Star Wars

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#351 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Truba »

ne znamo godiste kolege koji je to rekao
meni je najboli originalni...ne cijenim nes ni nastavke na originalni
dok recimo najbolji mi je treci alien da ne ispada da samo priznajem originale
najbilji mi je drugi star trek
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#352 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Velkoski »

'92.

Morate shvatiti da sam ja odrastao uz nove i da su mi poslije njih 'stari' bezveze totalno. :mrgreen:
Truba

#353 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Truba »

tako sam i pretpostavljao
Truba

#354 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Truba »

gledam trojku.... krenuo da pogledam nekoliko minuta samo da započnem uvodnu špicu ostao pola sata ... moro ići spavati

na imdb sam dao 4/10... vjerojatno sam gledao neki buđavi VHS sa divixa to je tad bilo popularno kad je izašao
tzv "beogradski originali" kako su ih u videotekama zvali :lol: :lol: :lol:

ocjena će vjerojatno ići gore
Truba

#355 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Truba »

poceo sam gledati ovaj novi...

mladja raja i medju ovim imperijalistima

mirisi na tvajlajtizaciju...hungergemizaciju, mazerunerizaciju :mrgreen: dakle udaraju na tinedjzere i novu generaciju starwars ljubitelja

ovih pola sata nije lose...predvidljivo na momente i otprilike znas sta ce se dogadjati
yoda82

#356 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by yoda82 »

Black swan wrote:ne znamo godiste kolege koji je to rekao
Meni opet najlošiji. Kod mene ide 2,4,1,3 :D

Ma inače prva tri dijela SW uopšte nisu loša. Čak mi je treći možda i najbolji. Ovaj najnoviji je onako, ali se nadam da je ovo samo uvod u druga dva.
ExNihilo

#357 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by ExNihilo »

Treći Alien je najgori. Četvrti može proći ako ga shvatiš kao zajebanciju. Treći nikako.
Truba

#358 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Truba »

ako ćemo oštro
treći je vizualno najači
drugi je ratno/akcioni film pa ispada
prvi je ukleta kuća u svemiru sa glupim likovima... zar bi slali glupe likove na interplanetarnu misiju? dakle horor

iz filma sa planetom nastanjenom zatvorenicima i zlom multi korporacijom kada se uzmu sve moguće i nemoguće verzije scenarija koje su kolale ( jedna čak snježana i 12 zatvorenika) izvučen je maksimum
ExNihilo

#359 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by ExNihilo »

Nemaš ti pojma.
Truba

#360 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Truba »

vaistinu
yoda82

#361 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by yoda82 »

Black swan wrote:ako ćemo oštro
treći je vizualno najači
drugi je ratno/akcioni film pa ispada
prvi je ukleta kuća u svemiru sa glupim likovima... zar bi slali glupe likove na interplanetarnu misiju? dakle horor

iz filma sa planetom nastanjenom zatvorenicima i zlom multi korporacijom kada se uzmu sve moguće i nemoguće verzije scenarija koje su kolale ( jedna čak snježana i 12 zatvorenika) izvučen je maksimum
Meni je zato i najbolji :D
Bloo
Globalna šefica

#362 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Bloo »

yoda82 wrote:
Black swan wrote:ne znamo godiste kolege koji je to rekao
Meni opet najlošiji. Kod mene ide 2,4,1,3 :D

Ma inače prva tri dijela SW uopšte nisu loša. Čak mi je treći možda i najbolji. Ovaj najnoviji je onako, ali se nadam da je ovo samo uvod u druga dva.
fincherov <3
ExNihilo

#363 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by ExNihilo »

Prvi je, a ne koristim često tu sintagmu, remek djelo. Egzistencijalizam u svemiru. Alien je najveći sajns fikšn u svemiru poslije Odiseje. Da nije bilo tog i takvog Aliena, ne bi svjetlost ugledali, barem ne u obliku koji znamo: Sunshine (2007), Event Horizon (1997), Moon (2009), Pandorum (2009), Europa Report (2013), Sphere (1998), pa ni Interstellar ili The Martian, dakle cijeli niz filmova koji se naslanjaju na ideju izolacije i klaustofobije u svemiru. Alien je toliko kulturološki preloman, da se njegov eho osjeti čak i u nastavku Odiseje (napisane 1982., snimljene 1984.). Ridley Scott at his best.

