Jesam, glas'o za Baketa jer je najljeVsimuha_sa wrote:vi koji ste vani a imate pravo glasa na izborima u BiH jestel se regitrovali i glasali
Nisam ba, o'sta mi je to
Jesam, glas'o za Baketa jer je najljeVsimuha_sa wrote:vi koji ste vani a imate pravo glasa na izborima u BiH jestel se regitrovali i glasali
Naravno, ali nemoj misliti da nema ovih sa velikim platamaTRANCE wrote: Onda je još gore stanje, jer ti koji dobijaju ostatak u koverti sigurno ne dobiju u koverti 2-3 milje već 2-3 stoje. A pravi haos u državi će nastati za 20-30 godina kada današnja generacija zbog takvog sistema bude na minimalnim penzijama, a broj penzionera bude jedno tri puta veći od broja radnika zbog najmanje stope fertiliteta na svijetu i masovnog odseljavanja mladih, a troškovi života budu duplo veći.
a još našinsomnia78 wrote:Jesam, glas'o za Baketa jer je najljeVsimuha_sa wrote:vi koji ste vani a imate pravo glasa na izborima u BiH jestel se regitrovali i glasali
Nisam ba, o'sta mi je to
Posteno.Fudo387 wrote: Ne pada mi na pamet, pa da me kasnije optuzis da ti se petljam u nesta sto na moj zivot objektivno nema skoro nikakvog uticaja.
Eto vas tamo, uredjujte je kako mislite da je najbolje za vas, ja vam odavde mogu samo nesta zajebat'.
_BataZiv_0809 wrote:Posteno.Fudo387 wrote: Ne pada mi na pamet, pa da me kasnije optuzis da ti se petljam u nesta sto na moj zivot objektivno nema skoro nikakvog uticaja.
Eto vas tamo, uredjujte je kako mislite da je najbolje za vas, ja vam odavde mogu samo nesta zajebat'.
I sad su troškovi života daleko veći u SA i BL nego u Krakovu. Jeftinija hrana u marketu u centru Krakova nego u svim banjalučkim hiper-marketima...TRANCE wrote: Onda je još gore stanje, jer ti koji dobijaju ostatak u koverti sigurno ne dobiju u koverti 2-3 milje već 2-3 stoje. A pravi haos u državi će nastati za 20-30 godina kada današnja generacija zbog takvog sistema bude na minimalnim penzijama, a broj penzionera bude jedno tri puta veći od broja radnika zbog najmanje stope fertiliteta na svijetu i masovnog odseljavanja mladih, a troškovi života budu duplo veći.
Ne vidim svrhu glassnja kad se ne mislim vracatimuha_sa wrote:a još našinsomnia78 wrote:Jesam, glas'o za Baketa jer je najljeVsimuha_sa wrote:vi koji ste vani a imate pravo glasa na izborima u BiH jestel se regitrovali i glasali
Nisam ba, o'sta mi je to![]()
vi koji ne izlazite na izbore ste najgori--nas handrite pa onda opletete--birali ste eto vam ih![]()
hajd u kafanu-jebo ovo
Fudo387 wrote:![]()
O jebo te, mijenjam iskaz, glasacu!![]()
Šveđanin wrote:Moja rodica koja je rodjena i odrasla u Svedskoj se prije par godina bas zagrijala da dodje zivjeti u BIH.
Glavni i osnovni problem je bio sto je ona svoju viziju Bosne vidjela kroz Carsija-Marin Dvor u periodu jul-avgust. Puna optimizma, nasla je sebi neki posao u BIH, sve je dobro krenulo... ubrzo je imala prilike da se upozna sa birokratijom (uvijek ti nedostaje jedan papir kad nesto podnosis, zar ne..), zdravstvom, radno okruzenje je pokazalo svoje pravo lice, sef psiho koji se izivljava nad radnicima i za to bude pohvaljen sa vrha, legalizacija neke zemlje i priuceni stranacki kadar koji ti otvoreno kaze kako moras prvo spavati sa njim, komsije narkomani iznad tebe u zgradi, glasna muzika, anarhija, kazes im da se smire, bar ponoci, oni ti otvoreno kazu samo probaj prijaviti znas li ti da je moj rodjak XXX odnekud iz Sandzaka glavni u mupu... Komsija redovno udara zenu do krvi, rodica se za vikend spremila u izlazak, on licemjer i nasilnik iako je samo povrsno zna poce joj drzati predavanje kakvo je to oblacenje jer to prave Muslimanke ne rade?Pokrali je dzeparosi u tramvaju, uzeli sva dokumenta...
