Ja sam ubjeđen da je ovo srž svega i da su im non stop na pocetku punili glavu sa ovim i ovakvim inforacijama, uz kontra-propagandu (pogubnu po njih) da su zelene beretke naoruzane do zuba i da ih ima miliJonins wrote:Naravno, i domaći i "Beli orlovi" i slični, obični pljačkaši. Arkanovci su bili nešto malo spremniji jer su imali nekakvo iskustvo iz Hrvatske, ali i oni su mislili da ce to biti kao Bijeljina. Da su domaćim SDS-ovcima rekli da će rat trajati 3 godina i da će ginuti kao kruške, vjeruj mi nikada ne bi krenuli praviti veliku Srbiju u SarajevuTo je po njima trebala biti gotova stvar za 20-ak dana!
Sasvim su druga priča bili ovi JNA sa iskustvom u Hrvatskoj, ali je njima gradsko rokanje bila nepremostiva prepreka, i zato nisu uspjeli
JNA (1941-1992)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- zateznistub
#351 Re: 2. maj '92.
- zateznistub
#352 Re: 2. maj '92.
apsolutno, kao i zaustavljanje sa hrasnog brda. ali vljda je manje bitno-nije centar gradains wrote:Inače, meni nije jasno zašto se preskače priča o 22. aprilu, po meni je tadašnja odbrana Trga Heroja jednako važna kao i 2. maj ili Pofalička bitka?![]()
Tada je JNA doslovno izvlačila i napravila štit za Bele orlove i SDS četnike na Grbavici!
- Koshpa
#353 Re: 2. maj '92.
Rah, Alija Miladin im je spuco zolju ili osu u BOV-a kod Estradeins wrote:Ono nije zgrada Socijalnog, vec UPI pored Narodnog pozorišta!![]()
Ovo je krov zgrade ZOI '84, to je ona gdje je apoteka u prizemlju.
Zgrada u pozadini treće fotografije je ona prema Titovoj, gdje se u prizemlju nalazi Rajvosa kafić. Pucaju u pravcu početka Kulovića i mosta Čobanija
@koshpa
Ne, Jež je ovo. Čegar je koliko se sjećam u ovo doba već bio otišao prema Skenderiji
Ovdje su se borili sa Niškim koji su zapalili Poštu, s tim da su se Nišlije nakon paljevine Pošte prvo probali probiti do Komande, gdje su izgubili jedan BOV kod Estrade u današnjoj Čumuriji, a onda se ponovo spustili do Pozorišta sa čini mi se dva BOV (ili sa jednim BOV i jednim Pinz, nešto se ne mogu sjetiti) i tu zaglavili. Ni danas ne znam ko im je presjekao put gore na Čumuriji, mislim Beretke koje su držale Komandu pod nadzorom, ali moguće da je i gore bila specijalna
- Edin H.
#354 Re: 2. maj '92.
I jos se buni nesto frajer poslije kada je dosao u predsjednistvo: "Vi hocete da ja glavu izgubim, zbog nekoliko pusaka1"VjecitiStudent wrote:
Onda je i Alija bio aktivni saučesnik u pravljenju i ključna karika u izvršenju tog scenarija?
Odluka da sleti na aerodrom, pravo u ruke JNA, i preda, kao na tanjiru, sebe i kćerku kao taoce, i tako na kraju spasi opkoljenog Kukanjca, je bila isključivo njegova.
To je najveća rupa, u ovom scenariju prepunom rupa.
Jok eto, trebali su naoruzani izaci
-
Paul F.
#355 Re: 2. maj '92.
Je l ono Dedo reko da samo gologuzi mogu izać ? 
- Edin H.
#356 Re: 2. maj '92.
MoRe bitiPaul F. wrote:Je l ono Dedo reko da samo gologuzi mogu izać ?
- Tesla10
#357 JNA (1941-1992)
Hajde da otvorimo jednu temu o bivšoj nam armiji. Smatram da ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti a jedno od tih pitanja je i u vezi generalne snage ove armije.
