Okupatorske zastave na Bobovcu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#351 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

DaffyDuck wrote:
Bodkin wrote: ma nebitno. poenta je da su i jedni i drugi bili okupatori. nebitno sto su jedni zapadni, a drugi istocni
Pa to sam i ja napisala, pa mi ne bi jasno... :D
ma jasno :thumbup: samo je turski okupator malo drazi. to sam rekao :D
nasa

#352 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by nasa »

Pa dobro, @bodkin jasno je iz tvojih upisa da bi ti bio drazi spanski scenario u kojem je stoljetno prisustvo muslimana I jevreja izbrisana ali sta ces eto mi sacuvasmo jasne uspomene I na turke dok neki podsvjesne more, necemo se ubjedjivati sta je bolje
Bodkin

#353 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

nasa wrote:Pa dobro, @bodkin jasno je iz tvojih upisa da bi ti bio drazi spanski scenari u kojem je stoljetno prisustvo muslimana I jevreja izbrisana ali sta ces to mi sacuvasmo jasne uspomene dok neki podsvjesne more, necemo se ubjedjivati sta je bolje
:-) ne pisi gluposti i ne imputiraj :wink: prvo sto ubacujes jevreje kad ih niko nije spomenuo? da pojacas argument ili? drugo, jesu turci=muslimani? dakle kurcenje 1000godisnjom drzavom je u redu ali istovremeno slavljenje okupatora koji je okoncao tu srednjovijekovnu drzavu i pobio kraljeve je sizofreno. kontas? kao kad bi hrvati slavili madjare.
cyprus

#354 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by cyprus »

Osmanlije su tada donijele progres na ove prostore (slično kao i Austrougari nekoliko stoljeća kasnije) i mislim da nema razloga da se prema tom dijelu naše historije odnosimo negativno... Ipak, današnje slavljenje Turaka i Turske kod nas je nešto drugo, jer je motivirano razlozima koji sa civilizacijskim napretkom koji su Osmanlije donijele na naš prostor i nemaju mnogo veze...
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#355 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

cyprus wrote:Osmanlije su tada donijele progres na ove prostore (slično kao i Austrougari nekoliko stoljeća kasnije) i mislim da nema razloga da se prema tom dijelu naše historije odnosimo negativno... Ipak, današnje slavljenje Turaka i Turske kod nas je nešto drugo, jer je motivirano razlozima koji sa civilizacijskim napretkom koji su Osmanlije donijele na naš prostor i nemaju mnogo veze...
Svaki okupator je ponesto donio a puno vise odnio tako da u biti okupator je okupator ma kako se zvao.
nasa

#356 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by nasa »

:D
pa bolan valjda zato sto su i njih protjerali zajedno s muslimanima iz spanije I sto se naselise za vrijeme osmanlija ovdje upravo iz te spanije

Najgore se k..chiti neznanjem, a ti I mnogi druge to rade pa tako mi se moze da ti imputiram

Hajde pocni pricati s ljudima koji ti odgovaraju ovdje, a ne zamisljenim likovima...evo ja ne slavim dan okupacije bih od strane osmanlija I sigurna sam da to mnogi u bih ne cine niti slavim bilo koju njihovu bitku vec ono sto su oni ostavili, a mi u to utkali kosti predaka

I da znas onako reda radi kad vec potezes Madjare, katostrofu su dozivjeli na Mohacu ali tamo stoji spomenik pa I statua Sulejmana, tako to rade neki narodi ali ne ovi nasi sto ih Turci stoljecima more

Image
itekako

#357 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by itekako »

nasa wrote::D

I da znas onako reda radi kad vec potezes Madjare, katostrofu su dozivjeli na Mohacu ali tamo stoji spomenik pa I statua Sulejmana, tako to rade neki narodi ali ne ovi nasi sto ih Turci stoljecima more

Image
vidimo na primjeru sirijski izbjeglica kako to rade pojedini narodi iz okoline Mohaca :D
zenit dozic

#358 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by zenit dozic »

itekako wrote:

Image
vidimo na primjeru sirijski izbjeglica kako to rade pojedini narodi iz okoline Mohaca :D
:zzzz:
Kao što vidimo na primjeru Hrvatske,BiH, Kosova kako to rade pojedini narodi iz okoline :thumbup:
cyprus

