa predškolskom djecom, ali znam da je isti slučaj i sa djecom školskog uzrasta", kazao je Sporišević dodavši kako se oboljenja kreću od prehlada, upala nosa, sinusa, ždrijela, upale pluća i bronhitisa.

O odluci kantonalnih vlasti da od četvrtka obustave nastavu u osnovnim i srednjim školama u Sarajevu, iako je povećano aerozagađenje prisutno skoro mjesec dana, Sporišević ističe kako je takva reakcija nadležnih zakašnjela.

"Kasnimo, tek je na inicijativu roditelja došlo do prekida nastave u školama što je trebalo dosta ranije. Možemo djelovati na nivou pojedinca i moramo posvetiti pažnju ljudima koji su rizični: predškolskoj i školskoj djeci, trudnicama, osobama treće životne dobi i pacijentima sa hroničnim bolestima. Oni ne bi trebali izlaziti na ovakvo vrijeme niti se baviti sportom, vidimo da na ovakvom vremenu neki džogiraju, to nije preporučljivo", napominje dr. Sporišević.

- Djeca i trudnice najosjetljivije kategorije -

Prema njegovim riječima, djeca ne bi trebala izlaziti van dok je prisutan smog, a ukoliko moraju napustiti kuću, u tom slučaju preporučljivo je nošenje zaštitne maske ili šalova preko disajnih organa. Pored toga, kako je istakao, neophodno je povesti računa o ishrani.

"Što više hrane bogate mineralima i vitaminima unositi. To su metode kojima možemo djelovati individualno. Šira zajednica treba ograničiti upotrebu automobila, povesti računa o gradnji, nema cirkulacije zraka i nema vjetrova. Trudnice su također dio te rizične skupine, dakle što manje kretanja i boraviti što manje na ovom zraku koji je zagađen i krajnje opasan", poručio je Sporišević.
piupiu

#358 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by piupiu »

dječak sa šibicama wrote:Trenutno se ne vidi prst pred okom.

Magla + smog... veceras vozite pazljivo.
:lol:

Moram reći da je tvoj smisao za humor na ovom forumu potcijenjen. Image
studiorum_tuzlaensis

#359 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by studiorum_tuzlaensis »

Kakva su ovo baljezganja o tome da zgrade i gradnja smanjuju cirkulaciju zraka u kotlini.

Ovo je ono specijalisti a'la Mufid Memija, koji se razumiju u maglu ko mara u kriv kurac.
The 51st State

#362 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by The 51st State »

Dva prosta rjesenja, nece mozda u potpunosti sanirati problem ali ce ga sigurno u velikoj mjeri minimizirati, toplovod od kaknja i ukidanje svih poreza i dadzbina za automobile na plin u periodu na pet godina.
azurna_obala

#363 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by azurna_obala »

Ljudi, da vidite mjesečine :D

Vidim i malog i velikog medvjeda! :oops:
O'zone
Globalni moderator

#364 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by O'zone »

azurna_obala wrote:Ljudi, da vidite mjesečine :D

Sa koje kote Trebevića?
PM72

#365 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Ja samo znam da su ove magle mila majka za one prijeratne.Doduše,kraće su trajale ali su one bile gušće.
PM72

#366 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

The 51st State wrote:Dva prosta rjesenja, nece mozda u potpunosti sanirati problem ali ce ga sigurno u velikoj mjeri minimizirati, toplovod od kaknja i ukidanje svih poreza i dadzbina za automobile na plin u periodu na pet godina.
o čemu pričamo kad ja na novo auto plaćam porez 80 km godišnje u trajanju od 7 godina a bošnjo registruje trulju od 25 godina koja ide na trafo ulje i on NE plaća taj porez.
Last edited by PM72 on 23/12/2015 19:52, edited 1 time in total.
azurna_obala

#367 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by azurna_obala »

O'zone wrote:
azurna_obala wrote:Ljudi, da vidite mjesečine :D

Sa koje kote Trebevića?
Izvan područja Sarajeva
Hakiz

#368 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

Ajatolah_ wrote:Al' dobro, "nema se para" je legitiman izgovor za osobu kojoj treba auto a ne može si priuštiti ništa mlado...
Ono na šta se, za razliku od toga, može uticati, jeste da ljudima koji voze takvim relacijama da je moguće, nekad upotrijebe gradski prijevoz umjesto što idu autom.
To je odlično rješenja, samo kod nas nije. Da bi se velika količina ljudi odlučila da ostavi auto i ide gradskim prevozom, gradski prevoz treba biti dobar, treba biti u stanju prevesti tu dodatnu količinu ljudi na vrijeme. A kod nas gradski prevozi nisu dobri, ni ovu količinu putnika sada ne prevoze bez problema, kamoli povećan broj putnika.