Drugi je čistokrvna akcija u ruhu naučne fanstatike, što je Cameronov pečat. Iako operisan od bilo kakve filozofije, film drži pažnju, likovi su lovable, i jednostavno navijaš da se Ripley nahebe majke Alienima i spasi curicu. Newt biva spašena, Ripley nalazi ljubav u dubokom svemiru, Alien kraljica je spržena. Klasični hepi end kakvom si se i nadao.

Treći je usrao šefa i stanicu od prve minute. Nakon što je pola drugog filma spašavanje Newt, i razvoj (potencijalnih romantičnih) odnosa između Ripley i Hicka, lijeni pisci nisu znali šta da rade sa ova dva lika, pa su prikladno odlučili da su "umrli pri padu broda". Pa hebo ga Titoslav, poserite mi se na satisfactory conclusion iz drugog dijela.

Ipak, najveći problem trećeg dijela je prelaz na KATASTROFALNI CGI. Alien izgleda ko kurac. Toliko je fake, toliko nerealistično, kao gledam neku cut scenu za Play Station 1 video igru. Nula poena. Ona rana faza CGI, fuj. Nevjerovatno da film iz 1979 ima nemjerljivo bolje vizualne efekte.

Jedino gdje trica dobiva pohvalu jeste kultna scena kada Alien poštedi Ripley jer osjeća da u njoj tinja alienski život.

Četvrti dio je, objektivno gledano, teški odron. Tu su već zbrisani i posljednji tragovi one specifične Alien atmosfere. Film zapravo nije Alien, već random Rambo stil shooting u svemiru. Ipak, iz filma prosijava onaj šaroliki late 90s science fiction treš, specifičan za taj period, pa je zanimljiv sa tog nekog kulturološkog i nostalgijskog aspekta. Bonus poeni za scenu s kraja, kada Aliena komada pritisak dok ispada s broda, pa skiči i skoro ti ga bude žao.

Prometheus je, po meni, prvi zaista dostojan "nastavak" nakon keca, iako se mnogi neće složiti. Povratak filozofskim korijenima. Pisao sam već o Prometheusu puno puta po forumu, pa neću opet.

Još nešto mi je zanimljivo: U prvom dijelu android je prikazan kao pakaš, nešto na tragu Odiseje i HALA, u drugom je android Bishop prikazan kao good guy (iako je Ripley kontinurano skeptična prema njemu), nešto slično kao TARS u Interstellaru. U trećem i četvrtom ne znam da li je bilo androida, ne sjećam se, ali je u Prometheusu David (Fassbender) moralno ambivalentan, čak poetičan ("Sometimes to create, one must first destroy"), nekako bliže replikantima u Blade Runneru, pa mi se svidio taj pomak.

Vidjet ćemo šta budućnost nosi za Aliena.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#364 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Chmoljo »

ExNihilo wrote:Event Horizon (1997)
jako davno gledao. previše zelen da bih sada davao ocjene, ali generalno mislim potcijenjen film. bila je ona jedna gadna scena kada vide šta se dešavalo onima prije njih :D i ona kad Sam Neill po**zdi i od lika napravi marionetu :D
ExNihilo

#365 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by ExNihilo »

Chmoljo wrote:
jako davno gledao. previše zelen da bih sada davao ocjene, ali generalno mislim potcijenjen film. bila je ona jedna gadna scena kada vide šta se dešavalo onima prije njih :D i ona kad Sam Neill po**zdi i od lika napravi marionetu :D
Da, baš potcijenjen. Nisam ga ni ja gledao jedno desetak godina već. :D
Bloo
Globalna šefica

#366 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Bloo »

Chmoljo wrote:
gledala više puta :D par trauma u djetinjstvu od njega, ali je awesome
Truba

#367 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Truba »

http://www.popboks.com/article/17415

Rezultat: između 1987. i 1991. godine, kada je snimanje počelo, napisano je pa odbačeno 10-ak vrlo različitih scenarija čiji su autori ljudi kao što su William Gibson (pisac kinberpank romana Neuromancer), Eric Red (scenarista filmova Autostoper i Near Dark), David Twohy (scenarista i režiser Planete tame) i Larry Ferguson (scenarista Lova na Crveni oktobar).