#359 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by cyprus »

hrasno38 wrote:
cyprus wrote:Osmanlije su tada donijele progres na ove prostore (slično kao i Austrougari nekoliko stoljeća kasnije) i mislim da nema razloga da se prema tom dijelu naše historije odnosimo negativno... Ipak, današnje slavljenje Turaka i Turske kod nas je nešto drugo, jer je motivirano razlozima koji sa civilizacijskim napretkom koji su Osmanlije donijele na naš prostor i nemaju mnogo veze...
Svaki okupator je ponesto donio a puno vise odnio tako da u biti okupator je okupator ma kako se zvao.
Jebga, okupacija ti je u historijskom kontekstu klizav pojam... I Slaveni koji su ovdje došli u 7. stoljeću su ovu zemlju okupirali... A Osmansko carstvo da je ostalo jako kao u vrijeme Sulejmana Veličanstvenog i da je izvršilo politiku asimilacije, danas bismo svi ovdje vjerovatno pričali turskim jezikom i smatrali se Turcima... U tom slučaju Osmanlije ne bismo smatrali okupatorima, zar ne? OK, možda to nekome nerealno zvuči, ali zaista postoje brojni narodi ili dijelovi naroda koje su Turci vremenom asimilirali, te se njihovi potomci danas smatraju Turcima i osmansku historiju doživljavaju kao svoju, a ne okupatorsku... Dakle, točak historije se i na našem području mogao okretati u tom smjeru, ali nije...

Dakle, ako govorimo o 'okupatorima' - pa pogotovo onim čija je 'okupacija' trajala stoljećima, ne treba se tako lako zalijetat u različite kvalifikacije i zauzimat crno-bijele stavove... Tačno je i to, okupatori uvijek nešto i donesu, nešto i odnesu, ali da nije bilo njih - sadašnjost ne bi bila takva kakva jeste, a pogotovo današnji identiteti ne bi bili takvi kakvi jesu... Stoji i činjenica da se ne možemo odnositi prema svim perioda historije jednako - neki su draži i bolji, neki kontra, ali evo konkretno u ovom primjeru - ja recimo ne mislim da osmanski period trebamo posmatrati u gorem svijetu nego period srednjovjekovne Bosne... Al ponavljam - treba afirmativan odnos prema tom pitanju dobro razdvojiti od moderne turkofilije kod Bošnjaka, koja je zapravo ekvivalent srpskoj rusofiliji na steroidima...
Last edited by cyprus on 26/10/2015 12:14, edited 4 times in total.
AkHolic

#360 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by AkHolic »

slobodna_teritorija wrote:http://antidayton.com/intelektualci-sta ... a-bobovcu/

šta rade zastave susjedne države koja je počinila agresiju na Bosnu, kao i zastave tvorevine udruženog zločinačkog poduhvata takozvane Herceg-Bosne na starom gradu Bobovac? kada će policija ove države, SIPA i OS BiH početi raditi svoj posao i braniti državni integritet i suverenitet BiH? kakve su to Oružane snage Bosne i Hercegovine sa hrvatskim zastavama?
koliko su Bošnjaci svjesni opasnosti u kojo se nalaze s obzirom na činjenicu da bi ove ''Oružane snage BiH '' sutra sigurno bile na strani agresora i izdajnički se ponijele prema svojoj zemlji kao i u periodu 92-95 ?!
šta je sljedeće? koncert Tompsona na Bobovcu i pjevanje Poglavniku ?

Image

Image

Image
Svojatanje BIH od Bošnjaka je ovu zemlju i dovelo BiH gdje jest !
zenit dozic

#361 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by zenit dozic »

Najjači su mi ovi koji kao brane pravo da se nose zastave koje ama baš nikakve historijske veze nemaju sa Bobovcem i Katarinom, kao oni jadni majorizirani ne mogu zastave svoje pokazivat po BiH, a puna BiH šahovnica uzduž i poprijeko gdje god ima hrvatskog uha :-)
AkHolic wrote: Svojatanje BIH od Bošnjaka je ovu zemlju i dovelo BiH gdje jest !
A ovaj ide u drugu krajnost od onjih što spočitavaju vezu sa Osmanlijama, helem Bošnje nikako da ugode, haj što ne smiješ svojatat okupatora, ali evo neki bi zabranili svojatat vlastitu državu :skoljka: :skoljka: :run:

Da bi pojedinima ugodili izgleda treba svojatat Hrvatsku i Srbiju kao svoju :thumbup:
VCorp

#362 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

hrasno38 wrote:
Zato sam i napisao ""pojedinih dijasporaca" jer nikada ne treba ljude generalizovati.
Ma ne beri brige, očito je da smo se obojica najeli dobro govana pa se kontamo :lol:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#363 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by hrasno38 »

VCorp wrote:
hrasno38 wrote:
Zato sam i napisao ""pojedinih dijasporaca" jer nikada ne treba ljude generalizovati.
Ma ne beri brige, očito je da smo se obojica najeli dobro govana pa se kontamo :lol:
tako nekako :izet: :D
Kitrona

#364 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

pemanapemani wrote:Ako se o tome govori, onda prvo treba spomenuti narod i vladare koji su se odrekli Crkve bosanske i prešli na katoličanstvo

Ako imamo arheološke "crkvice", "crkvine" i ino. Patareni nisu svoje bogomolje zvali crkvama a pravoslavlja nije bilo - kojoj vjeri su onda pripadale te "crkvice", "crkvine" i slično?

Kako se to uklapa u priču o "prelasku na katoličanstvo"?
nasa

#365 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by nasa »

itekako wrote:

Image
Drago mije da uvidjas da greske madjara u sadsnjosti zamisli kako tek kod nas grijese kad se bore s duhovima proslosti
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#366 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Truba »

Image
šta će bh zastava u francuskoj :mrgreen:
ista ekipa s bobovca u francuskom lurdu
VCorp

#367 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

Bodkin wrote:
nasa wrote:Pa dobro, @bodkin jasno je iz tvojih upisa da bi ti bio drazi spanski scenari u kojem je stoljetno prisustvo muslimana I jevreja izbrisana ali sta ces to mi sacuvasmo jasne uspomene dok neki podsvjesne more, necemo se ubjedjivati sta je bolje
:-) ne pisi gluposti i ne imputiraj :wink: prvo sto ubacujes jevreje kad ih niko nije spomenuo? da pojacas argument ili? drugo, jesu turci=muslimani? dakle kurcenje 1000godisnjom drzavom je u redu ali istovremeno slavljenje okupatora koji je okoncao tu srednjovijekovnu drzavu i pobio kraljeve je sizofreno. kontas? kao kad bi hrvati slavili madjare.
Zapravo, u vrijeme okupacije od strane Otomana su pod zakonom na našem teritoriju prepoznata tri naroda u njihovim miletima - Turci ( svi muslimani ), Grci ( svi pravoslavci, to uključuje Srbe ) te Rimljani ( katolici, odnosno Hrvati ). Zbog toga ne treba da te iznenađuje ljubav manjeg broja Bošnjaka prema Turcima, to je posljedica naše etnogeneze i historije. Ja sam jedan od onih koji prema Turskoj ne gaji nikakve osjećaje, prepoznaje ih kao okupatore ali to nije razlog da mrzim danas Turke, Perzijce itd ... Po toj logici bih onda mrzio i danasnje Srbe koji nemaju nikakve veze s događajima iz naše bliže ili dalje historije a to nema veze s mozgom.

Samo da te napomenem da kod Srba postoji isto tako rusofilija, a kad su Bugari napali Srbiju Rusija ih je naoružavala, kad je Crvena Armija oslobodila Srbiju koliko je Srbijanki silovano, evo sad su pisali protestne note i čak prijetili sankcijama ukoliko se rehabilitira ratni zločinac Dragoljub Draža Mihailović itd ... Sve to skupa meni govori da ni mi a ni vi nemate iskrene prijatelje u Turcima, odnosno Rusima i bar s moje strane zbog toga nema ljubavi prema Turskoj i njenom narodu.
VCorp

#368 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

AkHolic wrote:
slobodna_teritorija wrote:http://antidayton.com/intelektualci-sta ... a-bobovcu/

šta rade zastave susjedne države koja je počinila agresiju na Bosnu, kao i zastave tvorevine udruženog zločinačkog poduhvata takozvane Herceg-Bosne na starom gradu Bobovac? kada će policija ove države, SIPA i OS BiH početi raditi svoj posao i braniti državni integritet i suverenitet BiH? kakve su to Oružane snage Bosne i Hercegovine sa hrvatskim zastavama?
koliko su Bošnjaci svjesni opasnosti u kojo se nalaze s obzirom na činjenicu da bi ove ''Oružane snage BiH '' sutra sigurno bile na strani agresora i izdajnički se ponijele prema svojoj zemlji kao i u periodu 92-95 ?!
šta je sljedeće? koncert Tompsona na Bobovcu i pjevanje Poglavniku ?