Plata kasni, na poslu obecanja, sef ludak, krenes trositi ustedjevinu iz Svedske, ucjenjuju te stranacki priuceni kadrovi, ides ganjas napokon zadnji papir koji ti je potreban za vadjenje X zahtjeva da bi mogao izvaditi X potvrdu, prevoz kasni... napokon stigne kuci mrtva umorna, opet ne mozes zaspati jer je vriska iz drugog stana gdje muz veliki Musliman mrtav pijan batinja zenu.. sve misli bice bolje treba pretrpiti...
Pobjegla je iz Bosne vrlo brzo nazad u Svedsku, sad radi u struci, udala se, snasla se... i nije to pitanje para koliko zdravog okruzenja kojeg u BIH nema.
Na kraju je ostala toliko ogorcena i sve joj se smucilo da u Bosnu vise nece da dodje ni na odmoru...
u ovu kafanu bainsomnia78 wrote: Ne vidim svrhu glassnja kad se ne mislim vracati
Joj, nista kafana, moram uciti
Prekvalifikacija je čudo
Jos firma placa, ako propadnem jebace me sef![]()
Hahamuha_sa wrote:u ovu kafanu bainsomnia78 wrote: Ne vidim svrhu glassnja kad se ne mislim vracati
Joj, nista kafana, moram uciti
Prekvalifikacija je čudo
Jos firma placa, ako propadnem jebace me sef![]()
![]()
http://forum.klix.ba/kafana-kod-muhe-t134505s85125.html
TRANCE wrote: Statistika kaže da u Federaciji samo 6,5% zaposlenih radnika radi za preko 1700 KM neto, a samo 1,2% za preko 2500 KM, a to su vjerovatno većinom budžetlije i par promila sretnika što radi za jake strane kompanije. Al' eto ljudi navode kako znaju "bruuuku" radnika u BiH koji zarađuju 3 milje KM iz dva razloga: prvi je što i sami lažu kako bi se tješili lažnim blagostanjem u BiH, jednoj od najsiromašnijih država Europe, a drugi je što puše laži i hvaljenja tih koji fol rade za preko tri milje.
Znam dosta mojih kolega, inače magistara ekonomije, koji ili ne rade nikako ili rade za 500-800 KM po 10+ sati dnevno. Naravno svi oni glume velike konsultante, eksperte, stručne saradnike, menadžere, projekt koordinatore, ekonomske analitičare itd. pucajući neupućenim levatima šupljake o platama od tri miljeA ovamo da BiH uđe u EU, ispalili bi se brzinom svjetlosti da mogu raditi bez radnih viza. Ali pošto ne mogu, onda se tješe blagostanjem u BiH i imaginarnim visokim platama.
ovaj vid "davanja dara" ili ti davanja mita mi je najsmjesniji a i generalno mi je to u zdravstvu smijesno sto se mita ticeLajavikrelac wrote:E ovako: Sestra rodila prije koji dan (mašala curica) da bi je primili i pazili kako je red tušni doktoru, da je porode tušni doktoru, da je paze poslije poroda tušni sestri....Nema gaze i nema pelena, idi kupi, a plaćaš zdravsteno
kreveti u sobi ko u Buhenvaldu
propali dušeci, federi se zabijaju u dupe od kreveta, čaršafi i ćebad pamte KuK monarhiju, a linoleum na podovima soba sav oguljen....
O odnosu sestara prema porodiljama, ko kapoi se ponašaju, rade ko mazge jedva da stižu koliko ih ima a guzomlata po kancelarijama sudaraju se guzicama po hodniku
![]()
Odeš u poresku, dva puta greškom pošalju pogrešan obrazac, dva puta ideš da se jebeš sa šalterskim uhljebima koje boli neka stvar za sve...trebaš voditi sa sobom tri pravnika i dva geometra da ne šetaš sa šaltera na šalter....![]()
Kad sam kupio auto stajao mi sedam dana pred kućom jer nema tablica, pa onda još dva dana nema obrazaca za saobraćajnu![]()
Pokojnu baku dva puta vodio da reklamira telefonski račun jer je imala tada umanjnje pretplate na osnovu penzije, dva puta ne proknjiže kreteni račun, jbg teško to uraditia mora vlasnik lično doći.....žena polupokretna bila, drugi put otišao da im jebem milosnu mater lijenu
![]()
Imaš zdravstveno osiguranje, svaki lijek i pregled plaćaš....plaćaš godišnju za parking pred zgradom, moli Boga da nađeš mjesto, a pun auto parnica. Niko ne jebe....Ostaneš bez posla nigdje te nema, čim pređeš 30tu godinu već si "star" po ovim robovlasnicima....gazde u talu sa vlastima ne uplaćuju doprinose, inspekcija ne smije ni da priviri kod njih, drotovi pišu kazne i love radarom po pizdićima za 5 na sat prekoračenja, dok junoše čepaju 100 po gradu ne smiju ih ni pogledati.....Itd, itd, itd.