Nemam auto, idem gradskim prevozom.
O'zone
Globalni moderator

#369 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by O'zone »

PM72 wrote:
The 51st State wrote:Dva prosta rjesenja, nece mozda u potpunosti sanirati problem ali ce ga sigurno u velikoj mjeri minimizirati, toplovod od kaknja i ukidanje svih poreza i dadzbina za automobile na plin u periodu na pet godina.
o čemu pričamo kad ja na novo auto plaćam porez 80 km godišnje u trajanju od 7 godina a bošnjo registruje trulju od 25 godina koja ide na trafo ulje i on NE plaća taj porez.
Te dvije odredbe o plaćanju poreza na novija vozila i vozila na plin su dva najveća apsurda .

Magle prije rata su odvratno smrdile na sumpor iz uglja nekad nepodnosljivo
Hakiz

#370 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Hakiz »

Nego, da mi u Sarajevu probijemo Igman. Samo da ne bude kao u onom filmu kada su probijali brdo da isteče jezero u more, a na kraju more uteklo u jezero :).
tututuuuu

#371 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by tututuuuu »

U svakoj normalnoj zemlji najveci su porezi i davanja prema drzavi nametnuti onim sa stari vozilima, na taj nacin posto oni najvise zagadjuju red je onda da oni najvise i placaju i drugo na taj ih se nacin "gura" da uzmu nesto sto manje zagadjuje a da ne kazem da mnoge subvencioniraju eko vozila itd. (al ajde, to kod nas nije za ocekivati s obzirom na ekonomiju),

Al eto, ovdje vidimo da nije tako. :D Vozis i dalje Dvojku i budes nagradjen. :D
Innovation

#372 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Innovation »

Chmoljo wrote:
Innovation wrote:
Chmoljo, da li ti znas ko daje prijedlog za vanredno stanje, tj. ko predlaze mjere upozorenja itd. :?: i koja je uloga ministra u tome. :?:
bez guglanja ne znam.

uloga mu je da radi u interesu javnosti. ne da je dezavuiše.
Evo da ti pomognem, pa da znas.

http://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov.b ... ajev_0.pdf
Better Man

#373 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by Better Man »

tututuuuu wrote:U svakoj normalnoj zemlji najveci su porezi i davanja prema drzavi nametnuti onim sa stari vozilima, na taj nacin posto oni najvise zagadjuju red je onda da oni najvise i placaju i drugo na taj ih se nacin "gura" da uzmu nesto sto manje zagadjuje a da ne kazem da mnoge subvencioniraju eko vozila itd. (al ajde, to kod nas nije za ocekivati s obzirom na ekonomiju),

Al eto, ovdje vidimo da nije tako. :D Vozis i dalje Dvojku i budes nagradjen. :D
Registracija za takva vozila bi trebala biti od 1000 KM, pa na više. Valjda bi tada smanjili broj krševa i grobova u saobraćaju. A najveodgovorniji za to što se takva vozila nalaze u saobraćaju su kuće koje vrše tehničke preglede. Kad bi se malo iste pročešljalo i utvrdilo kako daju zeleno svjetloo da auto može u saobraćaj, a nije ispravno, onda bi se lijepo večina njih zapečatilo, oderala žestoka novčana kazna i trajno oduzela dozvola za rad. Za sve ovo su isključivi krivci vlastodršci. Zašto s ne bi na linijama na kojima saobraćaju tramvaji i trola, potpuno obustavio autobuski saobraćaj dok je ovakvo stanje i pojaćao tramvajski i trolejbuski.
iz zadnje klupe

#374 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by iz zadnje klupe »

Ja dragi boze ja ono jos ne dozivi...

Izadjoh u subotu navece u Tuzlu, sekundu kad izadjoh iz kola kad ne povratih pluća, ono je cisti otrov :run:

Procitao sam malu temu, nema Tuzlaka, covjek bi rekao tamo sve pod kontrolom, ljudi ono je za proglasenje elementarne nepogode, ja licno nisam dozivio u zivotu takav nivo zagadjenja kao tu vece u Tuzli...
PM72

#375 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Post by PM72 »

Kupim ja novo novcato auto i sav sretan odem na tehnički da obavim i tu formalnost pa da ga registrujem.Kad je došlo do testiranja gasova (auto ukupno prešlo 30 km) levat uzeo turirati auto do daske,šatro da testira onaj aparat.Umalo ga štocom nisam opalio. :twisted: zagalamim na njega a on se snuždi ko biva,neće mu ništa biti samo da vidimo maksimalni ispuh pošto je auto novo novcato????? a meni drob igra...kad sam mu spomenuo svu familiju i kad sam se narogušio da dođe do bitke,dotrčaše njegove kolege i smiruju situaciju.ja zapjenio pa im jebem od tave držak.Prije mene bila truhla golf dvojka i nije joj ni gasa dao a ona puši ko ćiro birvaktile."što njemu nisi turirao do daske da se sav raspadne - jebo te on".Za ovo svoje mogu kupiti kompoziciju golfova dvojki a ti se našao učiti na mom autu za kog sam iskapao zadnji dinar...

e takvi su šupci na tehničkom.kad je auto "sumnjivo" zna se šifra .Poslao me Samir iz "Bosna osiguranja",cvaja u saobraćajnoj i nakon par minuta priđe ti levat i kaže 2sad je ok ali de bogati do sljedećeg puta ono popravi" .ma hoću,kako neću... :lol:
Post Reply