Dakle je li po vama bivša JNA ikada bila i blizu onog famoznog trećeg mjesta o kojem je bilo govora tokom njenog postojanja?
Da li je ta armija mogla da se odbrani od eventualnog napada SSSR-a bez pomoći zapada?
Kako je kotirala među svojim susjedima u to vrijeme?
Je li istina da je bivša država razvijala nuklearno oružje čije je razvijanje morala obustaviti zbog pritiska zapada?
Šta je bilo sa projektom "Novi avion"? Dokle je on bio došao?
Dakle je li po vama bivša JNA ikada bila i blizu onog famoznog trećeg mjesta o kojem je bilo govora tokom njenog postojanja?
Da li je ta armija mogla da se odbrani od eventualnog napada SSSR-a bez pomoći zapada?
Kako je kotirala među svojim susjedima u to vrijeme?
Je li istina da je bivša država razvijala nuklearno oružje čije je razvijanje morala obustaviti zbog pritiska zapada?
Šta je bilo sa projektom "Novi avion"? Dokle je on bio došao?
Last edited by Tesla10 on 02/10/2015 00:20, edited 2 times in total.
- madner
#358 Re: JNA (opća tema)
Jeste, najbliza je bila 1945.
Nije.
Odlicno.
Ne bas, oruzje razvija drzava.
Dogurao je daleko.
Nije.
Odlicno.
Ne bas, oruzje razvija drzava.
Dogurao je daleko.
- Tesla10
#359 Re: JNA (1941-1992)
Može li se šta više napisati o projektu "Novi avion"? Imaju skice na internetu al' želim nešto više
.
- Tercius
#360 Re: JNA (1941-1992)
Sva vojna doktrina JNA razvijana u tom periodu se zansivala na konceptu odbrane i dovedena je do savrsenstva, tj. bila je bazirana na principima DSZ i ONO, sto znaci da si sa jedne strane imao JNA kao vojsku koja je u slucaju rata trebala da preuzme taj inicijalni udar, a sa druge strane si imao teritorijalnu odbranu,civilnu zastitu,miliciju ( sva preduzeca,fabrike su bile na rasporedu TO sa spiskom ljudi koji bi se eventualno angazovali, isti ti ljudi su prolazili redovne obuke u opstinskim stabovima TO, TO je cak u svojim operativnim planovima u slucaju odbrane navodio gdje i koliko konja u kojem selu ce angazovati itd itd znaci jedna opsta mobilizacije svega sto ima otkucaj srca ).Mornarica se opet nikad nije razvijala u pravcu osvajanja te stoga i nije imala nosace aviona, iako smo imali pozamasano prostora na Jadranu, ali su zato imali jake i brze torpedne camce, desantne camce, male i pokretne jedinice mornaricke pjesadije ( Yu verzija marinaca ) a sve u cilju odbrane otoka.Znali su dobro Rusi skim posla imaju, Yuga je imala operativni plan Ruse navuci u sredisnji dio Jugoslavije tj.opet kod nas ovdje medju gudure i vrleti Bosne gdje Ruska oklopna sila ne bi imala nikakvog znacaja te da ih svim ovim sto sam ti pobrojao zakuca u zemlju, dok su recimo italijanski picici donjeli odluku da u slucaju Ruske invazije na Jugoslaviju u Trstu ostanu samo karabinjeri radi ocuvanja reda i mira dok Ruske vlasti ne proglase svoju vlast.Kakvi Rusi kakvi bakraci, za qurac su nas samo mogli povuci crna zemlja bi ih ovdje progutala.A kotirala je tako da su nam i Poljaci, i Rumuni, I Bugari i Cesi i ovi sad veliki europejci Madjari guzicu ljubili da im otvorimo granice da dodju na Jadran, jer po predanjima starih mogli su doci kao turisti na neko odredjeno vrijeme u Yugoslaviju samo ako imaju napismenu garanciju od nekog naseg covjeka, sto bi ti ga znacilo u praxi da ti kao decko sa 25 godina odes u Prag kupis kod nas farmerke Lee Cooper na pijaci, poneses paket Koloys zvaka i 4 kg Vegete u teglama i rasipas sjeme po Pragu 7 dana da se vratis kuci usukan ko lovacka kuja, eto tako smo kotirali.