Do Fincherovog angažmana promenjena su i dva režisera - Renny Harlin (Alpinista) i Wincent Ward (Mapa ljudskog srca), setovi su građeni pa rušeni (radnja se prvo odvijala na drvenom satelitu, a onda u zatvorskoj koloniji), a čitavo snimanje proteklo je bez gotovog scenarija, koji su na kraju uzeli da pišu Giler i Hill lično.

Tokom fizičke produkcije, Fincher, producenti i Fox bili su u ljutitom sukobu, i iz filma je na kraju, po odluci studija, izbačeno oko 30 minuta materijala. Publika i kritika dočekale su Tuđina 3 na nož, i sam autor ga se na kraju odrekao.

ipak je najbolji
Bloo
Globalna šefica

#368 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Bloo »

ExNihilo wrote: Vidjet ćemo šta budućnost nosi za Aliena.
I beg to differ
Meni je trica bolja od dvice, ali o ukusima se ne raspravlja.
Što se tiče Prometheusa - izbacila bih charlize i Noomi Rapace mi je na momente nepodnosljiva, te određene rupe (barem meni u storylineu) - ostalo je superb :)
Bloo
Globalna šefica

#369 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Bloo »

Black swan wrote:http://www.popboks.com/article/17415

Rezultat: između 1987. i 1991. godine, kada je snimanje počelo, napisano je pa odbačeno 10-ak vrlo različitih scenarija čiji su autori ljudi kao što su William Gibson (pisac kinberpank romana Neuromancer), Eric Red (scenarista filmova Autostoper i Near Dark), David Twohy (scenarista i režiser Planete tame) i Larry Ferguson (scenarista Lova na Crveni oktobar).

Do Fincherovog angažmana promenjena su i dva režisera - Renny Harlin (Alpinista) i Wincent Ward (Mapa ljudskog srca), setovi su građeni pa rušeni (radnja se prvo odvijala na drvenom satelitu, a onda u zatvorskoj koloniji), a čitavo snimanje proteklo je bez gotovog scenarija, koji su na kraju uzeli da pišu Giler i Hill lično.

Tokom fizičke produkcije, Fincher, producenti i Fox bili su u ljutitom sukobu, i iz filma je na kraju, po odluci studija, izbačeno oko 30 minuta materijala. Publika i kritika dočekale su Tuđina 3 na nož, i sam autor ga se na kraju odrekao.

ipak je najbolji
:kiss:
ExNihilo

#370 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by ExNihilo »

Black swan wrote:http://www.popboks.com/article/17415

ipak je najbolji
Pa i autor ga se odrekao. :D

Toliki haos i bućkuriš, prije i tokom snimanja, i nije mogao rezultirati ničim drugim do karinom. :D
Bloo
Globalna šefica

#371 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Bloo »

@ExNihilo

2:1 za Aliens3 :D

ali svako ima pravo na različito mišljenje
ExNihilo

#372 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by ExNihilo »

Bloo wrote:@ExNihilo

2:2, ako računamo Finchera. :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#373 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Chmoljo »

nego što se tiče SW univerzuma - uvijek mi je bio drag, i kroz filmove, i kroz igranje (bilo je odličnih PC naslova sa dobrim pričama), ali prikveli su, pogotovo zadnji, mnogo mračniji od fakin' ewoksa :D

neko je spomenuo Batmana... otprilike mi je tako razlika između Nolanovog i onog sa Kitonom :D

je li ono Blu spominjala hihotavog Obi Wana? :lol:
Bloo
Globalna šefica

#374 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:
Bloo wrote:@ExNihilo

2:2, ako računamo Finchera. :lol:
:lol: :lol: :lol:

eto nek se nije odrekao panic rooma svaganejeblo :D

anyway, bilo bi dosadno da se svi slažemo :)
Bloo
Globalna šefica

#375 Re: Star Wars: The Force Awakens

Post by Bloo »

Chmoljo wrote:nego što se tiče SW univerzuma - uvijek mi je bio drag, i kroz filmove, i kroz igranje (bilo je odličnih PC naslova sa dobrim pričama), ali prikveli su, pogotovo zadnji, mnogo mračniji od fakin' ewoksa :D

neko je spomenuo Batmana... otprilike mi je tako razlika između Nolanovog i onog sa Kitonom :D

je li ono Blu spominjala hihotavog Obi Wana? :lol:
:lol: :lol: :lol:

daaaaaa

they.....killed...the younglingss.......
:cry:
puihihihihihihi
Post Reply