Treba li još razloga?
dezurni_ucenik wrote:prog, je li ti stvarno mislis da je tako lako u ovoj drzavi postati notar ili advokat?
Nema to veze ni sa kvalitetom niti sa srecom. Jednostavno jedan clan porodice mora se baviti time, i to ti je jedina sansa. Boli tebe briga, sda uhljebljenik kojem je sve lijepo u zivotu.prog321 wrote:dezurni_ucenik wrote:prog, je li ti stvarno mislis da je tako lako u ovoj drzavi postati notar ili advokat?
A gdje je lako ??
Puno toga u zivotu zavisi od individualne kvalitete a i zracka srece.
Naravno da je dobro otici vani. Probadi nesto novo. Moze se to uraditi i bez pljuvanja vlastitog drustva i zemlje.
Moguće....al u ŠveCkojzippoo87 wrote:ovaj vid "davanja dara" ili ti davanja mita mi je najsmjesniji a i generalno mi je to u zdravstvu smijesno sto se mita tice
evo i zasto...ako vidis da se neko lose ponasa od sestara i ne usluzava sve kako bi trebao...trazis glavnu sestru,trazis papir i olovku i napises zalbu...u svakoj bolnici imas ormaric gdje se ostavljaju...onda nadjes tu istu sestru i objasnis joj neke stvari
drugo...nece majka umrijeti da 2-3 dana sto provede u bolnici i onda ode kuci a ni beba
Ko te to slagao?? Koji faramaceut ubode posao uopšte može da se udara u guzicu ako ima 700 plafon 800 KM....kakvih 1500prog321 wrote: Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.100 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1500 KM mjesečno.
Po bankama ekonomista koliko hoćeš nemaju ni blizu milje, čak na šalterima 500-600....da se tako dolazi do tih pozicija navedenihprog321 wrote:Diplomirani ekonomisti kao menadžeri za upravljanje rizicima mogu u prosjeku imati 1600 KM ili kao financijski menadžeri 1500 KM.
Vecina ljudi porijeklom iz BiH u USA ne spade u najnizi sloj drustva, cak stavise, velika vecina je srednja ili visa srednja klasa. Posebno kada se pogledaju ova djecurija koja su relativno mlada dosla u USA. Dovoljno je npr. vidjeti gdje velika vecina Bosanac zivi, u kojim cetvrtima ali ako ti je lakse dusi onda su najnizi sloj drustva.hrle1976 wrote:Svako hoce da bude neko i nesto. Vecina ljudi u dijaspori, nebito jel' rijec o starim gastarbajterima, izbjeglicama ili danasnjim gastarbajterima spadaju u najnizi sloj u drzavi gdje borave. To se skoro za 180 stepeni mjenja kad posjete BiH. Dobar dio moze sa zaradom i nekom ustedjevinom igrati visi sloj, ostali dizu kredite i to je tako. Zasto neko ko zivi u Njemackoj vise od 25 godina, danas gradi kucu u BiH? Zbog djece? A svake godine ih mora puskom tjerati da posjete tetku, dedu i ostalu mnogobrojnu rodbinu. Zbog sebe i starih dana? Ove koje poznam, a da imaju preko 60 godina, nece da se vrate zbog unucadi koja zivi tu u Njemackoj. Nece da se vrate zbog zdravstva koje imaju u Njemackoj. I tako bi mogao do sutra da nabrajam. A sada zamislite ove koji zive u drzavama tipa Norveska ili Danska, gdje imaju socijalnu zastitu na znatno visem nivou nego ostale zapadne drzave.hAZNADAR wrote:Sama dijaspora, odnosno dio dijaspore lazira stanje i stvara mit o blagostanju vani.
Znam licno par slucajeva kojima je zivot vani totalni isfur,.. ali se uz pomoc kredita, ustedjevine,... pojave dole da odglume uspjesne ljude. Prije sam ulazio u konflikt sa takvima ali poslije odustao.
Sad ce ti reci da na papire zarade 500km a u kovertama dobiju jos jedno 2500-3000kmLajavikrelac wrote:Ko te to slagao?? Koji faramaceut ubode posao uopšte može da se udara u guzicu ako ima 700 plafon 800 KM....kakvih 1500prog321 wrote: Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.100 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1500 KM mjesečno.
Po bankama ekonomista koliko hoćeš nemaju ni blizu milje, čak na šalterima 500-600....da se tako dolazi do tih pozicija navedenihprog321 wrote:Diplomirani ekonomisti kao menadžeri za upravljanje rizicima mogu u prosjeku imati 1600 KM ili kao financijski menadžeri 1500 KM.
