General War wrote:Toto wrote:nit se salim nit lupam.. imas u Mostaru i danas stotine ljudi koji ti sve ovo mogu potvrditi, jer su radili na navedenom .. od radnika do inzenjera
To sam i mislio:
Prvo; kompozite Mostar nije radio, nije ni instalirao centrifugu a tek nije sastavljao verikalac za airbus.
Drugo, JNA nije nikad odustala od lovca...vidi pod NA (novi avion) da se ja ne smaram.
Trece, igleda da pricas o IBL M2000, masio si totalno...uopste nije mostar radio razvoj letjelice...neeego? Prva petoletka iz Trstenika

nemam namjeru uoste da te ubjedjujem u bilo sta i da dokazujem.. znam sta sam po profesiji i specijalnosti - po neko to i sa ovoga foruma zna -.. gdje i sta sam radio do 1992 cije certifikate i homologacije imam, te gdje sam sada ..
Soko Mostar je proizvodio strukturu letelica i radio zavrsnu montazu. iz Sokola je avion isao na pistu, pa u nebo mislim ono sto smo radili za JNA..
Radio sam u Helikopteskom na SA342 i na inokooperaciji pa nisam bas siguran sta je sve prva petoljetka radilaza za G4 i orlove .. mislim da je hidrulika i stajni trap bio u pitanju
Nisam ni rekoa da je JNA odustala.. Odustala je Juga jer nije imala novaca, tacnije bio je moratorij. VTI je nastavljao rad na konstrukciji i ispitivanjima u aerotunelima
takodje treba znati: da se kod letjelica projektuju i tehnologije gradnje i sistemi kontrole kvaliteta a to je sve u cjelosti radio soko .. kad se reklo da stupa moratorij sve oko NA je bilo stornirano
Tad su kapaciteti Sokola rezervisani za NA i vojne programe oslobodjeni i data nam je mogucnost da sami idemo na strana trzista. Mnoge od tih informacija su tad bile vojne tajne pa su civili i mediji o tome mogli cuti tek koju godinu kasnije..ni Lazanjksi nije sve smio znat

..
Sto se tice kompozitnih tehnologija za proizvodnju strukture letjelica, one su osvojne jos za potrebe SA342 gazelle, mislim na sve vrste ultralakih sacastih i laminatnih struktura /metalno, karbnsko,/, laminati: karbon, stako, predimpegnati itd.. tehnologije ljepljnja ..
Za airbus su samo prosireni kapaciteti, napravljene nove hale/ciste sobe za ljepienje i nabavljeni autoklavi za polimerizaciju vitkih sklopova, kao sto je kormilo pravca za A340
horizontalni rep na G4 se radio i od metalnog saca..
te vrste kompozita koje ti spominjes mi u sokolu nismo radili pa te mozda buni ..
mi smo radili polimerizacije .."pekli kormilo"
Nisam ni rekao da smo montirali vetrtikalni rep, vec da smo proizvodlli vertikalno kormilo pravca za A340 od karbonskog saca, koje je islo negdje u MBB na montazu u sklop vertianog repa ....prije nas su spanci radili to kormilo
radili smo jos sezdesetak sklopova pregradnih sendvic panela kargo prostora za A320/321 ali u seriji od 10 kompleta mjescno, jer je Airbus tada izbacivao 10 A320 mjesecno ..
radilo se nesto i metalnog saca za Boeing.. te nesto karbona za Dornier DO328
Navodim ti samo ono sto je bilo u proizvodnji a o onome sta nam je ostalo na stolovima u pripemi ili ono za sta smo pravili ponude ne smijem ni pricati.. jer mi ni ovako nista ne vejrujes

..
neke od tih stvari ni mi sami nimo vjerovali da cemo dobiti.. al eto upailo je svabski erbas nas je zavalio ponudama, jer smo po njihovom: imali odlican odnos cijene i kvalteta ..
nismao imli banke u YU koja nas je mogla pratiti jer se radi o skupoj industriji pa smo od mnogo posla morali odustati
SOKo je pred rat formirao svoju banku, po ugledu na japanske konglomerate, da bi ga imao ko pratiti finansijli ..vise smo mogli zaposliti raje za Airbus vec je sad Fiat zaposlio u kragujevcu