- sinuhe
#361 Re: JNA (1941-1992)
Ne znam otkud to da je SSSR bio neprijatelljski nastrojen prema Jugoslaviji.
Italijani na jugoslovenskoj granici 5.korpus https://en.wikipedia.org/wiki/5th_Army_Corps_(Italy)
Naoruzanje http://www.wikiwand.com/en/Italian_Army ... _of_battle
Italijani na jugoslovenskoj granici 5.korpus https://en.wikipedia.org/wiki/5th_Army_Corps_(Italy)
Naoruzanje http://www.wikiwand.com/en/Italian_Army ... _of_battle
- Prolaznik
- karanana
#363 Re: JNA (1941-1992)
pojeo bi nas sssr za 5 dana. a onda bi se mi izmedju sebe poklali ko je za a ko protiv sssr-a.
a 90ih se vidjelo da je svo naoruzanje i tehnika zastarjelo i smijesno. vecina tenkova bile t34ke, a ima slika iz "rata" u sloveniji gdje su u koloni i shermani i neke americke samohotke iz 2. svj. rata.
po cemu smo bili 3. sila u evropi? najvise puta izgovren mit.
a 90ih se vidjelo da je svo naoruzanje i tehnika zastarjelo i smijesno. vecina tenkova bile t34ke, a ima slika iz "rata" u sloveniji gdje su u koloni i shermani i neke americke samohotke iz 2. svj. rata.
- bach
#364 Re: JNA (1941-1992)
Atomski zdesna
Atomski slijeva...
Atomski slijeva...
-
PM72
#365 Re: JNA (1941-1992)
karanana wrote:pojeo bi nas sssr za 5 dana. a onda bi se mi izmedju sebe poklali ko je za a ko protiv sssr-a.
To si u pravu.Jače i bolje opremljene armije u Europi imali su Engleska,Francuska,Španija,Italija,Njemačka,Poljska,Istočna Njemačka a pojedine vojske poput bugarske,češke ili rumunske su imali kvalitetnije i modernije tenkove,avione nego JNA.Već sam pisao o tome kako su poljaci,česi i bugari imali MIG-ove 25 i 29 kad je Juga tek razmišljala o kupovini a da ne pominjem tenkove T72 dok su naši vozali T34 I T55.
- graue_maus
#366 Re: JNA (1941-1992)
dobra je bila za musku omladinu, svi su nakon sluzenja vojnog roka bili nekako ozbiljniji .....
- madner
#367 Re: JNA (1941-1992)
Shermani, samohotke i T34 su bili oruzje TO. JNA je imala T-55 (1000-1400), T-72 nesto malo za razvoj, M-84 i M-84A i Vihor u fazi razvoja.karanana wrote:pojeo bi nas sssr za 5 dana. a onda bi se mi izmedju sebe poklali ko je za a ko protiv sssr-a.
Imali smo vise kopnene vojske od vecine, pa smo se zato furali.
No treba uzeti u obzir da smo bili jaci od susjeda
SSSR bi nas napao sa istim nivom oruzja, nisu ni oni imali nista bolje. Pogotovo ne na ovom pravcu.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#368 Re: JNA (1941-1992)
jebo vojnika koji nije u vojsci fasovo triper 
-
Seawolf
#369 Re: JNA (1941-1992)
Loše strane:
- morao sam se brijati svaki dan;
- kakio sam na čučavcu trinaest mjeseci.
Dobre strane:
- upoznao sam puno Makedonaca i Istrijana;
- naučio sam da vozim tenk.