Krampamo po cio dan, sta bi drugo mogli raditi. Ne mozemo svi biti menadjeri, guzit u sesnaest, visti na forumu 24/7_BataZiv_0809 wrote:Naravno. Nije sramota nijedan posao. Sramota je krasti.furlan wrote: Ali rade, nikom nista ukrali nisu, plata na kraju mjeseca i dzes bolje
Samo me cudi ta diskrepancija izmedju zelje za prekvalifikacijom, ovdje i u Svabiji![]()
A bilo bi zanimljivo kada bi dijasporski forumasi napisali sta rade.
Jest, jest....moja sestra i zet trpaju pare u dušeke da ih poreska ne bi zajebavaladetroit-mercy wrote:Sad ce ti reci da na papire zarade 500km a u kovertama dobiju jos jedno 2500-3000km .
Priznajem da bi USA i Kanada te mozda Australija bili izuzetci zbog zivota kakv jeste ali u jednoj Njemackoj, Svedskoj, Norveskoj, Holandiji? Ja mlade i ne recuna da imaju sta sa BiH osim roditelja. Neko ko je dospio sa 2 ili 3 godine pa cak i ovi sa 8 - 9 godina borave preko 70% svog zivota van BiH kulture, mentaliteta i ostalih stvari koje opisuju to podneblje. Poznajem jednog "srbijanca" u Njemackoj. 1972 se rodio u Kasselu, u Srbiji bio 5 x, od tih 5, 4 x dok je bila jos SFR Jugoslavija. On je SRB dijaspora koliko sam ja dijaspora za Argentinu.detroit-mercy wrote:Vecina ljudi porijeklom iz BiH u USA ne spade u najnizi sloj drustva, cak stavise, velika vecina je srednja ili visa srednja klasa. Posebno kada se pogledaju ova djecurija koja su relativno mlada dosla u USA. Dovoljno je npr. vidjeti gdje velika vecina Bosanac zivi, u kojim cetvrtima ali ako ti je lakse dusi onda su najnizi sloj drustva.hrle1976 wrote:Svako hoce da bude neko i nesto. Vecina ljudi u dijaspori, nebito jel' rijec o starim gastarbajterima, izbjeglicama ili danasnjim gastarbajterima spadaju u najnizi sloj u drzavi gdje borave. To se skoro za 180 stepeni mjenja kad posjete BiH. Dobar dio moze sa zaradom i nekom ustedjevinom igrati visi sloj, ostali dizu kredite i to je tako. Zasto neko ko zivi u Njemackoj vise od 25 godina, danas gradi kucu u BiH? Zbog djece? A svake godine ih mora puskom tjerati da posjete tetku, dedu i ostalu mnogobrojnu rodbinu. Zbog sebe i starih dana? Ove koje poznam, a da imaju preko 60 godina, nece da se vrate zbog unucadi koja zivi tu u Njemackoj. Nece da se vrate zbog zdravstva koje imaju u Njemackoj. I tako bi mogao do sutra da nabrajam. A sada zamislite ove koji zive u drzavama tipa Norveska ili Danska, gdje imaju socijalnu zastitu na znatno visem nivou nego ostale zapadne drzave.hAZNADAR wrote:Sama dijaspora, odnosno dio dijaspore lazira stanje i stvara mit o blagostanju vani.
Znam licno par slucajeva kojima je zivot vani totalni isfur,.. ali se uz pomoc kredita, ustedjevine,... pojave dole da odglume uspjesne ljude. Prije sam ulazio u konflikt sa takvima ali poslije odustao.
Žena se porodila, imala tri operacije + carski rez, ja trebao imati operaciju koja je srećom otkazana itd., itd (sve u Sarajevu). Nikada ni marke nismo dali.Lajavikrelac wrote:Moguće....al u ŠveCkojzippoo87 wrote:ovaj vid "davanja dara" ili ti davanja mita mi je najsmjesniji a i generalno mi je to u zdravstvu smijesno sto se mita tice
evo i zasto...ako vidis da se neko lose ponasa od sestara i ne usluzava sve kako bi trebao...trazis glavnu sestru,trazis papir i olovku i napises zalbu...u svakoj bolnici imas ormaric gdje se ostavljaju...onda nadjes tu istu sestru i objasnis joj neke stvari
drugo...nece majka umrijeti da 2-3 dana sto provede u bolnici i onda ode kuci a ni bebanije isto počastiti u znak zahvalnosti i podmazati da rade svoj posao....a ti nemoj davati pa se javi kako si prošao. O tome mogu knjigu napisati kakva je to mafija i razbojnici, pogotovo ako je životna uroženost u pitanju.
Ostavljanje žalbee sad si me nasmijao
![]()
![]()