Image

Image

Image
Svojatanje BIH od Bošnjaka je ovu zemlju i dovelo BiH gdje jest !
Šta to treba da ti znači ? Pa Bosna se već desetljećima pokušava podijeliti između Zagreba i Beograda, ako je išta očito onda je to, a njihovi instrumenti su upravo bosanski Hrvati i Srbi među kojima postoji određen broj onih čija mržnja prema nama prevazilazi ljubav prema maticama. Za razliku od mnogih mojih sunarodnjaka, razumijem ja bol i Srba i Hrvata iz proslog rata, svi njihovi poginuli su nečija djeca, braća, rođaci, prijatelji. Iskusio sam svu tu bol ali mi je neprihvatljivo ta tvoja konstatacija, pa druze kako smo je mi mogli svojatati sa embargom i predanim oruzjem TO SRBiH u Beograd ? To je kao da ti, i tvoj prijatelj imate oružje i opremu a ja onda dođem sa praćkom i govorim da ću vam uzeti sve :lol:
VCorp

#369 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

Kitrona wrote:
pemanapemani wrote:Ako se o tome govori, onda prvo treba spomenuti narod i vladare koji su se odrekli Crkve bosanske i prešli na katoličanstvo

Ako imamo arheološke "crkvice", "crkvine" i ino. Patareni nisu svoje bogomolje zvali crkvama a pravoslavlja nije bilo - kojoj vjeri su onda pripadale te "crkvice", "crkvine" i slično?

I kakve to veze ima ? Vjera i narodnost/nacija su različiti pojmovi. Ja nisam musliman a Bošnjak sam, Brazilci su kršćani kao i Hrvati, da li to znači da su Hrvati Brazilci ? xD

Prelasci među religijama su općepoznati i konstantni kod kraljeva i podređenih, po cijelom svijetu. To apsolutno ne govori ništa o etnogenezi Bosnjaka već o nečijem političkom ubjeđenju u ovom trenutku.
Bodkin

#370 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

VCorp wrote:
Bodkin wrote:
Zapravo, u vrijeme okupacije od strane Otomana su pod zakonom na našem teritoriju prepoznata tri naroda u njihovim miletima - Turci ( svi muslimani ), Grci ( svi pravoslavci, to uključuje Srbe ) te Rimljani ( katolici, odnosno Hrvati ). Zbog toga ne treba da te iznenađuje ljubav manjeg broja Bošnjaka prema Turcima, to je posljedica naše etnogeneze i historije. Ja sam jedan od onih koji prema Turskoj ne gaji nikakve osjećaje, prepoznaje ih kao okupatore ali to nije razlog da mrzim danas Turke, Perzijce itd ... Po toj logici bih onda mrzio i danasnje Srbe koji nemaju nikakve veze s događajima iz naše bliže ili dalje historije a to nema veze s mozgom.

Samo da te napomenem da kod Srba postoji isto tako rusofilija, a kad su Bugari napali Srbiju Rusija ih je naoružavala, kad je Crvena Armija oslobodila Srbiju koliko je Srbijanki silovano, evo sad su pisali protestne note i čak prijetili sankcijama ukoliko se rehabilitira ratni zločinac Dragoljub Draža Mihailović itd ... Sve to skupa meni govori da ni mi a ni vi nemate iskrene prijatelje u Turcima, odnosno Rusima i bar s moje strane zbog toga nema ljubavi prema Turskoj i njenom narodu.
prvo, nemoj molim te pisati vi ili mi. ja sam se na popisu izjasnio kao bosanac i i da ovdje ima srba koji ovako nebulozne stvari pisu kao pojedini bosnjaci, i njima bih kontrirao.

dakle ta sizofrena rusofilija kod srba nije nista manje smijesna nego turkofilija. pomogli su srbima zadnji put mozda oko prvog svjetskog rata. od tad samo guzenje bez vazelina.