- morao sam se brijati svaki dan;
- kakio sam na čučavcu trinaest mjeseci.
Dobre strane:
- upoznao sam puno Makedonaca i Istrijana;
- naučio sam da vozim tenk.
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#370 Re: JNA (1941-1992)
Hajde da ti ja kao stari Švejk odgovorim na ova pitanja:Tesla10 wrote:Hajde da otvorimo jednu temu o bivšoj nam armiji. Smatram da ima mnogo pitanja na koja treba odgovoriti a jedno od tih pitanja je i u vezi generalne snage ove armije.
1. Dakle je li po vama bivša JNA ikada bila i blizu onog famoznog trećeg mjesta o kojem je bilo govora tokom njenog postojanja?
NE! Možda bi po nekoj top-listi snage armija u svijetu bila na nekom 53-em mjestu, a u Evropi mOOOžda na "odličnom" 10-om.
2. Da li je ta armija mogla da se odbrani od eventualnog napada SSSR-a bez pomoći zapada?
NIKADA! Jedina sreća po JNA je ta što je drug Koba imao drugih prioriteta/planova/ratova pa je JNA/YU ostavio za dezert na kraju. (vidi lekcije "Korejski rat", "Kineska revolucija" i "Širenje komunizma u Aziji"). Znači: Zaprijetio je, ali nije realizovao. Što ne znači da ne bi, da je duže poživio. U tom slučaju Zapad bi se ponašao kao i u slučaju Mađarske i Čehoslovačke. Znači: Prc!
3. Kako je kotirala među svojim susjedima u to vrijeme?
Zavisno od jačine susjeda. Jedino je Albanija (sa velikim) "donekle" respektovala
4. Je li istina da je bivša država razvijala nuklearno oružje čije je razvijanje morala obustaviti zbog pritiska zapada?
NE! Da jeste digla bi se i kuka i motika podjednako iz Moskve i Vašingtona, ali srećom, bivša država nije imala ni kuveta ni pameti za tako nešto.
5. Šta je bilo sa projektom "Novi avion"? Dokle je on bio došao?
Nikad čuo! Mislim, i da je bilo takvih "projekata" došli bi kao i svi: pošli, došli i otišli sve u par dana
- Tesla10
-
PM72
#372 Re: JNA (1941-1992)
Woody,
Pa morali su i oni trošiti pare i izmišljati projekte.
A SSSR bi 1948 pregazio FNRJ kao opušak.Samo da su krenuli nego su MOŽDA cvikali od zapada jer su amerikanci i englezi bili na zapadnim granicama.Što se tiče eventualnog otpora,u narodu je još bilo svježe sjećanje na Crvenu armiju tako da iskreno sumnjam da bi bilo kakvog jačeg otpora.Još kad sam pročitao da su htjeli na plato Romanije i srednje Bosne iskrcati 50 000 padobranaca
pa to bi bio opšti haos.Sedemdesetih godina je 19 ustaških terorista napravilo haos bezbjedonosnim agencijama i vojsci.
Po mom mišljenju,JNA je bila slon na staklenim nogama...
Pa morali su i oni trošiti pare i izmišljati projekte.
Po mom mišljenju,JNA je bila slon na staklenim nogama...
- madner
#373 Re: JNA (1941-1992)
Kakvo sjecanje na Crvenu armiju u narodu?
-
PM72
#374 Re: JNA (1941-1992)
Učestovovali u oslobađanju zemlje,Beograda,sremskog fronta a na sve strane slike Staljina,Lenjina.Masa ruskih vojnika bila po Srbiji,Vojvodini i Hrvatskoj a da ne pominjem vojnu pomoć...
-
trocadero
#375 Re: JNA (1941-1992)
graue_maus wrote:dobra je bila za musku omladinu, svi su nakon sluzenja vojnog roka bili nekako
ozbiljniji .....
Oko ba, budimo realni!