buduci da je ovo tema o bobovcu, necu dalje siriti ali ako ni srbi ni hrvati ni bosnjaci ne prihvataju bosance, onda apsolutno smijesno izgleda kad svojataju tvrtka ili srednjovijekovnu bosnu. bosnjaci su poceli da se furaju na to jer kontriraju srbima i hrvatima. inace ih zaboli kurko za katarinom ili tvrtkom.
hrvati idu gore jer su katolici i pokusavaju da pohrvate zadnje bosanske kraljeve i kraljice. dakle isto toliko smijesno. nema tu ni trunke bosanskog nacionalizma kakav bi trebao postojati u ovoj zemlji..
Kitrona

#371 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

VCorp wrote:
Kitrona wrote:

I kakve to veze ima ? Vjera i narodnost/nacija su različiti pojmovi. Ja nisam musliman a Bošnjak sam, Brazilci su kršćani kao i Hrvati, da li to znači da su Hrvati Brazilci ? xD

Prelasci među religijama su općepoznati i konstantni kod kraljeva i podređenih, po cijelom svijetu. To apsolutno ne govori ništa o etnogenezi Bosnjaka već o nečijem političkom ubjeđenju u ovom trenutku.

Niko to ne spori - naravno da vjera<>nacionalnost, ja se samo pitam kako je došlo do "prelaska" na katoličanstvo ako najstarije bogomolje nisu mogle pripadati ni pravoslavcima a ni patarenima...
VCorp

#372 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

Bodkin wrote:
prvo, nemoj molim te pisati vi ili mi. ja sam se na popisu izjasnio kao bosanac i i da ovdje ima srba koji ovako nebulozne stvari pisu kao pojedini bosnjaci, i njima bih kontrirao.

dakle ta sizofrena rusofilija kod srba nije nista manje smijesna nego turkofilija. pomogli su srbima zadnji put mozda oko prvog svjetskog rata. od tad samo guzenje bez vazelina.

buduci da je ovo tema o bobovcu, necu dalje siriti ali ako ni srbi ni hrvati ni bosnjaci ne prihvataju bosance, onda apsolutno smijesno izgleda kad svojataju tvrtka ili srednjovijekovnu bosnu. bosnjaci su poceli da se furaju na to jer kontriraju srbima i hrvatima. inace ih zaboli kurko za katarinom ili tvrtkom.
hrvati idu gore jer su katolici i pokusavaju da pohrvate zadnje bosanske kraljeve i kraljice. dakle isto toliko smijesno. nema tu ni trunke bosanskog nacionalizma kakav bi trebao postojati u ovoj zemlji..
Ništa onda zemljače, to nas čini dvojicu koji su se izjasnili kao Bosanci :lol:

Dobro da se tu slazemo, kako god okrenemo to je vazalni odnos i za jedne i za druge jer smo mi pijuni s kojim oni šah igraju. Sami smo sebi krivi.

Slazem se i oko toga, većinu srednjovjekovna historija Bosne zanima iz pogresnih razloga. Ako nam treba kakav nacionalizam, onda je to bosanski.
VCorp

#373 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by VCorp »

Kitrona wrote:

Niko to ne spori - naravno da vjera<>nacionalnost, ja se samo pitam kako je došlo do "prelaska" na katoličanstvo ako najstarije bogomolje nisu mogle pripadati ni pravoslavcima a ni patarenima...
Bojim se da ne razumijem u potpunosti na sta ciljas, pojasni mi malo ako nije problem ? Thnx
Kitrona

#374 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Kitrona »

VCorp wrote:
Kitrona wrote:

Bojim se da ne razumijem u potpunosti na sta ciljas, pojasni mi malo ako nije problem ? Thnx
Pročitaj par postova gore.
Bodkin

#375 Re: Okupatorske zastave na Bobovcu

Post by Bodkin »

VCorp wrote:
Bodkin wrote:

Ništa onda zemljače, to nas čini dvojicu koji su se izjasnili kao Bosanci :lol:

Dobro da se tu slazemo, kako god okrenemo to je vazalni odnos i za jedne i za druge jer smo mi pijuni s kojim oni šah igraju. Sami smo sebi krivi.

Slazem se i oko toga, većinu srednjovjekovna historija Bosne zanima iz pogresnih razloga. Ako nam treba kakav nacionalizam, onda je to bosanski.
:thumbup:
Post Reply